Written by AbangNara | November 17th, 2015

Pejam celik pejam celik Anugerah Juara Lagu buat kali ke 30 (AJL30) bakal menjelma tidak lama lagi. Dijangkakan malam pertandingan muzik penuh berprestij ini akan berlangsung sekitar Januari 2016. Sebelum malam kemuncak AJL30, seperti biasa akan ada beberapa peringkat separuh akhir. Daripada 30 lagu yang dicalonkan, hanya 12 buah lagu sahaja yang akan didendangkan pada malam AJL30.
ajl30

Separuh akhir pertama akan berlangsung pada 22 November membabitkan 11 buah lagu, diikuti 10 lagu pada 29 November dan sembilan lagu pada 6 Disember. Antara artis-artis yang bakal terlibat ialah Elizabeth Tan, Ayda Jebat, Faizal Tahir dan Amir Jahari. Walau bagaimanapun Yuna yang tercalon dengan lagu Lautan telah pun menarik diri.
vida

Bakal memeriahkan AJL30 ialah tak lain tak bukan kelibat Pengasas Vida Beauty, Datuk Seri Dr Hajah Hasmiza Othman atau mesra dengan panggilan Datuk Seri Vida. Ini kerana produknya Pamoga Qu Puteh bakal menaja anugerah paling dinanti-nanti ini. Diharap tak akan berlaku kekecohan macam tahun lepas. Hehehe. Untuk melihat senarai lagu yang bakal bersaing, sila baca artikel ini sepenuhnya.


Separuh akhir pertama
* Biarkanlah – Drama Band
* Langit Tetap Biru – Aizat
* Untuk Cinta – Hafiz & Adira
* Knock Knock – Elizabeth Tan
* Sampai Mati – Hazama
* Hantu Atau Buaya – Nana Sheme
* Cinta Yang Sempurna – Qanda
* Bukan Hal Aku – Kaka Azraff & Aliff
* Di Pintumu – Firman
* Melepaskanmu – Sakura Band
* Terima Kasih Cinta – Tasha Mansahar menampilkan RJ

Separuh akhir kedua
* Hanya Namamu – Caliph Buskers
* Malam Ini Kita Punya – Bunkface
* Potret – Akim &The Majistret
* Not For Sale -Stacy
* Hey Kau – Sandra
* Syurga – Alyah
* Angin Kencang – Noh Salleh
* #Peristiwa – Sofazr, Asfan dan RJ
*Senyum – Aziz Harun
* Mana Mungkin – Black

Separuh akhir ketiga
* Di Koyak Waktu – Ronnie Hussein
* Selalu Ada – Amir Jahari
* Tak Pernah Menyerah – Dayang Nurfaizah
* Al Nura Yang 5 dan 6 – Mawi, Hazama menampilkan Dali Filsuf
* Assalamualaikum – Faizal Tahir
* Siapa Diriku – Ayda Jebat
* Kau Tercipta – Lah Ahmad
* Nyawaku – Azmil * Linangan Terakhir – Forteen

51 responses to Senarai 30 Lagu Yang Bakal Bersaing Merebut Tempat Ke AJL30

  1. KuPutihKoHitam says:

    Bersedia dgn iKlan..kuputih Dan terus Putih Dan ko hitam

    0

    0
    • Dato Qu Hijau says:

      Sendunya lagu-lagu yang bertanding. Hmmmm.

      0

      0
      • One Direction says:

        ewwww,,, lagu hantu atau buaya tu tak layak langsung masuk semi final.
        pelik betul aku,,, lagu Akim potret mana ?

        0

        0
        • One Direction says:

          eh lagu Akim ada lah,,, harap Akim berjaya ke final.

          0

          0
        • Mak Esah says:

          Not For Sale by Stacy dan Assalamualaikum by Faizal Tahir.
          Dalam firasat Mak Esah, ?????? ????? akn menang cos ditambah dgn isu semasa, selayak nya lagu ?????? ????? dinobatkan sebagai Juara !!

          0

          0
        • Puan Seri Amber Charmender says:

          Lagu Ziebella -Unfollow Hatiku tak da ke ?

          0

          0
        • Shyt On Hezbollah says:

          Aziz Harun bkn org Brunei ke ? Brunei leh join ke ?
          Baru td google, Firman nie mat indon ke ?

          0

          0
        • Kiah says:

          Tahun ni mesti sendu…mcm Anugerah Skrin juga. Satu lagu je yg best. Faizal Assalamualaikum – Faizal Tahir dan Tak Pernah Menyerah – Dayang Nurfaizah. Yang lain…hampeh.

          0

          0
        • Anonymous says:

          adalah ngok

          0

          0
        • Pekerja Gomen says:

          Yeahh.. Akim & the magistrate ada!!!!

          0

          0
        • jemah wak tompol says:

          lagu kaka bukan hal aku tu lagi merapu. Lirik ulang doploh kali sama je. Langsung tak layak masuk semi. Kalau masuk ke final, aku carut habis habisan.

          0

          0
      • One Direction says:

        Lagu Bunkface pendek pun ada jugak. Menyampah nyer .
        lagu taraf fun fair .

        0

        1
      • Anonymous says:

        Yuna tarik diri…alasan urusan kerja di luar negara. Elok pun tarik diri….. bukan nya sedap nyanyi pun…..mcm bersembang je.

