Written by AbangNara | July 5th, 2011

azmil mustafa

Bercakap kepada Mstar, Azmil Mustafa yang dikenali dengan filem Ali Setan menyatakan betapa sukarnya menjadi mukmin sejati di dalam dunia artis. Namun daripada tutur-tutur kata Azmil, ternyata beliau sangat berhemah agar tidak melukakan hati bekas rakan-rakan seperjuangannya.

Saya rasa agak susah untuk menjadi seorang mukmin apabila hidup sebagai seorang artis kerana seperti yang kita tahu kehidupan artis lebih terdedah kepada keseronokan. Saya akui pelbagai dosa yang telah saya lakui sepanjang menjadi artis. Sehingga sekarang, ada yang masih menganggap saya sebagai artis dan mengenali saya dengan nama Ali Setan.

Malah Azmil sendiri mengakui yang dia belum cukup kuat untuk berdakwah kepada rakan-rakan artisnya. Mungkin Bob Lokman yang sebelum ini menghentam keras rakan-rakan artisnya boleh mengambil sedikit teknik bercakap secara berhemah daripada Azmil. Sejuk hati membaca kata-katanya:-

Saya sudah faham dan lalui pengalaman menjadi artis, jadi saya takut untuk berdakwah di kalangan mereka. Lagipun saya belum cukup kuat untuk bergaul dengan mereka semula. Saya rasa halangannya terlalu berat dan bimbang andai saya gagal untuk berdakwah kepada mereka

Semoga Azmil yang kini menetap di Malaysia selepas kembali dari Syria akan terus dirahmati dan diberkati perjuangan dakwahnya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

73 responses to Sukar Menjadi Mukmin Sejati Dalam Dunia Artis – Azmil Mustafa

  1. saya says:

    saya pertama. anda kedua :)

    0

    0
  2. z says:

    hahahaha, patut oun arits mcm sentap je bl kena tegr ari tu. upanya memang x bleh kena tegur. dah la x mo trima dakwah, bermusuh plak dgn orang yg berdakwah.

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      setiap maknusia berhak memileh jalan nye sendiri….memileh jalan ke syurga memileh jalan ke neraka itu hak diorang……..kite tkde hak nk paksa seseorang itu biar lah diri diorang sendiri berubah ke jaln kebaikan ! bukan nye diorang tk boleh kene tegor ! tapi diorang ni menyampah tengok orang2 yg berdakwah ni tegor dorang yg bukan2 !!!!!!!! lebih baik dlm mlysia ni jangan ada artis2 lah ! jangan ada panggong wayang jangan ada ape2 konsert dn jangan ada ape2 pertandingan ! kenape tknk di BAN teros kn bagosssssssss tol tk bang naraaaaaaaaaaa??????? bila keluar artis jantan yg jambu tau pulak cakap ( hensem nye dia niiiiiiiiii jambu nye dia tuuuuuuuuuuu ) tau pulak dorang nk puji artis tu!!!!!! macam bagossssssssss je !!!!

      0

      0
      • budak nakal says:

        apa yg ko meraban ni minah.

        0

        0
      • zaman says:

        ape ni minah yang ko dok merapu. ade ke si bob lokman tegur bukan2. dia ckp benda yang betul kot. sebagai pendakwah memang kena cakap benda yang betul bukan benda yang dapat menjaga hati orang yang terang2 melakukan kesalahan.ang kat artis.Yang menjadi kesalahan sekarang artis yg ditegur melatah.sampai sanggup memfitnah bob lokman.

        0

        0
    • Semoga azmil kuat dan terus berdakwah:)

      0

      0
  3. Kuruih says:

    dia ni sakit kan aritu law tk silap..

    syukurlah hidayah Allah sampai kpda dia dengan banyak…percaya sudah tentu sebelum ini dia juga hambanya yg taat.. meski tk terlihat dgn pakaian..

    0

    0
  4. en.jung says:

    Moga Lebih Ramai artis kita yang mengikut jejak langkah beliau. sejuk mata memandang, sejuk lagi hati yg berhijrah.

    0

    0
  5. nida says:

    abg nara.. awak da gile ke? ape nk jadi dengan mesia sekarang ni?

