Written by serenity | April 11th, 2015

Tindakan Johan Raja Lawak mencium bibir isterinya Ozlynn Watie apabila diumumkan sebagai pemenang bagi kategori penyampai radio paling popular ABPBH 2014 mengundang kontroversi. Ramai yang mempertikaikan tindakan Johan dan ada juga yang menyokong atas alasan mereka berdua sudah sah bergelar suami isteri.

Free Malaysia Today telah mendapatkan pandangan dari Imam Masjid Bukit Aman, Ustaz Hassan Al Fadhli Abd Rahman yang menyatakan secara asasnya hukum suami mencium seorang wanita yang sah bergelar sebagai isteri tidak menjadi kesalahan. Namun, hukumnya berbeza apabila dibuat secara terbuka.

Jelasnya, perkara sedemikian harus disembunyikan daripada pengetahuan umum kerana terdapat segelintir penonton dalam acara tersebut yang belum berkahwin.

Kita juga harus menutup fitnah yang akan disebarkan oleh orang ramai kerana bukan semua orang tahu wanita itu (Ozlynn) adalah isteri Johan.

Bukan itu sahaja, Hassan turut menasihati agar Johan dan isterinya supaya melihat suasana dan keadaan sebelum melakukan sebarang aksi kerana hukum fekah berubah mengikut keadaan.

Misalnya, sewaktu di rumah, isteri boleh mempamerkan auratnya kepada suami kerana pada waktu itu tidak ada orang lain selain suaminya. Namun sewaktu di luar rumah, isteri harus menutup auratnya agar tidak dilihat oleh orang lain.

Begitu juga, cium di rumah boleh kerana tidak ada orang lain, tetapi depan orang ramai tidak boleh walaupun cium itu halal bagi suami dan isteri.

Begitulah pandangan Ustaz Hassan. Perkara yang sudah berlaku tidak boleh diubah lagi tetapi pandangan ustaz boleh dijadikan panduan di masa hadapan. Walaupun sudah halal, simpanlah kemesraan yang teramat itu sebagai perihal peribadi suami dan isteri.

Sebagai orang Melayu kita kena mengambil kira perihal agama Islam dan adat zaman berzaman yang perlu dijunjung, tak gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

64 responses to Suami Isteri Tidak Boleh Cium Di Khalayak Ramai – Imam Masjid Bukit Aman

  1. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Siapalah imam masjid bukit aman jika nk dibandingkn dgn ozlyn yg sgt tinggi ilmu agamanya itu…

    0

    0
    • Konpius says:

      Imam cakap GST haram…kenapa diluluskan juga?

      1

      0
      • olyn says:

        Bukan apa imam, somi saya suka saya cium di public. Saya tak nk dituduh derhaka. Camner tu…nanti duit beras dan dapur dia x kasi. Tolong la imam…….

        0

        0
        • Imam Zorro KL? says:

          GST haram kerana ada unsur penindasan. Cukai yg dulu dikenakan hanya pada sesetengah benda. GST dikenakan keatas hampir semua benda2 harian/asas kepada semua golongan tak kira miskin/kaya. Kalau menindas itu jatuh haram. Gomen cakap menyenangkan rakyat, digunakan utk kebaikan rakyat. Apa yg senang nya apabila gomen guna utk bayar hutang2 negara yg berpunca drp tidak kecekapan golongan tertentu bukan salah rakyat? Memang la service tax dihapuskan tapi tanpa disedari pengeluar2 dan peruncit2 peruncit terdahulu menaikkan harga barangan? Dimanakah keadilannya? Kenapa orang2 melayu hanya menutup sebelah mata walaupun terang di luar bandar/desa banyak penduduk yg miskin? 10-20 ringgit memang nampak kecil bagi yang kaya. Bagi yang kais pagi makan pagi, ini dah cukup besar. Kenapa kita hanya lihat, tengok dan terima saja?

          1

          0
        • Jog On je lahhhhh!!!! says:

          Rasanya mereka pun dah paham kot selepas keluar citer2 camni. Next soalan…siapakah pelawak yg melanggani pelacur tu? Kenapa x heboh2 dan x kecoh2

          0

          0
        • Podaaaaahhhhh says:

          Artis2 yg byk pakai seksi dah sampai nampak lurah nenen dan dendam,x pulak nk tanya imam dan kecoh2. Artis2 yg bersentuhan walaupun x suami isteri korang buat derk jer!

