Written by Bella | August 26th, 2015

Keputusan Stacy untuk memeluk agama Islam beberapa hari lepas nampaknya tidak diterima baik oleh sesetengah pihak, malah ada sahaja mulut yang mempertikaikan mengapa penyanyi lagu Not For Sale itu bertukar agama.

Masih lagi dituduh mempunyai niat tersembunyi dan hanya di pengaruh oleh Akim untuk bergelar seorang muslim, Stacy telah meluahkan rasa terkilan di Instagram terhadap sikap mereka yang memandang negatif kepadanya.

I  was wondering if i’m just Stracie, this thing will be more easier and some people will accept and wouldn’t care for what i’ve decided..i don’t ask for acceptance. I just need a positive support..humanity. Just imagine if this happen to you or your family. I understand how upset you feel..and i’m sorry..i’m just a HUMAN..who needs a real support and help to understand my situation..

stacyWalaubagaimanapun, masih ada pengikut beliau di Instagram yang menyokong beliau termasuklah beberapa rakan artis lain. Mereka menasihatkan Stacy agar terus bersabar dalam menghadapi dugaan tersebut.

Sepatutnya kita sebagai saudara yang sama agama haruslah berikan ruang serta sokongan kepada saudara Islam kita yang baharu dan bukan membuat spekulasi dan mengkritik perbuatan beliau. Kepada Stacy, teruskan bertabah dan jangan pernah putus asa untuk mengenali Islam.

 

51 responses to Stacy Terkilan Ada Pihak Pertikaikan Keputusan Beliau Peluk Islam

  1. Anonymous says:

    Stacy.. you know what.. itulah cabaran sebagai seorang islam.. Sebab itu seorang islam perlu kuat dalam menghadapi cabaran hidup di dunia ini.. Ramai orang cakap Islam itu jahat, tapi sebenarnya Islam itu tidak jahat, malah Islam itu ditindas dan dibuli oleh org2 yg membeci agama islam.. Mereka yg jahat sebenarnya.. You can see it.. Stacy Be Strong! We Support You! Just Ignore Some Of The People! Be Yourself!

    0

    0
    • penonton says:

      Please ikhlaskan hati stacy

      0

      0
      • Lovelyvic says:

        Hidup ni mmg susah nak puaskan hati semua org…
        Jadi toksah pk nak puaskan hati orang…
        kita pk kepuasan diri aje.. mencari redha Allah…
        (alamak.. terceramah plak)

        0

        0
        • popcorn says:

          tak payahlah sedih sangat. bukan boleh balik ke agama asal pun. anggap kesakitan ini sebagai pengalaman hidup. mak bapak saudara engkau pun apa kurangnya, mereka pun sedih dan terkilan,. tinggal mereka bukan artis,. sapa nak peduli.

          0

          0
  2. Hani says:

    Org yg bg kata2 negative pada dia, sudah lah.. Cukup la.. Kalau dia xkuat, buatnya dia balik ke agama asal dia, berdosa korg woii.. Nauzubillah.. Semoga Stacy tabah.. Allah duga hamba yang dia sayang, dan Allah xakan duga org yang dia rasa xmampu tanggung dugaan tu..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Org yg bagi negative response adalah org yg benci Islam, mereka marahkan ummu sbb meninggalkan kristian….correct me if I’m wrong

      0

      0
      • anonimoo says:

