Written by Bella | December 3rd, 2015

Apabila berita tentang Datuk Siti Nurhaliza yang keguguran selepas dua bulan hamil, media sosial dibanjiri dengan ucapan agar penyanyi itu bertabah dan ramai mendoakan kesejahteraan beliau.

Namun, masih ada pihak yang mempunyai kritikan tersendiri terhadap Siti Nurhaliza. Walaubagaimanapun, salah satu komen daripada pengguna Twitter yang menuduh menyanyi adalah punca penyanyi kesayangan ramai itu keguguran mencuri perhatian seluruh rakyat Malaysia.

Ada yang beranggapan ia adalah satu kenyataan yang agak kurang ajar dan tidak percaya pada ketentuan Allah SWT.

Setelah ia menjadi viral, individu yang menggunakan nama ForHarmony di Twitternya telah tampil memohon maaf kepada Siti Nurhaliza berhubung kenyataan beliau sebelum ini.

Enggan terus memanjangkan perkara berkenaan, permohonan maaf mak cik tersebut disambut baik oleh Siti Nurhaliza. Buat beliau, setiap manusia itu akan melakukan kesilapan dalam hidupnya dan kita harus saling memahami untuk melihat setiap kekurangan yang ada pada diri kita.

Erm, meskipun dilanda dengan ujian yang agak besar Siti Nurhaliza tetap mampu untuk tersenyum menghadapi segala kontroversi. Iyalah, kalau berdendam pun apa faedah yang kita dapat bukan?

Sumber Berita: Berita Harian

57 responses to Siti Nurhaliza Maafkan Mak Cik Tuduh Beliau Keguguran Kerana Menyanyi

  1. nok gebuzzz says:

    respek dgn siti ni…x pernah melenting…mak cik oh mak cik,Allah nak tunjuk dgn semua org yg siti ni boleh mempunyai anak,mungkin harini belom rezeki dia lagi..mana tau pas ni berderet terus….sabar jer la siti..

    0

    0
    • minah jambu says:

      suda la lu mak cik huh ! mengarot huh !

      0

      0
    • Anonymous says:

      kesian siti..aku tau macamne dia rasa.
      klu Allah nak tarik even full term pn Dia boleh tarik..
      ade hikmahnya..mungkin lepas ini kembar, mana tau kan..
      jgn pertikaikan ape2, jenis2 manusia suka jaga tepi kaen org skrg ini tak kira budak berhingus or mokcik2..sedar2lah..
      jgn Allah pulak tarik anak korang yg dah besar pnjang tu..
      relax siti..tenangkan fikiran..jgn layan sgt

      0

      0
      • Pekerja Gomen says:

        Apa jenis hati manusia la….
        Sungguhpun kalau benci sgt dengan Siti…
        Tak boleh ke kita give a break waktu ni…
        Kalau tak nak doakan yang baik2 pun… tak payah mengutuk, perli atau cerca..
        Kalau takde benda yg baik nak cakap… lebih baik diam…
        Dia tengah luka… kita tabur garam atas luka dia..

        Dia keguguran, kita tuduh pulak dia menipu…
        Kalaupun betul dia mandul?
        Apa hak kita nak menghina dia mandul..
        Dia yang pilih untuk mandul ke?
        Sama je kita hina kanak2 spastik… terencat akal..
        Dia pilih ke untuk dilahirkan sebagai spastik?
        Apa hak kita nak menghina ketentuan Allah?

        0

        0
        • Anonymous says:

          mungkin ramai yg tak tau..
          kahwin tu Allah tak pernah janji wajib ada anak.
          mereka2 yg tiada zuriat tu akan dapat syafaat Rasullullah

          0

          0
  2. makcik kengaroo says:

    tabik untuk ct, nanti ade la rezeki tuu

    0

    0
  3. Kiah Sedih says:

    Nasib tak jadi cam Fakezura makcik nih…kalau tak,mendapatlah ko..Tapi dapat kat dato CT, alhamdulilah,settle….kita hidup kat dunia ni jgn asyek mendongak ke langit, harta yg ada pun Allah pinjamkan, so selalu lah munasabah diri ya…peace no war!

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Bagus ct.x ego..smoga dmurahkan rzeki

    0

    0
  5. MariaMariana says:

    Siti u show every time that no one deserve to hate you but love you even more. You are such a humble diva ???

