Written by AbangNara | May 4th, 2009

misha omar

Tahniah buat Misha Omar. Selepas 7 tahun menanti, akhirnya Misha Omar pulang dengan 4 anugerah di Anugerah Industri Muzik(AIM) yang ke 16. Pertama kali Misha menang anugerah di AIM.

Kemenangan Misha Omar ialah menerusi Lagu Pop Etnik Terbaik (Nafas Cahaya), Lagu Pop Terbaik (Cinta Adam & Hawa), Lagu Terbaik (Nafas Cahaya) dan Album Pop Terbaik (Misha Omar).

Tapi masa kami tengok AIM 16 malam Sabtu hari tue, muzik dan suaranya kurang jelas kedengaran. Maybe sound sistem tak bagus sangat. Masa Rossa ngan Faizal Tahir nyanyi nampak teruk sangat. Vokal tak dengar langsung.

Untuk lihat senarai penuh pemenang AIM 16, sila baca artikel ini sepenuhnya.

P.S: Dato’ Siti Nurhaliza menang Anugerah Album Terbaik tapi tak dapat datang sebab pergi mengerjakan umrah.

Sebanyak 28 kategori dipertandingkan. Pemenang bagi setiap kategori:

1) Artis Baru Terbaik: Meet Uncle Hussain

2) Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki): Aizat- Lagu Kita

3) Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita): Datuk Siti Nurhaliza- Di Taman Teman

4) Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu: Raihan- Assubhu Bada

5) Kulit Album Terbaik – Pereka: Vignes Balasingam (Album : Remain Unknown; Artis: Estranged

6) Rakaman Album Terbaik- Jururakam: Reshmonu, Murali, Will Quinell & C.L. Toh (Album: Harapan; Artis: Reshmonu)

7) Video Muzik Terbaik – Pengarah: Kerol (Video Muzik: 1000 Tahun (Mahu Hidup); Artis : Butterfingers)

8) Album Pop Etnik Terbaik: Lentera Timur (Artis: Datuk Siti Nurhaliza; Produser: Johari Teh, Johan Nawawi, Aubrey Suwito, M. Nasir, Khairil Johari Johar, Fauzi Marzuki, Adnan Abu Hassan, Pak Ngah, Zul Mahat, S. Atan & Datuk Siti Nurhaliza)

9) Lagu Pop Etnik Terbaik : Nafas Cahaya (Komposer: M. Nasir; Penulis Lirik: Loloq; Artis: Misha Omar)

10) Album Nasyid Terbaik: Nostalgia Nadamurni (Artis: Rabbani; Produser: Salleh Brotherz)

11) Lagu Nasyid Terbaik: Bila Nur Melimpah Di Hati (Komposer: Asri Ibrahim; Penulis Lirik: Ito Lara; Artis: Rabbani

12) Album Rock Terbaik: Hujan (Artis: Hujan; Produser: Noh Hujan)

13) Lagu Rock Terbaik: Bila Aku Sudah Tiada (Komposer: Noh Hujan; Penulis Lirik: Noh Hujan; Artis: Hujan)

14) Album Pop Terbaik: Misha Omar (Artis: Misha Omar; Produser: Ramli M.S., Ajai, Aidit Alfian, Azmeer, Cat Farish & Nurfatima)

15) Lagu Pop Terbaik: Cinta Adam & Hawa (Komposer: Azmeer; Penulis Lirik: Loloq; Artis: Misha Omar)

16) Lagu Hip Hop Terbaik: Mentera Beradu (Komposer: Malique, D’Navigator & M. Nasir; Penulis Lirik: Malique & M. Nasir; Artis: Malique feat M. Nasir)

17) Album Hip Hop Terbaik: OK (Artis: Malique)

18) Album Inggeris Tempatan Terbaik: President (Artis: Joe Flizzow; Produser: DJ T-Bone, Goldfish, Koko, Syaheed, Terrytyelee, DJ Iman, Don M, Joe Flizzow & Khan)

19) Lagu Inggeris Tempatan Terbaik: KL Streets (Komposer: Malique & D’Navigator; Penulis Lirik: Malique; Artis: Malique feat Lah)

