Written by AbangNara | August 5th, 2011

Kalau dah namanya Datuk Siti Nurhaliza, memang cepat dan pantas beliau membuat kenyataan untuk membetulkan nama baik produk miliknya, Simply Siti. Baru sebentar tadi Abang Nara keluarkan entri keraguan mengenai status halal Simply Siti, Datuk Siti sudah pun mengeluarkan statement menjamin status HALAL Simply Siti.

simply siti halal

Berikut ialah kata-kata di Twitter Datuk Siti Nurhaliza:-

Semua produk SS & berus yang digunakan dalam produk adalah mendapat kelulusan HALAL daripada JAKIM dan pemeriksaan adalah dibuat sebelum setiap produk dihasilkan dan kita akan mengenal pasti dan memperbaiki setiap usaha untuk memastikan setiap produk mendapat kelulusan Jakim

Kepada semua pengguna Simply Siti, jangan risau sebab status produk ini HALAL. Tiada yang lain melainkan HALAL. Tahniah kepada Datuk Siti kerana pantas mengeluarkan statementnya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

83 responses to Siti Nurhaliza Jawap Isu Halal Produk Simply Siti Di Twitternya

  1. anisa says:

    mcm tu. .

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Permata says:

      Kejap. Kalau betul halal kenapa JAIP tulis dalam lampiran tu yang analisis dari jabatan kimia tu product dia ada bulu babi? Takkan pula Jabatan Agama saja-saja nak cakap berus tu ada bulu babi. Kalau result dari analisis, sepatutnya adalah betul kan? Ke aku silap? *Ini pertanyaan*

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 6
      • blur says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 50
        • blururrrrrrr says:

          kan die tanye…yg nak mebodohkan die kenapa? kalau awk pandai jawab je la tayah nak bodo2 kan org ye… kan die da kata pertanyaan….die x fitnah pun….sekali kali awk bodokan org seplo kali org bodo kan awk…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 59 Thumb down 6
        • Lebih bijak says:

          Mmg bodo la ko blur..org tny nk bising2..x tau dok diam..kalo tau tlg jwbkan

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
        • Dauspozi says:

          Blur… meh aku ulang ayat ko… “x bace abis?” komen daripada PERMATA tu… Dia tanya je tu.. WTH ko nak marah²?… Kesiannn… -..-

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
        • aku nak tau jugak says:

          blur ..blur ko ni mmeng blur la..budak tu tanya sbb nak tau..aku pun nak tau jugak..pasal apa skrg ada isu tak boleh tanya..itukan hak pengguna dan org awam..yg ko nak bodoh2 kan org bulan ramdhan ni kenapa? bertanya ttg kebenaran , adakah itu salah? hak tetap hak , batil tetap batil, halal dan haram jangan dicampur adukkan..salam ramadhan!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • Zampourn says:

          BOOOOO!!! blur!!!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
        • mulut capoi says:

          Mulalah nak gaduh…..muladahhh…..
          Hai LEBIH BIJAK =tak posa ke arini ..uzuur..7.35pm dah start godam….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
        • mulut capoi says:

          Jakim marah ko….sepatutnya jawab elok2 dah org. tanya.Tugas dia orang kenapa marah2.
          komplen la…
          Kita ada biro aduan awam dapatkan khidmat tersebut…apa ingat koboi ke..
          Panas telinga aku dengaq…
          kena kat aku x biaq punya, mmg. aku suka kes2 mcm. ni..x senang duduk nanti.
          Buli , aniayakan org. memang pantang aku.

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Permata says:

        Alah ko ni nak emo plak dengan aku yang bertanya ni. Ko emo sebab kena marah ngn JAKIM ke? Rileks la, aku tanya je kot, ko ni blur.. x bace abis? x tgk lampiran komen aku tu abis? Hehehe.

