Written by AbangNara | September 5th, 2016

Ramai juga yang menghantar email bertanya tentang perkhidmatan Qurban & Akikah Online yang disediakan oleh Zabeeh Services Sdn Bhd. Ada yang bertanya kesahihan proses yang dilakukan oleh pihak Zabeeh yang berpengalaman selama 7 tahun menguruskan ibadah qurban di luar negara untuk negara-negara Islam yang kurang bernasib baik seperti Indonesia, Filipina, Myanmar, India dan banyak lagi. Ada juga yang tanya “Abang Nara pernah tengok ke diorang nie wat korban kat overseas tue”. Untuk menjawab persoalan anda, baru-baru ini, wakil BeautifulNara telah mengikuti pihak Zabeeh ke Ambon, Indonesia untuk melihat sendiri persiapan ibadah korban yang bakal dilakukan pada hari raya Aidiladha ini.
ambon zabeeh

Kehadiran kami telah disambut meriah dengan paluan kompang oleh wakil penduduk di Ambon, Indonesia. Kami pun sangat terharu, gembira dan teruja dengan sambutan yang diberikan. Terasa macam pengantin pulak sebab ada kompang semua ini. Seronok!!!

ambon zabeeh

Selepas bertanya-tanya khabar, berpelukan dan melahirkan rasa gembira atas pertemuan ini, kami telah pergi melihat lembu-lembu yang sudah pun disediakan untuk dikorbankan kelak.

ambon zabeeh

salah seekor lembu yang ada

Lembu di atas telah pun disembelih pada hari tersebut sebagai meraikan kehadiran kami dan juga sebagai tanda berterima kasih atas sambutan para penduduk Ambon. Seronok melihat mereka semua bekerjasama menyembelih dan melapah daging lembu. Boleh dikatakan ini sebagai latihan untuk ibadah korban yang pastinya akan lebih banyak lembu disembelih kelak. Kanak-kanak yang ada pun teruja melihat lembu disembelih buat pertama kali di hadapan mereka.

ambon zabeeh

lembu disembelih untuk jamuan bersempena kehadiran kami

Sementara orang dewasa menguruskan proses melapah daging, kanak-kanak yang hadir telah berzanji dan melaungkan zikir-zikir untuk menambahkan kemeriahan serta keberkatan majlis. Comel-comel jugak kanak-kanak Ambon ini. Semuanya baik-baik, dengar cakap dan mesra.

ambon zabeeh

sedap suara budak-budak nie

Sepanjang berada di Ambon, Indonesia, wakil BeautifulNara memaklumkan proses penyembelihan yang dilakukan adalah amat teratur, kemas dan mengikuti syariat. Insya Allah masa ibadah korban kelak proses yang sama akan dilakukan. Paling penting nanti pembahagian daging-daging korban ketika Hari Raya Aidiladha akan diterima oleh pihak-pihak sepatutnya iaitu penduduk Ambon, Indonesia yang kurang bernasib baik.
zabeehPaling terkesan di hati mereka yang terlibat dengan jelajah korban Zabeeh ini ialah kedaifan dan kemiskinan para penduduk Ambon, Indonesia. Bagi mereka daging lembu ini adalah satu kemewahan. Memang jarang untuk mereka dapat menikmatinya. Abang Nara rasa kebanyakan penduduk Islam di negara yang telah disebutkan tadi juga merasai perkara yang sama. Insya Allah marilah kita sama-sama melakukan ibadah korban menerusi Zabeeh Services Sdn Bhd untuk membantu saudara seIslam kita yang kurang bernasib baik di luar negara. Caranya senang sahaja. Boleh pilih salah satu cara di bawah:-

1. Pergi ke laman web www.zabeeh.com.my dan klik pada “Daftar Qurban Online”.
2. Hantar mesej PM ke Facebook Zabeeh-Qurban & Aqiqah Online dan tulis “Saya Nak Qurban”.
3. Hantar Whatssapp ke 019-323 4577 dan nyatakan “Saya Nak Qurban”.
4. Telefon terus ke 019-323 4577 atau 03-6179 0567

zabeeh
Semoga Allah menerima dan melipatgandakan pahala mereka yang melakukan ibadah korban kali ini. Insya Allah. Sama-sama kita doakan.

