Written by AbangNara | October 21st, 2010

animasi hang tuah

[note]The Japanese anime studio Gonzo has signed a deal with the Malaysian animation studio Funcel and Malaysia’s National Film Development Corporation to produce an adventure animation series called Satria – The Warriors of the 7 Elements for Fall 2012. The 26 24-minute episodes will combine Southeast Asian history with fiction. The animated series is aimed at children nine to 14 years old. Hiroyuki Kitakubo (Blood: The Last Vampire) is directing. Kitakubo posted a rough sketch of the main character from his current project on his Twitter account on Saturday. According to Kitakubo’s deprecating description, this character is “Han Towa,” a hero in Malaysian legends.

Update: While the Japanese pronunciation of the hero is “Han Towa,” the name is Hang Tuah in the original Malay. Thanks, MrTerrorist.[/note]

Sketch Karekter Hang Tuah dan rakan-rakan

animasi hang tuah

Yeah. Akhirnya cita-cita kami untuk melihat animasi Hang Tuah bakal tercapai tidak lama lagi. Paling best sebab ianya bakal dikeluarkan oleh studio animasi dari Jepun. Semua orang pun tahu kot yang bidang animasi di Jepun memang lebih hebat dari Malaysia. Jadi kami yakin dan pasti betul yang kualiti animasi Hang Tuah ini memang bakal superb.

Satu episod siri animasi Hang Tuah ini bakal berdurasi selama 24 minit. Kesemua sekali akan ada 26 episod. Kami ucapkan tahniah kepada FINAS kerana berjaya membuat sesuatu untuk memperkenalkan sejarah Hang Tuah kepada budak-budak kecil zaman sekarang. Anak buah kitorang cuma tahu Ben 10 je. Kalau tanya Hang Tuah haram tak tahu apa.

Sketch karekter orang jahat

animasi hang tuah

Harap-harap pelukis animasi Hang Tuah ini akan buat kajian terlebih dahulu sebelum mula melukis. Kang tetiba sejarah Hang Tuah ditukar jadi sejarah Ultraman pulak. FINAS pun kenalah pantau. Jangan bagi kepercayaan 100% kepada mereka. Apa pun kami dah tak sabar nak menunggu siri animasi ini keluar nanti.

Kredit info kepada Mr. Obefiend.

76 responses to Siri Animasi Hang Tuah Bakal Dikeluarkan Oleh Studio Anime Jepun

  1. aries_april says:

    bangga nya jdi orng mesia..
    siap klon g citer malay

    0
    0
  2. Miss pocO says:

    hero dia org jepunla…?

    0
    0
  3. KacangHijau says:

    xsmpt jd 1st..ckit lg

    0
    0
    • Miss pocO says:

      xyah first, bkn ade adiah pun…

      lainla kalau abg nara ade wat ptndingan dan hadiah dia banglo sebijik barula bleh bsengkang mata 24 jam tgok BN ni…

      nak intai topik2 baru…

      hahaha…

      0
      0
  4. aleya says:

    melayu hebat.. hang tuah

    0
    0
  5. AbangNara says:

    hero dia orang Melayu. Hang Tuah. ini cerita hang tuah cuma orang jepun yg lukiskan

    0
    0
    • BlackBerry00 says:

      jom tgok wayang…
      nara belanja….kekeekehhhhh!!!

      0
      0
    • kurus says:

      hensem tk hang tuah kt tu?

      0
      0
    • Mummynazhan says:

      tapi kenapa nama2 orang jahat dia macam takde dalam sejarah je? Kan ke owang jahat betu nama Patih Karma Wijaya ke ape? Kartun sungguh nama penjahat dia – Rabun Malam, Si Tedung Selar, Silumand Dara..heheheh..

      0
      0
      • hitlon says:

        mesti x best nanti kalau die x cari voice actor/actress yg btol2 professional cm dlm siri anime jepun…
        kalau tak amik org famous xpi tak sepenuh hati…akan jadi la katun ni bersuara doraemon/nobita sahaja…
        lukis la camane pn..kalau takat suara ala2 naruto yg kite tngk anime jepun tu best jek…tp di alih suara…x seswai ngan karektor langsung…amik suara tangkap muat…

        0
        0
  6. Miss pocO says:

    aku lg suka hang jebat pasal watak dia dipegang oleh NORDIN AHMAD…hehehe…

    0
    0
  7. Dauspozi says:

    Woot!!!, Bangga giler aku… Tak sabar nak tgk,..