        Bulan2 pose ni kita semua kena kontrol diri. Harap2 berterusan, dari bulan pose yang mengajar, terusan sampai ke bulan bulan seterusnya.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
        • narnia says:

          dari twitter Siti:

          @CTNurhaliza11
          Simplysiti bersungguh2 mendapatkan sijil halal,mengeluarkan modal yg banyak ,tunggu berbulan2 utk pastikan semuanya selamat,senang2 je pihak lain nak rosakkan..ini yang berusha dpt halal,yang takde halal tu apa cite plak?
          —————————————
          x baik fitnah org, tambah2 dlm bulan puasa ni. harap abg nara letak tweet Siti ni kat artikel atas ni!! TQ~

          Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
      • Hafiz says:

        nahhh!! ni senarai terbaru yg disahkan HALAL oleh JAKIM!!! cukup2 la memfitnah Siti.

        http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-permohonan-luar-negara-yang-diluluskan

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • cool. jgn emo2.
        sng citer kalau dah was2 nk ikut cakap Siti atau JAIP, tinggalkan je terus. byk lg produk halal di luar sana.

        IMO, better ikut statement JAIP. Siti seolah2 menafikan apa yg JAIP buat.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
      • Gorgon says:

        apa2 pun TUDUNG si siti ni tetap haram!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 2
        • SITI SITO says:

          tu la pasal, ape jenis fashion tudung yang die pakai kat pic atas tu? pas ni, confrm la ada yang kuar fashion tu tuk raya nanti

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
    • Insyaallah, selamat D

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
    • comei says:

      jgn fitnah…kita tunggu kenyatan akhbar dari phak ct & JAKIM yew…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  2. mcm2 hal says:

    sekarang ramai sgt org nak menjatuhkan sesama sendiri….wallahualam….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 1
    • niki says:

      yea.. amat setuju.. !!
      semua org dlm dunia ni… bodo2 belaka !!…
      ndak2 pulak bangsa melayu !!..
      yg cerdik skit.. diri sendiri je la kan..?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
      • Nina says:

        kesian Siti.. bulan puasa mcm ni pun still ada yg nak memfitnah. hmmmmmm. biasalah, melayu kan….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
      • mulut capoi says:

        Janganlah ego sampai macam tu….apa pun hati mau baik beb…
        kalau yg. baik kita ikut jika x betul kita tentang/nasihat.
        Bab jatuh menjatuh ni aku x berapa berkenan kerana ianya ada unsur dengki khianat dan cemburu.
        Bersihkanlah hati jika ada perasaan macam tu…kena zikir selalu…lama2 perasaan tu akan hilang.
        Aku jika tengok org. kaya/senang aku happy…sekurang2nya org. tu x kacau kita.
        Tapi yg. bab yg. suka kacau ni..ha…itu kalu bolih hanyam cukup2.

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • mulut capoi says:

        ko bangsa apa?.
        Jangan sebut etnik…sensitif..
        atau sebut mak-bapak, keturunan…x baca ke baru2 ni apa dah jadi terhadap seorang pemuda yg. menghina keluarga g.f. dia…kes kat kulim kedah.
        Pemuda tu dah pun meninggal…face book punya hal.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Farah says:

      saya bukan memihak siti,tapi kenapa melayu suka melihat bangsa kita jatuh..tunggu kata putus dari jakim dulu,baru kita tahu mengenai isu ni..sedih ngn bangsa sendiri yang suka memfitnah tanpa usul periksa..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
    • Manjalara says:

      Ak selama ni x terpk pn pasal hal2 ni sebab produk ni dtg dr org org islam x kan la isu2 camni timbul… yg jenama2 antarabangsa x plak org nk sibuk2 pasal halal haram nye.

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
      • tata says:

        koreng nie nape la..mane ada bloger tue nak jatuhkan CT..dia sekadar share what she get…halal haram kan wajib kita tahu..bukan main guna or makan jer..dah CT kata dia nyer product halal, so halal la…lau tak halal dia tanggung la kat akhirat..lau koreng was2 koreng tak yah ar pakai…tak pong call JAKIM kan ada khidmat pengguna tak pong g ar kat http://www.halal.gov.my..tak baik tuduh sesama muslim..kita bukannyer perfect pun…renung-renungkanlah dan selamat berpuasa..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • Nona says:

        Setuju. Ptt nye produk antarabangsa tu yg dimusykilkan

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  3. gurl says:

    tanpa kita sedari dlm produk kecantikan terlalu byk bahan kimia dan diragui penggunaannye..cthnya..stearic acid (lemak dari kucing dan anjing terutamanya usus babi)melalui pembacaan sy bila krim disapu ke kulit ia akan terus meresap masuk ke dlm salur darah..dan ini amat bahaya utk kesihatan…jadi bersederhanalah menggunakan produk kecantikan..baca kandungan sesuatu produk atau buat research ttg kandungan bahan…klu byk sgt bhn kimia,carilah altenatif yg lain..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  4. aku pun nak tau says:

    tapi saya dah tgk lampiran2 tu..setakat ni simplisiti dia tulis berus dari korea yg ada bbi tu, .. takkan lampiran tu dipalsukan. boleh tak tolong jelaskan. nak tahu kebenaran. bab halal haram ni jangan buat main2..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
  5. Peminat siti yg dulu says:

    Yg sy tgk kat website jakim tu hanya 4 product simplysiti yg sah halal iaituNEW AGE PURIFYING CLEANSER,NEW AGE HYDRATION TONER,C-BRIGHT WHITE TONER,C-BRIGHT CLEANSING LOTION …nie je yang halal nye dari jakim…kalo tgk kat site jakim tu bia le tgk abis ye kengkawan…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 3
  6. banyak kosmetik yang meragukan, kilang dia pun kat Korea bukan Malaysia.

    tapi kalau dah Tok Ti kata halal, halal lah kowt, apa-apapun, bab halal haram ni, jangan memain, pengusaha kena tanggungjawab.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • aku nak tau jugak says:

      jangan sbb tok ti cakap halal , halal la kot. benda2 halal haram ni tak boleh main dia tukang cakap halal terus jadi halal. kita kene amik kepastian. tgk produk butter churn yg diorg buat kek lapis. bayangkan selamam 40 tahun mengusahakan kek lapis tu dan berapa ribu org dah makan bend ayg tak halal.yaAllah, ampunkanlah kelalaian kami ni. moga2 kita semua lebih bersikap amik tahu ttng kebenaran. :)

      Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 4
  7. didi says:

    skali ada keraguan dlm hati syubhah so xpyh la pakai product simplicity ni,,xla bgs sgt,,branding ja lebih..klu betul tu berus babi tp ct nk ckp produk dia halal bia la dia tgung dosa,,org bisnes ni ckp putaw belit la nk jual produk,,kita yg pengguna ni jd la cerdik jgn bodo mcm ct gak,,menegakkan benang basah,,

    Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 9
  8. sya says:

    abg nara cube baca kat blog hazrey.. ada attachment

    http://www.hazrey.com/2011/08/713-tak-halal-simplysiti-berus-then-how.html

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. sya says:

    abg nara cube baca kat blog hazrey.. ada attachment pasal benda ne

    http://www.hazrey.com/2011/08/713-tak-halal-simplysiti-berus-then-how.html

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. Syarih says:

    terima kasih diatas perhatian dan keperihatinan terhadap isu halal ini. ia amat penting dan sensitif kepada penduduk islam keseluruhannya kerana ia melibatkan amalan kita semua kepada Allah. jika tidak bersih maka ia menjadi sia sia saja bila kita mengerjakannya…selamat berpuasa.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
  11. Malisa says:

    kepada fanatik ct: sila check laman jakim ye.. hanya 4 produk yg disahkan halal.. oleh jakim.. berus x termasuk..so ini bukan fitnah.. patutnya tokti kena la bgtau 4 produk shj yg disahkan.. so produk dia ada byk yang lain tu mcmna plk.. jgn nak kaut untung 4 sj sah halal yg selebihnya pukul rata kata halal juga. . isu skrg ialah berus bulu B .B. yg disahkan halal semuanya krim ye.. lain kali pergi belajo lagi ..fanatik pun sama jgn pasal dia je semuanya baik..org lain jahat… ni kes menipu dlm bisnes ni tokti.. perbuatan tu haram juga…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 23
    • Mad in the Light says:

