Written by AbangNara | August 16th, 2010

gadis melayu musim ketiga

Dalam diam, rancangan realiti Gadis Melayu dah masuk musim ke 3. Kalau musim ke 2 dulu penuh dengan kontroversi melibatkan peserta-pesertanya, kali ini kami rasa pihak penganjur dah pun mengambil pengajaran daripada peristiwa yang berlaku.

Rasanya kesemua 9 calon Gadis Melayu musim ke 3 nie hebat-hebat belaka. Kami pernah berjumpa dengan salah seorang calonnya iaitu Rina. Memang dia memiliki ciri-ciri seorang gadis Melayu yang dicari selama ini. Mungkin anda boleh vote Rina kalau anda mengikuti program Gadis Melayu ini.

Senarai 9 calon gadis Melayu musim ke 3 kali ini ialah Afiqah Hazwani Md Nordin, 18, atau lebih dikenali Afiqah dari Johor; Nur Diana Zainuddin (Diana), 19, dari Pulau Pinang dan Nor Shamimi Ernida Mansor (Mimie), 20, dari Kedah, Norhidayah Samsudin (Hidayah), 21, dari Johor; Siti Nurzakiah Abdul Aziz (Zakiah), 21, dari Selangor dan Siti Mastura Mohamad Saleh (Mastura), 24, dari Pahang, Fatheen Nabila Ghazali (Fatheen), 24, dari Johor; Norazrina Mohd Salleh (Rina), 25, dari Selangor dan Siti Amira Mustakhim (Amira), 25, dari Kedah.

Oh ye, pengacara bagi rancangan Gadis Melayu kali ini ialah Ashraf Muslim.

P.S: Promosi 3 haru sahaja

97 responses to Senarai 9 Calon Gadis Melayu Musim Ke 3

  1. miswateva says:

    hope sumer peserta gadis melayu 3 ni berkualiti…jangan jadi cam musim lopeh..hampeh…

    0
    0
  2. natts says:

    hope sooo…jgn harap kan muka jer.. biar betul2 leh jadi ikon gadis melayu..

    0
    0
  3. aini says:

    entah kenape aku tak suka gaya tudung tu.. tudung biasa pin di bahu atau lpas kebawahlagi cantik rasenye… bg aku le…hehe

    0
    0
  4. bebo says:

    diana..
    knal dya..

    0
    0
  5. rosh says:

    dh start lum kt tv9???..
    rasa bminat nk tgk jer..
    kalu musim 1 tgk gak..musim2 x tgk…musim 3 kena tgk lah…napak smua ok2 jer…

    0
    0
  6. whatever says:

    aku pn x suke style tudung gitu..nampak leher…bukan ke aurat 2..

    0
    0
  7. honey kitty says:

    hopefully tak de kontroversi lagi…well….tak berani kata pe2 before tgk dulu ape ceritanya…hahah anyways..saye ske make up artist gadis melayu – kak awin! dia la ikon gadis melayu saye..

    0
    0
  8. SWEET says:

    Sebenarnya mencari gadis melayu ini untuk apa ek? x pernah ikuti so byk x tau.

    0
    0
  9. princess bee says:

    mcm kump nasyid je aku tgk..melayu dh x mcm melayu skrg.

    0
    0
  10. pj says:

    cantik2

    0
    0
  11. x kenal maka x cinta says:

    oh, ashraf muslim pengacara musim ni??? oh tidak!! harus ditonton…

    0
    0
  12. gadia melayu says:

    cubalah kalau tudung tu pakai tudung style lain yang tutup tengkuk kan bagus..tak berkenan betul dengan style tudung…gadis melayu yang betul biarlah yang pakaiannya betul2 menutup aurat..kan bagus..

    0
    0
  13. saya kenal rina salleh =D

    0
    0
  14. cherry says:

    gadis melayu,pakai tudung,biar s0pan..jgn pakai baju ketat,dalami dulu sal aurat..gadis melayu,bwk name islam..s0,jaga2 ar..xs0pan pd pandang 0rg,sbb gadis melayu pat0t jadi r0le m0del t.