20) Album Cina Tempatan Terbaik: Will Be Good (Artis: Will Ng; Produser: Cheng Lee, Will Ng & David Koon)

21) Lagu Cina Tempatan Terbaik: Man Jiang Hong (Komposer: Alex San; Penulis Lirik: Ah Guan; Artis: Man Jiang Hong)

22) Album India Tempatan Terbaik: Ethirrpaarkiren (Artis: Anbarasan & Anuratha; Produser: Anbarasan & Anuratha)

23) Lagu India Tempatan Terbaik: Ethirrpaarkiren (Komposer: Anbarasan; Penulis Lirik: Divya Saraswathy; Artis: Anbarasan & Anuratha)

24) Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar Negara: Ayat-Ayat Cinta – Rossa

25) Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu – Penggubah: Audi Mok (Lagu: Pada CintaNya; Artis: Datuk Siti Nurhaliza)

26) Lagu Terbaik: Nafas Cahaya (Misha Omar)

27) Album Terbaik: Lentera Timur (Datuk Siti Nurhaliza)

28) Anugerah Wirama: Habsah Hassan (Penulis Lirik)

59 responses to (AIM16)Misha Omar Bolot 4 Anugerah Selepas 7 Tahun

  1. emma says:

    komen sy…..i’m 1st..yeyee~

  2. naruto says:

    wuhu

  3. tanpa nama says:

    dia tak layak langsung menang..sepatutnya lagu bila aku sudah tiada dari hujan adalah lagu terbaik coz lagu itu adalah lagu yg fresh dan lain drpd lain..zaman lagu balada diangkat sebagai lagu terbaik sedah berlalu..cuba tengaok anugerah juara lagu dgn hits 1..aku raser juri aim 16 nie smua juri tua2 yg tak ikuti perkembangan zaman

  4. azfa says:

    tahniah…

  5. dzury says:

    lainnya muka misha kat gambar ni….apa yg nmpk pelik yer????

  6. azma says:

    tahniah… misha….

  7. tanpa nama says:

    minta komen kekawan smua..layak dia misha menang bagi kategori lagu terbaikkkk?

  8. iu says:

    ntah..cam pelik lak npe lagu nafas cahaya bole menang..

  9. lilies says:

    hurmm..aim niyh lilies tgk jap jer..cuz cm xbesh cuz system cm teruk..walaupon besh tgk baju2 artis yg mmg cantek..tp bile cm sound cm xbesh trus tukar channel len..hurmm…

  10. beautinarang says:

    AIM dah tak relevan la weh. ape nak heran org yg tak layak pun boleh menang. tgk je la kategori yg rossa menang tu, apa punye bangang la kategegori lagu bahasa melayu oleh penyanyi luar negara. kan dia nyanyi lagu bahasa indonesia bukan lagu bahasa melayu. kat sini pun dah nampak kredibiliti AIM dah tak betoi

  11. ros says:

    tahniah misha…
    tp tahniah lg kat ct nurhaliza..hehehehheeh

    • darkbleedi says:

      yup…
      tahniah 2 all de winner…
      dah menang 2 org kutuk p laaa brgunung2..
      tetap dpt gak award 2…
      tingkatkan prestasi…
      tambahkan kualiti…
      kurangkan kritikan yg xmasuk akal..
      let de juri do their work..

  12. tanpa nama says:

    mmg juri aim nie bangang..ader ke patut si rossa menang kan..aku stuju dgn beautifungnarang…tak relevan..tak aspirasi rakyat..tak one malaysia pun

  13. amnda says:

    xminat ar kat misha……

  14. onizuka says:

    a’ah xminat misha. sombong…

    • rozy says:

      ye ke?pernah jumpa kat mana..
      dia tak perasan kot, ramai orang..
      tengok muka dia susah nak kata dia sombong..
      tapi tak tahu le kan dalam hati

      • darkbleedi says:

        misha artis paling x sombonk..
        n disenangi wartawan..
        cuma bila x senyum nampak sombonk…
        ct pun…
        i now better mne artis yg sombonk n x..

