Written by AbangNara | July 31st, 2017

Rata-rata netizen ramai yang bersetuju dengan teguran Chef Wan kepada Aliff Syukri yang telah makan di tepi jalan ketika sedang bercuti di Switzerland. Menurut Chef Wan, dia pun banyak kali ke Switzerland tetapi tidaklah sampai makan di tepi jalan kerana menjaga nama baik dirinya sebagai seorang rakyat Malaysia. Malah berdasarkan teguran Chef Wan, di Switzerland banyak meja dan kerusi yang disediakan di taman-taman untuk memudahkan para pengunjung menjamu selera. Tak perlulah sampai nak makan di tepi jalan.

chef wan

Dikecam teruk oleh netizen dan ditegur oleh idolanya Chef Wan, Datuk Aliff Syukri telah tampil untuk memberikan penjelasan tentang tingkah lakunya yang makan di tepi jalan ketika berada di Switzerland. Kata Aliff Syukri:-

Gara2 video makan di tepi jalan jadi heboh semua satu malaysia…
.
Ramai yg kecam kata napa x makan dekat hotel la senang….sebenarnya travel kami kali ni menyusuri perkampungan2 indah di switzerland….jadi bila byk2 berada di luar bandar agak payah nak cari restoran halal kalau ada pun terpaksa drive jauh semata2 utk makan….

Kat sana kami berpindah rumah tumpangan sebanyak 4 kali termasuk travel ke itali dan kembali ke switzerland semula….jadi disebabkan tu kami mmg dah masak siap2 dan rombongan kami sebanyak 2 kereta makan bersama…x ada apa yg memalukan dan saya bukan kedekut tapi saya rasa lebih rapat bila masak dan makan bersama…

Buat idola saya dlm bidang masakan dato @chefwan58 (i love cook and i alwas watching u at tv) terima kasih atas teguran ini dan sy terima dgn fikiran yg terbuka dan sy uploadkan khas utk dato chefwan ni kedai kebab yg saya makan secara beradab??dan juga anda semua yg komen negatif mahupun positif sekiranya tindakan saya ni memalukan rakyat dan negara malaysia..

cuma saya puji org tempatan sana yg sangat ramah bila beberapa kali kami berhenti makan mereka boleh bergurau dan bersembang dgn kami dengan baik….org malaysia di sana juga baik dan ramah

chef wan

Panjang lebar penjelasan daripada Datuk Aliff Syukri berkenaan hal ini. Diharap semua yang membacanya dapat memahami situasi beliau sehingga terpaksa makan di tepi jalan. Apa pun, tahniah kepada Aliff Syukri kerana menerima teguran Chef Wan dengan hati terbuka. Kadangkala kebenaran itu memang pahit tetapi selaku rakyat Malaysia yang mempunyai nama dan jenama sendiri, kelakuan dan adab kita perlulah dijaga terutamanya ketika berada di luar negara. Apa pula kata anda?

Written by AbangNara | July 31st, 2017

Tidak lagi mampu menahan mendengar tuduhan dan fitnah yang dilemparkan terhadapnya, Serina Redzuawan  telah tampil untuk menjelaskan apa yang sebenarnya terjadi terhadap hak penjagaan anak-anaknya. Untuk makluman, hasil perkahwinannya dengan Gavin Edward O’luanaigh. Serina telah mendapat 2 cahaya mata iaitu Tristan Tareef O’luanaigh, 6 dan Isabella Saffiya O’luanaigh, 5. Sebelum ini Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam telah memerintahkan hak penjagaan dua kanak-kanak itu kepada Gavin yang juga warga Britain.

serina chef wan

tuduhan dan fitnah yang dilemparkan oleh sebuah portal kepada Serina

Oleh kerana itu, rata-rata netizen telah menuduh Serina sebagai seorang ibu yang tidak bertanggungjawab dan mengabaikan anak-anaknya kerana sanggup memberikan hak jagaan kepada bekas suaminya. Ramai yang berpendapat seorang ibu haruslah menjaga anaknya selepas penceraian. Namun untuk mengelakkan kekeliruan, Serina telah tampil memberikan penjelasan menerusi akaun Instagramnya.