        kalau di kalangan keluarga kamu ada yg tukar dari islam ke agama lain,,kamu rasa apa pula?? cakap mmg senang la..sbb kamu asyik nak kata agama kamu saja la org nya baik2…penganut agama kristian, hindu, buddha tu sja kamu org labelkan kafir…itu dah satu penghinaan,,seolah2 kamu saja lah insan2 syurga. apa kamu ingat tuhan itu ciptakan manusia (selain drpa mereka yg lahir sbg islam) utk ada yg masuk syurga, ada yg masuk neraka kah? konon nya untunglah pd yg terpilih dapat hidayah dgn peluk islam,,yg tak dapat hidayah caner tu?? ingat boleh senang2 macam hari ni rasa nak makan ayam, esok nak makan kambing ka?! ko fikir lah,,hai stacy,,jgn esok lusa bcerai ko nak balik ke agama asal plak..org2 yg ckp nak support ko tu tak boleh nak 24h support mu mcm family mu..sekian, tenks!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Yes, I want to correct you because you’re wrong. Kami marah bukan sbb tak suka Islam, and bukan marah sbb Stacy is no longer a Christian. Tp marah sbb ada Melayu berperangai macam kamu ni menuduh dengan sesuka hati.

        0

        0
      • Mimi says:

        Yes, I pun nak betulkan you.
        Tuduhan sangat tak berasas.
        Its her choice, let her lived her own life lah
        I bet she’s hurt bukan sebab dia tinggalkan kristian
        Tapi sebab how we as a muslim judge her for her decision
        Kejap kejap you nak kata dia takjaga aurat lah, tak pakai tudung lah, convert sebab nak kahwin lah, for god sake just leave Stacy alone.

        Stop judging her.
        Stop judging her family.

        0

        0
      • Anonymous says:

        I’m a muslim and maybe you’ll think I hate my own religion but at the end of the day, it’s our right to follow what we want. Yes, alhamdulillah she found Islam and balik kepada fitrah but saying things like that or condemning her previous religion is something we should not do. Agama adalah sesuatu yang suci, tak kisahlah agama apa. Kenapa mesti kita kutuk agama orang lain? To each their own. The whole “my religion is better than yours” attitude needs to stop. Kita hidup di negara banyak agama, macam mana nk hidup harmoni kalau sibuk kutuk pilihan orang lain.
        Salam.

        0

        0
  3. minah jambu says:

    ye la u pelok islam kerana si Akim mewangi tu bukan nye u betol2 ikhlas dari hati u…dh Akim tu tergila2kn u sangat jadi u terpaksa la masuk islam kerana Akim..kalau u percaya ngan islam n sayangkn islam dari dulu lagi u dh peluk islam sebelun Akim tergila2kn u huh ! minah jambu pon satu macm punye heran kenape si Akim tu tersangatttt la tergila2kn u ni ??? padahal stacy ni bukan nye jambu sangat ! pasal dia janda Akim tergila2 gitu ???

    0

    0
    • Kemboja Putih says:

      Apabila Allah berkata “KUN” maka terjadi la ia dgn izin Allah…
      tak perlu pertikaikan sebb Akim atau sebb dia janda and so on….semua dah tertulis..dan sekiranya kamu (si pengomen di atas ini) adalah seorg islam, pastinya kamu tidak komen sebegini kerana kamu percaya pd qada’ dan qadar yg telah ditetapkan sebelum juwudnya Nabi Adam..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ramai yg masuk islam sbb berkahwin…..apa slhnya…..patut kita sokong dan bg semangat pd dia….. dakwah tu dtg dr pelbagai cara….ada yg dr kwan2, dr jiran , dr cinta dan mcm2 cara lg…. syukur lah patutnya bertmbh sorg lg sedara islam kita…..

      0

      0
  4. azurah says:

    sokong minah jambu psl nk kwin akim je nk msuk islam…lau iklas dr dulu da msuk islam

    0

    0
    • islam itu indah says:

      Azurah salah satu tersebar agama islam adalh melalui perkhawinan. Bukan dr zaman nabi muhammad shj tp dr zaman nabi2 yg terrdahulu. Sila faham. Jk suami pandai membimbing istri itu adlh jalan terbaik manambahkan umat Nabi Muhammad.

