Written by AbangNara | August 20th, 2013

Kontroversi yang melanda pasangan Aidil Zafuan dan Rita Rudaini sememangnya hangat. Kisah mereka menjadi perbualan seluruh genap masyarakat. Ada yang menyokong Rita, ada yang menyebelahi Aidil dan ada juga yang menyalahkan kedua-dua belah pihak.

aidil dan rita

Terbaru, Abang Nara menerima kiriman email daripada seorang pembaca BeautifulNara. Di dalam email tersebut, si pengirim menulis satu surat panjang lebar khas buat Aidil dan Rita. Agak menarik suratnya untuk dikongsikan bersama anda semua. Antara petikan surat tersebut ialah:-

Apakah parents Kak Rita tidak mendidik perkara asas-asas agama seperti ini? Soalan-soalan inilah akan ditanya balik oleh masyarakat kepada Kak Rita.

Tidakkah persoalan itu akan terpantul balik kepada diri sendiri? Masyarakat akan baca statement ini dan membuat penilaian dan perbandingan kpd kak Rita juga.

Baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca surat terbuka daripada peminat buat Rita Rudaini dan Aidil Zafuan.

Saya ni bukanlah minat dunia hiburan. Tapi disebabkan cerita Kak Rita & Abg Aidil asyik terpampang di media maka secara tak langsung terbaca dan terikutlah story kamu berdua.

Nak kata pihak mana yg salah atau yg betul…Allah sahaja yg tahu…dan mereka sahaja yg tahu…tapi seringkali yg terbaca di media Kak Rita yg selalu mengeluarkan statement terhadap pihak lelaki. 100% keburukan yg diceritakan terhadap bekas suami malah seluruh keluarganya.

Tak ada langsungkah kebaikan lelaki yg pernah Rita cintai tu terhadap Rita. Sekelumit pun tak ada ke? Atau baik sangat ke Rita ni ?…langsung tak ada kesalahan atau kesilapan yg pernah Rita buat ke?

Tak adalah nak cakap sape baik sapa jahat….tapi kekadang cara kita bercakap tu secara langsung menunjukkan sikap kita yg sebenar…

Masyaallah….sebelum kite cakap seseorang itu cetek agama ..jahil agama…cuba kita muhasabah diri. Tengok diri kita.

Kite cakap org tu adalah cerminan didikan agama parent die. Mcm mana dgn kita? Sikap kita…Tingkahlaku, Hati,Dendam, sombong dan ego kite ?

Aurat kita? Pakaian Kita? Adakah ini didikan parents Kak Rita juga…yg mana saya faham secara asasnya seseorang yg ketika berstatus isteri sedang berlakon berpegangan tangan dgn lelaki bukan muhrim…berdosa. Apatah lagi aurat wanita.

Apakah parents Kak Rita tidak mendidik perkara asas-asas agama seperti ini? Soalan-soalan inilah akan ditanya balik oleh masyarakat kepada Kak Rita.

Tidakkah persoalan itu akan terpantul balik kepada diri sendiri? Masyarakat akan baca statement ini dan membuat penilaian dan perbandingan kpd kak Rita juga.

Saya pun wanita..dan saya pun faham dan terkesan dgn apa yg berlaku dan apa yg menimpa kak Rita. Tapi apa yg sering terpampang di dada media hanya statement statement yg mengaibkan. Tetapi bukan usaha usaha ke arah kebaikan.Itu yg sangat terkilan. Maruah wanita dan menantu sedikit tercemar walaupun tak semua mcm Kak Rita.

Mintak maaf Kak Rita atas teguran ini…tapi pada pandangan mata kasar saya …Kak Rita perlu turunkan sikit ego & dendam perasaan. SIfat dendam tu seolah-olah dah terpancar di wajah kak Rita..tidak seperti dulu yg lembut dan ayu.

Dan janganlah sesekali memutuskan SILATURRAHIM antara anak dan bapanya. Besar dosa yg akan ditanggung. Apa-apa pun yg berlaku Kak Rita dan Aidil tetap ibu bapa kpd anak-anak. Didiklah mereka dengan didikan AGAMA yg sempurna.

Jgn sampai tindakan kita menjadi cerminan didikan yg cetek kpd anak-anak kita pula. Tunjuk CERMIN kalian pula terhadap anak-anak.

Kalau kita ajar dan tunjuk perkara yg baik kpd anak-anak..maka kite sbg ibu dan ayah akan dapat ganjaran pahala yg besar. Kebaikan itu akan dtg balik kpd kita. Allah kan ada. DIA maha Adil.

Akhir kata, walaupun pasangan ini dah bercerai…dari lubuk hati saya , sentiasa berdoa semoga Allah melembutkan hati Kak Rita dan Aidil untuk berdamai tidak sbg suami isteri pun…..sbg sahabat pun dah ok….dan tidak mengaibkan sesama sendiri…Demi anak-anak.

Saya percaya perasaan cinta yg pernah lahir diantara kamu berdua masih ada 0.01% di hati masing..masing. Mesti ada walau sekelumit kuman. Cuma disebabkan tekanan pelbagai sudut menyebabkan perkara ini berlaku.
Ini dikatakan dugaan yg diberikan Allah. Tapi jgnlah kita menyalahkan takdir pula. Ada hikmah disebalik segala kejadian. Berusaha untuk menjadi lebih baik adalah lebih mulia drp menunjukkan aib dan keburukan.

Moga-moga kamu berdua diberi petunjuk dan hidayah. Muhasabah diri. BERISTIGHFAR.
Yg penting jgn lupakan Allah. Banyakkan berdoa. Bukan memburukkan sesama kita. Jaga Tingkahlaku..Jaga Solat. Mengadu padaNya. Minta yg baik-baik. Buang perasaan dan perkara yg jahat-jahat.

Demi perkembangan rohani anak-anak. Sayangkan anak-anak. Jaga Silaturrahim. Minta dijauhkan anak-anak buat perkara yg sama. Sebab mereka memerhati tindakan kita.

Dan masyarakat menjadi saksi ke atas cerita-cerita yg telah berlaku. Nanti anak-anak bila membesar…sekurang-kurangnya bile masyarakat bercerita pasal ibu ayah mereka….hanya cerita pasal kebaikan bukan yg mengaibkan.

Mana tahu kan. Jodohkan rahsia Allah. Kot-kot jadi mcm Hattan dan Isterinya tuuu..walaupun dah 10 tahun tapi masih ada jodoh mereka. Semoga Allah memberkati dan melembutkan hati kalian berdua.

Amin. Assalamualaikum.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

136 responses to Surat Terbuka Daripada Peminat Buat Rita Rudaini & Aidil Zafuan

  1. rota says:

    rita nak maen tak??

    0

    0
    • miss ynwa says:

      cukup2 la Allah ade dgn aku..Allah ade dgn aku….Allah nak ade kt ngko ke kalau keje ko duk tohmah org tu sampai sentuh isu agama…come on rita!! i love u as fans but pleaseeeeeeeeeeeee juz site down properly AND SHUT UP!

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku paling nyampah kalau baca beautifulnara tp duk ckp aku bukanlah minat dunia hiburan. in denial sgt!

        tp aku setuju ngan email ni.

        0

        0
        • BUNKFACE NO.1 says:

          korang tak pening kepala ke baca kes dorang ni ??
          kes dorang ni tak abis-abis, dari satu entry ke satu entry..ni surat pulak.
          baik aku pergi main futsal lagi bagus..hati pun senang

          0

          0
        • pembaca juga says:

          Dah la tu pembaca.. ko tak payah la nak mengeruhkan lg keadaan yg dah memang keruh.. ko jaga je diri sendiri.. baik rita mahu pun aidil mereka lebih mengetahui hal rumah tangreka.. kita doakan yg baik2 sudah lerrrrrr…

          0

          0
        • pada muka. kan dah kena setepek, rita oi. kamu menggelupor macam kamu je lah mangsa dan penuh beriman.

          0

          0
        • Olga says:

          entah2 Che Ta yg tulis surat ni! dia nak back up adik ipaq dia… hahaaaa

          0

          0
        • Anonymous says:

          Saya pun bukan peminat dunia hiburan tapi saya suka tengok beautifulnara sbb suka tengok ragam manusia dan fesyen2 artis. kalau ada apa2 nak ditegur kita tegur utk kepentingan semua. bukan kutuk mengutuk

          0

          0
        • me says:

          saya pon bukan lah minat dunia hiburan tp saya baca beautifulnara. tak semestinya orang yang baca bn ni peminat dunia hiburan. baca utk up to date dgn rakan-rakan sepejabat..jadi, kalu sesuatu cerita atau gossip dijadikan bualan di pejabat, saya taklah seperti kera sumbang atau katak di bawah tempurung.

          wallahualam.

          0

          0
      • Ritu vs Aya says:

        Deq non, dah beribu orang nasihatkan benda yg sama pada Rita Rudaini. Baca Twitter ngan Instagram dia. Tapi xder satu pon nasihat yg dia pakai. Hati dah gelap ke apa ke tak tau lah. Bila orang tegur dia jawab balik dgn kata2 kesat. Dlm IG dia baru2 ni habis semua kata2 kesat keluar. Jauh betul beza dia yg sebenar ngan watak alim-alim kucing ala-ala wanita mulia dlm filem tu.

