Written by AbangNara | December 4th, 2011

Secara ikhlas, Abang Nara memang tak menonton Muzik-Muzik sejak Azwan Ali tidak mengendalikan rancangan tersebut. Katakanlah apa sahaja, namun bagi Abang Nara, Azwan Ali di zaman “keras”nya adalah seorang pengacara yang berbakat. Walaupun tidak lagi mengikuti Muzik-Muzik setiap minggu, namun Abang Nara tak pernah miss untuk menyaksikan Anugerah Juara Lagu setiap tahun.

juara ajl26

Kalau Berpacaran oleh (Shohaimi Mior Hassan Shohaimi Mior Hassan / Ana Raffali / Altimet)
Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)
Sedetik Lebih oleh Anuar Zain (Edry Abd Halim/Edry Abd Halim)
Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)
Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif (Najwa Latif/Ika Latif)
Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
Kekanda Adinda oleh Atilia & Monoloque (Monoloque/Monoloque)
Wanita Seluruh Dunia oleh Projek Pistol (Boy Clifford/Boy Clifford)
Sungai Lui oleh Aizat (Aizat/Anas, Aizat/Anas)
Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)

Ini adalah pendapat peribadi Abang Nara tentang 12 lagu yang akan berentap di final AJL26. Abang Nara tak pernah amik kursus mencipta lagu, lirik atau apa-apa yang berkaitan, namun Abang Nara agak kurang bersetuju dengan pemilihan beberapa lagu. Antara contoh, lagu Gadis Semasa yang dinyanyikan oleh Yuna bagi Abang Nara tidak layak untuk bertanding di dalam final. Begitu juga dengan lagu Cinta Muka Buku dendangan Najwa Latif.

Mengikut halwa telinga Abang Nara, lagu Pokok dendangan Hazama dan MUH lebih ada nilainya berbanding Cinta Muka Buku. Walaupun Abang Nara akui kekuatan suara Yuna semasa menyanyikan lagu Gadis Semasa, namun rasa-rasanya lagu Sixth Sense – Menyesal mempunyai kelebihan daripada segi lirik lagu dan melodi. Ini bukan bermakna Abang Nara anti Yuna dan anti Najwa Latif. Mungkin kali ini rezeki mereka untuk masuk ke AJL26.

Harap-harap AJL tidaklah bias dan pemilihan dilakukan benar-benar atas kriteria lirik dan melodi, bukannya berdasarkan populariti semasa penyanyi tersebut. Takut-takut nanti tercalar kredibiliti AJL. Apa pun ini sekadar pendapat Abang Nara yang naif dan tak berapa pandai muzik. Pendapat anda mungkin berbeza, jadi kongsi-kongsikanlah pendapat anda di ruangan komen.

187 responses to Senarai 12 Lagu Yang Bakal Berentap Di Final AJL26 (Anugerah Juara Lagu 26)

  1. zuan says:

    agree, lagu cinta muka buku biasa sahaja.. rsanya lagu pokok lg hebat dan perlu masuk final..

    0

    0
    • yuna latif says:

      AJL dah x berkualiti dgn kehadiran lagu2 yg x berkualiti…. lagu berkualiti smua x masuk final, lagu haprak (cinta muka buku, penakut, gadis semasa) blh plak masuk final. slamat mengalami kehancuranlah AJL…

      0

      0
      • mak minah tepi seri pentas says:

        suara kita smua, manalah tv3 nak dgr… boikot je AJL thn nie.. biaq padan muka tv3… lagu sampaq blh tercalon, lagu berkualiti campaq kat tepi.. puihhh..
        mak minah x suka AJL thn nie…………..

        0

        0
        • Mariah Curry says:

          Yuna…again???????

          Zzzzz

          0

          0
        • RayuanKu says:

          Top 3)

          1)Beribu Sesalan
          2)Awan Nano
          3)Sedetik Lebih

          0

          0
        • Ahli MukaBuku says:

          tul tul tul! bila Yuna menyayi aku sering ke tandas :(

          0

          0
        • uih, lagu2 yang ko pilih ni RayuanKu, lembik2 semuanya ni…. terutama sekali lagu Sedetik Lebih. lagu style camtu dah ketinggalan bas dah. macam muzik Malaysia ni takde evolusi langsung.

          0

          0
        • pape jer says:

          discrimination~~~

          0

          0
        • Ahkak Phuaka says:

          lembik-lembik sedap….keras-keras cepat jatuh!

          0

          0
        • awex gaban says:

          well said…tv3 nk tnjuk hero lah tu…no wonder if yuna mng this AJL

          0

          0
        • penonton di SP2 says:

          Sy ade menonton di Sri Pentas 2 pd separuh akhir 3 aritu semata2 nak tgk artis2 feveret sy bertanding iaitu Jac,FT dan Salma. Ini komen2 sy termasuk Yuna (x minat tp xde la x suka) :-

          1)Jac – mmg meremang bulu roma dgr suara nye…sy lebih suke suara Jac berbanding AZ dlm menyanyikan lagu ini..tp dlm penjiwaan lagu Jac klh di tgn AZ mgkn sbb dia terlalu berhati2 dan terlalu menekan aspek vokal;

          2)Salma – bg sy vokal Salma adalah yg terbaek di mlm itu…dan lbh baek dr Jac..sbb tgk live kat situ kn..jd senang nak compare…tp baek Salma mahupun Jac..kedua2nye terlalu nak menjaga vokal lebih dr aspek penghayatan..di sini Jac menang berbanding Salma;

          3)FT – org kata dia anak emas TV3?..tp nape x pernah menang AJL?..FT ni biase la…kejap ok kejap x ok live performance nye..sesuke ati jer nak lontarkn suara..tp yg best nye die ni semangat jer klu nyanyi..sbb ape FT dpt top 12..sbb dye berjaya smpikn kpd audience lirik dlm lagu itu wlupun liriknye simple dan muzik utk lagu ini mmg sedap; dan

          4)Yuna – arghhh…mengantuknyer…ramai org kata dye berckp bukan menyanyi..tp sbb ape dye menang?…sbb sy rase tenang bile dgr die nyanyi..mmg vokal x seberapa klu bandingkkn dgn Jac dan Salma..dye berjaya smpikn lirik dlm lagu Penakut itu…muzik dye pon best :)

          Itu saje komen2 2 kupang sy…sy sedeh Salma x dpt p final..apa yg juri nak pon sy x taw..tp sy rase mrk menilai muzik dlm lagu2 tersebut..nama pon ‘muzik muzik’ kan..dan dr sini diangkat jd Juara Lagu…

          0

          0
        • shame sad shame sad says:

          TV3 AJL is not about ‘art’ and music anymore. It is about ratings.

