Written by AbangNara | February 17th, 2010

Kita lari sikit dari topik gosip dan jom kita ushar siapakah 10 orang manusia terkaya di Malaysia. Harta berbillion-billion nie.

1) Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (Kerry Group/Kuok Group) RM42.76 bilion

2) Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) RM27b

3) Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) RM11.92b

4) Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) RM10.86b

5) Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) RM10.38b

6) Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) RM7.09b

7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b

8) Puan Sri Lee Kim Hua (Genting Group) RM4.4b

9) Tan Sri Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) RM3.5b

10) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (Berjaya Group) RM3.2b

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

107 responses to Senarai 10 Individu Terkaya Di Malaysia

  1. haniey says:

    bila la nak jadi kaya mcm diaorg kan

    0
    0
  2. farenova says:

    wuhuuu 90% orang cina, orang cina memang bisnes minded dan sentiasa majukan diri, huhuhuhu.

    Kaya betull,, main billion2

    0
    0
    • 269 says:

      ape 90% cine lak..
      ananda krishnan tu????

      0
      0
      • futuremagistrate87 says:

        betul lar 90% org cina…10% len-len…len lar dia kata 100%…Robert Kuok of course lar…Raja Gula tuh….tak ponah den dgr harga gula turun lagik kat donia nieh..BTW, patutkah aku suka atau berduka dgn kekayaan org2 nie?….hmmmm….

        0
        0
        • jmy says:

          apa lak btul?..dlm 10 org ni, 1 india, 1 melayu..cina 90% ke?..cnfirm math fail..jgn mare aa…

          0
          0
        • futuremagistrate87 says:

          secara kasar lar…kalo ko nak kira math betul2…ko pegi berborak ngan mamat bursa saham ker,,,haper ker…cam biler org ckp peratusan lemak kat badan ko gak lar kan…saper nak sukat bebetul lelemak kat pinggang ko tuh…amek ko!

          0
          0
        • 269 says:

          sape plak yg xreti math ni..
          mesti x abes skola ni..
          8 bhgi 10 darab 100 = 80%

          0
          0
        • jmy says:

          cmne la melayu nk kaya, math simple cam ni pn xleh buat..klu secara kasar tgok dah sah2 bole nmpak cina tu 80%..lemak mmg susah nk sukat, sbb xnmpak.tp kat atas ni mmg bole nmpak..amek ko balik!!

          0
          0
        • farenova says:

          oh saya silap, awak betul, thanks lah

          0
          0
        • 269 says:

          farenova..kitorg xmarah kat awk..
          tp ktorg mara kat futuremagistrate87 yg blagak sgt…

          0
          0
        • tabloid says:

          lawak la futuremagistrate87..tulis pnjang2 tp salah..orang btulkan dier melenting lak..haha

          0
          0
        • futuremagistrate87 says:

          saper lar yg berlagak kat sini sebonaeh?…aku salah kira math pon nak menghina yg aku tak fail math lar aper lar…kalo betulkan aku nyer silap tanpa menghina takbleh ker?…biler aku ckp pnjg lebar tau lark sentap kan?…ah, lantak lar ngn org takderk life cam korunk nie!

          0
          0
  3. Mas Ai says:

    yang penting kaya budi bahasa,..hehe,..[teringin nak kaya]~

    0
    0
  4. azfar says:

    fuh..2nd..dasat..kaya raya

    0
    0
  5. sakura says:

    uihh mn nama ak ni…huhu

    0
    0
  6. kechik says:

    sume cina…

    0
    0
    • sakura says:

      mlayu num 7 jer

      0
      0
      • BumbleBee says:

        7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b <— the one and only~

        0
        0
        • kedu says:

          tu pun melayu yg bkn 100% melayu… ada darah mix arab. kesimpulannya ada je melayu yg kaya, maju dsbnya tp slalunya ada campur2 skit. tp klu yg cina ni, mmng cina asli punya, tak tunggu nak campur2 br boleh kaya atau maju. naper ek

          0
          0
  7. fifie says:

    sorg je melayu..

    0
    0
  8. MERABAN says:

    ala…melayu sentiasa layu..tak segar pon!!

    0
    0
  9. gades says:

    90% cine 10% mlyu . HUHU
    cine je y rmai..blela mlyu nk jd cmni nth..

