Written by Bella | October 12th, 2015

Setelah 10 minggu mempelajari setiap ilmu untuk bergelar anak seni, akhirnya  peserta kelahiran Singapura Sufie Rashid atau lebih dikenali sebagai Sufi  telah dinobatkan sebagai juara Akademi Fantasia 2015.

Mengakui ia satu persaingan yang agak sengit bagi peringkat akhir AF tahun ini, beliau telah berjaya mengalahkan 3 finalis lain iaitu Syamel, Bila dan Shahrul.

Menampilkan persembahan yang kami akui cukup memukau ketika membawakan dua buah lagu iaitu Andaiku Bercinta Lagi daripada kumpulan Mojo dan lagu ciptaan beliau sendiri berjuduh Kisah Dua Muka, Sufi telah berjaya membawa wang tunai bernilai RM50,00, pakej percutian ke Dubai untuk seorang  tajaan HNH Tours Sdn Bhd dan sebuah trofi sumbangan Astro.

Tempat kedua pula dimenangi oleh Syamel dimana beliau turut membawa pulang wang tunai berjumlah RM30,000, pakej percutian ke Dubai untuk seorang tajaan HNH Tours Sdn Bhd, beserta trofi sumbangan Astro.

Ditempat ketiga pula jatuh kepada peserta yang cukup konsisten dan menjadi “favourite” di kalangan juri iaitu Bila dan tempat keempat menjadi milik pelajar bernama Shahrul berasal daripada Negeri Sembilan.

Bila membawa pulang wang tunai berjumlah RM20,000 manakala Shahrul RM10,000. Kedua-duanya turut menerima pakej percutian ke Dubai untuk seorang tajaan HNH Tours Sdn Bhd, beserta trofi sumbangan Astro.

Tahniah kami ucapkan kepada semua finalis AF2015, selamat menempuhi industri hiburan dan harap perjalanan seni anda lebih bersinar selepas ini.

Sumber Berita : Berita Harian

100 responses to Sufi Diumumkan Sebagai Juara AF2015 : Terima Hadiah Wang Tunai RM50,000

  1. Zed Zedy says:

    tahniah, burn lah duit dan kredit korang yg undi. last2 yg juara.dr singapork.
    huhuhu

    0

    0
    • Kiah says:

      lepas setahun, lesap la semua2 ni.
      takziah in advance lah ye akak ucapkan.

      0

      0
      • Nina says:

        laaa, dah final huh? x rugi kot terlepas af hauk ni. astro la pulak kan? besok2, ini je lah yg diulang-ulang selama 2-3 bulan. bayar bill penat2, alih2 rancangan yg dikitar semula. :(

        0

        0
        • Mat Sahdo says:

          orang sabah x menang tahun ni? oh lupa. singapore dollar lebih tinggi nilainya kan? buat apa nak merayu undi2 orang sabah lagi. kan?

          0

          0
        • Anonymous says:

          suara mcm tu je ke yg dapat? adoi la. dah bersepah la kt msia ni. ni ha astro/ akademi fantasia-sia. cari yg berkualiti mcm kt bawah ni. apa daaa…buat malu je.

          0

          0
        • Noraziah Mt Salleh says:

          setuju @anon, biasa la malaysia ni, x habis2 cari suara bingit terjerit-jerit. itu zaman siti nurhaliza, mariah carey dan celine dion la. era tu dah tamat. orang nak penyanyi suara unique, soulful, solid tak perlu jerit2 tapi menyentuh perasaan. memang kolot industri muzik malaysia. urghh.

          0

          0
        • Datin Zeman Manzur says:

          Sdap nye suara budak kecik kt dlm video tu. Maskulin gitu Jenab hoi. Bergetar kalbu, mengoncang dada. :D

          0

          0
        • Sabri Ali @ Nick says:

          Betul.. Undi guna SMS sudah tidak relevan lagi…

          0

          0
      • Semah says:

        akademi syok sendiri. :(

        0

        0
        • senyum kambeng says:

          syamel- suara lebih husky dan tone dia sedap but this is akademi fantasia. pitching out pun xper la, boleh jd juara. x kisah. aslkan duit sms masuk kt akaun astro.

          0

          0
        • Sporean Gurl says:

          singers lelaki msia suara mcm pondan!!!!!

