Written by AbangNara | November 5th, 2010

happy deepavali

Teringat peristiwa tahun lepas semasa treasure hunt di One Utama, tiba-tiba ditegur oleh seorang pembaca kaum India. Katanya dia minat sangat membaca BeautifulNara. Terharu betul masa itu. Iyerlah, kebanyakan entri yang keluar di sini adalah tentang artis Melayu jadi agak tak sangka ada pembaca kaum India yang layan jugak BeautifulNara.

Selamat menyambut Deepavali kepada semua yang beragama Hindu dari kami dan juga dari Lisa Surihani di bawah ini.

P.S: Jom join Facebook BeautifulNara dan follow Twitter BeautifulNara. Kalau Facebook BeautifulNara di”like” seramai 50,000 sebelum habis bulan November ini, maka ada contest best untuk anda semua.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

52 responses to Selamat Menyambut Deepavali Untuk Kesemua Pembaca BeautifulNara Yang Beragama Hindu

  1. happy depavali! kat rumah aku ni sampai ke subuh dorg main mercun..aduhaii

    0
    0
  2. hppy deepavali..

    0
    0
  3. ZZZ says:

    mengucap?? bkn mengucapkan ke??

    0
    0
  4. faras says:

    heppy depavalli juge untuk semua warga Malaysia..

    btw. comel la lisa :D

    0
    0
  5. kantoi says:

    bgusnya Lisa..comel lg. <3

    0
    0
  6. ieyda says:

    lisa kalut2 wt video ni. dia pn nk blk kg gk cuti deepavali. sbb tu tersilap.. hihi

    0
    0
  7. hakimi says:

    kita satu malaysia!!!

    0
    0
  8. hana says:

    so sweet”’

    0
    0
  9. Ustaz aku cakap haram ucap selamat menyambut perayaan kaum lain yang berkaitan dengan agama mereka seperti krismas, thaipusam, depavali, pada ada unsur menyekutukan tuhan, meaning kita seolah iktiraf kepercayaan mereka, bukan setakat haram sambut, malah haram juga bagi ucapan, boleh terbatal akidah.

    0
    0
    • greyarea says:

      wo….berat tuh….baik check balik dgn ‘ustaz org lain’ pula, ok?

      0
      0
      • Miss pocO says:

        bukan niat nk menyekutukan Tuhan, tp saling hormat menghormati di antara satu kaum dgn kaum yg lain…

        p/s : nawaitu penting…

        0
        0
        • Bagus orang sekarang. Memang akan sedaya upaya mencari dalil yang mengharuskan, kalau dah jumpe, HAAA, ini dia baru ustaz….

          0
          0
        • greyarea says:

          katalah kau jadi ketua jabatan atau wakil daerah atau apa2 jawatan pemimpin sekalipon, kalau org cina/india jempot kau dtg open house…sempena raya mereka, .kau dtg tak? sila jawap sikit…..

          0
          0
        • Kalau perayaan itu tidak berkaitan dengan keagamaan, seperti tahunbaru cina, yang mana diraikan sempena permulaan kalendar(betulkan jika salah) ia tidak jadi masalah.

          Tapi jika ia diraikan kerana memperingati kemenangan dewa, kelahiran anak tuhan dan sebagainya, mmg haram kita turut serta, malah jumhur ulamak melarang kita pakai baju yang meriah pada hari tersebut dikhuatiri mendatangkan fitnah.

          Persoalan ni ibarat org ajak minum arak or makan babi lah, tapi arak dan babi kalau makan, ia xmenjadikan orang itu kafir, tapi kalau ucap selamat pada perayaan meraikan dewa dan sekutu ALLAH ni, silap haribulan boleh terbatal syahadah.

          Kita mesti fahamkan mereka, kenapa kita tak boleh sambut sekali dengan mereka, seperti kita fahamkan mereka org islam tak boleh terlibat dengan arak dan babi. Masalah sekarang, kita orang islam pun xreti pasal hukum. Itu yg bila ada kata haram, terus melenting.

          0
          0
        • greyarea says:

          noted….thanx for the info

          0
          0
    • bawahlicin says:

      ustad kau bodoh. kau patut suruh ustad kau baca ruangan ustaz ravi dalam utusan malaysia. takder apa salahnya kalau sekadar nak mengucapkan selamat hari deepavali. jangan pergi kuil ikut sembahyang sekali sudah. aku nak cari link kat website utusan tak jumpa pulak ish.

