Written by AbangNara | April 20th, 2017

Sekarang ini, harga minyak di Malaysia berubah tiap-tiap minggu. Tiap-tiap minggu jugalah Abang Nara membaca luahan hati kawan-kawan di Facebook yang stress apabila harga minyak diumumkan naik. Iyerlah, dengan kos sara hidup yang makin tinggi, semua orang nak berjimat cermat sebanyak mana yang termampu, lebih-lebih bab minyak yang digunakan tiap-tiap hari untuk pergi dan balik kerja.

harga minyak

harga minyak minggu ini

Nasib baiklah di Malaysia ini ada banyak stesen minyak. Ada PETRONAS, ada Petron, ada Shell dan banyak lagilah. Walaupun harga minyak di kesemua stesen ini adalah sama, namun promosi mereka berbeza-beza. Dengan promosi inilah, kita selaku rakyat Malaysia boleh melakukan penjimatan yang lebih. Tak payah nak beratur panjang-panjang setiap minggu bila harga minyak diumumkan. Macam mana caranya? Jeng, jeng, jeng.

petronas

sanggup ke tiap-tiap beratur camnie?

petronas

ada cara nak jimat yang lagi senang

Kalau anda perasan, setiap stesen minyak di Malaysia ini ada kad kesetiaan mereka yang tersendiri. PETRONAS dengan Kad Mesra, Shell dengan Shell Fuel Card dan Petron dengan Petron Miles Cardnya. Kalau anda belum ada kad-kad ini, nasihat Abang Nara pergilah buat sekarang jugak. Sebabnya ialah, setiap kali anda mengisi minyak dan meng”swipe” kad kesetiaan ini, akan ada mata ganjaran yang diberikan. Mata ganjaran ini boleh digunakan untuk membeli barang-barang keperluan harian, diskaun dan macam-macam lagilah.

pdb

promosi PETRONAS yang terbaru.

pdb 5

contoh promosi PETRON

Bab mata ganjaran ini pula berbeza-beza untuk setiap stesen minyak. Untuk tidak mengelirukan anda, Abang Nara telah membuat sedikit kajian tentang mata ganjaran untuk 3 syarikat minyak gergasi di Malaysia. Perbandingan ini Abg Nara buat berdasarkan promosi-promosi semasa contohnya macam PETRONAS sekarang sedang menawarkan promosi 5X mata ganjaran utk minyak RON97 dan 3X mata ganjaran untuk minyak RON95. Abg Nara dah buat jadual dibawah utk memudahkan korang semua utk buat perbandingan.

petronasUntuk membuatkan anda lebih faham, katakanlah Abang Nara isi minyak RON97 di PETRONAS dengan nilai RM50, maka Abang Nara akan mendapat mata ganjaran bernilai RM1. Dengan nilai yang sama di PETRON, Abang Nara akan dapat RM0.50 dan di Shell RM0.20. Jadi kalau seminggu Abang Nara isi minyak lebih kurang RM300, maka mata ganjaran yang bakal diperolehi oleh Abang Nara ialah seperti di bawah:-

PETRONAS – RM5.90
PETRON – RM3
SHELL – RM1.18

Ini baru jumlah mata ganjaran untuk seminggu. Kalau untuk sebulan, darablah dengan 4. Lepas tue kira lagi untuk setahun dan seterusnya. Memang boleh jimat dengan ratusan ringgit juga. Maka marilah kita jadi pengguna yang bijak dan menggunakan peluang “mata ganjaran” yang ditawarkan oleh stesen-stesen minyak di Malaysia untuk lebih berjimat di dalam perbelanjaan kita seharian.

Written by AbangNara | August 12th, 2016

70% daripada badan manusia terdiri daripada air. Tanpa air, manusia tidak boleh hidup. Air adalah kehidupan bagi kita. Air digunakan untuk diminum, mandi, masak, basuh baju dan macam-macam lagilah. Kita digalakkan untuk minum air kosong 8 gelas sehari untuk membekalkan badan kita kuantiti air yang secukupnya. Untuk orang Kuala Lumpur macam Abang Nara, Alhamdulillah kita ada sumber air yang bersih terus ke paip untuk melakukan semua itu. Namun masih ada rakyat Malaysia di pedalaman yang agak kurang bernasib baik. mua itu. Namun masih ada rakyat Malaysia di
pedalaman yang agak kurang bernasib baik.
water for life