          0

          0
    • Mamamia says:

      wahai sufi, cepat2 la buat ko business dik. next year ko akan dianak tirikan.
      sama mcm yg lain2 tu. fasten your seat-belt and goodluck.

      0

      0
    • minah jambu says:

      jantan yg sebelah kanan skali tu hensem dia boleh jadi pelakon mesti popular..

      0

      0
    • yezza says:

      Laaa..Aku ingatkan Jay Jay masuk AF.

      0

      0
    • Datuk hafeez says:

      Ko ni nanti org spore plak panggil MALAYSIAL cam mana plak rasanya ???

      Beringat ingat la sikit jgn ikut perasaan.
      Wahai melayu .

      0

      0
    • Anonymous says:

      Melati…kesian nya kau!!! Nak vote pun xda duit…cheapskate punya minah… nak percuma je!!…

      0

      0
  2. beautiful kak nam says:

    si sufi ni la kan yg bakal nk kena saman oleh bekas bapa tiri dia. dia cakap bapak tiri dia paksa buat blowjob. habislah ko sufi hoi. bekas bapak tiri ko pun dah didapati x bersalah. duit 50k tu nanti silap2 habis bayar lawyer fee je. oh ….tragis giler.

    0

    0
  3. sila kan terasa says:

    siapa lah yg pakat2 bodoh mengundi tu ye??? hehehehe

    0

    0
  4. lola loli says:

    Kak nam…50k tu bwk balik negeri dia tk dpt bayor lawyer…bayar kak nam bole blowjob? Mau tak tragis…kak nam ni saiz bila ke…

    0

    0
    • beautiful kak nam says:

      kau ni jadi stalker ye? kau ke yg kena tangkap dna didenda tunjuk kemaluan depan rumah datuk siti nurhaliza tu??? omg!

      0

      0
  5. Saya says:

    Taniah….sufi…

    0

    0
  6. ok jerrr says:

    yg menang bertahan….hafiz dan stacey je lah.
    yg lain2 tu, pakat jadi businessman gitu.
    oh well…x rugi pun x tengok.

    0

    0
  7. Saya says:

    Saya rasa sufi nie tk perlu pun duit tu kalau tukar wang dolar brp jer. Dia masuk af nie gak nye nak explore lebih mendalam di malaysia…sejauh mana dia bole pegi…

    0

    0
  8. ryncicschuhanna@gmail.com says:

    Congrats sufi, walaupun syamel naib juara.. rasanya syamel lagi better daripada sufi. ^^’

    0

    0
  9. zaza says:

    sesapa yg kata syamel better than sufi tu, aq rasa sufi is better than syamel la ,,suara dia mmg seriusly power cuma org level sufi ni sepatutnya xleh masuk af sbb dia dah jadi penyanyi mainstream. pernah menang anugrah mcm2 kowt.rasa mcm xadil la utk budak2 junior yg baru bertatih..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    rancangan vongok/x mengasah minda….. k bye

    0

    0
  11. myo moyo says:

    Telahan saya tepat apabila Sufi dinobat juara AF tahun ini..manakala Syamel naib juara, Bila dan Shahrul tempat tiga dan empat..kemenangan Sufi kerana Singaporean
    Kali ini beri undi yg solid kpd Sufi..manakala peserta dpd Semenanjung pula pecah 3..ini
    beri kesan kpd jumlah undian mereka..
    Wbp..tahniah kpd peserta akhir yg telah tunjukkan kehebatan masing2 hingga kita sukar membuat pilihan..tq kpd tenaga pengajar di bawah pengetua Edry yg terbaik..tq jga kpd
    Orkestra yg mengiringi pelajar dan tq kpd Astro
    Yg telah menghasilkan program AF terbaik
    Kali ini..kami akan merindui malam2 minggu
    Yg amat menghiburkan bersama kluarga selepas ini..