    0
    0
    • BumbleBee says:

      malay 5% jer… 10% yg tinggal tu share ngan sorang Indian ranking no.2

      0
      0
    • z says:

      korg kne tau gak bisnes ape yg cina buat…dorg xde pantang larang dlm membuat bisnes.dorg tau untung je..korg fhmkn mksd aku..org melayu rmi jer kaya klu korg nak taulh tp majoriti x kgsikn kekayaan mereka n bnyk sedekah..2 kelebihan org melayu..jgn asyk dok kutuk org melayu jer..korg nak kaya pn blh, tp usahalah n jgn dengki2..

      0
      0
  10. MamaBlack00 says:

    besok2 blogger BN ni pun tersenarai dlm tu..

    0
    0
  11. gui says:

    cina byk jer diorang nk dpt sumber duit..no halal haram punyer..

    0
    0
    • melayu skrang pon mane pk halal haram dah…

      0
      0
      • BumbleBee says:

        x semua…jgn la main pukul rata…

        0
        0
      • z says:

        yg x pk 2, sbb 2 x kaya2..
        korg kne tau gak bisnes ape yg cina buat…dorg xde pantang larang dlm membuat bisnes.dorg tau untung je..korg fhmkn mksd aku..org melayu rmi jer kaya klu korg nak taulh tp majoriti x kgsikn kekayaan mereka n bnyk sedekah..2 kelebihan org melayu..jgn asyk dok kutuk org melayu jer..korg nak kaya pn blh, tp usahalah n jgn dengki2..

        0
        0
  12. redfingger says:

    banyak faktor yg buat cina je ramai.antaranya adalah diorang mana ada halal haram..betul tak?ko ada duit, ko g la labur kat genting..tp sumber nye haram pulak..tu hanya pendapat aku la..:-)

    0
    0
    • org melayu pon sama jugak….

      0
      0
      • BumbleBee says:

        asas nyer ape yg redfingger ckp btul… yg len2 tu terpulang pada individu…. kuat iman n asas agama….maka kuatlaa pegangan…

        0
        0
        • jmy says:

          setuju la..cina mmg x pki halal haram..asal mndatangkn untung, sapu rata beb

          0
          0
        • sonic_gear says:

          actually org melayu xmo tlg bangsa sendri… itu yg aku nmpk aaa… chinese diaorg x kisah tlg bangsa mereka. itu yg melayu susah naek

          0
          0
        • audrey eldrey says:

          yup stuju..org mlayu klo nampak bangse sendiri berjaya lagi bomohkan nk bagi jatoh..anta antu,setan,kasik santau..x sume mlayu ceni tapi mostly…penyaket keturunan zaman bezaman yg xtau bl nk pupus

          0
          0
  13. Piston Pecah says:

    aku setuju dengan komen di atas…mereka kaya sebab tidak kira halal dan haram…sebat aje lah…itulah pasal duit mereka banyak…aku risau dengan golongan cina yang semakin kaya ini..takut hilang kedudukan melayu di malaysia..lebih-lebih lagi kenyataan yang baru-baru ini menyatakan ada golongan yang ini dalam parti politik ingin menukarkan malaysia menjadi seperti hong kong dan macau ek?

    0
    0
  14. bulan says:

    org melayu sibuk politik je

    0
    0
    • nora says:

      org melayu sibuk layan gossip2 murahan , artis ni pakai beg rm40,000 la.. artis tu dgn VIP ni la… Cina berebut2 suruh anak masuk U kita berebut2 suruh anak masuk U ke… bila nak maju wahai bangsa ku?

      0
      0
  15. rosh says:

    majoriti cina…takut esok2 bangsa cina menguasai org melayu lak…kalau msk dlm politik lagi pecah belah lah org melayu…
    sekarang nie DUIT teratas skali…takde duit merempat lah…ada duit semua leh buat….

    senario sekarang nie menakutkan….

    0
    0
  16. ananda krishna tu ble lah kaya…
    astro dia tu dapat buat keuntungan lebih kurang 800 juta setahun(if im not mistakenlah)..tp asyik ulang2 cite yg sama jugak..aq pon ble kaya camtu…hehe..
    tapi yg sedihnyer…dlm list tu sorang jer melayu+islam…huhu…

    0
    0
  17. peribadiz says:

    memang kaya raya diaorang ni kan…. kalau dapat sikit kat aku kan sodap…

    Workplace Romance????

    Datang Kerja Kul 10 Pagi????

    0
    0
  18. mia says:

    rezeki mereka….bahagia ke?