          It is for the new artist to gain popularity. Nothing to do with composing the song.

          0

          0
        • nisa says:

          Xyah tgk juara lagu cmni..bukan dpt faedah pon….

          0

          0
        • penonton di SP2 says:

          rasenye Penakut dan Sedetik Lebih xkan jd juara AJL sbb kontroversi kat AIM18, so, utk lebih adil dan elakkn kontroversi baru,mrk akan bg no.2 or no.3..Awan Nano mgkn xkan jd Juara sbb dah menang kat APM..Kekanda Adinda mungkin dpt top3 sbb dpt dilihat lagu ini seperti diberi peluang utk menang :

          Kesimpulannye..juara AJL 26 adalah kemungkinan besar Beribu Sesalan,Karma dan Kekanda Adinda :)

          0

          0
        • easesi says:

          @ penonton di SP2
          Adeh. Kelakawnyer penaklulan mantik ngko

          Fail ke longkang

          0

          0
        • mrs. MAMA says:

          da lme da mak boikot AJL tv3 ni..lagu2 yg bertanding 1-2 je yg berkualiti..selebihnya juri syok sendiri..lagu yg jd juara??…lagu biasa2 je..

          0

          0
      • arnamee says:

        Allah hai. janganlah menafikan bakat yuna sepenuhnya . dia tetap berbakat . dah rezeki dia :)

        0

        0
    • lin says:

      AJL x mcam dulu lg..pemilihan lagu utk ke final mmg dissapointed,sepatutnya lgu yg dpertandingkan prlu ada kekuatn dari segi vokal,melodi dan sebagainya..lau pemilihan lgu bedasarkan populariti..bgus tukar jer Anugrah lagu popular..bagi sy..lagu2 yg kefinal cuma unik.. anything else..nothing i guess

      0

      0
    • pembeli album original says:

      bagus abg nara… sepatutnya salma dan hazama yang dapat pergi final AJL… keindahan bahasa dalam lagu cinta muka buku, kekanda adinda & wanita seluruh dunia tu tak ada langsung… apa kriteria yang juri nak cari??
      rasanya teori TV3 ni mudah je… zaman rock, berderet-deret lagu rock pergi AJL… zaman pop semua lagu pop pergi AJL.. zaman realiti tv berderet-deret artis realiti pergi AJL..zaman band indie, semua band indie dpat masuk AJL.. so, sekarang zaman youtube, semua yang upload lagu kat youtube dapat pergi… ikut trend la konon… so, kalau korang rasa nak bertanding kat AJL tahun depan, upload lagu kat youtube ( walaupun lagu sampah).. confirm korang jadi finalis nanti…

      0

      0
    • asyraf says:

      lagu pokok hanya sedap didengar jer.. tapi lirik kurang membawa maksud mendalam berbnding ngan cinta muka buku,lagunya sedap didengar & punyai maksud tersirat… pendapat saye jer.. :)

      0

      0
      • amethyst says:

        cuba ko terangkan apa maksud tersirat lagu tu? straight to the point je pun lagu tu..lagu cinta budak2 baru nak up

        0

        0
        • bunga julai says:

          rezeki YUNA nak buat macamana! Btw, kenapa kisah dongeng tak masuk FINAL? padahal banyak peminat time dia perform. juri pekak badak lah. adoi.

          0

          0
        • 123 says:

          nasib takda yg condemn kenapa FT dapat masuk final.. sebab he deserve it!.. go go FT!

          0

          0
        • saya bersependapat dgn saudara asyraf. memang lagu Najwa Latiff membawa maksud mendalam iaitu memberi amaran akan buruknya kesan jaringan sosial seperti Facebook utk budak sekolah, dan juga kesan buruk blog gosip macam nara ni buat orang yang lebih tua dari Najwa Latiff tapi tak sedar diri macam anda semua yang bukan saja tak pandai main gitar, menyanyi pun jauh sekali. tulis lagu? jauh punk gang dari api.

          0

          0
        • NURUL says:

          BAGI LAH PLUANG KT BKT2 BRU.XSMUA MANUSIA SEMPURNA….!!!

          0

          0
      • meow says:

        alahai adik..lagu cinta muka buku camtu ko kate ada maksud..maksudnya budak sekolah yang malas belajar , asek main facebook, pastu ada orang inbox nak kenal terus blind date…bodoh sangat liriknya…..sejuta kali baik lagi lagu pokok tu

        0

        0
      • DIN says:

        Butuh hang tersirat!!. lagu mendatar, lirik simple tersirat hang cakap. gile gile

        0

        0
  2. awex gaban says:

    sokong abg nara…sy pon sependapat mcm tu…beter pokok n menyesal…puliz la indstry seni malaysia..jgn la kroni sgt…sudah2 la..

    0

    0
  3. makciktemah says:

    dah rezki depa…

    0

    0
  4. stalk kejap. says:

    bukankah lebih elok budak sekolah habiskan sekolah dulu sebelum melalak kesana kemari~~

    ini belajar kemana~
    menyanyi kemana~

    0

    0
    • kaler luna says:

      aku rasa juri dah pilih n taw lagu mana yg nk jadi juara.. sebb tu dia bagi final ada yg lagu best n xbest..nnt senang diaorg nak bagi juara…kalo suma masuk best, org pertikai jugak…

      0

      0
  5. yiyin says:

    AJL mcm da tkde seri dgn pemilihan lagu yg hanya pd pendapat saya mmg berdasarkan populariti…saya rasa AJL sudah menjadi klise dgn pemilihan lagu yg tidak ade kekuatan dr segi lirik n melodi…saya sgt2 bersetuju dgn pdpt abg nara…sudahnya lagu yg betul2 layak tidak dpt bertanding…sgt sedih..dan saya dpt rasakan AJL bkn lg acara yg ditunggu2 oleh semua org…

    0

    0
  6. narz says:

    betul…AJL skrg mmg dh x brape berkualiti..klu artis tu top masa tu,msti dia akan masuk AJL..cntoh terbaik yuna n najwa..

    0

    0
  7. saaaaaaapaaaaaaku says:

    Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)….Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)…mmg rezeki yuna…like bnyk2…huuuuuu

    0

    0
  8. Jenab Jendul says:

    Setuju sgt ngan Nara. i must admit that lagu gadis semasa n cinta muka tu best didengar. tp tak sesuai utk pertandingan gah mcm AJL. bnyk lg lagu yg bagus kan. cinta teragung,pokok,aku permata,kisah dongeng.

