Written by AbangNara | November 14th, 2014

Respek!!! Tak tahu mengapa ada orang fikir Zahiril Adzim sengaja mahu menunjuk-nunjuk apabila bersembahyang di parkir kereta PWTC. Bagi Abang Nara sembahyang boleh di mana-mana asalkan bersih lebih-lebih lagi jika kesuntukan masa. Teringat pula kenangan sembahyang di ‘subway station’ ketika belajar di Korea. Habis-habis sembahyang je dah penuh orang Korea kerumun sebab pelik dengan apa yang mereka lihat. Terpaksalah buat sesi penerangan sekejap. Hehehe.

zahiril adzim

Gambar Zahiril Adzim sedang bersolat ini telah menjadi ‘viral’ baru-baru ini. Gambar ini diambil ketika majlis Anugerah Skrin 2014 di PWTC. Ramai yang memuji Zahiril kerana tidak meninggalkan solat dan seperti biasa ada yang menyatakan pelakon ini sengaja mahu menunjuk-nunjuk. Pelik betul. Orang sembahyang pun kena kutuk. Macam-macam dunia sekarang. Kata Zahiril menerusi Mstar Online:-

Saya terpaksa menunaikan solat Maghrib di parkir kerana waktu solat sudah suntuk dan saya sudah mengagaknya. Jadi selepas selesai penggambaran saya pulang ke rumah untuk ambil isteri saya dan ketika itu saya sudah siap-siap ambil air sembahyang.

Selepas sampai sahaja di PWTC saya cari tempat tersorok untuk bersembahyang kerana kalau saya bergegas ke surau sudah tentu penuh, lagi pun saya takut air sembahyang terbatal jika ada yang ingin bergambar ketika dalam perjalanan ke surau.

Saya rasa ia tidak elok untuk disebarkan kerana akan menimbulkan fitnah seperti ini, saya pun tidak perasan siapa yang mengambil gambar tersebut. Kalau benar saya mahu menunjuk-nunjuk baik saya sembahyang di red carpet sahaja.

Saya sudah cari tempat paling sunyi yang tidak ada orang ramai, namun saya tahu ada pengawal keselamatan berhampiran kerana takut kalau ada apa-apa berlaku ketika sedang solat

zahiril adzim

Semoga perbuatan Zahiril Adzim ini menjadi contoh kepada selebriti-selebriti lain. Tak kira sesibuk mana pun kita, jangan lupa untuk menunaikan tanggungjawab sebagai umat Islam. Buat yang menyatakan Zahiril Adzim sengaja nak menunjuk-nunjuk, mungkin anda tak pernah mengalami keadaan sebegini. Islam itu tak menyusahkan. Yang penting tempat bersih dan kita ada air sembahyang, maka bolehlah menunaikan kewajipan. Tak perlu nak pergi surau pun. Tak gitu? Apa kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

115 responses to Sembahyang Di Parkir Bukan Untuk Menunjuk-Nunjuk – Zahiril Adzim

  1. icha says:

    RESPECT!!!

    0

    0
    • Peah Ronggeng aka PR says:

      Aku pun respect jugak..lantak ngan pandangan jahil org lain..yang penting nawaitu..mudah2an ZA boleh bimbing shera ayob pulak..

      0

      0
      • anti kpop says:

        KPOPER SEMUA BURIT MASAM PELER

        0

        0
        • anti kpop says:

          TAK HINGIN AKU PERGI KOREA. KORANG TAHU TAK PEREMPUAN KAT KOREA TU SEMUA BURIT MASAM. SAMA LAH DENGAN JANTAN KOREA SEMUA PELER MASAM.

          0

          0
        • Yahudi says:

          Ntah betul ntah tideks arah kiblat tu !!

          0

          0
        • Abang Jailani says:

          @ yahudi.

          Yahudi kamu ni sudahlah jahil agama..bodoh I.T pulak tu….zaman ni Apps handphone ada penunjuk arah kiblat dan waktu solat. Boleh guna serata dunia asal ada internet. Dah takde alasan untuk tidak solat….
          Bodohnya kamu… buat comment banggang pasal agama….

          Kesian….

          0

          0
        • Yahudi says:

          you know kan about magnetic force and stuff ?? especially kat parking lot , can you really rely on apps of your smartphone to find the direction of qibla ?
          dari segi komen , sy dapati abg jailani nie seorang yg ingin berdakwah , tetapi suka membodoh kan org !! tak baek taw !!

