Written by AbangNara | July 19th, 2017

Sarapan pagi adalah makanan terpenting dalam kehidupan seharian kita. Abang Nara ada baca yang mood dan tenaga seseorang itu pada hari tersebut adalah bergantung sama ada dia bersarapan atau tidak. Kalau kita bersarapan, rasa bertenaga serta bersemangat je nak menempuh hari itu, tetapi kalau terlepas sarapan, masuk pukul 11 pagi badan dah lembik dan lesu dah.

mesra petronas

nasi lemak, sarapan paling popular di Malaysia

Walaupun rata-rata rakyat Malaysia mengetahui kepentingan sarapan, masih ramai yang “skip breakfast’. Berdasarkan fakta yang Abang Nara baca, 1 daripada rakyat Malaysia tidak bersarapan pagi. Antara alasan yang sering diberikan ialah terlalu sibuk, tak cukup masa, busy nak pergi kerja, sarapan mahal sangat, tak makan breakfast pun tak ada masalah dan macam-macam lagilah. Jadi baru-baru ini, atas anjuran PETRONAS Mesra, Abang Nara dan beberapa rakan blogger yang lain telah pun mengedarkan sarapan pagi kepada orang ramai atas tujuan memberi kesedaran tentang kepentingan breakfast ini.

mesra petronas

pukul 745 pagi Abang Nara dah terpacak di stesen LRT Avenue K untuk mengedarkan sarapan pagi kepada mereka yang bertuah

Untuk makluman, Kedai Mesra PETRONAS kini turut menyediakan sarapan pagi menerusi kempen Mornings @ Mesra. Dengan harga RM5 sahaja, anda boleh mendapatkan kombo sarapan seperti nasi lemak , air tin Nescafe dan kuih muih. Apa yang menariknya ialah sarapan yang dijual adalah berbeza-beza mengikut stesen. Contohnya nasi lemak disediakan di Kedai Mesra sekitar Lembah Klang sementara untuk Kedai Mesra di Terengganu, nasi dagang pula disediakan.

mesra petronas

Sebanyak 487 stesen Petronas terlibat dengan kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan rakyat Malaysia bersarapan pagi. Mana nak dapat sarapan pagi yang lengkap dengan nasi lemak, air dan kuih muih pada harga RM5 je? Memang good food dan good value sungguh. Lagi satu yang Abang Nara suka tentang kempen Morning @ Mesra ini ialah ia ‘on the go’. Sesibuk mana pun kita, cuma perlu pergi ke Kedai Mesra PETRONAS berhampiran, parking kereta, beli sarapan dan terus boleh makan di dalam kereta atau bawa ke pejabat. Tak perlu susah-susah nak pergi kedai mamak dan sebagainya. Cepat dan mudah.

mesra petronas

antara mereka yang bertuah mendapat sarapan pagi percuma courtesy of Morning @ Mesra

mesra petronas

sarapan di Kedai Mesra Petronas memang sesuai untuk semua jenis kaum di Malaysia

mesra petronas

“akak lepas nie jangan lupa tau pergi Kedai Mesra PETRONAS untuk makan sarapan pagi,” pesan Abang Nara sambil tersenyum riang

Jadi selepas ini tiada lagi alasan untuk anda tidak bersarapan pagi. Sebelum sampai ke ofis, singgah dulu di mana-mana Kedai Mesra PETRONAS dan dapatkan sarapan pagi berharga RM5 bersempena kempen Morning @ Mesra ini. Confirm anda akan lebih bersemangat, bertenaga dan ceria untuk meneruskan hari anda selepas bersarapan. No more skipping breakfaster after this. Ingat Mesra, ingat sarapan.
mesra petronasMaklumat lanjut layari http://www.mymesra.com.my/Promotions-@-Get_Breakfast_Combo_for_only_RM5!.aspx . Selamat bersarapan!!!

