Written by AbangNara | May 9th, 2012

Sebenarnya selepas isu pelakon luar yang ditimbulkan oleh Zed Zaidi, terlalu banyak email yang Abang Nara terima. Namun email-email tersebut agak kurang sesuai diterbitkan di sini kerana ianya lebih bersifat serangan peribadi terhadap Zed Zaidi. Sebentar tadi, Abang Nara menerima sepucuk email yang rasanya sangat sesuai untuk dibaca oleh kita semua.

zed zaidi

Berikut adalah email yang diterima daripada seorang pembaca yang mahu namanya dirahsiakan:-

Salam Abang Nara. Saya adalah seorang rakyat Malaysia yang sentiasa mengikuti perkembangan dunia hiburan tanahair. Disini saya ingin memberi sedikit komen berkenaan Isu yang sudah lama atau boleh dikatakan basi yang sentiasa di ungkitkan oleh pelakon dan timbalan presiden Seniman, Zed Zaidi berkenaan artis luar yang mendapat perhatian oelh rakyat Malaysia.

Jika abang Nara perhatikan secara kronologinya, perkara ini mula timbul apabila Aaron Aziz telah memenangi Anugerah Bintang Popular 2011 pada bulan lepas. Kemudian, Zed Zaidi dengan pantas telah meletakkan status twitter nya sebagai menunjuk ketidakpuasan hati atas kemenangan Aaron Aziz yang di sifatkan sebagai orang luar. Umum mengetahui bahawasanya Aaron Aziz adalah pelakon yang berkerakyatan Singapura. Namun, hasil kerja beliau banyak di hasilkan di Malaysia. Namun, setelah kemenangan beliau di ABPBH2011 lalu sedikit sebanyak mengundang ketidakpuasan hati segelintir pihak. Persoalan saya kepada Zed Zaidi; mengapa membangkitkan isu ini selepas kemenangan Aaron Aziz lalu dan mengapa tidak membangkitkan isu ini sebelum pencalonan dan semasa pencalonan di buat? Jika benar ingin mengupas isu ini, silakan buat dari awal jangan buat isu ini selepas keputusan.

Secara dasarnya, memanglah Seniman sebagai satu pertubuhan yang menjaga kepentingan artis tempatan, namun dari segi isu ini pada saya ia adalah hak peminat yang membuat keputusan. Anugerah itu bukan hak mutlak juri professional seperti FFM dan Anugerah Skrin, Ia datanganya dari peminat. Peminat yang mengeluarkan modal dan keringat, peminat juga berhak untuk buat keputusan. Jika mereka (orang seni) berkata orang ramai tidak pandai menghargai artis tempatan, adakah saelama ini kami sebagai orang ramai tidak menghargai artis tempatan. Sebagai contoh, Datuk Siti Nurhaliza, Datuk Sudirman, Aznil dan ramai lagi yang kami hargai dan terbukti sama sekali apabila mereka banyak menerima anugerah yang di beri oleh peminat tempatan dan orang luar.

Langkah Zed Zaidi supaya cuba mengurangkan artis luar ke Malaysia, saya berpendapat itu adalah sangat tidak wajar. Ini kerana bukan faktor artis luar yang menjahanamkan industri kita, semua itu adalah pada diri artis dan peminat itu sendiri. Jika seseorang artis mampu memberikan yang terbaik, maka hasil di kemudian hari juga baik. Kita ambil contoh Siti, Ziana Zain, Remy Ishak dan Lisa Surihani. Setiap hasil kerja mereka boleh di katakan memberi kesan positif kepada orang ramai sehingga mereka menjadi kesukaan orang ramai dan terus kekal hingga hari ini, Peminat suka dengan apa yang mereka berikan dan peminat sentiasa mengenang dengan karya mereka. Bagus karya mereka, bagus juga feedback yang mereka dapat.

Ambil contoh satu perkara lagi, Apabila satu ketika dulu muzik indonesia mula menular kedalam industri kita. Impaknya banyak lagu-lagu luar bersiaran di radio sekaligus menengelamkan lagu-lagu tempatan. Bila ini berlaku, semua pihak mengambil inisiatif untuk mengurangkan lagu luar. Namun, zaman sekarang jika tiada di radio, di you tube pun boleh. Cuba kita lihat kesan positif keatas perkara itu, Lagu-lagu kita kini lebih berkualiti sebagai langkah untuk menyaingi lagu-lagu luar sekaligus memberikan kesan kepada orang ramai dalam mendengar lagu-lagu tempatan.

Akhir sekali, saya rasakan isu artis luar yang melanda kini adalah bukan satu isu yang besar. Ia harus di ambil secara positif untuk meningkatkan karya tempatan.

Apa kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

174 responses to Surat Terbuka Kepada Zed Zaidi Daripada Peminat Hiburan Malaysia

  1. […] lebih bersifat serangan peribadi terhadap Zed Zaidi. Sebentar tadi, Abang Nara menerima … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Daripada, Hiburan, kepada, Malaysia, Peminat, Surat, […]

    0

    0
    • Selitone says:

      Hujah yang menarik dengan nas nas yang bernas…

      Aku senada jugak ler dgn pengirim, sepatutnya jika ZZ ‘ikhlas’ hendak menyekat AA dari mencapai kemenangan pada malam itu, seawal pencalonan lagi dia dah utarakan ketidakpuasan hatinya. Bak kata selitone… Jika tidak mahu pokok berbuah, kita pangkas tunasnya.

      Tapi berkenaan kehadiran lambakkan lagu dari luar tu, aku masih lagi dengan pegang kata kata aku… ada positif dan ada negatifnya… kebiasaan lagu dari luar, kita ambil contoh lagu dari negara barat… kekadang ada lirik lirik yang secara jelas menunjukkan unsur sex dan ganas… jadi kita perlu ada satu mekanisme yang menyekat lagu sebegini dari diputarkan dalam radio awam.

      Kalau nak sangat dengar lagu begitu… Cari sendiri… tapi malangnya, masih ada lagi radio yang memutarkan lagu sebegitu. Bertambah malang apabila ada orang kita yang turut sama mahu mencipta lagu yang sebegitu.

      Aku berjalan di garisan tengah dalam email tadi. Betul, peminat mahu mahukan sesuatu yang mereka minat… tapi perlu ler ada sedikit self-censorship. Nak harapkan gomen, kang takot youtube langsung kena sekat.

      PS; Aku mengomen sebagai bapa, ayah kepada anak-anak yang semakin membesar… Dulu aku tak ambil pusing sangat pasal dunia hiburan ni… berhibur boleh, tak der masalahnyer… tapi mesti berpada-pada, jangan lagho. korang yg belun kawen lagi, mungkin tak terasa sangat hal gini. Tapi Insyallah, jika berjodoh dan ada rezeki anak. Hehehe… sendiri mau tau.

      0

      0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Bagus la komen kau bang… LIKE..LIKE… :)

        0

        0
      • Anonymous says:

        masalahnye, artis kita sdiri yg suka nyanyi lagu indon bila wat show@ konsert. Indirectly, dorang sdiri sedar lagu dorang tak bmutu

        0

        0
      • Dah malas nak komen pasal says:

        Zed Zaidi= tong kosong kuat bunyinya!

        0

        0
      • “masalahnye, artis kita sdiri yg suka nyanyi lagu indon bila wat show@ konsert. Indirectly, dorang sdiri sedar lagu dorang tak bmutu.” bro, apa2 lagu yang berkualiti kalau artis tu minat dan appreciate biar dari mana datangnya sumber lagu tu, dia ada hak nak cover. secara jujurnya, indonesia masa zaman 80’an pun suram karya2nya sampaikan lagu2 dari Malaysia boleh pecah pasaran sana. ianya tentang masa di mana pengkarya perlu fikir buat lagu dalam erti sebuah lagu. nilai komersil itu perlu tapi jangan digadaikan nilai seni. kedua-duanya perlu seimbang. tapi kalau pendengar kita sendiri yang tak pandai nak nilai seni yang datang dari tempat sendiri, aku boleh kata, im so sooo sorry for you guys.

        0

        1
      • brboring aku ngn kisah zed zaidi ni

        0

        0
      • killa fairy :() says:

        killa tetap sokong zed zaidi.. i love u abg zed.. muah muah muah!!!!