    0

    0
    • fiq says:

      betul2, mcm lagu alif satar, lelaki seperti aku, sedap lagu tu, tapi xsesuai dipertandingkan dalam pertandingan vokal, same arg cam lagu CMB tu, huhu,pokok lagi best kot

      0

      0
    • mucik mucik says:

      banyak lagu sedap didengar…tp bila lagu tu m’punyai kehebatan dlm kedua2 melodi&lirik,tu yg patut lepas dulu..(heran jgk ada yg x t’pilih..)
      pastu baru la lagu2 yg melodi best tp lirik x bape best@lirik best tp melodi x bape best pilih mana yg terbaik utk ke final,msng2 ade kurang lebih…
      contoh;
      lagu projek pistol,melodi best,music dia bagus tp lirik x la sebagus lagu2 lain..tp biasanye melodi lebih ckt la berbanding lirik,dah nama pun lagu kan..tp kalau dah lirik biasa2 sgt@ x bagus kire x dapat dek nolong tambah markahnyer…

      kekanda adinda,lirik bagus tp lagu biasa je.sedap tu sedap jgk tp asyik ulang2 camtu je melodi lagu.bila banding dgn lagu2 lain,dah x bagus mana dah melodi dia..

      cinta muka buku,lirik tu susunan cantik wlupun lirik dia simple je,lagu sdp jgk tp melodi dan lirik tu masih tahap biasa2 kalau nak banding dgn lagu2 lain..utk hiburan santai boleh la,sedap dan simple. tapi,mmg ada lagu lain lebih bagus dr lagu cinta muka buku.

      gadis semasa dan sungai lui,kejap aku rse mcm x patut t’pilih,kejap rase mcm layak jgk..
      tp bg aku,lagu cinta tragung dan pokok tu ptt masuk final..wlupun semua lagu sedap2 jgk tp kalau nk masukkn dua2 lagu ni dlm final,aku rse lagu CMB dan Kekanda Adinda tu x pyh ke final pun xpe..tp nak buat camne kn..

      0

      0
      • miraie says:

        agreed!plus, lagu wanita seluruh dunia tu xpyh msuk final pn xpe. eventhough aku ni wanita tp aku sgt xske lagu tu. mcm gud2 je lirik die. CMB ngan kekanda adinda tu utk santai2 blehlh. ada lagu yg lebih meaningful like pokok, menyesal, etc lg lyak rsenye.

        0

        0
  9. ewww says:

    cinta muka buku lagu budak2…tak best lansung.eeii..baru sekolah da gatal nak bercinta najwa ni..nyampah aku…

    0

    0
  10. pada yang ambik serius Anugerah Juara Lagu ni tiap2 tahun dan mula jadi juri tak bertauliah, let me tell you guys this : AJL ialah satu program 3 jam secara langsung untuk menarik iklan, tajaan dan rating. jadi kena pandai ‘pilih’ lagu

    you guys got screwed ssoooooooooooooooooooooooooooo bad.

    0

    0
    • awex gaban says:

      rsanya kita sbgai pendengar n rakyat malaysia ada hak kan nk bersuara n beri pndpat…kalo lagu tu teruk,kita ckap teruk…susah la kalo nk kira rating sponsor suma tu…ni bkn event bkn skolah…lalalala atas pntas then amek fav artis derang jd juara..ni anugerah juara lagu….kalo mkna ‘anugerah juara lagu’ pon dh x paham…mcm ni la jdnya…

      0

      0
  11. Ayie.. says:

    Lagi 1 lagu stacy kisah dongeng lebih aman didengar dr lagu monolog atilia tuh…mcm ada yg x kena dgn AJL kalini..

    0

    0
    • no, lagu stacy tu sangat crap dan musim stacy sudah lama berlalu.

      0

      0
      • bunga ogos says:

        kau indon ke? kisah dongeng lah lagu yg paling layak masuk final dan boleh menang besar. well, something wrong with ur ear. pekak badak tul

        0

        0
        • aboy says:

          oooiiiii juri2 sume…..korg xhayati ke lirik lagu kisah dongeng tu????lirik cket punye bagus korg wt derkk je…aku dgr lagu ni,,menghayati lirik die pon ley nanges taw..nth pape la juri ni..aku paling xphm nape lagu yuna,,najwa, projek pisto n monolog ngn atilia dpt masuk…lgsg xkene ngn halwa telinge…lirik pon tah pape ntn….lgu yg len tu ok la jugak…harap2 sama ada aizat,hafiz, anuar zain,faizal tahir n alya yg akn mng…xpon trio ning, shila n jac…yg len2 out!!!!

          0

          0
        • kau nak sound pekak, ko pegi kat juri semua.

          (menyediakan popcorn)

          0

          0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        stacy ? tak payahhhhhhhhhhhhh lah !!!

        0

        0
        • senang cerita says:

          kalo x puas hati.. nnt ramai2 pegi AJL.. sila BOOOOOO.. secara berjemaah tanda xsokong lagu tu..cm BOOOOOOO mawi ngn fasha.. baru juri x pekak dah..

          0

          0
  12. ct says:

    Setuju dn abg nara!!! tak patut sungguh lagu Gadis Semasa tuh masuk AJL sebab tak sedap langsung! Time semi final pun Yuna mcm nak xnak je nyanyi lagu tuh..sungguh tak puas hati, sepatutnya lagu Stacy Kisah Dongeng boleh gantikan lagu Gadis Semasa, lagu Stacy lebih layak untuk ke final…dan populariti lagu Stacy lebih tinggi dr lagu Gadis Semasa Yuna.
    By the way, I like when lagu Kisah Hati & Beribu Sesalan masuk final…I bet either one of this will won.

    0

    0
  13. strasth says:

    Aku pn berharap POKOK ke final tapi ape kan daya Nyanyian Nubhan utk POKOK tak sehebat Hazama. tak sangka jgk najwa n gadis semasa yuna tu blh masuk…lagu tak seberapa tapi kreadit utk najwa masa semi final dia nyanyi dengan baek…aku agak kecewa cinta teragung dari hazama tak layak…..tak tau la juri pilih mcm mn tp yg aku tau utk JL, Persembahan secara LIVE tu penting….bukan menilai populariti lagu semata²….

    0

    0
    • apa kena mengena penyanyi dengan lagu yang masuk final? AJL ialah pertandingan lagu, bukan pertandingan nyanyian. kalau nak komen bab nyanyi, korang boleh komplen kat program macam AF, Vokal, Mentor or whatev….