          0

          0
        • yahudi bangang says:

          Compass dlm apps x pakai magnetic bahalol. Pakai internet.

          0

          0
        • Kalo tersilap kiblat pun, itu antara dia ngan Allah, sekurang2 nya dia bersolat walaupun mengejar masa. memang hati Yahudi ni ……..BUSUKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

          0

          0
    • anti kpop says:

      KPOPER SEMUA BURIT MASAM PELER

      0

      0
    • Amy Singapore Girl says:

      lama betul Amy tak komen kat sini. Siapa kat sini rindu kat Amy ?
      ahhhhhhhhhhhhh ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      0

      0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      tkde tmpat lain ke nk solat ? tmpat carpark tu kan kotor cari la tmpat yg berseh sikit kalau nk bersolat ke pe . kite tk tau tempat carpark tu dulu dulu tu tempat ape ..solat kt rumah tk boleh ke ? jangan asal bolehhh aje laaaa huh !! helo ni bukan padang pasir eh !!

      0

      0
      • minah jambu sentiasa merah biru says:

        eh kenape lain pulak kaler minah jambu yg kt atas ni ??? tkan salah tekan pulak huh !

        0

        0
      • algae says:

        Kalau nak sembahyang boleh je kat mana mana minah jambu. Asalkan tiada najis yang jelas dan tak bahaya. Bentang lah lapik atau sejadah. Yang penting tak tinggal solat.

        0

        0
      • Farhana says:

        Kau tak nampak ke yg ZA dah alas sejadah dia dgn tikar? Sebabtu Islam ni mudah. Orang yg selalu cari alasan je nampak Islam ni susah. Okaybye

        0

        0
        • ye setuju Farhana..tapi zaman skrg ni jd terbalik pulak..org sembahyang jd bende pelik pulak kan..budak2 remaja yg bukan laki bini berpegang tangan, perempuan yg pakai baju ketat2 sampai terjojol sana sini x nampak pelik pulak kan..mmg akhir zaman dah kita ni

          0

          0
      • lily says:

        Baca dl penerangan dia. Dia kata tak sempat kan. kedua, lain kali belajar baik2. Dalam Islam semua yg ada di bumi ni selagi tak nampak jelas najis kat situ adalah tempat suci yang boleh dibuat sembahyang. Cuba bukak sikit minda tgk katnegara luar tu, rata2 solat mmg tak kira tempat.
        Respect kat artis yang masih berpegang pada solat

        0

        0
        • ape nak heran dgn org kite..buat konsert kat tgh padang xde orang bising..tapi kalau org semayang ramai2 kat tgh padang ade je berbunyi..kotorla was-was la..najisla..hak tuih

          0

          0
    • zuanzuan says:

      penerangan si ZA sangat tidak menunjuk-nunjuk sebab dia cuma terangkan apa yang orang dah tahu TAPI pernerangan si NARA “Teringat pula kenangan sembahyang di ‘subway station’ ketika belajar di Korea. Habis-habis sembahyang je dah penuh orang Korea kerumun sebab pelik dengan apa yang mereka lihat. Terpaksalah buat sesi penerangan sekejap. Hehehe.”

      sangat menunjuk-nunjuk dan beritahu kepada orang yang TIDAK TAHU kepada TAHU yg dia (NARA) pun pernah sembahyang maca si ZA. Bertaubat lah nara, bongkak sgt.

      0

      0
      • peminatdarijauh says:

        btol tu..motif sangat nak bg TAHU pd orang yg X TAHU

        0

        0
      • alim anjing says:

        nara bunya pemikiran memang senteng pun…pastu mmg gile glemer bajet mcm artis…pastu ada plak komen2 kat ats ni konset kat padang x pe solat x boleh plak …hr tu kiblat pun berterabur …ikut lebai pas gitu la jdnya

        0

        0
  2. poyos la says:

    respect U 200%..rakyat ni memang kecoh org wt baek dicop nak menunjuk2 org wt jahat terang2 dipuji…smga u istiqamah…yg komen negatif tu msti dia xpernah solat sbb tu pelik nape org solat ke parkir…xpyh nk pelik sgt yg pelik biler ade org melayu islam or muslim yg xsolat!!!hahahaha so tipikal melayu…

    0

    0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      buat baik bukan cngini cara nyeeeee nk solat pileh tempat asal bolehhhh aje …mesti la orang akan cakap si jantan ni nk menunjok nunjok konon baik sembahyang….eh helo kalau nk buat baik atau sembahyang punye orang tk payah la nk sembahyang di merata2 tempat..cari la tempat yg bersehhhh ni tak kt carpark ponnnnn dia leh sembahyang mengarot huh !