    0
    0
  15. sape2 jela says:

    mcm bias je promote salah seorg ITU lebih2. sbb pernah jumpe je ke? bagus ke die?

    0
    0
    • Raspberry says:

      pesal nama dia kena bold dekat description atas tu? search nama dekat google ”no match found”. ingat famous benor. haktui!

      0
      0
  16. Norulhuda says:

    Rina Salleh ^_^
    dia ni de bisness online + modelling…muke dia mmg sweet… i loike :D

    0
    0
  17. [email protected] says:

    SESAPA NAK JOIN MAJLIS BERBUKA PUASA GENG BOLEH MSG KITA ORANG KAT FB,,,

    ** AiMa ImNa
    Nick Pett

    0
    0
  18. afdsmkad says:

    vote 4 rina..wink2…
    dier memng besh..sesuai jadi icon gadis melayu… :)

    0
    0
  19. puteriaquarius81 says:

    xleh nk ckp apa.. kena tgk dulu br leh pilih n komen.. tp apa pun mmg x ska tgk org pmpuan yg beragama Islam pkai tdung gitu.. so sorry..

    0
    0
  20. aries_april says:

    hope yg msk tu..tul2x mlyu la..klau half ja cam lpa2x tu..nk pnggil melayu pn tkt…

    0
    0
  21. MANJE says:

    Jangan ler terus nak condem tudung peserta2 ni. Diaorg ni disuruh oleh penerbit pakai tudung tu. Tahun lepas penerbit jugak la yg nak gadis moden. Tgk juri tahun lepas siapa??. Yang first gadis melayu jurinya ustazah dan buadayawan sbb tu gadis melayunya hebat melayu.

    0
    0
    • budak lagi says:

      chop! chop!
      abis kalau penerbit suh pkai tdung cam tok ti ataupun tdung letak atas bahu cuma pakai skaf je pun diorg kena la ikut ye? ooo gituuuu br la tau ni.. mknanya kita xyah ikut apa yg diwajibkan dlm islam cara pemakaian tudung le ek.. emmm bgsla camtu.. mmg hebat..

      0
      0
    • mawwy says:

      org suh pkai tdung tarbus mrk pkai tdung tarbus
      org suh pkai tdung saji mrk pkai tdung saji
      org suh bkak tdung tarbus mrk pun bkak tdung

      betina camni ke nk diangklat jd icon bangsa aku?
      khakkktttuiiiiiiiiiiiiii!!!

      0
      0
  22. kora-chan says:

    hee i ade ms pemilihan finalist gadis melayu nie.. Rina salleh tu mmg baik.. i suka jugak. x sombong, cantik ..kiranya full package laa.hehaa
    yg fatheen nabila tu one of my collagae..die pun cantik n x sombong.. bukan nak promote, tp just komen jee.
    diorang ni, dr make up ke dressing, sumer penerbit yg tetapkan.. susah utk diorang katakan “TIDAK” once stylist diorang buat sumer.. kalau nak complaint, jgn salahkan participants tu..complaint la kt penerbit.. yg tgh pengacara tu cute.. lupe lak name die.. pastu i suka jugak Mastura tu.. if i am not mistaken she is Arabic teacher.. die cakap mmg sedap..

    SWEET: gadis melayu ni utk pencarian bakat2 pengacara sebenarnya. pengacara wanita melayu.. hmm tapi kan, bile pikir balik., rancangan ni x baik..sebab memperagakan wanita. wanita ni mcm boneka hiasan je plak.. hmm just my 2 cents je..that’s why i never watch gadis melayu. anyway, nak tgk la season nie. sebab i cam kenal je sumer participants tu

    0
    0
  23. myne says:

    aku pn same x mnt tgok cite ni,x best sgt…

    0
    0
  24. lis says:

    try je search ‘ rina salleh’ ;p
    i loike..comel!