Asalamualaikum, Ramai sungguh insan yg suka menabur fitnah dan mencari salah org lain, Biarlah i jelas kan supaya tak wujud Fitnah terhadap diri I tentang hak penjagaan anak, terlebih dahulu nak maklumkan Serina & Gavin tidak bergaduh dan berebut anak kami sepakat sama sama utk menjaga anak kami,memandangkan Dia kerja pejabat office hour.

Siang i sepenuh masa free lepas anak habis sekolah Serina lah yg jemput dan spend time urus hal kerja sekolah,mengaji anak,makan anak di rumah asal kami.

cuma pihak gavin minta malam anak bermalam di rumah asal kami sbb dulu kami dah renovate bilik anak anak supaya mereka selesa, sbb itu lah kami bersetuju perjanjian itu. Apa bezanya? Siang sepenuh waktu i dah bersama anak malam ngan Daddy dia .Salah ke?

Bukan nya Serina lepas tangan tinggalkan anak anak. MasyaAllah fitnah cukup besar kali ini disebarkan ,jawablah di akhirat . I Masih Rasional dan tau tanggungjwb menjaga anak anak i. Urusan Ustazah ajar mengaji pun semua i uruskan. Jgn suka lempar batu dan sembunyi tangan.Apa pun,I maafkan sesiapa yg fitnah i,moga di ampunkan dosa kalian.

serina chef wan

Abang Nara percaya ramai yang risau apabila bekas suami Serina mendapat hak penjagaan anak-anak mereka. Ini kerana Chef Wan menerusi salah satu statusnya di Instagram memaklumkan yang Gavin adalah seorang “free thinker”. Jadi sedikit sebanyak sudah tentu ia akan memberikan impak kepada 2 anak comel ini. Malah Chef Wan sendiri telah memberi nasihat dan teguran kepada Serina berhubung hal ini. Apa pun, selaku seorang ibu, sudah tentu Serina mahukan yang terbaik untuk anaknya, lebih-lebih lagi jika ia melibatkan bab agama. Sama-sama kita doakan agar Serina diberi kekuatan menempuh dugaan ini.

Written by AbangNara | July 28th, 2017

Dato Aliff Syukri dan keluarga kini sedang bercuti di Switzerland. Menerusi akaun Instagramnya, beliau telah berkongsi detik-detik percutian di sana untuk tatapan para pengikut. Menerusi salah satu video yang dikongsi, Dato Aliff Syukri telah meluahkan rasa sedih kerana dihalau daripada sebuah restoran. Akibatnya, beliau sekeluarga terpaksa menjamu selera di tepi jalan.

aliff syukri

Ini luahan hati Dato’ Aliff Syukri:-

sedih sy bila bawa gi restoren bawa bekal sbb kat sini makanan halal amat susah nak dpt..baru je cadang nak oder lah air biar cover skit nak tumpang makan..tapi kami kena halau .. jadi kami makan lah di tpi jalan

Sedih memang sedih dengan nasib yang dialami oleh jutawan kosmetik ini, namun chef popular iaitu Datuk Chef Wan telah tampil menegur perbuatan Dato Aliff Syukri sekeluarga. Menurut Chef Wan, selaku seorang public figura, Aliff Syukri harus menjaga imejnya walaupun berada di luar negara. Malah menurut Chef Wan yang sudah berpuluh kali melancong ke Switzerland, ada banyak meja yang disediakan di taman-taman di Switzerland untuk memudahkan para pengunjung menjamu selera. Tak perlu makan di tepi jalan.

aliff syukri

Ini pula teguran versi panjang lebar oleh Datuk Chef Wan terhadap Aliff Syukri yang telah dimuatnaik menerusi akaun Instagramnya:-

Tergerak pula hati saya nak menegur Dato Aliff when i saw him eating with the family di tepi jalan.
I find that shocking.