      0

      0
      • Anonymous says:

        Yg ko sibok kenapa….e2 urusan dia dgn allah tk payah ko nk pertikaikan….patut ker tidak ,bersih ker tidak perbutan dia biar allah yg tentukan…sekurang2nya dia buat benda baik….yg ko dok mengutuk ni ko sebahyang ker tak?dok asik cari salah org jer,cuma renung salah diri mesti ko tk npk salah org..

        0

        0
  3. Jenab says:

    Alhamdulillah .. untungnya sheira ..

    0

    0
  4. CIK JAH says:

    Betullah apa yg dia cakap tu, kalau dia nak menunjuk, baik dia sembahyang di red carpet je. Lagipun dia sembahyang belakang kereta bukan dekat tengah2 jalan. And one more thing, kalau dia menunjuj, mesti dia insta gambar dia sembahyang kat tempat parking ni sendiri. Orang kat Malaysia ni selalu bersangka tak elok, susah nak maju kalau wujud lagi org2 macam ni

    0

    0
  5. shasha ismail says:

    Lepas tu, suruh lah wife tu berhijab. pakai tudung…..

    0

    0
  6. wkwkwkwkw says:

    Alhamdulillah. Suka :)

    0

    0
  7. ahmad nispu says:

    “Kalau benar saya mahu menunjuk-nunjuk baik saya sembahyang di red carpet sahaja.” – ayat ni terbaik. memang kena setepek kat sape yg kata dia menunjuk2.

    0

    0
  8. Alhamdullilah says:

    Bukan menunjuk pun, dia pun x tahu ada org amik gambar dia..
    Baguslah buat teladan artis lain yg tersangatlah bz..

    0

    0
  9. Kak Minah says:

    Ya Allah.. Nk mengalir air mata kak minah bace penerangan ZA.. Hanya Allah mengetahui ketulusan hati ZA..

    p/s : Artis lom kawen, kapel plok2 upload gambo korg kate sweet.. Artis solat korg kate menunjuk2.. Sakai abadi!

    0

    0
    • Peah Ronggeng aka PR says:

      Terbaik kak minah..saya sokong..

      0

      0
    • Lara says:

      Dunia akhir zaman…. ini antara tanda-tandanya.

      0

      0
    • tiada diskriminasi says:

      Kak minah … jgnlah kata Sakai …. kecik ati org asli. Akak pegi kat kg sakai skrang dah canggih & ada yg lawa2 krna mrk ni bkn mcm zaman dulu pakai kemban jer. Dah ramai muslim … Baik akak kata BANGANG ABADI ATAU BIUL ATAU BENGAP TAHAP GABAN KE … klu kita buat keje2 sukarela kat situ .. dorang ni baik2 … ada yg ank mrk jd cikgu doktor engnr ect. Baik jgn disamakan sakai dngn sesuatu yg tak baik atau jelek … sorry ya kak krna teguran. Sy tahu akak tak bermaksud yg kurang enak. Td sy baca cara komen akak tu terharu gak baca. Salm Ukhwah … wasalam

      0

      0
  10. sentap says:

    alhamdulillah.. makin bertambah minat kat dye.. huhu.. retis2 laen sile la ekot ZA ni.. bagos betoi.. jangan taw nak cantek je smpai mekap 7,8jam sebelom mejelis..

    0

    0
  11. Anon says:

    Respek lu bro!

    0

    0
  12. Agasi says:

    Alhamdullilah, proud of you…..yang wajib tu tetap wajib…tidak kira di mana….

    0

    0
  13. haha says:

    nie msti keje wartawan hiburan…ada jer x kna dr pndangan dowang…

    0

    0
    • Opkos laaa wartawan pny kerja. Pas tu dikata peminat plk yg pdi2 viral kan. Aku kadang2 xpecaya yg byk bash artis ni dikalangan peminat. Padahal yg sbnr ny ktj wartawan sbb nk laku kan majalah, srt kabar, rancangan tv ,blog dy or etc.