      0
      0
  10. ANTI-AZWAN ALI says:

    PEMBACA BLOG NI TAK ADA INDIAN AR!!!! BUKAN BAGUS PUN TUK DIBACA DIEORG!~!!!!!

    JGN MARAAAAAAAAAAA

    0
    0
    • gurly says:

      who said?
      i’m indian and i alwaiz read thiz blog..
      my fren all malay so terikut-ikut juga lah..
      hehehe..
      thank you..

      hope a simple wish wont turn to a great argument!
      peace to all!

      0
      0
  11. miss suka masak says:

    comel lisa…..sweet sgt2~~~

    0
    0
  12. Maleesa says:

    betul ke haram/ bukan kta kne mjaga hubungan baik sesama manusia ke.sesiapa yg pakar, bleh jlaskn?

    0
    0
    • buek says:

      banyak pendapat,ade yg ckp haram,ade yg cakap boleh…

      , Dr. Yusuf al-Qaradawi berpendapat harus bagi kita mengucapkan tahniah dan selamat Hari Raya seperti hari Krismas kepada kaum bukan Islam pada hari-hari kebesaran mereka, kerana Islam tidak menutup hubungan antara dua kaum yang berlainan agama dan kepercayaan ini.

      lu google sendiri

      0
      0
  13. gegeh says:

    banyakkan Indian lebih kepada Artis Melayu.. tak mcm Chinese.. aku der wn chatter, borak2 dgn dia.. dia tau semua psl AF.. dia ckp diorg satu famili mmg tak penh miss AF.. haha terkejut aku.. dasat tol diorg. that’s why bnyk Indian lebih fasih Bahasa compare dgn Chinese

    0
    0
  14. mak su says:

    abg nara..kenapa sy xdpt tgk video lisa tu? sy cari fb lisa pun xde..kenapa ek?

    0
    0
  15. Banyak lagi yang kita boleh lakukan untuk menjaga hubungan baik, tapi bila berkait dengan perayaan yang ada unsur2 meraikan kejayaan dewa, kelahiran anak tuhan dan sebagainya, haram kita sebagai orang islam memberi ucap selamat pada mereka yang meraikannya. Meskipun kita tidak meraikan, tapi kita seolah2 redha dengan mereka.

    0
    0
    • Miss pocO says:

      kan sya dh ckp kita hya hormat-menghormati satu kaum dgn kaum yg lain…

      p/s : yg penting HATI MAU IKHLAS…ingat Allah selalu…solat wajib 5 waktu, puasa wajib di bulan Ramadhan, tunai rukun Islam, rukun iman…tu jgn lupa…

      0
      0
      • Harap jawapan macam itu boleh diterima di hadapanNYA.

        Soalan: Kenapa ucap selamat pada perayaan kaum yang menyekutukan AKU?

        Jawapan: Oh, cuma nak hormat-menghormati kaum itu.

        Soalan: Bukankah dilarang beri ucap selamat pada kaum lain?

        Jawapan: Oh, itu pun nak hormat kaum lain.

        Agak2 jawapan itu boleh diterima ke tak? Tepuk dada tanya iman sendiri lah. Sekadar bagi peringatan. Kita bukan kena bermusuh dengan agama lain, tapi deepavali ni diraikan demi meraikan kejayaan”dewa”. tengoklah wikipedia ke mana2 ke.Kita orang Islam boleh rosak akidah jika ucap selamat menyambut deepavali.

        Akidah dah rosak, semua ibadat solat haji puasa zakat tu tidak akan diterima. Ini persoalan akidah.

        Tanyalah ustaz lain, kot2 lah ada jawapan lain, sama2 kita kongsi.

        0
        0
  16. Miss pocO says:

    Happy Deepavali, kutujukan khas buat Peguam yang bunuh Datuk Sosilawati…moga aman bahagia di ‘sana’…

    0
    0
    • lol says:

      haha! ucapan paling power..camner la u leh teringat kat dia poco? heee

      0
      0
      • Miss pocO says:

        sbb aku terlalu geram la lol kat lawyer buruk tu…

        aku sedih bl pk pasal anak datuk sosilawati yg msh trauma, ttg cara kematian ibu mereka yg tlalu trgis…

        ank2 datuk dlm proses nk saman peguam tu 60 juta…

        0
        0
        • lol says:

          tul tu..aku pun geram..bunuh org time raye..tak pikir langsung prasaan semua family tu..

          mintak2 menang la kes saman tu..

          0
          0
    • mr panc0 says:

      atas cakap biar iklas tapi bawah ada makna lain

      0
      0
  17. Miss pocO says:

    Sarawak tak cuti…!

