Written by Bella | August 3rd, 2016

Sufi AF 2015 sebelum ini dikatakan berbalah dengan ibunya sehingga digelar anak derhaka oleh wanita yang bernama Irma Suriana Mahamud.

Berita berkenaan menjadi perbualan hangat semalam apabila luahan rasa tidak puas  hati Irma terhadap Sufi yang dimuat naik oleh beliau di Facebook tersebar di Internet.

Enggan orang ramai terus berspekulasi, Sufi telah tampil menjelaskan perkara sebenar. Menurut Sufi setiap keluarga mempunyai masalah mereka tersendiri dan apa yang berlaku cuma satu salah faham.

Setiap keluarga ada masalah tersendiri dan setiap ibu juga ada karakter masing-masing. Benar ibu saya suka marah-marah dan pastinya mereka yang tidak mengenali ibu saya, apabila membaca status yang dimuat naiknya itu akan mengundang salah faham.

Tambahan pula saya sebagai artis orang kenal dan mulalah kaitkan saya dengan ayahlah, ibulah. Saya akui saya dan ibu memang ada perselisihan faham sebelum ini namun kami sudah selesaikannya..

Ibu seorang yang suka berkongsi dan meluah kata-kata di laman Facebook, baginya laman sosial itu sangat penting. Jadi, saya telah berpesan kepadanya agar tidak meluah perasaan menerusi laman sosial lagi. Iyalah, apabila marah memang setiap perbuatan kita tidak sedar dan bila sudah reda baru akan sedar atas apa yang sudah terjadi.  Alhamdulilah ibu telah sedar dan telah memadam status tersebut.

Irma sebenarnya masih cuba untuk memahami kerjaya anaknya itu yang kini jadualnya semakin padat.

Sufi akui mungkin kerana beliau terlalu sibuk, ibunya juga terasa hati.

Sebenarnya ibu saya sedang dalam proses belajar memahami kerjaya saya. Mana tidaknya, dulu selalu bersama ada masa dan bila sudah sibuk malah jarang balik ke rumah, jadi mungkin sebab itu ibu agak terasa. Saya sayang ibu dan begitu juga dengan ibu yang sayang saya.

Nampaknya Sufi pun sudah memberikan penjelasan. Iyalah, kadang-kadang kita tidak sedar yang kita ada melukan hati ibu kita. Kata orang, hati seorang ibu itu sungguh sensitif. Mungkin ada antara mereka tidak meluahkan rasa sakit di dalam hati, sebolehnya cuba untuk menjaga hati wanita yang telah banyak berkorban untuk kita..

Sumber Berita : Media Hiburan

64 responses to Setiap Keluarga Ada Masalah Sendiri, Ibu Memang Suka Luahkan Kata-Kata Di FB – Sufi AF2015

  1. Reramarerama says:

    Da la tu mak cik..x baik buka aib keluarga pd org lain..nsb baik sufi explain baik2. Jgn jd bbnu mak cik,kena fikir pjg n settle dgn anak diam2. Anak busy bekerja tu kena bsyukur,sbb rezeki dtg mencurah2 utk diri mak cik juga.
    Klu nk bg fhm sufi,bwk jela mak tu ke hulu ke hilir sesama..alih2 jd personal assistant. Xde la terasa hati lg.

    0

    0
    • Kak Nam says:

      Ibu x mcm ibu…baik ko jadi ibu ayam jer!

      0

      0
      • amoi says:

        mcm si ibu afiq tu plak..yg dulu siap masuk melodi bagai nangis2 kata afiq tu anak derhaka…sekali dah baik anak branak tu, aku tgk plak jd mcm kesian dkt si anak sbb dulunya si mak kemain lg kutuk anak n jatuhkan air muka si anak..haihhh…plz la makcikkk…pk la skit..itu anak ko kot…jgn laaa perangai mcm budak2..sufi ni pon ada maruah jgk..jgn la aibkan anak sendiri -.-‘

        0

        0
        • Anonymous says:

          Mak dia ni mmg problematik Peah. Ingat tak dulu ada gossip pasal konon si Sufi nk kena liwat dgn bapak tiri…?!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ibu mcm ni byk dlm drama Sinetron…huhuhu

          0

          0
        • Datin Semah says:

          Emak mulut puaka kalah kak joy..habislah. Jadi lembu la kalian asyik kena ikut cakap si emak kuku besi. Sampai ke tua la kena tahan perangai emak2 macam ni.

