Written by AbangNara | August 15th, 2014

Celcom, Maxis, U Mobile dan Digi adalah 4 nama besar syarikat telco di Malaysia ini. Kesemuanya ada kelebihan masing-masing dan menawarkan plan-plan menarik untuk mencuri hati para pengguna Malaysia. Abang Nara tertanya-tanya juga telco mana satu yang menjadi pilihan pembaca BeautifulNara. Sehingga ke hari ini, Abang Nara masih setia dengan Celcom sejak pulang dari Korea dulu. Tak pernah tukar-tukar. Hehehe.

telco pilihan hati

Apa yang Abang Nara suka mengenai Celcom ialah bayaran bulanannya yang memang ‘fix’ dan tidak akan melebihi apa yang dijangkakan. Kalau lebih pun sekadar seringgit dua je. Kalau tak silap, Abang Nara ambil plan yang bulan-bulan kena bayar RM150. Tak kiralah banyak mana telefon, SMS, layari Internet dan sebagainya, memang tak pernah harga bil melambung naik sampai cecah RM200. Paling best plan Internet yang Abang Nara langgan ialah ‘unlimited’ (sebab langgan masa awal-awal dulu). Memang puas hati main Internet tak ingat dunia. Heheh.

telco pilihan hati

Daripada segi liputan, memang sangat puas hati. Abang Nara memang selalu keluar ke sana sini di sekitar kawasan Kuala Lumpur, jarang la tak dapat liputan 3G. Namun kalau balik kampung wife kat Jasin, hanya dapat 2G je. Itu yang masa hari raya tue tak dapat nak ‘online’ selalu. Mungkin daripada segi liputan ini Celcom boleh buat penambahbaikan daripada masa ke masa. Namun untuk kawasan bandar, Abang Nara bagi 8 bintang kepada Celcom. Terbaik!!!
telco pilihan hatiDaripada pemerhatian Abang Nara terhadap ahli keluarga dan rakan-rakan, Maxis dan Digi juga menjadi pilihan utama mereka. Ada yang pilih Maxis sebab katanya Internet sangat laju. Sementara yang pilih Digi pula katanya sebab plan yang ditawarkan murah dan berbaloi. Abang Nara tak tahulah pulak sebab tak pernah guna Maxis dan Digi. Abang Nara ada satu telefon je. Tak adalah macam orang lain yang ada sampai 2,3 telefon dan perlukan 2,3 ‘line’. Hehehe.

telco pilihan hati

Abang Nara bukan nak puji Celcom dan ‘bash’ telco-telco lain di dalam artikel ini. Cuma ingin tahu pendapat anda semua mengenai telco yang terbaik. Mana satu pilihan anda? Kalau pilih Digi kenapa anda pilih Digi dan begitulah seterusnya. Sekali sekala berkongsi pendapat secara ilmiah apa salahnya kan? Tinggalkan pendapat anda di ruangan komen. Mana tahu boleh jadi petunjuk untuk mereka yang mahukan dapatkan plan terbaru daripada telco-telco di Malaysia ini.

Written by AbangNara | August 8th, 2014

Ok ini sangat hebat. Inilah promosi yang ditunggu-tunggu oleh semua orang terutamanya di bulan Syawal ini. Kalau sebelum ini duit raya yang terkumpul habis terus sebab nak beli smartphone baru, kali ini anda tak perlu risau. Celcom kini menawarkan Easy Payment Plan (EPP) yang membolehkan kita mendapat smartphone baru tanpa sebarang bayaran wang pendahuluan. Ya betul, ‘no upfront cash payment’. Tak adalah terketar-ketar tangan nak hulur duit raya yang dikumpul selama sebulan tue.

raya baru

Model-model smartphone yang ditawarkan juga bukan calang-calang. Ada Samsung Galaxy S5, ada Huawei, ada Note 3 dan macam-macam lagilah. Paling murah boleh dapatkan Samsung Tab3 Lite dengan bayaran bulanan sebanyak RM26.58 sahaja. Untuk EPP ini kita boleh pilih nak bayar selama 12 bulan atau 24 bulan mengikut kesesuaian dan keadaan kewangan kita.

raya baru

Apa yang penting ialah promosi Celcom EPP ini bukan sahaja ‘no cash upront payment’, malah ia tidak mengenakan sebarang faedah dan tiada bayaran pemprosesan. Senang cerita tak ada bayaran tersembunyi. Abang Nara dah kira siap-siap dah. Harga bayar bulan-bulan sama dengan harga bayar penuh.
raya baru

Camne nak dapatkan? Senang je. Korang cuma perlu pergi ke Blue Cube atau mana-mana cawangan Celcom yang berhampiran. Jumpa staff di sana dan tanya mengenai Celcom EPP ini. Selaku pengguna setia Celcom sejak bertahun-tahun, Abang Nara memang ‘thumbs up’ dengan kualiti, kelajuan dan layanan yang diberikan oleh Celcom. Iyerlah, dah menang banyak kali kot anugerah sebagai ‘Malaysia Best Network’. Memang power kot.

raya baru

Buat peminat iPhone, anda juga boleh mendapatkan iPhone 5s dengan Celcom EPP ini. Hanya daripada RM48 sebulan. Tak adalah terasa sangat nak keluarkan sekali gedebuk duit ribu-ribu kan? Lagi best dengan plan Celcom First, anda akan dapat data sehingga 5GB. Puaslah nak main Facebook, Instagram dan Twitter tue. Jadi korang tunggu apa lagi? Jangn lepaskan promosi hebat daripada Celcom ini. Dapatkan info lanjut di sini.

