Written by AbangNara | January 10th, 2011


Nah kami dah letakkan 14 lagu untuk undian anda yang tak berpuas hati dengan kemenangan Ana Rafali di AJL25 semalam. Bukannya kami ingin menidakkan keputusan juri yang diketuai oleh sifu M. Nasir, cuma kami ingin tahu siapa yang layak menang di hati pembaca BeautifulNara.

Dan sebenarnya kami sangat tidak setuju dengan mereka-mereka yang mem”boo” dan membaling kerusi ketika Ana Rafali diumumkan sebagai juara AJL25. Adat pertandingan sememangnya tak semestinya keputusan yang dijangka akan menjadi kenyataan. Tak gitu?

Apa pun undian anda mungkin akan membuka mata pihak pengurusan AJL seterusnya agar mengambil kira sensitiviti peminat dalam membuat keputusan. Undi jangan tak undi!!!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

155 responses to Siapa Layak Jadi Juara AJL25 Di Mata Anda?

  1. zali says:

    1st?
    hehehe
    FT!

    0
    0
    • http://kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

      bagi i… ana rafali lagu memenag unik….

      0
      0
      • nooriesz says:

        ni kira ikut andaian sendiri la ni…
        pada aku yg BEST dr segi lirik lagu FT – SELAMAT MALAM
        mmg puitis sgt..
        dr segi melodi lak,aku pilih lgu SOFEA JANE – BLACK dgn NOKHTAH CINTA – HAFIZ
        ini andaian aku la…

        0
        0
        • Rj says:

          APESAL AKU RASA BLOGGER GOSIP YG LEBIH2 EH DLM PASAL KEPUTUSAN NI?.
          KALAU BLOGGER YG X SETUJU, BUAT JE POSTING YG DIRECT BG TAU YG DIEORNG X SUKA.
          JANGAN NAK BUAT POLL2 MCM NI PULA.

          YG SUDAH TU SUDAH LAAA…LAGIPUN ANA MMG LAYAK MENANG. KALAU NAK FAIZAL TAHIR MENANG? TEMPAT KEDUA ATAU KETIGA PUN DIA TAK MAMPU MENEMPATKAN DIRI, APETAH LA LAGI NAK JADI JUARA.

          SOOO,…NASIHAT BUAT BEAUTIFULNARA HENTIKANLAH SEMUA NI, SB TAKDA SAPA PUN YG BOLEH UBAH APA2. SEOLAH2 ANDA MEMPERSOAL TAKDIR YG TUHAN TAKDIRKAN KEPADA ANNA RAFFALI.

          0
          0
        • Pill Kurus says:

          Abang Nara nak ..traffic lebih nampak. Klik kat poll daddy tu dapat suit kan…kan !!!!???

          :)

          0
          0
        • kurus says:

          m nasir cakap lagu ana rafali tu adalah cutting edge..
          kire nyer mcm sesuatu pembaharuan lah..

          mungkin…?

          tp ada bnyak lagi aspek yg telah tidak diambil perhatian. sprti, sebutan,
          kalo kta cakap suara dier kurang variasi n tingkatan, maybe derang akan cakap, ni bukan prtandingan suara.
          kalu kte teliti, lagu pun lagu cinta jugak sprti yg lain2.
          kalo kte cakap ia lagu ala2 ebiet g adi yg kt indon tu..caner lak?? n bukan ker bapak rock kte tu pun ada lagu camelia yg ala2 centuh gak..
          tu dah berpuluhan tahun da..
          sbenarnya lagu2 cenih bukannya baru. omputih pun dah buat lagu2 ala2 bercakap ni dari dulu lagi..country song, opera dll..(malah rap pun brcakap2 jugak, walo mencarut pon, ada rhyme lah jugak)

          soalnya, adakah ini suatu signal bhwa kte tidak perlu ‘menyanyi’ untuk berlagu? untuk menjadi terbaik.

          (((aku kalo dengar lagu ebiet cd pokcik aku tu, cukup round 1, no round 2, lg best cenel IKIM)))

          0
          0
        • kurus says:

          perlu dinyatakan jugak..

          ebiet g adi n bapak rock kte tu..
          punya suara yg mempunyai variasi n tingkatan n kalerful…
          derang bukan sekadar mnyanyi lagu puitis yg bercakap2..(bukan menyanyi)..tu..tetapi jugak boleh menyanyi berbagai lagu

          0
          0
        • DHF FT says:

          sangat setuju..come on la abg nara.nampak sangat tak setuju ngan keputusan juri.dah jadi tu biar la..pada i, mmg ok pown dier menang.even i pown die hard fan FT, i trime..FT jenis yang positif,insyallah dier akan wat lagu yg lagi baeeekkk lepas ni! rock u FT!

          0
          0
        • Please La says:

          It’s about time AJL dan TV3 cari juri2 hakim yang baru ! Zaman dah berubah, industri semakin berkembang tapi sayangnya mentaliti panel juri sendiri yang tak berkembang, masih ditakuk 90an… :(

          0
          0
        • dina says:

          betol.aku rase ada smbolik ana rafali menag.
          1.dia pakai baju kurung.pasni, sume artis pmpuan nyanyi pakai baju kebaya plak.hehe.tu kan bagus.naik menyampah dh tgok artis asek pakai baju sksi jer.
          2.satu klainan la, lagu dia pun sedap jer dgr.juara lagu ni kan,ptandingan melodi dn lirik.lgpun dia sebut smlm, tinge aku sbg penonton clear jerk dgr.
          3.wlupun aku rase hafiz yg bleh menang, tp tu kan dh rezki ana rafali.so, trime jer la.

          0
          0
    • gilo says:

      nasha aziz..

      0
      0
    • apa2jer says:

      sokong ngan adira…suara n persembahan mmg mantap n terbaek….tapi nak wat cam mane kan….adira artis baru n sabahan ler pulak…

      0
      0
      • ngokngek says:

        ape kna ngn artis baru or sabahan? tak mengganggu langsung peformance dier… bagus and mantap cume kte da terlampau bnyak artis ballad mcm nih.. dah terlampau bnyak tengok persembhn camni.. bg sesetngah org cam aku; BORINK…

        0
        0
  2. http://kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

    aik abang nara pon frust gak ker… sampai wat pol cengginih….