        0

        0
      • Pondan Sepi says:

        ZED ZAIDI NI KAN DULU CRUSH AKU MASA DIA MULA2 MUNCUL DENGAN SEMBILU KASIH! AKU MEREMBES BETUL MASA MULA2 DIA BERLAKON! MUKA MACHO JE! TAMBAH2 DIA MEMEGANG GELARAN HERO REMAJA! TP MAKIN LAMA AKU MAKIN X SUKA DGN DIA SEBAB DIA X PANDAI JAGA PENAMPILAN! MAKIN GEMOK & TAK TERURUS. LEBIH2 LG BILA DIA DH SIBUK BERPERSATUAN NI! MAT BELIA SGT! AKU X SUKA JANTAN YG AKTIF BERPERSATUAN! SKEMA & SO 40’S! TAMBAH2 SKRG NI MAKIN RAMAI KEBANGKITAN HERO2 MUDA DI MALAYSIA! GOOD BYE LA KO ZZ OI!

        0

        0
      • tq kepada sesape yang like

        0

        0
      • abg nara mohon delte cerita tentang zed zaidi ni,.
        menyampah!

        0

        0
      • Selitone pakar membelai jubu artis luar says:

        Belai lah.. usaplah..jagalah jubu artis luar..
        rakyat macam korang yang menghancurkan industri..
        lagi2 pengundi haram yg vote sbb artis hensem je..
        jgn la tunjuk rakyat malaysia banggang sgt..pilih artis luar..
        tutup la sikit kebodohan 2..
        lu nak ckp soal industri malaysia..lu xde pengalaman..
        lu xde pengetahuan..
        lu xde kelulusan muzik..
        lu tong kosong je..
        kalau industri nie ranap pun..
        lu ape kesah..xde kene-mgena pun ngan lu..
        lu takat keje kilang..jge kilang lu sudah la..

        0

        0
    • roti telur says:

      aku tak faham ape yang pengirim ni hujahkan. penutup ko tak seiring dengan isi yang ko buat. awalnya ko sokong artis luar cari makan kat malaysia. at the end ko kata kurangkan mereka dalam industri. buta kayu la ko nara pilih surat budak ni. dan setiap kali ade ‘surat terbuka” cara tulis sama je. nampak sangat nara yang tulis. tapi nara pengecut. tak berani macam rotikaya. nara, eloklah ko g baca kat blog rotikaya pasal AI yang komen pasal benda ni. aku sokong ahmad idham dan zed zaidi. aaron berlakon macam kayu. harap muke je hensem. tapi berlakon cam boneka kayu. aa ni masuk malaysia pakai pas ape? pelawat? bekerja secara haram. bengong. aku harap lepasni aa takkan menang apa-apa award lagi. dah kire untungla bagi die kerja sini. nak bg award pulak lagi. bongok.

      0

      0
      • Januari says:

        bila masa si pengirim tu kata kurangkan artis luar dalam industri? ayat ni ke? “Ambil contoh satu perkara lagi, Apabila satu ketika dulu muzik indonesia mula menular kedalam industri kita. Impaknya banyak lagu-lagu luar bersiaran di radio sekaligus menengelamkan lagu-lagu tempatan. Bila ini berlaku, semua pihak mengambil inisiatif untuk mengurangkan lagu luar.”

        kau yg tak faham apa hujah dia, lepastu kau nak salahkan si pengirim & abg nara. aku takdalah nak sokong semua isi hujah tu tapi aku cuma tertarik dengan komen kau. kau salahkan org lain dengan kebodohan yg kau buat sendiri. adoyai..

        0

        0
      • ketua kelas says:

        roti telur kau pandai baca kan? tp kau kene paham kan jugak apa yg budak tu cuba ulaskan… org cmni la yg slalu create isu, paham kan dulu baru komen.

        aku sutuju gn kiriman yg dia antar ni. betul, kalau nak bantah.. kena la mula kan dari awal. kalau dr awal dia bantah, kita dah nampak la objektif zz kt sini. tp why lepas dah umum baru nak kuar statement cmtu? soal nya skg zz prihatin atau cemburu yer??

        lg 1, bg aku, aaron punya lakonan, tak macam kayu pun. abis tu ko nak dia berlakon terjerit2 and buat mimik muka over2 (macam tisha shila dlm drama apatah kt tv3 aritu).. itu bukan kayu pengukur utk katakan yg dia tak pandai berlakon. tu la.. banyak sangat tgk drama indon.. dah terpengaruh ngan mak bawang merah la tu!

        lastly, dia cuba nak bg CONTOH yer ttg industri muzik kita dlu. ingat tak zaman padi, so7, peterpan, ungu tgh gah kat malaysia. lepas peristiwa tu.. perasan tak, banyak indie band wujud and artis2 solo yg berbakat muncul dlm industri spt, Hujan, AIZAT, yuna, meet uncle hussien (walaupun dah ghaib), dll.. korang pikir lah sendiri… diorg bangkit sbb nak bukti kan, bakat org kita pun.. tak kurang hebatnya okay… so disini, pesaing dr luar tu, perlu ada utk mewujudkan pesaingan sihat.

        tu jer aku nk cakap.. bye

        0

        0
      • kim kardashian says:

        ko la bengong…betul la ape yg pengirim tu tulis…
        ntah2 ko ni ZZ…ZZ stakat b’lakon ape celop tu blhla..itu pn pelakon tmbhn yg bodo!!pegila ZZ..cakap xserupa bikin…baru jd timbalan,klu jd presiden silap2 sume filem wajib dia yg jd hero..klu x,kene boikot…
        blahla lu!!!

        0

        0
      • yanazubir says:

        roti telur? konon pakai roti telur ye…ntah2 ko ni zed zaidi, tk pon adik beradik die….hahhahha….br skang nk utarakan hal ni, dh lame dh artis luar msuk dlm negara ni…tkde lak nk kecoh2!! bila AA menang jek, ZZ ni menggelupur lakk…kalo jeles, ko perhebatkan diri ko jd lebih baek dr AA…baru le persaingan sihat..tk yah nk dengki2

        0

        0
      • suka ati akula says:

        aku sokong ZZ cube korang buka first isu ni kluar.. knp ZZ bt cmni.. pengirim ni x buka isu dulu2 ni.. ZZ da ckp bnd ni die utarakan sblum2 ni lagi dlm blognya tapi x sesiapa pon yg nmpk.. mungkn xnmpk effect skg tunggu la smpi ngara lain da jajah industri waktu tu baru nk amik tndakan sana sni.. bnd ni pon da lama koot knp baru skg nk sent email bgai.. ZZ ngn AA pon da settle bnd ni lagi mau keruh ke.. adoiii

        #TOLONG BUKA PEMIKIRAN#

        0

        0
      • marie says:

        roti telur ni misti kes nk soH org komen byk2 n buat2 hot..puuiiii!taktik basi la beb….errr Aaron kayu celah mane ko..sile la tgk KL Gangster/Emil Emilda plus2 byk ag…..kalau da peminat tegar Zed Zaidi aptb ler jawab nye…~lol xde issue pn artis luar dtg kalau stkt Singapore pn..ape de hal..da nme jiran….ade ke org US kisah Yuna jd duta canon..rilex jer..ade Katy Perry bising sbb dy xjd duta caNon..org mesia jd~

        0

        0
  2. baby says:

    apala nara. isi surat sama je cam yg dah pernah dibincangkan. zz dah bangkit dah isu ni lama dah. kalau nara nak quote, sila la copy paste rotikaya psl komen ahmad idham. hanya org dlm industri je rasa. peminat apa tau…

    0

    0
    • Anonymous says:

      ohh peminat ape tau!! then ko buat filem, buat lagu utk sape? kera di hutan?? jin kepala toncet di alam bunian? blah la woi!!

      0

      0
      • kecoh siak says:

        berkerut2 aku membaca. ape yg cuba disampaikan.

        0

        0
      • zaza says:

        hehe…tau xpe…xyah la nk PHD…td ada terbc komen ahmad idham….ko berlakon pun kayu!! oiiii!!

        skang ni bkn aaron aziz jer fames….shah iskandar pun ok wat dier brlakon…bessttttttt

        0

        0
      • hawa says:

        Apa yang `baby’ maksudkan isu ini harus difikirkan oleh `policy maker’. dan `stake holders’. Ini bukan isu untuk `users’ seperti peminat.