    0
    0
  19. tiz zaqiyah says:

    macamana melayu nak kaya. semua lepak BN je .haha

    0
    0
    • MamaBlack00 says:

      lepak bn nak release tension..hehehe!!!
      tp kalo dh kaya sangat
      umur tak panjang…serius!!!
      mcm2 penyakit dtg..

      0
      0
      • pEnArI pOcO2 says:

        sbb banyak sgt berfikir…
        nk bayar utang tu ini…
        nak kawin sampai empat istri tak kasi…
        org mintak derma sana sini…
        huhuhu…
        pepon…lantak lew…

        0
        0
  20. pEnArI pOcO2 says:

    aiiikkk…
    apsal nama aku tak tersenarai, sdgkan hasil kaut keuntungan aku je dah 50.55 billion…
    ini betul2 tidak adil…

    0
    0
  21. M.Leesa says:

    hr tu dh ada report ttg org cina lebih byk menguasai eko ngra. tp diorg gak yg masih sibuk canang konon dipinggirkn n kjaan nbg peluang pd bangsa lain semasa isu peruntukan biasiswa utk bumiputera tgah hangat. sekarang tgok bukti dh kuar dlm suratkhabar.dlm blog gosip pun ada. apapun nasib melayu lh yg asyik bpolitik tak hengat

    0
    0
  22. hana says:

    harta dunia xkan kekal selamanya….peace

    0
    0
  23. eyriqazz says:

    Bang Nara tak disenaraikan ke?Pelik2…

    0
    0
  24. mimi says:

    forget it la melayu nak kaya, nak capai 30% ekuiti kat negara sendiri pun gov tolong…pasal apa? kepakaran org cina-bisnes, india-law n medic, melayu-phd dlm sihir menyihir haha…

    0
    0
  25. shilah says:

    Mlayu byk ckp kmplen sna sni tpi hasil tarak..

    0
    0
  26. bakaljutawanmelayu says:

    sejak merdeka,akhirnya melayu yang kaya berada di no7. ermm huuhu,,sedey,,, sepatutnye org melayu lah kaya sejak dari merdeka,perdagangan perlu kite pegang,
    kalau mcm nie akan datng, melayu terus x duduk di tangga 10 teratas. huhuhhu.. :-(

    0
    0
  27. luca says:

    bukan no.4, patutnya adik ds najib ke?

    0
    0
  28. melandri says:

    Padahal yg plg kaya kat Malaysia org Melayu..harta 2-3 kali ganda lbih tnggi dr Raja Gula..Tun Daim Zainuddin yang low profile.. die owner International Bank of Commerce (ICB)..he got 59 branches in Indonesia, 23 branches in Africa and 9branches in Eastern Europe..Siapa kata melayu tak hebat??…Melayu mmg hebat!!

    0
    0
    • kakijeles says:

      siyesly malaysia mmg kekurangan org mastermind cmni… tgk mcm mse tun dr m dgn die mse konflik ekonomi dulu… gile la power seyh… salute…

      0
      0
  29. hua says:

    cina mostly rajin…diorang fokus. melayu bukan la x rajin, ada je yg okay..tp ikut yg ak tengok la, time cina blaja, melayu pegi tengok movie. ni situasi kt uni aku la. cina salin nota dlm kelas, melayu tdo. tp x semua la. ni ikut individu gak ah…

    0
    0
    • affa says:

      betul gak tu, lagi satu aku tak penah tgk cina jd peragut…yg byk pun budak2 melayu juga…….! heh….

      0
      0
      • kakijeles says:

        lor… mcm la cina or india baik sgt… ade je yg jd pencuri, jual vcd lucah/ haram etc… soal backstabbing dlm business tu xley ckap la…

        0
        0
  30. Nizam says:

    SAPER YANG BUAT COKLAT DAIM LAGI KAYA..RAMAI ORANG BELI KAT LANGKAWI, KAT AIRPORT..

    0
    0
  31. Tan Sri Berseri Seri says:

    Tahniah.Yang terkaya semuanya melayu.

    0
    0
  32. Zaza Muhammad says:

    well…tu yg declare harta legally, yg x declare?

