Written by Bella | June 14th, 2017

Umum mengetahui Sharifah Sakinah baru sahaja melahirkan anak perempuan sulungya, Anais Adha hujung bulan lepas. Masih lagi dalam tempoh berpantang, Sakinah telah dikecam netizen selepas beliau memuat naik foto dirinya yang sudah keluar dari rumah dengan kapsyen “ponteng pantang tepi lift”.

Rata-rata netizen tidak bersetuju dengan tindakan Sakinah dan menasihati beliau untuk tidak ponteng pantang demi menjaga kesihatan tubuhnya agar pulih sepenuhnya selepas bersalin.

Setiap orang mempunyai pengalaman pantang yang berbeza.  Netizen cuma risau jika tubuh badan Sakinah tidak pulih sepenuhnya. Apa-apa pun, kami harap proses pantang Sakinah berjalan dengan lancar.

27 responses to Sharifah Sakinah Dikecam Netizen Kerana Ponteng Pantang?

  1. Anonymous says:

    bio lantak le badan dia..sakit esk anto kn je ke spital..
    bis cite

    34

    0
  2. Ex-Amnet Forumer says:

    Ikut nasib. Mak-mak sedara kita umo dah 50an tak ikut pantang sbb sorang duduk oversea dan sorang lagi lifestyle urban. Tapi sihat, slim dan aktif.

    20

    20
    • setuju says:

      yep dan ada jugak pantang mak2 pantang bersungguh tp bila masuk 50s lemau sakit2 urat jgk. pokok pangkalnya lifestyle. pantang tapi lepas tu duk buat lemak dalam rumah je lain dengan x pantang tp rajin turun berkebun petang2

      23

      0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      kakak minah jambu pon dulu dia tak pantang ape2 semua makanan dia lantak..keluar pegi kedai nyonya masa dlm pantang konon tk sakit…malam2 keluar ngan laki balek malam kena embon jantan…ha skarang badan sakit2 kaki sakit ..pingang sakit..penakot cekek obat..nak telan panadol pon susah …! helo sakinah u tu muda lagi umr pon mungkin sebaya ngan minah jambu u nak kena jaga badan u jangan sampai masok angin sakinah ! nanti u dapat sakit macm kakak minah jambu kau baru tau eh huh ! dasar degil !

      1

      0
  3. Sizuka says:

    Masa pantang anak first, minggu kedua aku dh start jalan2 kt mall. Stokin jarang pakai, bertungku lg lah malas. Paling tak boleh belah, mandi malam. Tak lama lepas tu padan muka aku, rasa lemau, tak fit mcm dulu. Masalah dalaman pun ada sampai refer specialist O&G. 2nd pregnant aku gugur, masa tu mmg aku pantang betul2, dh serik. Kadang2 memang petua org lama2 ni extreme sikit. Selagi boleh follow, follow la.
    Bukan lama pun. Yg mana pantang yg macam nampak ridiculous tu, xyah la ikut.

    14

    0
    • nk mcm mak sihat says:

      btul tu ..sizuka says:
      aku dlm pantang mak jaga, mak dah brumur 84 tahun, pnah mlahiran anak 11 org, mmg ikt pmtg sgt mak saya ni, alahai, saya x suruh pun mak dtg jaga kita, tapi mak tahulah sbb saya ni anak dia, dia tau, mana yg buruk dn baik, pagi2 dlm kul 6am ke atas, dh bgun, siapkn utk pntg aku, masak air daun jmabu batu (utk kecutkan v), mndi air serai dn daun2 lai yg spatutnya, gosok perut gn limau + kapur sireh lpas tu bekung (ni yg aku mlls sgt) mandi pagi2 katanya, mkn yg panas2 dn x brminyak, hari2 mcm tu, malam pulak lepas kul 8 pm jgn mandi dia kata, mandi sebelum maghrib, alhamdulillah aku dh umur 46 tahun skrg x ada darah tinggi dn kencing manis, aku nk sihat mcm mak dn mengjankau umur lebih dari mak, InsyAllah..haraplah.

      10

      0
  4. ikuttingkap x ada nikmat bsalin says:

    nth2 dlm pntg pun masih bersama…yg rugi ko..bukan laki ko., nnti kalau x jaga, kt “miss v” tu akan tersembol kuar kt celah2 p…i tu mcm telor rebus…tu sgt bahaya..sbb pnrtg x jaga, pntng bkn makanan je, body pun di jaga,.silap2 hb blum 40an dh rabun…itu slh satu rabun yg x jaga pntng.

    2

    6
  5. akak akak sangat says:

    biar je…suami dia mampu cari lain.Arwah mak pernah pesan, jgn sibuk jaga luar je.

    3

    0
    • c says:

      ya la…nnti dia pun akan myusur mcm kakak2 nya kawin cerai, kawin cerai.

      1

      6
      • Anonymous says:

        ape laa punyer mulot…yang sakit badan pun nanti dia tapi x plu smpai nak ckp kahwin cerai orang tuh dah knp…susah sgt ke keluarkan ayat2 yang elok dari mulot tuh..