      0

      0
      • strasth says:

        Yes tak di nafikan AJL pertandingan lagu….tp jika penyanyi yg menyanyi tu tak bgs dan tak dapat perform secara LIVE dgn baek…mmg tak kan layak utk Menjadi Juara…

        0

        0
        • MALAYSIA JAYA says:

          stuju sangat!!! org selalu pertikaikan ini pertandingan lagu dan bukan penyanyi..abes tu suruh je la komposer2 yg nyanyi..penyanyi itu pun sgt penting dlm mencorakkan lagu tu..bg cth mudah je..bukan semua penyanyi sedap nyanyi lagu2 tradisional atau irama malaysia..kalau masuk muzik bg penyanyi ntah pa pe igt senang2 nak menang ke? tu pun susah pikir..
          p/s: tukar nama ko la..org len benci neelofa pun xde tulis nama mcm ko tu hahahaha

          0

          0
        • memang pembawaan vokal tu penting, tapi pada pertandingan macam AJL ni, ia jatuh secondary. actually kalau korang nampak pun, kebanyakan lagu dibawa oleh penulis lagu tu sendiri. look at those bands, and singer/songwriter macam yuna dan najwa latiff. so what”s the fuzz about that? unless kalau korang still duduk zaman 80an/90an bila kebanyakan lagu ialah dominasi komposer dan artis/band manufactured. that was the worst.

          0

          0
        • Woot says:

          Yes mmg jatuh secondary tp still contribute in judging and it will affect the song. If not, then y bother buat AJL berperingkat??? logiknya klu hnye lagu sj yg dijudge, pemenang dah ada sejak dari lagu tu masuk carta lagi.. ;)

          0

          0
        • look woot.
          lagu dicarta ditentukn oleh undian. maknanya based on populariti lagu tersebut pada pendengar (really…. tapi kita tak tahu kiraan tu benar dan telus atau tidak)
          dia semi final ditentukan oleh juri.
          final juga ditentukan oleh juri, tetapi juri yg berbeza.

          0

          0
    • mucik mucik says:

      vokal dan penyampaian lagu dan persembahan semua dikira tapi itu bukan menentukan menang x menang,ni semua pembahagian markah je,bila dicampurkan keseluruhan lagu lirik melodi vokal persembahan semua,dari situ dapat la pemenangnya,tapi MASIH lirik&melodi paling penting..markah kat situ banyak….lagu pokok tu kalau nubhan sampaikan tersasul2 terkentut2 dengar pun lgsung x bagus,tu mmg patut la x masuk,tp dia bawak lagu tu masih bagus walaupun x sehebat hazama,jadi x tau la bahagian mana yg kureng sangat pada lagu pokok&pesmbahan tu yg mnyebabkn Pokok x t’pilih@markah rendah

      0

      0
  14. first time komen kt sini says:

    ari2 bace bn nih, bace cerita, bace komen, tp mls nak komen, tp kali ni SGT2! setuju la wei, aku dgr lagu cinta muka rase nak bagi buku lima jer kt najwa latif..gi habiskan skolah la wei dulu, lagu dia nih budak2 sekolah yg tgh jakun dgn facebook jer yg suka kot..

    0

    0
    • liz says:

      takyah la marah yang nyanyi..marah la juri..keje penyanyi nyanyi je lagu dia..asal ada yg jemput diorang pun perform la..sila marah juri ok…….

      0

      0
      • aku suke nyanyi says:

        hihihi..klaka plak aku bce komen ko…aku rase yg patot ko bg buku lima tu kt juri2 je…najwa ok je w’pon mmg lagu die xlayak…kt juri tu bukan buku lima je,,berbuku-buku pon xpe..klu xcukup g amik sabun buku..muahaha…

        0

        0
  15. namasaya says:

    haha, tolong la lagu cinta muka buku. lagu cinta monyet mengajak budak2 pegi keluar dating dgn org yg tak dikenali.

    tgk video klip lagi la tahpape, ape ke takleh blah ko nak kapel ngn laki yg keji lagi tak berbudi bahasa mcm tu? apa la yg nak jadi kat budak2 zaman skrg. heh

    0

    0
  16. tahah says:

    buat penat aja nak bertanding..
    yg menang anuar zain. sedetik lebih jauh,
    hehe

    0

    0
  17. wakanabeb says:

    agree with nara statement…lagu budak najwa tu langsung x sesuai msk AJL…klu najwa menang memang AJL bias mengikhtiraf lagu kanak-kanak..next time tuka nama AJLB..anugerah juara lagu budak..lagu yuna plak mcm ntah pape that kind of music..x d nafikan hanya Dan Sebenarnya jer yg sedap didengar..this is my opinion..like nara said..pendapat masing2 n doesnt mean aq anti both of them,.

    0

    0
  18. sya says:

    setuju sgt2 ngan abg nara…..rasenye lagu pokok lg best dr cinta muka buku….hmmm….rase2nye drg pilih berdadasarkan populariti je….pe2 pun congratulation to all the finalists….

    0

    0
  19. alienz says:

    pokok (MUH) dengan kisah dongeng(stacy) patut dapat masuk final T_T

    0

    0
  20. Bro 10 Inci says:

    lagu CMB najwa tuh bgs, cuma utk pertandingan cm ajl, x seswai le.. sama jgk dgn lagu atilia/monoloq tuh… lagu yuna pon xlah sedap sgt (xpsti lagu mana 1, yg ade lirik “ini tidak adil2…..) kalo tkr lagu lain cm pokok, kisah dongeng, aku permata atau menyesal lg ok der….. apapon dh msk ajl apa bole buat… grats to them le… =.=

    0

    0
  21. ntahpape says:

    byk lg lagu yg best mcm lagu sixth sense,stacy, or lagu pokok daripada lagu muka buku 2…
    lagu2 lain lebih sedap didengar n lirik lebih best berbanding lagu budak2 si najwa latif tu..
    ntah pape ntah….

    0

    0
  22. cik says:

    bila bahagi semi final pd 3 sesi cmnilah jdnyee.sy akan boikot ajl! yeay.

    0

    0
  23. keliru says:

    Wanita Seluruh Dunia -Projek Pistol ?? best ke?

    0

    0
  24. alovera says:

    lagu cinta muka buku tak ada kualiti langsung!!!

    0

    0
  25. verdict says:

    cinta muka buku, kekanda adinda n gadis semasa make it to the final???apa masalah dengan AJL ni???rasanya next time diorg kena tunjukkan sistem pemarkahan diorg supaya lebih telus..nak gak tau apa kualiti lagu2 tu compare dgn lagu2 lain…

    0

    0
  26. juara lagu bosan says:

    INI TIDAK ADIL…TIDAK ADIL.. TIDAK ADIL… LA..LA..LA..