  15. sipot sedot says:

    yg aku heran gile..
    semua calon2 aim x besh langsung
    aku rasa ade ramai lagi artis besh2..
    asl x de percalonan faizal tahir r?
    meet uncle hussain pon tercalon 1 anugerah jer?
    mana yg lain2?
    heran2..

    • rozy says:

      agaknya faizal tak ada lagu baru..
      lagipun tah2..syarikat rakaman yang tak hantar pencalonan artis tu..

  16. rozy says:

    yeay…misha menang…
    keep up your good work misha…biarlah orang tak hargai pun…dalam banyak yang tak suka, ramai lagi yang suka..

    yang penting kekalkan sikap humble dan mesra rakyat..
    bukan senang nak puaskan hati semua orang..

    lagi banyak orang, lagi banyak le pendapatnya…Kalau ikut yang orang ni cakap, orang lain terasa, ikut yang tu, yang ni pulak terasa..

    akhirnya yang nak buat tu kita jugak…kalau difikirkan kata2 orang sangat semua benda tak jadi…
    just do it your own way..it makes you special..

    orang tak minat tak pe, cari je artis lain..

    • darkbleedi says:

      yup…
      she deserve 2 win…
      after 7year..
      she come back 2 proof that she still hav a gud talent..
      very humble n friendly person..
      sometimes ble org x minat n terjmpe dier,,
      bercakap gan dier,, bru dorg tau..
      sikap misha yg sebenarnya..

  17. antidrama says:

    siti menang 4. misha menang 4. tapi semuanya dikongsi dengan sedozen orang lain. malique yang segala-galanya dibuat sendiri menang 3 anugerah tanpa ragu. respect! tidak disebut, tidak dihargai. diam diam ubi berisi. kualiti lebih penting dari drama. syabas!!!

    • minnie2comey says:

      begitu mendalam maksud ko…

      • darkbleedi says:

        2 bakat n hak msg2..
        malique mmg layak menang..
        bakat yg sgt bgus..
        cuma misha n ct dapat plg byk award so focuskan pd dorg..
        lgpon malique sibuk gan anak bru dier..
        congrate malique…
        b a gud dad 2 k…

  18. amy sidek says:

    La nape nak kecoh2 nie.. Korg yg x sk misha or rossa menang 2 org yg dengki ngan rezeki d0wg.. Org2 yg minat kt artis len.. Manusia katakan, ada citarasa msg2. Artis2 yg btanding dlm aim ni perabih bratus ribu t0k wat 1 album..ingt mudah mcm c0py n paste je ke? So,d0wg smua memang lyak btanding.. Lgu 2 ptaruhan tbaek t0k tunjukan ses0rg artis p0p blh jd versatile dgn bwk plbgai lgu.. N jgn sesdp kutuk juri tua(lyan lgu balad je).. Hello,enth2 org yg kutuk2 2 lg ah, jiwang d0k mlayan lgu shahdu! Apa2 pun.tahniah kpd smua pmenang! Bak kta misha.. Dah tcalon t0p5 2 pun adalah pmenang..huhu

    • darkbleedi says:

      hahahaha…
      btl 2…
      xksh spe menang..
      coz smua layak 2k menang..
      hasil usaha n titik peluh dorg..
      kte x pernah rase..juz tau kritik..
      2 laa mnusia…
      yang layak menag memang patut menang..
      xkre ape jenis musik..
      asalkan bgus…
      xkan coz nie zaman indie nak bgi indie menang..
      that not de way..
      myb next year indie will win,, klu memang btl2 layak..
      coz indie mmg best n leh g jauh…
      juz kne usaha menghasilkan lagu yg lbh brkualiti..
      meet uncle husin mmg ade bkt wat lgu…
      so bia sling menyokong..
      bru maju..

  19. darkbleeding says:

    FAKTA

    Tahun ini AIM mempertandingkan 24 kategori yang membabitkan album-album yang diterbitkan dari 1 Januari hingga 31 Disember tahun lalu oleh syarikat-syarikat rakaman yang bernaung di bawah Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM).