        0

        0
        • Rita Insaf Dah says:

          wey rita dah insaf sikit lah..pagi tadi aku bukak IG dia.. die cakap ALHAMDULILLAH kat org yg doakan buruk buruk kt dia.. die dah x maki org weyh… hehehe.. mesti malam td rita bukak beautiifulnara tgok ramai kutuk die.. tukar strategi meraih simpati letew.. ;)

          0

          0
        • Rita Insaf Dah says:

          rita dah insaf weyh.. aku bukak pagi tadi IG die.. die balas ALHAMDULILLAH je x maki pon kat org yg doa buruk buruk kat dia… hehhe.. tukar strategi letew tuk raih simpati..

          0

          0
        • Memang pun dia ni kurang ajar…x hormat orang tua, sekurang-kurangnya tutuplah keaiban bekas mertua.
          Mana x ngamuk zakuan hinggakan cerita zakuan dulu pun hendakkan dia pun diceritakan, social dan entah apa2 lagi.
          Kalau aku jadi Aidil mesti marah, kan itu cerita belum kawin lagi.
          Sebab tulah jugak maka dia x nak gi rumah mentua.
          Macam dia tu baik sangat, pakaian pun ketat .
          Kalau nak dinilai siritot ni lagi cetek ugama.
          1) Jadi pelakon
          2) kawin cerai2.
          3) Dedah aurat.
          4) membuka aib suami, keluarga mertua.
          5) Tak bersyukur apa yang suami berikan.
          6) suka bergaduh.
          7) Menuduh orang lain campur-tangan dalam r/tangga dia.
          8) Kontrol anak dan marah jika Aidil bawa anak jumpa mertua.
          9) Melawan dan engkar cakap laki.
          10) Mengatakan mertua dan suami cetek ugama.
          Nah sekarang siapa yang cetak …
          Memang pompuan sepsis ni x boleh diambil buat bini…untuk geli-geli bolehlah…
          Nasi dah jadi taik…orang dah tau kentut busuk kau.
          Tak ada nak simpati dengan kau.
          Cakap besar….x tau Aidil beri nafkah…konon banyak duit masuk, x perasan…..hah berapa duit yang ko ada, lambat laun keringlah.
          Patut pun dia sangkakan gaji Aidil RM 50 RIBU…..tu yang xnak cerai.
          Kawin lainlah Aidil oi buat anak lain…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Olga
          Che Ta tak pandai berbual la tengok Primadona da boleh tahu…Bahasa dia tak bagus…..asyik tengok nota. KE and Era mana ada tengok2 nikan pula nak tulis surat macam tu.

          Harap muka dan badan aja but she has no brains bransack adalah

          0

          0
      • K.A.A says:

        rajin benor le nak tulis karangan panjang2 pasal hal rumah tangga orang ni.. banyak lagi karangan lain yang boleh dibuat pasal mesir kena serang tu ke kan lebih berfaedah…

        0

        0
      • dqie says:

        site down pun boleh… Sit down la!

        0

        0
    • miss ynwa says:

      * sit ..ahh typooo plak :p

      0

      0
    • yan says:

      aduiyaiiii komen camni pon ade ke..berlapik la sikit..hahaha

      0

      0
    • FAKKA says:

      Perempuan kalau marah… elok berdiam.. gi iron baju, sidai kain… sebab apa yang akan keluar daripada mulutnya adalah LISAN merapu2 yang boleh mendatangkan kecederaan mental pada orang yang di marahi

      Lelaki kalau marah… elok gi kedai kopi, lepak pekena teh tarik dan main dam haji sepapan dua… sebab apa yang akan keluar dari FIZIKALNYA adalah tenaga yang boleh mendatangkan kecederaan pada orang yang dimarahi.

      Bila dah cool down… jumpa kembali… fikir mendalam… luahkan hati secara baik dari hati ke hati… dan buat temujanji untuk berbincang dengan peguam mengenai pembahagian harta sepencarian serta pengiliran menjaga anak. END~

      FAKKAP..!

      0

      0
      • agree says:

        fakka…saya setuju dgn statement kamu..better dok diam2 muhasabah diri sendiri..tgk balik cacat cela diri sendiri sblm tuding jari kt org lain..bila dh reda letak tepi dulu ego tu..demi anak2..kesian anak2 bila dh besar nt kalau org bercerita kisah mak bapak dorang yg 1 Malaysia tahu..at least tunjuk contoh yg baik kt anak2..rita akan lebih bahagia kalau dia mengadu pd penciptaNya..bkn pd media, bkn pada instagram, bkn pada twiter..mmg Allah ada dgn kamu rita selagi kamu xberpaling padaNya:)

        0

        0
      • jurasicpark says:

        first time kau bagi commen bernas Fakka oii..kan elok kalau selalu mcm ni daripada merapu tak tentu pangkal..

        0

        0
        • FAKKA says:

          Komen atas tu aku tulis dengan penuh kebencian… kalau dah dapat like.. aku sendiri yang akan dislike komen aku! Baca penuh sampai bawah…! akhir sekali aku kata apa… aku suruh jumpa peguam nak bincang hal penceraian. ADA YANG NAK LIKE LAGI KA bila dah tau aku tulis apa kat bawah tu??

          0

          0
        • Ritu vs Aya says:

          Kali ni aku sokong ko Fakka. Bijak gak ko ni rupanya

          0

          0
      • Hantu raya says:

        rita nie jenis kuat meroyan. habis tiap2 hari nak meroyan. Sapa la pulak nak dpt dia nie lepas nie. Gaduh sket, kecoh satu dunia

        0

        0
      • dudu dodo says:

        wahh.. ko x mcm sll la beb. wat happened? menarik ah ko ni sebenarnya.. komen2 ko mcm 9gag plak.lols

        0

        0
    • kak timah says:

      KORANG SEMUA XBOLEH SALAHKAN RITA JUGAK,DLM KES NI WARTAWAN PON TERBABIT SKLI,G TNYA SOALAN2 PANAS PAS TU TOKOK TMBAH CERITA TU BLUM TMBAH DGN BATU API LAGI DOK LAGA2 KAN ORG

      0

      0
      • JJ says:

        wartawan nk lariskan jualan majalah mahupun surat khabar byk jugak la citer yg kena tokok tambah…:)

        0

        0
    • feedingfish says:

      ape perasaan anak2 rita ni bila dorang dh besar and terbaca balik kisah rumahtangga parents dorang??..

      0

      0
      • noorlida ismail says:

        itu le hukum karma…

        0

        0
        • Dalam Islam Takde Karma says:

          karma..karma!! pala hotak ko la karma!..kau hindu ke noorlida ismail?? percaya benau dgn karma..Dalam Islam tak wujud karma tu..ada paham!!

          0

          0
    • SELENA GEMAS says:

      KOMEN PENDEK UNTUK PN. RITA SORANG…
      CUKUP2 LA TU KAK OII HANG JAGA ANAK2 SUDAH X YAH NK MEROYAN SGT SIANG MLM PAGI PTG… DULU AKU CUKUP SIMPATI NGAN HANG BUT NOW AKU RASE MELUAT-LUAT PLAK KT HANG DH BERBAKUL-BAKUL SIMPATI HANG DPT KUTIP SEBELUM NI X CUKUP2 LAGI KAA ??

      0

      0
      • izzy says:

        dari dulu aku x berapa bekenan dgn rita ni.
        statement yg dia bg tu macam x berapa boleh percaya je..
        tp, ramai sgt org yg back up dia time tu.. well hanya tuan badan gak yg tahu cerita sebenarnya kan?tp bila da kluar bab pak mentua kurang didikan agama semua, mmg da melampau. kalau aku jd zaquan pun boleh terbang tiang gol dibuatnya. baik kau shut up rita sebelum kau kluar statement mengarut pasal mak mentua kau pulak. duk diam2 buat susu anak!

        0

        0
    • Eiza_lis says:

      betullah tu…aku pon naik nyampah kalo isu agama pon disebut… cakap tak salahkan dua-dua..tapi sah2 nmpak salahkan rita…come on la…kalo tak ikut gosip pon camna la bleh sent emel kat beutifulnara.. ok2, nk habaq mai kita orang luar tatau situasi, Rita biar la dia nk tutup aurat ke tak, bila hati dia da terbuka dia sendiri akan bertudung tak yah dok sindir, aku sendiri terbuka hati nk bertudung dr darjah enam tp x la pulak nk sindir member yg tak bertudung sebab yang tak bertudung kebanyakkannya hati baik, yang bertudung lemah lembut pon kebanyakkan jaki (dengki), pandang level org tu tinggi ke rendah, cakap suka hati, amek barang atau makanan org tak minta izin….padahal luaran bertudung, sembahyang…. so kalo nk cakap kena cermin diri dulu sebelum dia nk cerita hal buruk laki dia….dah nama pon artis, kes dia mmg dah awai2 keluar media, so any news pon mestilah melalui media jugak…br lah laki dia tau….then, kalo laki dia amek berat hal anak-anak at least spend time p bawak dorg jejln bkn just sent sms tanya….. mostly anak2 rapat dgn ibu dari ayah, sebab???? ayah tu mybe muda sangat…tak abeh nk enjoy…kesimpulannya, mybe dua2 x salah cuma keadaan dan campurtgn byk pihak, ujian dalam rumahtangga dorg… (so takda istilah bertudung ke tak…..rita tak seksi pon…. perempuan yang berumur, aset penting kat dorg anak2…kalo laki x bleh nk memahami n control rumah tgga… susah jugakk… okeh i’m done

      0

      0
  2. minah says:

    rita ni meroyan ke ape…aurat pon xreti jaga lepastu nak ckp didikan agama pulak…confuse betul….