    0

    0
    • anon says:

      well…..l for one, still hate her. ….have never liked her. Humble or not, sometimes too much of something, will make people want to throw up….uwekk… Seriously, she is everywhere….shud retire, or just sink into oblivion….

      0

      0
      • keladi hamsam says:

        xpenting pun kalau ko benci kat Siti.. org yang penuh hasad dengki busuk hati mmg macam ni… memanjang je benci kat org.. ko ingat org sekeliling ko suka kat ko ke…???

        0

        0
        • Anonymous says:

          entah2 lagi ramai org benci kau kot anon? aku xsuke dia xde nye nak benci sampai muntah. xde kojer?

          0

          0
  6. Madu Kak Tipah says:

    Artis lain kalau benar ikhlas memperjudikan bakat, contohilah akhlak dan pekerti Siti. Bukannya tenggelam dalam keglamouran semata.

    0

    0
  7. suara lunak says:

    Sbb tu CT tetap di hati walau mcm mane pun dugaan/pandangan yg kurang sedap, CT xcepat melatah…respek…this is CT, forgive and forget.

    0

    0
  8. aku says:

    makcikni bercakap mcmla smua ibu2 kat dunia ni yg alim2, mengikut sunnah belaka.
    rmai je ibu yg mendera, jual, bunuh anak sendiri kat duniani. yg bkerja sbgai pelacur, jual dadah etc pun jadi mak org. ko nak cakap ape makcik??? ni la org sstngah org tua, mulut longkang. seolah-olah org muda xda perasaan. kene sepak skali baru sedar diri

    0

    0
    • minah jambu says:

      dh cakap ini haram itu haram pastu mak cik kiwak ni mintak maaf pulak ngan siti senang Nye ! kire2 p ramlie..saloma mana2 penyanyi yg dulu2 yg dh tk ada selama dorang idop kerja dorang penyanyi semua cekik duit haram lah eh ???? bagos mak cik punye cakap eh !! kenape mak cik cakap siti keguguran kena di sebabkn siti menyanyi ???? bukan kah itu urusan Allah..hanye Allah mengetahui segala Nye bukan Nye mak cik ! kalau jadi mak cik jangan nk pandai pandai nk cakap orang OK !!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Eh banyak pulak bunyik ko. Makcik tu buat hal dgn Siti dia dah mintak maaf. Yg ko ni bila nak mintak maaf kat makcik tu? Sebelum meniti Titian Sirat kew??

        0

        0
        • Minah Jambu ludah kahak di langit says:

          Hahaha padan muka..minah jambu!!

          0

          0
        • minah jambu says:

          kalau kau bukan ustaz atau ustazah tk tau ape2 mulot tu diam jangan banyak cakap ok huh !! ada ape dengan cinta ? hensem betol ustaz don kt TV3 ni lov u ustaz Donn..emmmuah …!

          0

          0
      • Ina says:

        hukum tetap hukum. apa yang haram tetap haram. cuma bukan tempat kita untuk mengadili. biar Allah yang menentukan. apa yang makcik tu cakap pun ada betulnya. cuma salah dari segi penyampaian dan juga masa.

        0

        0
        • Mozart says:

          who says music is HARAM? Ayat Quran surah apa? Ayah berapa?

          0

          0
        • Ina says:

          Mozart, tidak dinyatakan di dalam statement saya itu yang MUSIC is haram.saya cuma kata APA yang haram tetap haram. which means, this APA means anything. and if you would like to know anything that is haram in this context, you may refer to ustaz or ustazah yang lebih berilmu.
          saya bukan ustazah…

          0

          0
    • qya says:

      rmmm… bella i rs statement mak cik ni utk ct x sesuai dilabel sbg kurang ajar kot since dia dah kertu. kurang sopan or kasar kot?

      0

      0
  9. Anonymous says:

    Perbezaan org ada akal dan org kimK.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Makcik dah minta maaf .walau apa dia cakap tu ada kebenaran.. that is also highly commendable

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Makcik DAP.. hipokrit. Luar rambut gonjeng kaler putih. Barua DAP, nak kaburkan mata org Melayu..patut tweet Dato CT macam menidakkan takdir. Allah bg peluang ke2 baikkan cancer tapi perangai hampeh walaupun dah tua.

