Written by AbangNara | June 5th, 2017

Assalamualaikum….Dalam tak sedar, bulan puasa semakin meninggalkan kita. Ada yang sedih mahupun gembira. Walau apa pun, kita kena sambut dengan penuh keikhlasan dan menyambut syawal dengan kegembiraan. Sebut pasal syawal mesti ada diantara kita yang dah sibuk google mana nak beli, apa trend terkini dan mesti nak yang gempak pagi raya kan. Ni nak habaq tips dan trend yang korang boleh guna pakai raya nanti.

nile baju raya

Ni salah satu baju yang mengikut trend terkini. Korang tengok Emma Maembong pun pakai baju macam ni. Baju jenis sweatshirt macam ni dah berevolusi bersesuaian dengan gaya muslimah. Korang nampak patch kat baju tu? Barula hipster sikit raya korang.

nile baju raya

Ni pulak trend kebaya moden yang dipakai oleh Nadya Syahera. Kenal tak? Mesti kenal punya. Korang peminat drama melayu kan. Kalau zaman dulu mesti nak padankan dengan kain batik sarung/songket. Tapi yang moden macam ni nak pakai dengan seluar pun boleh. Lagi cun kalau padankan dengan palazo.

nile baju raya

Ni pulak baju untuk korang yang minat gaya feminine+klasik. Ruffle kat tangan membuatkan korang nampak lebih style. Untuk baju macam ni, korang kena pilih warna-warna lembut takpun warna pastel. Barulah boleh memikat hati bakal mak mertua korang . Hihihi

nile baju raya

Untuk korang yang nak nampak lain dari yang lain, korang boleh cuba style kontemporari dan vintage macam ni. Cutting baju yang agak labuh lebih sesuai digunakan untuk mengekalkan ciri muslimah. Cukup-cukuplah corak baju je barat kan.

nile baju raya

Ni lagi satu design kalau korang nak kelainan masa raya. Nampak macam pakai dua lapis warna yang sama kan. Luar tu ala-ala cardigan gitu. Barula raya korang boom. Tambah pulak dengan aksesori dan beg tangan yang sesuai.. Lagi boom

nile baju raya

Cuba korang tengok yang ni pulak. Ala-ala saloma kan. Trend yang cukup popular pada sekitar tahun 50an diberi nafas baru. Kalau zaman dulu nak pakai baju macam ni mesti nak kena kurus. Betul tak? Untuk baju ni korang tak payah risau kalau korang bersaiz besar.

nile baju raya

Rekaan baju jenis fishtail macam ni pulak sesuai untuk korang yang nak nampak kurus walaupun dah masuk pertengahan bulan raya. Maklumlah dah banyak sangat korang makan lemang dengan rendang. Baju jenis ni korang boleh pakai untuk pelbagai majlis. Bukan raya je tau. So tak rugi beli macam ni.

nile baju raya

Ini pulak baju yang sesuai dipakai ketika majlis rumah terbuka atau jamuan hari raya. Design overlap menampakkan korang kelihatan lebih ranggi dengan menambahkan lagi aksesori seperti topi dan boot. Jangan salahkan orang yang design baju ni kalau korang kena ngorat nanti. Hahaha

nile baju raya

Perhatikan corak bunga floral Embroidery yang ada pada baju ni, nampak cantik kan bila dipadankan dengan baju yang mempunyai jalur-jalur seperti ni. Selain daripada cantik, design jalur menegak macam ni boleh buat korang nampak lebih tinggi dan kurus.

nile baju raya

Okay, ni gaya yang last untuk kali ni. Jubah menggantikan baju kurung. Untuk raya kali ini, apa kata korang guna jubah. Nak cari jubah tu biarlah yang ada kelainan sikit. Sesuai dengan corak, warna dan saiz korang. Jangan asik nak warna hitam je kalau beli jubah. Macam boria dah raya korang.

