Written by AbangNara | December 28th, 2011

Membaca Minggu Malaysia baru-baru ini membuatkan Abang Nara agak kecewa. Rupa-rupanya di Malaysia, 3.7 juta rakyat negara ini masih tidak mendaftar sebagai pengundi. Ini angka yang sangat besar dan menunjukkan betapa rakyat Malaysia ambil endah tak endah tentang perkara ini. Sedih kan?

spr

Mengundi adalah satu kewajiban sekiranya anda seorang rakyat Malaysia berumur 21 tahun ke atas. Tak kiralah anda nak undi parti apa-apa pun, ianya adalah hak anda sebagai seorang rakyat. Bagi Abang Nara, seorang rakyat yang prihatin, sayangkan negara dan benar-benar bertanggungjawab wajib mengundi sekiranya sudah cukup syarat. Alhamdulillah Abang Nara sudah pun mendaftar dan kini sedang bersiap sedia menunggu tarikh Pilihan Raya Umum untuk menjalankan kewajiban ini.

spr

Eh Abang Nara, saya dulu pun dah daftar gak tapi macam mana nak tahu pendaftaran dah berjaya ke belum. Mana nak check macam Abang Nara buat kat atas tue

Ha. Semangat ingin tahu yang macam nie lah yang Abang Nara mahukan. Sebenarnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ada website di www.spr.gov.my untuk kemudahan anda semua. Anda boleh check status pendaftaran, boleh buat aduan atau pertanyaan, boleh download borang permohonan pendaftaran dan macam-macam lagilah.

spr

Dalam banyak-banyak fungsi menarik di www.spr.gov.my ini, Abang Nara paling tertarik dengan ruangan “Hebahan”. Banyak info-info yang simple dan tak pernah terfikir oleh kepala otak Abang Nara ini tertulis di situ. Contohnya macam penentuan lokasi mengundi.

spr

So tunggu apa lagi? Takkan anda sekadar nak sembang lebat di kedai kopi bercerita tentang politik tapi bila time mengundi anda tidur di rumah sebab tak berdaftar lagi. Itu sangat-sangat memalukan diri sendiri. Gunakan hak anda untuk mengundi dan menentukan masa depan anak-anak anda. Lawati www.spr.gov.my hari ini juga.

48 responses to Setakat Sembang Lebat Je Tak Guna, Dah Daftar Mengundi Ke Belum?

  1. yayan says:

    1st!!!!!

    *dgn bangganya i pon da mndaftar….kpd yg xdftr, sila la yerk…………..silalah tunaikan tjwb anda sbg rkyat malaysia

    0

    0
    • Kepada yang belum lagi mendaftar sebagai pengundi, sila daftar sekarang sebelum terlambat.

      0

      0
      • eleh eleh says:

        sebulan yg lepas aku dah g SPR, nak daftar. tup tup tup, dah auto daftar la pulak, ntah mane dowg ni dpt details aku ntah. pastu ttbe, bila check, aku takleh mengundi pulak, sbb terdapat bantahan kat cawangan rumah aku tu…bila aku tanya…bantahan hape? die kata die pun tak tahu nak terangkan….geramm je aku..baik tak payah keje kat SPR klu org tanya soalan tak tahu…. sape tahu bantahan ape yg dimaksudkan sampai takleh mengundi eh?

        0

        0
        • rakyat bersih says:

          betul tu aku setuju…aku pun kena kes yang sama..jangan cakap aku tak menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat malaysia. Aku dah mendaftar dari bulan Julai, bulan September aku check kata tengah proses, bulan November check lagi kata parlimen membantah. Bantahan apa tu?

          0

          0
        • yana says:

          and to those yg nak buat pertukaran alamat pn kene cpat2..saye wat pertukaran alamat kat pos ofis pada 11.2.11…tapi cek kat internet masih tak tukar2 lagi…bile call n anta emel diorg kate kene tnggu 3bln, tp tak tukar gak…pas wat aduan time bnyouth fair pd 20.11.11 (sbb kat sane ade bukak kaunter semakan) seminggu pastu baru la kuar kat internet in process..spr kene wat sumthing tuk atasi masalah ni kalu tak org malas nk mendafter…

          0

          0
        • maya says:

          Erm….politics. anyways jap agy i daftar oke. :P

          0

          0
        • Selitone Cold says:

          Waduh…!! Kok ramai sekali belum daftar ya? Harus cepat’in… kalian jangan buang masa ya…! Saya sendiri sudah daftar.