      Malisa…
      awak just refer to laman jakim jer ker??!! awak pasti ker apa yang awak cakap tu betul??!! saya bekerja di JAKIM n product siti dah di audit kat korea oleh pegawai jakim sendiri…so far, tiada report haram pada product simplysiti tu…
      So jgn buat andaian sendiri, tu dah di kira fitnah..!!!
      harap maklum pembaca BN…
      TQVM

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 7
      • ntah la... says:

        TAMAT

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
      • didi says:

        ko keja jakim pn xmesti ko tau flow yg jakim buat,,dah sah2 kat website jakim xendorse bulu babi tu yg ko nk cover ct pehal,,keja ja dgn jakim tp jahil,,klu ko stakat krani cabuk ja dok diam2 dh bia org atas jakim yg bijak buat penilaian..ingt smua keja jakim bleh kua fatwa ke,,adoi,,,n la ramai org bselindung balik agama tp tuli dan jahil..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 22
        • Malisa says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 27
        • Zampourn says:

          kalau ko kerja JAkIM , maknanya kau tahu semua ke ? BOO!! kau jangan malu kan JAKIM la weyh !! lain lah kalau kau kata kau yang sahkan Halal kat berus tu ..ape da.. entah entah tukang photostat kertas je !

          Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 18
        • Mad in the Light says:

          saya bkn peminat Simplysiti r siti…
          tapi isu bulu babi tu bkn pada product siti jew, before ni pn banyak isu camni n jakim dah ambil tindakan..if takde certificate halal, tak kan lah product simplysiti boleh di keluarkan..cube korang pikir?! before sesuatu product tu di produce, sijil halal adalah wajib kat Malaysia ni..so takde lah issue bulu babi pn yang timbul kat product simplysiti tu, jgn was2 jew…

          btw,mmg saya jahil tapi jgn sampai menjatuh kan hukum…saya just nak beri maklumat jew, takde niat lain..if korang tak percaya, tu hak korang lah yea..
          Thanks for sume “puji-pujian” yang korang beri kat saya di bulan puasa ni..
          TQVM

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 4
        • hanafi says:

          LOL. sapa yang cakap sijil halal tu wajib kat malaysia? haa…sapa cakap?

          sijil halal tu kalau siapa yang berminat nak apply, boleh apply. tak nak tak apa, tak ada paksaan.

          pengguna sendiri yang boleh pilih nak beli benda yang ada logo halal atau tak ada logo halal.

          tak ada sijil halal pun boleh produce barang lagi. tak ada masalah… kelebihannya kalau ada sijil halal, market lebih luas terutamanya kat orang islam.

          kat malaysia ni, majoriti benda belum ada sijil halal. boleh je produce. cuba la bawak berpikir…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
        • Lady Pink says:

          Malisa, ko ni choy lah.. g berambus lah ko.. kat oh bulan pon ko beriya2 nak kate ni haram tu haram. ko lah makhluk paling sial..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
        • TAU PUN….

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • ashley says:

      betul tumalisa..jgnlah tot t kata halal kita pengguna ni mcm kerbau cucuk hidung je!!!tapi saya tak guna produk toK t sebab kat korea tu susah nak tentu keshahihan halal nya..tok t ni nak lakukan produk je..dia tu tak reti apa apa malah lah dia tahu semua tu..kalau orang kat korea ckp halal dia pun halal juge!!!org business ni memamng bnyk putar belitnya..berhati hati pengguna sekalian..kenapa tak buat dalam msia je kan??

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 8
      • mulut capoi says:

        Bila nak buat sesuatu kita fikir dari semua sudut, jangan serahkan kat org. lain bulat2…kita kena ambik tau dari segala segi.
        Terutama dalam bisnes…bukan bolih ikut2 , org. meniaga kita nk. niaga, org. bisnes kosmetik kita pun nk. ikut, pengalaman dan ilmu sifar, macam nilah….
        Apa pun ILMU PENGETAHUAN itu penting.
        Kalu x ada itu org. bolih permainkan dan jatuhkan kita.
        Jangan jadi tawkey bodo…

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  12. Spice says:

    Kalau betul x halal sepatutnya pihak JAKIM tidak harus mendiamkan diri kerana ini melibatkan tuntutan agama Islam. Bila status sudah diragui maka cuba elakkan jgn pakai.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  13. kitty says:

    Hello…senang citer tak yah pakai apa-apa produk…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  14. Farah says:

    Jakim kena bagitahu semua produk siti tu betul2 halal ke tak,baru lah boleh mengelakkan orang dari memfitnah cerita tak betul..Umat islam y dihormati sekalian,stop memfitnah sbb kita lum dapt 100% pengesahan dari jakim jadi berdosa kita memfitnah benda yang tak betul..kita tunggu penjelasan jakim dahulu..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  15. cik mimie says:

    pasal simplysiti ne korg kecoh.. ada korg btol2 check produk2 antarabangsa laen?? manusia2.. kesian a tgk.. produk2 laen mcm lotion badan, mascara, deodorant, masing2 ada bahan kimia, dan ada separuh nya bahan kimia yg mampu bg mudarat mcm kemandulan, agen kanser.. kalo ye pown halal, tp bg mudarat, xkan nak guna gak.. so halal haram ngan kesan sampingan bahan2 yg terkandung pown sama penting ye.. ramai yg kat sini menjawab dgn emo, ish2.. aku ada baca, solat sunat wuduk la yg menaikkan seri wajah, dan slaloo2 berwuduk, solat.. bersih a muka tu.. nape nak bergantung sgt kat produk2 moden yg banyak bahan kimia nyer? org kite ne cerdik luar jer.. asal bende2 yg mencantikkan mula la lumbe2 nak beli, nak cantik mcm princess.. da la kat ingredients tu tulis bahasa saintifik, korg paham ke?? ada buat research?? sorry kalo komen melalut dan x berkaitan..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  16. angkasa says:

    kalau betul dia ckp halal tp sebenarnya haram tanggungla akhirat nanti…klu dah was2 baik jgn pakai…..sekian.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
  17. ingin tahu says:

    mintak tok ti siarkan la sijil halal ke…..atau apa2 surat sahih dr jakim or jabatan agama lain dlm malaysia ni….ni pekara berat…..jgn jawap berTWITTT je sb kalau ikut laman web yg cakap product simply siti ade bulu babi tu…dia ada surat rasmi dr jabatan agama…….tolong ye tok ti

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  18. hazree says:

    Aku taknak percaya terus, so aku cari dlm laman web JAKIM untuk kepastian. Dan link berikut adalah senarai produk SS yg dapat status halal. 4 produk je.

    http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  19. whatevaaa..!!! says:

    payah btoi guna bnd2 berjenama ni…nasib baikla aku guna bedak sejuk yg tok aku buat ja….Dijaman halal :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  20. cucu tok says:

    payah sungguh aih guna benda2 popular ni…nasib baik aku guna Bedak sejuk tok aku buat ja ^_^ dijamain halal…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • ayang says:

      haha

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Joe SK says:

      Salam. Pd pendapat saya, kedua-dua statement oleh JAKIM & Dato’ Siti adalah benar. JAKIM telah mengeluarkan hasil/keputusan ujian yg telah dijalankan oleh pihaknya. Manakala Dato’ Siti mengatakan semua produk Simply Siti yg berada di pasaran adalah sah mendapat kelulusan halal JAKIM. Kesimpulannya, produk yg dikatan tidak halal itu, belum dipasarkan lagi… Tu je sebenarnya…

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  21. pengguna bijak says:

    salam…semua 2 slh phm je…n kekeliruan kita…td adk aku ckp kt aku psl ni sbb aku gna smply siti yg aku aggp plg selamat..hehe..then aku srh die check btl2…jgn percaye bulat2 dgn ape yg die bce…ble carik punye carik sbb nk gaduh ngn aku…akhirnye die mngaku yg die slh bce…sme laa cm kte semua…so…better tggu bukti yg sahih dr tok ti…=)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  22. gyulee gyuri says:

    alaaa..nak heran apa..biasa la kalau org dah berjaya , ada la orang nak dengki..nak jatuhkan dengan fitnah..macam yang berlaku pada abang kakak ipar aku..bisnes maju , hari ni dengar2 dah nazak sebab kena perbuatan orang yang dengki…bulan ramadhan bukan nak buat amal..tapi lagi menambahkan dosa…semoga Allah berikan balasan pada orang cmtu…orang cmtu mmg tak takut pada Allah kan..asalkan dia dapat apa yang dia nak…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  23. hpmurah2u says:

    huhuhu…mstila siti pertahankan produk dia,,,papepun.dia dah sukses…

    regards,
    hpmurah2u( jom tgk handpon)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. lina alina says:

    dah check dekat jakim’s website, hanya 4 produk saja yg dpt halal from jakim.. sepatutnya, semua produk perlu mendapatkan halal. getting halal for only 4 products out of so many products tak bermaksud semua products halal.. company yg besar2 ada 1 file penuh dgn sijil halal jakim utk semua produk, wpun produk kecik2.. hrp dato ct dpt betulkan kenyataan yg mengatakan semua product u adalah halal. tq.

    berikut adalah product2 yg dpt halal jakim:

    1. C-BRIGHT CLEANSING LOTION
    2. C-BRIGHT WHITE TONER
    3. NEW AGE HYDRATION TONER
    4. NEW AGE PURIFYING CLEANSER

    tarikh tamat sijil produk2 di atas: 15/04/2012

    harap maklum.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  25. khairul says:

    ala…institusi JAKIM bukan petanda yg semua semua brg yg ada pengesahan dorg tu halal sbb sebelum ni ada jer brg2 yg x halal x disebut..klaw setakat check jer tp xder pengumuman tentang bende2 yg x halal pun x guna org x tau………and satu lg..kepada produk simplysiti ni…..x semestinya sbhgn produk tu halal boleh jd semua tu halal………klaw x halal ckp x halal ni nk selindung2 buat apa…xder faedahnya……

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  26. saya says:

    x risau sbb x pernah terpikir nk pkai produk simply~~ heeeeeeeee…. seadanya…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  27. apanama says:

    kasi tunjuk la mana sijil halal tu? SITI KENA TUNJUKKAN PRODUK BERUSNYA BUKAN DARI BULU BABI… BUKAN TUNJUK SIJIL HALAL JAKIM UNTUK PRODUK LOTION..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  28. Zaza Muhammad says:

    aku tak consume produk ni & bkn peminat Siti tp bila cite camni kua, wase weird plak. sbb produk2 lai yg mahal2 (xmo sebut kat sini kang kena saman) yg origin luar negara, org2 kite termsk muslim rilek je beli? ade tu shopping kat obersea lai…. klu org kite btul3x sensitif psl ni, konsistenlah..
    ermm… babi ade bulu ke? yg tunggal kot huhhuhuhu.. yg slalu dgr produk dr kulit babi ade le selain gelatin etc

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  29. jabun says:

    lain kali ct guna misai Datuk K

    buat berus..korang nk tak?

    hahahaha..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
    • hehehe says:

      sure jakim luluskan serta merta(gune misai dato’ k)..hehehehehehehe

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  30. gurl says:

    kwn2 sy nak kongsi mengenai sumber haiwan dlm kosmetik :-

    1)Ambergris-diekstrak drpd saluran usus ikan paus sperma;
    2)Hyaluronic acid-dperoleh drpd balung ayam;
    3)Lanolin-bhn blemak yg menutup bulu kambing biri2;
    4)Allantoin-diperolehi drpd sumber lembu dan terkandung dlm krim serta losen;
    5)Gelatin-protein yg dperoleh melalui kaedah merebus kulit atau tulang lembu dan babi dgn air,digunakn dlm syampu dan kosmetik lain;
    6)Stearic acid/Stearates/Stearamide/Stearamine-lemak drpd anjing dan kucing,plg kerap merujuk kpd lemak drpd perut babi.

    Utk kwn2,elakkan memakai deodoran yg ada
    ‘parabens/hidrobenzoat’…bahan ini dkatakn boleh menyebabkn kite mendpt breast cancer..wallahualam..nak selamat pakai ‘smelly-no more’..hihihi…

    Sebenarnye sy pon keliru..kene dptkn sijil halal jakim tp klu ditgk kndungan produk2 d pasaran skang byk sgt chemicalnya wlupun ade sijil halal..