    0

    0
  27. yuna yuni says:

    rileks la guys..nanti adelah jgk anugerah ditarik balek..huhu

    0

    0
  28. pengkritik baru says:

    lagu yuna dengan yuna2nya sekali langsung tak best dan buruk, heran tul macam mane boleh masuk final. juri yang mengadili ni dah kena sawan

    0

    0
    • kalau kau jadi juri aku, aku rasa nak serkup kepala kau dengan panty hose je. but, no. better aku cakap aku tak suka. that’s it. daripada men’sawan’kan orang.

      0

      0
      • dunia semata2 says:

        xsilap aku salah satu juri dia lim swee ting kew pew name dia pakar bahasa n puisi etc… k slah sebuah u klau xsilap aku lar nnti pe kata korang ramai2 gi serang dia tnya mcm mana lgu2 tuh semua leh plih….hahahahahhahaha

        0

        0
  29. tutup telinge says:

    cinta muka buku…lagu kanak-kanak ribena… nyanyi kt fun fair, karoke kenduri kawen atau upgrade sket – kat jom heboh boleh arrr

    0

    0
  30. mamat says:

    Ajl dh mengarut..dlu ok ,tp skng dh kelaut..lagu yg liric straight fwd blh masuk final?cam sial..lagu yg ada puitis x dpt msuk..ini tdk adil..aku nk report ke polis..haha

    0

    0
  31. ali says:

    mati2 aku ingat salma ke final..sora power kot…

    0

    0
  32. abu bakar says:

    salma………?

    0

    0
  33. Pejuang Seni says:

    Setuju..mmg ade yg tak kena dlm pemilihan lagu,bagaimana boleh dikatakan lagu CMB lagi bagus dr susunan muzik n lirik dr lagu pokok n cinta teragung?mmg x logik…just like you guys said, mmg trend youtube skrg…TV3 just nak buat ramai bakat2 muda berkarya..just nak support golongan ini…mmg strategi dieorg…ingat tak zaman2 indie dulu…berderet-deret group indie masuk final..but,aku kesian pada lagu yg sepatutnya layak,x dpt layak demi memenuhi tuntutan semasa….

    0

    0
  34. layan aje says:

    favourite nak menang tahun ni bagi aku awan nano, sedetik lebih atau sungai lui …personal opinion je~ peace yo

    0

    0
  35. noknokgorgeous says:

    taw xpe , lagu kekanda adinda, kalau berpacaran, cinta muka buku, gadis semasa tak de ciri yang matang untuk diangkat sebagai juara lagu .. sangat x patot .. hurmmmm .. jgnlah antara lagu ni menang anugerah .. sangat tak layak okeyh ..

    0

    0
  36. pasha sendat says:

    Agak2nye la kan.. Cuba kalau lagu SEDETIK LEBIH, KISAH HATI & BERIBU SESALAN tak dapat masuk AJL26.. mesti peminat muzik industri lagi mengamuk punyer..

    0

    0
  37. 7th sense says:

    Lgu atilia/monoloq,yuna,najwa latif n projek pistol tu x layak masok final!! Mmg juri bias sgt!! Sixth sense, hazama,MUH n nubhan, stacy, salma, lebih lyak lgu2 mereka untk bertanding..

    0

    0
  38. jangan dengki says:

    Setuju. Memang kali ni AJL macam tak berkualiti je. Lagi-lagi lagu cinta muka buku. Bukan lah ape, tengok pesaing banyak lagi hebat. Plus, ada banyak lagi lagu yang BERSENI, BERMELODI dan BERMAKNA kan. Haiihhhh… AJL pun nak ikut jejak AIM ke? =_=”

    0

    0
  39. jesika says:

    aku mintak maaf kat NAJWA LATIF, tapi lagu CINTA MUKA BUKU TU MEMANG TAKDE KUALITI. lirik dia macam budak2 perempuan murahan yg senang2 nak cari cinta online mcm dah tdesak sgt ke apa. padahal lagu Stacy, MUH, Salma, ape semua lagi lebih layak. jangan sampai org hilang respect kat industri muzik tempatan.

    0

    0
  40. Fiza says:

    tau x pe, balik2 yuna yg nonsense ni. ntah pe yg best minah ni, pakai tudung pastu petik gitar, teknik mengurangkan rasa bersalah buat bende haram la tu. AJL dh x relevan. zaman dulu sume org bagai nak giler tgk ziana or siti. sekarang nobody gives a damn.

    0

    0
  41. pape jer says:

    agree ngan BN cz ade lg lagu y lebih sesuai…kecewa ckit tgk list lagu y terpilih =(

    0

    0
  42. bluryAJL says:

    APALAH NAK HERAN? DAH LUPA KAN TAHUN LEPAS SAPA MENANG JUARA LAGU? ANA RAFALI KAN? TOLONG IGTKAN AKU? BEST X?

    0

    0
  43. makan cili says:

    wei..byk nya juri awam sini..tgk n dgr je la dh dorg plh yg tbaek!!semua pun best dan layak aku tgk..xda nak komplain sgt!!! mmg setiap tahun ada perbezaan..ikut peredaran zaman.xkan nak sm…AJL tetap bkualiti!

    0

    0
    • dia yg terasa pedas says:

      i bet kau ni mmg peminat setia najwa latif kn..ha xpn yuna..ha xpn projek pistol…ha ntah2 peminat ana rafali ni? mesti kau nk ana rafali menang lg kn tahun ni.. dats y kau xske juri2 awam yg comment kat cni. hewhewhew (gelak gedik). nk ikt predaran zaman tu bleh, tp kalau lagu tu xd kualiti in terms of their melody n lyrics, kau nk gak ke ikt peredaran zaman der?kalau cm2, skng ni mmg zaman utube. so lagu2 yg kua kat utube n then femes kat radio tu ko nk dorg sume masuk lh ye? komposer cm edry, m.nasir, audi mok, pak ngah, sume dh xpyh masuk ajl? cm2 ke yg ko ckp nk ikt peredaran zaman?pls jwb soalan aku ni. aku nk tw gak jwpn ko.

      0

      0
      • makan cili says:

        ni mesti ko pminat stacy..xpun mana2 artis yg xlayak ke final..trima je la hakikat..cuba lg thn depan..

        0

        0
  44. Tina turner says:

    Aku x sokong mane2.. But g mampos la lagu mane2 pon masok final.. Korang igt selera korang tu semua same ke? Selera masing2 la..Justin bieber yg lagu sedap pon ramai org x suke.. Pandai sgt mengalahkan juri

    0

    0
  45. Arn says:

    Sy pun sokong abg nara lagu pokok MUH lg berkualiti kalo ikut kualiti vokal mlm tu salma is the best apa2 pun pelik knp lagu pokok MUH dan lagu menyesal sixth sense xmasuk huhuhuhu lagu penakut xbest langsung sbb tu anugerah leh tarik balik

    0

    0
  46. ifa says:

    kecewa bila lagu pokok xdpt msuk final..lagu kekanda adinda pun mcm xlayak msk final..ajl mkin lama mkin x menarik..but good luck all finalist..