          Hahahahaah….

          0

          0
      • aaa says:

        saya dah mendaftar dengan harapan tak mahu mengundi….boikot demokrasi…demokrasi haram dan syirik………….demokrasi sistem celaka yahudi bawaan penjajah british….kembalikan kesultanan melayu……

        saya harap ramai tak keluar mengundi sbg tanda tidak percaya sistem setan demokrasi

        penzina, peminum arak, penjudi, gay semua manusia2 celaka boleh terlibat dalam memilih sedangkan dalam islam pemilihan dilakukan melalui majlis syura yg dianggotai oleh bijak pandai islam je

        DEMOKRASI NAJIS YAHUDI ZIONIS YAKJUJ MAKJUJ DAJJAL BAWAAN PENJAJAH BRITISH, DAN SESIAPA YG MENGEKALKAN SEGALA SISTEM SOSIAL BAWAAN BRITISH ADALAH PENGKHIANAT DAN PEWARIS PENJAJAH BRITISH DAN WAJIB DITENTANG DAN DILAWAN ….MEREKA INI PENJAJAH…….WALAUPUN SAMA BANGSA ……MEREKA NI ANJING PENJAJAH

        KITA KENA LAWAN ….JGN TAKUT JIKA DIBENCI PADA HARI NI KERANA BEGITU JUGA NASIB ROSLI DHOBI DAN TOK JANGGUT SATU KETIKA DULU BILA MELAWAN PENJAJAH………

        0

        0
    • lisa surirumah says:

      aku tak daftar lg. hoho. camne nak daftar paling senang? daftar secara on9 tadak ka?

      0

      0
  2. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged Belum, Daftar, Guna, Lebat, Mengundi, Sembang, […]

    0

    0
  3. what the? says:

    nak buat apa ngundi .. jujur cemana pon, undi lu tak dikira bhai!

    0

    0
    • pengundi berdaftar says:

      hello “what the?” r u stupid?? jgn dok dengar sgt khabar2 angin bodoh ni.. apsal x kira plak? ko tu tukang kira undi ke??

      0

      0
    • BOBOI JUARA says:

      ko ni ikan kerapu ke hape nih??? so stupid la ko ni… mcm mne nk tgok pemerintah yg ko suke memerintah kl ko xngundi… otak letak kat pungguq mcm tu la,,, vudussss

      0

      0
    • what the? says:

      waduh! naif korang ni, lu nak ngundi lu ngundila .. wa pedulik apa, sesungguhnya aku tak maki hamon lu orang bodoh, walaupun lu orang sebenarnya lagi bodoh dari wa ..

      0

      0
      • ko mmg what the s*** says:

        kalau ko 2 xnk undi sudahhhhh….yg ko nk mmfitnah ckp x dikira la ape la 2 what the f***…..adoiiiiyaiiiiiiii….org2 mcm ko ni pmusnah ms dpn ngara BHAIII BHAGHALLLLL!!!!!!!!

        0

        0
  4. ratueefa says:

    Sy da dftar..tp sy nk semak..bler sy bkk lmn web tu x boleh la…error..

    0

    0
  5. Stranger says:

    Dah dua kali aku mengundi..akan datang adalah kali yg ketiga.
    Ingat..Pilihanraya akan datang adalah paling getir dalam sejarah negara. Pilihan ditangan kita semua.

    0

    0
  6. mamaai says:

    bang nara. hek iklan sat x yah lah blur kan nama tu rasanyer ramai dah tau dah. nama penuh lagi baca kat suratkhabar.

    0

    0
  7. mie says:

    wlupn saya x mendaftar tapi bila saya check nama saya sudah didaftarkan..jadi xperlulah saya susah2 pergi mengundi sbb da ada org yg tolong mengundi utk saya..kiranya saya ni sbg pengundi hantu lah ek..haha..anda pula bagaimana..