    “ternyata beliau sangat berhemah agar tidak melukakan hati bekas rakan-rakan seperjuangannya.”??

    memang berdakwah tu perlu berhemah. tapi membenarkan yang salah tu yg salah. abg nara nk cakap kene jage hati artis yg buat dose tu ke? walau ape pon yg artis tu buat, tak salah la sebab die nk cari makan? so abg nara pon back up artis jugak sebab abg nara nk carik makan?

    dulu saye respek abg nara. skang, tak lagi.

    0

    0
    • theanswer says:

      tu la typical org islam kalau nk berdakwah. dakwah tak boleh secara paksa. kite kne selami hati org tuh dulu. bukan main sebat jer. sbb hati manusia ni mcm2 jenis..ye artis akan terluka..tpi mcm mana kalau die memberontak dn jadi lebih teruk? berdakwah x semestinya melalui ceramah atau statement poyo..tpi melalui contoh dan tauladan..tgk je attitude azmil ni org dh boleh sejuk hati..lame2 dpt la hidayah tuh. yg penting sabar. kalau kite ni yg jenis bace buku sebelah jer..tayah la nk slam2 org ok.

      0

      0
      • zaman says:

        problemnya, bob lokman ari tu tegur cara berhemah kot. artis yang sentap lebih. sememangnya mengajak orang melakukan kebaikan tidak boleh dipaksa kerana ianya bergantung kepada hidayah Allah. tapi untuk artis menuduh dan memburukkan bob lokman setelah tersentap dengan dakwah oleh bob lokman, ini suatu benda yang sangat melampau.

        0

        0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          kalau nk buat baik tk payah lah nk kecoh2 lah ! nk berdakwah pn nk kene kasitau orang ! cukop lah hanye allah je yg tau ape yg kite dh berbuat baik ! kenape nk kasitau 1 mlaysia yg kite ni nk jadi baik ????? asal kn kite ikot ajaran ugama yg betol dn tk menyesat kn ok lah tu !!!!!! orang2 ni kadang2 riak je lebih tapi HABOK pn tkdak !!!!!!!!!!!!!

          0

          0
      • nida says:

        if i was wrong. then im sorry. i noe i shouldn’t say that way. mungkin sebab terlalu ikutkan panas hati ni. kite sepatuntnye lebih sabar. ikut cara Rasulullah SWT. walau dicampak tahi pon masih boleh bersabar.

        0

        0
    • elis says:

      haa ni la dia belajar agama x abis.. siapa yang kata kalau berdakwah kene berkeras? xperlu jaga hati org lain? siapa kata?? kitab mana kata??

      tau x kenapa ramai org islam murtad masuk kristian? pernah jumpa org2 kristian ni berdakwah, cara diorg mcm mana? actually diorg dh amik nilai2 islam utk diorg berdakwah agama diorg, org kita pulak amik style yahudi berdakwah.. sooo kat mana silapnya skarang?

      ni bukan tipikal, ni manusia riak takbur! hanya org yg riak dan takbur suka menghina dosa org lain! ingat there’s a thin line between menghina dan menegur! sila belajar, masuk kelas agama balik kalau perlu!

      0

      0
      • Puteri Bunian says:

        ko ni elis, cakap biar terang bersuluh.. ayat ko tu macam tergantung lorh..
        btw, aku sokong ko theanswer.. berdakwah x semestinya keras.. si nida, komen ko macam tuan blog jugak. ngokngek. hahahahaha..

        0

        0
      • buntat says:

        pada saya perlu ada lembut dan keras dalam berdakwah… jika kita lihat para ulama kita pun ada yang lembut dan berkeras di dalam berdakwah… jika tidak ada pro dan kontra maka tidak akan ada ijtihad atau perbezaan pendapat diantara ulama…ketika zaman Sayyidina Abu Bakar menjadi khalifah baginda melantik Umar Al Khattab menjadi pembantu… Abu Bakar seorang yang sangat lemah lembut manakala Umar seorang yang sangat keras…hinggakan syaitan turut bertempiaran lari jika Umar melalui sesuatu tempat..di Zaman Umar menjadi Khalifah baginda melantik Sayyidina Uthman menjadi pembantu… Uthman dikenali seorang yang sangat lembut dan teramat pemalu… ketika zaman dua khalifah awal Islam sangat kuat sehingga puak2 kafir tidak berani mengangkat muka untuk melawan kerajaan Islam.. akan tetapi setelah kewafatan kedua2 khalifah terawal Uthman pula telah diangkat menjadi khalifah… semasa zaman Uthman fitnah mula berleluasa… Umat Islam saling berpecah dan orang kafir mengambil kesempatan memecah belahkan Umat Islam.. ini kerana di zaman Uthman ramai para sahabat yang keras sifatnya telah wafat… Sayyidina Ali yang menjadi pembantu Uthman juga seorang yang lemah lembut…imam empat mazhab juga berbeza pandangan dan dakwah… hukum Fiqh mazhab Hanafi ringan dan longgar berbanding hukum Fiqh mazhab Syafie yang agak ketat…masalah murtad adalah berpunca daripada didikan ibu bapa kerana Rasulullah bersabda ibu bapa yang akan mencorakkan sama ada anaknya akan menjadi yahudi,nasrani atau seorang Islam…jika iman sudah mantap maka tidak akan apa yang dapat menggoyahkan iman kita… jadi pada pendapat saya perlu ada dakwah yang lembut dan dakwah yang keras supaya dapat mengimbangi keberkesanan setiap dakwah…

        0

        0
        • Kuruih says:

          aku cakap ah.. aku benci yg sorang lagi tu..
          dari ulu sampailah hilir
          ingatkan dah berubah

          0

          0
        • ikan mas says:

          buntat, fahami kisah yg awk copy paste sebelum menyebarkan apa2 sahaja ajaran. dan ketahui la, yang contoh pemimpin yang paling patut dan perlu dicontohi adalah Rasulullah. Sila baca sifat baginda. dan bandingkan dgn apa yang anda cuba sampaikan.

          0

          0
        • bintat says:

          maaf ye aku menyampik sikit… memang betul manusia yang paling baik untuk dicontohi adalah Rasulullah SAW. baginga jugak pernah bersabda kalau kita nak selamat kena ikut sunnah Rasulullah dan khulafa arrasyidin… apa yang khulafa arrasyidin buat sama saja dengan apa yang Rasulullah buat..saya tak paham apa maksud ikan mas terhadap kenyataan buntat?? mintak maaf saya ni jahil agama. risau jugak kalau pemahaman saya terhadap kenyataan buntat tak betul.

          0

          0
      • minah jambu 24mengadap computer says:

        betol tu elis minah jambu sokong ngan kau ni…..dorang ni hanye pandai tengok orang lain nye dosa ! tapi dosa sendiri tuhan aje lah yg mengetahui nye bun ! ape2 nye bun LAYANNNNNNNNNNNNNNNNNNN !!!!

        0

        0
        • mamat jambul says:

          ko ni banyak bunyik la minah… aku sumbat pump gun aku dalam mulut ko baru tahu…

          0

          0
    • Permata says:

      @nida

      Kan selemah2 iman adalah dengan membenci dalam hati. Kalau kita tidak mampu menegur dieorang dengan baik, maka kita wajib membenci perkara yang dibuat oleh mereka di dalam hati.

      Berdakwah ni banyak cabang dia. Jangan kecilkan skop dakwah. Pastu kita pun kena ingat dosa sesama manusia jgk.

      Kalau semua nak ditentang dengan kekerasan, lupakah kita semua yang Islam itu tidak berkembang di bawah mata pedang? Lupakah kita yang Islam itu berkembang oleh sebab ramai yang kagum dengan kelembutan dan kesopanan Nabi saw? Nida kene banyak bersabar, kalau menaip pun awak kena berlembut dan bersabar, jangan taip sesuatu yg menyakitkan hati org such as tak respek lagi apa, kalau orang taip kat kita mcm tu, kita marah. Tp kalau kita sendiri yang taip..? Wallahualam.