    Apepon,sy jrg pakai produk2 kosmetik even shampoo pun 3x sebulan,lbh pakai limau nipis je sbb kandungannye dan ayat2 yg begitu saintifik buat sy bertambah gerun…itupun cket2 info sy dpt melalui pembacaan…

    Sy x kesah bile opis mate label sy mcm org dulu2,pki santan,limau nipis,tepung beras,tepung pulut…janji sy puas hati..Klu sesape ade further info,kongsi la kat sini ye..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • nurnilamsari... says:

      stuju… sy pun amalkan benda yg sama. slamat dan tiada keraguan… kesan pun sama dari menghabiskan duit beli produk2 mahal yg belum tentu keberkesanannya.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. Pizzaz says:

    apa buruk beno rupa ctot dlm artikel ni…. then ctot ada tanggungjwp tunjuk bukti dr Jakim… takkan takat2 ckp2 dlm twitter jer

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  32. ntah apa2 says:

    aku tak pakai make up, tapi nak tanya la cuba bg tau brand apa korang pakai. dah check ke ada sijil halal x? dari brand murah PIXY sampai la brand MAC …..masa korang kawin dulu…. panggil mak andam suruh make-up ader korang check ker… brand apa powder yg dia pakai berus apa yg dia doh sapu kat muka korang masa korang kawin dulu….so pd yg nak kawin sila check dulu la dgn mak andam nanti…kalu nak slamat pakai je tepung gandum…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  33. sxony says:

    kenyataan rasmi isu halal SimplySiti
    http://www.facebook.com/notes/simplysiti/kenyataan-dari-simplysiti/10150270331114627

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. PELIK says:

    sebelum dapat sijil halal produk mesti la dihantar untuk dianalisis.. aku percaya ct dah rancng untuk bagi yng terbaik untuk orng yng gune.. mungkin itu adalah analisa sebelum produk di pasarkan… selepas keputusan tersebut terdapat bnda2 mcm tu.. aku yakin siti dah buat yng terbaik untk perbetulkan bnda2 tu.. tak kan die nak musnah kan perniagaan die dengam masalah kemuedian hari..mungkin keputusan tu sebelum.. tp yng keptasan selepas itu lebih baik… tk kan sini nk musnah kan nama die sendiri demi BULU BABI..tol tk? die pun berusana nk dapat kan status halal sebelum nie.. pas dah dapat.. bnda lama diungkit.. tak adil kan?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. langkah mayatnya dulu!!! says:

    eeeeeeeeeee…………gemuknya ct nurhaliza……………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  36. hehehehe says:

    mungkin jugak btl coz yg ct bt ujian tu tuk produk dia bkn tuk berusnye… lgpun produk dia dr korea kan…mn la kita nk tau dia org letak pe…dah la kita pun jahil bab2 bhn2 dlm alat kosmetik nie…tau pakai jer tp produk ct tak menarik lar warna x cantik n x thn lm mdh sgt cair…cm fans ct mesti mara la kan bl org kt mcm nie…pd aku kalo dah sk pakai kalo dah was2 jgn pakai…abis cite…byk produk lain lg murah gan mahal jer jd pilihan…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  37. joyce says:

    apala lu org ni… sudah terpapar produk simplysiti adalah halal tak mau terima…. asyik nak menjatuhkan org… JAKIM mesti sudah periksa betul2 baru mereka berani cakap ia adalah halal sebab kalau ada apa2 salah mereka juga kena sebab produk ini dari dato siti bukan sembarangan org… berfikiran waras sikitla semua!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. sukamekap says:

    erm.. takyah la gaduh2..
    dr link2 yg diberikan, sah2 dah bgtau produk SS ni halal
    dan sah2 ckp berus SS pakai bulu babi..
    bkn produk krim yg xhalal
    berus tu yg dr bulu babi..
    nak pakai, pakai produk, berus dia buang. haha
    tu pun nak kecoh..
    laki pompuan sama. bkn korg beli ponnnnnnnnn………
    tgk casing/ packaging pun xde mutu…besepah kat guardian… hrmmm..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0