        0

        0
      • Anonymous says:

        dgr sini, pape pun korg cari mkn dgn duit peminat, so if korg amik pelakon yg peminat xminat nak tgk, atau org malaysia yg berlakon mcm patung cendana, ko rs filem ko laku ke? ko rs ko boleh buat duit? yang film maker kene amik tau and buat adalah sumthing yg worth for the fan to pay! do u think it’s worth to pay 10bucks to watch rubbish? boring tau x, sikit2 rempit, sikit2 drift, sikit2 hantu, sikit2 cerita cinta buduh2.. pastu pelakon x berkembang, contoh shaheizy sam, balik2 watak yg sama je die berlakon, korg yg menjatuhkan industri filem malaysia, bukannye artis2 luar.. filem malaysia bnyk yg nak download free pun xworth it! that is what film maker kene fikirkan bukan fikirkan bende buduh2 sape layak menang sape tak..

        0

        0
    • Anonymous says:

      korang artis ni sebok nak suh org support korang utk penohkan poket korang jer. lainla korang bkarya secara pcuma. logik gakla kalau korang suh support korang. korang(artis) bg kami(peminat) hasil sampah. korang ingt kami nak byr ke utk hasil sampah korang. dah la bakat tak semenggah, kaki minum, jual badan ngan vvip,kaki pub, kaki betina, kaki jantan, judi, pakai baju cam telanjang, mcm2 korang sebat. lagi mau kitorang appreciate korang? phuiiii!

      0

      0
    • akulahpompuanittew says:

      Peminat apa tau???err…kami ni dah nama pun peminat…siapa la artis nama peminat..peminat ni dengan kata lain ialah pengguna….pengguna ada;ah raja da;am perniagaan, bukan nak kata org dlm industri kena angkat peminat mcm raja, tapi sebagai penjual kepada pengguna, korang kena la ikut selera pengguna..bukan ikut selera korang..meh le aku sampaikan apa yg peminat nak tgk..citer biar la up to date, jgn la samaaaaa jek..ni tak, kalo seram, serammmmmm la manjang…kalo tajuk puaka, 10 citer la ada tajuk puaka, puaka tebing biru la, puaka seram la, seram puaka lah….pastu jalan citer sama, kalo saka semua la nak citer pasal saka, hantu nya semua style sama…lebih kurang je aku tgk muka hantu2 nya…kalo dah bab cinta semua sama lebih kurang…nak berbeza sket tgk citer Usop Selam, ada lah kisah polis ke, askar ke….tolong la….cuba tgk channel DIVA tu, walopun lead dia pompuan, tapi jalan citer semua lain2…pastu pelakon semua best2 x kontrol ensem atau x kontrol cun…pelakon lelaki Malaysia ni biarlah walo bukan hero, tapi biiarlah badan tu korang jagalah biar fit, tough, ensem (ni semua criteria Aaron Aziz!!!)..pastu walopun ensem,x kontrol ensem…kena part nangis, nagis sungguh2, kena part jahat, jahat sungguh..kena part lawan, lawan sungguh..ini tak, kalo tgk pelakon kita mostly la..x semua, asyik nak kontrol ensem, meluat tgk tau!!!dengarlah rintihan peminat nih..nak belakon, belakon betul2…nak buat citer, bagilah variasi..jgn sama jek…nak wat lawak, lawak betul2…kami keluar duit utk tgk citer korang, of course la kami akan pilih yg terbaik utk di tengok…..bukan kata yg x ensem x boleh berlakon, tapi kena dgn jalan citer dia…mcm pelakon2 negro tuh, x ensem, tapi lakonan diorang sgt superb, citer yg diorang belakon pun sgt superb, penghayatan diorang buat kita masuk sekali dlm filem tuh…ini tak, ntah hapa2 la citer..contoh citer baru keluar tu apa tuh dlm tv ada promo dia “Jidin Sengal?” ke apa ke…kalo tgk tajuk je dah aku x de mood nak tgk, pelakon dia pun aku malas nak ckp apa..bukan diorang x boleh belakon, tapi bagi something yg stand out la!!!tajuk citer pun kena la best sket…..so segala mcm benda kena tengok!!!kami peminat bukan nak kondem, tapi nak bagi kritikan membina..dan bagi idea supaya korang x repeat the same product..kalo nak untung, nak laris, ikut la selera kami….give us the best!!!regardless who u are, sure we support u..x berapa kerat pun pelakon luar yg kami suka pun..kami cuma suka yg terbaik je contoh Aaron Aziz & sorang lagi siapa tu…?Adi Putera ke apa namanya..mcm best gak dia tuh!!!so no hard feeling k…pelakon s’pore ke, Malaysia ke..kalo best sure kami support!!

      0

      0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Panjangnya………….

        0

        0
      • Anonymous says:

        Mcm wat cerpen lak.. Aq x baca pun komen ni.. Aq skip.. wakaka

        0

        0
      • Anonymous says:

        aq tu ape?

        0

        0
      • kaki drama says:

        setuju… zz.. lenkali perbaiki lakonan ko tu.. camner ko boleh terpilih jadi timbalan ni.. kalau harun salim bachik tu aku nampak jugak kaitannya… ni mesti kes dah takde job tu pasal meroyan je… rendahkan ego.. gi masuk kelas lakonan balik

        0

        0
    • Anonymous says:

      bosan la zed zaidi ni…x abis lg..

      0

      0
    • Anonymous says:

      bosan la zed zaidi ni…x abis lg..

      0

      0
  3. Rooney says:

    Aku tak faham apa point surat budak ni. Biul.

    0

    0
    • mimi says:

      bape kali r nk ungkit isu ini saje… ! hish xdok keje len ke…
      sudah2 le tu..

      0

      0
      • pinky minky says:

        point kat perenggan akhir cam tak selari ngn point2 yg dihujahkan kat bahagian atas2.. apa yg ko nk sampai kan nie?? mmg dh basi isu ni n aku malas dh nk amik tahu. sekian

        0

        0
      • Anonymous says:

        ntah tu…dah basi la wey..

        0

        0
      • miss amanda says:

        tutup je la isu ni.. dah basi.. yg sudah tu sudah la.. agaknya AA dgn ZZ pun dh pegi karaoke mkn sama2 dah kot.. yg korg tak habis lg psl isu ni huhuhu…

        0

        0
  4. Anonymous says:

    1stt….

    0

    0
  5. Anonymous says:

    alahai… benda ni dah basi… apa yg dia tulis tu semua pengkomen kat sini pun dah tulis gak…

    0

    0
  6. whatever says:

    rasanya apa yg zed zaidi cakap tu btul jgk.. knp produksi, pengarah sbuk nak cari pelakon luar terutama singapura? kenapa x cari atau bt audition kpd rakyat tempatan dan serlahkan , gilapkan bakat mereka.

    0

    0
  7. Irman Hazz says:

    sy setuju dgn org yg hantar eamail tu,,,sy cadamgkn zed zerdi meletak jawatam,, pece yoo peace no war,,,!?

    0

    0
    • Anonymous says:

      yeee saya juga cdgkan irman pergi basuk berak sebelum mengomen!

      0

      0
      • Irman Hazz says:

        sy cadangkn anon pegi blajar cara meghormati org len okk cbuk jer anon nie,,sy punya suka lah,,?;peace yoo peace nowar,,

        0

        0
      • Irman Hazz says:

        kpd semua penbaca bloh bn nie sy cadamgkan mulai hari nie kita paggil anon ni Onanimusang,,,setuju x ?; ehehe x sagnka sy boleh wat lawak,,, eheh,,?

        0

        0
      • Anonymous says:

        sy cadangkan irman pegi beli pampers sendiri dpd mengharapkan mama beliau.. dan sy cdgkan irman tidak membuat lawak kerana x mendapat sambutan hangat..

        0

        0
      • Anonymous says:

        irman mama kamu kata siap balik nnt kene sebat sbb kamu melucah (onani) di sini.