      0

      0
  6. mimiko says:

    dalam dunia ni bukan artis je yang jahat, cuma bagi sy, artis akan memberi impak dekat normal people. yela, kita tgk kat tv, lawa baju dia, style dia, kita cari.something macam tu la.tanpa fikir halal haram. ye tak?

    dan ada juga artis yg terang2 halalkan yg haram. tak kurang jugak ada yang tahu halal haram ni. haritu sy tgk satu show kat tv, host tu tanya dekat artis jemputan, macamana dia jaga rambut. (dua-dua lelaki). kalau dye rambut macamana jaga. artis jemputan cakap “eh saya tak dye rambut, sy sembahyang”. host tu pulak boleh selamba cakap, “eh dye tak tak haram”. hahaha.dibidas balik oleh si artis jemputan.”eh,tak boleh”

    so,hakikatnya, ada artis yg tahu dan menjaga benda2 macam ni. tp setuju dgn azmil mustafa, masuk dunia artis mmg susah

    0

    0
    • feezz says:

      aku tau ni FUHH tu kan? kepala otak la si awal bengap tu kata dye tu halal…mana ade halal…yg halal tu bahan yg digunakan..maksudnya brg2 tu bukan dari sumber haram (contoh geletin babi ke, lemak haiwan yg haram ke)..tapi perbuatan mewarnakan rambut tu tetap haram sebab menghalang air ke rambut…ape la mangkuk ayun bengap si awal bodo tu….

      0

      0
      • mimiko says:

        hahahah! ko tgk yeee. betul la tu. aku gelak2 time tgk tu. selamba die je jwb. fizz pun selamba jawab

        0

        0
      • feez pun sama bodo says:

        haa ni pun bodo, mewarnakan rambut dgn henna atau color2 yang serap air boleh! belajar dulu sebelum cakap.

        0

        0
        • mimiko says:

          inai tu wa tau laa sengal.ko agak2 awal tu pakai inai ke? setau aku inai melekat dekat rambut beruban je. kalau rambut kau hitam takdenye die jadi warna inai.
          sedap2 mulut kau je kan

          0

          0
        • fikir says:

          haha.. ada ke wane yg serap air skang ni? ko igt water colour ke hape..? paham baik2 la.. ko dye rambut, fungsinya untuk MENYALUTI rambut ko yg itam tu ngn kaler lain.. ko rasa kalo da menyaluti tu, masih lagi bleh diserap air ke? henna tu pun da terang2 pewarna. apasal ko da goyang ke? sbb ko pun kaler rambut? sbb ko da start was2 haram ke tidak kaler rambut tu? ha.. cemana plak bila nk mandi wajib tu? sah ke tidak? nk solat cemana plak nt?uishh tu blum kira lagi kalo ko da kawen. cemana plak time bersetubuh.. kalo dye rambut, mandi wajib x sah, pastu berjimak dalam keadaan yg kotor dan berhadas.. huishh… besar dosanya tu…

          0

          0
        • mimiko says:

          bernas sungguh hujah. pada aku senang je.aku tanak was2 aku tak dye. habis cerita. kan? dr aku duk pening fikir halal ke tak sng takyah buat.

          siapa makan cili die terasa pedasnya

          0

          0
        • fikir jgn x fikir says:

          omg, tlg buat research pasal henna wahai mangkuk! and sape kata die melekat pada rambut uban je??? sadis aku ngan korg ni, mcm ni la, klu nak buat experiment, korg suh sesape pegi mekah, (kang aku suh beli henna kat sini korg kata haram plak, almaklumlah korg bijak pandai, erkkk) bawak henna blk, pastuuu ko salutkan ngan henna tu 24kali, aku nak tgk merah ke x merah rambut ko.

          kau yang ckp mewarnakan rambut tu haram, kau ckp in GENERAL, kau x ckp pd yang berambut uban?? yang berambut uban harus mewarnakan selain warna hitam, mewarnakan rambut hitam ye la xboleh. sape suruh kau ckp general sgt. org salah faham ajaran ko nnt.

          ha si fikir ni pun x berpikir, bwk2 mengkaji sebelum kuarkan fatwa ikut sesuka hati sendiri, sape yang kata xde pewarna yang serap air, sape kata???? tu laaaa dedulu org suh gi skolah xnak, duduk je kat blog bn ni merapu2 x tentu pasal, tunjuk pandai xtentu pasal.. pegi belajar balik pls!