Menyedari wujudnya masalah sumber bekalan air bersih di pedalaman, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) telah memulakan satu program yang diberi nama “Water For Life” sejak tahun 2013. Hujung minggu lalu (6-7 Ogos), wakil BeautifulNara dan PDB telah pun ke Kampung Jongok Batu dan Kampung Belimbing di Dungun, Terengganu untuk membantu lebih 150 keluarga mendapatkan bekalan air bersih. Untuk makluman, kedua-dua kampung ini terletak di dalam Hutan Lipur Chemerong dan 30 kilometer jauh daripada bandar terdekat iaitu Bandar Al-Muftafi Billah Shah.

water for life

(Pn Ruziah Azdi Abdul Rahman, Ketua Bahagian Komunikasi Korporate & Pemasaran, PETRONAS Dagangan Berhad merasmikan program Water for Life

Tujuan utama kehadiran PETRONAS ke kedua-dua kampung ini adalah untuk membaikpulih infrastruktur air iaitu paip-paip yang telah rosak sehingga mengakibatkan pengaliran air ke rumah para penduduk tersekat. Selain itu, tangki air sebesar 200 gelen akan dipasang untuk memudahkan keluarga di sini mendapatkan bekalan air. Ini pasti akan memudahkan dan menyenangkan para penduduk mendapatkan bekalan air bersih untuk menjalani kehidupan seharian mereka.

water for life

water for life

tue dia punya banyak tangki air

Abang Nara tidak dapat hadir kerana ada family matters yang tidak dapat dielakkan. Namun wakil BeautifulNara yang telah hadir memuji kesungguhan dan semangat pekerja PETRONAS dan sukarelawan yang hadir. Semuanya bersatu hati, berusaha bersungguh-sungguh dan begitu teruja sekali untuk memastikan para penduduk kampung terbabit mendapatkan bekalan air bersih secukupnya.

water for life

wakil BeautifulNara nie tak lain tak bukan adalah Abang Nara TV

Part yang paling menyeronokkan adalah ketika pemasangan semula paip-paip yang telah rosak. Seronok sungguh main air. Kerjasama memang tip top ketika ini. Semua orang buat kerja tanpa disuruh. Pantas, tuntas dan very fast. Penduduk-penduduk kampung yang membantu secara sukarela pun amat mesra. Semuanya berganding bahu, bersatu hati dan sebulat suara dalam menjayakan program “Water For Life” ini.

water for life

pakcik nie nampak je tua, tapi tenaga dia memang macam Iron Man)

water for life

water for life

yes air sudah keluar. Kita berjaya!!!

water for life

tua pada usia, muda pada hati. Main air sapa tak nak wei

water for life

ok awek-awek kena ada untuk bagi semangat kat abang-abang sado

Alang-alang dah sampai di kedua-dua kampung ini, PETRONAS turut mengadakan satu program bersama 55 orang murid-murid Sekolah Kebangsaan Batu Jongok Batu dan Sekolah Kebangsaaan Kampung Syukur dengan kerjasama PETRONAS Young Professionals Club. Program ini diadakan khas untuk untuk membentuk semangat kerjasama sesama sendiri dan juga membantu meningkatkan skill komunikasi untuk murid-murid ini. Seronok tengok muka gembira budak-budak ini apabila setiap seorang mendapat hadiah sebuah beg sekolah baru. Memang priceless.

water for life

tekun mendengar kata-kata perangsang daripada PDB

water for life

amboi dik happynya sampai campak beg sekolah. Kotor kang nanti jatuh atas tanah

Secara jujur, Abang Nara agak kecewa juga kerana tidak dapat menghadiri program “Water For Life” kali ini. Tapi tak apa. Program ini adalah aktiviti tahunan PDB PETRONAS (tahun ini tahun keempat). Jadi Insya Allah tahun hadapan jika ada kelapangan masa, Abang Nara confirm akan turut serta. Sekali sekala turun padang membantu mereka yang betul-betul memerlukan apa salahnya kan? Hati kita pasti akan gembira melihat riak wajah mereka yang terharu dengan pertolongan diterima.
water for life

Tahniah kepada PETRONAS atas inisiatif awesome ini. Semoga lebih banyak syarikat-syarikat besar di luar sana yang akan mencontohi keprihatinan PETRONAS. Untuk maklumat lanjut layari www.mymesra.com.my. Jangan lupa ikuti @PETRONASBrands di Facebook, Instagram dan Twitter untuk informasi terkini aktiviti-aktiviti mereka atau muat turun PETRONAS Pitstop App di Play Store Android atau App Store iOS.