      0

      0
  14. Anonymous says:

    bagus kalau semua artis mcm ni barulah respect..masalah menunjuk tak timbul kalau org tu betoi2 faham tentang kewajipan bersolat….lepas ni pastikan isteri berhijab selamat dunia akhirat….

    0

    0
    • Jemah mulut jahat says:

      Yg ko meroyan cam org hilang akal pehal?at least dia lelaki dan suami yg baik n x lupa akn tanggungjwb dia pd Allah mngkn juga Allah akn beri wife dia kesedaran utk berhijrah jd tg lbh baik,ko tu lg kesian kat laki ko tanggung dosa ko mengutuk org,diri sendiri pun mulut jahat ada hati mengata org…

      0

      0
      • masjid tanah clan says:

        bukan anonymous saja, tapi mulut jemah pun sepatutnya dijaga juga..tak perlu nak mengutuk menghina mcm tu..nak beri nasihat pada org tapi perkataan yg keluar adalah makian..tak elok la mcm tuu..

        0

        0
    • x-klasmate ZA says:

      ala ko ni…tu kesah peribadi suami isteri takkan tu pun ko nak korek…manala tahu ZA ni dah pun suruh bini dia berhijab..mungkin dah bagi hint,bagi teguran,dah doa,dah solat hajat tp belum tertunai… org yg selalu berdoa ialah org yg selalu solat

      tunggu je lah..InsyaAllah

      0

      0
  15. Cahaya says:

    Semoga dapat bimbing isteri untuk jadi lebih baik..

    0

    0
  16. Teruja says:

    Alhamdulillah. Solat itu wajib dan sepatut nya di jaga. Yg benar tak payah nak beri apa2 penerangan tapi Zahiril public figure jadi di jawab jugak. Harap lepas ini tak de issue mengenai ini lagi. Continue the good work yg komen pasal suruh isteri dia hijab kan bagus kita ramai2 doa kan. InshaALLAH saya confident satu hari dia kan berhijab jugak. Ameen

    0

    0
  17. wajib says:

    Org yg kte Zahiril tu mnunjuk2,org tu yg sngat
    bsuk ati.buknnya nk sdarkn dri samada dri tu
    dh solat ke lum..smpat mngata lg.pe pnya org daa!!!

    0

    0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      kalau dia tk menunjok2 kenape dia sembahyang kt carpark ? ape nk kasi semua orang tengok yg dia ni sembahyang ke pe mengarot ! jangan riakkkk tuhan marah tau…

      0

      0
      • endo says:

        mana kau tau. kau tuhan ke tau isi hati dia menunjuk ke tak.

        janji dia smyg :) Alhamdulillah.

        0

        0
      • lily says:

        kalau nak riak, mesti dia upload kat insta beb.

        0

        0
      • abcd says:

        Salam, minah jambu nih kenapa selalu hentam bila ada isu yang berkaitan dengan Islam? Minah jambu selalu hentam saat semua orang menggalakan artis wanita bertudung kerana wajib. Sehabis baik minah jambu pertahankan kalau tak pakai tudung pun takper. Sekarang isu ZA nih solat pulak minah jambu tak setuju. Nawaitu ZA yg penting,

        Nak tanya jer… minah jambu dengan id Yahudi tuh orang yang sama ker? Janganlah bersangka buruk, Tuhan marah gak tau… :)

        0

        0
      • Biskut says:

        Za dh bg penerangan pun knapa dia terpaksa solat kat tmpt parking. sbb masa dia terhad n nk abis waktu dh. aku ni bkn islam tp aku respek kat org mcm ZA ni yg mementingkan agama dr segalanya. bila tgk gmbr artis seksi kt kutuk kata tak ingat agama la apa. tp bila ade kuar gmbr artis solat gini kt kutuk jg kata dia nk menunjuk2. andai kata la dia mmg nk menunjuk2, biar la tu antara dia n Tuhan. takyah kot kt yg lain ni pg kutuk dia menambahkan dosa diri sendiri plak…

        0

        0
  18. Anonymous says:

    Biarla apa orang nak kata. Jangan takut untuk buat perkara yang wajib kerana Allah. Artis macam ni yang perlu dicontohi. Artis nasyid, ustaz dan ustazah yang popular pun belum tentu ada yang nak buat macam tu. Lepas ni jangan lupa suruh isteri berhijab pulak. Itu pun wajib.