    0
    0
  8. kurus says:

    arrr…ada jer derang ni daulu..isk..

    0
    0
  9. Sipot SedOt says:

    TAPI…..!!! WATAK-WATAK JAHAT DIA NIE…
    ADE DALAM SEJARAH KER???
    KER PENAMBAH PERISA…..
    PEPELIK NAMA DORANG…
    BTW DAPAT JGK LA MENGETENGAH KAN SEJARAH MELAYU DIMATA DUNIA.. :) :) :) :) *XKAN MELAYU HILANG DIDUNIA…. :)

    0
    0
  10. waaaahhhhh thanks BN…

    aku ni peminat anime..

    giler best hang tuah dianimasikan dijepun yes!!!!!
    baru ngancam…

    t trylh bawa kluangman plak…confirm best…

    0
    0
  11. villa says:

    waa..nk p tgk..bang nara t bgtaw la bila nk pratotnton die ye..mesti gempak…

    0
    0
  12. kurus says:

    DAULU kecik2 kta slalu gado2 pilih saper bopren kte..
    aku suka kasturi..n lekir..kdang kawan nk jugak kasturi tu..sbab nama cantik..huih..kasturi n lekir paling taf

    0
    0
  13. love anime says:

    akhirnya.. cant wait laaa.. :D

    0
    0
  14. hana says:

    nape ambut kartun nye de wane putih merah kuning bagai?ngeh3…melayu ambut itam la :P

    0
    0
  15. deknon says:

    smartlah skecth dia.

    0
    0
  16. littlemia says:

    lawak tul bang nara ni..tpi memg betul nephew i celeb bezday mesti nak kek pic ben 10….yg gegurl nak barbie…

    0
    0
  17. AL says:

    ASAL HG LEKIR N HG KASTURI NMPAK TUA OR TINGGI?
    BKN DEPA SEBAYA KA?

    0
    0
  18. peh.. nanti episod diorg jumpe naruto.. kehkeh..

    0
    0
  19. shah says:

    nape hg tuah pendek jer…..

    0
    0
  20. Fitriz says:

    @[email protected]@hana

    Ish ish ish.Kira ok la orang Jepun sanggup nak buat animasi untuk kita tapi kita pulak banyak songeh.”Kenapa rambut tak hitam,kenapa Hang Tuah pendek blablablabla”.

    Buat pengetahuan korang animasi Jepun memang macam tu.Rambut kalau boleh kaler pink,ungu dan orangnya ada terlampau tinggi dan terlampau pendek.Itu memang ciri2 istimewa animasi dia yang tak boleh dipisahkan.Ni sebab nak tayang kat orang Jepun kena la buat macam tu.Kalau nak REAL sangat mungkin kebanyakan orang Jepun tak minat nak tengok.Marketing beb.Kan nak promosi sejarah Hang Tuah kat seluruh dunia kena la buat macam tu.

    Atau kalau tak puas hati sebab rambut tak hitam,Tuah pendek buat la animasi sendiri habes cerita.Dah ko suruh orang Jepun buat animasi memang tu la style dia.Tak suka baik buat sendiri

    0
    0
    • AL says:

      kta kna tgk jgk tkt menyimpang dr sej..lg pn sy skadar bertanya jgn take serius

      0
      0
      • Fitriz says:

        Kira serius la tu kalau tak nak menyimpang dari s ejarah.Banyak cerita yang menyimpang dari sejarah yang dibuat semata2 untuk ENTERTAINMENT atau HIBURAN.Macam cerita 300.Orang Sparta mana pergi perang pakai spender dan cape je,diaorang pakai baju perisai penuh.

        Inilah dipanggil history revisionism semata2 untuk hiburan.Kalau nak REAL buat la sendiri.Tapi nanti takde orang nak tengok sebab BOSAN haha

        0
        0
  21. Fitriz says:

    @Abang Nara

    Namanya pun fiksyen,jadi takpe la kalau Hang tuah lawan atau bertukar jadi Ultraman.Lagi orang Jepun minat nak tengok.Kalau REAL sangat bosan jadinya .Lagipun animasi pun ditargetkan kepada budak2 yang mungkin bosan kalau animasi ni REAL sangat.