Written by AbangNara | May 29th, 2017

Assalamualaikum… Pejam celik je dah masuk bulan puasa. Macam mana puasa? Masih penuh? Mesti dah ada yang dah sibuk fikir pasal baju raya, warna cat rumah, kampung mana nak balik. Mesti dah ade idea yang korang fikir. Tapi cukup ke semua tu? Ke ade lagi yang korang tertinggal. Nanti last minit baru sibuk nak cari. Meh nak kongsi sikit kalau-kalau korang selalu terlepas pandang benda-benda yang dimaksudkan ni.
nile

Pernah tak terjadi kat korang masa tengah nak packing barang tak cukup beg. Last- last main sumbat je kat ruang yang ada dalam kereta tu. Confirm tak jumpa ape korang nak pakai masa pagi raya nanti. Lagi-lagi pakaian ‘kecil’korang. Hahaha. Kalau nak senang, korang susun je baju korang dalam kotak macam ni. Mudah dan cepat. Hanya RM9.90 dapat satu sets dengan 2 kotak.

nileAda juga di kalangan kita yang tidak pulang ke kampung membawa kereta. Yela, nanti takdela penat sangat kalau dah sampai kampung. Tapi dah ada beg balik kampung ke belum. Selain dari cantik, beg yang korang kena cari mestila mempunyai ruang yang besar dan tahan lasak.

nileMesti ada yang tengah pening mana nak cari beg tangan untuk raya nanti. Apa kata kalau korang guna beg 3 dalam 1 macam ni. Nanti korang ada banyak pilihan nak pakai masa raya. Yela.. kan ada 3 size berbeza. Nak letak telekung dalam salah satu beg tu pun boleh. Takdela bercampur dengan barang make-up.

nileNi bab memilih handbag plak, korang mesti cerewet kan. Bukanlah sebab harga ataupun brand tapi bentuk dia. Bab bentuk ni lain orang lain citarasanya.Especially dalam penampilan harian kita. Kita wajib tahu bentuk handbag yang sesuai untuk kita..Orang rendah sesuai yang jenis mcm mne.Orang yang tinggi langsing macam mne. So tepuk dada tanya selera.

nileUntuk korang yang nak shopping raya ditempat sesak terutamanya KL, clutch merupakan salah satu beg yang sesuai kerana saizya yang kecil dan mudah dipegang selain dari mencegah diri dari menjadi mangsa ragut. Ingat… peragut banyak lahir bulan puasa..HAHAHA

nilePantang tengok kasut yang cun-cun mesti rasa nak beli. Bab kasut ni mesti korang lebihkan keselesaan kan. Selain tu, mesti nak padankan beg dan kasut. Kalau kasut tumit tinggi ni boleh nampakkan korang slim betul tak?.…muuaahahaha..

nileBaju raya anak korang da sedia ke? Korang mesti beli baju semasa jualan murah jugak kan sebab harga jauh lebih murah. Tak payah la beli yang berjenama sangat. Orang bukan nak tengok baju ape anak korang pakai, diorang tengok anak korang yang comel tu je.

nileNi pulak bab duit raya. Duit raya tu sebenarnya adalah tradisi je. Korang rasa taknak ubah sikit ke macam bagi hadiah kat anak buah. Selalu bagi duit raya kan, apa kata tukar dengan barang yang boleh diorang pakai seperti subang-subang. Walaupun kecil, mereka akan rasa lebih dihargai.

nileUntuk lelaki pulak, kalau korang dah beli atau tempah baju melayu mesti korang nak gayakan dengan kasut yang sesuai. Tak best la beraya pakai selipar jepun. Baju cantik bukan main. Hihihi. Cuba sekali sekala korang gayakan dengan kasut casual ala-ala ikon fashion kita ni. Kan nampak lagi stylish.

nileNi cerita lepas korang dah puas beraya terutamanya perempuan. Dah puas makan rendang, ketupat, kuih muih bagai, mesti korang dah tambah lebih 3000 kalori setiap hari. Bayangkan kalau sebulan beraya. Kalau malas nak keluar bersukan, elok la kalau bersenam dirumah je. Cari aktiviti yang boleh bakar semula kalori tadi dengan dumbbell shakehttp://www.nile.com.my/faq/post?postId=123.

nile

Written by AbangNara | January 11th, 2017

2017 ialah tahun ayam jantan (dalam bahasa omputihnya ialah Rooster) yang akan bermula dari 28 Januari sehinggalah 15 Februari 2018. Apakah itu tahun ayam jantan? Ayam jantan ialah binatang kesepuluh di dalam zodiak China. Setiap tahun ia akan dikaitkan dengan haiwan berdasarkan kitaran 12 tahun. Tahun untuk ayam jantan ialah 1933, 1945, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017 dan 2029.