        0

        0
      • Irman Hazz says:

        onani tu bukam lucah coz bahsa sains lah, anon onani ni mmg x pandai ke,,.? cian anon ketiggalan zaman,,peace yoo peace no war okk,,’;

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        nak ajar orang konon…..kau mengeja tungging langgang…

        0

        0
      • Anonymous says:

        haaa takut la tu mama ko marah, sejak bila onani bahasa sains? aku ckp kat mama ko, ko suka onani!! irmanionani!

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Waaaakakakakakakaka….!! Cekap ko Anonymous…. irmanionani.. waakakakaka..!!!

        :D :D :D

        0

        0
      • hahahahaha says:

        hi irman…baru balik dari manila ke ni? kat manila takde mcd erk tok online kan diri.. tak kesian nya aku kat ko irman.. dah la online harapkan mcd dan sekarang pula dah digelar irman onani.. hahahaha…

        0

        0
    • hh says:

      mulut tenganga igt hensem ler tue

      0

      0
    • ahkak puaka says:

      HEY BUDAK SI IRMAN SENGG NI. JGN LA KOMEN KT SINI LG. EKAU TU BWH UMOR. BAIK EKAU P BELAJAR SANA. JD ORG BERIMAN! HAHAHAHA. LAU KO DPN MATA DAH LAMA AKU HEMPUK TAU. GGRRRR!

      0

      0
    • jed jaidi says:

      ko tunggu surat saman dr aku irman hazzzzzzz!!!!

      0

      0
    • aneroxia says:

      bodoh la kau irman hazz skong artis luar plak..g beramboss dok singapore la bongekkk!!

      0

      0
      • Irman Hazz says:

        hye awk nie camtik lah,,salam penbalan dari sy irman hazz,,,? peace yoo peace no war,,’jom sama2 bongek,,’

        0

        0
      • noni says:

        salam penbalan tu hape? bahaya dak irman ni..hahaha

        0

        0
      • aneroxia says:

        xnak la kat awk..awk jahattt..

        0

        0
      • Irman Hazz says:

        salam perkenalan lah,,ehe salah tulis sowyy,,,,,?’;

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Waaarrrkhhhhh…kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..!!!
        Irman Hazz mengorat? Hak tuih… Irman, ko makan aper hari ni? KFC ke Mc’D..??

        0

        0
      • Irman Hazz says:

        mkn nasik la,,bz body jer kipas ni,,,sukati say la nk kwn dgm sape pun sy bukam mgurat sy nk kwn ajer,,,?awk n anon mmg bz body,,suka kaco saya,,,;

        0

        0
      • Anonymous says:

        mana ade aku kacau kamu, aku memantau kamu atas arahan mama kamu..

        0

        0
      • aneroxia says:

        irman hazz..sy tgok awk pkai shade tu mcm hnsem la…huhu..^__^

        0

        0
    • Anonymous says:

      haaa takut la tu mama ko marah, sejak bila onani bahasa sains? aku ckp kat mama ko, ko suka onani!!

      0

      0
      • ngomel says:

        wakakak… geli hati aku baca komen anon n kipas… baru aku tau irman suka onani….

        0

        0
  8. wawa says:

    To,irman hazz ko xreti mengeja ek?masuk tadika semula laa weiii….

    0

    0
    • Irman Hazz says:

      tq teguran yg mebina tu,,,salam pernelanan dr sy Irman Hazz,,,?’

      0

      0
      • Karipole says:

        irman cuba ko type slow2… Perkenalan
        Ntah ape2 la ko ni irman.dah la aku tension ngan tab aku ni.masuk blog bn asyik terpadam sendiri je.apsal hah?.. Ramai sgt pelawat kat bn ni kot.

        0

        0
      • Choki-choki says:

        pernelanan? wakaakakaaaa!!!

        sumpah aku gelak guling2 baca komen budak ni..

        0

        0
      • nini celup - celup says:

        salam utk menelan tu….

        0

        0
      • ngomel says:

        pernelanan…? ish budak ni mmg nak kena telan…

        0

        0
      • kepochi... says:

        hyr irman…hahah…meh akak kwn ngn ko..cian kt ko….pdulikan dowg….

        0

        0
      • mario says:

        sian kt irman. dia nak ‘pernelanan’ , xde org nk layan.
        moh kite ‘pernelanan’ irman.
        huihuihui :P

        0

        0
  9. faezah mengilai-ngilai says:

    Kesian dekat pengirim email ni..sebenarnya isu ini sudah lama dibangkitkan oleh Zed Zaidi wei.. itulah nak tulis tapi bodopiang!!

    0

    0
    • zaza says:

      ala..xyah la nk kta org bodo ker apa..ko tu pandai sgt ker…tul pe budak tu ckp…yg ko terrrrrrrrraaaaaaassssssa sgt asal..ker ko ZZ..

      mmg x di nafikan AA.. mmg bestttt…skang ni shah iskandar plak…ko ada..

      0

      0
  10. aishiteru says:

    x payah la nak hantar surat sgt… mcm dah xde keje lain pulak yg anta surat ni… benda yg lepas tu dah ler… org lain dah nak lupa dah kes nih…

    0

    0
  11. loving says:

    sya stuju dgn kta2x org yg mberi email kdp bang nara psl zed zaidi ne…..
    spptnye zed zaidi bfkr dlu sblm mgulas s’suatu….bkn nye kerajaan m’sia yg mmilih Arron Aziz mmenangi anugerah bintang popular….pminat yg mgundi arron Aziz….knapa artis m’sia da mcipta nama d luar negara,x kan la artis negar lain x blh popular d m’sia…..blt x…..Zed Zaidi bfkr la dlu sblm mbuat s’suatu….

    0

    0
  12. triple j says:

    bukankah sudah dibincang berkali2 psl benda ni, malah surat yg ditulis pun benda yg dah berulang2 kali dibincangkan? sepatutnya pandangan baru mcm di baway ni yg patut ditulis. soource: rotikaya

    “Saya sebenarnya faham akan sentimen yang Zed Zaidi cuba bawakan dalam isu Aaron Aziz namun ini pandangan positif saya dalam pengaruh Aaron Aziz masa kini,” Ahmad Idham membuka bicara ketika di’hubungi wartawan kami.

    Rasanya satu Malaysia sudah tahu isu berkaitan perjuangan Zed Zaidi untuk artis artis tempatan selepas kemenangan berganda Aaron Aziz di Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) ke 25 yang berlangsung baru baru ini.

    “Kita lihat situasi begini, Aaron Aziz kini cukup berpengaruh di’kalangan peminat Malaysia dan ramai produser sudah mengambil beliau berlakon dalam pelbagai filem. Kenapa tidak beliau perjuangkan filem Melayu di Singapura?”

    Ahmad Idham berkata beliau tidak mahu mengulas lanjut akan kemenangan Aaron Aziz yang terang & nyata merupakan pilihan rakyat Malaysia walaupun lebih gembira jika rakyat Malaysia yang berjaya menggenggam trofi.

    Menurut Ahmad Idham, walaupun penerbit filem Malaysia selalu mencanangkan yang mereka membuka tayangan di Singapura namun hakikatnya adalah hanya sebuah panggung dengan kapasiti 60 orang penonton.

    “Singapura mempunyai pasaran yang cukup bagus untuk filem Melayu dari Malaysia namun kenapa big player seperti Cathay tidak berani tayangkan filem filem kita di’sana?”, ujar beliau lagi yang baru sahaja pulang dari mengerjakan umrah.

    Ahmad Idham menambah yang industri hiburan Malaysia sudah cukup terbuka menerima selebriti luar untuk mencari rezeki di’sini dan Aaron Aziz boleh menggunakan posisi beliau sekarang ini untuk membalas jasa Malaysia dengan membawa filem tempatan ke panggung besar di Singapura.

    0

    0
    • ngomel says:

      huarghhhhhhhhhh!!! mengantok pulak mata aku baca komen ko ni panjang sgt…

      0

      0
      • mr badang says:

        taip cket je..copy paste je byk ni…

        0

        0
      • Anonymous says:

        hi mr badang, dah dpt calon isteri? ahaha..

        0

        0
      • mr badang says:

        hahahaha jgk…

        0

        0
      • Anonymous says:

        belum la tu, meh aku kenalkan, kat sini ade tiqah, ngan ak ak, mereka masih single.. erkk mati laa klu diorg baca, nak kenalkan ko ngan dibah beliau dh x muncul setelah merajuk ke vietnam..

