Written by AbangNara | August 24th, 2015

Alhamdulillah. Akhirnya penyanyi kelahiran Akademi Fantasia, Stacy Angie telah pun bergelar seorang muslim. Majlis lafaz syahadah telah dilakukan pada petang hari ini di Jabatan Agama Islam Johor Bahru ditemani oleh Akim dan ibu serta bapa kekasihnya. Stacy yang berasal dari Sabah sebelum ini beragama Kristian.

stacy masuk islam

Stacy dikatakan telah memilih nama Ummu Syaikhah Stacy Abdullah. Maklumat rasmi tentang berita gembira ini akan dimaklumkan oleh pihak Astro yang bakal mengadakan sidang media petang esok. Apa pun, jutaan kegembiraan dan selamat datang diucapkan kepada Stacy.

stacy masuk islam

Semoga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan buat Stacy @ Ummu Syaikhah Stacy Abdullah. Amin. Sumber Mstar Online.

38 responses to Stacy Akhirnya Peluk Islam, Pilih Nama Ummu Syaikhah Stacy Abdullah

  1. Ahmad Najib Maslan says:

    MURTAD… tak kisah lah dari agama mana ke mana, kalau dh ubah agama yg asal ke agama yg lain is still murtad.. Harap takda double standard

    0

    0
    • zaza says:

      weyh. bnda yg positif kan. ko nk kata apa katalah. ko nk apa2kan dia?dia dh dilindungi bwh MAIWP skrg. ko xleh wat apa2.heh.

      0

      0
      • Anonymous says:

        alhdulillah..syukran. sedap nama. moga terus istiqamah..aku percaya family akim khususnya dpt beri tunjuk ajar ilmu agama yg sewajarnya. insya Allah.. dan mcm ade terbau2 nasik myk la..lallalala. biar apa org kate..kwen tu hanya asbab utk dia terima islam. syukran.

        0

        0
      • melati says:

        “Harap2 lepas ni terus lah memakai tudung ye” – komen dari ustazah keyboard warrior yg sibuk xde keje setiap hari dok cuci mata tgk blog2 hiburan. dan bersikap hipokrit.

        1

        0
    • kerjadata88@yahoo.com says:

      nampak sangat kau suka jatuh hukum kat orang kan? saper kau? kau tahu tak.. org masuk islam ni seperti kain putih dan lagi mulia dari kau yg mngaku islam..tpi prangai xserupa islam..malu broooo

      0

      0
    • Fara Mendosa says:

      Eh?yeke.ahahaha.alhamdulillah,bertambah saudara islam.sesungguhnya islam itu benar.

      0

      0
      • Whatever says:

        Oh em gee u ppl know wht Shrimps and Squids is so devillicious i die! The freshness and and and oh so nyummyyy

        0

        0
    • seseorang says:

      sesungguhnya agama islam adalah agama yg benar..

      0

      0
    • Anonymous says:

      besar pahala akim boleh bawa org masuk muslim..harap akim dpt bimbing stacy ke arah kebaikan bukan mcm pompuan islam yg sedia ada hanya islam pd i.c sahaja..amiinnn..

      0

      0
    • xoxoxoxoxo says:

      Kalau komen camtu.. bukan Islam agaknya. Belum dengar lagi yang keluar agama lain dibahasakan sebagai Murtad. Kau emo kenapa? Sebab Stacy kembali Islam?

      0

      0
    • RakyatMarhaen says:

      Wahai saudara muslimku sekalian yg baru nak mula berprasangka buruk..harap hentikan.jgn tambah dosa anda.stacy masuk islam mcm kain putih..suci mcm baby..takde dosa.klu dia msuk islam sbb nak kawin pun its okay.sekurangnya dia dah dijamin masuk syurga..sbb semua umat islam akan masuk syurga.jdi bergembira lah utk nya..kita patut tunjuk “warm regards” kpd semua muallaf..bukan terus bagi “shocking regards”..beri mereka ruang..sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang..jauhkan prasangka buruk.jgn pertikaikan hidayah Allah..siapa la kita manusia untuk menilai

      0

      0
  2. KakLeena says:

    Alhamdulillah…

    0

    0
  3. ariefsempoi11 says:

    Hopefully niat Stacy untuk peluk islam adalah baik bukan bersebab untuk ‘nikah dgn seorang muslim’ . Kita doakan sahaja.