    0

    0
  19. aku says:

    benda baik nie..apa nak kecoh2.
    patut viralkan supaya artis lain tu ‘segan’
    tabahla zahiril.

    0

    0
  20. ameen says:

    ala, ntah2 yg mengata tu ARTIS!
    malu la tu sbb ko tak semayang kan!

    0

    0
  21. adinda says:

    Alhamdulillah.
    Solat tu wajib. Tahniah sbb abg z sedar kewajiban bersolat. Semoga lepas ni Abg z sedar yg berhijab juga wajib. Amin

    0

    0
  22. damai says:

    Kecoh lah org2 nie, org ingat waktu solat pun ckp nak menunjuk. Dia solat kat parking pun. Itulah susah jk org x ada ilmu. Lelaki nie senang kat mana2 blh solat janji tmpt kering dan bersih, and bukan tmpt lalu lalang org. Jk dah dididik kat mana2 pun blh solat, insyaallah mrk dapat jaga solat mrk. Alhamduillah ramai juga celebriti masih ingat waktu walau sibuk mcm mana. To yg mengutuk tu tlglah org buat perkara baik jgn lah suka mengutuk2

    0

    0
  23. jemah pkasam says:

    bagus la tu,suruh bini ko pakai tdung..ko solat bagus dh,siap cari tmpat parkir lg nk solat,apa kata ko suh bini ko tutup aurat..ambik je la tdung saji ke,hukum bertudung ni dosa ko gak zahiril..tu bini ko

    0

    0
  24. chillax says:

    sembahyang pown jd masalah ke??yg xsembahyang tu yg bermasalah.xpaham la dgn those yg ckp dye menunjuk.sape yg x puas hati tu agaknya TERBAKOR kot tgok dye smyg.

    0

    0
  25. anon says:

    Wat amal ibadat pun kene kutuk jugak ke? Tak paham sungguh manusia akhir zaman ni, semua bende nak komen.

    0

    0
  26. izamandez says:

    respect !!!

    0

    0
  27. lerr says:

    kat msia je kalau nampak tak sembahyang kat surau macam pelik.Kat oversea ni banyak org sembahyang kat luar, kat taman, kat tepi jalan… sape sambung study oversea tak serabut nak cari surau asal ada tempat lapang/tersembunyi utk solat. samela dengan pakai telekung. kat oversea slumber je perempuan pakai pakaian harian sembahyang, asal menutup aurat. kadang2x rase ddk di negara islam lagi banyak sentimen dari negara bukan islam

    0

    0
  28. think says:

    Allah uji dia suami isteri sebab ‘tudung’…Allah uji kita sebab ‘bersangka buruk’ (kpd yg bersangka buruk)

    0

    0
  29. siti says:

    memang respect la xtinggal solat..tapi harap dapat bimbing isteri tutup aurat..InsyaAllah

    0

    0
  30. Lizz says:

    Yg kutuk2 ni mmg jahil dan bodoh,at least dia menunaikan tanggungjwb dia pd Allah,kita ni bukan sesapa utk menilai kewajipan yg org lain buat,sy mmg respek dgn Zahiril ni..klu difikir balik waktu maghrib tu singkat n dlm keadaan majlis yg ramai bersesak-sesak bercampur lelaki pompuan wlupun tanpa sengaja akan terbatal air sembahyg,semoga Allah merahmati dan murahkan rezeki pelakon ni..

    0

    0
  31. tak kelako says:

    you have my respect zahiril adzim because take care of your solat. pedulikan orang yang cakap menunjuk2 or whatever. yang penting hubungan dengan Allah terjaga. soal isteri dia belum bertudung tu, tu hal diorang (zahiril & shera) dengan Allah. cerita ni pasal zahiril solat di parkir, tapi bab isteri dia belum bertudung jugak yang dibangkitkan. heran betul manusia sekarang.

    0

    0
  32. rebecca says:

    Respect ZA…..do not worry about those who talked negatively…orang malaysia ini memang suka kecoh…kat luar negara orang islam sembahyang kat open space and taman bunga…..tak kisah pun….non muslims pun dah used to this ritual….well let’s make it a normal practice….sebab bab solat…paling atas di soal nanti. Keep it up but if banyak masa dan ada surau elok solat kat situ sebab lebih selesa dan inshaAllah lebih khusyu’.