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Takder nyer diorang nak marah, maybe diorang pun memang tengah sangap tu.. Kalau Atiqah masih belajar lagi, better pilih ak..ak la sebab ak..ak banyak duit, bisnes woman la katakan… ngomel tu pun aku rasa single lagi… tok siak aku rasa dah kawin.. haa.. ahkak puaka pun okay jugak.. selalunya yang nickname bangang-bangang ni muka lawa-lawa..
        Neelufa Mohd Noor pun single, selalu meroyan bila nak kawin…bila nak kawin… kalau kau nak add dia just cari Angin Bayu kat facebook.. sekian, terima kasih..

        0

        0
      • Anonymous says:

        mcm mana ko kenal neelufa wei? tiqah kata nak jd bini no 4 ko.. ahaha.. ak ak, sesuai, ahkak puaka tu kang kene sekolah plak ngan abg badang ni, aku pun kene sekolah ngan beliau wei.. oh ye ngomel sorg lagi, tp die single ke? xpenah plak die declare single.. tp aku tau, plg sesuai ngan abg badang ialah meeraadriana! hahaha

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Ohh… Neelufa Mohd Noor tu cerita dia macam ni, minah tu baru bulan lepas dia masuk blog Nara ni. Masa tu kau takder gi mana ntah hilang dekat sebulan. Kebetulan lebih kurang 2-3 hari kemunculan dia tu, aku ternampak satu “friend suggestion” kat wall fb aku. Nama dia Angin Bayu & gambar profile dia sama dengan Neelufa Mohd Noor tu. Bila aku tanya dak Neelufa tu kat sini, “Angin Bayu tu kau ke?”, dia diam tak jawab apa. Pastu tak lama pastu aku check kat fb, Angin Bayu tu dah tukar gambar.. Hehe, sebab tu aku syak Angin Bayu tu dia.
        ngomel tu kalau tak silap aku dia penah cakap dia single.. tak pun aku silap orang.. Waaakakakakakaka…. meeradriana, lama kita tak bahan dia kan?

        0

        0
      • ika says:

        Kipas..ko makan sireh ko kan..bila masa aku sangap?ko laa!!!!

        0

        0
      • mr badang says:

        hahahha..bdk tu kantoi la ni..klu dia baca ni..msti dia private abis fb dia..kang 1 malaysia cari dia…aku teringin gak tgk bdk tu..cun ke x kipas?

        0

        0
      • ngomel says:

        wei kipas, ko salah org… aku dah berlaki lah…aku kawen muda tuuuuuuuuuu……
        aku pun nak rekomen neelufa mohd noor kat kipas… sbb aku tgk kipas asik mention nama neelufa je…jeng3… apa lagi kipas….?

        0

        0
      • Anonymous says:

        ahhh badang ko hensem ke nak cari yg cun2 je.. ade cermin kat umah?

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Sory, badang, lambat reply. Tadi gi lunch.. nanti jap aku gi tengok fb dia. Nanti aku bagi link kat sini yer.. Kalau kau nak berkenalan dengan Meeradriana, ko cari link dia kat entry ANAK ROZITA CHE WAN LARI DARI RUMAH, kalau tak silap aku macam tu la tajuknya. Meeradriana orang Sarawak.

        0

        0
      • mr badang says:

        aku tnya cun ke x sbb nk tau je…klu dia lawa muka je..sdh sgt..sbb akhlak dia cun ker?klu kat BN pun mcm2..mmg x la kan.. ari2 aku tgk cermin.syukur..aku ada semua anggota bdn.hensem tu bkn kerja aku…yg aku tau..kuar2 je,dh jd mcm ni.. ;)

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Aku tak berani judge muka orang… Tapi dia bertudung la.. Boleh la, orang kampung aku cakap, “bawak masuk majlis, tak malu kat orang”.

        0

        0
      • mr badang says:

        xnak la sarawak..jauh,kecian fmly aku klu dpt bini jauh..dr entry yg ko bg kipas..bhsa dia..hmmmmm..xseindah tdung yg dia pakai pun…kena add dia dulu ler..ko x jd freind FB dia ke beb?

        0

        0
      • Anonymous says:

        eleh badang akhlak ko bagus sgt dah ke.. memilih kemain ko.. duit dh cukup ke nak pinang anak dara org?

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Sory, maybe ayat aku atas tu mengelirukan. Yang Sarawak tu Meeradriana, Neelufa tu tak tau la orang mana.. Aku tak pernah add dorang pun.. Memang la komen diorang agak berpuaka sikit. Kalau kat luar aku rasa diorang ni baik.
        Ko nak cari awek ke? Aku nak petua sikit nih, selalu-selalu lah pergi pameran buku, pesta buku kat PWTC or kedai buku macam MPH & Popular.
        Tabiat suka membaca macam aku, memang menguntungkan. Selain dapat ilmu pengetahuan, aku selalu dapat ushar awek. Awek-awek yang baik & cun selalunya terdapat ramai di tempat yang banyak buku.
        Petuanya macam ni, mula-mula kau aim mana satu awek yang ko minat, pastu tengok buku apa yang dia pegang. Pastu ko carilah buku yang sama. Lepas tu ko pergi kat dia, buat-buat terlanggar. Make sure tempat korang berlanggar tu sesak. Kalau tak sesak pi berlanggar buat hape? Lepas tu ko jatuhkan buku kau. Kalau awek tu orang yang baik, dia akan minta maaf kat ko & kutip buku ko. Pastu ko cakap la, “it’s okay”. Pastu ko pura-pura terperanjat, “eh, awak pun baca Siri Bercakap Dengan Jin ni jugak ke? Saya memang minat tulisan Tamar Jalis bla..bla..bla..”
        Lepas tu pandai-pandai la ayat.. Banyak lagi stail, malas nak tulis semua…
        Pastikan dia takder datang dengan balak la. Selamat mencuba!

        :)

        0

        0
      • hahahahaha says:

        hahahahah kipas.. siap bg petua bagai.. agak2 baper byk buku yg ko dah jatoh dan baper byk bahu yg ko dh gesel?

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Takder la selalu…. Dah lama aku tak buat kerja tu, dulu masa awal 20an aku selalu buat & 90% berjaya. Sebenarnya tips tu sebagai pencerahan ajer. Banyak lagi cara lain. Sebetulnya the point is how to start the conversation, tu jer.. kalau pakai selebet, muka berminyak, tahi hidung terjengoi terkeluar kat lubang hidung, sapa nak layan….
        Penampilan kena jaga..

        0

        0
      • ngomel says:

        wahhh pandainye kipas usha awek… cam citer hindustan pun ada… ngeh3

        0

        0
  13. TOP said w0w fantastic baby! says:

    sah2 yg hantar email tu minu kat abg aaron~~~ apa yg zed zaidi bangkitkan tu ada betulnya cuma waktu/masa isu ni dibangkitkan yang menjadi persoalan….. biasa la tu, fitrah manusia… ada yang setuju dan ada yang x setuju… Apapun, layan~~~

    0

    0
  14. lulu says:

    ape yg kome nk membesokan si zed ni lantak dia lerr,,lampo le rajin bt karangan,,baik ko ngaji ade gak pekdah

    0

    0
  15. Didie says:

    pd pndpat ak..sepatutnya pndang dr sudut yg positif..artis m’sia sepatutnya usaha lebih keras lg..anggap ni sebgai persaingan yg sihat..klau tak pencapaian artis kita statik je..sepatutnya belajar dr perkara ni..aaron usaha berlipat kali ganda lg byk tp boleh berjaya..berhijrah dtg sini dgn fmly..mencari rezeki..dan berjaya memenangi hati rakyat m’sia..

    0

    0
  16. Aku kesah says:

    sy setuju ngan ap y d tulis oleh penghntr e mail d atas..

    0

    0
  17. Anonymous says:

    first babi mafaka auwww auwww

    0

    0
    • Anonymous says:

      arbok tua auw auwwww

      0

      0
      • ngomel says:

        ko slalu sebut arbok yeh anon? arbok tu apa maknanya? nak tau gak

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Takkan tak pernah dengar perkataan “arbok”..??
        Kalau tak silap aku, perkataan ni asal Penang..