          0

          0
        • to podaahhhh says:

          Artis2 yg byk pakai seksi dah sampai nampak lurah nenen dan dendam,x pulak nk tanya imam dan kecoh2. > da seksi smpi nmpk lurah tu trg2 lg bersuluh da salah n haram,watpe lg nk tnye imam..?nk tnye imam 2 bile ade prsoalan yg musykil..nie da jls2 semua org tau yg pakai seksi2 ni slh n berdosa ko agk2 releven lagi x nk tnye imam sal bnda nie…?rase2nye bnyk da kot kempen2,crmh2 n prgram tv crita psl aurat ni..kalo cite psal cium suami isteri dpn khylk rmi x bape sgt diceramhakn sbb bnda nie jarang jd..sbb 2 org 2 tnye imam sal bnda ni..
          Artis2 yg bersentuhan walaupun x suami isteri korang buat derk jer! > sape kate kita wat derk je..rase2ny da bnyk kali kot ditgur arts2 gni tp bila kami tgur mule la org2 ckp kami ni ustaz mee segara..pastu ckp “kalo x suke jgn tgk” “kalo nk negur org kena ade tauliah la” “cermin diri sndr dlu da baik sgt ke”..org2 mcm ni la yg sbnrny buat kami serba slh nk negur blk arts2 yg duk comolot ngan bkn mahram..tgur kena kutuk,x tgur nak piki dosa…haihhhh…dunia zmn skang ni,yg halal jd haram n yg haram jd halal…berbalik r kpd care idup Islam

          0

          0
        • Yahudi says:

          korang buat style CT …depan orang cium tangan Tok Kay, belakang orang..cium jubor!

          0

          0
        • zuanzuan says:

          iman je pun bukannya taraf ulamak….

          0

          1
        • Anonymous says:

          PM yang ke – 6
          sama dengan GST – 6%

          0

          0
        • Anonymous says:

          Peduli apa aku, ciumla korang. Banyak lagi benda2 haram retis2 buat!

          0

          0
        • Yahudi says:

          Kalau takda Gst rakyat jd miskin lah bodoh !!
          #LoveBNForever

          0

          0
        • Anonymous says:

          Bila imam nak tegur retis yg tinggal bini abai nafkah? Bila imam nak tegur blog gosip yg bnyk fitnah retis? Bila imam nak tegur suami yg tinggalkan bini jauh kebelakang masa berjalan? Oh bila imam nak tegur hal gst?

          0

          0
        • Anonymous says:

          Imam x kata pun haram cium isteri di khalayak ramai kan? Yg ramai x paham bahasa kenapa? Tidak boleh means tidak manis bkn haram. Jadinya move on laaa wahai maknusia berhasad dengki sekalian. Ni mesti kecik2 mak x cium sebelum masuk pagar sekolah ni.

          0

          0
      • Yawnzzz! says:

        Takde isu lain ke? Bukan mereka membunuh pun. Move on je lah…

        0

        1
        • Eeeee says:

          Anugerah undi pukal pangkah sendiri pun masing2 pakat cium kalah Hollywood. Lucu kan retis2 Melayu. Hahaha

          0

          0
      • zuanzuan says:

        isu prosedur perundangan hudud dibawah kelantan tak sempurna, maka tak boleh dilaksanakan dan perlu ditangguhkan TETAPI prosedur dan mekanisma kutipan GST yg tak sempurna dan sistem yang belum bersedia sepenuhnya, tapi boleh pulak dilaksanakan, tak perlu ditangguhkan. nape bila isu hudud perlu ditangguhkan tapi bila isu GST yg juga bermasalah disegerakan.

        1

        0
        • Anonymous says:

          GST menguntungkan kerajaan.