    0

    0
  3. citra says:

    first!!!!!!!

    0

    0
  4. comel says:

    sy sokong surat dr peminat ni…. sblm ni memang rasa simpati dn kagum dgn semangat rita tp semakin banyak stetment mcm tu makin meluat rasa… semoga kalian diberikan petunjuk dan hidayah drpd Allah s.w.t…

    0

    0
    • insan biasa says:

      Aku dulu follow gak ig rita…tp sejak aku tgk cara dia komen teguran peminat aku dpt agk sikap sebenar dia…benarlah spti yg digembar gemburkn..terus aku unfollow..segan sndri mbaca tutur katanya…semoga rita berubah demi kebaikan ank2 dia yg semakin mbesar…amin…

      0

      0
  5. Wanita... says:

    Bagus surat adik ni, satu hari kalau anak2 diaorg ni surf internet, terbaca komen2 si ibu terhadap si bapa dan keluarga, mesti sedih, takkan exhubby takde kebaikan langsung, some things are better left unknown…

    0

    0
    • Coklat says:

      Saya setuju dengan komen wanita… Patutnya Rita cakap kat wartawan, “I reserve my comment – takut ape yang saya komen nanti akan dibaca oleh anak anak saya dan menjadi precedent mereka berkenaan bapa mereka di masa hadapan”…

      Sometimes, things better left unsaid~~

      0

      0
  6. Anonymous says:

    First…

    Setuju..

    0

    0
  7. combi says:

    setuju pandangan akak ni …lebih baik berdiam, dan sentiasa dekatkan diri dgn ALLAH dan berdoa … moge2 anda berdua mendapat kebahagiaan yang di cari.

    0

    0
  8. strawberi pahit says:

    itulaaah rita kan dah kena kali keberapa dah peminat hantar surat…ke3 ne.masih x reti malu…malu besar org terkenal ko tuh pelakon selaluu masuk tv…wpun isi kandungan surat tuh lebey menegur pd pihak pompuan…tapi aku terkesan kerana si penulis ne mmg org yg pegangan agama yg kuat….aku suka teguran yg rangkap2 last tuh… aku amik jd renungan bt diri sendiri, tiada sapa yg CUKUP SEMPURNA

    0

    0
  9. nama lah says:

    mcm mana pula dgn rita yg x nk berbaik dgn keluarga mertua? sudah2 la rita, duk cerita keburukan org, diri sendiri x nmpak, mulut jgn terlalu lepas sgt, buruk padahnye…. ingt la, kita yg buat salah, kita yg hancurkan perasaan ibu bapa kite dgn kawen tanpa restu, then y not kite cube berbaik dgn mereka, ambil hati mereka as tebus kesalahan kite pada mereka, last2 ak tgk, keluarga mertua ko yg sembah kat ko, harapkan ko?? mmg ego tinggi…kite malukan org, jgn ko meroyan satu hari org buka aib ko balik, Allah tu maha adil

    0

    0
  10. Malebes says:

    Ko ingat org mcm rita heran ke ngan surat2 layang camni? Takdenye.. Tp 1 usaha yg bagus la utk mengingatkan si keras kepala tu… Moga dibukak ati semua terutama rita.

    0

    0
    • senorita says:

      aku pun rasa benda yg sama.. dia tak heran lah.. kalau dia heran dah lama diam..
      ini tak… macam sengaja bagi peluang untuk orang kutuk dia..

      0

      0
  11. Rara says:

    Saya menyebelahi isteri teraniaya macam Rita ni. Sungguh, saya simpati.
    Tapi saya tidak setuju media digunakan sebagai medium pertengkaran.
    Tak boleh ke just sms ke wechat ke line ke whatsapp ke apa ke empunya diri?
    Apa faedahnya cakap kat public? Nak meraih sokongan ke apa?

    Lagi satu. Saya sangat tak setuju lah nak buruk-burukkan mentua macam ni kat laman sosial. Saya yang bukan artis ni pun akan segan dan malu nak tulis macam tu tentang mentua saya, imagine lah kalau saudara mara lain nampak kan, tak ke terguris hati orang tua. Inikan pula Rita, sanggup sangat nak cakap macam macam tentang mak ayah Aidil.

    Kalau dah Aidil tu buruk sangat, keluarga dia cetek agama, sampai takde satu kebaikan pun yang Rita boleh nampak, why not bercerai je? Ni tak, haritu nak bercerai minta Aidil bagi alasan pula. Kalau dua orang dah tak boleh bersama, sebaiknya usahlah dipaksakan.

    0

    0
    • Ha.. betul3.. sokong ngn Rara.. ari tu beria kata dh x de hati n perasaan kt Aidil.. tp bila si Somi nk cerai, dia mntak alasan plak.. adehhh.. dh mcm kap lam ya nga pn ada.. sbenornyer, si Rita ni.. keras kepala n Ego tinggi melangit.. dia nk Aidil ikut ckp dia.. tau la umur Rita tu lg tua dari Aidil.. tp x semestinya, smua bnda nk ikut ckp Rita!! haishhhh!!!

      0

      0
  12. zaman sekarang says:

    yang kesian…anak-anak. Malu dapat ibubapa camni… :(

    0

    0
  13. ain_shahirah says:

    surat yang sewajarnya rita renungkan dan mahsabahkan diri tu.. tak kirala sapa yang salah atau betul. nasi dah jadi bubur.. yang terpampang di semua media hanya keburukkan yang dihamburkan tapi susah untuk disorokkan kesalahan itu lama2. akhirnya telah terbongkar jua..pendek kata.. jadikan satu pengalaman dan iktibar buat semua

    0

    0
  14. benci Abg Nara says:

    Jelas Abg Nara memang tak suke dgn RR sebab kebanyakkan article yg dikeluar atau dipaparkan kelihatan berat sebelah…sah abg nara memang sengaja nak org mengutuk RR.

    0

    0
    • ms aya says:

      Da mmg rita sndiri cr jln spya diri dia dikutuk dgn x abes2 mmbuka aib ex suami ngan kluarga dia.. so you get what you deserve.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Betul2 aku setuju dengan kau benci absng nera,
      Puas hati kau tak gitu Nara.

      Surat ni ,nampak gaya macam saorang yang professional seperti Dr Muhaiyah dan beberapa tokoh lainnya dari radio Ikim. Kalau budak2 senget mcm korang semuanya jenis kutok2 rita tak pandai tulis surat mcm ni. Atau abang nara sendiri yang tulis dah penoh sangat komen2 mengarut jadi dia kasi mcm wake up call ah gitu supaya orang ah btul kata penulis ni…..tak gitu abang Naaarra

      0

      0
  15. insan biasa says:

    Sudah2la bercerita perihal sengketa 4makhluk ni.dh mcm2 kuar.media pon 1hal, asik wat kuar cita mcm ni.menjaja keburukan org + menokok tambah cita.

    0

    0
  16. limegreen says:

    this is super nice. peringatan untuk semua. ;).

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Tak payah nak komen if komen tu x memberi kebaikan! Dua-dua pun ada silap dan dah x boleh hidup bersama. Yang pasti, si bapaknya bawak2x la tanggung anak tu smpi besar, nafkah perlulah mengikut harga semasa…anak awak anak celebriti, so harga pun harga celebriti yer.. jgn nk bagi cukup2x jerr, jgn nk lepas tangan… sila ambil kira makan pakai, tempat tinggal, kenderaan, duit tuisyen, duit sekolah, duit pengasuh, jajan anak, permainan dll….semuanya comes with RM!!! Jgn lupa jugak lawat la anak tu, luangkan masa… bukan seminggu lagi nk raya baru nk bwk pi beli baju… berbulan2x sblm raya hari tu wat pe? Kesilapan lalu jdkn pedoman, rita plak kenalah berlembut, hati mmg sakit tp nk wat camne rita… nasib org pompuan..!!

    0

    0
  18. combi says:

    banyakkan istifar…memintalah dgn allah moga diberi hati yg tenang. Cik Rita jgn la bising2 lg….pleaseeeee….

