Written by AbangNara | November 6th, 2014

Kes buli yang tersebar sejak kebelakangan ini menjadi isu hangat perbualan orang ramai. Mana tidaknya, aksi terajang, tumbuk dan ‘flying kick’ yang dipertontonkan seolah-olah kita sedang menonton filem gangster. Zaman Abang Nara tinggal di asrama pun ada juga buli membuli ini. Namun rasanya tak adalah seganas ini. Mungkinkah pengaruh filem gangster yang seringkali ditayangkan di pawagam menjadi salah satu penyumbang kepada sikap ganas pelajar-pelajar kita?

wardina

Seperti yang kita ketahui sememanngya filem/drama dan apa sahaja yang dipertontonkan di kaca televisyen atau pawagam boleh mempengaruhi minda seseorang. Wardina menerusi akaun Facebooknya telah menulis panjang lebar memohon agar pengarah filem gangster turut sama bertanggungjawab dalam hal ini. Tulis Wardina:-

Nota penting * Filem bukan sebab tetapi salah satu faktor menyemarakkan sikap agresif. Film is NOT a cause but a factor* Sekali lagi saya ulang film is NOT a cause but plays a part******

Kajian lebih berat dan menunjukkan sikap agresif bermula di rumah akibat pembesaran yang tidak sempurna seperti dipukul dan dikasari dibrumah oleh ibu bapa* TETAPI kepada pembuat filem gangster ambil lah SEDIKIT tanggungjawab kerana memberi “inspirasi” anak-anak MELAYU untuk membuli dan bertindak ala gangster.. JANGAN SEMARAKKAN SIFAT AGRESIF.

Ambil lah peluang MENDIDIK masyarakat. Media memainkan peranan. Semua kita patut mainkan peranan bersama. Cubalah letak tepi sikit kerakusan mahukan keuntungan semata. Kita semua tahu anda mahukan untung dan anda untung kerana ramai yang mahu menonton filem gangster anda. Demand and supply bukan? Jangan salahkan anda tapi salahkan penonton yang mahukannya? Tapi fikir lah sikit kesan pada MINDA nak bangsa kalau ada secuit pun rasa tanggungjawab dalam diri.

Atau anda tak peduli kesannya. Mengotori minda anak muda kita tak apa? Kononnya ada “pengajaran” di hujung cerita? Realitinya tidak ada yang belajar dari penghujung cerita anda…yang kadang kala saya rasakan cuma diletakkan supaya tidaklah rasa ‘bersalah sangat’. Adalah alasan sebagai jawapan apabila ada yang bertanya kelak.

Budak-budak ini, anak muda kita ini, cuma ingat sikap ala samseng dan gangster yang kononnya “hebat” dan “cool” itu …aduh…dilakonkan pula oleh artis pujaan dan ternama. Anak muda mahu jadi seperti mereka. Bila ada peluang..nah keluarlah aksi yang telah dirakam dan disimpan dalam kepala. Jangan buat2 tak tahu. Marilah buat filem yang boleh memberi inspirasi.

Yang menaikkan semangat dan jati diri. Yang mengajar empati dan realiti dunia global kini. Bagaimana? Itu kerja anda kerana anda bekerja di dalam industri kreatif maka seharusnya anda kreatif dalam mencari jalan.

Moga keuntungan bukanlah agenda mutlak anda semua. Kajian psikologi menunjukkan terdapat kesan melalui pengaruh media terhadap tahap keganasan seseorang.

Kepada semua pemimpin baik bapa, ketua atau mereka yang berkuasa yang terus “membuli” mereka ‘dibawah’ ini.. nah inilah hasilnya. Terima kasih. Tapi carilah sekelumit rasa dalam hati untuk mengasihi anak bangsa sendiri.

Dan bagi mereka yang merasa bahagia melihat kesengsaraan orang lain baik di alam nyata atau sebaliknya. Yang penuh dengan cacian, nista dan hina dialam maya. Apa bezanya?

Kepada warden dan guru di asrama. Ini amanah dan taggungjawab anda. Kami merayu. Buatlah sesuatu. Hentikan budaya jijik ini selamanya. Kita boleh lakukan dan mengubahnya bersama.

Buat ibu bapa kenali lah anak anda. Kenalilah mereka.

Moga keturunan saya, anda dan kita dijauhkan dari menjadi pembuli yang merasa hebat tersenyum melihat air mata dan kesengsaraan saudara seagama. Kita semua manusia. Saya, anda dan dia. Menyakitkan manusia dengan kata-kata atau perbuatan anda bukanlah sesuatu untuk anda banggakan…. kerana sabda Nabi saw yang anda akui anda sayangi dan turuti berbunyi begini

Dari Abdullah bin Umar r.a. Nabi SAW bersabda, “Seorang Muslim adalah orang yang tidak menyakiti semua orang muslim lain baik dari lisan dan tangannya”

Maaf kalau ada tersilap dan terkasar bahasa.

kl gangster

Menarik juga pendapat Wardina ini kan? Agaknya apakah maklumbalas dan reaksi yang akan diberikan oleh pengarah-pengarah filem gangster tanah air. Yang paling pantas bermain di fikiran sudah tentu Syamsul Yusof yang telah mengutip lebih daripada RM10 juta untuk filem KL Gangsternya. Sama-sama kita nantikan pendapat mereka. Buat masa ini, kongsikan pendapat anda di ruangan komen. Benar atau tidak filem gangster mengajar anak-anak kita bersikap ganas?