          0

          0
        • Kak mawar says:

          Aduhai macik…nk jaja pasal anak derhaka utk apa…meraih simpati or nk meraih popularity?? Kemon macik, ckp dpan2 dia kan lebih mudah…xde la aib keluarga uols terus menerus d jaja…eh malu la…

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          Sufi, pi settle, minta maaf cepat…kata2 ibu tu suatu doa…yang si ibu lak tak beragak luah habis kat media sosial…adeihhh…benda cam ni takyah laa aibkan keluarga sendiri…bincang elok2 kt rumah takleh ke?sambil minum kopi, cicah biskut hupseng…perghhhhh…jangan gi bakar biskut hup seng tu lak…..satu citer lain lak jadi…puiiiii!!!!

          0

          0
      • kentut padu stevia says:

        kalau marah … jangan sebut anak derhaka..sebut anak bertuah
        bila usia meningkat ..emosi kadang2 tak stabil..perlukan anak di sisi..

        0

        0
    • Mama says:

      Manusia zaman skg, mengadu kt tuhan je la ..atas sejadah. Yg kau buka pekung anak kau sendiri juga dlm media sosial. Apalah punya akal pendek kau ni ibu hoi.

      0

      0
    • Kiah says:

      Settle kt luar je lah. Ajak lah gi Mc D ke…makan sate ke… Tak puas hati cucuk anak ko dgn lidi depan2. Emak apa mcm ni. Emosi semacam. Dah nk menopause kut. Hishhh, bawa la mgucap haih. Darah daging ko juga. Tak patut..

      0

      0
    • Insaflah Auntie Hoi says:

      Yg kau buka aib anak kau sendiri. Apalah punya bangang auntie ni. Tertelan daun ketom ke huh?!

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Bijak Sufi kawal keadaan & tak nak bagi aib mak dia. Mungkin dia terasa dgn sikap mak dia tapi dia masih tutup malu keluarga. Sekurang kurangnya dia berfikir juga, kalau dia balas kenyataan mak dia tu, situasi akan jadi lebih rumit. Betul juga jawapan dia bagi kat media tu. Sekurang kurangnya jawapan itu seperti jalan penutup utk masalah tersebut diungkit berpanjangan oleh wartawan. Kalau dia bagi kenyatan lawan mak dia juga, aib keluarga sendiri juga yg akan keluar. Pi mai pi mai tang tu jugak…

    0

    0
    • Aida233 says:

      Tu la. Tip top cara Sufi balas kenyataan kat media. Nampak elok, relax dan tak memalukan siapa2.

      Very good Sufi!

      0

      0
  3. Ruru says:

    Sebolehnya seorang ibu jgn cepat mengata anak kita anak derhaka biarpun besar kesalahannya..statement begini sgt melukakan hati anak…Anak makcik ni matang dlm bertindak…sisi luaran…ni anak yg baik…doakan yg baik2

    0

    0
  4. Anonymous says:

    mak dia fikir ngadu kat social media is cool. no mom, its never cool

    0

    0
  5. Anonymous says:

    dugaannya bila dapat ibu yg mcm ni…..
    bersyukurlah sapa yg mempunyai ibu yg baik…
    ibuku yg baik…uhuhuuuu

    0

    0
  6. huh says:

    Hope dpt selesaikn dgn baik.
    Ada betulnya apa yg dia (sufi)…katakan pada maknya tu..jgn nak luahkan apa2 dlm lama sosial. Nasib dia pandai berbahasa.
    jika krna kerja sufi yg buatkn maknya terasa hati,..maknya tu perlu berfikir sejauh2nya…fikir secara org dewasa,..secara mak2..itu baru nk naik jadi artis…
    andainya sufi tu kerja beruniform, cikgu dn apa2 krja yg buatkan dia x lekat kat rumah,..apa nk dikata mak cik oiii..
    takkn makcik takde anak2 yg lain…sebelum sufi masuk ke alam artis ni takkn makcik diam je…
    syukurlah makcik..sufi bukan buat benda yg x elok,…dia ada komitmen dia.
    dah..dahlah tu.
    kami tak tahu cerita yg sbnar…tpi bila cara makcik luahkn dilaman sosial dgn ayat2 yg mnjatuhkan keluarga sndri…kami pun x tahu nk kata mana betul mana salah.