    0

    0
  19. iris says:

    tolong belikan cermin besar bagi kat rita tuh…jgn asik nak salahkan ex & familynya…. jgn nilai org cetek agama sebab ko pun cetek agama jugak….vengong punya rita nie

    0

    0
  20. selipar jepun says:

    sy x sokong mane2 pihak…tapi ape yg sy nampak media adalah org ketiga antara mereka dan peminat…bak kate surat yg tertulis diatas “Nak kata pihak mana yg salah atau yg betul…Allah sahaja yg tahu…mereka dan org yang menceritakan (media) sahaja yg tahu..”

    0

    0
  21. selipar jepun says:

    sy x berpihak mane2, tapi ape yg sy nampak media adalah org ketiga setiap kenyataan mereka nyatakan…Nak kata pihak mana yg salah atau yg betul…Allah, org yg diberi kenyataan (media) dan mereka sahaja yg tahu…

    0

    0
  22. incik jejol says:

    Jawap Dengan Betul Untuk Pastikan Komen Anda Dikeluarkan

    4+8=13 arghhh aku ni bodo matematik laaaa

    0

    0
  23. anon says:

    sesungguhnya orang yg merasa dia tiada langsung dosa, adalah orang yg paling byk dosa..jgn rasa kita ni bagus sgt agama smpai nk pertikai agama org..harap kak rita baca la & muhasabah diri..jgn buka lg aib rumahtangga takut nnt Allah buka 10x aib kita..

    0

    0
  24. batu ronsen says:

    cukup2lah abg nara, jgn ‘memanas’kan isu ini…..ramai jugak pasangan lain yg bercerai-berai, tak yah lah nak heboh2kan hal diorang…biarlah diorang berperang sms atau twitter, abg nara jgn jadi batu petirnye…..tlg jgn kerohkan suasana…apa abg nara suke tengok kite mengutuk sesame kite? tanggung dosa abg nara ooiii….

    0

    0
    • Anonymous says:

      mane boleh nara tak up kat sini… untung la nara buh kt sini banyak unique view kannnn nara kannnnn

      0

      0
  25. aku says:

    Rita yang lebih berusia sepatutnya lebih matang sikit perangainya. Janganlah asyik salahkan aidil yang ajak kawin kat Siam. Masa tu aidil masih muda belia sangat. Ikut hati nak kawin cepat. ingat best sangatlah. Keputusan tu dua2 yang buat. Masa sayang, semua benda sanggup ditempuh bersama. Dah ada masalah, asyik nak tunding menunding. Matanglah sikit perangai tu..

    0

    0
  26. cokodok basi says:

    aku setuju dengan email ni.. stiap kali rita slalu kluarkan statement memburuk2kan suami,suka meraih simpati org dengan post gmbr anak2 tanpa bapak pon boleh hidup.. ape jenis ibu la ko ni rita.. jgn angkuh dengan apa yg ko ada.. ko kahwin kt thailan tu pn sbb kowang berdua ni akal cetek. tkt pada kuarga sndiri. bila dh jd mcm ni.. bnyak plk crita..

    0

    0
  27. Norfazz says:

    dulu aku kesian dengan Rita ni tp lama-lama rasa macam dia yg lebih-lebih plak … apa pun Allah lebih mengetahui

    0

    0
  28. aku mmg kesian ngan RR stakat rini… tp bile dia kuar bab pasai didikan agama bagai yg melibatkan soal famili… rasanya x wajar kerna akn menambahkan lg keburukkan suasana..
    adalah lebey bek RR berdiam dlu… truskan idup… kalo rasa RR ditempat yg benar, maka lebey bek x usah kate or citer yg sudah sudah…
    kalo terus terusan dok citer hal2 dlman… mgkin akn effect pd kehidupan ank2 RR dikemudian hari… KIte x tau kan… so, teruskan cr kebahgiaan sendiri… kunci mulut dr ditye soal rumah tangga… siapa betui siapa salah… Allah lebey tau…
    Smoga RR success slalu… ;)

    0

    0
  29. Aku la says:

    Kutub utara kutub selatan

    0

    0
  30. cik konah la diva says:

    aku nie dah naik muak la tgk cite diorg berdua nie.. x abis2 smpai la skrg.. sebenarnya.. dua2 ego.. dua2 degil.. dua2 same2 bengap.. tp bile dlm umah tangge.. suami yg baik akan dpt mengemudi kapal nye.. nie kalo stereng pn mak,ayah,adik,adik ipar tlg pusing kn.. msk la.. jln kn la tanggungjawab sbgai suami sebaik nye.. berdiri atas kaki sndri.. nie ade masalah sket suke lari.. x reti nak setle kn.. cmne bley berangan nk jd laki??? yg mak ayah pun.. kalo dah x suke pun.. trime la seadanya.. qada qadar Allah dah tentutkan.. yg adik ngan ipar duia.. x yah jd batu api.. masalah diorg biar sndiri selesai.. bile dah kawen,isteri itu dibawah tanggungjawab suami.. di berhak seluruh nye.. so didik la sebaik mungkin.. nie kalo diri sndri pn x bley handle.. camne la umah tangge x bergolek..

    yg isteri nie plak.. bile dah kwen.. dengor la ckp suami.. jgn keras pale sgt.. kalo dah mmg mertua ko tu ala2 cam mak dara.. layan kn je la.. nak wat cmne.. buat bodo je.. x yah nk ego sgt.. ko dgr ckp suami tu.. slagi x slh di sisi agama la..

    ssh bile umah tangge byk sgt campur tangan.. mak bapak pun kna la paham.. anak dah kwen.. dah nk sgt kawen.. redho kn je la.. nie masing2 sume nk tunjuk diri tu hebat sgt.. cam sume nye hakim paling adil.. masing2 ade2 kesilapan dan kekurangan.. patut mak bapak jd la penasihat yg baik.. kenang kn la cucu yg masih kecik tu.. apa perasaan diorg bile bsr nnti?? bsr tanpa bpak??? masing2 kna muhasabah diri tu.. bkn sume sempurna.. kalo masing2 tahu tanggungjawab masing2.. x kn jd cerai berai nie..

    suami kna tau tanggungjawab die bile dah kwen.. mmg ngan mak bpak die putus.. tp tanggungjwab yg wajib dipikul yg akan dipersoal nnti.. mak bapk kna pham dan paham kn anak yg bengap tu.. tanggungjwab pd isteri die yg hak, anak die.. adik beradik kalo x suke jgn meyibuk jd api.. sok balik kat ko balik.. ipar duai pun same.. jage dulu kuarga ko tu.. patut jd la pelerai.. jgn semak kn lg keadaan.. senang cite.. x layak nk campur pun.. dan isteri.. semak balik tanggungjawab kamu pd suami.. dulu kn die.. x kira la suami ke isteri.. jgn sibuk mencari slh dan keburukan masing2.. smpai ilang sume kebaikan yg pernah ade.. jgn sibuk mencari semourna kalo diri pn ade cacat kurang nye..

    adiossss….

    0

    0
  31. huh says:

    dua2 salah… aidil pon slah gk.. dh nma artis cggini lh, sume kisah2 org nk sibuk amik tau. rita salah sbb gtau media tp aidil, erkk, tah, xsuka dia dri cerita2 yg didgr ni.. ayu raudah lg aku xsuka. ha2

    0

    0
  32. ayong says:

    rita, kamu sebenarnya bukan berperang dengan orang lain, tetapi diri mu sendiri. kamu masih belum dapat berlapang dada menerima hakikat sebuah kehidupan kamu yang pahit. kamu belum benar2 menjiwai apa itu erti keredhaan dan berlapang dada. kamu masih dalam hidup penafian dan pemberontakan jiwa. enggan menerima keadaan dan mahu semua orang merasa pemberontakan kamu itu. tapi kemana akhirnya wahai rita?? kamu juga yang akan menderita jiwa dan hilang ketenangan.

    hakikatnya, kamu telah DICERAIKAN. binalah kehidupan baru. bercerai itu tidak semestinya DERITA, AIR MATA,, KESENGSARAAN. Kamu berkuasa memilih untuk bahagia atau derita. Bukan Aidil, bukan peminat kamu, bukan ibu mertua dan ipar duai kamu. Tapi kamu sendiri.

    rita, ramai yang pernah gagal dalam perkahwinan, tapi mereka mendapat kebahagiaan kemudiannya, dalam cara tersendiri. jadi berhentilah melakukan perkara yang sia-sia ini.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    takde sape2 pun yang cube mendamaikan pasangan ni selain mencari keburukan salah seorang dr mereka.. kenapa?? kalau la saya ni rapat dgn salah seorang nak saya tipu yg selame ni rita isteri yg baik utk aidil, dan aidil suami yg baik utk rita.. yg POYO org tengah atau sekeliling… tp apakan daya.. harap 1 hari nanti anak2 rita & aidil yg akan mendamaikan ibu & ayahnya dr permusuhan yg panjang.. insyaallah..

    0

    0
  34. Mas77 says:

    saya rasa tak keterlaluan kalau dikatakan bahawa rita ni berperangai seperti ini buat sekian lama adalah sebab dia gagal kembali kepada Allah..manusia yang kembali sujud kepada Allah diberikan pelbagai pertolongan dalam pelbagai sudut dan keadaan..dan mereka tahu batas dalam percakapan..kembalilah kepada Nya, pohon ampun, pohon panduan dan sebagainya utk mengharungi hidup seharian..