    0

    0
  8. bunga orkid says:

    first time mngundi thn dpn..teruja..heee

    0

    0
  9. hehehe says:

    tuk org yg baru lps 21 wajib la mendaftar tp kalo umur dah dkt 30,40 atau 50 kalo br nak mendaftar mmg geleng pala la aku dibtnye…ko br mendaftar nara…sian gak kat ko nie yer lm duk korea tu la pasal…aku dah siap mengundi pun dl…tak lak kecoh2 pasal mendaftar nie…nara nie mcm ayam bertelur sebiji riuh sekampung…hemtam la aku…kuang3x

    0

    0
  10. ron says:

    thanz abg nara..sy dh semak.. =)

    0

    0
  11. sukaati aku...... says:

    hari tu dah daftar…… sy p check d lman web SPR tp kena mengundi daerah luar plak… sdgkan alamat Mykad guna alamat umah… sbb rasa bertanggungjwb sy p tukar lah alamat tmpt mengundi d daerah sndir… tup2… check balik ntah d mna lah tmpt mengundi tu walaupun d daerah sndri… kali ketiga hantar email kat spr minta tukar siap bg maklumat tmpt sy mau mengundi tp HAMPA smpai skrg x d tukar…. mcm mna mo mengundi klu tmpat pun xtau…..adeh…..

    0

    0
  12. callme says:

    Bile tarikh tutup untuk daftar mengundi eh???? aku bluurrr laaaaaa. ari mcm dh daftar, tp bile cek name xder la plop :D

    0

    0
  13. intan nyah says:

    nyah belum cukup umur lagi nak jadi pendaftar…salamat mengundi semua :)

    0

    0
  14. mizfira says:

    abg nara dok kg setia kah??

    0

    0
  15. meeradiana says:

    saya dah mendaftar tapi ni 1st time mengundi..hihihi

    0

    0
  16. Pauleta says:

    Semoga BN tumbang pada PRU akan datang.

    0

    0
  17. aku says:

    jangan harap pauleta ko tgk bn tumbang..silap hari bulan ko n pembangkang yg terkubur…:P

    0

    0
  18. Anon says:

    Abang Nara duduk kuang keeee? \^.^/ Saya duduk kuang.

    0

    0
  19. ummi says:

    thank’s…abg nara …br tau ada website ..dah check …rupa2 i dah daftar ..hehehe ..dah blh undi ….pangkah jgn tak pangkah ……..
    KEPUTUSAN DI JARI ANDA ….. : )

    0

    0
  20. nenektersadung says:

    kpd aaa…tu hak anda xnak mengundi…tp anda xdpt lari dari kenyataan yg anda sendiri dh dicengkam yahudi…anda pakai bulu kumis ke bayar rokok? duit kertas tu sendiri adalah ciptaan mereka…terlalu byk sgt pengaruh yahudi…sendiri pikior la yoeb!!!!!!

    0

    0
  21. I know it is to define about that theory that explains so poorly.

    0

    0
  22. Viagra says:

    Great Share! An extraordinary share, I just now with all this onto a colleague who had previously been conducting a little analysis during this. And the man the fact is bought me breakfast because I ran across it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for your treat! But yeah Thnkx for spending plenty of time to talk about this, I’m strongly about it and love reading much more about this topic. If at all possible, as you become expertise, does one mind updating your web site with a lot more details? It can be highly ideal for me. Big thumb up because of this writing!

    0

    0
  23. I’ve read through 5 different sites on this and yours is definitely the best. Thank you!

    0

    0
  24. Neal Casada says:

    This might not be the most beneficial place to inquire about this, but I am trying to find a pest management provider within the pittsburgh area and have no method to find out who is the best. I located this company that’s actually close to me and wanted to see if any one has any assessments on them. Beaver Pest Control Pros, 323 College Ave, Beaver, PA 15009 – (724) 506-8486

    0

    0
  25. typhus jacksons brignore schoeber corinna heatter distil fits farelli

    0

    0
  26. This might not be the best place to request this, but I’m trying to find a pest management company in the pittsburgh region and have no way to find out who’s the very best. I located this company that is definitely close to me and wished to see if any individual has any critiques on them. Priority Pest Control, 524 Ross St, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 346-6413

    0

    0
  27. Marc Keay says:

    This might not be the ideal place to request this, but I am looking for a pest control business within the pittsburgh region and have no method to find out who is the best. I found this business that’s really close to me and wanted to see if any individual has any testimonials on them. Quality Pest Control Pittsburgh, 415 Dinwiddie Street, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 294-8947

    0

    0
  28. This might not be the ideal place to inquire about this, but I’m searching for a pest management provider inside the pittsburgh region and have no method to find out who is the very best. I found this business that is actually close to me and wished to see if any one has any critiques on them. Spectrum Pest Control, 3058 West Liberty Avenue, Dormont, PA 15216 – (412) 446-2802

    0

    0
  29. You obviously know your stuff. Wish I could think of something clever to write here. Thanks for sharing.

    0

    0