        0

        0
    • Pray for AJL says:

      Aku tak terkejut pun kalau lagu Ayda Jebat dengan Nana Sheme tu masuk final sebab lagu-lagu sekarang ni takde kualiti.

      0

      0
      • Dato Vida says:

        Ramalan dari saya

        Juara AJL: Nana Sheme – Hantu Atau Buaya
        Ke-2: Ayda Jebat – Siapa Diriku
        Ke-3: Bunkface – Malam Ini Kita Punya

        Vokal terbaik – Ayda Jebat
        Persembahan terbaik – Azmil (Nyawaku)

        Anugerah Khas Juri – Sandra (Hey Kau)

        1

        0
    • Anonymous says:

      konpom Assalammualaikum juara taun ni….lagu terbaik kot klu ikut anugerah APM yg lepas….lagi melibatkan 3 buah negara aritu…

      0

      0
  2. Anonymous says:

    astagfirullahalazim. Bang nara, ngape ade iklan minyak pengsih tu, zaman dah moden, bila otak otak manusia nak moden ni?

    0

    0
    • anon forever says:

      eh tak yah bising2 la bgtau iklan apa yg keluar tempat kau tu. iklan tu ikut preference apa yg kau selalu search kt web. kalau selalu search minyak pengasih yg tu la yg keluar. aku elok je keluar iklan scotts emulsion. ah tetiba kau nk tunjuk baik pulak.

      0

      0
    • Wisteria says:

      Lain kali jangan cerita kat orang kalau iklan bukan2 keluar kat page BN kau. Sebab dia ikut search history kau sendiri. Kalau buka page lucah, lucah la keluar. Kalau buka page travelling, keluar segala Agoda, Booking.com, Trivago bagai tu. Dah kau punya keluar minyak pengasih..kitorg leh agak la kau search apa sebelum tu..

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Mcm serabut plak aku baca blog Nara arini..penuh iklan..kiri kanan atas bwh..

    0

    0
  4. krios says:

    Konfem Sakura Band menang nanti.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Kalau di koyak waktu dan potret x masok final…mmg sah2 la ajl ade kondpirasi.kalau masok dan x menang pon same…mmg ade konspirasi…letih dah aku dgn ajl ni yg nobatkn lagu yg x sepatutnya atas dasar2 tertentu.

    Sedih …. industri kita x ade ape yg nk dibanggakn…yg layak x d hargai.yg x layak d anugerahi.

    0

    0
  6. Real aziz harun says:

    Memanglah saya orang brunei tetapi lagu saya dicipta sepenuhnya oleh faizal tahir dan mike chan so bolehlah masuk ehehehe

    0

    0
  7. Moi says:

    Pergh separuh akhir ketiga tak fight langsung.

    0

    0
  8. Swinging bowl says:

    Aku punya keluar iklan hotel apartment, gila ka mana ada duit

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Hmmm….tgk2 caliph buskers menang….
    Atas alasan kesian kat dyerang la…
    Nak hargai kesugguhan dyerang la…
    Nak memartabatkn dyerang la..
    Dan sbb lagu dye ade msg tersendiri la…bab ketuhanan la. Kalau nk lagu tu ade msg yg bagus, baik bagi menang kat lagu2 nasyid, lagi la bagus msg2 dye. Dah tu ajl ni anugerah nk menilai lagu ke nk menilai manusia?
    Mmg la x nafi…lagu yg kru buat bg kat dye not bad pon and suare dye tinggi pon…ok je lagu tu..tp x de la sampai sedap tahap cipan sampai nk jd juare lagu….( in case kalau lagu ni menang la…ha3)

    Tp aku lg x stuju kalau lagu yg ntah ape2 menang cam si aida jebat tu ke, hantu ke buaye ke beruk ke setan ke, bukan hal ko tp hal aku la, alnura yg 5 yg 6 yg 7 yg 8 la, hey kau hey kak kiah la ape la….

    0

    0
    • unknown says:

      ok je kl CB menang.. bukan atas alasan KRU yg buat lagu.. bukan atas alasan kekurangan dorg.. CB menang coz CB memang talented & of coz the song itslf..

      0

      0
  10. ThePassenger says:

    Aku rasa lagu Assalamualaikum dari Faizal Tahir layak dinobatkan sbg Juara. Even aku non-muslim tp aku suka mesej lagu nie selain melodi yg catchy.

    0

    0
  11. Chef wan says:

    Menyampah pulak aku dgn si vida nie. Ishhhhhh. Sabo jela

    0

    0
  12. sheeda atau buaya says:

    ramalan aku pulak :
    anugerah juara lagu – hantu atau buaya, tapi time final dinyanyikan oleh sheeda.

    0

    0
  13. melati says:

    Aku bangga sebab tk dgr lagu Melayu….hihihi

    0

    0
  14. mak c kina says:

    nape byk lagu xsedap?

    0

    0
  15. Anonymous says:

    saya suka lagu faizal tahir….hope can be a winner…

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Firman AF la bukan Firman penyanyi Indon tu,…adeh!!

    0

    0
  17. Anonymous says:

    pasti lagu sori sori sayangku juara

    0

    0