    Orang Jepun memang suka buat pelik2.Hero sejarah diaorang pun diaorang suka ubah2 jadi pelik dalam animasi.Lagipun siapa suruh orang Jepun buat,kaw2 la dia buat ikut style dia.Baik bagi studio animasi kat Malaysia macam Les Copaque je buat kalau nak REAL sangat dan tak jadi pelik.

    0
    0
  22. jimmy says:

    Haha apsal nama penjahat macam komik HongKong jek..
    Tak sabar nak tengok Hang Tuah keluar aura berapi..hehe

    0
    0
  23. aku serius says:

    errmmmm..kesturi n lekir mmg size XXXXL,, kan org mesia ni mulus2 je r… mix kot?

    0
    0
  24. namewee says:

    nah!!!nah!1

    0
    0
  25. Anis says:

    Peh!
    Serius studio Gonzo nak buat?!
    Dorg tu dah la popular ngan anime cam Trinity Blood, Blassreiter tu sume..
    Bangga sampai nak pengsan..

    0
    0
  26. haish..awat org jepang lak..huhu..soh la KRU buat..tp dorg memang pakar bab2 anime ni…

    0
    0
  27. Asam says:

    Hang Kebun x ade ke ?

    0
    0
  28. syera says:

    wahhhh, bangge giler.. ta sabar na watch nih..
    alah da ta best aw klo da di reke cite nye..
    klo da kuar cite nye g tau aw yew..

    0
    0
  29. putri says:

    xsaba nk tgu animasi hang tuah ni dtygkn….hrp2 bes n xmnghmpekn……….

    0
    0
  30. chai says:

    pada semua tolong ler baca Hikayat hang Tuah dulu…..jangan bangga membuta tuli bila satu-satunya hero klasik melayu diadjust sesuka hati…bila chinese bangga dengan wong fei hungnya…mat salleh dengan king arthurnya…kita pulak nak jadikan hang tuah naruto..hang tuah wujud atau tidak bukan masalahnya..yang penting hang tuah adalah simbolisme ketuanan melayu…kalau rupa dah tak mcm melayu..apa maknanya…kalau cerita dah melalut ..apa nak jadi dengan karya agung melayu…bukan anak melayu tak boleh buat..cuma budget tak cukup…

    0
    0
  31. […] Panas, Siri Animasi Hang Tuah Bakal Dikeluarkan Oleh Studio Anime Jepun Submitted by selebriti on October 21, 2010 […]

    0
    0
  32. qehah says:

    dgr citer hang tuah ni akan dikeluarkan 2012 nanti.tgk kt gempak…

    0
    0
  33. Specific hydrolyzed whey proteins may also be helpful for cardiovascular health.

    0
    0
  34. Whey protein isolate contains between 90-97% pure protein and little to no lactose.

    0
    0
  35. Hydrolyzed whey protein is more easily digested.

    0
    0
  36. Whey Protein is a high quality Complete Protein containing all of the essential amino acids.

    0
    0
  37. What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

    0
    0
  38. I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

    0
    0
  39. Well, this was kind of boring but whatever.

    0
    0
  40. Jan Grewal says:

    Sweet web site , super style and design , rattling clean and use pleasant.

    0
    0
  41. Hey John, I’d highly recommend keep on taking the whey protein and also the force factor. If you’d like that will bulk-up consequently consider getting Couple of meat drinks each and every day. Which i currently have A single get rid of in the am after which a different 1 precisely right after a workout as well as if I don’t workouts then after dark some time. If you are only wishing to just simply build up in a straight line muscular then simply A wring directly immediately after your regular workout are going to do the key. You’re going to really enjoy Force Factor male!

    0
    0
  42. tremendous issues here. I am very glad to peer your article. Thanks a lot and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

    0
    0
  43. Hello there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site. Regards,

    0
    0
  44. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

    0
    0
  45. Del Spinar says:

    I was also reading a topic like this one from yet another web site.

    0
    0
  46. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice day!

    0
    0
  47. Good day! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

    0
    0
  48. Great Blog! I’ll bookmark it! Thanks and bye!

    0
    0
  49. I like looking at yuor web blog since it offers very interesting matters.

    0
    0