First of all as Malaysian kita kena jaga image kita di mana saja kita berada. Pelik saya with all his wealth that he has been flaunting to everyone pi la cari tempat2 yg elok untuk makan.

There load of restaurant to eat yg halal pun boleh di cari. This days melalui phone tu dah mcm2 we have excess to. Being a public figure now like it or not he must learn the do and donts.

Masa pi wedding baru2 ini saya terdengar di meja some of the guests debating among themselves yg juga Kaya Raya tetapi very modest from all the years i have known them. Depa kata by doing all this flaunting of kekayaan kita selain dari riak didalam agama juga tidak baik untuk image2 mereka yg di pandang tak ada class! U might have the money but u cannot buy the class!

Mereka kata bila kita over do things we also subject diri kita menjadi bahan kutukan so unnecessarily sedang kan ordinary rich people pun dont do that as depa nanti akan malu dengan image begitu even sesama org kaya2 ini. Bila memberi pandangan begini mesti la ada kata kita dok dengki dgn harta mereka.

Kita pun duit makan tak habis jugak tapi tak payah la buat perangai mcm tu yg jadi kan lagi kita manusia mencari pasal mengata kan hal kita. Actually itu satu perbuatan yg tidak cerdik dan jangan la di jadi kan contoh tauladan kepada sesiapa pun Ustaz kata as that will create more human brings yg ada sifat phd dan mcm2 lagi.

Bila saya mendengar apa yg di debat kan ada juga betul nasihat Puan Sri Tadi to also all her friends. She said ” Orang Melayu ni sedikit2 kita phd dgn depa yg cakap2 dan sokong itu pun bodoh jadi pak turut dan kaki kipas, no wonder la mereka naik lemak as they thing its ok to behave in such a manner to seek attention.

Bila kita kata perangai mcm orang kampong dan jakun Kaya depa marah kita balik! Said another Datin Seri pulak. Kita dengar saja and i am sure so many of us also hear this thing being debated all the time.

Bila saya melihat segala drama minggu ini di pentas kan it is also a lesson to each and everyone of us to be careful with our image on social media. Tersilap langkah habis la!

chef wan

Ada betul juga kata-kata Chef Wan itu kan? Apabila kita berada di luar negara, kita membawa nama Malaysia. Jadi tingkah laku dan adab itu kenalah jaga. Jangan sampai malukan nama negara tercinta. Apa pun, diharap Dato’ Aliff Syukri menerima teguran daripada Chef Wan ini dengan hati terbuka. Sama-sama kita perbaiki diri.

Written by Bella | July 17th, 2017

Selepas memuat naik foto beliau bersama anak-anak serta suaminya, Gavin Edward O’luanaigh di akaun Instagramnya semalam, ramai yang beranggapan pelakon Serina Redzuawan sudah berbaik semula dengan Gavin.  Ini kerana, mereka kelihatan penuh dengan senyuman diwajah mereka seakan tiada sebarang kemelut rumah tangga yang berlaku.

Walaubagaimanapun, Serina memberitahu hubungan baik mereka berdua hanya kerana anak-anak dan Serina tetap akan meneruskan perceraian.

Selepas saya muat naik gambar tersebut, memang ada komen pengikut yang beranggapan kami sudah berbaik dan tidak akan bercerai. Tetapi, hakikatnya tidak seperti itu. Gambar tersebut diambil ketika kami sekeluarga berada di sekolah anak-anak bagi menghadiri aktiviti yang dianjurkan pihak sekolah.

Serina dan Gavin berkahwin  pada 1 Januari 2010 dan dikurniakan dua orang cahaya mata, Tristan Tareef, 6, serta Isabella Saffiya, 5.

Sumber Berita : Utusan Online