Written by AbangNara | June 3rd, 2014

Di kala kesuraman kutipan filem tempatan, filem Abang Long Fadil arahan Syafiq Yusof berjaya membuktikan kehebatannya dengan mengutip RM2.1 juta dalam tempoh 4 hari. Ini satu pencapaian yang amat memberangsangkan dan harus dipuji. Untuk makluman, filem yang dibintangi Zizan Razak ini diberi klasifikasi 18PL oleh LPF yang sedikit sebanyak pastinya memberikan kesan kepada jumlah kutipan.

kutipan abang long fadil

Turut ditayangkan di Brunei dan Singapura, filem Abang Long Fadil ditayangkan di negara tersebut tanpa sebarang potongan babak. Untuk tayangan Malaysia, filem ini dipotong sebanyak 6 babak. Kata Datuk Yusof Haslam menerusi Berita Harian:-

Saya akur dengan keputusan LPF, tetapi saya berharap pihak terbabit akan bersikap lebih terbuka selepas ini kerana Abang Long Fadil tidak mengandungi unsur ganas yang melampau. Bagaimanapun, sebagai orang lama dalam industri, saya menghormati dan faham kerja badan penapisan.

Cuma, Syafiq yang agak kecewa apabila filem arahannya itu diberi klasifikasi 18PL dan menerima potongan sebanyak enam babak. Sedangkan di Brunei dan Singapura, filem ini lulus tanpa sebarang potongan. Klasifikasi yang diberuikan itu menyebabkan jumlah penonton filem Abang Long Fadil menjadi terhad.

Jika tidak, filem ini boleh ditonton oleh seisi keluarga, bersesuaian dengan tarikh tayangannya yang jatuh pada cuti sekolah. Dengan klasifikasi yang diberikan itu, hanya penonton berusia 18 tahun ke atas boleh datang menonton. Akibatnya, jumlah penonton lebih merudum.

kutipan abang long fadil

Turut dibintangi oleh Aaron Aziz, Sofi Jikan dan Syamsul Yusof, filem Abang Long Fadil masih lagi ditayangkan di pawagam. Jadi marilah kita beramai-ramai menonton filem ini yang khabarnya membawa pembaharuan dari segi CGI. Sama-samalah kita menyokong filem tempatan yang berkualiti. Apa pun, tahniah buat Syafiq Yusof atas kejayaan ini.

Written by AbangNara | April 21st, 2014

Meriahnya majlis resepsi perkahwinan putera-putera Yusof Haslam iaitu Syamsul dan Syafiq yang telah berlangsung Jumaat lalu di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur. Kira-kira 1,000 orang tetamu telah menghadiri majlis resepsi yang bermula pada jam 8 malam. Untuk makluman, Syamsul telah berkahwin dengan Puteri Sarah Liyana manakala orang rumah Syafiq pula ialah Aeisyah Zainal.

gambar resepsi syamsul yusof syafiq yusof

Antara selebriti yang telah meluangkan masa ke majlis resepsi kedua-dua pengarah hebat ini ialah Zain Saidin, Che Ta, Uji Rashid dan ramai lagi. Majlis telah diacarakan oleh AC Mizal dan Serina Chef Wan sementara Ziana Zain, Mawi turut membuat persembahan di majlis ini.

gambar resepsi syamsul yusof syafiq yusof

Lagi beberapa gambar sekitar majlis resepsi perkahwinan Syamsul dan Syafiq dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit gambar Utusan Malaysia dan MIG Online.

P.S: Kia Sedona 2015 yang amat mengancam

 
Written by serenity | March 31st, 2014

Satu majlis resepsi perkahwinan secara tertutup telah dibuat secara-kecil-kecilan oleh pasangan Syamsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana di  N’dah Catering, Shah Alam. pada malam 29 Mac lepas.


 photo 883301_664110990309899_541943458_o.jpg
Majlis ringkas ini telah dihadiri oleh ahli keluarga dan teman rapat. Syamsul juga berada dalam keadaan sihat dan telah sembuh dari demam denggi yang dihidapi sebelum ini.

Khabarnya, satu lagi majlis resepsi terbuka perkahwinan Syamsul dan Puteri Sarah akan diadakan di Dewan Perdana Felda, 18 April ini. Bersama kita doakan majlis mereka berjalan lancar dan dipermudahkan.

Gambar-gambar ini ialah hasil bidikan jurugambar rasmi, Love Undefined Photography.

Lagi 13 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.