    0
    0
  33. MamaBlack00 says:

    nk kata apa biarlah…
    tp org melayu kbykannya harumkan nama msia..
    kaya tu stkt di muka bumi ni jer…
    besok2…tanam dlm kubur
    sehelai sepinggang jugak…

    0
    0
  34. xde nama says:

    sbenarnya…x leh nk salahkan org melayu jgak..sbab miskin…dari zaman kita dijajah org putih dlu…diorang mmg berniat tidak baik…org melyu pribumi disuruhnya jadi petani..jadi penggembala lembu..dok kt kampung…org2 cina yg diorang bwak dtg ke cni..diorang suruh dok kt bandar..jadi pedagang2 ….org india lain cerita la..dasar pecah dan perintah yg diamalkan british dlu menyebabkan org melayu susah dah nk bangkit…terlalu slesa ngan keadaan diorang sendri..menyebabkan diorang b’sifat malas n cukup makan dgan apa yg ada…mmg itu yg penjajah nak…supaya pribumi x jd org bijak2 yg akn bgun menentang penjajahan diorang dan meyusahkan diorang mengaut kekayaan hasil bumi yg terdapat di tanah melayu ni…dan disebabkan acuan yg telah diamalkan sejak zamak penjajah dlu lg telah menybabkan ketidakseimbangan ekonomi yg serius dlam masyarakat kita yg berbilang bangsa ney…mmg telah byk usaha kerajaan yg dibuat utk memulihkan ekonomi msyarakat bumiputera sjak zaman merdeka supaya setanding dgan kaum lain..tp bkanlah mudah utk setanding dgan bangsa cina kerana mereka telah bertapak sebagai bangsa pedagang2 yg kaya di tanah melayu ini sejak dari zaman penjajah lg yg sudah beratu2 tahun lamanya…

    0
    0
    • kakijeles says:

      dah lbey separuh abad mende ni berlaku… kpd xley maju2 lg… xckup ke kerajaan tolak? nk bape byk mase lg?

      0
      0
  35. standard la anon.. says:

    Aku rasa list tu tak berapa tepat.. on paper mmg la boleh considered tepat, tapi realitinya tak tepat.. sebab apa? hehehe…
    Sebab kalau tak silap aku, politician tak boleh solely own a business directly pakai nama sendiri.. so business situ pakai nama bini… pakai nama anak.. pakai nama bini lagi satu (hehe)… sebab tu bila personal evaluation mcm ni takde sorang pun masuk list… padahal sendiri tgk lah, berapa kerat je menteri yg tak kaya raya? Pikir2 logik, takkanlah dgn gaji+allowance yg cuma 10-12 ribu sebulan boleh kaya raya ye tak?
    hehehe… aku pun nak start jual garam kecil-kecilan, nanti boleh fight ngn raja gula..

    0
    0
  36. Luna says:

    Adik beradik PM pun ada..no berapa eak…bos CIMB tue…ngan anak tun mahathir pun ada ….lepas2 no 10 kot…

    0
    0
  37. komenpaling cibai says:

    serius lah. majoriti komen di sini memang mcm cibai.
    hiduplah korang dlm dunia “hiburan” masing masing.

    macam mana lah melayu nk maju?

    0
    0
    • standard la anon.. says:

      emo! haha.. Bro, aku rasa kau salah post kot… topic ni takde kene mengena ngn “hiburan pun”..
      anyway, dari tinggal komen camtu, baikle kau kasi cadangan camne nak maju… apa2 pun, whether kau actually trolling or not, still emo! hahaha..

      0
      0
    • hanamichi says:

      cakap kt owg pndai ang la jd owg melayu ping kaya…bleh…sembang cam pe…

      0
      0
  38. melandri says:

    aku bngga jadi bangsa melyu tp kdg2 aku sedih ngn bangsa melayu yg mempunyai hasad dengki yg begitu kuat..ade baca kat satu paper TAJUK BESAR smlm….ADIK PM N ANAK BEKAS PM ORG TERKAYA…diorang ckup dengki..tp kalau bangsaa len yg leading kekayaan kat malaysia diorang xbising pon…Ini la melayu,bangsa sdr kaya n maju dengki tp kalau BANGSA len yg kaya n maju diorang sanjung!!…Bertsatu MELAYU!!..jgn asyik berpolitik je!!

    0
    0
  39. Layan radio online di blog xy radio online sambil baca gosip dan berita terbaru artis di blog nara.

    0
    0
  40. affa says:

    waduh…nama BIG BOSS aku tak masuk list laaa……huhu

    0
    0
  41. xoxo says:

    wehh melayu mane wehh? sedeh… x pe satu hari nanti ak paleng kaye! heehee

    0
    0
  42. pening says:

    agaknya ke mana perginya hartawan2 Melayu kita ya..kebanykannya di monopoli oleh org Cina..huhu…

    0
    0
  43. hambaAllah says:

    org melayu no.7 je..sib baik ad gak melayu…2 la org melayu asyik layan hiburan je..cube wt senarai 10 individu yg g audition realiti tv..confirm melayu 100%…tul x?