    0
    0
    • baguske rina salleh says:

      comel ke muka pecah?

      0
      0
      • rien says:

        rina salleh cantik orangnya,baik budinya, byk kelebihan tersendiri dan pandai membawa diri.sebab tu abg nara promote die lebih. saya kenal dia. pelik betul org yg tak kenal org lain tapi tetibe nak kutuk macam2.insaflah,perbetulkan diri sendiri dulu.

        0
        0
  25. wak kordi says:

    racist la program ni. tak mencerminkan semangat 1Malaysia seperti yang dianjurkan oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak. barisan peserta tidak melambangkan komposisi kaum berbilang bangsa di Malaysia. benarkan bangsa lain menyertai program ini!! adakah jika adik saya ingin menyertai program seumpama ini, dia harus menunggu sehingga wujudnya “Gadis Jawa”. bagaimana dengan jiran saya, letchumi. tentu sekali kena tunggu program “Gadis India”. sila tukar nama program ini kpd:

    “Gadis-berlakon-berakhlak-mulia-depan-kamera-tapi-belakang-kamera-lain-cerita”

    kepada peserta2, get a life la. buat ape masuk TV promote diri. berlakon konon diri tu ayu, berakhlak mulia tapi belakang kamera perangai mcm sepupu syaitan. gile glemer ke ape. pi tebas semak belakang rumah pun lg bagus.

    0
    0
    • baguske rina salleh says:

      nice one! 2 thumbs up? racist!

      0
      0
    • kora-chan says:

      wak kordi: dah namenye program gadis melayu..melayu je la boleh join.. apa kata u suggest kat rancangan TV tu buat gadis 1 Malaysia…mungkin jiran2 letchumy u, minah2 indon sumer leh masuk….

      0
      0
      • ada says:

        apa plak racist, negative thinking betul. kalo nk di racist kan bykla benda boleh racist… berita cina aku xleh tgk sbb xpaham. byk jugak program cina kat tv yg aku rasa best tp xbuat translation so aku xleh tgkla, means racist la yer? Ho chak kat astro aku xtgk sbb xpaham. Ho chak kat tv8 jer aku leh tgk tp bila tunjuk masakan p*g, aku tukarla channel. kira racist la sbb dia tunjuk masakan yg xsepatutnya bagi aku? program2 yg dibuat dan xseswai utk aku join sama so kira racist la yer cam biggest loser tu? nak timbang kena bukak baju… nasib baik aku slim, kalo xterkilan gak…

        0
        0
  26. datuk says:

    huhu..kenal sgt rina salleh tu…

    0
    0
  27. zaihas says:

    aku tak paham apa motif program ni…gadis melayu tp apa sumbangan dan peranan mereka ni terutama si juara….yg pasti akhirnya kawin dgn celebriti atau VIP….banyaknya ….melayu pada luaran ja…nak popular…

    0
    0
  28. baguske rina salleh says:

    abg nara ni bias la.. apsal promote rina salleh je? ape ke bagosss sgt minah tu? tolongla jgn bias ok? terima kasih

    0
    0
    • iman says:

      ko ad mslh ngan rina salleh ke?ak knl dia mase dia kat utm ag kottt..b4 glemer ag kottt…b4 wat biz ag…xknl maka xcinta..da mmg peribadi dia baik,yg ko nak hentam2 dia nape?tiap org ad plihan msg2 nk vote yg ane…law ko sk minah mlayu len,vote la!!!!xpyh nk kutuk2 org len..mcm bagussssss sgt je ko ni

      0
      0
  29. baguske rina salleh says:

    konon gadis melayu.. last2 jadi mcm artis2 malaysia lain. tonggang arak, hisap rokok. bagus!

    0
    0
    • kora-chan says:

      x baik u ckp mcm tu.. jgn mnghukum semua org mcm tu.. ade jugak yg x masuk gadis melayu ni tonggang arak bagai nak rak..