    0

    0
  33. Anon says:

    Poyo la abg nara ni.ni citer pasal ZA dia pun nak bercerita ttg pengalaman Korea dia tu jugak…

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Alhamdulillah..saya tak rasa dia menunjuk2..saya pernah hadapi situasi begini..takde tempat solat..solat ajer di tangga dan sebagainya..kita nak kejar waktu..tak baik berburuk sangka.

    0

    0
  35. bedah bedot says:

    Alhamdulillah… lepas ni suruh bini menutup aurat ye….wajib tu.

    0

    0
  36. Fazz says:

    Alhamdulillah,pernah terjumpa Zahiril dgn Sheira time depa shooting movie Juvana dulu. Sebab minat sangat lakonan Zahiril ni sanggup la tunggu sampai depa habis shooting nak tangkap gambar. Tapi Zahiril mintak maaf dia kata nak solat dulu sebab nak habis waktu dah,Sheira pun senyum je. Dalam 5 minit pastu depa yg cari kita siap mintak maaf lagi sekali buat kita tunggu and terus senyum amek gambar. Bagusnyaa depa dua ni

    0

    0
    • Ye ke cite ni bro? Kalu betul mmg bagusla si zahiril ni..tp die ni mmg bagus..jenis down to earth..xde kontroversi..die buat keje die je..lakonan die pn mantap..cuma lagi cantik kalau zahiril bertegas lg dgn aurat isteri dia..ape pon aku mmg respek kat zahiril ni

      0

      0
  37. efaa says:

    Masha Allah… Sesungguh Nya Allah itu mulia.. Untung Sheira dapat suami seperti dia. And ignore what others people gonna say. Maybe they just jealous of you? Lol! Well, just do whats best for you and for your family dan terutama sekali for the sake of Allah :) In shaa allah..

    0

    0
  38. Zee says:

    Alhamdulilah. Terbaaek! Semoga kita semua dapat megambil iktibar dan sentiasa di bawah rahmat Nya. Cantik Bro.

    0

    0
  39. memyself says:

    Kenapa orang Malaysia suka serabutkan fikiran sendiri dengan spekulasi? Biarlah orang tu nak buat apa pun. Solat pun, jadi masalah. Bukankah sudah dinyatakan bahawa kita boleh saja solat dimana-mana sahaja asalkan bersih. Soal kiblat, tak perlu pertikai. Tahulah orang yang nak solat tu nak pakai apps. Kenapa perlu pertikai tak tepat bagai sedangkan anda tak pernah pun kisah betapa laghanya apps yang ada dalam phone anda?

    Malaysian need to change. Stop all the speculations. Be more positive. Betul kata mereka yang pernah ke luar negara. Saya juga pernah solat di bus station, train station, kaki lima jalan, taman kerana sukar mencari masjid atau surau di sana. Solat dalam kelas pun, pernah je sebab masa lecture terlalu panjang sampai habis waktu solat. Takde siapa nak kisah pun. Malah, orang luar (UK terutamanya), amat mengerti Islam (malah, lebih dari kita sendiri). Kadang tu, mereka sendiri yang akan tanya kita bila nak solat. Kenapa kita yang dah terang tang tang Muslim nak pertikai apa yang Muslim lain nak buat?

    0

    0
  40. Superman friends says:

    bagus Nara… fakta artis macam ni lah yg peminat nak tgk dan appreciate.. bukannya pasal para artis yang perasan Malaysian’s sweetheart sgt.. you got my respect brother Z.A.. jemputan ke majlis di penuhi, tanggungjawab kepada yg Esa tetap di dahului.. Moga semua artis muslim di Malaysia dapat mencontohi beliau.. apa yg penting niat yg ikhlas dari hati yg tulus..

    0

    0
  41. sitikhadeeja says:

    Islam itu indah Islam itu mudah. Bersangka baik lah kita semua. Solat itu tiang agama.

    0

    0
  42. meonly says:

    Sepatutnya bnde ni tak dijadikan isu pun.. jadikan panduan and pengajaran kat kita supaya jaga solat walau sesibuk manapun.. Korang yg ktuk tu dpt ape? doakan yg terbaik buat abg ZA and isteri.. respect

    0

    0
  43. nina says:

    Ya Allah, bagusnye, ini patut dicontohi sebenarnya diluar negara dah biasa dgn keadaan ini, saya pun ada terfikir untuk melakukannya ketika kesuntukan masa untuk ke meeting atau sebagainya. Zahiril anda pencetus minda dan tak malu pada org ramai tapi malu pada Allah swt jika tidak melakukannya. Di pejabat baru tempat saya bekerja saya telah melakukan doa sebelum waktu bekerja dan setakat ni alhamdulillah, dan dapat diterima oleh staff berbilang bangsa. Allah hurobbi.