    0

    0
    • Marlissa says:

      Siapa2 yang nak kawen dgn Sufi ni, baik fikir masak2. Dah boleh bayang watak mak mertua camner. Kalau maruah anak pun diaibkan macam tu je kat media sosial, maruah menantu (org luar) apetah lagi. Salah sikit, jaja kat fb. Tak puas hati, maki kat twitter. Kecuali la kau penyabar mcm si Sufi ni.

      0

      0
    • Arif Dollah says:

      Anak dara dia sorang lari ikot jantan, tue pasal mak dia lagi meroyan.

      0

      0
  7. Anonymous says:

    biasala..org bandar sibuk berciter dalam fb..org kampung sibuk berciter kat tingkap..aduihh sabar jela dgn prangai mak2 ni..nk kata apa org tua kita jg..yg penting jd anak kenala pjg akal jgn 2×5 juga

    0

    0
  8. nyonya says:

    alhamdulillah..ibuku baik dan yang terbaik…

    0

    0
  9. KUPU-KUPU says:

    BOLEH NAMPAK EMAK SUFI NI, JENIS IBU YANG KURANG, MCM MULUT LONGKANG. EMAK SY KLU MARAH DIE AKAN DIAM, BILE KITA TANYA DIE X MENJAWAB KITA BOLEH TAHU KITA ADE BUAT SALAH. X PERNAH NAK CKP KM ADIK BERADIK2 ANAK DERHAKA. LOV U MOM..KITE ORG LAGI LAG FAMILY BESAR 13 ORG ADIK BERADIK. AI OLSS PALING BUNGSU UMUR DAH 32 HAHAHA

    0

    0
  10. adelia says:

    sufi & gf dia baik & polite. jumpa mereka di restoran sup tulang merah kepunyaan sufi. apa pun kita tak tahu masalah apa yg mereka hadapi. kalau dah ok Alhamdulillah. kalau blm ok..tak yah la share kat media. bukan takat buka aib sufi tapi aib ibu & family.

    0

    0
    • kutikura says:

      Nasib la future bini sufi ni….,dah nampak perangai mak sufi nak kontrol pekahwinan anak dia…apa2 pun..good luck lah.

      0

      0
  11. Anonymous says:

    x kira apa…sebagai seorang ibu bukan ini layaknya perkataan dan perbuatan…aku juga seorang ibu..jd seorang ibu janganlah terlalu sentap untuk benda2 yang kecil dan remeh temeh kerana perkataan dan perbuatan kita akan menyusahkan hidup si anak…bersyukurlah atas nikmat yg Allah berikan atas kesenangan si anak supaya dia dapat meneruskan hidupnya tanpa menyusahkan ibu bapanya…bersyukurlah kamu wahai si ibu..jangan terlalu tamak..

    0

    0
  12. fatimah busung says:

    NI KES TAK BAWAK MAK G JALAN KAT RED CARPET ANUGERAH LA NI. TERUS MAK SENTAP. HADOIIIIII

    0

    0
  13. abg gagah says:

    mak mertua aku pon jenis macam ni gak, sket2 fb. haha

    0

    0
  14. Anonymous says:

    sedihnya bukan sufi sorang je ada ibu macam ni..bestnya kalu mak aku dapat baca komen2 kat sini..sekarang aku cuma berdoa janganla aku jadi ibu macam ni

    0

    0
    • Anonymous says:

      sabarlah yer.doakan ibu berubah

      0

      0
    • feelyou says:

      I feel u, kami pun sama wak. Pantang silap terus terus chop anak derhaka and tak mengaku anak, lepas tu siap laga, api-apikan anak2 lain. Istighfar panjang jer kami selalu, but mujur adik beradik semua dah masak ngan perangai mak kami. Tapi tu la, apa pun tetap mak kan. Sekarang saya berusaha untuk tidak jadi mak seperti itu.

      0

      0
  15. Anonymous says:

    orang tua dan media sosial. Jarang nak nampak molek. Pesanan untuk makcik, jauhkan la diri dari benda2 yang melaghakan ni, dekatkan diri pada Allah.

    0

    0
  16. Moik says:

    Ape2 pun aku rase sufi punya statement memang bagus dan sangat matang.