    0

    0
  12. IntanBaiduri says:

    Jangan menafikan kebolehan orang. Walau dari mana negeri sekalipun, tetap kita semua bangsa yang sama. Serumpun, seagama, sebangsa. Rezeki itu bahagian masing-masing. Datangnya dari Dia jua. Semua peserta peringkat akhir AF2015 telah memberi yang terbaik dan saingan sengit. Namun rezeki berpihak pada Sufi. Sememangnya Sufi juga menunjukkan prestasi yang memberangsangkan dan boleh dilihat kesungguhan nya dalam berusaha menjadi yang terbaik. Jangan lah dia diiri, jangan lah dia dicaci. Yang dah terang tak perlu disuluh. Sufi memang berbakat dan ada potensi. Begitu juga yang lainnya. Usah disangkal. Semoga kita semua yang serumpun sebangsa dapat menyokong satu sama lain dalam apa jua bidang yang kita ceburi. Iri hati dan kata nista takkan bawa kita ke mana.
    Melayu bangsa kita
    Mari kita sokong sesama
    Agar maju di mata dunia
    Tiada kita dipandang hina.

    Wassalam,
    Gadis Meru

    0

    0
  13. jezz says:

    Org singapore boleh undi sms ke? X kan.dapat undi via fb sekali sehari je.org malaysia brunei undi sufi.dia paling layak jd juara pun.ada gaya,mutu dan keunggulan ha ha.yg lain tu mcm budak2

    0

    0
    • Anonymous says:

      boleh rasanya..

      0

      0
    • Amy says:

      Hanya yang menggunakan service syarikat telekom Malaysia yang boleh buat undian SMS

      0

      0
    • Ezra says:

      Aku undi SUFI.Dia mmg layak. *thumbs up* he’s in a different league. Masing2 ada their own favourite student dan pilihan kan. But aku mmg choose SUFI right from the beginning regardless his origin ke apa. Purely based on talent and potential. Tahniah SUFI! puas Sbb this time my fav candidate menang :D syamel mmg pencabar terdekat. Bagi aku syamel n sufi duadua juara. Satu Prince of Rock, satu Prince of Ballad. N both Cipta lagu sendiri dan duadua lagu pun berhantu. Aku suka elemen ‘mystery’ yg ada dalam dua dua lagu dorang. Perfect. Cuma aku mmg suka cara sufi make all songs into his own rendition, first time lagu KAMELIA tu dia mmg bg aku left in awe. and lagu baru dia ni ada bunyi ala muse dekat belakang sikit tu,if korang perasan la. Mcm spooky sikit tu. Haha aku pun terkejot mak aku yg dengar boleh kata ” eh macam Muse lah?” hahaha anyhow, may their journey in this industry sail smoothly!! X) cheers to both!!

      0

      0
  14. Heran says:

    Tak suka, tak faham, jelek, rugi keluar duit jangan undi, bukan orang Mesia tapi tetap tengok jugak…Herannn herannnnn….lol!

    0

    0
  15. hawa says:

    Rasanye sufi kne tegur peminat2 dia supaya xbatak sgt..menyampah kalau baca komen peminat2 sufi kondem peserta lain..

    0

    0
  16. titi says:

    tahniah sufi…semua terbaik..tetapi sufi ada daya penarik..full pakej..yg pting suara blh tarik mcm rockers 80-90 an..bkn sume org blh buat…af 2015 the best…

    0

    0
  17. minah jambu says:

    tahniah sufiiiiii suara u memang bagos class sehhhhhhhh tahniah sekali lagi kerana menjuarai n mengalahkan peserta2 af yg lain lov uuuuuuuuu kite jumpa kt tempat biasa ye…mana lagi kalau tk kt Scpe hehe

    0

    0
  18. melati says:

    Sebelom ni dpt Umah..Kereta & 500k…sekarang 50 K..jer..nampak benor takder tajaan…

    0

    0
  19. Zam says:

    50k je hadiah…sedihnya.
    Lepas tu keluar single belum tentu terjual.

    0

    0
    • minah jambu says:

      tkpe la nasib dia mana sama ngan nasib orang lain ..jual ke tk terjual ke try dulu belom try belom tauuu kalau lagu Nye bagos n sedap di dengan mesti ada yg beli tol tak..huh !

      0

      0
    • sesendu says:

      bule la juge 50k, masuk WorldSkill dpt 5k aje…..sendu sangattt….nk wat cmane akademi blajo2 kemahiran ni sekadar dipinggiran je….penaja???? senduuuu

      0

      0
  20. apa2 pun x bleybley says:

    betul cakap pengomen kt atas tue. suara mcm ni dah ada..bersepah. yg undi tu sbb mereka undi pisikal bukan mutu suara.