          0

          0
  7. Aku says:

    Maksud Nara tu, klau nk ajak org buat bnda baik biar beradab/berhemah.. Bukan main terjah je. Ingt senang ke nk suruh org tinggalkan bnda2 xelok yg kdg2 dah sebati ngan jiwa dorang??? So nk berdakwah ada cara dia. Klau ko nie xgila, cuba bg cth cara dakwah Rasul Allah yg guna kekerasan/paksaan even kt org yg buat dosa !!!! Ko p cari Sirah Nabi psl hamba Allah yg dtg mengaku kt Nabi dia brzina, ada tak Nabi buat apa2 kt dia.. Kalau ko nie terrer sgt, xkan ko xtau slh satu Islam brkembang sbb akidah org Islam tu sdiri. Sbb tu Rasul Allah di gelar Al-Quran bergerak.. Dlm berdakwah nie xde level yg ko kne dakwah org tu smpai dia brbalik kpda Islam sebenar. Klau ko dakwah smpai keluar airmata darah pun tp Allah xbuka pintu ati dia terima dakwah ko, ko kne terima itu sbgai kehendak Allah.

    Mesti ko ckp aku nie klau brckp mcm bagus sbb ada je nk guna Sirah Nabi.. Tp klau ye ko ada ckp cmtu, aku nk inform la.. Klau nk jadi org Islam yg btl2 Islam, hidup kita biar brpandukan cara hidup Rasul Allah & Al-Quran.

    P/S : Time sedap2 mkn nasi, tetiba org suruh ko berenti mkn dah cuci tgn.. Agak2 ko epi tak masa tu dan terus p cuci tgn tanpa prsoalkan apa2?

    0

    0
    • futuremg says:

      sebonaeh, 2-2 cara dakwah betul, cara bob betul, cara azmil pown betul, sbb manusia yg memberi dakwah dgn yg mendengar tak sama, ada manusia yg kena keras sikit baru dia dgr, ada yg kena lembut baru dia boleh terima…nak ckp pasal hadis, ada byk hadis + kisah2 nabi, utk dosa trhadp diri sendiri mcm zina, Nabi ttp menghukum, tp cara tegurannye lembut, tp utk dosa trhadap hak2 org lain, Nabi keras hukum + tegurannye contoh hadis yg berbunyi ‘kalau Fatimah mencuri, nescaya akan ku potong tangannya’…tp org yg mendengar dakwah, tak kesah la keras/ lmbut tegurannya jgn la marah org yg menegur…tuh jer…

      0

      0
  8. mizzmind says:

    sesungguhnya..pokok pgkal adalah hati…kalo hati lmbut senang terima hidayah, tp hati yg keras ada seribu alasan utk mnolak kbaikan..apa yg penting adalah mendoakan saudara seagama kita..moga2 diberi taufiq dan hidayahMU ya..Allah..

    0

    0
  9. akoo says:

    Org jahil mana leh tegur.. standet perr! Artis2 bukan lagi jahil, tapi dh jauuuhhhhh hanyut haluan dorank tah kemana.. bila ditunjukkan jalan yg betul dorank wat bodo jekk.. tu yg hanyut tuhh!

    0

    0
  10. jozan jongang says:

    apehal la ko ni nara nak hentam si bob lak?
    klu dia tak tegur artis…ko brani ke nak tgur?
    nak tggu bila baru ley tgur?
    at least bob dah jlnkan tanggungjawab dia tegur artis.
    ko blh buat?
    lagi artis seksi lg best la sebb ko ley sumbat dlm blog ko ni.
    aku ni jahil gak,tp org berdakwah jgn le ko kutuk.