    0

    0
    • Lol says:

      U ni mesti kenal ‘mak cik’ tu kan? Sebab boleh tau political party dia and boleh tau penyakit dia yang dulu.. or u must be her stalker. Dia dah minta maaf dah pun dekat Dato’ CT. Maybe it’s time u pun minta maaf kat mak cik tu sebelum terlambat. Kalau tak susah nnt nak cari kat akhirat.

      Btw.. you tak kenal ‘mak cik’ ni betul2 sebenarnya. Walaupun bahasa dia agak pedas dan tak sedap di dengari, sebalik perwatakan itu adalah seorang yang banyak membantu orang2 susah tanpa mengira agama, bangsa dan status.

      0

      0
  12. velisyesvass says:

    ok la mak cik tu pun dah mintak maaf, a really big step and for ct to forgive is even a bigger step. kita semua lakukan kesilapan, tapi cara kita handle the situation tu paling penting. kalau pajurah dia pulak nak repot polis walaupun sah2 dia tu salah.
    Itu beza orang ada class dgn tidak. Ct kena hentam personal kot sampai level kehamilan, takat kimK muka velisyes vass gemok tu pazurah perangai cam takde otak. pathetic!

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Ap sbnrnya mkcik tu ckp sblum ni? Ak xpernh bc pn..tp ak dpt agak mgkn somethg psal kerjaya siti. Sbnrnya ia adlh soal rezeki msing2. Ad je pelacur yg wat dosa tp seng je lekat smpai lahirnya anak haram..ad je org yg alim yg diuji dgn kehilgan ank..jd msing2 diuji dgn cara msing2. Tuhan je Maha Mengetahui. Pasti ad hikmahnya disebalik kejadian ni.. hopefully siti byk kn bersabar dn usaha lg utk jd yg terbaik. Byk2 kn menderma, wlpn seposen..byk2 kn berdoa time sjud..dn jgalah hati spy bersih. Jgn duk fkir2 sgt dn stress2 sgt. InsyaAllah mmg Allah s.w.t akn mudahkn..

    0

    0
  14. hida says:

    AA dgn fakezura bolehlah berguru dengan siti on how to be a real humble diva.

    0

    0
  15. Sha says:

    Siti ni selalu positif. Selalu, kerap, sentiasa & harapnya selama lama nya positif. Kipidap.

    0

    0
  16. semut merah says:

    nak tumpang glmer ke makcik.x pyah nk bergosip…better duk atas sejadah.konn baek sgt

    0

    0
  17. chantikk says:

    Ct kena hina pasal anak bukan pasal pondan gemok dah tentu tentu muka jantan habis habis, ada satu tu muke cam rosmah pun ada..org suruh mintak maaf dia gi report polis plak .. tahap bodoh kedodoi sangat lah pazura ni… facing up to ur pondanzzz suahhh

    0

    0
  18. weh says:

    weh.. aku suka gila cara siti handle problem

    0

    0
  19. Linzy Longkang says:

    tau pon nak mintak maap kat CT mokcik ni pon nak komen org agak2 laa mcm ko dah tentu ahli syurga puiiiii. Nasib baik CT pandai kawal emosi

    0

    0
  20. Alohai kepochi says:

    Baru aku sedar .. Siti ni org tak suka dia adalah di sebabkan peminat fanatik bodoh nak mamp*s… makcik tu dah mintak maaf n siti pun dah maafkan yg korang kecoh macam ayam tercabut bulu mengomen lg ..kenapa? Kisah aiti n makcik dah 0-0…
    Korang yg mengutuk ni dah mintak maaf ker?

    * kes fazura.. Muka sahabat dia tu tak rupa KimK lansung.. Tu yg sentap terasa di kimakkan … Hahahaha.. Lahai fazura… Mmg tak sesuai masuk korge d raja johor.. Kalau jadi hari tu tak taulah macam mana plak perangai dia..

    Pondan – harammmmmm

    0

    0
    • Mirai Suenaga says:

      Tu lah pasal… di sebabkan Pajura tak nampak muka BFFFFF dia tu mcm Kim Kardashian tu lah kepala dia terus fikir nampak cam kim*k. Dia yg tak betul…

      0

      0
  21. aku says:

    siti lejen No 1…….