    0

    0
  21. mimi says:

    lagu single Shahrul yg paling best..yg lain xtahan lama… Syamel hang tu kna nyanyi yg less music.. lebihkan piano ke.. sbb suara ko yg lbih menyerlah merdunye if kurang bising musicnye.. kalu tak sore tenggelam dek music background yg banyak dn kuat… cipta lgu sendiri bru boleh gi trus dlm industry… gud luck..

    0

    0
  22. mimi says:

    Bila pun sore best sgt2…. less music lebih kn lontaran sore tu lgi best.. mcm lgu2 kulit itam tu.. R&B ..balada kureng sikit…hang tu macam Dina Nazir sore sedap if bawak lgu2 org kulit itam or omputih jgk… gud luck girl…

    0

    0
  23. lang says:

    af da makin malap ….. gi dubai pon seorg je taja …huhu ..

    0

    0
  24. Hana says:

    Can’t people just congratulate him and leave. Why you gotta be so rude lol typical keyboard warriors…

    0

    0
  25. Anonymous says:

    persembahan vokal semua ke laut…..nampak trying hard giler.

    0

    0
  26. Jenah says:

    king kong pun masuk final ke??? lalalala

    0

    0
  27. baby girl says:

    Aku tgk laki2 sg datang malaysia dlm industri nih handsome2 belakA dan berbakat.

    0

    0
  28. pretty says:

    Laki singapore yg menceburu industri kat sini semua handsome dan berbakat…i like

    0

    0
    • Anonymous says:

      handsome? omg…ko ni biar benar.

      0

      0
      • minah jambu says:

        sufi ni dia boleh tahan hensem jugak cuma dia ni pendek aje tk tinggi..minah jambu dh pernah jumpa dia depan2 ngan satu minah… jambu jugak minah tu..

        0

        0
  29. Zed share duit derma dgn najib says:

    Kita dah tahu dah klo si mulut harem + puake Zed Zedy yg komen at 1.07 ni org malaySIAL sejati …. species anak kampung sore loser ..
    Yes, Jezz, u are among the smart malaySIAN here … Singaporean can only vote via FB, NOT sms :)
    So credits to the many Malaysian who voted for Sufi too, u guys are awesome !! Tak kira bangsa, agama atw negara .. bangla ke org asli ke … klo mmg layak jdi juara, kita padu vote kan kan kan!??
    So chill your tits Zed Kedi !!

    0

    0
  30. Anonymous says:

    menghampakan. vokal mcm ni bleh jd juara??? adoi..

    0

    0
  31. Lina says:

    Undian SMS..yang gunakan syarikat telkom malaysia je yang boleh undi….maknanya majoriti org malaysia lah yang undi kan…
    Keputusan undian:
    Sufi 41%
    Syamel 21%
    Bila 19%
    Sharul 18%

    0

    0
  32. memyselfand-I says:

    already expecting all these negative comments the moment Sufi wins. why so much hatred fellow Malaysians? kalau suara dia tk bagus, all the votes wouldnt go to him. lets recall when Aaron Aziz won in ABPBH 2011. sbb apa? SUPPORTERS & VOTES. and of coz hes TALENTED obviously. likewise for Sufi. *PEACE*

    0

    0
    • Melati says:

      I rasa yg Vote mesti la org spore jgk.
      Tak usah la marah marah, lagipun Rm da tergolek pun.
      So voters banyak yg tk mampu ., hahahha
      Baik la komen pat Nara ni aje . Percuma .
      I love BeautifulNara

      0

      0
      • melati says:

        Memang RM..tergolek ..tapi Melayu Singapore Berlongok2 tinggal kat Umah Flat….Melayu Singapore ibarat Kucing Kurap kat Negara Sendiri….dtg Malaysia Poyos…tapi Melayu Singapore depa tk perasan yg org Malaysia ketawakan mereka ,,,,Melayu Singapore jln Tundukkkk jer kat Negara sendiri…sodih nya….hihihi

        0

        0
        • bahasa menunjukkan budaya says:

          wahai cik melati. what has humiliation got to do with AF 2015 here. watch your words. ramai je Malaysians yg cari mkn kat Singapore. just so they could return to YOUR homeland with a higher currency exchange. ramai je org Malaysia whos holding onto Singapore passports, not to mention yg tunggu turn je nk apply jadi PR. so does that makes a Malaysian umpama kucing kurap?