      0

      0
    • Kemboja Putih says:

      contoh:
      kamu drive kereta, tiba2 kereta kamu tayar pancit..kamu tak pandai nak tukar tayar yg pancit ke tayar spare..kamu mengaru2 kepala ditengah panas sambil berfikir, tiba2 datang seorg lelaki macho membantu kamu..dia ikhlas..dia x minta duit..kamu bertukar hp no…berwatsap..kamu add dia jd fb friend…lama2 jatuh hati…bertunang & menikah…

      penyebab jodoh kamu bertemu dgn suami kamu adalah TAYAR!!

      begitu juga dgn kehidupan kita…pasti ada penyebab..Allah jadikan sesuatu kejadian samada yg baik atau yg kurang baik bersebab supaya apa?? supaya kita BERSYUKUR…

      simple as that…… :)

      0

      0
      • aku says:

        senang nya cakap eh..cuba lah ko kawen tp masuk agama kristian, apa ko rasa? biar mati pun ko takkan kawen dgn org tu kan..ko ingat agama lain benarkan ke ko convert2 ni? aku tak marah korang la,,sbb korang mmg suka ada sedara baru. tp aku marah kan org2 seagama aku yg mcm stacy ni sbb tak ada iman/pendirian pd agama dia…yg sepatutnya pertahankan agama dia!

        0

        0
    • Anonymous says:

      Pernah tak dengar IKIM fm. kisah saudara baru..rata-rata niat hati dah lama nak peluk islam tp tangguh dulu..mereka selami dan dekati dulu islam..mungkin dia nak cari sokongan.. kan dia ada cakap masa masuk kritian dia terdetik kenapa nak peluk islam..masa tu waktu dia belum lagi untuk islam..sekarang ini waktu dah sampai..syukur la, umat islam bertambah..kisah lalu dia tak usah diungkit…mgkn bercinta dengan akim lagi kuatkan dia untuk anuti islam..

      0

      0
      • mak c kina says:

        convert to another agama bkn hr ni pk/niat esk dah tukar agama..kne pk byk perkara..hati sndr..btl ke dah tetap kan hati utk convert..hati org sekeliling..terutama mak ayah..klu fmli yg tentang keras mmg susah la..tu yg makan tahun..convert secara senyap..tukar agama bkn mcm tukar bju,xsuke blh tukar bju lain…hari ni kaler biru esk kaler pink!!!!

        0

        0
  5. anon says:

    Apelah yg nak dipertikaikan……yg penting dia dah masuk islam. Mcm2 lah perangai manusia skrg ni. Pelik betol…

    0

    0
  6. aku says:

    bimbing la dia…bkn kutuk dia,

    0

    0
  7. Memerhati says:

    Kalo kerana akim pun xpela… good for akim sbb membawa seorang pengikut baru dalam islam…
    haish la manusia… dalam islam kan berfikiran positif akan menyihatkan minda..

    0

    0
  8. hamba allah says:

    kesian stacy…bertabahlah ..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    kami org kristian tidak benci org islam…tapi kami terkilan sbb masuk islam sbb nk kawin dgn org islam. Namun islam agama rasmi M’sia..so kita as a christian mengalah…Namun kalo ada suara2 yg tidak sedap itu tandanya merake terkilan…bukan benci..this is the fact.

    0

    0
    • ain says:

      anon 9:16 am, bukan kerana islam agama rasmi m’sia kritian kene beralah..ini adalah undang-undang islam.. Islam melarang muslim berkahwin dengan bukan Islam.

      0

      0
      • hemo emo says:

        sdgkan islam punya undang2…kena juga ingat agama lain pun ada undang2. jika org islam lebih rela utk tidak berkahwin sekiranya org itu tidak mahu menukar agama mrka ke islam, kenapa tidak org yg bukan islam pun buat begitu. Jika begitu, makna nya mmg dia mengiyakan bahawa agama sebelum ini bukan yg terbaik. Paling kecewa bila saudara2 baru ni setiap kali cakap rasa lbih tenang bila dh masuk islam…kalau hidup ko tenang sblm ni jgn salahkan agama kau…belum tentu lepas ni ketenangan itu kau akan jumpa jg. Tepuk dada tanya selera.