    0

    0
    • APPLE GREEN says:

      Abg nara tu bukan menegur
      dia kutuk artis yg dia x suka je
      kalau artis yg dia suka amboi dia buat salah pun xpe

      0

      0
  11. yang says:

    “Mungkin Bob Lokman yang sebelum ini menghentam keras rakan-rakan artisnya boleh mengambil sedikit teknik bercakap secara berhemah daripada Azmil.”….saya tak berapa fahamlah abg nara

    0

    0
    • tipah dangdut says:

      mgkn pada abg nara cara bob lokman ‘hentam’ rakan2 artis dulu keras…terus straight to the point…smpi ada yg tersentap…pada rakan artis bob lokman tu kan artis gak…bru berubah nk sound2 dakwah2 lak..cara tu agak keras…cuba bace statement azmil..lembut dan berhemah…so xde org nk sentap pun..klu bob lokman dlu ckp stail gini mgkn xde artis sentap2..gaduh2..

      0

      0
  12. AbangNara says:

    Salam semua.

    Ok sila jangan emosi.

    Cara Bob Lokman tue tak salah, tapi pendapat Abang Nara untuk tegur artis-artis nie tak boleh hentam 100%. Kena style rileks-rileks. Artis kan sukar sikit untuk ditegur. kalau buat pendekatan keras, mungkin sukar untuk diterima.

    Cara Bob Lokman betul tapi Abang Nara prefer cara Azmil. Itu sahaja. So sila jangan salah faham ye.

    0

    0
    • dewi says:

      cool! xpe Allah tau niat baek abg nara.

      0

      0
    • Kuruih says:

      ni buat renungan.. dan praktis ok.

      aku ni ramai jugak la kawan2 dari seluruh msia…tk kire bangsa..ugama.. tp lau aku cakap kt sini jgn sentap yek..

      SCENE 1:
      nana pakai baju baru n bertemu mimi n asai

      mimi: wah.. cantiiiikkk nampak…baru ker??
      asai: eheh.. cantik la ko nana..cantik baju ko..di mana ko beli??

      SCENE 2
      nana dapat markah trtinggi assignment dari mimi n asai

      mimi: bangga la engkau ehhh.. apa lagi..belanjer la kteorang
      asai: tahniah nana.. boleh tenguk camana ko buat? boleh share kan…

      SKARANG SAMA2 KTE JUDGE.. CARA PERCAKAPAN MACAMANA YANG SELALU KTE GUNA.. DAN ADAKAH ITU SUATU CARA YG ELOK…fikirkan betul2

      0

      0
  13. Bull says:

    Cara Bob – dia cuba menarik seseorang yang hampir-hampir nak jatuh dalam kawah api, terpaksa dia tarik walaupun dengan tarikkan yang agak keras, supaya tak terjatuh dalam kawah api tu..

    Cara Azmil – dia just menjemput budak-budak yang sedang lepak di tembok masjid untuk sama-sama solat jemaah..

    Apa cara pun, matlamat paling penting.. Prosesnya tengok keadaan.. Macam di ofis, boss kata “by hook or by crook, this job has to be finished by today!”.. Takkan nak bantah sebab matlamat bos ialah kerja tu kena siap sebelum petang ni..

    Mungkin sesetengah artis tak tahan kot cara Bob yang straight to the point.. Rasanya yang dia cakap tu tak de kesilapan pun.. Sama saja maksudnya dengan apa yang Azmil cakap.. Tapi ada orang yang lembik hati untuk berhadapan dengan ajakan Bob..

    0

    0
  14. mak ok jek says:

    Salam,

    Pada saya, jika kita ini manusia yang normal, terang terang la akal fikiran boleh digunakan dengan berhemah, so, apa yang positif kita amik sebagai pedoman, apa yang negatif kita jadikakn sempadan, bdakwah yea betol kena ada cara nya tersendiri, berkeras jangan sekali, apa apa pun jangan la kita terlalu terang terangan membela yang jahil atleast tutur sahaja la dengan ayat yang bersopan apabila menegur, seperti ruangan blog ini juga, jgn cepat menuduh atau bprasangka buruk, sekurang kurangnya dgn adanya issue spt ini Nara dapat mbuka minda anda celik serta terfikir bagaimana cara untuk berdakwah dengan baik, jangan gadoh2, kenapa kita pulak sesama islam ingin berbalah hanya kerna orang lain? fikir fikirkan….sudahkah anda menunaikan solat sebelum anda berdakwah?? ;)

    0

    0
  15. noona says:

    tgk charactr bob lokman dan Azmil pn kite blh thu mcm mn pdektn yg mereka guna….