    0

    0
  22. And1 says:

    Siti ialah contoh artis yg baik..saling maaf memaafkan walaupun bukan salah dia..x macam fazura tu ego bertingkat tingkat..puikk..ingat darjat nya akan jatuh kalau minta maaf..one more, siti lagi kaya dr fazura ok..more humble…fazura p berambusss

    0

    0
  23. nora says:

    alah bersepah komen kat nara entry datuk k psl menyanyi gugur bezanya mokcik ni tweet balik..komen psl rahim berlemakla…apsalla krg xslhkan dato k punya…

    0

    0
  24. Terbaik tok ti says:

    bagus cara ct settlekn prblm y kecik ni..x de ego..jujur aku ckp…dlm ramai2 retis..aku suka cara ct..klau d tanya ngan wartawan pn dia jwb ngan sopan..begitu jugak klau ad y dengki ngan tok ti..tok ti x marah pn malah secara merendah diri sama2 memaafkn…retis lain patut ikut cara tok ti…

    0

    0
  25. Anonymous says:

    hormat makcik in berani meminta maaf,

    0

    0
  26. melati says:

    Dh menyampah plak …kompius;;;

    0

    0
  27. atiaries says:

    wlupun sy tidak mengenali siti, tp sy bole nmpk keperibadiannya mmg baik, thn lepas masa bln puasa terjumpa siti n family dia yg lain bersama fans dia berbuka puasa di restoran wong solo, siti asyik senyum jer n sesapa nk bergambar dgn dia die ok jer..klu bole sy pun nk bergambar masa tu siti dah pandang sy, tp suami pula x bg..mmg rugi time tu..just nak ckp siti mmg salah seorang artis yg ade akhlak yg tinggi, fazura pun sy pernah jumpa, tp mmg nmpk sombong sbb kebetulan dtg seorang salesman dkt die time nak mkn (biasala kedai mkn org dtg berjual) die bole marah org tu sambil speking london, rasa kesian sy tgk budak tu, terus jer budak tu pergi…mungkin dia x suka org ganggu privacy die kot sbb time tu dia baru nk mkn..wallahualam.

    0

    0
  28. makcik says:

    makcik – makcik mmg selalu mengutuk jantinanya sendiri sebab perasan dirinya bagus sesangat . tak pernah sedar sendiri kekurangan diri sendiri dan asyik nak kutuk orang lain kerjanya. macam bagus sgt. kata ikut sunnah nabi tapi diri sendiri dan keluarga pun pincang sgt. Minta maaf bila orang ramai dah kutuk dan takut kena serang kat rumah lah tu

    0

    0
  29. Mime says:

    Bella..
    boleh kau bezakan antara “menuduh” dgn “pendapat”
    Bagi aku Mak Cik in tidak “menuduh” Siti tapi “berpendapat”
    Pls get yr facts right…
    Kesian Mak Cik..

    0

    0
  30. anon says:

    Nak tunjuk baiklah, nak amik hati peminat2 sb tau yg org masih marah dgn dia tu, sb dia perampas

    0

    0
  31. serene says:

    Ape yg makcik tu kata betol be…..dah2 lah menyanyi,..mmg haram pun….. dah kaya raya, nama pun dah popular, cukoplah….retire je & duk dlm gua senyap2. Banyak sngt kemunculan dia, org menyampah pulak. Jagalah laki tua dia tu kat rumah. Dah bertahun2 si perampas ni menyanyi, takkan tak nak bersara kot…. jgn tamak sngt, bagi peluang kat org lain pulak.

    0

    0
    • I am not haters!... tat facts says:

      Setuju…
      Piala, anugerah satu almari baju agaknya
      Pun
      Masih tak cukup ke…
      Dah lah …
      Berundur dgn Professional,
      Sebelum kena Undur….

      0

      0
    • Yg tahu says:

      kalau CT bersara mmg susah la nnti , Laki dia yg tua tu bkn berduit pon , semua nye CT yg tanggung .. org media/reporter hiburan tahu pon , diorg tkkn heboh , CT bela baek org2 reporter nih !

      0

      0
  32. brownie says:

    Sy sgt kagum dgn sikap CT ni..I honestly have respect on you. Kita jg sepatutnya belajar daripada apa yg CT dh tunjukkan ni..jadikan tauladan. Dan bukannya membenci tak sudah dan memanjang. Do good and be good.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Org2 yg dok kutuk2 ct ni knape??..tgk zawyh pn tkda ribut mcm korg tau..

    0

    0
  34. joyah sporty says:

    dh tua2 pn bodo (dialog Tan Sri P Ramlee..)
    nk ckp lain kali pakai kepala otak bukan kepala lutut..;X

    0

    0