Written by AbangNara | February 26th, 2015

Fuh~~~ Habis sudah cuti panjang sempena Tahun Baru Cina. Amcam cuti anda? Pasti ramai yang balik kampung kan? Abang Nara dan keluarga sempatlah menghabiskan masa di Zoo Melaka cuti kali ini. Saja bawak anak-anak jalan tengok haiwan. Seronok sangat-sangat!!!

petronas coffee break

Sebelum cuti panjang Tahun Baru Cina ini, Abang Nara telah menghadiri majlis pelancaran PETRONAS Coffee Break di RNR Tapah. Untuk tahun ke 16 berturut-turut, PETRONAS akan memberikan pouch beg percuma berisi kopi dan makanan ringan kepada pemandu-pemandu yang pulang ke kampung sempena Tahun Baru Cina ini. Satu inisiatif yang amat bagus dan bijak. Memang rasa mengantuk akan ada bila balik kampung lebih-lebih lagi bila jalan jem.

petronas coffee break

PETRONAS Coffee Break ini telah dirasmikan oleh PDB MD/CEO Mohd Ibrahimnuddin Mohd Yunus dan Senior General Manager Retail Shaharuddin Muhammad Sidek dengan diiringi tarian singa dan pukulan gendang yang cukup meriah (anda boleh ikuti @ibrahimnuddin di Twitter untuk lebih mengenali beliau). Abang Nara percaya ramai yang telah mendapat pouch beg istimewa di 39 stesen-stesen PETRONAS terpilih pada 14,15,20 dan 21 Februari yang laluLepas minum dan makan, badan pun rasa segar dan bolehlah teruskan perjalanan balik kampung.

petronas coffee break

Tue tengok tue Abang Nara pun dapat pouch beg PETRONAS Coffee Break. Hehehe. Muka gembira tak ingat. Rakan-rakan blogger yang lain pun gembira dan sangat kagum dengan usaha PETRONAS yang telah menjayakan Coffee Break ini untuk 16 tahun berturut-turut. Macam dah jadi satu budaya rakyat Malaysia. Untuk makluman, PETRONAS Coffee Break ini akan diadakan setiap kali perayaan Aidilfitri dan Gong Xi Fa Chai sebab masa itulah orang ramai berpusu-pusu balik kampung.
petronas coffee break

Ada tak antara anda yang sempat mengambil pouch beg istimewa PETRONAS Coffee Break bila balik kampung baru-baru nie? Kalau ada kongsikan di ruangan komen. Maklumat lanjut layar www.mymesra.com.my

Written by AbangNara | December 4th, 2014

Abang Nara merupakan pengguna setia minyak PETRONAS. Sejak pulang dari Korea pada tahun 2008 sehingga ke hari ini, memang Abang Nara tak pernah isi minyak lain selain daripada PETRONAS untuk kereta tercinta. Jadi apabila PETRONAS menjemput diri ini untuk mengikuti konvoi “Experience To Believe” ke Ipoh sambil menguji minyak PETRONAS PRIMAX 95 baharu dengan Advanced Energy Formula, tanpa berfikir panjang terus Abang Nara bersetuju. Bukan senang peluang sebegini nak muncul kan?

primax 95

Lebih kurang 30 rakan media telah dijemput oleh PETRONAS untuk merasai sendiri kehebatan PRIMAX 95 baharu dengan Advanced Energy Formula. Kami semua telah berkumpul di Publika, Mont Kiara sebelum berlepas untuk mendengar sedikit taklimat mengenai konvoi ini. Antara fakta-fakta yang diberikan oleh YM Raja Mazhar Mohar Raja Mohar ialah minyak baru PETRONAS ini dibangunkan dengan kerjasama jurutera PETRONAS dan pasukan Formula F1 Mercedes AMG. Seperti yang kita sedia maklum, pasukan Formula F1 Mercedes AMG baru-baru ini telah pun memenangi kejuaraan F1 untuk musim ini. Teknologi yang digunakan untuk menjana kemenangan ini telah pun dipindahkan ke dalam PRIMAX 95 dan kita sebagai pengguna dapat merasai kehebatannya.

primax 95

Hujan renyai-renyai yang turun tidak mematahkan semangat kami untuk merasai sendiri kelainan PRIMAX 95 dengan Advanced Energy Formula ini. Sebelum berlepas, seperti biasa kenalah ambil gambar berkumpulan. Masing-masing excited tak ingat. Kami dibekalkan dengan Touch N Go, walkie talkie dan juga “PETRONAS Gift card” untuk mengisi minyak di stesen PETRONAS. Apa-apa pun, masing-masing diingatkan untuk memandu dengan berhati-hati. Keselamatan harus diutamakan.