          0

          0
        • Anonymous says:

          Melati bodoh! My spore apartment cost s$680,000.00 x rm2.97 = rm 2,019,600.00….thats rm 2 million +++….so kau mampu tak? Mesti kau tak mampu…kau hanya mampu menyalak macam anjing kat fb je!! ..get yr facts right b4 u open ye bloody big mouth!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Oi melati….bukan orang spore je ketawakan tapi seluruh dunia… MALAY LEADER kebas 2.6 billion… MH370 terhempas minta tolong 1 dunia…mat2 kampung berduyun2 pagi2 datang keje kat spore dgn motor kapcai & TUNDUK KAN KEPALA….kau mesti minah kampong bodoh duduk rumah setinggan tepi sungai!!

          0

          0
      • Anonymous says:

        Melati…kesian nya kau!!! Nak vote pun xda duit…cheapskate punya minah… nak percuma je!!…

        0

        0
        • melati says:

          hahahaha.. ko ingat aku tak tahu pasal Singapore…Melayu Singapore maner mampu beli Flat pun kat Singapore….99 peratus sewa jer…dtg Malaysia Poyos….pader siapa yg kater saya takder duit tu…ni saya bagi tau..Kredit Card saya Maybank warna Hitam….so pikir2 kan lah…melayu Singapore..hoiii…Dollar anda memang tinggi tapi ..hidung anda bawah bontot Babi…hihihi

          0

          0
    • bilabong says:

      sbb rakyat msia masih lg mengundi mengikot fizikal bkn bakat…sekian..

      0

      0
    • NV says:

      Aaron aziz talented???? Puhhleasseeee. Dia tak talented tapi handsome. Sekian.

      0

      0
  33. say says:

    frust jgk syamel x jd juara..ape2 pn hrp syamel trus berjya..

    0

    0
  34. Zed share duit derma dgn najib says:

    Kita dah tahu dah klo si mulut harem + puake Zed Zedy yg komen at 1.07 ni org malaySIAL sejati …. species anak kampung sore loser ..
    Yes, Jezz, u are among the smart malaySIAN here … Singaporean can only vote via FB, NOT sms :)
    So credits to the many Malaysian who voted for Sufi too, u guys are awesome !! Tak kira bangsa, agama atw negara .. bangla ke org asli ke … klo mmg layak jdi juara, kita padu vote kan kan kan .. Lol
    Zed Kedi kau leh kawin dgn si Sue yg komen busuk kat atas tu .. sama2 malaysiaq …

    0

    0
  35. Anonymous says:

    bonggok semua yg undi ni…

    0

    0
  36. Menang tu je?? Nampak sangat Benda ni tak dapat sambutan. Yang Menang pun bukan orang kita. Macam mana nak maju negara Macam ni

    0

    0
  37. melati says:

    Memang flat kat Singapore Mahal.tapi persoalan nya mampu ker Melayu Singapore memilkinya…sebab tu saya kater Melayu Singapore kucing kurap…hihihi..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Melati bodoh!! Tu yg tinggal rumah sewa kat spore tu sedara kau yg papa kedana!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      Yg tinggal rumah sewa kat spore tu,sedara kau yg papa kedana..melati bodoh!!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      I hv a house of my own…go holidays in europe & america… own 8 gold cards.. melati bodoh yg kucing kurap!!!…setakat maybank card!! Puiiih

      0

      0
  38. Anonymous says:

    Melati..so u think we tak mampu? Than u think malay spore tinggal kat mane? Tepi sungai? Bodoh!!

    0

    0
  39. melati says:

    hahahaha * 8 gold Card….kredit card hitam ..lg takder limit dari Gold card…nampak sgt nipu ader Umah kt europe…..ko pun nom talipon Mat Jenin ker cam Che Ta..hahahahaha

    0

    0
  40. Anonymous says:

    Melati minah kampong!!!! Read my lips…i have a house on my own…..i go holidays in europe & america….DID I SAY I OWN A HOUSE IN EUROPE?? Stupid!!! Otak kat buntut

    0

    0
  41. Anonymous says:

    sama sama bodoh laa tuyu..

    0

    0