Written by AbangNara | July 4th, 2014

Raisha Rania. Cantik nama itu. Berdasarkan pemeriksaan sebentar tadi, Raisha membawa maksud “pemimpin raja“, sementara Rania pula membawa maksud ‘mempersona‘. Kiranya gabungan nama Islam Felixia Yeap ini membawa maksud ‘pemimpin yang mempersona‘. Cantik. Sesuai dengan orangnya. Panggil Raisha pun sedap didengar, panggil Rania pun best jugak.

felixia yeapSeperti yang kita sedia maklum, Felixia Yeap telah pun selamat memeluk agama Islam semalam. Bertempat di sebuah masjid di TTDI, Felixia telah mengucap dua kalimah syahadah kira-kira jam 6.30 petang dengan ditemani oleh ahli keluarga dan rakan-rakan. Tiada media yang hadir kerana Felixia enggan mendapat liputan di hari penuh bersejarahnya itu.
felixia yeapSelamat datang diucapkan kepada Raisha Rania/Felixia Yeap. Selamat menikmati keindahan menjadi seorang muslimah. Jangan pedulikan kata-kata negatif orang ramai. Anda tahu pilihan ini adalah yang tepat. Selamat berpuasa sebagai seorang Muslimah buat pertama kali juga diucapkan kepada Felixia Yeap.

P.S: Nasim anjur pandu uji Peugeut sempena Hari Raya

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

80 responses to Selamat Memeluk Islam, Felixia Yeap Pilih Nama Raisha Rania

  1. sentap says:

    alhamdulillah. syukur Allah memberi Rania hidayah utk pulang ke pangkal jln.. Rania, semoga menjadi muslimah yg solehah. persetankan org yg dengki, tahu mencaci je. semoga beristiqomah menjadi muslimah. same jugek dgn kite semua. bergosip bpada2 ye

    0

    0
    • Ana Penyapu says:

      Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

      0

      0
      • Olga says:

        Salam, nak tanya KENTUT boleh batalkan puasa ke?

        0

        0
        • noti olga says:

          kentut kuat? kentut bau? kentut senyap?

          0

          0
        • huhuhu says:

          ko biase makan penerajang x OLGA?

          0

          0
        • Sekadar Bertanya says:

          Abang Nara tak nak tackle si Felixia Yap ke? Kalau gossip Nora Danish, Lisa Surihani dan Neelofa amboi statement bukan main gatal merenyam kat perengan akhir. Bekas model tu, bruh…..bukan calang2 tau….. lol

          0

          0
        • Gina says:

          kentut tak batal…tapi kalau ko basuh berak masukkan jari dalam dubur tu batal la.

          0

          0
        • FIONA says:

          BODOH KO NI!!

          0

          0
        • Abe dzar Ishmae says:

          Hahahhahahahahha

          Bagus bagus buat Abe tergelak pat sini , sambil garuk buah pelir ni..
          Isj sedap nok ..

          0

          0
        • Rooney says:

          MUHASABAH LA WEI TO ALL MELAYU SAMPAH SARAP YG JUAL JUADAH RAMADHAN SAMPAH TAPI AMOKKK BILA DI TEGUR !

          JIJIKKKK NYAAA KO KASI ORANG MAKAN SAMPAH SAMPAI MASUK ICU…..

          0

          0
    • Rooney says:

      Kalau orang luar masuk Islam, sanjung hingga ke langit.

      Tapi bila dia nak keluar Islam, ugut pancut kepala la, ugut bunuh la, kena hina.

      #fact

      0

      0
      • ish2.. says:

        fyi, dalam islam…hokum hudud…kalau murtad, hukuman nya adalah bunuh ye..-hudud hak ALLAH..

        0

        0
        • Rooney says:

          Islam agama yang kejam la macam tu.

          0

          0
        • mayang penyapu says:

          si rooney ni mmg nak kene mayang muka dia dengan penyapu…sedap je mulut cakap agama islam agama yg kejam…kalau nak tau…agama islam ni tak kejam…umat islam tu yg kejam…mereka yg sengaja merosakkan diri mereka sendiri dan merosakkan nama islam tu sendiri…lain kali…sebelum cakap…tengok dulu sekeliling…dapatkan ilmu pengetahuan…lepas tu baru berbicara…!!!