    Ketua Juri, Ramli M.S bersama 143 lagi juri antaranya penerbit, komposer, penulis lirik, pemuzik, penyampai radio, jurutera studio dan wartawan hiburan telah mengadili kesemua kategori yang dipertandingkan itu.

    * 144 JURI YANG ADE BAKAT DALAM INDUSTRI DORG YG BT KPTSN PEMENANG BG SEMUA KATEGORI..ANDA N MEREKA,,, MANA LEBIH LAYAK TENTUKAN PEMENANG???LUU PK LAA SENDIRI..

  20. Joker says:

    Greatings, Thank you! I would now go on this blog every day!
    Thanks
    Joker

  21. yen says:

    pahotak ko misha! g mampos ah!
    tehegeh2! gedik cam gampang!

    • darkbleeding says:

      cantik betul bhse…
      indah btl pekerti..
      sejuk perut mak ko ngandung ko(agaknye la)

  22. AZLI says:

    PELIK..Lagu ‘Nafas Cahaya’ menang lagu pop etnik terbaik and then menang lagu terbaik????
    Korang ingat x juara lagu tahun lepas?? apa pasal plak lagu ‘Nafas Cahaya’ tu cuma samapai peringkat Separuh akhir MuZIK-MUZIK??
    X lepas KE FINAL?
    so mana 1 juri yg bole pakai ni. juri AIM atau juri Anugerah Juara lagu.??
    dulu lagu zahid pop etnik dpt masuk final AJL and then menang AJL katogeri pop etnik pn lpas menang kt AIM.. tapi ni misya terbalik.. lagu tu da kalah kt AJL tapi menang plak kt AIM??

    PENING2..JURI X PROFESIONAL BNYK RUPANYA..

  23. AZLI says:

    Memang btol bang ang r..
    lagu ‘nafas cahaya’ tu da lama..
    kn bnyk lagi lagu2 baru?
    aku tengok bila AIM melonggarkan syarat calon2 yg bertanding..
    anugerah ni nampak makin terbukak sgt pencalonannya..
    ‘Lagu Untuk mu’-meet uncle husein menang AJL knapa x d angkat menang sbg lagu terbaik AIM plak?
    d calonkan pn tidak???
    ha itu yg da berlaku..
    yg da lepas..
    ha akan dtg ni..klu korang nk tau atau dah tau..
    lagu ‘Cinta Adam dan Hawa’ tu da tercalon dlm Muzik-Muzik TV3 ahun ni…
    so adakah lagu ni conferm jadik mcm lagu Zahid dulu yg da menang kt AIM then menang kt AJL
    atau lagu ‘Cinta Adam dan Hawa’ tu cuma sampai Separuh Akhir AJL mcm lagu ‘nafas cahaya’???

    ha ini la akibat bnyk sgt anugerah hiburan Muzik kt malaysia..
    klu AIM D ANGGAP ANUGRAH BRPRESTIJ..
    abis tu AJL TV3 pn diorang kata AJL tu anugrah berprestij!!
    jadi kputusan dari anugerah mana yg plg bole d terima???

    ada sapa2 setuju x dgn kes ni??

    • darkbleeding says:

      2 2 xleh pkai..
      AJL pon kdg2 mcm apew jew..
      contoh lagu Keliru..
      xptt menang..

  24. AZLI says:

    ini bukan saja2 nk kritik..dlm kita mengkritik..kita kene fikir jugak…jgn kita jadik rakyat yg tau dngar, terima ja..kene fikir jugak..kita bukan rakyat atau publik yg bodoh..

    btol x??

    • darkbleeding says:

      klu g2 jom kritk sal hal negara..
      ekonomi ke…
      agama ke…
      k jgk..
      klu dlm bab muzik nie,, xyh kritik xpe,…
      bkn bwk msuk kubur pon..

      • darkbleeding says:

        lg pun ape yg kte kritk azli,,
        pihak dowg bknnyew amek peduli…
        wek biz air liur jew..
        tgn pown penat naik..

  25. noname says:

    cngras…misha mg lyak mnang