    0

    0
  4. Whatever says:

    Whatever … im gonna go eat pizza and nachos and popcorn

    0

    0
  5. TransG says:

    Visit my twitter ppl: >>>>>>amy_timber !!love you all

    0

    0
  6. Whatever says:

    I have a confession … actually im a freakin narcissist and a sociopathi .I know smthng is so darn wrong with me. I’m afraid of myself. I dont even know hoe to pray anymore. Im scared that im starting to think that praying is so uncool and old school. I know it is wrong heck.. I know i am wrong.

    0

    0
  7. Anonymous Terkezut!!! says:

    S.T.A.C.Y ??? cerita betul ke ni??? MasyaAllah3x… Sucinya wajah Stacy pakai hijab mcm dlm gambar tu.. apa2 pun semoga Stacy mendapat hidayah daripada agama yg indah ini.. dan memahami maksud islam sebenar.. jgn jadi mcm mereka2 yg nama jer islam tapiiii…..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Sial la korang, benda baik pun korang cepat sangka buruk.. Lepas ni sama ada dia lurus atau bengkok dalam agama dia perkara lain. Serah pada tuhan, kita doakan ajer.. Besok dia ada suami, tanggungjawab suami dia, bukan korang. Korang cuma sedekahkan pahala kat dia jer, kutuk kutuk.. Teruskan tugas anda..

    0

    0
  9. ila says:

    allhamdulillah syukur….

    0

    0
  10. anonymous says:

    Assalamualaikum admin, jangan siarkan komen ini ya..

    Kalau boleh, Mohon admin delete komen saya “anonymous terkezut!!!” 9:11 pm.
    bila bace balik komen tu mcm ada isu sensitif pula.

    terima kasih admin.

    0

    0
  11. Mimischacha says:

    Fauziah LATIF nk kahwin dgn polis..

    0

    0
  12. Minis chacha says:

    Fauziah latif nk kahwin dgn polis.. Tp x nk duk kuarters. X Ada class kata nyoooo…

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Takde lagi pakai baju Nampak shape pepek & terkinja kinja menari atas pentas mcm kera kena belacan.
    Kalau masih juga terkinja kinja menari, tak guna masuk Islam je. Buat tambah dosa je walaupun kata menari & menyanyi tu katanya utk cari rezeki. Niat tak menghalalkan cara.
    Kalau nak masuk Islam, masuk Islam dgn niat seikhlasnya utk memahami & menjadi Muslim sejati. Bukan kerana nak kawin dgn Muslim.
    Yang azali Islam ramai yang bersifat bukan Islam. Yang bukan Islam sibuk nak masuk Islam…. pleaselah…Islamkan dulu Islam yang azali jadi Muslim sebaiknya.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ya Allah saudara…sepatutnya kite bersyukur kerana bertambah umat islam di muka bumi ini…kite sesama islam patut memberi sokongan kpd saudara saudara baru…mungkin stacy berjuang sehabis daya bersama keluarga serta diri sendiri untuk memeluk agama suci kita…semoga stacy diberi hidayah yg sempurna…juga kepada kita semua..ameen…

      0

      0
    • cik kak says:

      contoh felixia yap tu..

      0

      0
    • aku cantik says:

      contoh muslim yg x mnggambarkan peribadi muslim mcm kau ni lah kan. cakap mencarut. org masuk islam atas dasar berkahwin bukan tak boleh. yg penting dia sudah mngucap dan seterusnya, utk dirinya berusaha dan suaminya mendorong arah kebaikan. kau bagaimana? terbiarkah? hingga mencerca sesedap nya.