        0

        0
      • Mimi says:

        Babe, if you read well, christian also cannot convert :)
        Tak ada istilah tukar agama for a practise christian,
        sebab tu if my friend bercinta dengan yang lain pegangan, i memang tak setuju.

        0

        0
  10. Anonymous says:

    The problem is, dalam Berita Harian Stacy katakan dia tidak tahu apa yang dia mahukan waktu dia menganut agama Kristian. What does that mean? Kalau nak convert you don’t have to tell kekurangan agama lain. Don’t talk bullshit. Kenapa iman nipis sangat? She could’ve just minta pandangan orang lain, get Christian friends to share with her. And her mother’s face waktu press conference? She looked so sad! Mengaku saja kalau nak convert because she wanna get married to Akim, tak perlu nak kata ”memang saya nak Islam”. I pity this girl.

    0

    0
    • lolalala says:

      kan..kesian mak bapa..walau mcm mana sklipun ko ckp hbgn dgn keluarga masih sama, takde yg berubah, tu tipu dik…tetap akan terasa pbezaan nya. Nak bawa mak bapa tinggal sama pun tak boleh..ye la, nanti nak bawa bible dlm rh tak bleh. Nak2 tu balik rh mak bapa, ada yg tak nak makan/masak guna pinggan periuk kat rh..kalau dapat yg tak sombong takpe la…

      0

      0
      • che ton says:

        dik anon 9.48am, dia x penah burukkn mana2 agama, plz get the fact right.. dia ckp dia masuk Kristian tu dia x tau apa dia nk.. perhaps, she means tat she just embrace the religion w/out any reason maybe just to hv a religion bcoz b4 tat she is a free thinker (no religion). it takes years for her to make this decision, klw x mmg dh lama dia convert sbb dia couple dgn akim pn dh 3thn if m not mistaken.. y she took so long to convert? maybe in tat time being, she learned a lot from Akim’s family and she got interested wif Islam.. who knows? she might hv learn Islam and she got the hidayah.. anyway, she got the right to choose any religion coz it is her privacy even the family can’t oppose her decision bcoz tat is what she wants.. as a christian, u can think that she just wasted her life.. we as muslim, we welcome her with open arms n try to guide her to the right path..

        0

        0
      • che ton says:

        lolalala… saper ckp ko xleh bwk bible masuk umah org islam? i m muslim, i read ur bible… i learned something, but m still a Muslim… if u learn others religion, tat make u more knowledgeable.. there is no harm, try to read and understand our Quran.. u dare enough? if u understand our religion, u wont say “Nak2 tu balik rh mak bapa, ada yg tak nak makan/masak guna pinggan periuk kat rh..kalau dapat yg tak sombong takpe la…”

        0

        0
        • lolalala says:

          che ton, i dr kecik dgr bacaan azan kat tv tau..sampai i boleh hafal lg..i bukan jenis yg kalau dgr azan i boleh nipis iman..even i bljr lg tamadun islam semua tu..kalau ada pun yg nak belajar bible mcm u pun hanya sedikit dr saudara2 u tau tak…kawan2 i, masa bljr, gbr jesus (i jadi bookmark kat buku) diorang boleh tanya lg “ni boipren u ke”? haha..yg mcm u ni sikittttt sgt…x termasuk yg crta real life saudara2 km yg convert slps kawen…most of them, most of them mmg makan/masak asing dr fmly asal..fmly ni biasa la, nak buat cmne? ikut kan aje la…mana2 parents pun, diaorang tak setuju at last pun diorang setuju…tu yg i nak tegur..kalau nak kawen dgn org non-muslim ni, kena fikir jauh2..bukan as simple as u get married, and done! kesian kat mak bapa oii..i tak salahkan yg muslim ni mungkin dia xbiasa..tp yg non-muslim tu jgn ajar laki korang jd sombong,,sbb kalau ko sndri tak nak, dia lg la tak nak.