    0

    0
  35. huhuhu says:

    Rita…ko ingat lg x lakonan ko dlm MAMI JARUM….??
    mcmne watak yg ko mainkn dlm filem tu? ambil iktibar dan pengajaran dr situ pn dh cukup.

    Bagaimana seorang wanita yg gemar menjaja cerita dan membuka aib wanita2 lain, akhirnya diri sendiri rosak.. Itulah balasan thadap perbuatan sendiri. Sama2 la kte semua ambil iktibar.

    Saya tahu, mcmne sakitnye hati bila dianiaya/disakiti lebih2 klg dgn org yg kte sgt sayang, xkiralah suami kte ke kuage kte ke…tapi rendahkn ckit ego tu,jgn berdendam.Dan biarkan ape yg pnh menimpa kte tu sbg dugaan dr allah utk menguji kte agar suatu hr nti kte akn dpt yg lebih baik dr skg. Lepaskn masalah yg membelenggu hati rita tu. Jangan pukul canang ape2 dh…berdiam tu kn lebih baik. Seteruk mana pn hati kte sakit dianiaya, jangan melawan kerana dr itulah baru sebenarnya ALLAH ada bersama kte.

    0

    0
  36. mam79 says:

    Saya pon mengalami nasib yg sama mcm rita. Namun saya setuju dgn pendpt ramai, Rita tak sepatutnya meluahkan semua pada semua. Cukup sekadar berkongsi dgn seseorg yg rapat. Statement2 Rita sekarang penuh dgn marah dan dendam. Cukup2 lah mengaibkan keluarga bekas suami. Lelaki ada ego.Maruah dia turut tercalar. Saya bkn sebelah mana2 pihak tapi saya agak kurang setuju dgn cara Rita. X perlu disebut dan diungkit apa yg Aidil dah buat pada dia dan anak2, sama juga dgn semua pengorbanan dia. Setiap ibu dan ayah dlm dunia ni mmg perlu berkorban.Itu fitrah. Saya harap Rita dpt istighfar byk2 sebelum melatah dilain kali.

    0

    0
  37. Pemerhati Bebas says:

    Semakin byk kite bcerita tentang diri sndri dan org lain, makin nmpak la kurang cerdiknya diri kite..stiap org pasti buat salah,apatah lg isu rumah tangga
    ape2pn rujuk blik pd agama.
    kurangkan bercakap,sebaliknya byk kn Muhasabah diri sendiri..
    Inshallah ade jalan penyelesaiannya..

    0

    0
  38. ladies cool says:

    Klu diaorg x bukak pekong di dada mase kan masyarakat tau…canang sane sini…udah udah la….mengadu dgn Allah je…

    0

    0
  39. dont like her says:

    rita, SHUT THE FUCK UP!! your filthy mouth wont bring u anywhere..

    0

    0
  40. nana89 says:

    sy ase stuju cgt ngt emel pngirim…bkn nk skong mane2 phk cume bab agama nie agk snsitf…sblum nk hentam org len tlg crmin dri 2 dlu…masyallah!!!

    0

    0
  41. Madu Rita says:

    Saya setuju dengan surat ini….Diam lebih nampak cerdik dari memekik2…

    0

    0
  42. Alahaiiiiiiii says:

    Rita ni sebenarnya sayang lagi kat Aidil. Tp xmau buang ego tu. Sbb tu dia mula ckp merepek2 kat media. Tujuan dia bukannya nak dapat perhatian masyarakat, tp nak dapatkan perhatian Aidil je. Rita..Rita…tak kan terbalik bumi ni klau ego tu di buang ketepi.

    0

    0
  43. retis malang says:

    aparaa.. ckp xminat dgn dunia hiburan dan x mgikuti pokembangan..tp psl artis cerai kahwin ko khatam plak…ada ke rita-aidil, dan hattan-arianie pun dia tau psl kahwin cerai..agak2la…semua propa je lebeh…

    0

    0
  44. toti says:

    orang yg memekik2 itulah yg cetek ilmu…

    0

    0
  45. isha says:

    wpun aku wanita..yg memahami wanita, tetapi aku cam menyebelahi aidil jer..sebab apa jadi camne..inilaa masalah isteri lebih tua dr suami, xde hormat dan anggap kuasa pada dia lebih dr suami, kalau dia ada hormat pada suami..xkkan aidil lari?

    0

    0
  46. pink says:

    setuju dengan surat peminat rita, tp keluarga aidil dan juga rita dlm keadaan genting macam ni tidak sepatutnya mencampuri urusan mereka…mereka sepatutnya kene refer kaunseling without org ketiga hadir ketika tu….bila ada pihak ketiga sibuk nak campur urusan mereka..mcm2 statement la yang keluar dari mulut masing2, sbb masing2 nak tegakkan keadilan masing2…. dieorg yang buat pilihan utk berkahwin dan biarlah dieorg selesaikan hal rumahtangga dieorg..sebagai parents boleh bagi teguran tapi bukan mencampuri urusan… bnyk kes2 penceraian disebabkan parents & parents in law suke sgt campur urusan dan juga control anak masing even mereka dah berkahwin…ini sekadar pendapat saya.

    0

    0
  47. KONON TUIii says:

    surat terbuka konon…porahhhhhhh!!!

    0

    0
  48. Kak Long says:

    Semoga Rita membaca surat terbuka ini dan muhasabah diri.

    0

    0
  49. Kak long says:

    Udah2 lah rita ya.

    0

    0
  50. nasi dah jadi basi...oiiiii..... says:

    Apa2 ajelah…ada nasi dibiarkan basi…ada hati dibiarkan mati…ada otak dibiarkan retak…gunung meletus ada yang nak jadi berduri macam pokok kektus …ada terang dibiarkan bahang…takde malang ditunjukkan belang….tak jadi datuk ada yang jadi burung belatuk….dah jadi buas baru hati jadi puas…….kacang gajus ada pula mulut2 macam ikan josssssss……….kwang…kwanggg…kwanggggg…..kwek…kwekk… kwekkkk…..jiwa berserawang…mulut ada macam mak nenek…lebih baik banyakkan makan telur itikk……insyallah hati jadi cantik….janji jangan jadi mulut panjang keras macam itik..kalau perasan cantik jalan pun terkedik2..melentik2..mulalah mengeledek…ada suka makan keledek..ada juga pandai membodek…haaaa…haaaa….haaaaaaa….. hi…hiii…hiiiiiiii…..Selamat Hari Raya…Aidilfitri…….Maaf Zahir Batin DiPinta… Gaduh2,Musuh2 Jangan Menjadi Leka…….akan ada HATI yang terluka……;))))))

    0

    0
  51. kejora says:

    assalam…stju dgn tulisan nie… rita da xde pape ngn aidil..so x perlu lah nk burukkan satu same laen…blja kesian kan anak2…sbb ego n dendam..anak2 jd mangsa…

    0

    0
  52. Anonymous says:

    rita…please remember that, life is karma..ari ni ko buat aidil n fam dia mcm tu, x mustahil 1 day menantu ko akan buat ko mcm tu jugak..

    *x menyebelahi sapa2 pun*

    0

    0
    • MBC says:

      ari ni aidil buat mcm tu kat rita, x mustahil lps ni kaum kerabat aidil org buat mcm tu jugak..karma x ada kan dlm islam? maafkan saya kalau saya salah..wallahualam

      0

      0
  53. Elisya says:

    If Rita or sesape yg nk lelaki layan dia mcm Princess, sila lah baca & amalkan apa yg diajar dlm buku “All The Rules” & “Not Your Mother’s Rules”..
    Rules are not meant to be broken
    ;)

    0

    0
  54. oyu roudoh says:

    Wahhhhh..surat berat sebelahhhh.. klo aku… nk salah , salahkan 2, 2 nampak sgt surat dr ank branok aidil ni….. pd diri aku.. muhasabah diri…

    0

    0
  55. nidza 1P says:

    hahaha so called peminat ni pun sama gak..konon kata rita malukan laki dia..dia? x malukan rita? kalau dia berniat baik, dia akan cari jalan utk menegur rita tanpa menjatuhkan air muka rita….cara dia tulis surat ni lagaknya dia dah dididik dgn ilmu agama yg cukup..maknanya dia tau la yg dlm agama islam tu sendiri dilarang menegur sehingga mengaibkan org yg ditegur.

    “Mukmin itu menasihati dan menutup(aib dan kesalahan), Orang yang jahat itu menyingkap dan mendedahkan(aib dan kesalahan)”Fudhail Bin I’yadh,Kitab Al-Wafi syarah Matan Al-Arbain An-Nawawiyyah…

    ada sepotong hadis Rasulullah s.a.w yang popular yang menyuruh kita berubah dan memperbetulkan kesalahan dan kemungkaran dengan tangan atau kuasa jika kita punya kemampuan. Jika tidak, maka dengan lidah dan jika tidak mampu dengan pertuturan, maka dengan kebencian hati terhadap kemungkaran tersebut. ..

    saya baru tau pasal ni semalam pasal mak ayah saya x ajar bab2 ni..nasib baik jugalah saya tau pasal ni drpd x tau langsung.. tapi saya percaya ‘peminat’
    yg tulis surat ni mesti dah tau awal2 psl ni ..yalah mesti ibu ayah dia dah ajar dia bab2 ni..