    0

    0
  44. not perfect.. says:

    Dia kejar ms la tu.klu dia btolak lmbt,akn smpi lmbt la..
    Ms anta wife blk tu mgkn tak masuk waktu maghrib lg.
    Maghrib cepat hbs waktu.nak cari surau pun kmgknn akn mengmbil
    masa.jgn melmbtkan solat.tak kisah solat mn2 pun janji yakin tmpt tu bersih..Klu niat dia nak menunjuk pun,itu antra dia dgn Allah.yg kita ni bersgka buruk,
    entah bila blh mntk maaf dgn dia..wassalam

    0

    0
  45. Kak ton says:

    Alhamdulillah, semoga sikap zahiril ni boleh diikuti oleh semua retis kat malaysia ni. Tak payah la deme nak sibuk2 kata dia nak menunjuk, bukannyer dia mintak gambar dia di ambil masa solat.Semoga ramai lagi retis malaysia boleh ikut macm zahiril, utamakan solat sebelum yang lain.

    Abg nara, takyah la asyik nak throwback korea, ramai lagi orang belajar luar negara, tak kecoh pun. Non-muslim sekarang makin memahami islam dan tahu tentang solat. Udah2 la deme dok throwback korea

    Peace no war

    0

    0
  46. Anonymous says:

    Alhamdullilah,

    Menunjuk ke x itu urusan die dengan Allah. sebagai seorang Islam zahiril telah berjaya menunjukkan satu sikap yang terpuji kerana dia lebih takutkan azab meninggalkan solat dari takut menerima kutukan dari manusia.

    0

    0
  47. 2cents says:

    Yang solat pon kena perjelas. Hat yang tak solat tu….hurmmmm

    0

    0
  48. yana says:

    Ya Allah..salutenya aku dgn zahiril adzim ni..aku yg sek agama ni pun blum tentu mampu buat mcm dia klau berada dlm situasi mcm tu..moga Allah berkati dia..

    0

    0
    • intang says:

      Sory yana saya terdislike comment awk..nk like tp tertekan dislike pulak.

      0

      0
      • mek kembang semangkuk says:

        Tak pe lah intang sbb awk tak sengaja … niat awk yg penting. Baik awk ni siap mintak maaf lg. Yana ni pun kita rasa dia tak kisah. Pelik lak saper yg dislike awk tu. Org dah mintak maaf pun kene dislike. Org2 ni pelik bila solat kata riak tp bila tak solat kata ” biasalah tu ” @ pun selenger jer klu tak solat. Apa yg ada dlm hati Hnya Allah dan HambaNya shj yg tahu. Tauhid pelj asas jer tu bkn bab agama yg tinggi2 tu. Tak yah masuk campur hal dia dngn Allah. Bab solat bkn urusan manusia kay. Jahil tahap Bingai punyer org .. sesaper yg mengata tu.

        0

        0
  49. yan says:

    bgus..contoh utk artis2..trutamanya artis wanita yg awal2 dah makeup…solat tah kemana..
    org buat benda baik beranggapan baik je lah..ade ke cakap nk mnunjuk2? kebodohan apa kah itu?
    pada zahiril …TERBAIK !!

    0

    0
  50. halimaayob says:

    Beliau kan pernah menunaikan umrah. Sembahyang di aplikasikan di mana-mana tempat di Saudi asalkan tempat diyakini bersih. Berbuat sesuatu yang baik patut dialu-alukan. Islam ugama yang mudah.

    0

    0
  51. papan kekunci says:

    orang yang tangkap gambar ni patut rasa serba salah sebab dah sebarkan gambar ni dan menimbulkan fitnah terhadap ZA.

    0

    0
  52. zikry haikal says:

    ape yg ZA buat ni sekaligus melenyapkan sangkaanku yg artis macam dia tidak menjaga atau cuai dgn solat.. dont judge a book by its cover T.T

    0

    0
  53. Anonymous says:

    Kalo die ?Nk menunjuk die Dh upload Gmbr die kat IG ngn caption btau ?Yg die tgh solat..??ape ntah issue Nye die ?Nk solat…mentality org Msia ?Yg xmaju mcm ni la..