    0
    0
    • milix says:

      samela frust gak….rsnye ajl kene rombak blk..xkn nk harap lirik je….lirik ok lagu xbape nk sedap ..nk menang pun..ermmmm xleh gak..kenela 22 best

      0
      0
      • chel says:

        ad je yg dgr lagu ana rafali tu sedap, ada yg rse x sedap.. biasa lah tu, juri dh plih btul2 dah..xpyh nak rombak blik ke apa

        0
        0
        • mak tok says:

          betol3x, x yah nk rombak semate2 nk memenuhi citarasa sesetengah pihak. kalo nk ikot selera pendengar n nk membelakangi profesionalisme, baik wat ANUGERAH LAGU PILIHAN’ . haaa baru kene, pemenang adalah yg paling byk dipilih oleh pendengar. sms mcm reality show yg lain. Juara lagu sepatutnya melibatkan kualiti, kreativiti dan keunikan lagu. So, yg arif dlm bidang berkenaan dh memutuskan “Tolong Ingatkan Aku”. redha je la….

          0
          0
        • milix says:

          chel mak tok..aku redha gak…skdr kumankomen jerk…sapela yg nk rombak klu skdr komen cipan cam aku nih…..walopapepun tanhiahla menang…

          0
          0
  3. yun says:

    kenapa ler letak ana rafali lagu tu kat ujung sekali.
    susah nak cari

    0
    0
    • gilo says:

      ramalan salah belaka…keh keh..

      0
      0
      • minah jambu says:

        betol tu gilo…. gua agk faizal tahir yg menang tau! tahu2 yg menang si pompan main gitar ngan baju kurong ni pulak menang…….hai takde baju lain ke nak pakai…tak kene langsung lah ! kenape tak pakai jubah aje

        0
        0
        • ngongek says:

          oke latu bju kurung…tutup sebahagian aurat… bju kurung relevan kat mane2 je.. aku pergi function2 syrikat bos aku ngn clien luar gra rmai org pompuan pakai bju kurung. cliet jermen siap tnya HR aku lagi psal bju kurung… kampung btul la ko ni minah jambu…

          0
          0
        • misswhateva says:

          kenapa nak tutup separuh kl yg dituntut tu bukan separuh je.. x yah la nak banggakankan sgt baju kurung tu

          0
          0
        • ngokngek says:

          then…? tak payah la nk kondem sngt ngn baju kurung… ngok!

          0
          0
  4. Kasih says:

    haruslah FT… siapa lg yg layak selain FT tu…. kalo ada pun harus Black…. yg lain tu just nk cukup kan ruang dlm AJL jer… FT terbaikkkkk…. :)

    0
    0
    • zek says:

      kalau dia layak sah2 dah menang…nie no 2 ng 3 pn x dpt….he does win what he deserved anyway…persembahan terbaik…..drama gile x menang gak xtau la….and that’s it…

      0
      0
      • AJL BEST GILER TAHUN NIH!! says:

        ha3!!! aku tak berapa setuju ngn KASIH.. jgn ckp mcm tue!!! FT mmg layak.. tp.. ader lagi yg LEBIH LAYAK dari FT pada AJL!! jgn la kiter m’p’rendah2 kan artis lain…. BLACK?? LAN lagi besh!!!! comey lagi!! persembhan BLACK mcm tue.. tak mcm biase! mgkin over konfiden!!! klu dier perform mcm biasa.. baru ok!!

        0
        0
        • Kasih says:

          AJL… xpa kasih xkisah pun sbb tu kn pendapat dan pandangan msng2 :)…

          sbb kasih tgk artis performe bkn sbb dia comel or hensem tp nyanyian yg smp ke dkm hati… 2 yg penting :)

          0
          0
        • ngongek says:

          LAN memang best… tp dier takde lagu sendiri untuk AJL… sayangnyer…

          0
          0
      • Kasih says:

        zek, yg kalah tu xbermakna xbagus kn ;) ….. dh di tnya sapa ptt menang, ikut kn kasih mmg FT jer yg layak… :)

        0
        0
  5. tudung belit2 tp kancing bawah dagu...errr motif? says:

    BN…udah2 la tu provoke nye…bende dah habis x payah la ungkit2 lg…dr elok2 org dh slowdown kebengangangan dgn result mlm td, dh hangin balik..

    bek cite psl bende lain..ade gak pekdah nye…

    0
    0
    • chel says:

      betul2!
      yg nak voting2 ni, tgu ABP sume msti nak fav artist diorg menang..pelik ajl pun nak voting2

      0
      0
  6. sue says:

    anyut

    0
    0
  7. asrina says:

    sudah2la tu,
    x btukar gak result ajl25

    0
    0
  8. ehem says:

    kalo buat cm ni pun result ttp dh kuar…tk ley ubah…tuhan dh tentukan

    0
    0
  9. awex gaban says:

    BN…rsanya x perlu lah kot entry mcm ni….kang menambah lagik kata hamun….cacian n maki….yg lepas tu,lepas lah…just my opinion lah….sori kalo sy sndri pon rough…

    0
    0
  10. tudung belit2 tp kancing bawah dagu...errr motif? says:

    bek cite bende lain…aku mmg x suke lagu ana rafali ni..serius aku x suke lagu die…tp bak kate ANUGERAH JUARA LAGU, adelah kemenangan utk lagu terbaik..melodi n lirik die lain pd yg lain.. n aku hanye la org biase…x suke puitis2..tp kekdahnye lagu die yg terbaik..so aku pn dgn rela menerima ngn hati terbuka…

    kalu sape2 x suke, jgn dok bising2..lgpn bukan korang yg juri…

    0
    0
    • situt says:

      kalu compare lg hanyut ngn tolong ingatkan aku. mmg vokal ana rafali lg best la aku ase. sbb lagu hanyut tuh, harapkan persembahan mmg best la…

      betul la dlm dunia seni, apa yg dikejar org seni? since juri2 pn org seni.

      kejujuran, ketelusan…

      mgkin lagu hanyut telus dan jujur juga

      but still somebody had to win…………..

      but i still say, vokal FT tak brape mengancam lastnight…

      just my 2 cents…

      0
      0
      • yun says:

        ~~tapi tak terfikir ke korunk….andy flop poppy adalh slh sorang juri..pastu dia pon slh sorang ahli the marhaens(band si ana raffali ni skali dgn aidit alfian)…mn tau kot2 berlaku pem’bias’an ke….hohoho~
        just my 2 cents…;)

        0
        0
        • mee says:

          kalo ade pembiasan pon, xkan mampu 1 keputusan akan mempengaruhi keseluruhan result. tgk la berape ramai juri mlm tue. kalo setakat 1 keputusan, rasenye x byk kesan kot. nie keputusan ramai juri. dh mmg juri2 lain bg markah yg agak lebih tuk ana, so, itu yg mengukuhkan die di tempat pertama. *cuba untuk bersangka baik. hurmmmm*

          0
          0
        • pisau cukur says:

          m.nasir kn anti ft tu..andy pun sama gak.. bl ketua juri pun x ngam dgn ft apa lg, baik depa bias saja pilih ana rafali tu wlaupun halwa tlnga depa pun tk bleh nk trima apa yg depa pilih tu…

          0
          0
  11. Ana Raffali punya Boifren says:

    gurlfren saya pemenang ajl 25. …
    hahaha

    0
    0
    • Ana rafali punye scandal says:

      kerlaass gitu. scandal aku menang woiiiii wink2…

      0
      0
      • Ana Raffali punya Boifren says:

        woi woi woi, ana masih suci. jgan ngegada nak buat scandal ngan dia. dia saya yg miliki hatinya..
        hahahahaha

        0
        0
        • korang amik sisa aku says:

          tgok bontot pn da tau….
          dah jatuh…………………………….
          urmmm………………

          0
          0
        • Ana Raffali punya Boifren says:

          menuduh org berzina tanpa 4 org saksi adalah BERDOSA BESAR. semoga anda cepat dan bersegera meminta keampunan daripadaNYA..

          0
          0
        • gee_poziah says:

          kadang manusia bercakap tak menggunakan akal..
          tapi biasanya org yang sebegini perasan diri sendiri bagus…wallahua’alam…

          bg saya..ana layak menang…
          suaranya memang unik…
          kita cuma tahu dengar lagu tu sedap atau tak je..
          tp para penilai lagi arif dalam mengadili sesuatu lagu tersebut…

          0
          0
        • safa says:

          kalaupun xsuka dgn anna…jgnlah mencari dosa..hina mcm2 sehingga mengaibkan dia..mcm xda akal bila berkata2….kesian tgk anna….hanya kptusan juri yg tak memihak kpd selera peminat..dia dihina sedemikian rupa..

          0
          0
  12. nur says:

    a.p.i d best gak

    0
    0
  13. dark28angel says:

    agaknyer anna mng sbb lagu dia kan ala2 kreatif..m.nasir tu mmg suka lagu etnik kreatif..agaknyer tu yg dia menang..even lagu dia lgsg tak sodap…

    0
    0
  14. mak tok says:

    haha… sume judge ngan mate kaso. juri dh bersuara. Dan suara mereka sy percaya berlandaskan ilmu n pengalaman yg mereka ada. Mesti “TOLONG INGATKAN AKU’ ade X-factor yg xde kat lagu2 lain. AJL bukan saje pertandingan lagu semata2, ia juga berkenaan ‘keunikan’ dan ‘kreativiti’ seseorang dalam menggubah hasil karya agar lain dr yg lain. Hanyut memang power, tp sy tgk x jauh beza ngan lagu2 FT b4 this. Satu yg saya expect dari AJL yg menjadi kenyataan adalah keputusan diorg mmg selalu diluar jangkaan. ~Suka n terpesona ngan Adira… andai hari esok….

    0
    0
  15. ayie says:

    Apa pun undian anda mungkin akan membuka mata pihak pengurusan AJL seterusnya agar mengambil kira sensitiviti peminat dalam membuat keputusan…xsuka komen BN ni,sbb AJL ni cr lagu n lirik n yg pilih juri…klo nk ikut selera fan apa2 lagu yg mng pn diorg xpuas ati.amik la juri luar pn klo juri pilih lagu xpemes mng ngamuk jugak..aku bkn nk pihak spa2.pihak pengurusan AJL n fan xda hak sbb ni 100% juri.len la abpbh…fan undi tp ttp ada yg xpuas ati…sume lagu layak mng bg aku xksh sapa mng jnj lagu 2 unik..serius aku pn dpt agk lagu ana mng.lagu ft krg ckit.tp dia layak mng psmbhn tbek.aku minat ft tp kena ingt ni ajl yg miktiraf lagu n lirik bkn arts.lagu yuna pn xbest mcm dan sebenarnya…rasanya 25taun dh ajl dr dl ada ja yg xpuas ati arts diorg minat xmng..tol x.mcm aizat mng pn rmai yg xpuas ati tp xda la smpai wat page xsuke dia mng sbb dia agk pemes.caya la klo bunkface ka hujan mng pn rmai yg ngamuk…tomok ka mng,mst ckp sore depa xsdp la,lagu ntah pape la..btoi kan???

    0
    0
  16. Rival says:

    kebanyakan penonton yang masih lagi belom dapat menilai/memahami ape ke bende sebenarnya juara lagu ni.perkara yang paling utame, yang dipertandingkan adelah lagu. haaaa, megikut konsep habsah hassan, juri2 udah tau lagu mane sebenarnya yang layak ditabalkan sebagai juara sebelom persembahan bermula lagi, persembahan hanyalah markah tambahan utk markah yang sedia ade. ingat!popularti artis lagsung tidak membantu.hehe

    Namun begitu,masih ramai yang menganggap/ingat juara lagu ni mempertandingkan penyanyi. bila penyanyi kesayangan kalah, dikritik pule penyanyi yang menang.macam2 dikritiknye haih<– ape yang den cube sampaikan disini ialah kepentingan pemahaman sesuatu isu sebelom isu itu diulas dan diberikan pandangan. orang yang bijak adalah mereka2 yang akalnya mendahului lidah (kene selit jugak ilmu.hehe~)

    jadi, byk orang yg buat silap bile bertanye dan menjawab soalan berkaitan anugerah juara lagu :

    cth soalan : "siapakah yang akan memenangi AJL kali ini" <–salah
    cth soalan : "LAGU apekah yang akan memenangi AJL kali ini" <—betol

    0
    0
    • ayie says:

      btoi2..aku sokong

      0
      0
      • Puteri Bunian says:

        AKU TAK SOKONG!!!!
        SORE MACAM NAK TAHAN BERAK!!!!
        SHIT!!!!!!