    0

    0
  56. BMW hilang says:

    wan nie pun satu ( Pemilik bloq ini ). Sekolah agama, belajar tinggi sampai korea..ada didikan agama..tapi mengaibkan orang. elok lah tu..gunakan duit buat bloq nie..bagi anak makan…lepas tu anak jadi iblis salah kan orang lain. Sedar2 lah sikit2

    0

    0
  57. Anonymous says:

    Pengajaran utk semua betina lain kali jgn miang sgt, sebelum kahwin jaga maruah jgn membelakangkan keluarga, kalau rasa gatal sgt nak nikah elok2 jgn nikah kat thailand, untungnya lelaki x payah berabis berpuluh ribu, dpt bersedap2 …kalau dia betul2 nak x kan nikah kat siam…perempuan ni mmg bodo …muka cantik akal kosong

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sama lah mcm Sakinah. Harap2 Ashraf Muslim tak berperangi macam Aidil sudah.

      Sakinah jadikan ini satu iktibar please. Kot kot tak boleh ngandung nnti Ashraf dah melencong pulak …kat Golok next time.

      0

      0
  58. jay ai says:

    mulut lain di hati lain….bagi aku, rita ni masih ada hati kat aidil….terima lah kenyataan rita….jangan malukan diri sendiri….. skrg ni mmg rasa puas hati sbb bleh marah , bleh maki semua org…cakap ikut sedap mulut demi nak puaskan hati…..tunggu la kesannya nanti…..5-10 thn lagi anda akan malu dengan apa yg dah dibuat skrg ni…tunggu lah bila anak2 besar…..lagipun bukan anda sorang saja yg bercerai ditinggalkan laki…..ramai….malah tiap hari pun ada org bercerai malah atas sebab yg lebih teruk…tapi perlukah dibuka pekung utk semua org tau. mendiamkan diri itu lebih baik dari berkata2. jgn asyik menunding jari ke arah org…sebab masih ada jari yg dok hala kat kita… jgn harapkan kesempurnaan jika diri sendiri tak sempurna……doakan satu hari nanti jodoh korang bertaut kembali…

    0

    0
  59. jay ai says:

    rita cuma makan nasi…tapi tak makan nasihat….

    0

    0
  60. dina says:

    Adil tak tegas sebagai suami. Cara dia tangani masalah ialah angkat kaki dan belah. Si Rita ni mungkin dah hilang sabar. Tabik kat Rita sbb dia terpaksa kerja keras utk menyara diri dia , anak2 dan keluarga di kampung. Jarang sangat nampak dia di majlis2 hiburan. Tapi Adil pulak tak habis2 kisah dia playboy enjoying life dia. Nak cerai pun sms jer mcm takde agama…betul lah cakap Rita ….bulan puasa pulak tu. Masalah yang ada pun taknak selesai betul2…tapi dah sebok cari pengganti…..Apa susah sgt nak jumpa anak2… bagi mcm2 alasan…kat jepun lah…takde access card lah…lagi satu apahal lah family Adil masuk campur? Masa sebelum kahwin pandai pulak belakang kan family…kalau family tak setuju jgn kahwin ler. Saya sokong kalau Rita luahkan perasaan dia di media sbb itu adalah hak dia.

    0

    0
  61. Anonymous says:

    whatever

    0

    0
  62. Anonymous says:

    masalah semua org ada masalah. tp perlu fokus mencari penyelesaian. dalam nak cari penyelesaian tetapkan apa matlamat. macam tu la dalam kes ni. masalah awal2 tahun perkahwinan..tanpa restu ibu bapa, ditambah pertembungan antara perempuan berusia yg memang ego tinggi dan anak muda yg cetek akal dan pertimbangan…akhirnya pembubaran pada perkahwinan. patut kena tahu apa yg mereka berdua mahu atau nak dalam perkahwinan ni. lelaki patutnya sebagai ketua perlu tahu apa dia nak bila berkahwin. kalau nak bahagia apa strategi ke arah itu. mcmni lah. kata ustazah bahiyah bila berkahwin suami ni nakhoda dan isteri anak2 sama dia atas kapal. ibu bapa ipar duai ibarat pulau2 atau pelabuhan. jangan sampai urusan rumah tangga org masuk campur. kita patut tentukan keluarga kita. yg suami patut didik isteri. kegagalan atau kejayaan pd isteri tu sebenarnya pun ada seorang lelaki di belakangnya. elok layan elok la jadinya. kalau tak nampak kegagalan suami juga.

    0

    0
  63. miss kookie says:

    subhanallah…….manusia bergelar artis ni, makin terheret dengan arus dunia hiburan. sampai hilang status hormat dan kesedaran diri. aku sebagai rakyat biasa yang mengikuti perkembangan semasa dunia kini rasa malu sangat ada orang macam rita dan si aidil di bumi malaysia ni. habis riuh sekampung kerana hal perceraian mereka, segala pekung di dada dibuka dan didedah kepada umum…..ya allah, malu sangat !! wahai rita rudaini……siapa kita untuk bercakap mengenai agama kalau diri kita sendiri dikawal oleh nafsu dan perasaan? jangan keluarkan kenyataan kalau diri itu sendiri belum layak untuk bercakap mengenainya. tinggi manakah ilmu agama anda sehinggakan layak mempersoalakan ajaran agama orang lain terhadap anaknya? wahai aidil zakuan…….anda seorang anak lelaki, tanggungjawab anda kepada ibu ayah berkekalan sehingga saat terakhir mereka namun anda harus sedar yang anda juga mempunyai anak dan isteri. bersikap matanglah dalam menangani sesuatu. jalankanlah tanggungjawab anda sebaik mungkin kepada kedua-dua pihak. hentikan segala kenyataan umum mengenai kisah rumah tangga anda. bukan semua benda harus dikongsi umum. tidak perlu untuk masing masing mengaibkan diri. ini hanya mengeruhkan lagi keadaan. fikirlah jalan terbaik untuk terus bersama membesarkan anak-anak agar mereka tidak kekurangan kasih sayang seorang ayah dan ibu,

    0

    0
  64. Hehehe says:

    Rita babe…….. dari dulu dah cakap kat u…….tak yah nak ckp apa apa…… klu dah dia dah suka kat orang lain…….apa tunggu lagi…… kemas kain baju dia dalam bag and letak cantik cantik kat luar…… tu sahaja……

    Rita…… be patient….setiap yg berlaku itu dugaanNya….dan setiap dugaanNya ada hikmah disebaliknya…….. Sit down diam diam….. Insyallah sesuatu yg baik akan menjelma kelak………Cuma I nak ckp lar…… Syurga u di bawah tapak kaki Aidil…… and Syurga dia di bawah tapak kaki ibu dia……. So u have to be fair to him about his parents……..

    Aidil…… be a gentleman lar babe….. kalau mau perempuan lain….be a man to tell your wife…… kalau betul u nak dengar cakap keluarga…. be a man and tell your wife….. gaduh memang gaduh…..tapi be a man…..Nie nak cakap…… Walaupun syurga u terletak dibawah tapak kaki ibu u……tapi ini tak bermakna u boleh menindas isteri u kerana ibu u…… be fair to your wife….. must always explain to your mother the correct situation and don’t take sides……. must also explain to your wife the correct situation…… you as head of family should be able to juggle between mom and wife….dengan dedua pun kena amik hati…….sometimes dengan dedua pun mesti bertindak tegas……. tapi setiap tindakan itu mesti ada explanationnya….. baru betul babe……..

    Kalau dah tak der jodoh……. apa nak dikata….. redha jer lar….. and cari jalan yg terbaik buat anak anak…… kekadang when we are not together we behave much more better….. we respect each other….. lebih toleransi….. lebih bertanggungjawab….. dan etc…….. Find the goodness behind all the bad things that have happened……. Bersyukur masih diberi peluang untuk menikmati kasih sayang anak anak…….

    Lap lap each other kay…… peace peace tau……. no gadoh gadoh lagi…… GOOD LUCK GUYSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!