Untuk menyambut kehadiran tahun ayam jantan di dalam kalendar China ini, Malaysia trusted online shopping www.nile.com.my sedang menjalankan PENGHANTARAN PERCUMA bermula 26.12.2016 sehinggalah 10.02.2017. Anda boleh mendapatkan free delivery di Semenanjung Malaysia dengan pembelian minimum RM48 sepanjang tempoh ini. Lebih best, Jualan Tahun Baru Cina 2017 akan dilangsungkan bermula 11.01.2017 sehingga 24.01.2017. Anda boleh memperolehi diskaun yang super duper awesome sehingga 90%. Jom kita tengok sikit beberapa produk yang termasuk di dalam Jualan Tahun Baru Cina ini.

nile

Product: Sweater Coat
CNY2017 Sales price: RM12.90
Date: 11/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only

nile

Product:  Male/ Female Canvas Shoes
CNY2017 Sales price: RM15.50
Date: 13/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

nile

Product: High-Heel Sandal
CNY2017 Sales price: RM17.90
Date: 13/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only

nile

Product: High-Heel Sandal
CNY2017 Sales price: RM9.90
Date: 13/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only

nile

Product: Men Jeans
CNY2017 Sales price: RM16.90
Date: 16/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 240 units only

nile

Product: Superman Men Sport Wear
CNY2017 Sales price: RM15.90
Date: 16/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 160 units only

nile

Product: Storage Box
CNY2017 Sales price: RM19.90
Date: 19/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only

nile

Product: Men Jacket
CNY2017 Sales price: RM21.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 250 units only

nile

Product: Handbag
CNY2017 Sales price: RM17.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 350 units only

nile

Product: Woman bag
CNY2017 Sales price: RM29.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 450 units only

nilie

Product: Haniya Blouse
CNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 169 units only

Tandakan kalendar anda untuk bersedia pada tarikh dan masa yang telah ditetapkan. Setiap produk hadir dengan kuantiti terhad di mana hanya boleh dibeli satu unit seorang. Maklumat lanjut layari http://www.nile.com.my/page.php?cd=120.. Selamat tahun baru Cina dan Gong Xi Fa Chai.

Written by AbangNara | November 3rd, 2016

Double 11, laman web membeli belah paling dipercayai di Malaysia iaitu www.nile.com.my akan melangsungkan jualan terbesarnya bersempena 11.11.2016 selama 11 hari. Jualan hebat ini telah bermula sejak 1 November lalu dan akan tamat pada 11 November ini. Sepanjang 11 hari ini, anda boleh mendapatkan diskaun sehingga 90% untuk produk-produk tertentu.

superLagi best, anda boleh mendapatkan PENGHANTARAN PERCUMA dengan pembelian minimum RM8 untuk pembeli di Semenanjung Malaysia. Jom kita tengok offer-offer yang mengkagumkan sepanjang 11 hari ini.

11.11 Big SALE Start at 2/11/2016 – 9.00am

super

super

11.11 Big SALE Start at 3/11/2016 – 9.00am

super

super

11.11 Big SALE Start at 4/11/2016 – 9.00am

super

super

11.11 Big SALE Start at 5/11/2016 – 9.00am

super

super

11.11 Big SALE Start at 6/11/2016 – 9.00am

super

super

11.11 Big SALE Start at 10/11/2016 – 9.00am

super

super

Setiap produk adalah dijual dengan kuantiti terhad di mana seorang hanya boleh beli satu sahaja dan siapa cepat dia yang dapat. Pastikan korang tak terhegeh-hegeh. Nak beli terus beli je. Banyak lagi produk dan diskaun best-best yang boleh dilihat di http://www.nile.com.my/page.php?cd=117.