          0

          0
    • YAWZA says:

      tu lah pasal… nak masuk Kristian pun bukannya tak payah belajar Bible and so on.. belajar kan?? Ok, u masuk Islam. Fine. Tapi ramai jugak ISLAM yg nak masuk Kristian tapi tak boleh sebab Undang-Undang Malaysia BODOH ni. TERUK!! ok. tak yah bising-bising la sebab beras kat rumah kitorang tak kurang pun kalau STRACIE ANAM ni masuk ISLAM.

      0

      0
    • minah jambu says:

      selama stacy ni idup dia maseh belom pecya ke ugama dia n maseh dlm pencarian ke ? selama ni ape yg dia mahu dia tk tau ke ? ini bermakna stacy dh khianati ugama asal dia sendiri ..jangan kerana Akim dia nk cakap yg bukan2 pasal ugama asal dia ..selama ni dia tk cakap macm tu pon time dia belom rapat ngan si Akim mewangi tu huh ! hipokrit betol ni pompan huh ! karana jantan dia boleh buat ape saje dengan hati yg penuh tk ikhlas huh ! kesian mak kau stacy..

      0

      0
  11. tengok je says:

    kenapa ek,,,dulu masa belum popular, belum jadi artis…dia pernah terfikir tak nak convert agama? aku bukan apa,,tak nak la nanti bila convert mcm ni ramai je yg ckp nak support, nak jadi keluarga angkat bagai…tp bila dh cerai (aku tak doakan) esok, tak nak la tgk ko anak beranak kena tgl bagai takde agama je…byk dh kes mcm ni jadi kat perempuan2 kita, aku ingat kan ko je. last2 ko balik duduk balik dgn fmly ko jgk…sedara2 br, keluarga angkat br ko td tak dpt nye nak tolong ko 24jam!! support air liur je boleh la…mak bapa adik beradik ko jg la tmpt ko nak mengendeng nanti. tu la org ckp,,,cintakan tuhan mu, agama mu, keluarga mu dulu…jgn cintakan manusia belum tentu kekal.

    0

    0
    • Mimi says:

      I thought I read somewhere kakak dia pun muslim.

      Macamnilah you, dulu masa dia belum jadi artis, pergaulan dia dengan rakan sekampung. Then, bila jadi artis, banyak bergaul dengan ramai orang dengan pelbagai anutan, then hati dia terdetik. Kita nak kata apa kan?

      I tak rasa dia perlu keluarga angkat. In fact I tak rasa family dia buang dia. I am a muslim myself residing in Sabah, banyak je family yang terima anak seadanya walaupun convert. Its not a big deal. Makan bersama, tapi masak asing-asing. You just dont know how thankful we are bila non-muslim invites for a party and sanggup catering halal food for their muslim friends.

      I free hair je dulu. Nak tau bila I start tutup aurat? Bila I attend a friend funeral in a church. I went there to pay my last respect. All the church members berdoa untuk my friend, but I takboleh nak doakan dia sebab lain agama. So masatu I fikir, what if I pula yang meninggal, sapa nak doakan I? dan sampai bila? Masa tu I fikir, I je yang boleh save myself later. So I changed :)

      0

      0
      • tengok je says:

        ye, betul…itu la nama nya family. anak buat apa pun fmly tetap sokong. Nak tau sebab apa, sbb mrka FAMILY. lebih2 lagi mak bapa. kita tgk mrka happy then buat kesimpulan it’s not a big deal for them? cmon la,,we just don’t know that…tak terjadi kat keluarga sndri kita tak tahu rasa nya.

        0

        0
    • MSJ says:

      Cakap mengenai Stacy atau meluahkan perasaan mengenai diri sendiri?

      0

      0
      • POPCORN says:

        perasaan mereka sama dgn perasaan mak bapak keluarga stacy. ntah2 memang saudara stacy. cuba fahami perasaan mereka. jangan sinis.