    0

    0
  16. hola says:

    Azmil penah dtg ke masjid di area rumah sy.. ibu sy dan rakan2 yg lain telah pegi utk mendengar ceramah agamah dr beliau.. Ternyata Azmil tidak berubah kearah kebaikan.. sebaliknya berubah menjadi seorg yg terlalu taksub dgn politik dunia… ibu sy sendiri menjadi saksi dimana azmil tidak henti2 mengutuk org sana sini di dlm masjid.. ternyata azmil seorg umat islam yg tidak tahu menghormati Rumah ALLAH iaitu tmpt beribadat.. menurut ibu sy cara azmil sgt menjengkelkan dgn tidak abis2 berbicara pasal politik di dlm masjid.. bukan kah azmil pendakwah?? pendakwah dr segi apa yer??? Golongan yg dtg pd hr itu ternyata mengharapkan azmil bercerita ttg hidayah yg diperolehi dr ALLAH.. tp lain pula yg keluar.. (mungkin hr ini azmil telah betul2 berubah.. WALLAHUALAM)

    0

    0
    • hamid says:

      azmil pernah dihalau dari berceramah di satu masjid hanya kerana dia menegur kerajaan malaysia mengikut hukum kafir lord reid ciptaan kafir british… adakah perbuatan dia itu salah??? siapakah yang telah merosakkan fungsi rumah Allah sama ada azmil atau ahli jawatankuasa masjid??? di zaman Rasulullah masjid berfungsi dari segala aspek baik dari segi ibadat dan duniawi…

      0

      0
    • mmg benar, sy sendiri mendengarnya dari luar masjid tempat saya, amt menjengkilkan, tak berubah pun, sama mcm dlm wayang, pakaiannya sj yg berubah, semuga dia berubah

      0

      0
  17. Mr mohawk says:

    inilah cara yg betol utk menjadi mukmin sejati…
    dr gelap kpd sinar…
    tp dunia skrg lebih ramai yg suka akan kegelapan.
    bukan dunia yg kejam tp manusia itu yg kejam

    0

    0
  18. APPLE GREEN says:

    Aku pun hilang respect dgn abgnara
    Kalau dia x suka seseorang artis tu
    Dia Kutukan sungguh2
    Fikirlah abg nara awak tu dah ada bini
    x lama lagi nak ada anak
    kalau kena kat anak bini atau famili ko
    Mau padan muka

    0

    0
  19. yg sentap tu sape lg awie lah. dgn akil hai pun dia sentap nk mampus. pd hal tegur je pun. nampak sgt jahil ! bknnya suh berubah terus.hanya menyampai yg baik.

    0

    0
  20. zaia says:

    sejuk mata memandang…

    isk,sape artis yg sentap sgt marah2 bile org tegur tu?ade org wlupn tkleh brubah secara cpt tp still bleh terima teguran yg elok,klu dh tegur pn tkleh,susah sgt pdahl hnya teguran je,mcm teruk sgt dh tu kn?

    0

    0
  21. naikMOTOR says:

    azmil bercakap atas kemampuan dan keupayaan dia,sebab hanya dia sendiri saja yang tau strength n weakness yang ada pada diri dia untuk berdakwah dengan rakan2 artis
    bagi aku biar dia kumpul dulu kekuatan dan rakan artis yang lain yang da berhijrah,cuba dulu berkawan-ambil hati,pahamkan diorang,bagi mesra,kalau diorang ada masalah sama2 selesaikan,tunjuk prihatin,ambil berat-memang nampak leceh tapi kita kena tahu diorang da lama dengan gaya hidup macam tu,susah nak ubah cara drastik takut nanti tak istiqamah.
    bila kita tengok diorang da makin rapat,da bole terima teguran,nasihat….barula mulakan dakwah dengan cara perlahan2,kenalkan siapa ALLAH dulu,napa kena patuh padaNYA….kemudian barula ibadah2 yang lain-sebelum kita praktikan islam kita mesti kenal tuhan yang ciptakan kita,baru la kita paham apa itu islam
    ingat fitrah manusia semua suka yang BERSIH jangan mulakan dengan “kotor” dulu (cara keras)
    ini bagi aku la,sebab teknik ni yang buat aku sedar dan perlahan2 betulkan diri aku ke arah kebaikan yang dituntut dalam islam.