      0
      0
  30. ZAS says:

    Miss Malaysia tak boleh join..wujudkan pulak program Gadis Melayu. Pusing kot mana pun, tujuannya tetap sama. Wanita bukan barangan perhiasan untuk tontonan ramai.

    0
    0
  31. meeyaa says:

    hahaha. best ke rina saleh tu?
    yg mana satu dalam pic kat atas?
    nara ni mmg biasssssss!

    0
    0
  32. syasya says:

    kalau gadis melayu tu, harap2 dari keturunan melayu tulen… jangan ade kacukan lak… cam episod yg lepas2… tu bukan gadis melayu tulen tu….

    0
    0
  33. akuorangbiasa says:

    gadis la sangat..confirm ker??

    0
    0
  34. manjalara says:

    2, 3 minggu ade ler gambar yg bukan2 akan keluar kat blog

    0
    0
  35. rina on sale says:

    abg nara ni mesti kawan rina saleh kan?.. apa2 pun…tujuan finalist ni sume nk cari glamour je….

    0
    0
  36. Reena says:

    Kalau tak nak vote rina salleh, vote aku pun bulih.. Reena jugak…ngeeee…jgn mawah..i tak giler glamer hokay!

    0
    0
  37. meeyaa says:

    alaaa nak cari glemer je lebih.
    dorang ni ade yg belaja tinggi2, tp pilih jalan jd artis.
    membazir duit mak bapak aje. kesian dorang. ingatkan boleh la jd lawyer ker,akauntan ker,manager ker.
    last2 masok gadis melayu, jd artis, terus layu!

    kesian kesian……

    0
    0
  38. villa says:

    kenapa mesti tukar host ek…ingt pangil laki jd host leh tarik minat ek?

    0
    0
  39. zurie says:

    Gadis melayu tu mesti la pemalu tapi kalau dah masuk rancangan nak serlahkan semua sifat tu..dah tak jadi gadis melayu dah…Takde istimewanya lagi….tgk sekeliling anda…Ramai GADIS MELAYU yg tak perlu kejar glamour tapi penuh ciri2 gadis tu…

    0
    0
  40. kak noor says:

    Salam,typical malay. Suka mengutuk dan dengki. Masih berada di takuk yg lama. Kita sama2 melayu sepatutnya memberi sokongan dan sekiranya tidak suka tidak perlulah menjatuhkan. Itulah kelemahan paling utama org melayu dan kenapa sehingga kini melayu susah nak berjaya. Kepada yg dikutuk alhamdulillah pahala utk anda.bersabar dan bertenanglah. Ini dugaan org yg dengki dgn kejayaan anda. Walhal yg mengutuk dan dengki sekaligus mengaibkan manusia yg lain(memburukkan dan mengumpat dan jika tidak betul apa yg anda tulis sudah dikira fitnah.dosa itu lebih besar dan mengapa anda mempersoalkan dosa org lain sedangkan anda juga manusia biasa yang mana di dalam seharian tidak pernah terlepas dari melakukan dosa.)mencerminkan sikap irihati dan mengaibkan diri sendiri sekaligus. kepada yang menegur dgn telus dan tulus,alhamdulillah. Juga utk informasi,GM3 sebenarnya mencari pengacara,bukanlah ratu cantik dan sebagainya. Syaitan sememangnya suka apabila kita umat islam dengki mendengki sesama kita.Sekian wassalam.

    0
    0
  41. hasrulhassan says:

    (Komen ini diberikan tanpa merujuk apa-apa komen di atas).

    Cantik sungguh gadis melayu, tak sangka kat Parit Buntar ada gadis melayu yang hebat – sbb saya dok sini. Mantapkan lagi program begini, dan kurangkan garapan yang berbentuk hiburan.