Written by AbangNara | June 30th, 2017

Abang Nara merupakan seorang yang memiliki hati suci dan jarang cemburu melihat kejayaan dan kesenangan orang lain. Bagi Abang Nara, setiap orang ada rezeki masing-masing. Tetapi kecemburuan dan kejelesan Abang Nara tidak dapat dibendung apabila melihat wajah gembira para pemenang petrol PERCUMA setahun menerusi peraduan PETRONAS Fuel Frenzy.

Baru-baru ini juga, sempat Abang Nara menemubual beberapa pelanggan Petronas di Jalan Ampang. Saja nak tahu kalau diaraong tahu tentang peraduan ini atau tidak.

 

 

petronas fuel frenzy

nie nama dia rezeki raya, tak payah fikir nak kuar duit isi minyak dah pasnie

petronas fuel frenzy

tue dia satu family tersenyum girang

Kecemburuan itu semakin bertambah apabila melihat kegembiraan para pemenang yang dirakamkan menerusi video di Facebook PETRONAS Brands.


petronas fuel frenzy

Peraduan PETRONAS Fuel Frenzy ini sedang berlangsung sejak 9 Jun dan akan berakhir pada 31 Julai 2017 ini. Setiap hari selama 53 hari, seorang pemenang harian bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah utama iaitu petrol percuma setahun yang bernilai sebanyak RM6,000. Hadiah saguhati iaitu petrol percuma bernilai RM100 turut sama disediakan untuk 40 pemenang bertuah setiap hari. Untunglah sapa yang menang. Setiap seorang dari anda boleh menang sehingga 4 kali (Sekali hadiah utama dan 3 kali hadiah saguhati) dalam tempoh promo! Fuh memang best, peluang makin cerah nampak gayanya!
petronas fuel frenzyApa yang Abang Nara suka tentang peraduan PETRONAS Fuel Frenzy ini ialah betapa mudahnya cara nak join. Tak payah isi borang tak payah apa. Cuma perlu pergi ke PETRONAS, isi minyak minimum RM30, amik resit dan SMS butiran-butiran seperti gambar di bawah ke 39992. Senang sangat-sangat.
petronas fuel frenzy

Untuk pengetahuan korang, sebab utama diri ini jeles dengan para pemenang PETRONAS Fuel Frenzy ini adalah kerana Abang Nara tetiap hari isi minyak semata-mata nak join contest ini. Hehehe. Nampak gayanya masih belum ada rezeki. Mungkin rezeki nak menang ini milik anda. Siapa tahu kan? Jadi silalah ke PETRONAS berdekatan, isi minyak dan join contest ini. Maklumat lanjut layari http://www.mymesra.com.my Selamat mencuba

Written by AbangNara | April 20th, 2017

Sekarang ini, harga minyak di Malaysia berubah tiap-tiap minggu. Tiap-tiap minggu jugalah Abang Nara membaca luahan hati kawan-kawan di Facebook yang stress apabila harga minyak diumumkan naik. Iyerlah, dengan kos sara hidup yang makin tinggi, semua orang nak berjimat cermat sebanyak mana yang termampu, lebih-lebih bab minyak yang digunakan tiap-tiap hari untuk pergi dan balik kerja.

harga minyak

harga minyak minggu ini

Nasib baiklah di Malaysia ini ada banyak stesen minyak. Ada PETRONAS, ada Petron, ada Shell dan banyak lagilah. Walaupun harga minyak di kesemua stesen ini adalah sama, namun promosi mereka berbeza-beza. Dengan promosi inilah, kita selaku rakyat Malaysia boleh melakukan penjimatan yang lebih. Tak payah nak beratur panjang-panjang setiap minggu bila harga minyak diumumkan. Macam mana caranya? Jeng, jeng, jeng.

petronas

sanggup ke tiap-tiap beratur camnie?