    0

    0
  17. Ayana says:

    A mom should never say like that in social media. NEVER… if she did… she is NOT A GOOD MOM. Im very sorry with you Sufi. Saya juga seorang ibu. sekiranya anak saya tak mendegar kata saya, saya akak cuma menasihatkan dia, doakan dia, bersabar dengan dia. Apa yang ibu sufi lakukan sangat melampau batasan seorang ibu. Ranting over the net for some silly family issue just backfire the mom. I hope your mom will change her behavior or else people will judge her say not nice thing about her just because she is impatience.

    0

    0
  18. sje komen says:

    makcik2 baru nk up main fb. berubahlah makcik, jgn malukan anak sendiri. kita buat macam ni, org luar tepuk tangan je.

    0

    0
  19. Illawarra says:

    Ibu2…..ingatlah kita adalah laluan yg tlh ditakdirkan oleh Allah swt untuk anak2 berada di dunia. Ibu2 diamanahkan utk membesarkan dan mendidik anak2. Bila anak2 sudah dewasa ibu2 tidak lg dipertanggungjawabkan keatas anak2. Redhakan anak2 utk menjalani hidup mereka sendiri. Ibu2 hanya mendoakan yg terbaik utk anak2.
    Walau bagaimanapun…hidup anak2 akan lebih mendapat keberkatan sekiranya anak2 tidak mengabaikan ibu2.
    Ibu2 kena bersyukur anak2 telah dikurniakan dgn rezeki yg halal….rupa paras menawan, tingkah laku terpuji, suara yg lunak, fikiran yg waras dan personaliti menarik.
    Sesungguhnya kekuasaan dan keesaan Allah swt tiada batasannya dan kesyukuran kita terhadapnya tiada berkesudahan…..

    0

    0
  20. zeetajones says:

    Tenang sufi menjawab kpd media..Alhamdulillah, nampak kematangannya.. betul, semua family ada problem masing2.. kita sbg org luar tak tahu sikit pun apa yg berlaku..utk ibu sufi, berhentilah mengaibkan anak sendiri di fb..mengadu pd Allah paling baik..Untung ibu sufi ada anak yang tak cepat melatah dan menjawab mc sesetengah org tu..

    0

    0
  21. saya says:

    kasihan seorang anak mendapat ibu sebegini.. seolah-olah membuka aib diri sendiri.
    bagaimana seorang ibu boleh mengeluarkan perkataan anak derhaka..subhanallah

    syukur seorang ibu mendapat anak sebegini, wajar dicontohi artis-artis yang lain.

    0

    0
  22. sarah says:

    APALAH HAI MAK CIK nie pon, ko yang pilih anak ko jadi macam tu, faham2 la mak cikk oiiii.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Komen sufi sgt matang….bagus sufi ni…mak dia cam budak2

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Over nya mak dia. Hisap drugs ke?

    0

    0
  25. Ibu Juga says:

    bawa2 lah bertenang. ngadu kt tuhan la woi. anak kau cermin didikan kau juga!!!

    0

    0
  26. damai says:

    Sy pernah tegur mak nya tlg delete post , jgn curahkan perasaan kat media social, apa pun problems settle cara baik. kesian lah anak itu, baru nak membina karier dan cari rezeki, jgn lafazkan yg anak itu anak derhaka dan mcm2 as apa yg keluar dari mulut ibu itu adalah doa. tapi maknya reply awak x alamai nya so awak x tahu. Kan pernah diterangkan oleh ustaz, apa2 yg kita luahkan perasaan x puas hati di social media, itu lah sebenar sifat kita yg sebenarnya. Sufi is very nice boy, as apa yg mak dia ckp kalau bukan kerana mak dia x adalah org undi, org undi pun kerana bakat dia dan juga cos of his character. semoga ibu dia akan berubah x perlu luahkan apa2 status x puas hati. Masih budak itu ok bukan main puji tapi budak tu buat satu kesalahaan bukan main kutuk ckp anak derhaka segalanya. Kalau nak berkepit aja dgn sufi kan baik dia jadi PA sufi aja, x payah lah bernikah lagi satu, kan x blh jadi PA sufi lagi, hehehehe

    0

    0
  27. Anonymous says:

    bagus sufi ni jwb mcm tu…utk mak sufi, hmm anak awak lebih matang tau…malu lah sikit

    0

    0
  28. nuri says:

    seriously..aku terkejut tgk emak2 jenis mcm ni. cepat makan hati, label anak derhaka bagai. sbbnya sepanjang umur aku emak aku tak pernah buat kat org mcm tu..lagi2 dekat anak. kalo dia terlepas cakap pun nada suara dia rendah je antara dengar ke tak.mungkin sbb dia tak sampai hati nak sebut perkataan tu.