    0
    0
  18. Kalau perayaan itu tidak berkaitan dengan keagamaan, seperti tahunbaru cina, yang mana diraikan sempena permulaan kalendar(betulkan jika salah) ia tidak jadi masalah.

    Tapi jika ia diraikan kerana memperingati kemenangan dewa, kelahiran anak tuhan dan sebagainya, mmg haram kita turut serta, malah jumhur ulamak melarang kita pakai baju yang meriah pada hari tersebut dikhuatiri mendatangkan fitnah.

    Persoalan ni ibarat org ajak minum arak or makan babi lah, tapi arak dan babi kalau makan, ia xmenjadikan orang itu kafir, tapi kalau ucap selamat pada perayaan meraikan dewa dan sekutu ALLAH ni, silap haribulan boleh terbatal syahadah.

    Kita mesti fahamkan mereka, kenapa kita tak boleh sambut sekali dengan mereka, seperti kita fahamkan mereka org islam tak boleh terlibat dengan arak dan babi. Masalah sekarang, kita orang islam pun xreti pasal hukum. Itu yg bila ada kata haram, terus melenting.

    In reply to greyarea.

    0
    0
    • poco-poco says:

      Demi keamanan dan kesejahteraan negara kita serta semua bangsa di negara ini..kita seharusnya menghormati semua agama yg ada. Sambut atau x perayaan mereka atau perayaan sesiapa pula terletaknya pd kita iaitu niat kita mlakukn nya. Jd muhasabahkan la diri dgn niat yg baik supaya tidak terpesong dgn ajaran kita. Keamanan yg kita kecapi sekarang adalah dari perpaduan semua kaum. Fikirkan yg positif..

      0
      0
      • Miss pocO says:

        setuju ngan poco-poco…

        kita ucapkan selamat pd diorg khusus sambut perayaan diorg bkn ade kaitan dgn perayaan dan agama kita org…
        tu urusan diorg dgn Tuhan nanti…kita bkn nk memesongkan agama, sbnrnya demi perpaduan kaum yg sekian lama tlah diamalkan di Malaysia.

        apa2 pun NAWAITU YANG IKHLAS…adalah kunci segala2nya…bak kata ustaz aku, setiap apa yang kita lakukan hendaklah IKHLAS KERANA ALLAH…walaupun dia tak ucap selamat pd yg bkn islam, tp hati tak ikhlas, tak tunaikan kewajipan dlm agama, apalah ertinyer…wallahualam…

        p/s : think positive too…

        0
        0
  19. pingkypanthers says:

    HAPPY DEEPAVALLI…

    0
    0
  20. Love says:

    hi abg nara.. i pun kaum india juga nanum sangat meminati industri hiburan melayu….. and beaufifulnara i paling suka..

    0
    0
  21. oooo says:

    semua benda lah nak dijadikan isu, ucap slmat kpada kaum lain haram..itu haram..ini haram.. tlonglah… prove that islam itu btul2 mudah… jgn lh tlalu bfikiran -ve boleh x.. rasanya..lisa x tfkir pun smpai thap ni korg mnilai dia.. slah kh dia mmuaskan hati smua pmnat dia, mjaga hbgn baik sesama kaum.. kalau kaum lain boleh braya, boleh ucap slmat kat org islam, masuk masjid…smua bnda tu x mjadi mslh kpd mrka..tp korg..skit2 mgelabah.. ingat..smua agama mengajar kbaikan..xda agama yg suruh buat jahat.. ok,peace no war..
    always support lisa..she so adorable…

    0
    0
    • Kalau belajar agama tahap tinggi tak kan nak masuk sini bagi komen kot. Kerana tahu dosa mengumpat adalah amat besar. Kalau belajar agama islam tak habis sure akan ckp semua agama seru kebaikan(boleh batal syahadah), kebaikan apenya kalau menyekutukan ALLAH. Sebelum nak tunjuk alim, dalami agama dulu ok, macam tahap upsr je aku baca.

      0
      0
      • Miss pocO says:

        ermmm…sya ingat oooo tu bkn islam la…

        awak hati2 sket cakap…kang jd isu keagamaan lak kang…naya…

        0
        0
  22. Hahahahahaha, adoi lah, betul kata guru pada kawan aku, kebenaran tak perlu diperjuangkan kerana ia akan muncul jugak akhirnya, tiada guna bertelingkah kat sini lah aku rasa.

    Btw, lantaklah, tugas aku nak menasihat dah selesai.

    0
    0