    Gadis melayu ohh gadis melayu … :)

    0
    0
  42. aman torres says:

    kemungkinan aku menopup banyak2 utk meng sms gadis melayu musim 3 ini

    0
    0
  43. Pemerhati says:

    Musim 1: Ramai yg bertudung (lengkap)
    Musim 2: Ramai yg tidak bertudung (seksi & kontroversi)
    Musim 3: Nak kate bertudung pun tak, tidak bertudung pun x (tidak menutup aurat dgn sepenuhnya)

    Musim 1 (Final): 4 bertudung & 1 tidak bertudung
    Musim 2 (Final): 4 tidak bertudung & 1 bertudung
    Musim 3 (Final): ???

    mcm dah diplanning awal2 je??? dah ade “tema” ke utk setiap musim???

    kepada gadis2 melayu musim 3, x payah la nak make-up tebal2! buruk rupanya! berkilat2 muka jdnya! (keayuan yg ASLI lebih cantik dari MAKE-UP yg tebal2)!

    anyway, Gadis Melayu musim 1 is the best! kesemua gadis2 musim 1, ikhlas dan sopan di dlm menjalankan tasking, tahniah buat kesemuanya…..

    Ape yg penting di sini ialah (HATI TUE KENA IKHLAS) dan (JANGAN NIAT UTK NAK GLAMOUR JE), tgk cara dorg senyum pun kita semua dpt tau, ikhlas ke tidak niat mereka nie………

    0
    0
  44. adore sis rina says:

    sya adore sis rina dari dulu .. dia memang sweet and baik .. dia memang baik .. dia ada web sendiri http://www.rinasalleh.com. Sebelum ne dia banyak buat program .. grooming and ajar mcm mana pakai tudung .. Kak riri memang baik .. tak elok korang cakap bukan bukan ..

    syg kak riri .. gambate taw kak ri ri

    0
    0
  45. chayok \gm3 says:

    takmo gado2…tak baik tu…

    0
    0
  46. kah3 says:

    rasa2, sape menang?
    haish~

    0
    0
  47. Pemerhati says:

    For me, Fatheen is the best among others. (For Episode 1)

    1. Ketika sesi pengenalan diri, beliau sgt sopan, tertib dan professional.

    2. She’s look like intelligence, quiet, sweet, honest and TAK GEDIK!

    3. She’s the only ONE peserta, yg menutup dadanya dgn tudungnya yg labuh, ketika sesi pengenalan diri, di mana pd ketika itu (kesemuanya mengenakan pakaian putih dan pink). Peserta2 yg lain, pakai tudung, tp tidak menutup dada mereka, sehingga menampakkan tubuh kerana pakaian yg agak ketat.

    Syabas Fatheen! keep it up….

    But anyway, overall Gadis Melayu Musim 1 is still the best!

    0
    0
  48. ATIQAH EYKA says:

    aq nux tros terang ar,,yg x pkai tdong semueanyew x lawa..haha!! so x layaklah nux menang..

    0
    0
    • ada says:

      kalo nk kira menang dr segi lawa, xder saper la yg menang. yg free hair pun huduh2 sbb tu xbrani pakai tudung kot. kang xder per leh tunjuk lak. pasni leh la sexy2

      0
      0
  49. Fahzieqa says:

    zanakut<hehe

    0
    0
  50. Awesome post, hey I found this post while googling for lyrics. Thanks for sharing I’ll email my friends about this too.

    0
    0
  51. Respect to post author, some fantastic information .

    0
    0
  52. Jada Korns says:

    It looks like you will have produced many seriously thrilling details. Very few ppl could think about this and the choice of really have. I am quite impressed that there are a great deal regarding this issue that is discovered and also you achieved it and so adequately, with the considerably school. Top-notch 1, man! Very wonderful factors here.

    0
    0
  53. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

    0
    0
  54. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

    0
    0
  55. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any way you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

    0
    0
  56. I am speechless as to how fantastic this post is. The content is straightforward to comprehend and extremely engaging. This is by far some of the best content I’ve observed.

    0
    0
  57. I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem?

    0
    0