        0

        0
  12. che ton says:

    dik anon, dia x penah burukkn mana2 agama, plz get the fact right.. dia ckp dia masuk Kristian tu dia x tau apa dia nk.. perhaps, she means tat she just embrace the religion w/out any reason maybe just to hv a religion bcoz b4 tat she is a free thinker (no religion). it takes years for her to make this decision, klw x mmg dh lama dia convert sbb dia couple dgn akim pn dh 3thn if m not mistaken.. y she took so long to convert? maybe in tat time being, she learned a lot from Akim’s family and she got interested wif Islam.. who knows? she might hv learn Islam and she got the hidayah.. anyway, she got the right to choose any religion coz it is her privacy even the family can’t oppose her decision bcoz tat is what she wants.. as a christian, u can think that she just wasted her life.. we as muslim, we welcome her with open arms n try to guide her to the right path..

    0

    0
  13. Lala says:

    Gila ka apa? Cakap baru 3 tahun masuk Kristian and at the same time suda beberapa tahun minat dengan agama Islam. Kenapa masuk Kristian klu pada masa itu kamu suda berminat dengan agama Islam?

    0

    0
    • kirana says:

      mgkn ketika itu dia ada pilihan selain kristian dan xpasti agama mana yg dia harus pilih..tp sbb fmli dia ramai yg nk masuk kristian,maka dia ikt la..tp bila dah anut kristian mgkn dia rse bkn itu agama yg dia nak..mgkn dia rse ada yg kurang dlm kristian..dan cuba mendalami islam sepenuhnye..kebetulan dia ada akim utk membantu dia membuat pilihan..so skrg dia dah jumpa jalan yg benar yg dia cari selama ni..xperlu la nk soal jwb sgt ikhlas ke x..tu urusan dia dgn tuhan..kita sbg org luar doa kan yg terbaik..silap hari bulan islam dia lbh baik dr kita yg mmg dah islam sejak kecil ni!!!!

      0

      0
    • minah jambu says:

      pasal masa tu Akim belom tergila2kn n rapat ngan dia babtu dia tk kenal itu ugama islam jadi stacy dia masok kristian dulu buat sementaraaa..mengarotkn !!

      0

      0
  14. Lala says:

    Yay!!!! Akim dapat pahala!!!

    0

    0
  15. undur undur tangkap tangkap says:

    Stacy takleh nari2 ye lepas ni..buat album nasyid k…

    0

    0
  16. zolola says:

    kamu percaya pada takdir?semua agama ade takdir kan…so ni takdir stacy….kita jgn hukum dy sbb dy masuk agama lain,sbb kita bukan tuhan…sdangkan kita pun xpenah setia dgn agama kita.xpercaya cuba tanya diri kita sendiri…..fikir2 lahh…

    0

    0
  17. lolalala says:

    yg muslim gembira
    yg non-muslim sedih.
    cuba la nanti anak korang dh besar tetiba dia rasa nak convert agama kristian pula..jgn masa tu ko sakit ati org cakap tu takdir, hidayah…korang terima la dgn hati terbuka mcm mak stac ni, ok.

    0

    0
  18. PONGKID says:

    buduu la kamu smua… Sabahan celebrities satu2 convert pg islam.. daphne, stacy, lepas ni c marsha palui tu lagi ..komfom

    0

    0
  19. NamaBaruAkuUmmu says:

    Jangan Salahkan Stacy….Stacy OK What…..Salahkan makbapa dia yang tak terapkan and ajar dia tentang gama secara bersungguh sungguh masa Stacy kecil kecil lagi……melentur buluh biar Dari anaknya…betul ke?kalau dah ajar Dr kecil and tiba tiba nak beralih…peduli apa dia…beras korang abis ke? Muahahahahah and Stacy ubah lirik lagu I am not for sale tu…..muahahahah

    0

    0