    0

    0
  47. syer setuju nga abg nara .. btowl lar 2 , lagu dyer owg memang ta der kualiti .. stacy nga hazama sepatut nyer jadi finalis ajl ..

    0

    0
  48. aku says:

    jgn salahkan najwa dan yuna..diaorg buat lagu dan performed tapi juri yg berkuasa masa tu utk menetukan siapa yg layak…aku disappointed jugak sbb hazama dan MUH x dpt ke final walhal lagu diaorg cukup bagus..

    0

    0
  49. wawagee says:

    lagu penakut nth ape2,cmne leh menang?aku pn pelik r….

    0

    0
  50. Lara says:

    Penakut & Sedetik Lebih..??? Again…??? Kontroversi lagi nanti… LOL…!!!!

    0

    0
  51. mak senah says:

    pemenang die nanti mesti yuna.. hmmm..

    0

    0
  52. mak senah says:

    pemenang die nanti mesti yuna.. hmm.. xpun najwa latiff.. tgk la lau xcaye..

    0

    0
  53. meha says:

    karma!!

    0

    0
  54. nana says:

    uihhhhhhh ish2…..cinta muka buku ok ape..suke….

    0

    0
  55. Zaza Muhammad says:

    ermm… agak terkezut gak bile lagu ‘Cinta Muka Buku’ ble ke final, harap2 jgn le plak main2 tarik2, salah kire yada yada yada yada plak yg berlaku.. anyway my peberet Kisah Hati & Wanita Seluruh Dunia ke final yay!!! hmm tringat punk rock ‘Sex Pistol’ ermm Edrie, ade kena mengena ke…?

    0

    0
  56. asyik like comment org jer.. says:

    setuju ngan nara.. lagu gadis semasa yuna + najwa tu x sesuaiii msk ajl.. lgu pokok + kisah dongeng + menyesal.. lagi terbaekk

    0

    0
  57. bunga says:

    aku dengar lagu yuna sampai tetido dlm keta, sedar2 dh langgar keta org… sampai skrg kalau muncul lagu yuna time aku drive kompen tukar channel… grrrr

    0

    0
  58. aNJe says:

    CINTA MUKA BUKU N KEKANDA ADINDA PATUT NYE SEPARUH AKHIR PN XYH LEPASKN DIAORG MSK, MENYEMAK JER !!!!

    0

    0
  59. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged AJL26, Anugerah, bakal, Berentap, final, Juara, […]

    0

    0
  60. ajl tahun ni camtakbest says:

    aku suka lagu sungai lui je

    0

    0
  61. nia says:

    sangatt xadil.. stacy xdpt…. yuna xbest pun…. baik ambik stacy……

    0

    0
  62. shika says:

    saya sedey sbb lagu kisah dongeng n lagu salma xmasuk final AJL.. terfikir smpai skarang knape lagu monoloque ft atilia, yuna, najwa, bley masuk final..

    faizal tahir?? sy da bosan dgr lagu die.. same je dr dulu smpai skrg…

    0

    0
  63. Budak Nakal says:

    x sabar nk tunggu final nnt^ ^

    0

    0
  64. Sedetik Lebih ada chan dapat..kemungkinan juga dgn Awan Nano atau Sungai Lui dan Pokok

    Under dog seperti Wanita Seluruh Dunia pula jgn dipandang remeh

    Najwa Latif ada kekuatan di segi melodi,sometimes ‘less is more’

    0

    0
  65. TaurusMay says:

    Jangan nanti tup tup lagu Cinta Muka Buku Juara AJL. confirm boikot AJL sampai bile bile.boleh hancus industri muzik tanah air. macam mane la diorang pilih lagu. lagu kualiti tak masuk, adeyhh

    0

    0
  66. i am xoxo says:

    hello CINTA MUKA BUKU? trash song. xda meaning langsung. rentak pn xbest.

    0

    0
  67. aje says:

    thn lepas lagu ana rafali mng aku xske.. thn ni pemilihan lagu utk final pn aku xske..

    AJL ni mmg dh xkan gah mcm dlu…

    0

    0
  68. aoyama cullen says:

    seingat aku last yg deserved menang lagu bunkface. thn biler tah. after dat da smakin merapu2. aku da start tepuk dahi bila diorg umum juara. and thn ni bila tgk finalist, mmg aku boikot trus AJL. wtf Najwa Latif??? booringggggg

    0

    0
  69. Cauliflower says:

    Bukan anti yuna, tapi lagu dua2 lagu yuna mmg xsesuai..xtaula bercakap ke menyanyi..najwa latiff – lagu tu sedap di dengar tp rasanya xsesuai nk masuk AJL. Apekah AJL pun nk buat kontroversi mcm AIM jgk??

    0

    0
  70. Nor says:

    dah bertahun tak tengok AJL sbb lagu-lagu yang masuk final ntah apa-apa je…..lagu yang best-best tak dapat pun…betul la apa kata ABG NARA kita nie…selera kita berbeza

    0

    0
  71. has says:

    semua lagu yang di colon kan ok lah tapi najwa cinta muka buka simple song lirik lagu pun macam orang biol suara live pun tak mencabar boleh ke final sedangkan banyak lagu lain lagi yang boleh di beri peluang untuk bertanding apa motif lagu tu ke peringkat akhir sedangkan lagu tu baru dicalonkan….. lainlah juara mingguan beberapa kali….ni kan anugerah juara lagu biarlah teliti dengan konsepnya…….

    0

    0
  72. Kucing Cute! says:

    Setuju betul dgn Abg Nara! Pada pendapat saya ada sesetengah lagu yg layak ke AJL ni adalah kerna atas dasar populariti. Makin lama saya tengok pemilihan lagu ke AJL seperti kurang kualiti da…

    0

    0
  73. lyli says:

    cinta muka buku..kakanda adinda.. best dengar tp x sesuai utk AJL…karaoke utk bdk2 blh kot..seni kta kureng…

    0

    0
  74. acikkomukebuku says:

    Mmg BENCI giler lagu mukebuku tuh!! tah ape2 tah lirik die..bukan la x suke die. tp mmg x suke lagu yg die nyanyi tuh! mcm bcakap je aku ase..sampah!! tiap kali denga je lagu tu kt radio..aku trus tuka! haha!! lagu tuh x patut msuk AJL.ptut lagu KISAH DONGENG ke AKU PERMATA ke.. yg lirik die bagus2 ckit…

    GADIS SEMASA pn cem x bape patut masuk AJL.. tlong la TV3.. bring back zaman kgemilangan AJL dulu2 cem time SITI duluuu….haihh!