Written by AbangNara | August 25th, 2016

Dalam tempoh tak sampai sebulan, kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Cepat sungguh kan masa berlalu? Bila disebut Hari Raya Aidiladha atau turut dikenali dengan nama Hari Raya Haji ini, perkara wajib yang terlintas di kepala ialah ibadah korban.
ibadah korban

Sekiranya anda berkemampuan dari segi kewangan, ibadah korban sangat dituntut untuk dilakukan. Kenapa? Ini antara sebab-sebabnya:-

1. Bersyukur kerana dipanjangkan umur

Insya Allah tahun ini kita akan dapat menyambut Hari Raya Aidiladha untuk kesekian kalinya. Alhamdulillah dipanjangkan umur untuk menyambut hari kebesaran ini. Bersyukur kepada Allah kerana masih diberi kesempatan hidup dari satu tahun ke satu tahun yang lain. Ertinya selagi tidak mati, disunatkan melakukan korban pada setiap tahun jika mampu melakukannya.

2. Bersyukur atas limpahan kurniaNya

Umur yang panjang, rezeki yang banyak, akal yang sihat, keluarga yang bahagia dan juga segala kesenangan yang kita perolehi di dunia ini semua adalah daripadaNya. Kalau nak kira satu-satu limpahan kurniaNya, memang tak akan habis. Sebab itulah kita melakukan ibadah korban, sebagai satu tanda kesyukuran atas segala nikmat yang diberi.

3.Berkongsi rezeki dengan golongan yang tak mampu

Apabila kita melakukan ibadah korban, ia membawa makna kita berkongsi rezeki dengan ahli keluarga, jiran tetangga, masyarakat setempat dan juga golongan fakir dan miskin.

Insya Allah tahun ini, seperti tahun lepas, Abang Nara akan turut sama melakukan ibadah korban menerusi Zabeeh Services Sdn Bhd.

ibadah korban

Zabeeh Services Sdn Bhd ini menyediakan khidmat akikah dan korban di negara-negara umat Islam yang kurang bernasib baik seperti Myanmar, Pakistan, India, Kemboja, Bangladesh dan Filipina. Ribuan umat Islam Malaysia dah cuba perkhidmatan Zabeeh Services ini dan kesemuanya berpuas hati. Harga jauh lebih murah membolehkan lebih ramai melakukan ibadah korban, sijil disediakan sebagai tanda korban telah dilakukan serta mereka yang terlibat dalam ibadah ini sangat berpengalaman dan profesional.

ibadah korban
Seperti yang tertera dalam gambar di atas, sebahagian lembu cuma RM300 dan seekor kambing cuma RM580. Insya Allah dengan harga sebegini, kita akan dapat berkongsi rezeki dengan umat-umat Islam luar negara yang kurang bernasib baik. Meh sini Abang Nara kongsikan sijil pengesahan ibadah korban tahun lepas yang telah Abang Nara lakukan dengan Zabeeh Services.

ibadah korban

Hati pun lebih tenang kerana tahu ibadah kita telah selamat dilakukan dengan adanya sijil ini. Jadi izinkanlah Abang Nara berkongsi cara-cara untuk melakukan ibadah korban/akikah bersama Zabeeh Services Sdn Bhd.

1. Pergi ke laman web www.zabeeh.com.my dan klik pada “Daftar Qurban Online”.
2. Hantar mesej PM ke Facebook Zabeeh-Qurban & Aqiqah Online dan tulis “Saya Nak Qurban”.
3. Hantar Whatssapp ke 019-323 4577 dan nyatakan “Saya Nak Qurban”.
4. Telefon terus ke 019-323 4577 atau 03-6179 0567

ibadah korban Marilah kita sama-sama berkongsi rezeki serta melahirkan rasa kesyukuran atas segala nikmatNya dengan melakukan ibadah korban/akikah bersempena Hari Raya Aidiladha ini. Semoga apa yang kita lakukan mendapat pahala dan dapat membantu umat Islam di negara-negara yang kurang bernasib baik. Maklumat lanjut layari www.zabeeh.com.my dan juga Facebook Zabeeh-Qurban &. Aqiqah Online.