          0

          0
        • KakJee Dapur Arang says:

          Jangan jadi Islam yg terlalu fanatik. Itu saja. Fanatism x elok macam Osama Laden tu dan geng2 yg nak berjihad kena tangkap kat Perak tu wei. Untuk apa sebenarnya hingga orang2 sesama Islam dibunuh, bangsa lain di bunuh kerana fahaman radikal islam yg sempit? Sama2 kita katakan tidak pada “religion radicalism”…

          Dalam kes Felixia ni…baguslah. Sedangkan nabi ampunkan umat inikan kita yg pahala dan ibadat yg ke laut ni. Kalau sekalipun dia murtad…itu dugaan dia lah, bruh. Siapakah kita nak hakimi manusia lain? Bukankah Islam cakap..don’t judge?

          0

          0
        • Zuri says:

          lumrah manusia yg iman cetek suka menghukum.

          0

          0
        • sayasukagosip says:

          so rooney ni ckp islam salah…mcm die btol sgt..’pancut kepala’…hahhahahaha..

          0

          0
      • mayang penyapu says:

        si rooney ni…memang nak kena mayang muka dia dengan penyapu…islam tak kejam…umat islam tu sendiri yang kejam…mereka yg merosakkan nama agama islam tu dengan kelakuan mereka yang tak semenggah…lain kali…kalau nak cakap…pergi belajar dulu…pergi cari ilmu pengetahuan…tengok sekeliling…ni tak…main cakap ikut sedap mulut je…fikir dulu sebelum berbicara…!!!

        0

        0
        • Mak Jemah says:

          Kenapa Felixia memilih Islam?
          Islam agama mudah dan agama yg saling memaafkan.
          Kalau sesama Islam sendiri x maafkan dia…maknanya itu bukan Islam. Itu komunis.
          Nabi SAW pun ampunkan umat…ingat tu sudah.
          Tiada saper berhak menghakimi dia kecuali Allah.

          0

          0
      • hmmmmm says:

        to Rooney :

        siap hashtag #fact
        cube kau bagi fakta kau sekali dgn bukti? siapa yg di ugut dan sapa yang mengungut? if awak seorang agama Islam, pergi lah bersihkan hati dan dalami agama lebih lg. Tp if awak bukan seorang Islam, x mengapa lah. Di akhirat esok mmg dah ade tempat khusus utk org mcm awak.

        0

        0
        • eh says:

          Amboi sedapnyer mulut..org spisis ko ni pun ada tempatnyer..rasa mcm Tuhan pulak bole letak org lain g surga or neraka..tempat ko pun ko tak tau katne..

          0

          0
        • nurol says:

          to eh. da confirm orang kafir tempat die kat neraka. kau tk g skola ke?

          0

          0
        • Aku Memerhati says:

          xpelah nurol.. bagi agama lain.. contoh agama sanksrit(contoh – xnak libatkan agama lain) agama ni anggap org yg bukan agama dia pun masuk neraka.. mcm ko lah nurul bagi agama sanksrit.. nurul ni comfirm masuk neraka..

          p/s : Hormat la agama lain wei.. x payah nak crita syurga neraka sbb itu Dia yg tentukan.

          0

          0
      • Surat Terbuka Buat Rooney says:

        Your opinion is not a fact.

        Sayang, Malaysia ni ada kemudahan internet. Kalau mahu pelajari Islam, tengok YouTube belajar apa itu Islam. Tiada alasan tak mahu belajar dan memperkuasakan iman dan ilmu. Tapi betul kata alim ulama, bukan semua orang mendapat hidayah dan petunjuk. Orang2 yg gemar buat maksiat dan penuh dosa, amat tebal dan susah hendak mendekati Islam. Orang yg makan babi, tarak dan bergelumang maksiat tak ambil pusing pahala dan dosa payah Islam nak menusuk dlm hati. Sebab tu la kita diharamkan makan babi dan makanan x hahal…ngerti bro? Allahualam…

        Peace…

        0

        0
      • tak kenak maka tak cinta says:

        jangan menilai jika tidak mengetahui!

        0

        0
    • Meriam Kantor says:

      Dah tertipu kita oooiiii…. Dia dapat boipren Melayu kaya raya… mcm kisah tokey kete tu jugak le… Semua kena tipu idup2…

      0

      0
      • rapunzel says:

        Mmg Allah nak bagi hidayah kt dia utk masok Islam… boipren die tu perantara jer…Allah punya perancangan yg kita sndiri xtau.. jd jgn nak memandai bt kesimpulan… tp kalo kita tgk la yg lain masok islam still free hair.. pakai dedah sana sini.. yg mmg da islam pon pakaian xmenepati syarak.. tp felixia yeap ni pakaian die mmg ikut syarak… mknanya boipren die ni bukan nya stkt nak felixia masok islam.. tp die nk bakal bini die tu islam dr semua segi.. apa yg kurg kayuh la pelan2… felixia ni bersih mcm bayi baru lahir dr hari pertama die masuk islam… yg akn dtg dia lah yg akan corak kan sndri cara hidup dia…

        #setau aku awl2 lagi die da ckp bopren die melayu… ms awal2 die berhijab…

        0

        0
    • Meriam Kantor says:

      Pompuan hipokrit….. ! masuk Islam sbb dapat boipreng Melayu kaya…kalau lelaki tu miskin, tkadenye kau nak…. … Angin btul aku spesis mcm ni….. hiiiiiiiihhhhh….