    Come on…kasi prestij ckit AJL thun nieee…

    0

    0
  75. momo says:

    SETUJU NGAN ABG NARA 200%…
    LAGU POKOK, KISAH DONGENG, AKU PERMATA, MENYESAL LG BEST DR CINTA MUKA BUKU, KEKANDA ADINDA, GADIS SEMASA, WANITA SELURUH DUNIA…..
    BLA…BLA…BLA…BLEH BLAH….

    0

    0
  76. Putri says:

    btol3..lagu cinta muka buku tu ley masuk plak…igtkn lagu Pokok n Menyesal by 6sense yg dpt masuk…juri mcm pilih kasih..benci3!!!

    huhuhu

    0

    0
  77. gigi kayu says:

    kepala otak dia laaa,,,,ape mangkuk cinta muka buku pon leh lepas….lagu macam pesembahan hari kantin sekolah jer…mangkok bin boda la ajl ni….

    0

    0
  78. Wyna Nubies says:

    As Salam,

    wyna setuju jer kalau lagu CMB tu masuk AJL dengan syarat..liriknya seperti di bawah ^______^

    ?[Cinta Muka Buku by Najwa Latiff edisi Islamik]

    Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku ??
    kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu…000.. .FITNAH dunia atasku ?

    … Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
    Ku gelisah bersalah tak menentu
    oohh.. takot fitnah ke atasku..?

    banyak persoalan yg berada di minda ?
    banyak tanda tanya dan juga kata kerja
    NAFSU kata apa salah kau terima dia
    IMAN kata lebih baik kau tinggal saja.

    Banyak NAFSU banyak juga MAKSIATnya
    Kata hati dan rasa tak dibiar saja
    daripada terjebak didalam nya
    harus elakkan semuanya dari mula..?

    Pabila kau bermanis kata padaku
    Ku rasa sesuatu yang tak perlu Oooo…
    Ini cinta penuh nafsu

    Dan pabila kau katakan kau suka aku
    Ku terdiam terkedu rasa sesuatu Oooo…
    Itu hanya cinta nafsu, cinta di muka buku..?

    Bagaimana harus bersua
    Ku rasa lebih baik lupakan saja
    kau dan aku masih remaja
    tidak perlu memikirkan cinta sahaja

    banyak persoalan yg berada di minda ?
    banyak tanda tanya dan juga kata kerja
    NAFSU kata apa salah kau terima dia
    IMAN kata lebih baik kau tinggal saja…

    Banyak NAFSU banyak juga MAKSIATnya
    Kata hati dan rasa tak dibiar saja
    daripada terjebak didalam nya
    harus elakkan semuanya dari mula..
    cinta di muka buku..?

    [via Ber”couple” itu Haram.]

    p/s : korang setuju?
    ni bukan jer layak masuk AJL tapi layak jugak juara kan? =)

    wasalam.

    0

    0
  79. MIZA says:

    saya bersetuju dengn pendapat abg nara. sy pon merasa lagu yuna n lagu facebook tak layak

    0

    0
  80. Triple_j says:

    Heran juga. nak kata Menyesal tak best, sangat2 best. nak kata tak popular, jauh2 sangat popular sampai menang muzik download paling banyak. lagu Pokok pun sama.

    tapi yg masuk banyak lagu sampah. mesti lepas ni lagu Penakut menang, tapi lepas tu transfer balik bagi kat Sedetik Lebih.

    0

    0
  81. nina says:

    kecewa hazama xmasuk final,,salma pon,,,lagu pokok pon spatutnya masuk final!!
    kalau tengok lagu sekarang nak harap lagu awan nano dgn sungai lui je yg kualiti,,yg lain xde competition

    0

    0
  82. who knows says:

    bagi ak lagu pokok, kisah dongeng dan cinta mati ptut masuk final…
    dah krg pndengaran ke ape juri2 ni..boleh kasi lagu yg lgsung hncur n xbes mcm cinta muka buku n penakut ke final…nk kate seni tah mne seninye lagu cmtu.. KESIAN SUNGGUH NGN AJL THUN NI>.worstt

    0

    0
  83. Sara Chan says:

    tahu takpe… sebelum dia umumkan, aku MEMANG DAH JANGKA SANGAT yg lagu Cinta Mukabuku masuk AJL. Sama la jgk dgn lagu Yuna. Lirik entah apa2. Patutnya MUH, 6ixth Sense yg masuk AJL. Bodoh betul .

    0

    0
  84. Dutchess of Banting says:

    teringat zaman lagu2 seperti Menaruh Harapan, Merisik Khabar, Pd Syurga DiWajah Mu, Janji Manismu, Kau Kunci Cintaku dlm Hatimu, Isabella, Kekasih Awal & Akhir, Sejati menang anugerah Muzik-Muzik/Juara Lagu. Ya, zaman tu dah berlalu. Tapi impact Muzik-Muzik/Juara Lagu pada zaman itu sangat2 memberi kesan. Sebab acara itu la yg ditunggu2 oleh mereka yg minat industri muzik Malaysia. Sampai sekarang cara mereka pada zaman itu mempersembahkan lagu semasa pertandingan menjadi ingatan. Zaiton Sameon dgn baju merahnya, arwah Sudir dgn petikan lighter, Aishah dgn drama bawak beg besarnya, Awie dgn gaya rambut tocang kecik2 dia & Ramlah Ram dgn baju hati besar dia. Masuk awal 2000an semua tu dah tak de. Skrg ni dipertikaikan pulak kualiti lagu2 yg masuk bertanding peringkat akhir. Pada aku yg patut ditegur adalah penganjur. TV3 sepatutnya ada guideline utk menilai lagu yg layak utk pertandingan yg mereka sendiri labelkan paling berprestij dlm industri hiburan. Penggiat muzik hanya ikut trend. Tapi penganjur masih harus beri tumpuan kepada si pengadil. Tepuk dada, tanyalah selera wahai penganjur!! Kalau aku terlebih kata, mohon maaf kepada semua ya….

    0

    0
  85. hans says:

    Seriously waktu aku tgk lagu CMB tu rase mcm tgk lag rebecca black-Friday je…serious… aku siap aim die lg as rebecca black malaysia…entahla..