          0

          0
        • Anonymous says:

          NAJIB LAYAN FACEBOOK HAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAAHAHAHHAHAA.. tapi pasal GST dia tak layan…kesian kau rakyat hahahahaa

          0

          0
        • Petikan Malaysia Kini says:

          Gambar-gambar menunjukkan Rosmah mempunyai empat jam tangan dan jam tangannya Richard Mille Lady RM 007 nampaknya yang paling mahal antara semuanya, dan dalam postnya, MyWatch mendakwa ia bernilai RM486,000. Menurut gambar-gambar tersebut, Najib, juga, mempunyai empat jam tangan hebat.

          Dan yang paling mahal, menurut MyWatch, ialah Hublot Big Bang King Power ‘Red Devils’ Manchester United limited edition, edisi terhad ‘Red Devils’, yang menurut MyWatch berharga RM165,000. Najib dikenali sebagai peminat pasukan bola sepak Manchester United.

          0

          0
        • rosmah pakai jam says:

          lah rosma pakai jam pun nak kecoh , ntah ntah beli kat pasar chow ket je mana kita tahu. kecoh lah korang ni.sampai jam orang pun nak kepo…

          0

          0
        • in says:

          Zuanzuan, aku nak refer kepada komen ko “imam je pun” tu. Jgnla memandang rendah kepada org yg berilmu. Sekian terima kasih

          1

          0
        • Nasir says:

          Ini untuk Zuanzuan ..nmpk sangat ko ni teramat bangang ..betul lah ustaz tu kata ..dah tak boleh ,tak boleh ler ..apa kena ustaz dgn ulama pulak ..buat Johan ,aku peminat no 1 ko ..tapi cara ko tu mmg salah ..terima je dan muhasabah diri ..salah tetap salah ..buat pengomen bangang jangan guna nama Islam , buat malu Islam je ..sakit hati den tgok orang maki hamun ustaz/ulama..

          1

          0
        • Anonymous says:

          Korg ni kena tgk drama baru astro bila hati sudah hitam then u’ll know yg ustaz, imam pun buat silap sbb mereka manusia. Bkn maksum. Yg menegur pun sama manusia. Sama ada salah. Ustaz dlm drama tu ada terangkan mengenai riak dgn ilmu dan riak dlm menegur.

          0

          0
    • timah says:

      Pak Imam pun baca ruangan gossip juga ke??? :D

      0

      0
      • Tipah says:

        Pak imam hanya jelas kan hukum bila ditanya. Lepas ni sila cium tangan je. Jgn nk over2 feeling Angelina Jolie n Brad Pitt. Ini anugerah cap ayam bukan Oscar!

        0

        0
        • Awak Kat Mane? says:

          Dapat Anugerah bintang popular ja pon. Keluar Malaysia je, haram sape x kenal pon!

          0

          0
      • Anonymous says:

        Kan soalan tu yg di tuju pade pak imam tu… Ade ke Kate die bace mane2 gossip? Teruk kau ni..

        0

        0
  2. Husin Lembing says:

    Pada pandangan saya;

    Tiada kesalahan dari segi undang-undang atau pun agama Islam untuk mencium isteri di khalayak ramai.

    Cuma berdasarkan suasana dan sosio budaya Malaysia, adalah kurang sopan untuk berkucupan bibir di khalayak ramai, tambahan lagi ketika siaran langsung diadakan.

    Adalah digalakkan untuk menghormati sensitiviti budaya timur dan agama Islam.

    0

    1
    • Pelik says:

      Banyak benda lain yg boleh kita tanya imam tu. Yang bertanya tu pun satu. Macam xde isu lain. Habis artis2 yg dok pegang2 dan raba dlm penggambaran filem, tak pula nk keluar hukum tanya mufti2 semua.

      0

      0
    • Kristal Biru says:

      kesian kat ko husin lembing.. tok imam dah bagi hukumnya.. pendapat ko tu ko simpan sendiri aje le..

      btw.. Johan.. beribadah x perlu nk canang2 ya..

      1

      0
      • Anonymous says:

        Apa hukumnya? Imam x ckp haram pun?

        0

        0
        • lampoyang says:

          Salam

          Hukum menunjuk- nunjuk ibadah adalah haram. Ia jatuh pada kategori riak. Juga dinamakan syirik.