        0
        0
      • intanizani says:

        tp penyanyi yg menyanyi so orang akan pandang penyanyi no matter what. contoh kalau zaiton sameon nyanyi lagu ana raffali tu,agak2 boleh menang tak. think think think.

        0
        0
      • sephia says:

        suker..yg terbaik tak semestinya yg paling diminati sbb music adalah universal wpun music jazz adalah muzik yg plg susah nak dibawa brp kerat shj yg benar2 menghayati jazz….malah muzik yg diperkenalkan Zainal Abidin pun tak tau nak diletak dlm kategori apa….but still remain the unforgettable kind of music..

        Kemenangan Ana Raffali sepatutnya dilihat dari sudut muzik yg universal , kreatif, fresh dan tulen dimana AJL telah membuktikan bahawa ia semakin mematangkan peminat untuk mengenali apakah sebenarnya MUZIK so, kepada sesapa yg terpaksa membaling kerusi..tolong rileks..because this is the turning point utk mematangkan masayarakat Malaysia menghayati Muzik. (huh! ganazz komen aku yg nih..ahaks)

        0
        0
    • chidori says:

      yess betol tuu

      0
      0
  17. incik jejol says:

    ala cam tak biasa jer. dah 3 ahun kan tren ajl cam ni. tren dia utk pilih lain dari yang lain, idea baru, tren baru. untuk jadikan industri lebih bervariasi. so anna raffali adalah calon yg tepat dengan lirik yg puitis dan lagu halwa telinga. yg jadi masalahnyer ada lagi banyak lagu yg lagi popular dari TOLONG INGATKAN AKU cam HANYUT, SOFEA JEAN dll. cam aku lak suka lagu KU ADE KAMU

    0
    0
  18. noknok says:

    pihak juri telah bersuara .. hehe .. tapi hanyut pon unik .. jarang kowt lagu camtuh .. by yhe way congrats tu Ana Rafalli .. memang rezeki anda .. hehe .. love hujan bunga di kuala lumpur .. pas nie wat la lagu hujan kerusi di stadium .. wawawawa

    0
    0
  19. intanizani says:

    whatever it is, i still think yuna or FT shud win~
    at least yuna is wayyyyyyy better than hafiz!!

    0
    0
  20. Chantek says:

    vote for diri sendiri.. ngeeee~~~~~

    0
    0
  21. sephia says:

    CADANGAN SAYA : AJL 26 NANTI ADALAH BERDASARKAN UNDIAN SMS SEBANYAK 100 % ..YEYEYEEEHHH..MAKA TAKDERLAH ORG BANGANG YANG BALING KERUSI KAHKAHKAHHHH..AHAKS!..SBB YG BANGANG DAH JADIK CERDIK BOLEH TENTUKAN JUARA AJL IKUT SPESIFIKASI YG DITETAPKAN.

    0
    0
  22. Merepek says:

    Baik wat Anugerah Lagu Popular kalo nak lagu kowg suka tu menang. .bila guna juri,slhkn juri. .bila da wat sistem sms,salahkn sbb tak guna juri. .:-P hai,mcm2. .

    0
    0
  23. hepigirl says:

    sume pun tak best..
    anak aku nyanyi twinkle twinkle little star lgi bestttt!

    0
    0
  24. lolyat gang says:

    pigidah korg
    balik2 kate FT

    FT sux !!

    tp betul ke ade org baling kerusi masa ana diumum winner?
    kalo ade biar aku backhand org tu….bongok punye manusia

    0
    0
  25. Aida-nureen says:

    aku rasa baik 50% penonton dan 50% juri frofessional…sebab pada aku kepopulariti lagu pun kena amik kira gak…lagu ana tu aku kurengla…kalau dgr lagu tu terus aku tutup….

    0
    0
    • ayie says:

      xstuju…xda maknanya populariti lagu..klo tgk dl time da ktgori lagu2 irama msia kdg2 xpnh dgr pn msk final tup2 mng…mcmn nk ckp ek…selera kita xsama dgn juri..juri mnilai 100% sume lagu..mcm kita minat arts 2 dl lagu 2 no 2.cnth klo datuk ct la yg nyanyi lagu ana 2.ada x org nk kata xlayak mng..datuk ct nyanyi so best la lagu 2.mcm kite dgr lagu2 luar negara..kite kdg2 xknl pn arts 2 dgr ja best lagu dia..mcm 2 la kena wat kt msia ni…dia dia xpemes jnj lagu dia unik ja..

      0
      0
    • lolyat gang says:

      x boleh
      sbb penonton mesia sux

      0
      0
  26. villa says:

    aku bru tersedar lagu tolong ingtkn aku puitis la..aku pown x bpe paham(sbb aku bkn dak sastera)..tersurat n tersirat meaning die..hehe..

    0
    0
  27. 1107 says:

    sudah2 la tu..x perlu la nk pertikai keputusan juri…terima la dengan hati terbuka…x akan ade satu pun pertandingan yang berjaya memuaskan hati semua pihak..apepun…TAHNIAH UNTUK ANA RAFFALI…ini hanya permulaan untuk kerjaya anda…semoga lebih berjaya lagi…