        0

        0
      • Anonymous says:

        aduaiii arbok pun xtau cane ni.. aku pun br guna ayat ni lepas kipas guna.. aku tiru dia la ni, arbok tu bapok..dulu2 ms sekolah bdk2 sekolah bnyk guna.. muahaha

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Masa zaman sekolah kat Alor Setar dulu aku tak pernah dengar, kat Kedah depa sebut “bapuk”, ada lagi paling lawak = ponen.
        Masa kerja kat Penang baru dengar “arbok”…

        Waaaakakakaka….!!

        0

        0
      • ngomel says:

        so arbok tu maknanya bapok lah ye.? aku dulu pun dok penang 12 thn kat bukit mertajam… tapi tak pernah plak dgr perkataan arbok tu…

        0

        0
      • pizza says:

        Kat sekolah aku plak, pondan or bapok ni kami pangge ‘darai’…

        0

        0
      • che ta n tok ti BFF says:

        lahhhh selama neyh aku ingat arbok tuh ada kna mengena pokemon..

        0

        0
  18. atz says:

    nie la surat paling bodoh dan bangang yg oenah aku baca sepanjang hidup aku..

    0

    0
  19. KAK LEHA says:

    akak rasa zed zaidi yg tuleh surat tu kannn

    0

    0
  20. huder85 says:

    Lebih sokong pandangan zed zaidi.. kita sokong pelakon, drama, filem lagu orang luar tapi adakah mereka orang luar buat benda yang sama apa yang rakyat Malaysia buat.

    0

    0
  21. Shamico says:

    Saya sokong apa yang dilakukan oleh Zed Zaidi… itulah fungsi Seniman…. kalau nak ambil positf sahaja…… susahlah…. nanti kalau dah semua industri muzik negara dah di monopoli artis luar…. kita ambil yang positif sahaja……macam lah artis malaysia di luar negara di sanjung bagai ….. Go Go Go…

    0

    0
  22. chentalove says:

    cta ni dh kira basi lbh baik jgn d ungkit…
    w/papun sya skong kta2 anda…

    0

    0
  23. mamee monster says:

    heh…ehh…fiz fairuz dh nk kawin ngan almy nadia ker…hemmm walaupun xbrapa minat fasha tp seindah sakura agak best…
    (crita luar topik sbb agak bosan dengan issue email basi tu…)

    0

    0
  24. ika says:

    Best gak tajuk ni…ade jugak idea aku nak disscus dalam kelas masscom aku nanti…yeay!! Assingment dapat marks tinggi!!

    0

    0
    • Kipas Susah Mati Neelofa says:

      Tahniah ler…………

      0

      0
    • mr badang says:

      ika..awk single kan? anon di atas ckp awk ni single…hahahhah

      0

      0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Yer la badang… Atiqah ni budak UPM… dia suka bela kucing, dia anak bapak.. ni beberapa info yang aku tau pasal Atiqah..
        Dia pernah tunang, tapi kena tinggal… tunang dia blah pasai pa aku dah lupa.. Okay, selamat mencuba.. :)

        0

        0
      • mr badang says:

        .hahahahha…..Atikah…jgn malu2 ye ;) rupanya…u glamores kat sni.

        0

        0
      • Anonymous says:

        ahh badang, pantang bg peluang.. nak aje..

        boleh jd ejen pencari jodoh dah kipas oii.. ahahaha

        0

        0
  25. rose says:

    Atcually ak sokong zed zaidi.. Yg bg email nie ntah ape2 jer ak rse.. Bkn isu besar pebendenyer.. Retis malaysia yg ade bakat byk tenggelam sbb 0rg luar..pkir la sendiri.. Industri kte sbnye dh sakit tp ramai yg x pasan.. Peace:)

    0

    0
  26. Wan Z says:

    Setuju sangat dgn surat ni…bernas dan bermakna. Seniman patut bertungkus lumus menaikkan taraf lakonan artis tempatan…bukan asik berdengki sesama sendiri

    0

    0
  27. lantakpilah says:

    industri tempatan byk yg mengarut terutama penggunaan bahasa. habis rosak minda anak2 zaman sekarang. contohnya yg digunakan dlm sms/twitter/fb, mmg teruk lingkup. “apa celop, tok?” rasa mcm nk lempang je bila guna bahasa cmtu. elok2 ada bahasa melayu, tuka plak ntahapa2 maksud. ini semua kerja pengarah yg xsensitif psl bahasa kebangsaan kita. panggg!!!

    0

    0
  28. duitduit says:

    dah dah, isu kecil takpayah nak besarkan.

    bye

    0

    0
  29. aku says:

    m. nasir asal mane ye? byk dh anugerah dia dapat.

    0

    0
  30. rabu says:

    Tulis surat pjg2..tp nama dirahsiakan.. Penat je karang. Tulis je lah nama. Cuba rasa ambil rasa tanggungjawab dgn apa yang ditulis. Apsal nak rahsia? takut org kenal ke takut org saman? Tgk ZZ ni, dia tak puas hati..dia tweet… dari eating inside. Semua org tahu, dia tak puas hati.

    0

    0
  31. kuro says:

    pekenda la industri nie…suma sama ja, mcm2 isu kuar last, keuntungan duit yang tentukan mana yang nak pilih..standard la biala dah rasa takda tanggungjawab nak mendidik masyarakat..tgk cerita cerita melayu tak abes2 dengan cakap kotor, double meaning…sbb nak tarik orang punya pasal..sampai malu nak tgk citer melayu dengan anak2..last2 tgk crita p ramlee je lah….

    0

    0
  32. Adli says:

    Erm artis tempatan ker tak ker … kalo best on jer lah

    0

    0
  33. nur says:

    sy stuju ngn pegirim nie…pe2 pun sikap “PHD” mmg ada pd semua org….

    0

    0
  34. Zaza Muhammad says:

    Tak perlu le nk over2 psl kes ni. kpd pengirim, byk lai perkara lebih serius yg perlu perhatian pihak tua/puan. so jgn le buang masa dgn mende remeh temeh ni. sbb la ni org lebih tertarik dgn view Ahmad Idham – apa kata Aaron plak make effort bawak filem2 atau drama lakonan dia utk tayangan kat Singapura atau negara2 lain.. kire win win situation apa! We scratch ur back and likewise :D

    0

    0
  35. jerukpetai says:

    kita sebagai peminat penat mencari duit, suka hati kitaorang la nak undi sapa, nak tgk filem apa, nak dengar lagu apa…….klw kerja xde kualiti xkan kita ni nak habiskan duit kita p tgk filem depa??? dats y la filem omputeh lebih byk dapat kutipan sesuaila dengan mutu yang dpersembahkan….filem MIG????nan hadooo ja……mbazir duit aku bli tiket wayang…nak support artis local tp jumpa peminat wat muka kerek…boleh blah!!!

    0

    0
  36. aku says:

    dkt indon, diorang cukup tegas bab mghadkan kehadiran artis luar, dan rakyatnye bersatu hati menyokong…. mereka betul2 menjaga hak mereka dinegara sendiri. aku x kate aku suke ngan deme… tp sokongan & kesepakatan mereka 2 aku respek. org kite ni kalo bab mmbangkang dan melemhkan sesama sendiri no 1. kalo x setuju diam2 sudahla…. x perlulah berapi2 mngamun… org luar tgk silap2 kene gelak jee..

    0

    0
  37. rakyat MALAYSIA says:

    aku tetap SOKONG zed zaidi… GO…GO ZED….

    ntah apa yg bestnya si aaron Najis tu… berlakon mcm kayu… muka dh tahap bapak2… lg satu korg betina2 ni minat dia bukan dpt romen dia pun… yg dpt romen dia ttp la bini dia musuh ketat neelofa tu… dtg malaysia pandai2 la bawak diri… jgn esok lusa makan diri pulak…. aku rasa yg nmpk sokong2 dia ni mesti rakyat singapork jugak takpun macik2 berangan dpt berlakikn dia….ahaha….

    0

    0
  38. nudi says:

    kalau tak silap aku la….ZZ pernah pertikaikan AA masa dalam percalonan lagi tapi masa tu takde sape pun bising.