    0

    0
  54. orang taiping bangga says:

    yang korang duk kata dia tu pun belum tentu solat ke tidak.. cukup ke solat ke duk mengata orang…. abg arab pun lagu tu jer solat …janji bersih….. hampa x kecoh pun

    0

    0
  55. minah jambu sentiasa merah biru sentiasa tolol nak mamposss kahkahkah

    0

    0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      kau la yg bodoh nak mampos ! jangan2 tempat yg jantan ni sembahyang ada bekas taik kucing ke taik anjing keeeee… ape tk pikir ke tu sume ?????? kalau nk sembahyang poooooon tengok tempat la brotherrrrr jangan asal boleee jeeeeeee huh !

      0

      0
  56. anon says:

    Aku belajar kat mesir negara 90% beragama islam ni relek je semayang mana2. Dan memang jadi kbiasaan rakyat sini tepi jalan pun boleh solat (beserta lapik), asalkan menjaga kewajipan.

    Korg yg mengutuk ZA aku sarankankan pergi melawat negara islam lain. Simpan sikit pengetahuan dan pandangan bak katak bawah tempurung tu. Pi kelas agama sekali.

    0

    0
  57. weng weng says:

    tak salah solat dimana pun..tapi banyak lagi tempat yg lebih bersih.. ni macamlah darurat sangat..lagi pun org kafir tengok macam tak eloklah..Malaysia kan aman…lainlah kalau kat Palestine, Syria ke..memang aku rasa dia nak menunjuk.

    0

    0
    • Lols says:

      Takder nya non-muslim tgk dan fikir tak elok, paling pun dorang kesian ajer.. org yg sepesen mcm ngko jer kata tak elok. Tettttt

      0

      0
    • MZ says:

      Allah je yg tau dia menunjuk ke tidak..ko jgn nak judge orang sgt…

      0

      0
    • butterflies says:

      kau RASA..ejaan pun ‘R A S A’..maknanya kau tak tahu apa sebenarnya niat dia..melainkan kalau kau mengaku kau Tuhan la kann…apakata kau cermin dulu diri kau sebelum kau nak rasa-rasa ni..kalau rasa-rasa ikan takde sapa marah..tapi nak rasa-rasa niat org lain sembahyang, eh kau fikir kau sapa? tak payah nak jadi nujum temberang sgt laa…

      0

      0
  58. Anonymous says:

    org solat pn ko nk pertikai.. Korg ni solat cukup ke?

    0

    0
  59. MHZ says:

    Solat itu WAJIB!!..tak nampak apa isu kat sini..kalau pegi overseas negara2 yg org islam minority, biasa je solat2 dekat tempat2 mcm nih…yang penting dia jaga keawajipan dia dgn Allah..pedulikan apa orang nak kata.

    0

    0
    • Maria says:

      saya sokong. sembahyang itu wajib, tak payah peduli apa org kata..niat dia nak menunjuk ke atau mmg nak sembahyang sebab kewajipan dia ke, itu antara dia dgn Allah..kita yg tak tahu ni tak payah lah nak bercerita banyak sambil2 memfitnah..ada baiknya kita audit diri kita dulu..tadi zohor dah sembahyang ke? smlm sembahyang penuh ke? yg baru habis period dah qadak sembahyang ke? yg tak tutup rambut dah cuba2 beli tudung ke? yg tak pernah sembahyang cuba2 bawak belajar ambil wudhuk ke? byk lagi benda penting dlm hidup kita semua demi mencari keredhaan Allah kerana kita menentukan tempat kita kelak..di syurga ke, di neraka ke..pilihan di tangan kita..

      0

      0
  60. suke suke aje says:

    Alhamdulillah…boleh dibuat contoh untuk umat Islam di negara ini…
    RESPECT bro…
    Di mana2 saja kita boleh sembahyang, dalam hutan ke, atas kapal terbang ke..atas sampan ke…kat padang bola ke….sebab solat itu wajib…jgn dipertikaikan kat mana kita sembahyang kerana itu kewajipan kita kepada Allah, sebelum kita mngata org..kita kena ingat..cukup xsolat 5 waktu kita setiap hari???

    0

    0
  61. Anonymous says:

    alasan yg logik . kagum aku menbaca nya .. nampak keiklasan di situ

    0

    0