Written by AbangNara | September 11th, 2015

Baru-baru ini Abang Nara telah pun menonton filem The Imitation Game. Pergh!!! Power betul filem yang berdasarkan kisah benar ini. Ia mengisahkan tentang Alan Turing, seorang pakar matematik dan rakan-rakannya yang ditugaskan untuk memecahkan kod yang mengandungi arahan serangan tentera German. Selepas menonton filem ini, Abang Nara try la nak selesaikan beberapa kod di Internet untuk suka-suka. Ternyata diri ini tidaklah sepandai mana.

solve the puzzle

Selepas hilang semangat kerana tidak sepandai Alan Turing, Abang Nara pun malas dah nak pecah-pecahkan kod nie. Tetapi hari ini, semangat itu muncul kembali. Mana tidaknya, kalau dapat pecahkan 3 kod di bawah ini, boleh dapat RM100,000. Pergh!!! Banyak tue. Sekali lagi diulang, RM100,000. Cuma bila Abang Nara tengok kod yang perlu ditafsirkan, terus kepala ini berdenyut kepeningan. Inilah 3 kod tersebut:-

solve the puzzle

solve the puzzle

Mencabar kan? Abang Nara nak selesaikan kiub rubik pun tak pernah nak berjaya, inikan pula nak selesaikan 3 kod di atas. Abang Nara dah give up dah. Tetapi Abang Nara percaya, ada pembaca BeautifulNara yang genius dan hebat dalam memecahkan kod sebegini. RM100,000 menanti anda sekiranya berjaya. Ini syarat-syaratnya:-

1. Terbuka untuk seluruh rakyat Malaysia dan SIngapura.
2. Peserta mestilah mentafsirkan ketiga-tiga kod di atas. Tak boleh tafsir satu atau dua sahaja.
3. Kesemua jawapan haruslah dihantar ke hackchallenge@yahoo.com sebelum 17 Sep 2015 jam 12 tengah malam. Hantar lewat tak akan dilayan.
4. Jangan lupa letakkan contact number di dalam email ketika menghantar jawapan.
5. Hanya mereka yang menjawab dengan tepat sahaja akan dihubungi oleh pihak penganjur.
6. Penganjur akan minta anda tunjukkan teknik anda mentafsirkan kod ini sebelum menobatkan anda sebagai pemenang.
7. Bukak laman web ini untuk syarat-syarat yang lebih details dan lihat kod dalam bentuk tulisan

solve the puzzle

hmmm. Nampak macam senang je kod nie. Jap Aariz try buat)

Silalah mengerah minda anda untuk memecahkah ketiga-tiga kod ini demi wang tunai bernilai RM100,000. Cadangan Abang Nara, try buat secara berkumpulan. Dalam 2,3 orang ke. Kalau menang, boleh bahagi hadiah sama rata. Yang penting jawapan kena tepat dan cepat. Selamat mencuba!!! Info lanjut baca di sini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

41 responses to Suka Selesaikan Puzzle? RM100,000 Menanti Jika Anda Dapat Tafsirkan 3 Kod Ini

  1. Anonymous says:

    wah ..selalu kanak2 autisme boleh tafsir kod

    0

    0
  2. Anonymous says:

    kod atas tu bukan kod training ker..
    sebelum nk letak tu check dulu

    0

    0
  3. google hebat says:

    apa lagi, guna google translate je ni, senang~~

    0

    0
  4. tecit says:

    hemsemnye aarizz..

    0

    0
  5. JemahJumbo says:

    Phewww code tu jemah ghase sebulan mikior pun x dapat. wakakaka

    0

    0
  6. Acksyn says:

    Code ni guna AES 256 kalau ikut website tu.mustahil blh decrypt kalau xtau secret key dia apa.computer pon blh hang kalau buat brute force attack kalo ko xde key dia

    0

    0
  7. Putri_evangel@yahoo.com says:

    Nak pecahkan kod ni??mimpilaa..kecuali bapak atau laki kau pnh keja ngn US army..atau kau keja sbg pakar software atau hackers bole laa..stakat kita ni rakyat biasa nak pecahkn kod A class mcm ni mmg tak laa..hujung2 100k tu org yg keja tinggi2 jgk dapat..komputer pun boleh hang sbb nak break code ni..lagi2 hash dia tu ada 14 jenis hash yg buatkan kod ni lagi susah nak break..pnh org bjaya hack tapi tupun sbb dorg wat kod tu ada tersalah kira..sbb kod ni pakai math..apa2pun..goodlak

    0

    0
  8. Saidon says:

    Kena ada kepakaran dalam network security baru boleh pecahkan kod rahsia ni…

    0

    0
  9. senget sangat kannnn says:

    jawapn 1: kokdiang
    jawapan 2:padang besaq
    jawapan 3: hutan melintang

    0

    0
  10. The Architect says:

    No 1. Najib
    No 2. Rosmah
    No 3. Derma RM2.6 billion

    0

    0
  11. It’s great to read something that’s both enjoyable and provides pragmatisdc solutions.

    0

    0
  12. Apparently this is what the esteemed Willis was talkin’ ’bout.

    0

    0
  13. It’s about time someone wrote about this.

    0

    0
  14. Full of salient points. Don’t stop believing or writing!

    0

    0
  15. That’s the best answer by far! Thanks for contributing.

    0

    0
  16. It’s about time someone wrote about this.

    0

    0
  17. That’s going to make things a lot easier from here on out.

    0

    0
  18. It’s wonderful to have you on our side, haha!

    0

    0
  19. That’s a well-thought-out answer to a challenging question

    0

    0
  20. Your answer was just what I needed. It’s made my day!

    0

    0
  21. Your answer was just what I needed. It’s made my day!

    0

    0
  22. AKAIK you’ve got the answer in one!

    0

    0
  23. Never know that poppy seeds can be used for salad but they are banned in Singapore. Don't mind to eat zucchini every day to maintain a good health. Wow! Your photo looks gorgeous!

    0

    0
  24. Off topic, which lower seed presents a possible 6~7 game series for the Lakers?Portland? Memphis? New Orleans? Denver?And also, which of these would SA want to avoid? Dallas? OKC? Memphis seems to be shaping up to a team that could trouble many of the upper seeds, and with some health, Portland could too.Not sure about the two other teams and how they match up…

    0

    0