    0

    0
  65. Akuxsukarita says:

    Dia nie jns x mkn nasihat..igt dia btul sume..aku 2-3 arie nie ade bace ig dia..ya ampun berbls2 post dgn kate2 xelok dgn org yang tegur dia spy jgn kuarkan ape2 statement da.. Dia ttp nk menang siap fanatik fan pon ikot campor tambah minyak..mcm knl sgt kluarga edil..bkn org x kesiankan dia kn tinggal dgn laki tp sbg manusia kite pon kesiankn edil sbb abis sume cite burok dia termasuk la dgn kluarga2 edil 1 mesia tau..dia tue la yg cetek agama..perangai jahat..nk defense diri pon cukup2 la awal2 berpisah tue..nie x abis2 mcm org gila talak..rita bkn br dlm industri yg x pandai2 lg nk handle wartawan hiburan mesia nie..tunjuk la diri tu educated sikit n ade pegangan agama..ke mmg x sekolah rita?kalo x nk jage air muka sendiri at least jage la air muka mak ngn bapak ko..tgk skang org da berbalik kpd mak bpk ko..duk sedp sangat ckp psl mak bpk orgkn…itu la harga yg harus dibayar bila kawen x dpt restu..itu la jgk harga yg harus dibayar bila ko kononnye selebriti..x pyh ckp la ko artis ko ade perasaan mcm org lain..mmg la x dek sape pon kate ko robot tp tu la yg membezakan ko ngn org biase. Kn bijak simpan privacy.. Time kawen pandai nk sorok bile da cerai canang 1 kampung..ko yg bodo pilih edil sedangkn sume org tau edil tu mcm mn..kawen ngn bdk mentah mmg la..

    0

    0
  66. orang kampung moden says:

    hamboy kak.. ko punye statement kemain ko.. muhrim ngan mahram pon ko xtau..ade hati nak bagi statement..
    mahram=orang yang tak boleh dikahwini..
    muhrim=orang yang berihram…

    0

    0
  67. mak jemah tension says:

    selama ni aidil bnyak mendiamkan diri. rita ni yang banyak bercakap.kalau ditengokkan si suami tak ada la nak mengaibkan bekas isterinya.rita berubah la perangai anda tu.dengan sapa2 pun mesti ada masalah.

    0

    0
  68. Hamba Allah says:

    Maaflah… Tp kalo tgk pda ayat2 yg rita ckp tu.. Hatinye x tenang.. Jiwanya kusut.. Jauh skali nk rase dirinye dekat dgn Tuhan.. Berdoalah kpda Allah rita.. Kembali padanya.. Nescaya kamu akn peroleh ketenangan.. Dgn Hati yg tenang kamu akan lebih rasional.. InsyaAllah..

    0

    0
  69. Alahai says:

    Menutup aib suami adalah salah 1 tugas utk isteri demi m’jaga keharmonian rumahtgga…Setiap pasangan perlu faham & dalami ilmu rumahtgga supaya tidak melatah di kemudian hari… Seburuk mana isteri @ suami anda mahupn keluarga @ keluarga mertua, tidak lah perlu di war2 kan pd org luar mahupn media… Skrg bkn nya waktu utk m’cari kesalahan pd isteri mahupn suami.. Sepatutnyer biler dah ade anak, isteri mahupn suami perlu m’cari jln utk m’geratkn p’hubungan sesama s’diri & keluarga…

    Hidup dlm keharmonian bkn nya mudah tp kalu setiap pasangan tahu & b’sgguh2 utk m’cari keharmonian & kebahagiaan psti ALLAH SWT pun akn bantu kalian… SOLAT jgn sesekali kita tggal… Itu lah tiang agama kita… B’doa lah pd ALLAH SWT pasti ALLAH akn m’bantu kalian…

    Buat Aidil Zakuan, anda adalah lelaki yg hebat… Mgkin bkn hebat di mata masyarakat tp anda hebat di hati Rita sehgga sggup b’kahwin walaupn t’dpt halangn dr keluarga.. Sy psti t’lalu byk halangn & p’gorbanan yg t’pksa anda b’dua lalui… Kenang lah setiap p’gorbanan itu… Hargailah isteri anda sebb seburuk2 Rita, dia adalah ISTERI & IBU kepada anak2 anda….

    Buat Rita, byk pahala yg bleh kita perolehi biler m’jd sorang isteri tp jgn lupe, byk juga dosa kita akn dpt kalu kita m’lggar perintah ALLAH.. Salah satunya biler kita sebgai isteri tidak m’jaga airmuka suami kita s’diri…

    Renung lah & b’fikir lah sebaik2 nya demi anak2 anda b’dua… HATI perlu bersih, byk kan B’DOA, perlu MUHASABAHKN diri & yg paling penting jgn tggal SOLAT & perlu tahu haram & halal walaupn masa m’cari rezeki utk keluarga…

    Sekiranya anda b’dua rasa telah gagal dlm rumahtgga anda… Bersihkan hati supaya tidak ada dendam & cari jalan utk merasa bahagia walaupn dengan org lain… ALLAH tahu apa yg t’baik utk hambanya…

    Saya pun akan m’doakn agar anda b’dua menemui jln yg t’baik ~_~

    0

    0
  70. shhhhh says:

    Iman xdapat diwarisi dari seorg ayah yg bertakwa….

    0

    0
  71. MAK JEMAH says:

    rita xnak bcerai sbb xnk anak nt ada hak pnjgaan yg sme adil n saksama..nt anak dia jap dia jge..jap aidil jge..dia x mau la cmtu..nt lau dah dok gn aidil.. mak bapak aidil pon leh la bsme gn anak2 dia..dia geram laaaaa..aku tau sgt la prngai pompuan nie..lau dah geram..lau dah dendam..pastu tbe2 org kita syg nk d share2..mmg hati bengkak jerrr…tu yg dia pusing mcm2 bila tb bab becerai..

    manusia lau hati x redha slgi tu la mslh dtg btimpa2..pmusuhan blaku..kita kne la slalu muhasabah diri..jd lbh baik..perbaiki sikap..bkn nya asyik pikir kita jer btl org lain smuanya slh..lau d tgur terima nsiht bkn lg mdabik dada..

    lau rita kata fmly aidil x leh terima dia..cuba check blk..brapa bnyk usaha yg rita dah cuba utk berbaik dgn mereka..jgn asyik nk org jer suka kita..tp kita sblknya..lau org tua marah kita spatutnya lg kita pergi mgadap dorg..ini x lg kita nk jauh dr mereka..pastu ckp plk mcm2 kt media..sape x malu..so x slh la lau fmly aidil bengang gn rita..sape pon akn marah lau org aibkn fmly kita..lau rita usaha knapa aidil ckp rita x pnh nk blk jumpe mak bapak dorg..cucu plk x pnh jumpe atuk nenek..lau aidil bley terima kluarga rita knapa rita x leh cuba jgk utk kbaikn smua..

    rita ckp dia sbar..sabar tu redha n mgadu dpn Allah..dlm mse yg sme cuba utk pbaiki utk kbaikan..bkn nya mkin bnyk pgaduhan..anak2 tputus hubungan gn aidil n fmly..pminat2 bt dosa free btengkar sesama sndri..aib maruah kluarga suami isteri btebaran di sna sni..rita ckp Allah bsama rita..Allah akn sntiasa bsma hamba2Nya..cuma tpulg pd kita nk mgikut ajaranNya atau mgikut hawa nafsu.

    sy bkn x myokong wanita..ya rmai wanita skrg yg mjdi mangsa lelaki..tp jgn di lupa kita nie d akhir zaman..rmai juga wanita skrg mkin ego..bila bkhwin nak suami jer ikut ckp isteri..suami kne lbhkn mereka dr ibubapa sndri..mnantu dah x hormat mertua..mnantu x suka mertua..bnyak sgttt..patutnya bila bkhwin..lg kita merapatkn..meramaikn hubungan kekeluargaan..tp bila d tgok skrg..jd tbalik plk..bila kwin jer..mula nk pentingkn diri..lebihkn sblah pihak jer..slalunya wanita yg slalu bperangai cmnie..mgunakan ksh syg suami utk mdominasi..dpt pulak suami yg jahil agama..mgikut je la..sudhnya mak ayh kecik hati gn anak..bila itu tjdi..tiada la redha Allah..time tu bmula la pmslhan dlm kluarga..apa2 pon redha ibubapa..mjge hubungan klurga..penting dlm sesebuah rumahtngga..if u nk bhgia laaaaaa..lau x nk bt la kpala batu anda smua wahai wanita skalian..pringtn utk sy sendri..insyaallah..

    0

    0
  72. skyflowerz says:

    cmne rumah tngga xde masalah…fikir balik cmne korg kawen dl.

    0

    0
  73. yuyu says:

    SAYA SETUJU DENGAN EMAIL TERSEBUT…SETERUK MANA PUN PERANGAI SUAMI,ISTERI WAJIB HORMAT MELAINKAN SUAMI MINTA BUAT PERKARA DILARANG ALLAH,DORANG XDE KES DERA@ PUKUL,KAK RITA,AWAK WAJIB JAGA MARUAH DAN AIB SUAMI,BUKAN BUKA SEMUA AIB YANG BELUM TENTU BETUL…DAPAT RASAKAN RITA MASIH SAYANG AIDIL,SB TU XNAK SETUJU UNTUK CERAI…SENANG JER,MINTA AMPUN DAN MAAF DARI AIDIL DAN KELUARGA..WALAU AIDIL DAH KAHWIN NGAN K.RITA,DIA MASIH HAK KELUARGA SB DIA ANK LELAKI,TAPIBILA K.RITA KAHWIN NGAN AIDIL,K.RITA HAK MILIK AIDIL,K.RITA KENA IKUT CAKAP AIDIL..TU BARU BETUL ADA AGAMA…DAN SATU LAGI.SYUKURLA K.RITA DPT NAFKAH WALAU BELUM CERAI,BYNGKAN RAMAI ISTERI NAIK TURUN MAHKAMAH BERTAHUN2 UNTUK TUNTUT NAFKAH…SYUKUR LA K.RITA….