    0
    0
    • standard la anon.. says:

      kalau buat list 10 individu paling byk amek gambar kat swimming pool then masuk magazine, pun agak2 100% melayu, haha

      0
      0
  44. onesrie says:

    ramai melayu yang kayo royo setaqhu aku nape x tersenarai

    0
    0
    • kedu says:

      ramai melayu kaya raya tapi takla sampai billionaire. stakat milion, multi millionaire je. kira cam kalu si millionaire ni buat duit 50 ribu+ sebulan. kalu yg billionaire ni boleh 5 juta sebulan atau lbih… tulah bezanya

      0
      0
  45. adiedali says:

    1 je malay..tu pon tak berapa nak malay.. sedey.. sbb mly asyik nak gado same kite.. komunis yg kaya

    0
    0
  46. 1st timer says:

    kita org melayu mmg x perlu terlalu kaya..
    dalam Islam pun menyaran kan agar bersederhana..
    klau ade harta yg banyak x bersedekah dan zakat pon xde guna..ramai sbnrnya yg kaya..tp x perlu mnunjuk-2..
    renungkan la..

    0
    0
    • hanamichi says:

      betol gak..tpikn .xsalah kalu nk kmpul harta..bertimbun2 jnji x cekek darah n ikot ajaran islam dah..tapi malu gak kan…owg melayu sorang je…

      0
      0
    • donat says:

      saya tak sokong. kita org melayu perlu kaya kalau boleh lebih kaya tak pun sama kaya ngan bukan melayu/islam. barula kita boleh dihormati dan hak kita pun lebih terjamin. contoh tgk melayu kat brunei, diorang hidup tenteram sbb sultannya kaya raya (terkaya di dunia- melayu tuh,…. tapi again, ada darah arab. tak pure but still…). rakyat punya education dari kecik sampai U FREE tak payah risau byr balik ptptn lah ape lah. nilai duit pun tinggi. kat sana pun ada org cina tapi tak sewenang2nya boleh perlekehkan melayu kat situ. samala dgn negara2 kaya Islam lain mcm Saudi, UAE, Oman, Kuwait, Qatar etc…. diorang dihormati sekurang2 kat tanahair sendiri. mcm kita ni, kat tanah sendiri pun kita diperkotak-katikkan.

      tanah melayu hanya tinggal kenangan…

      0
      0
  47. thephenom says:

    ya… betul….yang TAK PATUT adalah bongkak.. menunjuk2,.. tidak bersedekah…

    tapi kalau TAK PATUT kaya… aku sangat tak bersetuju.

    Di zaman rasulullah, mereka tidak kaya bukan sebab mereka ‘memang tidak kaya’ tetapi mereka membelanjakan harta mereka di jalan Allah….

    Logiknya, kalau kita TAK PERLU kaya… apa yang nak dibelanjakan ke jalan Allah ???

    Banyak masalah boleh selesai jika orang Islam kaya. Contohnya sekarang ni sibuk isu makanan tak halal… tak boleh boikot produk Israel kerana ia keperluan…

    Jika orang Islam kaya, takde makanan halal ? takde kopitiam halal ? Takde masalah…..Dengan kekayaan boleh bina kilang makanan halal…. boleh bina kopitiam halal di seluruh dunia,… boleh bina produk2 alternatif utk menggantikan produk israel…

    Jika ramai orang Islam kaya, lagi banyak cukai yang halal masuk ke poket kerajaan. Maka kerajaan tidak perlu lagi menerima cukai daripada sumber2 yang tidak halal

    0
    0
  48. Aura Miyose says:

    Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    0
    0
  49. Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    0
    0
  50. porno izle says:

    Just want to say your article is striking. The clearness in your post is simply spectacular and i can take for granted you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the effective work. ???????????? ??????????? ??????

    0
    0
  51. kyra says:

    apsal nama aq x de nih?????

    0
    0
  52. Clay Garriss says:

    If only my content articles appeared as if this particular! That’s a compliment, btw?-I am a new comer to blog publishing as well as reading through various blogs is helping me by helping cover their my very own. Any kind of data you can throw my personal method to assistance is very valued. Thanks for the good information on this publish!

    0
    0