Written by AbangNara | July 16th, 2014

Piala Dunia 2014 sudah pun berakhir. Kemenangan pasukan German pastinya menggembirakan para penyokong pasukan dari benua Eropah ini. Bagi Abang Nara, Piala Dunia yang berlangsung 4 tahun sekali ini menunjukkan bahawa bola sepak adalah sukan nombor 1 di dunia umumnya dan di Malaysia khasnya. Senang cerita satu dunia demam bola sepanjang sebulan yang lalu.

gila bolaMacam-macam aksi para penyokong untuk menunjukkan tanda sokongan mereka kepada pasukan masing-masing. Ada yang bersedih ketika pasukan mereka kalah, ada yang melonjak kegembiraan dan menari-nari, ada yang warnakan muka dan macam-macam lagilah. Kesemua itu telah di’capture’ oleh Celcom menerusi sebuah video yang jelas menunjukkan rakyat Malaysia sebenarnya #gilabola.


Terbaik kan? Awesome juga penyokong-penyokong bola sepak di Malaysia ini. Kesemua gambar ini telah dimuatnaik ke laman sosial dengan hashtag #gilabola. Abang Nara suka dengan lagu #gilabola yang dinyanyikan oleh Joe Flizzow ini. Catchy dan funky. Memang sesuai dengan permainan bola sepak pantas yang ditunjukkan sepanjang Piala Dunia 2014.

Tapi paling best ialah video yang dibuat oleh salah seorang peminat bola sepak untuk menunjukkan tahap #gilabola dirinya dan rakan-rakan. Power babe. Kreatif sangat-sangat. Member-member satu ofis dia pun sporting je support. Memang sempoi lah korang.


Abang Nara dan anak pun sehingga ke hari ini masih terasa demam Piala Dunia. Anak Abang Nara setiap malam mesti ajak tendang-tendang bola. Agaknya dia pun dah #GilaBola macam ayahnya. Hehehe.


Amcam power tak kami? Apa pula aksi dan gaya yang anda tunjukkan sepanjang Piala Dunia yang telah berlangsung? Kongsikan di ruangan komen. Kalau nak muat turun lagu GilaBola Joe Flizzow yang full version, boleh lawat laman web Celcom ini.

Written by AbangNara | May 15th, 2014

Ingat lagi tak artikel mengenai patung KAX yang pernah Abang Nara tulis satu ketika dahulu? Ala, yang sentiasa ada di sisi menemani para selebriti tempatan seperti Najwa Latif, Fizo Omar, Yana Samsudin dan ramai lagi tue. Ha, akhirnya segala persoalan mengenai patung KAX terjawab sudah apabila Abang Nara menghadiri majlis pelancarannya baru-baru ini.

patung kax

Rupa-rupanya patung-patung KAX edisi terhad ini dilancarkan oleh Xpax bersempena dengan demam bola sepak yang akan melanda seluruh dunia pada bulan Jun ini. Untuk mendapatkan salah satu daripada 8 patung KAX comel ini, anda hanya perlu melanggan servis Xpax bermula 29 April sehingga 31 Ogos ini. Kesemua patung KAX ini menyarung jersi bola sepak negara yang berlainan.

patung kax

Apa yang menariknya, kesemua 8 patung KAX ini mempunyai nama dan personaliti yang berbeza. Ada Romeo (jersi Netherlands), Harley (jersi Spain), Jasper (jersi Argentina), Peachy (jersi England), Mia (jersi Itali), Dolly (jersi Brazil), Foxy (jersi Portugal) dan Joey (jersi Germany). Kesemuanya comel-comel dan ada daya tarikan yang tersendiri. Kalau ikutkan hati, Abang Nara nak kumpul kelapan-lapan patung KAX ini untuk disimpan menjadi koleksi.

kax

Selain Romeo yang pandai memikat hati para wanita (macam Abang Nara), personaliti Harley yang sukakan cabaran memang amat sesuai untuk jejaka-jejaka lasak di luar sana. Kalau untuk remaja-remaja perempuan, Mia yang spontan dan sentiasa gembira tersangatlah comel. Kalau anda jenis wanita yang suka bergaya, mungkin Foxy yang sentiasa tampak anggun adalah sesuai untuk anda. Abang Nara yakin akan ada patung KAX yang sesuai dengan personaliti anda.

Ok korang mesti dah tak sabar nak tahu cara untuk dapatkan patung-patung comel KAX ini kan? Senang je caranya. Pertama-tamanya kalau tak ada Xpax, korang kenalah pergi cawangan Celcom terdekat untuk melanggannya terlebih dahulu. Kalau dah ada, cuma perlu melanggan salah satu pakej Xpax di bawah (minimum RM7 seminggu).

patung kax

Bila dah langgan, korang akan dapat satu “code” yang boleh digunakan untuk menebus patung KAX di cawangan Celcom terpilih. Senang je kan? Banyak lagi informasi dan maklumat mengenai patung KAX ini yang boleh korang tahu dengan melayari laman web www.kax.com.my. Jom kita lumba siapa yang lagi cepat dapat kumpulkan kesemua 8 patung KAX.