          Riak adalah satu perasaan atas perbuatan yg sengaja dilakukan di khalayak umum dengan tujuan mendapat pujian, merasa diri hebat/kagum, atas perbuatan ibadah khusus dalam ibadah agama.

          Contohnya mewarwarkan kepada umum soal kerajinannya melaksanakan ibadat solat, derma, dsbg.

          Mustahil untuk seseorang tidak merasa riak apabila berkongsi dan memuatnaik aktiviti kebajikan dan ibadah lain di dalam media sosial. Contoh saja menunjukkan foto selfie yg terbaik utk mendapat pujian.

          Tidak lepas ke syurga jika dalam hati ada sebesar zarah sombong. Syirik seumpama ini tidak akan diampunkan Tuhan.

          Doa semoga kita ambil banyak pengajaran teladan dari blog ini. Beri sokongan kepada artis supaya taubat.

          Hinaan makian hanya memburukkan keadaan dan mengundang permusuhan

          1

          0
  3. ankel sikers says:

    Naperla bang nara nak besar2kan isu ni…lgpun, benda dh berlaku…tak perlu sampai nk copy artikel malaysia today yang kurg cerdik pi tanya pendapat imam ke hape…mcm johan ngan ozlyn tu jahil sgt…lgpun diorg tu sah2 Satu mesia tau suami isteri….better la bang nara pi tegur retis2 yg bercouple sana cni tu…kawin nye tak jugak…ni x, puji melambung plak diorg….sweet la…comei la….walhal sah2 tau bukan muhrim….moral of da story….cari la bhn2 berita hiburan yg menjana minda sket…boley berdakwah dlm hiburan…pahala pun dapat….hehehehehehehe

    0

    0
  4. tipikalnya lah... says:

    Sudah2 lah tu isu ni…boringgg… bende mcm ni pon kecoh.. Malaysian kalo tak mengkondem tak sah.. penoh dgn hasad!!! Ade baiknye semua pihak DIAMMMMM…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Mungkin mereka perasan sedang berada di Hollywood agaknya.

    0

    0
  6. dotdot says:

    imam hanya perjelas isu yg jd kekaburan umat islam krn pd perspektif sesetengah umum ianya x slah..jd imam cuma perbetulkan,kita xperlulah nk timbulkan isu pegang2 tgn bkn muhrim,pkai seksi artis wanita krn isu ini sudh trang lg jelas d perjelaskn oleh al-quran,ttpi diri sendiri yg menentukannya..jgnlah memerli imam bila keluarkan pndpat berkaitan isu cium ni,maka “imam pon baca gosip ke”…

    0

    0
  7. catherine says:

    HAHAHA.. lawak laa … pakai seksi2 smpai nmpk peha celah kangkang, celah tetek d khalayak ramai boleh pula ya … oh lupa, nt sng “drg” nk cuci mata ..HAHAHA ..so layuuuuu laa …

    0

    0
    • catherine la sangat says:

      kau ni bodoh teruk. kesian mak bapak kau dapat anak macam kau. tu je, terima kasihhhh :)

      0

      0
      • Anonymous says:

        Apa yg bodohnye? Aku rs mak ko lagi bodoh sbb dpt anak bodoh yg xpaham apa org ckp?

        0

        0
  8. Huhu says:

    Betul ckp dotdot di atas.. Imam cuma memperjelaskan isu ini yg ditanya hukumnya. Dan semestinya artikel ni bagus, utk pembaca ygmungkin anggap ini cuma isu picisan, baguslah ade isu ni atleast org yg tak tahu boleh tahu hukum..bukannya artikel yg x ‘move on’ bak kata yg atas2 sana. Anggap ini sebagai perkongsian ilmu.

    1

    0
  9. husin lempoyang says:

    Husin lembing tu mufti mana ye?negeri pasir bedengung ?siap ikut pandangan seniri plak tu. .itu la kalau akal ltak kt mangkok jamban..

    0

    0
  10. Fikir dulu says:

    Kan gua dah cakap…

    1

    0
  11. mojo says:

    Dahla Ustaz..tak perlu ilmu ustaz pada artis paling top di Malaysia.Dah terlambat nak nasihat.lagipun ramai penyokong ciuman diaorang.Setakat Ustaz nak ceramah kat diaorang…buang masa je.telinga dah tebal.hati dah taksub pada dunia.