      0

      0
  2. sukasangat says:

    alhamdulillah….
    tahniah raisha rania….

    0

    0
  3. ina says:

    Syukur.. Syukur.. Alhamdullilah bertambah lagi saudara baru..

    0

    0
  4. Kak Bedah Jiran Felixia says:

    Raisha, jom terawih sama malam ni. Akak tunggu engko dekat simpang biasa okay.
    TAHNIAH DAH PELUK ISLAM. Boleh la kita jadi geng masjid sesama. Hihihihihihii
    *fliptudung*

    0

    0
  5. Kak Bedah Jiran Felixia says:

    Raisha, jom terawih sama malam ni. Akak tunggu engko dekat simpang biasa okay.
    TAHNIAH DAH PELUK ISLAM. Boleh la kita jadi geng masjid sesama. Hihihihihihii
    *fliptelekung*

    0

    0
  6. ssssss says:

    ALhamdulillah…selamat datang Raisha Rania..semoga istiqamah menjadi muslimah yg solehah…Amin…

    0

    0
  7. kimmidoll says:

    Alhamdulillah..
    turut menumpang kegembiraan menyambut saudara baru.. *hugs*

    0

    0
  8. otai masih berbisa says:

    Alhamdullilah…..syukur anda telah Islam akhir nya….moga2 bulan Ramadhan yg mulia dan penuh keberkatan ni membuatkan anda lebih tawadok… :)

    0

    0
  9. otai masih berbisa says:

    Alahmdullilah…..syukur anda telah islam…

    0

    0
  10. Olaf says:

    syukur alhamdulilah…x sangka kan dia y dlu seksi n y bukan beragama islam leh memeluk agama islam..ni retis melayu y sah2 memg islam tpi islam hnya d nama jer…
    raisha rania..moga menjadi muslimah y sempurna n dpt jodoh d kalangan org y beriman..aminnn..

    0

    0
    • Meriam Kantor says:

      Hahaha…. kita semua kena tipu dgn minah ni…… hahahaha…. Aku sbenarnya angin tahap gaban ni….. Semata2 dapat boipren kaya, drive Porsche, close with Nedim anak Dato’ Nazri Aziz dan nephew Raja Nong Chik… and the list go on….. Hipokrittttttttttt……

      0

      0
  11. sutun kurita says:

    Rooney…apasal ko diam…tunjukkanlah bukti dan fakta ko yang auta tu…

    0

    0
  12. Melati says:

    Biar lah ko pelok aper pun..muka Minah ni memang muka menyampah saya tgk….GRO lagi mulia dari minah ni..

    0

    0
    • Melati Sial says:

      Pukimak lah ko Melati.Aku dah lama perhati comment2 ko kat BN ni.Ko mmg suka mengeluarkan kenyataan2 yang provokasi dan menyakitkan hati sialan betul.Aku jumpa ko kat depan2 mmg nahas ko

      0

      0
      • melati says:

        hahaha,,,,tak baik maki2….sebab org yg kuat maki hamun org ni golongan org2 yg sembah jamban…awak ni mesti mak awak susah nk lahir kan awak dan mak awak mesti maki awak kan…..atau pun mak awak minum air kencing scandal sebab tu lahir anak yg biadap macam awak…hahhahaaahhaaa…sembang jer lebih….jumpa saya nahas hehehe,,,nk jumpa saya Call saya nom nya 666..ader berani…

        0

        0
        • melati says:

          Lagi 1.. yg menyamar dan mengaku Melati sial tu , mesti Rooney….walau pun saya ni provok ,,tapi tk macam awak jenis bising2 tapi sembunyi ,,cam lalang……..saya berani jamin yg menyamar melati sial tu mesti keturunan keluarga yg sex bebas…tak caya periksa lah DNA mesti tk sama.

          0

          0
      • melati says:

        Mana org yg kimak kan saya ni…..mesti tgh meroyan atau tgh mengintai Mak dia mandi….hehehe…sex bebas lah katakan…..maner weiiii? awat diam jer? nk penampor ker…

        0

        0
  13. Mawar says:

    Kenapa nak kena “pemimpin raja yang mempersona” eh? betul ke nama dari mimpi? tak husnuzon lgsg nama bg seorang mualaf… br convert dh ada pattern2 riak ker…. ikhlas ke convert tu smpi nama nak kena gah2 glamor gitu?