petronas

ada cara nak jimat yang lagi senang

Kalau anda perasan, setiap stesen minyak di Malaysia ini ada kad kesetiaan mereka yang tersendiri. PETRONAS dengan Kad Mesra, Shell dengan Shell Fuel Card dan Petron dengan Petron Miles Cardnya. Kalau anda belum ada kad-kad ini, nasihat Abang Nara pergilah buat sekarang jugak. Sebabnya ialah, setiap kali anda mengisi minyak dan meng”swipe” kad kesetiaan ini, akan ada mata ganjaran yang diberikan. Mata ganjaran ini boleh digunakan untuk membeli barang-barang keperluan harian, diskaun dan macam-macam lagilah.

pdb

promosi PETRONAS yang terbaru.

pdb 5

contoh promosi PETRON

Bab mata ganjaran ini pula berbeza-beza untuk setiap stesen minyak. Untuk tidak mengelirukan anda, Abang Nara telah membuat sedikit kajian tentang mata ganjaran untuk 3 syarikat minyak gergasi di Malaysia. Perbandingan ini Abg Nara buat berdasarkan promosi-promosi semasa contohnya macam PETRONAS sekarang sedang menawarkan promosi 5X mata ganjaran utk minyak RON97 dan 3X mata ganjaran untuk minyak RON95. Abg Nara dah buat jadual dibawah utk memudahkan korang semua utk buat perbandingan.

petronasUntuk membuatkan anda lebih faham, katakanlah Abang Nara isi minyak RON97 di PETRONAS dengan nilai RM50, maka Abang Nara akan mendapat mata ganjaran bernilai RM1. Dengan nilai yang sama di PETRON, Abang Nara akan dapat RM0.50 dan di Shell RM0.20. Jadi kalau seminggu Abang Nara isi minyak lebih kurang RM300, maka mata ganjaran yang bakal diperolehi oleh Abang Nara ialah seperti di bawah:-

PETRONAS – RM5.90
PETRON – RM3
SHELL – RM1.18

Ini baru jumlah mata ganjaran untuk seminggu. Kalau untuk sebulan, darablah dengan 4. Lepas tue kira lagi untuk setahun dan seterusnya. Memang boleh jimat dengan ratusan ringgit juga. Maka marilah kita jadi pengguna yang bijak dan menggunakan peluang “mata ganjaran” yang ditawarkan oleh stesen-stesen minyak di Malaysia untuk lebih berjimat di dalam perbelanjaan kita seharian.

Written by AbangNara | August 12th, 2016

70% daripada badan manusia terdiri daripada air. Tanpa air, manusia tidak boleh hidup. Air adalah kehidupan bagi kita. Air digunakan untuk diminum, mandi, masak, basuh baju dan macam-macam lagilah. Kita digalakkan untuk minum air kosong 8 gelas sehari untuk membekalkan badan kita kuantiti air yang secukupnya. Untuk orang Kuala Lumpur macam Abang Nara, Alhamdulillah kita ada sumber air yang bersih terus ke paip untuk melakukan semua itu. Namun masih ada rakyat Malaysia di pedalaman yang agak kurang bernasib baik. mua itu. Namun masih ada rakyat Malaysia di
pedalaman yang agak kurang bernasib baik.
water for life

Menyedari wujudnya masalah sumber bekalan air bersih di pedalaman, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) telah memulakan satu program yang diberi nama “Water For Life” sejak tahun 2013. Hujung minggu lalu (6-7 Ogos), wakil BeautifulNara dan PDB telah pun ke Kampung Jongok Batu dan Kampung Belimbing di Dungun, Terengganu untuk membantu lebih 150 keluarga mendapatkan bekalan air bersih. Untuk makluman, kedua-dua kampung ini terletak di dalam Hutan Lipur Chemerong dan 30 kilometer jauh daripada bandar terdekat iaitu Bandar Al-Muftafi Billah Shah.