    0
    0
    • AJL BEST GILER TAHUN NIH!! says:

      betol tue!! abg nara nie sngajer nak bukak isu.. kesian kar AR! biasala… kiter nie.. sbgai pminat… mesti nak artis kiter menang kan? klu gtu! semua yg bertanding tu mmg ader peminat! tak kan nak bagi semua menang kot!!!
      untuk fans FT, BLACK, API, YUNA & sp2 yg korang layak menang tue, UDOH2 LA tu!! nak tak der rezeki utk lagu depa tahun nie! may b tahun dpn rezeki depa pulak! ALLAH SWT dh bagi kat depa untuk menang tahun nie!
      abg nara nie pun.. tak payah la nak undi2 gtu! klu based on undi… mmg hancur la industri seni negara kiter nie! dh la kecik.. semakin nak dikecik kan lagi… yg jadi juri masa AJL tue.. SGT2 berpengalaman, berilmu seni… klu yg tak puas hati dgn keputusan juri tu.. maksudnyer.. mmpertikaikan keWIBAWAAN & KEPANDAIAN.. juri tue.. AMY SEARCH ( entah2 yg mpertikaikan adalah fans AMY).. M.NASIR.. berape banyak dah anugerah yg beliau perolehi dlm bidang seni… (still tak puas hati ker?) ACIS.. wpun dier tak der la seglamer yg len tue.. tp tak boleh juga pertikaikan kredibiliti acis dlm bidang nie.. lamer tue dowh!! HABSAH HASSAN… mmg superb person.. serba boleh… mcm M.NASIR jugak!! so.. aper lagi yang tak dipuas hati kan??
      so.. BUKA LA MATA KITA… SENI NIE SUBJEKTIF!! so… semua PEMENANG, tiada PENGALAH!!!
      congrates kepada semua finalist AJL!! coZ semuanya GEMPAK & DO THEIR VERY BEST!!!
      kepada pemenang… FT, persembahan best giler!! tak terfikir pun.. great idea!! sgt creative!! i think.. FT boleh jd penasihat persembahan untuk semua peserta klu dier tak der masok AJL! he3!! HAFIZ, vokal mmg meletops! wpun tak sihat kerana xcdent, tp.. mmg best!! u really deserved that award!! u mmg gifted!!! i like!! MUH… vokal BLACK mmg tak berapa konsisten mlm tue.. wpun u my fav songs.. tp.. tak per… 2nd place pun.. ok!! alhamdulilllah!!!! i like!! ANNA… mmg rezeki bergolek2… all the best!!!!!

      0
      0
  28. Ramalan ku satu je btul, hafiz menang vokal. agak2 Drama King menang, ok aa dpt no. 2…

    Nama pun Anugerah Juara Lagu, bukan Juara Penyanyi/Penghibur atau Juara Lagu Popular. Nama kategori pun Lagu Terbaik. so fill in the blank le.

    Kekdg best gak Hits 1 (RTM) punye buat 2 kategori, terbaik pilihan juri dan popular iaitu pilihan peminat. xde sesape yg baling kerusi. lepas tu ade gak kategori persembahan terbaik. kirenye penyanyi yg btul2 buat persembahan akan diktiraf. Teringin plak nk tgk pengiktirafan kpd penulis lirik seperti dulu2.. (Habsah Hasan konker dari tahun 1986-1988, lepas tu Bob menerusi Isabella tahun 1989, S.Amin Shabab utk Suci Dalam Debu tahun 1990 dan lastly M.Nasir untuk lagu Tiara nyayian Kris pada tahun 1991. tahun 1992, format Juara Lagu telah diubah, no more kategori lirik terbaik)…

    hmm dah2 le erk… semua ni hanyalah hiburan semata-mata. best gak klu tahun depan punye ke-26, yg bertanding termsk Mizz Nina, Zee Avi ke.. ke gane?

    0
    0
    • kakput says:

      tapi, dalam penilaian juri termasuk tak “sebutan bahasa melayu biar jelas” bukannya pelat macam omputih cakap melayu?

      0
      0
      • ermm Hafiz nyanyi pelat2 omputih ke? wase2 ok je dgr sebutan dia…
        Ana Rafalli bkn pelat omputih, tp dia nyanyi style ‘rebeh’, same dgn cara Mawi nyanyi, tu psl kureng je, dgr pun kekdg tak best. mmg out le klu utk vokal terbaik, sbb salah satu kriteria sebutan kena jelas…

        0
        0
  29. Hampa says:

    Hanyut FT! Kalo tak Drama King or API

    0
    0
  30. 'heh' says:

    heh..
    kalau dah ikotkan undian dari peminat jangan cakap la kan.. lebih baik buat undian macam rancangan realiti tu.. guna sms jerk dari peminat..
    bila dah ader juri.. di pertikaikan plak keputusan juri..
    kalau nak pertikaikan keputusan juri.. negok juri la kan..
    nie juri yang tahu tentang seni.. yang tersurat dan tersirat..
    jadi tak payah la dipertikaikan..
    kalau dah mintak undian peminat..
    bukan JUARA LAGU nama nyer..
    rancangan pon JUARA LAGU..
    jadi penilaian tu dari segi lagu la kan..

    yang abg nara pon..
    tak payah la hot kan lagi menda nie kan..
    kalau la abg nara kata okey..
    heh gerenti kat sini sumer okey nyer..
    dok gitu..
    ehehhe

    renung² kan la…

    0
    0
    • kakput says:

      seronok ke bila anugerah berprestij ni menang tapi kemenangan tidak diiktiraf oleh 80% peminat muzik sendiri? ambil saje contoh dalam stadium masa diumumkan pemenang, separuh dari penonton bangun dan blah. seronok ke lihat kemenangan macam tu?

      saya secara peribadi tak salahkan Ana Raffali sebab dia menang, dah juri bagi kat dia, takkan tanak terima, kan? Tapi saya cuma tolong ingatkan juri, masih banyak lagi lagu yang sesuai menyandang Juara Lagu 25 :)

      0
      0
  31. quEenr!an@ says:

    no comen…..
    bkn nye aku ley dpt award die pun…
    huhuhuhu.=)

    0
    0
  32. Raitei says:

    Tahniah la kpd artis2 yg menang coz they all clean!
    anna mmg best..
    hehe

    FT pas nih terjun dalam api pulak ye…hehe, nice show

    0
    0
  33. chidori says:

    saya tak kisah pun lagu mana yg menang sebab sumer best2 hehe.. nak kecoh2 pun bukan dapat duit punn..

    0
    0
  34. ss says:

    hahhaaa..aq berpuaz aty sgt ana raffali mng..
    n aq kcewa plax coz stacy x mng …
    hurm..x pew sabo je la..