primax 95

Yeah~~ Itu dia bendera perlepasan. Kereta Abang Nara no 27 jadi diri ini berada dalam kumpulan ketiga. Kami akan memasuki lebuhraya PLUS dan berhenti di RnR Rawang untuk mengisi minyak PRIMAX 95 dengan Advanced Energy Formula di sana. Hujan masih turun jadi Abang Nara memandu dengan agak perlahan. Sepanjang perjalanan kami telah menerima arahan daripada ketua konvoi menerusi walkie-talkie yang dibekalkan.

primax 95

Ini wajah gembira Abang Nara ketika berhenti di stesen minyak PETRONAS RnR Rawang. Dah tak sabar nak mulakan perjalanan ke Ipoh setelah tangki kereta diisi penuh dengan minyak PRIMAX 95 dengan Advanced Energy Formula. Sedikit fakta untuk anda, selain daripada membersihkan enjin untuk mengoptimumkan penghantaran, PRIMAX 95 baharu turut serta menghasilkan semburan petrol yang lebih halus untuk menambah baik pembakaran dan pelepasan tenaga. Sekaligus dapat mengurangkan geseran bagi meminimumkan kehilangan tenaga dan seterusnya memberikan penjimatan petrol yang lebih baik.

primax 95

Kalau sepanjang perjalanan ikut lebuhraya je tak syok la kan? Kenalah masuk jalan kampung sikit untuk merasai sendiri prestasi optimum PRIMAX 95 baharu ini. Konvoi “Experience To Believe” ini membawa kami menikmati pemandangan indah selepas mengambil exit Bukit Tagar. Walaupun jalan kampung dan berselekoh, enjin kereta Abang Nara tetap bertenaga sepanjang perjalanan. Tak ada sebarang perbezaan. Itulah kehebatan PRIMAX 95 baharu dengan Advanced Energy Formula ini.
primax 95 Keluar daripada jalan kampung, kami telah memasuki lebuhraya kembali. Kami dibenarkan memandu laju sedikit untuk merasai kuasa pecutan. Memang lancar. Seperti yang dikatakan, Abang Nara memang sejak dulu guna minyak PETRONAS. Memang berpuas hati dengan prestasi yang ditunjukkan lebih-lebih lagi bab penjimatan. Sememangnya dengan minyak PRIMAX 95 baharu ini kereta Abang Nara boleh pergi lebih jauh. Itu memang satu kelebihan yang Abang Nara rasai sejak dulu lagi.

primax 95 Selepas hampir 3 jam pemanduan, kami tiba jua ke destinasi iaitu Restoran Indulgence di Ipoh. Tengok tue Abang Nara buat ‘thumbs up’. Memang sangat-sangat puas hati dengan prestasi PRIMAX 95 baharu dengan Advanced Energy Formula. Rata-rata rakan media lain pun amat gembira. Kebanyakannya juga seperti Abang Nara yang merupakan pengguna setia PETRONAS. Orang kata kalau sekali dah rasa kehebatannya, memang akan terus setia guna sampai bila-bila lah.

primax 95 Selepas selesai makan tengah hari, kami pun bersiap sedia untuk berangkat pulang. Seperti biasa kenalah ambil gambar kumpulan dulu. Semuanya puas hati dengan perjalanan pergi yang telah melalui jalan kampung dan lebuhraya tadi. Untuk perjalanan pulang pula, kami hanya akan melalui lebuhraya sahaja. Inilah peluang untuk menekan pedal minyak untuk rasai sendiri kelebihan PRIMAX 95 baharu ini. Memang laju dan pantas. 2 jam setengah je dah sampai di Publika. Terus kami diberi peluang untuk bertanyakan soalan kepada jurutera minyak PETRONAS.
primax 95 Banyak soalan-soalan menarik dikemukakan oleh mereka yang mengikuti konvoi “Experience To Believe” in. Kesemuanya dijawab dengan tenang dan penuh terperinci oleh jurutera minyak PETRONAS yang bernama Mohd Hafiz ini. Secara peribadi, kesimpulan yang Abang Nara boleh lakukan selepas mengikuti konvoi ini ialah PRIMAX 95 dengan Advanced Energy Formula ini memang merupakan minyak terbaik yang boleh digunakan untuk kenderaan anda. Kalau anda belum cuba, silalah bawa kenderaan anda ke stesen minyak PETRONAS berhampiran dan rasai sendiri perbezaannya. Anda pasti akan kagum.
primax 95 Abang Nara dah pun mengalami kecekapan baharu dengan PETRONAS PRIMAX 95. Anda bila lagi? Maklumat lanjut jangan lupa layari www.primax.my.