Written by AbangNara | September 21st, 2015

Ingat lagi tak artikel Abang Nara tentang Zabeeh Services Sdn Bhd yang menyediakan perkhidmatan qurban dan aqiqah untuk umat Islam di negara-negara yang kurang bernasib baik? Hari ini Abang Nara berkesempatan untuk pergi ke pejabat Zabeeh untuk mendaftar qurban untuk keluarga tercinta. Sebenarnya lebih mudah dan pantas buat secara online di www.zabeeh.com.my, tetapi Abang Nara saja nak jumpa mereka yang menguruskan perkhidmatan yang memudahkan kita melakukan ibadah qurban ini.
zabeeh
Selepas bergambar dengan posing perasan hensem (padahal tangan injured jatuh main takraw), Abang Nara dan isteri terus duduk mengisi borang qurban. Sambil menulis, sempatlah kami berborak. Alhamdulilah berdasarkan apa yang diterangkan, ramai orang muda telah mendaftar secara online untuk melakukan ibadah qurban. Iyerlah,harga pun lebih murah (RM300 1 bahagian lembu) dan dapat sijil selepas qurban selesai dilakukan. Selain itu dapatlah beri umat Islam di negara seperti Myanmar, Thailand, Indonesia dan India menikmati daging lembu yang sangat sukar untuk mereka perolehi.
zabeeh
Selesai isi borang (wife yang tolong isikan sebab tangan Abang Nara tak boleh gerak), terus buat akad qurban di situ. Senang je. Cuma perlu baca apa yang tertulis dan wakil daripada Zabeeh akan menerima akad kita itu. Jadi merekalah yang akan bertanggungjawab untuk memastikan segalanya berjalan lancar. Setakat ini, memang tak ada komplain atau rungutan daripada pelanggan Zabeeh. Semuanya berpuas hati dengan kualiti perkhidmatan diberikan.
zabeeh
Mungkin ada yang terlupa jadi di sini Abang Nara kongsikan balik cara-cara untuk melakukan ibadah qurban bersama Zabeeh. Ada beberapa cara jadi korang hanya perlu pilih satu sahaja yang paling selesa. Perlu diingatkan tarikh akhir untuk ibadah qurban tahun ini ialah esok 22 September 2015. Berikut adalah cara-caranya:-

1. Pergi ke laman web www.zabeeh.com.my dan klik pada “Daftar Qurban Online”.
2. Hantar mesej PM ke Facebook Zabeeh-Qurban &. Aqiqah Online dan tulis “Saya Nak Qurban”.
3. Hantar Whatssapp ke 019-323 4577 dan nyatakan “Saya Nak Qurban”.
4. Telefon terus ke 019-323 4577 atau 03-6179 0567
zabeehInilah resit yang Abang Nara terima untuk daftar qurban kali ini. Kalau buat secara online pun akan diberi resit. Selepas semuanya selesai, Zabeeh Services Sdn Bhd akan hantarkan sijil untuk simpanan anda. Di dalam itu akan diberitahulah tempat dan masa ibadah qurban tersebut dilakukan. Jadi tiada keraguan sama ada berlaku penipuan atau sebaliknya. Lagipun boss Zabeeh Services Sdn Bhd sendiri beri jaminan segala tempahan akan diuruskan sebaik mungkin.

zabeeh

Terima kasih kepada Zabeeh Services Sdn Bhd yang sudi menerima kehadiran Abang Nara dan isteri hari ini. Teringat pesanan boss Zabeeh yang cakap ‘kita niatkan sesuatu sempena qurban ini. Nak selesaikan masalah kewangan ke, masalah keluarga, nak murah rezeki ke. Insya Allah dimakbulkan’. Semoga ibadah kita ini diterima olehNya. Maklumat lanjut layari www.zabeeh.com.my dan juga Facebook Zabeeh-Qurban &. Aqiqah Online.