    0
    0
  35. makcikpot says:

    makcik pun terghezut cipan jugak masa diorg umum result smlm. mati-mati makcik ingatkan penyanyi+komposer dimaksudkan tu Yuna (sebabnya penonton pun dah bersorak gila punya time tu). tup-tup lps announce, semua senyap.

    kalu tgk persembahan iringan ana smlm, mcm pantomim skolah menengah pun ada. mcm tak kena je lakonan mamat & hantu2 yg berkeliaran tu.

    apa pun dari segi lagu, mungkin hakim mencari originaliti. mostly lagu2 yg masuk smlm kalau dengar betul2, irama dia mcm ada cilok skit sana sini (cth: lagu-lagu edry). yg mana tak menang tu mungkin sbb ada slack skit pada vokal. benda2 kecik camtu blh beri effect pada markah

    p/s: ntah2 hakim sendiri pun tak expect ana rafali yg menang smlm. hehehe

    0
    0
  36. BAMBOOO says:

    terpikir gak lah.. wang 10 ribu utk pemenang mcm skit ja.. berapa ja untung boleh dapat..
    kalu tgk dari segi performance yg dibuat.. rasanya makan belanja banyak jugak.. maybe dm 2-3 ribu.. dgn baju lagi.. penari lagi… pastue nk bahagi duit utk kompeser dgn penulis lirik lagi.. berapa jer boleh dapat..

    pastue yg xmenang mmg rugi r?? haisy konfuse ak…
    ada sesiapa tahu pasal benda2 nie???

    0
    0
    • kawan lama says:

      kalo wat persembahan mesti dibayar mahal kan? mesti untung wat persembahan cam tok ti drpd masuk bertanding…kalo masuk xtentu menang n dapat duit…. kalo wat persembahan mesti masyuuukkkk!!!

      0
      0
  37. ana rastali says:

    x semestinye yg puitis, t’surat n t’sirat.. punye maksud yg mendalam itu ade lah yg terbaik.. penah dgr pepatah or ayat mcm ni x? ” i’m british ( shakespears), so everything from my mouth is masterpiece..( means pepth ni ialah ape2 yg dtg dari org berseni,org anggap bagus) :D kdg2 org dah set dlm mind yg puisi mcm ni t’baik..hanye org b’seni yg faham, n so on..tp kdg kite x sedar..sumtime ia cuma idea kosong…sumthing straight forward mcm lagu2 lain pun can be the best..punye maksud t’sendiri jugak n probably other’s can get the meaning. puitis sgt smpi org x phm pn x bagus..x dpt pengajar.. nth la.. ini pendpt saye ajek.

    0
    0
  38. Juri adalah org seni. Dorang tahu mana yg patut terpilih.AJL pertandingan keseluruhan utk lirik,melodi n persembahan yg dibawa.So, x perlu pertikaikan kemenangan. Nak dengo kata2 public mmglah sah2 nk pilik artis favourite. x seni gitu ….

    0
    0
  39. BagusMaTi says:

    Tv3..gila kontrovesi + publisiti..suka buat benda2 yg pelik utk menarik perhatian org ramai…

    0
    0
  40. iynies says:

    saya bukan peminat ana raffali. tetapi kenapa mesti perbesar² kan lagi isu ini lagi? yang dah lepas itu.. biar le berlalu.. agak tidak bersetuju dengan statement abg nara – “Apa pun undian anda mungkin akan membuka mata pihak pengurusan AJL seterusnya agar mengambil kira sensitiviti peminat dalam membuat keputusan. Undi jangan tak undi!!!”-
    peminat ade byk lagi platform untuk menyokong artis kegemaran mereka.. jangan keliru tentang AJL. pengikhtirafan kepada komposer dan penulis lirik.. bukan artis.. lagipun itu smuakan rezeki ana raffali.. pada pandangan mata kasar mmg pilihan juri.. tapi cube mendalami lagi.. ini kan ketentuan MAHA ESA. DIA lah pemberi rezeki atas usaha gigih ana raffali.. itukan janjiNYA.. abg nara dan kawan² lain tak percaya rezeki dari MAHA ESA? jangan le pertikaikan lagi yer..

    0
    0
  41. ape kejadahnye... says:

    dah2 tu..kalo korg jdi ana raffali n org pertikaikan ape perasaan korang?lantak r sape menang…korang nie terror sgt ke nk judge lagu die layak ke x?dulu time ajai n nurul menang, diorg pun kene dasyat gak..terima je la keputusan, walaupun aku pun tekejut gak keputusan AJL semlm, sbb aku ingt yuna, tup2 ana raffali yg menang. bagus gak la die menang, sbb die tulis lirik, komposer n penyanyi..korg buleh ke wat bende2 tu?setakat kondem org pandai la….kalo korg adnan abu hasan ke, m.nasir ke, juri2 yg amat dasyat n bertauliah, nak kondem lagu yg menang, g la ckp terus terang..

    lantak la suara die mcm org nk teberak ke, terberanak ke, die cantek n xcantek ke, famous n xfamous ke, sah2 AJL untuk pembuat lagu..

    kdg2 aku rase org yg konplen ni sbb diorg xkenal ana raffali..diorg nak lagu glamer menang..korg tau bile artis korg xmenang, mengamuk n bukak 1 page tak suka ni, tak suke tu…

    nak ber pendapat xsalah, tpi bkn dengan menghentam kata suara ana raffali mcm ape la, xsesuai la..tpi hentam menggunakan kata2 yg bernas ke. . kalo mcmnie la, baik korg g tgk AF ke, Mentor ke, ape2 je la realiti TV, ha, baru puas hati semue org sbb org glamour menang…

    0
    0
  42. sosok says:

    aku rasa panggil je juri luar..dr mana2 je laa..bkn dr malaysia..yg mmg x kenal langsung dgn artis kita..so mslh bias ni x berlaku..ngeh3..

    0
    0
    • mamanyabudi says:

      betui tu sosok….bagus jugak lah klau juri di undang dari negara luar…baru ler tau yg mana ok atau tak….