    lepas tu yg aku ingat sangat2 suke memuji masakan anak2..padahal aku masak benda simple je..kalo tak sedap dia diam je, kalau kita tanya dia tak sampai hati cakap tak sedap, jawab pun mcm serba salah nak komen. lepas mak pergi barulah aku rasa emak aku mmg istimewa..satu persatu kebaikan dia bermain difikiranku.. aku tau semua emak pun ada keistimewaanya tersendiri. bersyukurlah pada yg masih punya Ibu

    tapi sebagai ibu tolong la jgn menghamburkan kata2 tak baik dgn sewenang2nya sbb kata2 anda tu satu doa. lambat laun Tuhan akan makbulkan jua..
    #al-fatihah utk ibu tersayang

    0

    0
  29. Anonymous says:

    kesian makcik ni dia sudah cakap kalau dia mati jangan datang….. macam lah dia boleh bangun kalau anaknya datang…….. tentu semua orang lari… mayat pandai bangun sendiri

    0

    0
  30. anon says:

    Nasihat sikit mak ko tu, dah tua takyah lah masalah keluarga nak kecoh bagi semua org tau. Do not air dirty linen in public..

    0

    0
  31. greenfingers says:

    Sakit ati baca luahan perasaan mak sufi ni, boleh tahan kurang ajar bahasa tu. Kesian bakal menantu dia kan, dpt mak mertua mulut laser camni. ni klu kat fesbuk pon dh berani melalak cmni, depan2 aku xleh nk bayang cmna la. Mcm cerita ibu mertua ku..

    0

    0
  32. Anna says:

    I have a mother like this. So cunning and manipulate, not to mention over-dramatic. But, i respect her nonetheless, i mean…she’s mom right?

    0

    0
  33. Tina says:

    Ya ampuun, ibu. Anak derhaka tu datang dari ibu bapa derhaka juga. ?

    0

    0
  34. Aaa says:

    Huuu nasib mak kita tak suka ber social networking. Kalau online pun baca malaysiakini.

    0

    0
  35. biar org muda jer berfb says:

    eloknya org tua jangan diajar social networking mmg memalukan jer..

    0

    0
  36. mymama says:

    nasib baik mama i xde facebook uols.. wasap grup mama i guna mcm fb, tweeter youtube dah. hahaha

    0

    0
  37. yekeni says:

    Hah girls, dah taukan perangai ibu dia. Kalau u pilih sufi sebagai suami, bersedialah menghadapi dugaan. It won’t be easy. Been there, done that.

    Mak mertua mcm ginilah yg selalu boleh porak perandakan rumahtangga anak. Think twice. It’s not worth it. Baik cari lain.

    Say thanks to the mother for saving you from future heartaches and misery, angkat kaki, jalan…

    0

    0
  38. Sam says:

    Dalam hal ni, si Sufi ni nampak lagi matured dari ibunya….
    Apala makcik.

    0

    0
  39. sentap says:

    Afik muiz part 2…
    malu la kisah kuarga pun nak heboh2…mak dia ni pun baru kenal dunia IT kot…sumer nak citer…

    0

    0
  40. Anonymous says:

    sudahlah tu makcik…mengaibkan keluarga sendiri ibarat membuka pekung di dada…nasib baik anak awak tu tak melatah macam makcik….anak-anak ini amanah Allah…layanlah ia sebaik mungkin

    0

    0
  41. Anonymous says:

    tak perlu buka aib keluarga…nanti sendiri juga malu….

    0

    0
  42. Anonymous says:

    mak dia ni kebaruan..br mau pakai fb..tu la smua benda dia mau post,mau update,marah anak pn post juga k mak cik.??.kononnya mau minta simpati..sikit2 mau bgtau satu dunia..memalukan..

    0

    0
  43. Anak menantu yg malang says:

    Macam my MIL jerk makcik nie. Merajuk dgn anak laki dia, heboh ckp anak derhaka. Lg teruk jaja cerita kat anak2 lain dan heboh 1 keturunan, jiran tetangga. Aku yg menantu ni pun abis kena maki. Sama spesis mulut puaka makcik2 gini elok mati cepat pun xperla pada merosakkan jiwa anak menantu..

    0

    0