Written by AbangNara | December 28th, 2010

astro media prima

Dulu kami pernah keluarkan luahan hati seorang pembaca tentang TV3 dan mendapat ratusan komen daripada anda semua. Rata-rata semuanya bersetuju dengan apa yang diluahkan terutama bab cerita Indonesia yang terlalu banyak ditayangkan di TV3.

Hari ini kami terima lagi satu email. Kali ini luahan si pembaca berkaitan dengan sikap rakyat Indonesia yang kurang ajar sehingga memalukan Malaysia. Sambil-sambil itu, sedikit nasihat telah ditujukan kepada Astro dan Media Prima. Mungkin Marlisa (si penghantar email) mahukan syarikat penyiaran Malaysia memboikot segala karya Indonesia disebabkan sikap kurang ajar rakyat Indonesia ini.

Ikuti luahan hati Marlisa di bawah:-

[note]Salam

Nama saya Marlisa. Actually saya nak buat luahan perasaan tentang syarikat penyiaran di Malaysia. Saya sangat tak berpuas hati tentang Media Prima dan Astro. Mereka ni buta atau pekak?? Mereka tak pernah dengar rungutan rakyat Malaysia?? TOLONG HENTIKAN PENYIARAN CERITA, LAGU ATAU APA-APA SAHAJA TENTANG INDONESIA! Saya amat kesal kerana Media Prima mahupun Astro tak mengendahkan rungutan orang ramai.

Semalam hanya kerana bola sepak, Malaysia menjadi Trending Topic di Twitter! We hate Malaysia, Malaysiacheatlaser. Dan media di Indonesia mengatakan team Malaysia memakai dukun! Ramai artis yang saya follow mereka mendapat cacian dari rakyat Indonesia di Twitter terutamanya Tiz Zaqyah, Yuna, Sharifah Sofea dan ramai lagi saya rasa. Even saya pun terkena jugak. Tolong la Abang Nara. Tolong bukakan mata semua syarikat penyiaran di Malaysia

Saya pernah melancong di Indonesia saya tak nampak pun 1 filem or drama Malaysia di sana. And lagu pun 1 haram pun saya tak dengar. Tapi orang Malaysia still pasang lagu or cerita Indonesia. Import la mana-mana cerita luar Negara janji jangan Indonesia. Saya rasa cerita Korea amat berkualiti untuk ditonton. Itu hanya pandangan saya sahaja.
Oklah setakat ini sahaja luahan saya. Sekian terima kasih. [/note]

Apa pendapat anda? Wajar atau tidak Astro dan Media Prima boikot segala produk keluaran Indonesia untuk  menunjukkan tanda tidak bersetuju terhadap apa yang rakyat Indonesia telah lakukan?

Written by AbangNara | August 27th, 2010

malingsia

Maaf sebab lari topik daripada dunia artis. Niat di hati tak nak cerita pasal nie, tapi perasaan geram ini tak dapat dibendung lagi. Geram betul tengok gambar bendera Malaysia dipijak-dipijak dan dipalit dengan tahi oleh orang Indonesia. Tak ada kerja sangat ke diorang nie?

Bak kata saudara Rohaizad (anda kena baca artikel nie), diorang nie tak ingat ke berapa ramainya sedara mara diorang yang mencari rezeki di sini? Tak habis-habis nak buat “sweeping Malaysia”. Kang balas dengan “Sweeping Indonesia” baru nak insaf. Memang kurang ajar betul diorang nie.

Tapi bukan semua rakyat Indonesia macam nie. Ada jugak yang baik dan memahami. Rasanya mereka-mereka yang buat benda kurang ajar nie confirm jeles dengan kemewahan Malaysia. Itu yang sikit-sikit buat demo. Mungkin diorang dulu pernah apply nak jadi “bibik” kat sini tapi kena tolak. Itu yang kecewa sangat tue.

Kalau ada rakyat Indonesia yang membaca ini, tolong nasihatkan sikit member-member anda yang tak ada kerja tue. Baik suruh gi tanam padi ke daripada gi pijak bendera negara orang. Ada sikit pekdahnya di bulan Ramadhan nie.