    0

    0
    • ema says:

      Ko rs ko menilai org lain tu rs2 husnuzon x…even kite nmpk buruk ttg org lain…bersangka baik la…doa jela smoga die dpt mendalami islam sebaik2nya…

      0

      0
      • Mawar says:

        weh ema…suke hati aku la nak komen aper…itu komen aku…this is a free country… kalau ko rase salah sudahla… ko siapa nak betul2kan org? agaknyer ko pon betina sial kejar jantan, sibuk nak nasihatkn aku….

        0

        0
    • otai masih berbisa says:

      bersangka baik laaa kita….org baru peluk agama Islam n kita patut beri kata2 semangat….jangan asyik tau nk bersangka buruk…

      0

      0
    • reply says:

      Ni pendapat aku la. Nama Hidayah sesuai sgt utk gadis mualaf. So humble and menenangkan. Peace!

      0

      0
  14. sue says:

    Tahniah..syukur…

    moga abil ambil contoh ini.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Dia wajib zakat tak tahun ni???

    0

    0
  16. ifaraziahbodocamlembu says:

    felixia msk islam x ikhlas…nk kawin ngan cucu sultan selangor je..org cmtu pon korang sanjung bagai..buwekkkk

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Alhamdulillah la dah masuk islam….but enough with berselfie boleh tak…same pose same funny face….

    0

    0
  18. anon says:

    Bukan nak mempersoalkan tapi ade bukti ke dari pihak masjid tu yg dia ni dah pelok lslam sb nampak mcm dia nak mengelak je dr media. Salah satu masjid di TTDl ?? kenapa tak bagi tau je masjid mana. Pd hal dia ni kan suka publisiti. Bukan blh percaya minah ni. Tapi kalau betol, alhamdulilah lah……cume bimbang mempermain2kan islam je demi publisiti murahan.

    0

    0
    • Izz says:

      Kaaaann ak pn muskil juga sbnr nya. Knp mst nk merahsiakn masjid mne n knp x bg wartawan buat liputan n dy pn dh heboh2 bg tau sume org yg dy nk peluk Islam. Haiii mcm2…..

      0

      0
      • Meriam Kantor says:

        Sebab takut kantoiiii….. yg dia masuk Islam sebab dapat boipren Melayu kaya …….. So, dia dah canang kunun masuk Islam dgn sesuci2nye niat, rupa2nye, $$$$$$$ menjadi sebab….. aaaaaarrrrrrgggghhhhh…. ! Rasa nak ku tunjal je org penipu ni…. Sorry to say lah, kaum ni tak pandang org Melayu key…. Kalau ada pun 1 dlm 1000.. Mrk akan pandang bila bangsa Melayu tu berduit; kalau tak, Selamat Jalan la Lomeo…

        0

        0
  19. Auntie Jojo says:

    Alhamdulillah….okay lepas ni tolong lah kurangkan publisiti murahan ye? Tapi dia ni bangsa mesti nak keluarkan statement2…tentang cabaran berpuasa..cabaran bertudung…cabaran sambut Hari Raya…cabaran demi cabaran…macam lah dia sorang saje saudara baru yang menempuh cabaran! Kalau tak percaya…tengok lah nanti…!

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Tahniah. Bertambah lagi umat Islam. Diharap Felixia ikhlas masuk Islam ye kerana sekarang ni ramai yang sanggup buat apa saje asal dapat apa yg mereka mau. Diharap Felixia tidak masuk Islam kerana nak kawin dan juga kerana terlalu mudah mendapat perhatian dan simpati orang ramai . Secara tak langsung job kerja datang bertali arus.

    0

    0
    • Meriam Kantor says:

      Dia dapat boipren Melayu kaya raya chek oiiiii…. Takde maknenye ikhlas tanpa ada niat apa2… Tertipu kita dahhhhhhh…..