    SAYA SAYANG K.RITA SB K.RITA DAH MENJADI IBU..INGAT K.RITA,ANAK K.RITA SEMUA LELAKI…AIDIL TU UJIAN UNTUK K.RITA BIMBING ANAK2 SUPAYA KENAL ERTI TANGGUNGJAWAB…KAT DUNIA,SEMUA DOSA AKAN DIBAYAR DI AKHIRAT MELAINKAN DOA DERHAKA PADA IBU @ SUAMI…

    PESANAN NI JUGA BUAT SAYA SEBAGAI SEORANG ISTERI DAN IBU…

    0

    0
  74. akuyangbosan says:

    menyampah aku baca pasal laki bini dua orang ni .. yang bini cakap tak pandai hormat suami .. yang suami pulak bacul tak reti melindungi keluarga sendiri … laki bini sama je … dahbenci sangat tu . cerai je lah .. menyemak je kat dunia cyber … nak dengar masalah korang e hari2 .. meluat..menyampah .. bohhssaannnn!!!

    0

    0
  75. Nano Nano says:

    “…Saya ni bukanlah minat dunia hiburan….” ayat first pun da menipu….kalau tak minat xde la kau baca dan kau ikut citer dan kau siap tulis surat nasihat bagai…

    0

    0
  76. butter scotch says:

    Allah memang sentiasa bersama dan sentiasa memberi peluang kepada umatnya terutama seperti Rita Rudaini yang banyak mengaibkan bekas suami dan mertuanya.
    Kalau Rita nak persoalkan isu nafkah anak-anak rasanya dah cukup tu untuk anak-anak yg masih kecil kalau setakat beli lampin pakai buang susu dan belanja harian . Yang tak cukup tuh rasanya bagi Rita untuk buat belanja pakaian-pakaian berjenama dan make up yg berbakul-bakul.
    Walau apapun saya kagum dengan ketabahan dan kesabaran yang ditunjukkan Aidil dan Keluarganya. Semoga tabah dan redha … biarlah di dunia ni orang nak khianati kita InsyaAllah di Akhirat pasti ganjaran yang lebih baik akan menanti…..

    0

    0
  77. Anna says:

    kita sangat berhati-hati dengan apa yang masuk ke dalam mulut kita sama ada halal atau haram…Tapi adakah kita berhati-hati dengan apa yang keluar dari mulut kita sama ada dosa atau pahala?…Diam ubat yg paling mujarab apabila kita marah…sabar itu sangatlah susah kecuali bagi org2 yg beriman… Ingatan buat kita…tutuplah aib org lain jika tidak mahu aib kita terbuka..Wassalam..

    0

    0
  78. ashila85 says:

    Dlm masa yg sama aku yakin RR mengharap Aidil hidup dgn dia.Mmg kita nmpk dlm hal ni RR mencari publisiti dan raih simpati.Motif RR bukak mulut sebab Aidil ni x mau berbincang secara damai…Aidil memilih untuk lari dan keluar dari masalah ini dgn membenarkan Family dia take over problem dia. Dari situ terpancarlah kebodohan sisuami sebab umah tangga sendiri dijadikan seperti kerjaya dia.tendang sana tendang sini.Cuba dari awl lagi Aidil ni selesai secara damai.Aku yakin gak RR ni bole ketepikan ego dia…Org perempuan tinggi mana pon ego dia bila berdepan dgn org dia syg.dia pasti letak tepi dendam dan sakit ati dia tu.Bagi belah family aidil mak ayah dia perlulah bertingbang rasa dgn anak menantu.beri peluang pada anak menantu selesai masalah mereka dulu.patut tegur anak2 yg lain tak usah ikut campur hal umah tangga aidil.aku tgk tiap kali rita publish twitter dia kembar aidil ni yg over.aidil senyap jer. lebih sudu dari kuah…Aidil pon silap juga kerana terlalu lama membiarkan masalah rumahtangga dia ni.cuba dia tak keluar dari rumah tu,mungkin 40% masalah umahtangga dia dapat diselesaikan…

    0

    0
  79. reen says:

    Tak kisahlah penulis email ni penipu ke tak menipu yg die tak minat
    Hiburan ke apa ke.

    Yg penting ..adalah main point isi kandungan surat
    Yg cuba disampaikan. Sekurang kurangnya die mencuba
    Untuk bagi nasihat….

    Dan semua pun boleh ambik pengajaran.

    0

    0
  80. SH says:

    Aku sokong RR tapi banyak sangat statement RR yg teruk terhadap AZ rasa macam meluat dah kat RR. Cepat melenting..sedangkan wartawan saja nak jolok bagi panas keadaan lagi. Kata sayang ex suami jangan cerca dia sesangat. Mulut kata lain hati kata lain.

    0

    0
  81. Mami says:

    dari mula dgr rita kawen kat thailand ngan aidil pon kite sume da rasa bengang..
    time tu pd saya aidil tu muda sgt then baru nak naik dlm arena bola sepak..tup3x bercinta ngan rita, is ok la..tup3x lg skali da kawen kat thailand..mak bapak mne tak kecewa, ank dia pd usia muda buat cmtu..pandai ke die mende sume ni kalau xde yang bg cadangan?
    tp rita ttp dengan cara die..pastu tup3x pulak rumahtangganya bergolak..siapa2 pon ade masalah dlm rumahtangga..tp 1 pihak kene la ngalah walaupun berada di pihak yg benar, pikirkan anak2 tu je..tup3x lagi aidil cm nak bsama rita semula, suh balik umh je..tp rita xmo jugak..haduyaiii..then akhir kata, c aidil ceraikan thru sms..melenting tah pape..cmon la sis..kehidupan kite sume ni pon x sempurna mana..

    0

    0
  82. Anonymous says:

    Saya doakan semoga hubungan mereka akan kembali baik. Tepikan segala rasa demdam & sakit hati demi anak2 yang semakin membesar. Kasihan, mereka perlukan kasih sayang kedua ibu bapa, walaupun tk bersama tp masih boleh bersahabat. Saya sngt bersimpati dengan anak2 mereka, kerana saya pernah berada di tempat mereka. Tk pernah kenal kasih sayang seorang ayah, sngt meyedihkan….

    0

    0
  83. ayu says:

    untuk peringatan semua…
    Terkadang kite terlupa bahawa:
    1) ada suami yang lupa bahawa ibu lebih utama dari isteri
    2) ada isteri yang lupa bahawa suami lebih utama dari ibu
    3) ada ibu bapa yang lupa anak perempuan mereka perlu mengutamakan suaminya lebih dari ibu bapa.
    4) ada isteri yang lupa bahawa suami perlu mengutamakan ibunya sendiri melebihi isterinya
    5) ada anak lelaki yang lupa bahawa tanggungjawab menjaga ibu bapa tergalas di bahu mereka dan bukan pada anak-anak perempuan.
    6) ada anak perempuan yang lupa dia lebih terikat dengan tanggungjawab kepada suami dan ibu bapa suami lebih daripada ibu bapa kandungnya sendiri.

    wallahualam…renungan bersama

    0

    0
  84. mamaliza says:

    Contohi artis wanita lain yang dlm situasi yg sama..tapi mrk tidak sedikit pun membuka keaiban bekas suami masing-masing.Jagalah airmuka, hormati dan jaga maruah bekas keluarga mertua anda, kerana mrk pernah jadi keluarga anda dan bekas suami pernah menjadi pasangan anda, dan dia adalah bapa kepada anak-anak anda.

    Biarlah yang buruk dijadikan panduan.Yang baik jadi kenangan.
    Lindungi keaiban insan lain, kerana insyallah, pasti keaiban kita juga dilindungi.wallahualam.

    0

    0
  85. akubukanalongcumamautolong says:

    Antara artis popular yg bercerai tapi tak pernah memburukkan suami dan keluarga mertua :-
    1. Erra Fazira
    2. Maya Karin
    3. Leya HotFM
    4. Nurul Wahab
    5. Sasha Elite
    6. Fiza Elite
    7. Linda Rafar
    8. Raja Azura
    9. Ogy Ahmad Daud
    10. Nora Danish

    0

    0
  86. Anonymous says:

    DULU MASA KAWEN KECOH
    SKRG CERAI PUN KECOH JUGAK

    0

    0
  87. Saripah Markonah Al Islam says:

    Apa salahnya dia menegur rita. kan memberi teguran sesama Islam itu harus kalau ikut garis panduan dalam menegur. bukan ada bahasa kasar pun. rita dgn aidil patut x payah keluar statement kat media. belajarlah dari kes shila amzah ke, afiq muiz ke *nampak sgt baca gosip2 beautifulnara. whatever, yang penting kak saripah markonah single dan cantiksss.

    0

    0
  88. […] Sumber: KoleksiCeritaBest melalui BeautifulNara […]

    0

    0