    0

    0
  39. syarih says:

    aku rasa ZZ ada hak untuk perjuangkan agenda persatuannya…jadi kalaulah kenyataannya dikatakan menjadi kontroversi selepas AA menang anugerah hari tupun aku rasa kebetulan saja….kalau betul ZZ berjuang pun untuk artis2 Malaysia juga…mungkin ini dapat memberi peringatan kepada semua pendengar, penerbit dan mereka yang terlibat supaya tidak terlalu mementingkan orang luar…soal orang luar tu orang kita juga yang bawa masuk, soal orang luar tu orang kita juga yang puja-puja…abih tu nak salahkan sapa lagi…kita lah…

    0

    0
  40. Pada mulanya saya tak faham, tak bersetuju dan tak kisah dgn kenyataan zed zaidi. Tapi sekarang saya sudah faham apa yang Zed Zaidi maksudkan itu. Saya bekerja dengan compnay Jepun dan suami saya orang Arab.

    First of all foreigners yang kerja kat Malaysia kena dapat kebenaran immigration as they will given work permit or expatriate pass. Betul? Ini penting as the government can monitor how many foreign workers we have in the country as they are receiving money from this country. So when already they register with immigration LHDN punya bab plak because it is related. So bila dah cari duit and dapat duit kat Malaysia kena la bayar tax ye tak yer kalau tidak camna government nak survive.

    Persoalannya oleh Zed Zaidi when Aaron Aziz come work/act in Malaysia is under what permit. If tourist permit kita semua sedia maklum employment is prohibited under tourist visa. So saya pun tak pasti Aaron Aziz kerja berlakon kat Malaysia pakai permit apa? Ok kalau betul la AA masuk pakai tourist visa dan cari rezeki kat malaysia itu dah salah dan rugi la Malaysia cam tu. If like that semue tourist pun boleh masuk sesuka hati cari rezeki kat sini balik negara diaorang. Kerajaan Malaysia jugak yang rugi. FYI those tax la yang tolong develop this country in terms of building schools and construct road any many other development.

    So I really understand what mean by ZZ towards AA issue. If AA enter Malaysia according to the government rule than it should be okay. Even we not allowed to enter Singapore with tourist visa and working there.

    So any other people not clear yet about this or memang dah tertutup hati and telinga about this issue. I’m not supporting ZZ bout what he says is true as I’m also big fan of AA but we have to think about our country benefit first.

    0

    0
    • Anonymous says:

      so i really understand what mean by zz towards aa? kekejaman apekah yg telah berlaku? pls rephrase ye..

      thing is, what is his objective by doing so? dia just nak suruh aa kerja kat malaysia secara legal ataupun dia xnak langsung aa kerja kat malaysia. sbb asal cerita dia mempertikaikan kemenangan aa kat abp. then tetibe masuk pulak cerita aa guna tourist visa utk dtg sini and belakon? x synchronize la cerita beliau, cerita awk pun dh lari topik..

      isu yg dia perjuangkan ialah isu kelambakan artis2 asing2 kat malaysia, bukannya psl isu visa blabla sgt, tu saje nak cari salah aa je..dia rasa artis luar menjejaskan periuk nasi artis malaysia, tu je motifnya. pls la jgn ckp aku salah.. sbb mmg tu je yg dia nak ckp selama ni ok..

      sorry to say, awk gembira tak klu org kata suami awk tu menyibuk je kerja kat malaysia sbb suami awek tu immigrants yg mengurangkan peluang pekerjaan rakyat malaysia? if u think the statement is ok, then pergi la berkawan ngan zz. or better ikut ur husb blk arab, sbbnye org malaysia kan x suka pendatang asing.

      0

      0
  41. anna85 says:

    bayangkan US menyekat artis dari negara luar, agak2 dpt x Yuna mencipta nama di Amerika? KIta perlu utamakan kebajikan artis kita tp bukan keluar isu nie bila AA memang ABPBH jer. Grammy 2012 kat US menyaksikan Adele (yg berasal dr UK) menang besar, even kalahkan rekod artis US mcm Beyonce tp diorang siap bg standing ovation. If AA diterima peminat, sapa pun xbleh kata apa. klu saya ditempat ZZ memang saya tercabar dan saya akan tingkatkan keupayaan saya untuk mendapat perhatian peminat. AA berusaha keras dalam lakonan, bukan sekadar wajah semata-mata. Mungkin industri ni x sebesar mana, tp tetap perlukan perubahan, persaingan dan pengiktirafan. seingat-ingat saya, ZZ tak pernah menang anugerah sama ada kategori TERBAIK ATAUPUN POPULAR, mungkin anugerah cikai mcm anjuran majalah karangkraf. klu benar isu 2 nie penting, ZZ kena usahakan tingkatkan kebajikan artis malaysia sebelum cakap berdegar-degar. lagi satu, saya rasa mcm dah lama xtgk ZZ berlakon, kali terakhir rasanya ADAM, mungkin ada yg terlepas, tp lakonan ZZ xde pun yg buat saya teringat-ingat, AA buat saya tgk KL Gangster 3x, Remy buat saya tgk anak halal berkali-kali, Megan Hilty buat saya tgk smash setiap kali rerun, Lee MIn Ho buat saya beli DVD City Hunter origional dr korea, Amir khan buat saya tgk 3 Idiot more than 3times. Rasanya ZZ ada band, tp xkemana jugak, saya minat legasi KRU dari dulu sampai sekarang (KRU pun amalkan dasar terbuka dengan artis luar), saya paksa mak saya bwk tgk showcase secretary weeks anita sarawak (yg bekerja bertahun tahun di Ceaser Palace, Las Vegas – luar negara okay), Yuna buat saya bangga, dia belum popular di luar tp punya semangat yg kuat, Datuk Ramli M.S yg mengetuai kumpulan muzik ABPBH2012 berasal dr Singapura,
    bg saya yg penting, jgn keterlaluan sehingga tiada ruang artis kita tp persaingan itu utk kebaikkan industri yg semakin tenat, dr terpekik pekik di akhbar, tingkatkan prestasi diri, buktikan kami rakyat/pengundi/peminat x perlu nak minat artis luar, kerana kita punya artis lebih hebat. Boleh Zed Zaidi, saya harap sekurang-kurang ada satu lakonan anda tahun nie di CEREKARAMATV3 yg mampu buat saya berkata “wow”….. tolong sahut cabaran ini…

    0

    0
    • zed zaidi ahli seniman terbaik says:

      Yuna tu guna pas pelawat ke mcm aron Najis … ni tak musuh ketat neelofa yg tulis aka bini si aron Najis atau aron Najis sendiri yg tulis … wakakaka

      0

      0
  42. maa says:

    zed zaidi —> mula2 aku kenal berlakon cte sembilu kasih ….. heroin cte tu –> hety sarlene … hety sarlene = RAKYATSINGAPORE…. jadik zed zaidi, napa sekarang mrah abg aaron handsome plak…

    0

    0
  43. […] Sebenarnya selepas isu pelakon luar yang ditimbulkan oleh Zed Zaidi, terlalu banyak email yang Abang Nara terima. Namun email-email tersebut agak kurang sesuai diterbitkan di sini kerana ianya lebih bersifat serangan peribadi terhadap Zed Zaidi. Sebentar tadi, Abang Nara menerima … Continue reading → […]

    0

    0
  44. Pemikir Sedetik says:

    Sebenarnya wartawan Malaysia paling takut kalau Zed Zaidi dapat menyatukan semua artis di Malaysia tak kira bangsa kerana artis Malaysia buat masa ini berpecah lagipun wartawan Malaysia bersatu padu dan dapat berpakat memulaukan artis yang melukakan hati mereka untuk tempoh tertentu.

    0

    0
  45. cayala abg zed... pelakon2 Malaysia lain mcm bangang dlm isu ini says:

    Sign pulak org tau aron atau diyana halik yg tulis… Tu yg tak bersign tu…wakakaka

    pelakon2 malaysia lain mana… NO BALL is it??? zed jgk yg berani … Super like zed millions time…

    0

    0
  46. siti jienah says:

    wlupun sy x minat dgn penyanyi indonesia tp sy akui lagu2 mereka hebat2 belaka….