water for life

(Pn Ruziah Azdi Abdul Rahman, Ketua Bahagian Komunikasi Korporate & Pemasaran, PETRONAS Dagangan Berhad merasmikan program Water for Life

Tujuan utama kehadiran PETRONAS ke kedua-dua kampung ini adalah untuk membaikpulih infrastruktur air iaitu paip-paip yang telah rosak sehingga mengakibatkan pengaliran air ke rumah para penduduk tersekat. Selain itu, tangki air sebesar 200 gelen akan dipasang untuk memudahkan keluarga di sini mendapatkan bekalan air. Ini pasti akan memudahkan dan menyenangkan para penduduk mendapatkan bekalan air bersih untuk menjalani kehidupan seharian mereka.

water for life

water for life

tue dia punya banyak tangki air

Abang Nara tidak dapat hadir kerana ada family matters yang tidak dapat dielakkan. Namun wakil BeautifulNara yang telah hadir memuji kesungguhan dan semangat pekerja PETRONAS dan sukarelawan yang hadir. Semuanya bersatu hati, berusaha bersungguh-sungguh dan begitu teruja sekali untuk memastikan para penduduk kampung terbabit mendapatkan bekalan air bersih secukupnya.

water for life

wakil BeautifulNara nie tak lain tak bukan adalah Abang Nara TV

Part yang paling menyeronokkan adalah ketika pemasangan semula paip-paip yang telah rosak. Seronok sungguh main air. Kerjasama memang tip top ketika ini. Semua orang buat kerja tanpa disuruh. Pantas, tuntas dan very fast. Penduduk-penduduk kampung yang membantu secara sukarela pun amat mesra. Semuanya berganding bahu, bersatu hati dan sebulat suara dalam menjayakan program “Water For Life” ini.

water for life

pakcik nie nampak je tua, tapi tenaga dia memang macam Iron Man)

water for life

water for life

yes air sudah keluar. Kita berjaya!!!

water for life

tua pada usia, muda pada hati. Main air sapa tak nak wei

water for life

ok awek-awek kena ada untuk bagi semangat kat abang-abang sado

Alang-alang dah sampai di kedua-dua kampung ini, PETRONAS turut mengadakan satu program bersama 55 orang murid-murid Sekolah Kebangsaan Batu Jongok Batu dan Sekolah Kebangsaaan Kampung Syukur dengan kerjasama PETRONAS Young Professionals Club. Program ini diadakan khas untuk untuk membentuk semangat kerjasama sesama sendiri dan juga membantu meningkatkan skill komunikasi untuk murid-murid ini. Seronok tengok muka gembira budak-budak ini apabila setiap seorang mendapat hadiah sebuah beg sekolah baru. Memang priceless.

water for life

tekun mendengar kata-kata perangsang daripada PDB

water for life

amboi dik happynya sampai campak beg sekolah. Kotor kang nanti jatuh atas tanah

Secara jujur, Abang Nara agak kecewa juga kerana tidak dapat menghadiri program “Water For Life” kali ini. Tapi tak apa. Program ini adalah aktiviti tahunan PDB PETRONAS (tahun ini tahun keempat). Jadi Insya Allah tahun hadapan jika ada kelapangan masa, Abang Nara confirm akan turut serta. Sekali sekala turun padang membantu mereka yang betul-betul memerlukan apa salahnya kan? Hati kita pasti akan gembira melihat riak wajah mereka yang terharu dengan pertolongan diterima.
water for life

Tahniah kepada PETRONAS atas inisiatif awesome ini. Semoga lebih banyak syarikat-syarikat besar di luar sana yang akan mencontohi keprihatinan PETRONAS. Untuk maklumat lanjut layari www.mymesra.com.my. Jangan lupa ikuti @PETRONASBrands di Facebook, Instagram dan Twitter untuk informasi terkini aktiviti-aktiviti mereka atau muat turun PETRONAS Pitstop App di Play Store Android atau App Store iOS.