      0

      0
  21. LALALA says:

    Ada gambar dia bertelekung tapi pakai make up. Sembahyang pun pakai make up ke dia ni? Hm hm

    0

    0
  22. Meriam Kantor says:

    Ceh…!!!! Ingatkan betul2 nak masuk Islam…. Kata tak pandang harta bagai….Selfie bagai nak rak dgn imej ‘suci kununnya’… Hipokrit sungguh…. Rupanya dah dapat abang aka boipreng kaya…drive Porsche lagi…. close fren to Nedim (boipren Nora Danish)… sepupu Raja Nong Chik…. Ceh… jgn la buat2 citer… cakap je la dah dapat boipren kaya… Serupa mcm yg sorang lagi tu,… tak kisah lah masuk Islam ke tak, janji dapat laki kaya rayakan, tukar kereta mcm tukar baju…. So, betul la kemusykilan ku selama ini… Terjawab sudah.. Kalau ada yg tak stuju; u all pikir la, kalau boipren stakat tukang kebun, atau kerja biasa2, rasa2nye dia nak tak buat boipren atau sanggup masuk Islam utk kawin dgn lelaki sebegini… Choiii… Kata mother dia tak kisah…. memang la, jgn kan mother dia, kaum kerabat tok nek pun tak kisah, harta terpiak dlm genggaman.. Mcm kisah yg sorang lagi tu… Ceh…! Mcm la pompuan Melayu dah abis kat muka bumi Malaya ni…. Heran,… kenapa yg berduit ni suka cari yg mcm ni…Tak pandang pompuan Melayu, walhal, mak diorang pun Melayu… Mnyampah aku spesis jantan mcm ni… Dia ingat kalau dia tak kaya, yg bukan Melayu ni, nak kat dia ka ???? Sendiri mau ingat la.. Kalau abis reta kau, mati la kau kena tinggal….. Hiiii…. tak pasal2 angin aku bulan2 puasa ni… Geram sebab rasa tertipu idup2…. Hipokrit punye makhluk….

    0

    0
  23. anonymous says:

    betul ke? mcm mne ko tau?

    0

    0
  24. wow says:

    raisha rania
    nama mcm ratu
    apa maksud nama tu
    tahniah lah dah masuk islam
    harap ramaikan lg umat Islam
    dah kahwin nanti beranak ramai2
    pastu screen dulu bende 2 yg nak publixh tau.
    tak de le nyampah sangat tapi tunjuk awak bijak lah
    jgn tunjuk bodoh
    sbb dah masuk fasa matang
    so tak yah lah publish suma
    blajar byk lg pasal islam
    tak yah kabo pun tak per

    0

    0
  25. melati says:

    Muka dah lah cam ikan buntal..amoi ni, pastu tukar agama tapi tk nak tukar namer islam, so apakah tujuan dia?…nanti semua org2 ikut just tukar Agama tapi namer asal…konon nk pecah tradisi lah , tukar Islam tapi namer tk tukar???? ko org percaya ker dia iklhlas???

    0

    0
  26. loving ummah says:

    dia suka publisiti kn?

    knp x nak publisiti masa memeluk agama islam? kenapa nak sorok nama masjid?
    kno just mengucap dihadapan keluarga? keluarga dia berapa ramai yang dh memeluk agama islam?

    rasanya, FY yg suka publisiti dgn gmbar2 menutup aurat & canang nk masuk islam dulu, better letak gambar masa majlis memeluk agama islam tu, paling tidak, tunjuk gambar berada di dalam masjid tu dgn kawan2 muslim (tp masa majlis memeluk agama islam tu la, jangan lak nanti just pergi masjid utk ambil gambar je)

    kalau memeluk agama kerana lelaki, just dapat lelaki, bukan dapat agama tu.

    dia ada daftar kat perkim x? setau sy le, klau dh bertukar agama ke Islam, kena daftar ke perkim

    0

    0
  27. Melati says:

    Kan saya dah kater ..dari mula lagi amoi ni …suka main2 jer..hoiiiii amoi ko ingat islam untuk publisiti murahan ker….propa sana sini, raih org suka kat dia….mana Masjid yg ko pergi???? TTDI tempat saya brulang alik Kerja lah…..kalau saya jumpa Nyonya ni kat Rasta TTDI mau jer bagi penampor..

    0

    0
  28. buntat says:

    Klu betui ikhlas masuk islam…itu bwh kasi potong tgk….hihihi

    0

    0
  29. Ibu Raisha Rania says:

    Alhamdulillah bertambah umat islam disaat ramainyer umat yg mula murtad.. Doanya agar anak2 saya juga dapat mendekatkan diri kepada Nya.

    0

    0
  30. duh says:

    Raisha dlm bahasa arab bermaksud yg banyak bulu.bukan pemimpin raja.

    0

    0
  31. […] Selamat Memeluk Islam, Felixia Yeap Pilih Nama Raisha Rania (76) […]

    0

    0
  32. […] Selamat Memeluk Islam, Felixia Yeap Pilih Nama Raisha Rania (77) […]

    0

    0
  33. […] sumber (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    0

    0