    0

    0
  47. Berfikir sejenak says:

    salam…

    saya x lah minat aaron ataupun zed zaidi tetapi di sini saya sokong kenyataan zed zaidi…

    tindakan zed zaidi ini wajar kerana jika dilihat dri pelbagai sudut memang bnyak kebenarannya…

    1. saya nak sentuh isu kerakyatan AARON AZIZ…mcm mana dia boleh dpt kerakyatan dengan begitu mudah sekali..cuba kita org malaysia ni g tmpat dorang dan mohon sebagai kerakyatan belum tntu dpt…

    2. Klu artis malaysia ke luar adakah mendapat penghargaan seperti mana artis luar dpt di tmpat kita..snggupkah kita sebagai org malaysia melihat bangsa kita sendiri ditindas…

    3.Aaron belakon tidak lah hebat mana tetapi mengharapkan wajahnya yg kacak dia berjaya meraih undian dri wanita….

    4.Saya bukan apalah kan tpi klu artis malaysia sendri masihlah dlm keadaan yg agak rapuh mengapa perlu kita mengiktirafkan org luar…belum tntu kita mendapat tempat seperti mana org mereka di Malaysia…

    SUPPORT BANGSA & ORANG SENDIRI BRO!
    KLULAH PERDANA MENTERI KITA MASIH ADA DI WAKTU INI TENTU DIA AKAN SEDIH KERANA RAKYAT MALAYSIA KINI KURANG SEMANGAT PATRIOTIK DAN LEBIH BANYAK MELALAK DI LAMAN2 DI INTERNET DAN MENCARI KESALAHAN ORG LAIN..SEOLAH2 MEREKA ITU CUKUP SEMPURNA UNTUK MENGKRITIK ORG LAIN…

    PERBAIKI DIRI SEBELUM MENASIHATI ORG..
    INGATLAH..

    YANG DUSTA ITU FITNAH,
    YANG BENAR ITU MENGATA..

    WASALAM…

    0

    0
    • penghantar e-mail di atas pakar mbelai jubur artis luar says:

      Betul2..setuju sgt..

      Kepada Penghantar e-mail :
      Belai lah..usaplah..jaga lah jubur artis luar tu..
      Kau bkn artis so boleh cakap macam poke nyamuk..
      Cuba kalau kau artis..
      Blakon mcm nk mampus..
      Myanyi sampai nak koyak tekak..
      Mengacara @ men deejay cam pokemak..
      Last2..Org luar yang Menang..

      Stakat dapat undi sebab encem..baik xpayah..
      belakon scene nangis..muke tkemut macam org tahan berak..
      ape barang..
      Nak slhkan Zed Zaidi plak..
      Pengundi haram cam kau yang merosakkan industri..

      0

      0
  48. hafadz says:

    halamak.. emo lak bdk atas ni…jgn la emo bro.. dari cara lu ckp ada mcm zz sket la… dari zaman ak sekolah lagi mmg dh ada artis luar dlm industri ni tp xde jahanam pn… lu ni dari zaman mana bro…? klu artis kite jahanam, xdenye diowg mampu buat umah besor2… pki kete besor… cth: awal ashari, linda onn, zizan n nabil (ehem2.. kete mitsubishi baru nmpk???)….. lu dh tgk umah dowg kew? tu kire artis yg jarang kuar dlm movie tu… ckp jgn pki lutut bro…

    peace no war!! ^_^

    0

    0
  49. che ta n tok ti BFF says:

    Terpaksa diakui mmg AA tuh kacak bergaya orangnya
    Tp terpaksa diakui juga lakonannya mmg kayu
    And walaupun agak menyampah ZZ, tapi dia mmg ada bran kuarkan isu cenggini

    0

    0
  50. Nasron says:

    Rezeki itu hak Allah SWT. Insyaallah ada rezeki untuk artis Malaysia sekiranya mereka benar2 ikhlas dan amanah menjalankan tugas mereka. Tidak perlu iri hati dengan mana2 pihak luar. Hidup dunia ni sementara, paling2 kita bergaduh, bertahan, berhentam pun…umur lebih kurang 70 dah meninggal.

    0

    0
  51. naz says:

    aku tak minat mana2 pun. tapi yang aku tahu kebanyakan hasil artis malaysia mmg mcm sampah. bila orang luar naik sikit kat malaysia, mula la melatah bagai. padahal sendiri tak nak improve. buat kontrovesi je lebih. tayang la banyak mana pun movie melayu, i wont watch bcause it doesnt worth my money. jangan nak suruh support hasil seni tanah air kalau ianya bertaraf sampah. takde kualiti! i go to cinema to have fun, not to watch crap. so kalau betul la AA tu berlakon bagus, artis malaysia pun pls la tingkatkan mutu lakonan. pelbagaikan juga jalan cerita. ni bosan, lawak bodoh. buang duit je support. kalau bakat tak ada, pergi cari kerja lain yang lebih halal.

    0

    0
  52. TAF says:

    kalu ade sape2 yg nk antar surat terbuka utk Zed Zaidi mitak tolong masukkan 2 input dari aku:

    1. walau Zed Zaidi jadi president or sultan utk seniman sekalipun xkan mengubah penerimaan peminat yg personality Aaron Aziz lagi menyerlah dari Zed Zaidi dan peminat lagi suke tgk muke Aaron Aziz yg sedap mate memandang dari Zed Zaidi

    2. sebelum berniat nk memegang jawatan president dlm seniman, Zed Zaidi perlu blajar sjarah dunia hiburan kt Malaysia yg bermula n berkembang dari Singapura, baik dari sudut industri mahupun artis….

    inputtambahan: mitak sokongan smua pminat supaya drama Sembilu diwujudkan kembali, barulah Zed Zaidi bleh jadi hero utama n scara langsung jadi femes

    0

    0
  53. rayz says:

    Cb laaa berfikiran positif…klu org luar dapat carik mkn kat cnie, xkan org tempatan kalah bulu..kenela berusaha lebih ckit..nie x..nak kutuk org je..

    0

    0
  54. yaya says:

    ‘ngompol’ gitueee.. lakonan zz yg paling best ..ihik

    0

    0
  55. azahari-san says:

    Teringat slot cerita Seniman Bujang Lapuk… “Lu punya rezeki lu makan, dia punya rezeki dia makan, salah ka sama sama cari makan….

    0

    0
  56. zaza says:

    hmm….kdg2 rasa si ZZ ni perasan bagus.dia berlakon pn bukannye best sgt..kalo best dh lama genggam trofi pelakon terbaik filem.dia ni pn aku tgk kaki propa jugak….psl kes lofa,tasha shila&anzalna brgaduh kat laman sosial kemain lg nk amek tindakan….yg kes dia ni,dok kata kat AA bagai tu taknak lak amek tindakan?dh rezeki dia kat bumi Malaysia,apsal lak nk sekat?dia pulak nk jd ‘tuhan’,nk sekat2 rezeki org….ape daa…..patutnye sesama Muslim ni kena saling membantu,saling menolong.dok gaduh2 camni elok sgt la……

    0

    0
  57. Ismail says:

    Dari sudut pandangan saya, agak benar kenyataan AA terhadap ZZ, yang kenyataan ZZ menunjukkan beliau kurang matang!

    Kontroversi yg beliau bangkitkan sgt meluatkan peminatx2 seni ,baik dari Malaysia mahupun dari Singapura.

    Lebih menyedihkan lagi bila kenyataan sedemikian datang dari seorang yg diberi jawatan didalam organisasi bagi SENIMAN.

    Sunguh cetek pemikiran & pandangan ZZ!
    Takut dgn bayangx2 sendiri! Takut pada cabaran!

    Kalaulah ZZ nak ungkitkan tentang hal “CARI MAKAN”, suruh ZZ duduk dikedua-dua jalan masuk keSingapura (lebihx2 lagi waktu pagi & petang), kalau tak beribu, berjuta rakyat Malaysia masuk keSingapura. Untuk apa? CARI MAKAN!

    Sungguh kesian kesatuan SENIMAN mendapat presiden seperti ZZ.
    Takde ke artis lain diMalaysia yg lebih berwawasan & yg berfikiran waras serta matang dari ZZ? Kesian!
    Saya berharap kesatuan SENIMAN dapat mengadakan undi semula bagi jawatan ini.

    Kenyataan beliau sugguh membosankan & terlalu ketara sifat yg ada pada diri beliau (ZZ)!

    0

    0