    0

    0
  86. ak xsuke says:

    pelik btol lagu cinta muka buku ngn kekanda adinda leh msuk..lirik biasa2 saje..asyk ulang2 bnda same..ajl mcm memntingkn populariti skang..bukan kualiti lagu….xsuka2

    0

    0
  87. antiajl tv3 says:

    strongly agree with abg nara..byak lagu yg dpt ke final adalh lagu yg tidak mempunyai senikata n melodi yg baik..contohnya mcam lagu yuna n najwa, lagu diaorg x mncabar lgsg pda pyanyinya…sgt2 x stuju dgn ketidakadilan tv3..spatutnya lagu spr stacy, akim n lain2 yg best2..stakat lagu2 yg msuk final 2 bdak kcik pn pndai nyanyi…

    0

    0
  88. cinta blog nara says:

    JUARA LAGU NAK CARI KELAINAN..KEKANDA ADINDA OK JA..NAJWA PON OK SEBAB LAGU TU CATCHY AND SENANG DIDENGAR..TAPI HONESTLY LAGU ‘GADIS SEMASA’ X LAYAK LANGSUNG..

    MY TOP 3
    1. KALAU BERPACARAN
    2. AWAN NANO
    3. CINTA MUKA BUKU

    VOKAL-KISAH HATI/ BERIBU SESALAN
    PERSEMBAHAN TERBAIK-KARMA

    0

    0
  89. beruknarasial says:

    cam sial kome naraberukni ko ingat ko power ke sial

    0

    0
  90. jamy says:

    setuju.lagu pokok berkualiti untuk masuk ajl. tak setujua lagu wanita seluruh dunia masuk final, lagipun persembahan penyanyinya bagai orang putih celup, sebutan tak jelas, suara pun tak sedap. sorry, this is just my humble opinion

    0

    0
  91. zonks says:

    chill la. nnt AJL mesti contact najwa latiff ckp dia sebenarnye tersalah umum. haha!

    0

    0
  92. zonks says:

    and anyway, perlu ingatkan AJL bukan bertanding dari segi vocal (even ada kategori vocal terbaik) more kepada lagu itself – composition and lyric

    0

    0
  93. mr.zzz says:

    lagu salma terbaik

    0

    0
  94. M&M says:

    totally diasgree dgn bbrp lagu tersenarai tuk final JL. mcm cinta muka buku tu mmg x lyk langsung. muzik ringan, lirik pon biasa2 jek. mungkin TV3 nk beri peluang pada muka2 baru dunia seni tp kene fikir. pertandingan ni utk lirik & melodi lagu. bukan sbb populariti artis dsbg nya. lagu pokok lebih layak berbanding cinta muka buku ni.. sixth sense pon bagus sbb setiap lagu yg dicipta mmg berlainan..

    0

    0
  95. Industry music malaysia main politic! says:

    tak ade saingan langsung! Juri tak tulus mengadili lagu. Hopefully juri2 dpt beri pencerahan mengapa mereka pilih lagu2 ni smpi dpt msk final. Paling x memberi saingan CMB! adekah juri2 terdiri dr remaja2 mentah yg tengah dok busy maen fb saje? Macam mane industri muzik kite nak maju kalau penerbit lebey mementingkan keuntungan daripada kualiti lagu? terlalu bermaen politik!

    0

    0
  96. Bolmae says:

    Music Bank, Inkigayo , MCountdown lg best ! Pentas pun cantik ! Hahahahaha ! *sorry >.<* ^^

    0

    0
  97. handpon rosak says:

    projek pistol..?yuna..? najwa..?alalallllaaaa…ada pa jua gan lagu2 dorg tu..najwa lagi..?adoooiiiii na………lawak ka hapa ni….

    0

    0
  98. kawan says:

    lawak baca komen2 nak boikot, lagu tak layak masuk…. sapelah korang ni semua… dah berapa banyak dapat MACP reward, dah berapa banyak lagu buat, dah berapa banyak lirik korang hasilkan… LAWAK! hahahaha

    0

    0
  99. cweet says:

    NTH MCMNE NTH, #CINTAMUKABUKU<#KEKANDAADINDA NGN #KALAU BERPACARAN LEH DPT…LG BGS, HAZAMA, SALMA NGN MUH R…..XPN TOMOK HR TU PN BEST GAK…..AJL KALI NI XMANTAP LGSG YG KE FINAL

    0

    0
  100. liyanaaa says:

    alahai. nak kecoh amende laa. yg x suka yuna sgt tuu sbb korang xleh terima muzik dia. tu je. nak kutuk lebih2 plak. kalau korang x suka pun, apedehal la sgt. ramai lg org kt luar sana yg appreciate dia tahu. kbai!

    0

    0
  101. pakok says:

    aku rasa tv3 tak suka hazama,lagu stacy dia cantas awal,awan nano layak sebab pakai m nasir.Sepatutnya yang layak adalah lagu yang menang juara mingguan muzik2 beberapa kali.

    0

    0
  102. Mr K says:

    Top 3 pilihan aku……….
    1.Kisah Hati
    2.Awan Nano
    3.Beribu Sesalan
    Kisah Hati mungkin jgk akan menang Vokal dn Persembahan Trbaik skaligus…….
    Heran jgk lagu Kisah Hati oleh Alyah mcm tkde sbrang komen mengenai lagu yng sungguh brhantu ni……Lagu yng sungguh dahsyat kedengaran hasil ciptaan orang 6ixth Sense ni….Lagu yng sungguh berpengaruh kuat dn sungguh berhantu,meninggalkan kesan yng begitu mendalam trutame skali pada siapa yng putus cinta…Alunan muzik yng sungguh indah…
    Dijangkakan most likely Alyah akan menang seberapa besar kali ni,menjadikan bliau sorang wanita pertama yng tlhpun mencipta sejarah…..!!!!!!!!!

    0

    0
  103. makan cili says:

    KORANG NI BANYAK PLAK NAK KOMEN…TENGOK DIAM2 SUDAH LA..KORANG BISING LAGU KORANG MINAT XMASUK KAN?KORANG INGAT CITA RASA JURI DGN KORG NAK KENA SM JUGAK KE? DORG ADA KRITERIA LA NAK BG MARKAH…KORG?YG SEDAP DGR?HRP KAN TU JE….BYK CKP NAK BOIKOT LA…LAST2 TGK JUGAK….BYK BUNYIK PLAK!

    0

    0
  104. fizaferoz says:

    aku x suke lgu cmb,keknda adinda n pjek pstol msuk ajl.benci!!! benci!!!

    0

    0
  105. harun says:

    sapa dok sblah najwa latif dalam pic ni? huduhnyer..

    0

    0