    0

    1
  12. Ade pham skrg??? says:

    Hambik ko ozlynn.x psal2 ustaz pn msuk cmpur.klu brani lwan lh..
    Klu ko x pham lg pe yg ustaz tu terangkn..x tau lh aku.kitorg commnt pn sama pe cm ustaz tu tp knp ko ssah nk pham yek???

    1

    0
  13. heloo says:

    ozlyn mng anugerah apa?

    0

    0
  14. zaza says:

    bang nara, tlg tanyakan hanez suraya, betul ke dia selalu komen kt page amran? kehkehkeh

    0

    0
  15. umairahtuljannah says:

    haizzz drg tercium tak sgaja lah .. dia nak jalan terlangar mulut bini dia tu pun nak bising bising.. yang cite cite drama tu sume cium cium peluk peluk. peluk dpan ,peluk blakang sume tu takpe … tak dosa le sbb drg tu berkerja . kerja kan ibadah .. ape nak jadi zaman skrang ni yang halal di persalah kan.. yang haram belambak tu sume korang tutup mata. mana lah gst tak di bagi 6%.. sbb ni lah…

    0

    1
  16. Anonymous says:

    kebanyak yer kita lupa tentang allah dan al hadis alquran. mak dan ayah kita didik dgn baik cukup didikan agama..tapi bila besar lupa segalayer tapi jgn lupa anak kita akan buat apa yg mereka lihat….

    1

    0
  17. kadang kadang mmg la xboleh sebab di khalayak ramai lain org pandang even kawen pun kannnnnnn

    0

    0
  18. ape ape pun mmg laa xboleh kt khalayak ramai …sbb xsedap la mata memandang even kawen…betull lain org org lain judge :)

    1

    0
  19. aihh says:

    bila benda halal dipersoalkan.. benda haram x de lak dipersoalkan

    0

    1
  20. zietafus says:

    tak pe la xde manusia xmelakukan kesilapan
    akak rase bende2 camni terjadi atas ghairah kegembiraan
    syukur johan cium isteri yg sah bkn girlfriend..
    xpe lah johan kte manusia belajar dr kesilapan dan biase nye
    akan lebih berjaye insha allah..pastu akak nk nasehat jugak kat semua
    ape pun kte mesti lah selalu beringat bahawa kte adalah darah
    melayu..melayu selalu lupe..

    0

    0
  21. Kak tina PRC says:

    Buat apa la nk cium???
    Sorok aje la dlm kereta .. Las tu NYONYOT LA batang laki ko tu ..
    Biar puas ..

    0

    0
  22. Jaga uruf says:

    fb Wan Ahmad Fayhsal

    HALAL-HARAM BERAGAMA, JANGAN LUPA ‘URUF

    Selepas santapan sotong celup tepung, saya dan isteri berehat-rehat di atas bot nelayan yang tersadai di atas pasir sambil merenung jauh laut Cina Selatan nan luas terbentang.

    Tengah-tengah kami berbincang teori gelombang yang melahirkan ombak seperti yang kami belajar sewaktu dalam kelas Fizik “A-Level”, kami disapa oleh seorang Pakcik berkopiah:

    “Tak elok duduk atas bot ni, sebab dia bukan untuk di duduk daratan.”

    Oh saya dan isteri pun terkebil-kebil, dan secara perlahan-lahan kami keluar daripada bot kecil itu sambil membalas senyuman kepada Pakcik tersebut. Kemudian beliau berlalu pergi.

    Bila sekilas fikir, tiada apa salahnya kami duduk di situ. Tapi bila renung balik, rupanya niat sebenar Pakcik itu ialah menegur kami yang tampak dari jauh berdua-duaan di tengah-tengah pantai yang terbentang.

    Isteri kata tiada apa salahnya, bukankah kita suami isteri.

    Saya jawab memanglah tiada apa yang haram tapi kita kena ingat ‘uruf (custom) yang menjadi kebiasaan di negeri mana majoriti penduduk, budaya adalah budaya Melayu, Islam.