        8

        6
  6. sutun kurita says:

    biar la dia..pandai dia la nak uruskan badan dia..x yah la nk kecam bagai..sakit pening dia bkn kita yg menjaganya ponnnnnnn…jaga kesihatan diri sudaaaa…

    18

    14
  7. Fidot says:

    Biorla dia, kalo sakit badan dia. Baik aku jaga bdn sendiri. Lainla adik beradik aku ke leh la nasihat.

    4

    3
  8. Saper2 je la says:

    Ate bior lantak le dema…hal dema retis usah dicampor…suka beno nyebok hal retis ni…baca gitu2 je udoh. Tak denya dema heran kome pnya komen eh… beria2 nasihat kawan tu…bior lantak dema. Demakan memang jenih2 pelik2 rope tu. Retis le katakan. Sape yg sayang beno dgn dema doakan le utk dema..lg ‘bagus’ wat le solat hajat utk dema kehkehkehkehkehkeh~~~~(^^)

    3

    1
    • sutun kurita says:

      Aje ye ape yg mike ckp tu…deme tu suke benor kecam-kecam ape tebeat pon ntah lerrrr..jage badan sndiri udah le..nasihat x ngape..kecam tu jgn lerrrrrrr…ye idok???

      0

      0
  9. Hanna says:

    Banyak nye ustazah cum nenek becok ..kauorg duduk la berpantang kat overseas baru kau org tau …lepas 3hari lahir anak …kena mula drive anak yang lain ke sekolah ….tak ada pantang pun …..dah besar besar pun anak aku

    .sihat aje …. Penting tu jaga exercise saja …sihat la kau org … Pantang pantang ni amalan kolot aje …

    5

    3
  10. anon says:

    Berpantang ni perkara yg mengarut dari nenek moyang. Aku tak pernah berpantang pun, & mkn pun ape2 je yg aku suka. Takkan nak manjakn diri mcm org2 zaman dulu. Org melayu je yg terlebih2. Bangsa lain ok je. Tengok mat saleh, 3,4 hari je beranak dah pun keluar rumah, bawak kete, gih kedai.
    Lagipun aku tengok mak sedara aku tak pernah pantang pun masa muda, bila tua ok je. Yg dia jaga cuma dia tak mkn banyak sb takut gemuk., Tu je. Dah dekat 60thn, sehat walafiat pun & takde sakit2 urat ke ape ke.

    6

    1
  11. Kak Kiah says:

    Sebenarnya takde isu. Akak rasa dia lagi tau pasal amalan serta kebaikan keburukan amalan berpantang ni. Sebabnya dia kan fitness trainer. Dan lagi satu sebab kakak dia si Shahira tu kan anak ramai hehehe. terpulang kat dia la dia ikut ke tak amalan tu. Kalau rasa dia salah kita nasihat je la dia. Tak payah la kecam bagai. Ini gaya komen macam berdosa besar je kalau tak berpantang..macam kita ni nak paksa2 dia plak. Nama pun amalan kan? Tak amalkan pun tak salah rasanya…

    5

    0
  12. Anonymous says:

    Bio jela die..die xpantang tapi die rajin exercise bagai,,kita ni dalam pantang kemain berpantangnya tp dh hbis 100 hari exercise pun x, bedal je semua benda.

    6

    0
  13. opah ko says:

    Aku pecaya ckp org tua2 , penting nye berpantang lepas bersalinkn anak ! selain muka tak mkn tua , badan sehat ,cantek , paling penting sbb tak nak yg bwh tu longgar berair kembang tu yg problem .. tu jea .. !!

    1

    0
  14. aina says:

    pd aku komen2 netizen yg discreenshot bukan kecaman tp lebih pada nasihat la.. tajuk tu agak kuranggggg sesuai la wahai admin :)

    2

    0
  15. Anonymous says:

    Attention seeker ke apa ni…dah le ponteng nk share pulak… tak ada Nye org ponteng sekolah share pulak dlm internet saya ponteng sekolah…

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Ramainya makcik2. sayang sungguh dengan shakinah ni. Lantakkan dia. Dia kan moden. kalau sakit, dia yang tanggung. Sibuk sungguh korang. Jaga diri sendiri sudah. Kecam la sekali dia tak bertudung, kenapa tak?

    1

    0
  17. Jina says:

    Sudah lah chuolz..yg komen2 pantang bagai badan gemok mcm tapir gak… pastu acah2 miss V ketat walhal busuk kepam peloh kegemokan je..

    2

    2
  18. mak jemah says:

    pantang tu priviledge utk ko replenish tenaga and sihat kan badan je. suka hati la nak pegi mana. habis tu org yg takde cuti bersalin mcm student, doktor pakar segala tu idup je. takde masalah pon. suka hati dia la. sibuk nau

    0

    0
  19. Conpius dr says:

    Aku bukan pro pantang tpi menyampah dgn org melayu dapat fact dr mane ntah 44 urat putus mase beranak.rase pelik .main tibai je.cube namekan 44 urat tersebut ikut anatomical location klu boleh.boleh saya buat case write up ke ape.mengarut!

    1

    0

Leave a Comment

Optional