      0
      0
  43. boy_skizz says:

    pada aku lak….faizal tahir dah perform yg terbaik….then dapat best performance kan….aku tgk faizal tahir lebih fokus kepada persembahan dari nyanyian…semua artis layak menang…dan Ana Raffali adalah Terbaik antara yg terbaik…ana yg yg cipta lagu keseluruhan so dier dapat menjiwai lagu tu dgn baik…tahniah ana raffali…jgn lupe wat kenduri….hehehe..peace…

    0
    0
  44. zullwell says:

    thinks positive…

    tiba2 Nara kena marah sebab buat poll… huahhaa3… sian ko Nara.

    anyway, kita terimalah kemenangan Ana Raffali tu secara terbuka. okay apa lagu dia… ada jiwa gak lagu tu walau persembahan dia aku kategorikan sebagai persembahan yg luar biasa (hampeh)….

    kita belajar2la menerima kenyataan apa yg kita suka kekadang2 tak tepat. tapi serious giler memang aku terlopong waktu diumumkan ‘Tolong Ingatkan Aku’ pemenang AJL25…

    terus kawan aku cakap ” ‘Tolong Ingatkan Aku’ esok aku nak pinjam sangkar Ana Raffali kurung M. Nasir” huahaha3…

    sudah2lah tu…

    0
    0
  45. agro says:

    hanya orang seni saja yang dapat menilai lagu yang terbaik

    0
    0
  46. aku bukan juri says:

    bagi aku, kemenangan Anna ni sepatutnya boleh membakar lagi semangat penyanyi n komposer lain untuk buat lagu yang lagi best pada masa akan datang. barulah ada saingan yang sihat. think positive ;)

    0
    0
  47. dr ally says:

    smlm riuh gak la kat tmpat aku…but sbg doktor yg x phm sgt seni neh, aku ikut jela sapa yg menang. wpun mlm td skg api n muh..hoho

    0
    0
  48. biarlah,,, walaupun saya xsetuju ngn juara kali nie… mungkin rezeki si juara kot….
    menang kalah adat pertandingan..

    0
    0
  49. jefri says:

    hurmm..benda ni lebih kurang macam kontroversi nirmala ngan keliru ajl tahun 2002 kan..tp bezanya, lagu-lagu zaman dulu bersaing sengit..bkualiti plak tuh…aku rasa ajl25 punya lagu2 paling tak meriah…sama genre jek…lebih kurang. takde variasi sangat. papepun, kemeriahan ajl seperti awal2 kemunculan hinggalah ke 2,3 tahun yang lepas adalah yang paling best…well, macam graf jugak, ada naik, sekata n menurun….=)

    0
    0
  50. hyde says:

    i tak ske nyanyian ana mlm smalm she sounds better in ‘kalau berpacaran’ tp lgu ‘tlong ingatkan aku mmg layak menang…

    0
    0
  51. Jena Jen says:

    ana rafali ikon baru muzik masakini. Terima dgn hati terbuka. yg pilih pn M.nasir . Bkn calang2 org ya. Dia ada pengalaman kau ado?

    0
    0
  52. Didi says:

    Yang penting manchester menang,boleh lah rasa gembira sikit. Ehek

    0
    0
  53. Shadow of Deth says:

    Bila band2 metal nak diberi peluang dalam AJL ni? Nrocinu, Bentara, Langsuyr, Sil Khannaz etc.?

    0
    0
  54. burung gagak says:

    at least,kalo nak bg ana rafali menang pun,jgn bg dy juara,bgla tempat ketiga dulu ke,kedua ke…ni terus juara,memang r ramai tak puas hati….;-( anyway congrates to ana rafali….;-)

    0
    0
  55. yos says:

    xyah gado2..kite tgk aim tahun ni sape menang..aim lagi better kot dari jauar lagu

    0
    0
  56. kerbau balau says:

    daripada guna juri-juri bodoh tu……
    lebih baik pakai sms penonton………
    juara bodoh, juri bodoh….TV3 suku lagi la bodoh.
    M.Nasir tu SPM pun tak ada.

    0
    0
    • Shadow of Deth says:

      sms komfemla Yuna or artis yng famous2 menang. X adil bagi sebuah acara yang bernama ‘Anugerah Juara Lagu’. Kalau ‘Anugerah Juara Lagu Popular’ x pela.

      0
      0
      • ape2 je la says:

        setuju dengan shadow of death

        kalau nk buat sms penonton…baik x payah ade AJL..
        kualiti pemenang pun nnti sama mcm program realiti la jawabnye..

        dan siapa kite nak menilai juri2 tu bodoh..melainkan kite pun ade ilmu dan pengalaman dalam bidang ni..

        0
        0
    • safa says:

      kot ye xpuas hati tak payah nak membodohkan org wahai si KERBAU BALAU…sampaikan melibatkan tahap pendidikan org..even m.nsir xda spm, tp dia xbodoh spt yg kamu cakap..dia ada ada akal n otak untk menilai lagu2 yg berkualiti brdsrkan penglamn dia sendiri…yg kamu pulak ni kalaupun pendidikan tinggi tp xda adab bila membodohkan org apa maknanya????????????????????????????

      0
      0
  57. farapink says:

    huhu..xsangke le buleh menang itu lagi.. tp tahniah le.. hmm.. sangkaan nye FT @ Black yg menang.. nyata meleset.. Persembahan mlm td bgos2.. penganjuran best.. tahniah ajl 25!

    0
    0
  58. ape2 je la says:

    minta maaf ye abang nara..tapi saya kurang setuju dengan ayat abang nara
    “..mengambil kira sensitiviti peminat dalam membuat keputusan..”

    AJL terjamin kualiti nya…kalau masa depan nnti undian dibuat dengan mngambil kira pandangn peminat…tak mustahil keputusan yang dibbuat di masa hadapan akan jadi x berkualiti..

    saya bukan la peminat ana rafalli mahupun faizal tahir atau sesiapa sahaja..

    tapi itu la sbb nye kite ade juri..juri yang berpengalaman..kalau nk diambil kira pndangan smua orng..memang x de kputusan la jawab nye sbb masing2 ade artis kesukaan dan padangan masing2..