    0

    0
  22. aniki says:

    salam,
    saya ada mendengar ceramah bob loman,alhamdulillah sepanjang satu jam mendengar ceramah beliau..tiada satu hal politik pon yang dibangkitkan oleh beliau..
    malahan lebih kepada perubahan pada diri beliau..
    niat abang nara tu betul
    tapi ayat abang nara nampak kasar dikalangan pembaca,,,

    0

    0
  23. Piston Pecah says:

    keseronokkan yang melalaikan…

    0

    0
  24. awie rambut karat says:

    alahai abang nara apsal mu tak tegur siti nurhaliza yang semakin membogelkan rambut dia??? boleh bagi tak satu contoh yang baik siti nurhaliza tunjukkan kepada peminat dia dalam aspek agama?? serkup kepala yang dia pakai tu adalah serkup wanita yahudi… rabai2 yahudi mewajibkan wanita2 yahudi memakai serkup di kepala macam siti nurhaliza pakai… kenapa benda camni abg nara tak nak tegur??? malah siap puji lagi…

    0

    0
  25. nusa says:

    orang malaysia ni sentap betul bila kena tegur. keras atau lembut kedua2 cara tu diterima dalam berdakwah. kdg2 manusia ni kena ditegur dengan cara yang kasar baru dia tersentak, tapi kdg2 kena guna cara halus.

    malahan dalam al quran sendiri pun Allah menggunakan kedua2 cara. Dia membawa berita gembira dengan bercerita ttg nikmat syurga, dan membawa berita yang tidak menggembirakan dengan bercerita ttg azab neraka.

    jangan asyik belek blog hiburan saja, buka juga quran dan hadith, dan bacalah sirah nabi saw dan kisah para sahabat.

    kalau kita tak mampu lakukan seperti apa yang mereka lakukan, jangan pula kita memperkecil atau mempersoal usaha mereka.

    0

    0
  26. nurlisa says:

    dosa itu adalah bila mana kita melakukannya kita risau dan takut ,rasa tak tenteram..kalau rasa diri tu betul tak perlu la terasa…kalau dah terasa maknanya diri sendiri pun ragu2 pada apa yg diri sendiri buat…kalau semua nya “key” tanpa “lock”,tak sempurna dunia ni (jawapan org mesti”dunia ni takkan penah sempurna”)tapi tak salah kalau kita cuba menyempurnakan..tepuk dada tanya iman.tak perlu kita nak berdebat lebih.manusia ni pelik,dah tau salah dan benar,tapi masih terumbang -ambing.<<kata-kata ni teguran buat diri sendiri dan buat renungan bersama=).peace!

    0

    0
  27. samdolah says:

    bob lokman tu kan da jadi artis pendakwah pas. mest la cara ceramah da mcm org pas. bambu org samberono jer

    0

    0
  28. tengok muka sejuk mata memandang.

    0

    0
  29. dunia artiskan dunia glamour(cedokkan h/wood) tak kiralah apa identiti yg di bawanya jadi adakah ianya islamic, jd klau duduk dlm tu untuk mencari kebenaran sampai bila pun takkan bertemu melainkan keluar. cuba ingat satu masa dulu dia AllahuAkbar lepas tu mimpi laila pulak dia. kenal dan paham tak sama, bg yg kenal agama dia pasti menjauhkan diri dari dunia artis

    0

    0
  30. Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be sure I’ll be following it.

    0

    0
  31. Brice Loukas says:

    Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later in life. I want to encourage you to continue your great work, have a nice afternoon!

    0

    0
  32. Hello, I really loved your comments above. Keep up the excellent work ! Thank You.

    0

    0
  33. Anton Aburto says:

    Hi, I Definitely enjoyed that which you said. You managed to hit the nail right on the head and defined you point, without seeming overly opinionated. I Will definetly be back to read more. Thanks.

    0

    0
  34. Fantastic blog by the way!

    0

    0
  35. Hello, I was refered to your website by my friend. I thought this post was excellent. You are magnificent! Thank you.

    0

    0