      0

      0
  14. Anonymous says:

    Alhamdulillah,kawan aku dulu kahwin dengan lelaki iban piau lagi,sampai skrg okey je,malah suaminya dari kaum iban piau skrg ni dah jadi ustaz,bila balik Sarawak rumah mertua,tak pernah gaduh gaduh,keluarga mertua (kaum iban) layan cukup baik sekali,Sebenarnya takde masalah pun peluk islam ni,bila dah sampai hidayah dari Allah swt,bisakah kita menolaknya?

    0

    0
  15. nur kaseh says:

    Terus terang cakap , sesiapa yg masuk Islam sebab nak kahwin org melayu tak salah…sekurang kurang nya dia terbuka hati untuk terima Islam That’s the first step. We cannot expect Stacy yg baru masuk Islam tu terus perfect pakai tudung, pandai serba serbi hal agama. No , we can’t. Kita kena beri peluang untuk dia belajar.. jangan always cari kesalahan dia. Kalau ada kesalahan, tegur lah secara berhemah, , bukan hentam sebarangan. Dan buat Akim ,jgn sia sia kan Stacy.. semoga jodoh berkekalan hingga ke jinjang pelamin. Jom sama sama doa …

    0

    0
    • aku says:

      yup..betul tu… org yg dr lahir islam pun…smpai dh tua bangka…masih terkial2..masih ada yg x pandai mengaji..solat x cukup…inikan pula dia yg dh berpuluh tahun menganut agama lain..dan masuk islam..manusia tu..xde yg sempurna…

      0

      0
  16. ayah anda kulup says:

    Alhamdulillah..mudah2an menjadi muslimah sejati..
    ermmm..makcik rambut kembang tu bila lg..duit byk x kan x mampu beli tudung..
    ke x der saiz ;)

    0

    0
  17. onetwothree says:

    alhamdulillah…. mcm bayi baru dilahirkan. moga Allah pelihara stacy sebaik-baiknya. selamat datang stacy.. syurga untukmu..

    0

    0
  18. Skywalker says:

    Alhamdulillah….

    Mudah-mudahan menjadi muslimah yang sejati

    0

    0
  19. Anonymous says:

    assalamualaikum saudara seagamaku….
    alhamdulillah..sekiranya perkara ini adalah yg benar berlaku bersyukur kepada Allah swt telah memberi hidayah kepada Ummu Syaikhah Sytacy.. semoga beliau sentiasa dalam rahmat Allah. Buat Akim dan family terus lah membimbing Stacy walauapapun yg akan berlaku…. tahniah saudara baru kita….semoga kita semua mendapat hidayah dan petunjuk daripada Allah swt..amin…

    0

    0
  20. KJ says:

    Alhamdulillah, Allahuakbar.

    2nd time nangis baca posting like this. 1st was about the model…tak ingat nama dia..think she’s married now.

    Moga segala perkara untuk saudari baru kita ni dipermudahkan oleh Allah. InsyaAllah. Kita doa yang baik-baik aje ye…sebab yang baik itu juga akan balik kepada kita.

    0

    0
  21. Anonymous says:

    kena brainwash ke si stacy ni?mentang dia artis kristian popular, skrang dh tukar agama pulak..perangai mcm tu juga…cakap im not for sale, rupanya kena sale juga..lol!

    0

    0
  22. catrinerra says:

    Good luck stacy for you irreversible decision … finally you make your way… may be last 25 years with christian, you never felt how God touch and blessed your life… hopefully you will find it in islam… good bye and take care…

    0

    0
  23. Bright says:

    Good luck stacy. Even though this is definitely not a good news to us, ur Christian’s fans. But what can we do. All the best to u. We hope that this is the path u will never regret.

    0

    1
  24. Stacy atau nama sebenarnya Stracie Angie Anam, 25, dilaporkan hadir ke pejabat Jabatan Agama Islam ditemani Akim dan ibu serta bapa kekasihnya itu bagi tujuan berkenaan di Johor Bahru. Stacy yang berasal dari Sabah sebelum ini beragama Kristian.

    0

    0