    0
    0
    • budin yahooo says:

      juri klau pengalaman macammane pun tetap manusia. ada taste masing2. ade yang suka pedas,ade pula yang suka manis. macam tu la juga klau kita dengar muzik, semua ade taste masing2. benda2 macamni terlalu subjective untuk bercerita tentang pengalaman

      0
      0
      • ape2 je la says:

        kalau fikir mcm tu…susah la smua orng nak jadi juri sbb nye smua orng mesti ade kesukaan sendiri..

        hopefully..penilaian semalam dibuat secara rasional walaupun memang la kalau manusia ni ade preference mereke yang tertentu

        0
        0
  59. Oh, ye ke..? says:

    Thank you, we have already counted your vote.
    Hanyut – Faizal Tahir 34.52% (1,483 votes)

    Kebahagiaan Dalam Perpisahan – Shahir 3.35% (144 votes)

    Noktah Cinta – Hafiz 4.33% (186 votes)

    Drama King – Meet Uncle Hussein dan Black 6.63% (285 votes)

    Ku Ada Kamu – Adira 2.82% (121 votes)

    Cinta Sempurna – Yuna 11.2% (481 votes)

    Pelita – A.P.I 6.91% (297 votes)

    Berlari – Tomok 1.28% (55 votes)

    Sofea Jane – Black 7.1% (305 votes)

    Mencari Konklusi – Hujan 0.26% (11 votes)

    Selamat Malam – Faizal Tahir 5.77% (248 votes)

    Ekstravaganza – Bunkface 0.98% (42 votes)

    0
    0
  60. budin yahooo says:

    btol jugak tu pakai sms. maybe bleh 50% juri dan 50% SMS. juri leh bagi markah yg tinggi utk lagu versi baru2 manakala SMS plak lebih kepada lagu yang popular. klau cam tu tak da isu lagi pasal tak puas hati keputusan juri. kita bentangkan dalam parlimen pasni k

    0
    0
  61. akunokk says:

    haha .. yang penting jangan salahkan ANA RAFALI k , salahkan Tolong Ingatkan Aku , oleh kerana lagu tuh milik die , sumer sound dier, sian dier, juri da bg keputusan, akunokk confirm juri pon agak terkejut rasenye tup tup lagu tuh juara .. congrats to ana rafali .. yaay .. congrats to all finalist .. at least dorg finalist .. korang ader??? x ader kan .. :)

    0
    0
  62. kemakemo says:

    korang gaduh2 pon bukan die share duit ngan korang pon~!!haha
    masing2 ade pendapat,,nk trima,,trimalah xnk trima sudah contohlah kalau aku trime pendapat ko,,n sape plak nk trime pendapat aku?so bg jer pendapat korang byk sbb korang nk bg sbb itu mmg hak korang..betekak pon x gune sbb mesti korang nk tegakkan pendapat korang~!!pikir2 kn la
    ::teori sains sosial:perilaku manusia

    wah mengeluarkan teory yg aku blaja ni~!!yeah yeah !!hahahaha

    0
    0
  63. aku nak komen says:

    no matter what… aku tetap sokong Faizal Tahir.. “tak mahu dah penyanyi lain” (cam iklan syampu)

    0
    0
  64. KN says:

    Cinta Sempurna – YUNA layak menang

    0
    0
  65. safa flup popi says:

    Tahniah Anna Raffalli.
    Tapi rakyat Malaysia ramai yang cerdik dan berpelajaran tinggi. Keputusan AJL telah berlaku.
    Nak bagitahu juri semua..
    ANDA TIDAK LAYAK MENJADI JURI.

    0
    0
  66. joe says:

    juri semua da OLD SKOOL..kalau cam ni punya hal alamt sampai AJL2020 pon sama gak…

    0
    0
  67. junsisqo says:

    sy rasa yuna sepatutnya dapat dlm top 3…lagu die bagus ap…urmmm tp nk wat cmno da bukan rezki die……masa dorg announce juri…ak mmg da bajet yuna gerenti takkan dapt….sbb teringt masa yuna join 1 in a million…rasanya ad juri yg sama “kalu tk silap”…

    0
    0
  68. suka ati aku. says:

    macam nilah..nt every year anugerah juara lgu kita bg aje kt faizal tahir tu..nt aku cadangkan kt TV3..

    0
    0
  69. AJL 25 says:

    Rancangan Hiburan di Dunia yang SEPATUTNYA dapat TROFI Juri Kelakar.
    Ahmad Izham Omar…next time kena buat pemilihan yang tepat untuk lantik juri AJL ok.

    0
    0
  70. cooll says:

    Tahniah buat Ana Raffali!!..pedulikan orang2 yang tak puas hati tu..hahaha…dalam hal ni kita tak bole puaskan hati sume orang.. kalau ader orang nak baling kerusi ker aper kerr biarkan..awak tak rugi aper2 pun..

    0
    0
  71. insan says:

    ahh korang sume nie…nanti tiap tahun bagi ft menang yea…biar sume anugerah die sapu bersih baru korang nak diam.. BUTA SENI

    0
    0
  72. BumbleBee says:

    alah…kalo nk kire layak x layak…alamatnyer tiap2 tahun artist favoritism yg akan gondol sumer… dah ade anugerah bintang popular, AF and anugerah2 lain yg perlukan voting dahlaa…x yah nk jadikan AJL anugerah based on vote gak…x kemana nnt jadinyer kalo balik2 org yg sama. Nanti lagilaa lagu irama Msia x bleh carik makan…dah kalo yg vote nyer sumer muda mudi.

    0
    0
  73. YoungLove says:

    Buat Beautiful Nara dan yang anti Ana Raffali ini bukan pertandingan yg menggunakan kuasa SMS voting buat menentukan siapa juara. Ini AJL dan tak wujud isu sensitiviti peminat dalam menentukan siapa pemenang. Kalau nak yang popular menang lebih baik undi di ABP sahaja kerana kita boleh lihat semua yang di sana Fofular-Fofular belaka. Ana Raffali memang layak menang kerana beliau berusaha untuk mencapai ke arah itu dan buat mereka yang tak tahu perjalanan karier Ana Raffali silalah buat rujukan dahulu.

    0
    0
  74. OO says:

    Aku tengok M. NASIR tu sangat la kusut masai. Rambut, misai,….janggut …berserabut.
    Bila lantik orang tak kemas…keputusan AJL pun HANCUSSSS la..
    TV3 boleh terangkan kat kami….apa bagusnya juri serabut ni ???

    0
    0
  75. lina reens says:

    thon nie msti ana raffali menang kn,sb sye minat ana raffali..

    0
    0