    Pakcik tersebut hanya lakukan tanggungjawabnya sebagai seorang yang tua untuk menegur anak-anak muda yang mungkin disangkakan kami ini “couple” yang belum bernikah.

    Saya kagum dengan Pakcik itu yang menegur kami secara berhikmah, dengan merujuk kepada fungsi sebenar bot nelayan; bukannya keberadaan kami secara berdua-duan. Beliau tak tanya pun status kami ni dah berkahwin ke.

    Pengajaran daripada episod ini ialah walaupun kami tidak melanggari Shari’ah, tapi keberadaan kami mungkin “tidak manis” dan “melanggari ‘uruf” dalam masyarakat Melayu di Kuala Dungun.

    Orang akan cepat dan senang mengata kalau mana orang tak tahu status kami khususnya di kawasan kampung Melayu.

    Lainlah di KL, ‘urufnya lebih liberal. Yang couple tak kahwin lagi pun tidak dipandang serong, berbeda dengan keadaan ‘uruf di negeri-negeri Melayu.

    Hal yang sama boleh diletakkan ke atas majlis “I want to touch a Dog”, “Oktoberfest” yang mengundang marah dan teguran orang Melayu. Ini kerana kedua-dua majlis ini walaupun di buat dengan mengambil kira syarat Shari’ah yang “minima”, dari segi “keperluan”, ‘uruf tempatan yakni ‘uruf Alam Melayu ianya adalah janggal dan mengundang fitnah.

    Setiap masyarakat dan bangsa ada ‘urufnya. Orang Melayu ‘urufnya yang sudah teradun dengan Shari’ah dan Mazhab Shafi’i memang tiada biasa dan amat pantang dengan anjing tanpa ada sebab yang munasabah.

    Melihat gambar-gambar yang tersebar, jelas hadirin sudah “cross the line” dan tidak lagi mengikut garis panduan Fiqh Shafi’i yang dijelaskan oleh Ustaz Iqbal yang memberikan penerangan pada awalnya.

    Kalaupun mahu dibuat, buatlah dengan kaedah dan di tempat yang wajar, yang lebih tertutup.

    (Gambar kami berdua-duan secara halal
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203722711561055&set=a.1614115545545.85811.1015989308&type=1

    0

    0
  23. AKU says:

    terima teguran secara baik ok

    1

    0
  24. Anonymous says:

    petanda akhir zaman bila alim ulamak dpermain2kan..padahal imam tu menjawab bila dtanya..kalo org tak tanya ingat imam tu teringin sgt nk point pasal org..hr2 dia dok bg ceramah dh kot..nak tengok juga ada lagi ke manusia2 akhir zaman yg nk tanya imam ni pasal dalil @ hukum

    1

    0
  25. Anonymous says:

    Siapalah imam masjid bukit aman jika nk dibandingkn dgn ozlyn yg sgt tinggi ilmu agamanya itu…seronok sangat menang tidak ingat dunia….tahun depan x perlu undilah,…..

    1

    0
  26. safiq copot says:

    ozlyn tu pun kalo x kerana johan ntah wujud ke x lg kut dlm industri..
    x salah rasanya kalo terima teguran..
    kepada johan..tegur2 la isteri tu..lu tanggung bro..
    apapun bab lawak..lu best bro..

    0

    0
  27. lalala says:

    Pak Imam p teguq artis lain yg duk berpeluk bila menang malam ABPBH ritu lagi baguiih.. yg kes si johan ni plg tidak diorg mmg sah laki bini.. cuma x sopan jer perilaku tu… tp kalau yg haram tu acaner plak….. krik krik krik

    0

    1
  28. orlylove says:

    alaihai,,., susah nyer. jadi melayu ni.. buat dosa depan orang memang dah salah.. tersasul walaupun halal pun salah.. habis.. kenapa orang kita suruh pengantin lelaki.. cium pengantin perempuan.. depan orang ramai.. konon nyer.. dah sah.. kalau ler.. ada pengantin cium bibior bini dia macam mana tok .. kadi.. melompat nengok.. releks.. ler..pengamal media pun.. tutup ajer ler..kes.. dah mereka tersasul.. sebab dah sah.. yang tak sah taraf tu patut.. dihindar..

    0

    1