Written by AbangNara | August 2nd, 2017

Lama tidak mendengar perkembangan terkini juara Akademi Fantasia, Sufi Rashid. Baru-baru ini, penyanyi yang berasal dari Singapura itu telah pun berkongsi pengalaman pahitnya menjadi mangsa pedofil. Episod hitam itu berlaku apabila seorang lelaki menjadi pengurusnya ketika dia menceburi bidang nyanyian pada usia 12 tahun. Memang menyeramkan apabila membaca apa yang telah dilakukan oleh pengurus tersebut kepada Sufi Rashid. Memang minta simpang malaikat 44.

sufi rashid

Seperti yang kita tahu, memang ramai kanak-kanak yang menjadi mangsa pedofil di Malaysia. Namun tidak ramai yang tampil untuk menceritakan keadaan sebenar. Ramai yang memendam rasa sehinggalah dewasa. Apabila membaca kisah Sufi Rashid ini, seram sejuk dibuatnya Abang Nara. Kata Sufi Rashid:-

Kehidupan ini sesuatu yang sangat kejam. Malangnya saya ialah salah seorang mangsa pedofil. Saya berusia 12 tahun, saya diberi kesempatan untuk menjadi penyanyi cilik.

Dia diperkenalkan dengan saya untuk menjadi pengurus. Dia disuruh jaga saya, dan masa itu saya masih kecil, jadi dia macam abang saya. Saya baik dengan dia, macam keluarga. Sampai tahap dia ajak saya pergi ke rumahnya. Dia manjakan saya dengan permainan, dia manjakan saya dengan komputer riba.

Bila kita masih muda, kita masih dalam proses pembelajaran. Bila kita nampak benda-benda yang tak senonoh, kita ingat benda tu senonoh. Saya ingat lagi dia ambil kesempatan dekat saya.

Dia cuba buka baju saya, ajak saya tidur dengan dia, dia suruh saya pegang ‘pisang’ dia. Saya ialah mangsa pedofil, dan demi Allah, saya katakan, sesiapa yang jadi mangsa pedofil tidak akan dapat lupakan setiap sudut apa yang berlaku.

Dia suruh saya buat itu buat ini, saya buat sebab saya tak tahu. Dia janjikan saya hadiah, kalau nak permainan (game), buat itu buat ini. Nak katakan saya bodoh, saya masa itu masih budak, tak pandai nak berfikir sangat. Dia manjakan saya dengan barang-barang.

Saya tak beritahu ibu saya tentang ini, kerana pada masa itu saya tak tahu sama ada perkara yang saya lakukan itu salah atau tidak. Lelaki pegang ‘pisang’ lelaki, apa itu? Dan dia pandai mengelak dari orang lain dan emak saya tahu tentangnya.

Perkara itu berlaku banyak kali, di rumah saya, di hotel.

Lelaki itu sangat pandai, depan ibu saya, dia layan saya sangat baik. Dia buat ibu saya percaya tiada apa yang berlaku tetapi di belakang tabir Allah saja yang tahu.

Ia membuat saya sangat marah dan pernah saya bertumbuk dengannya tetapi dia pandai mengelak sehinggakan saya pula yang digari polis kerana bergaduh dengannya. Sekiranya membunuh itu halal, saya pasti sudah membunuhnya.

Saya rasa jijik bila mengingati semula apa yang dia lakukan kepada saya.

sufi rashid

Diharap pembaca BeautifulNara yang sudah bergelar ibu bapa akan memberikan didikan kepada anak-anak tentang perkara ini. Sekarang ini pedofil berada di mana-mana. Malah kadangkala mereka ini adalah yang mempunyai hubungan kekeluargaan rapat dengan kita. Semoga perkongsian Sufi Rashid ini akan menjadi iktibar untuk kita untuk menjaga anak-anak dengan lebih berhati-hati di masa hadapan. Tahniah Sufi Rashid kerana sudi berkongsi pengalaman pahit anda ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

62 responses to “Sekiranya Membunuh Itu Halal, Saya Pasti Sudah Membunuhnya”, Sufi Rashid Kongsi Pengalaman Jadi Mangsa Pedofil

  1. Mek Klate says:

    Masaalah betul la org Singapork. Korang geng2 lanun Bugis ni xreti duduk aman damai ke huh? Mcm menate!

    2

    28
    • Anonymous says:

      Cerita basi… next?

      4

      8
      • Anonymous says:

        bukan makamah da jatuh hukum pak tiri xbersalah..,apa lagi ni? menipu ke.. buat skrip sendiri?

        0

        22
        • Anonymous says:

          tak berslh d mahkamah bkn bererti tak bersalah langsung. mungkin kekurangan bukti sbb ada perkara yg ssh kta nak tunjukkan dgn bukti.lbh2 lg apabila hal itu dah lama

          67

          0
      • Kak Nam says:

        Takutnya. Che Ta jaga2 nanti Zain raba anak ko yg mcm Mr Bean tu…

        4

        9
        • Anonymous says:

          mr bean tu mmg takde yg selera tapi si ecah tu byk komen2 gelojoh kat bdk tu.. tp mak dia kan spesis kebanyakan melayu yang bangga buat anak jer tapi tak reti protect anak nak buat mcm mn…

          4

          0
    • Monyet Comel says:

      Sufi ni lagu nya mana ..asyik muka ko pasal kes ramas pisang.

      6

      3
    • whateverlah says:

      Publisiti murahan… Benda nie dah berungkit sebelum nie… Perlu sgt ke nak bagitau lg…

      2

      8
    • Layola says:

      Haihhh, minggu lepas pasal Aliff dan kerang. Minggu ni pasal Sufi dan pisang.

      Ngantuk laaaa…

      20

      0
    • Anonymous says:

      Apa salahnya jadikan panduan kisah dia ni. Dia tipu ke tak, yg penting isu pedofil ni mmg wujud. Jgn smpai jadi dekat anak sendiri baru nak menyesal.

      94

      0
      • Anonymous says:

        Wujud tak wujud … retis2 Msia gigih juga mempromosikn muka anak2 siap ada IG tiap2 sorang. How?

        8

        0
        • Anonymous says:

          Itu tanda dorang tak sedar pasal pedofil ni lg. Takyah ckp artis, golongan biasa pun berlumba tayang anak dalam IG. Mcm mana nak sedar, bila ada mangsa pedofil bersuara, golongan mcm kau ni lah yg melemahkan semangat dorg.

          15

          0
    • Anonymous says:

      tak kena batang idung ko si diam lah sial mek klate.

      13

      0
    • titi says:

      “Saya rasa jijik bila mengingati semula apa yang dia lakukan kepada saya.” kalau dah rasa jijik tu tak payah nak diingat balik lah dohhhh, tak payah nak diceritakan balik kat orang, duhhh

      1

      30
      • 11111 says:

        Ni satu lagi buku tebal di rumah saya ni. Cerita orang gila seks, cerita orang kena bunuh, cerita pasal orang berzina. Buat apa nak cerita? Dah la semuanya tulis dalam bahasa Arab.

        1

        9
      • damai says:

        dah reporter tanya, dia jwp lah. x semestinya x bersalah dimahkamah x terjadi benda tu, since wen mahkamah selalu tulus, semua need bukti x dpt kasi bukti kes kalah. Org pertahanakan maruah dirogol pun didapati bersalah dlm mahkamah, mangsa rogol dan pedofil nie sampai bila mrk akan terluka dlm hati, so blm kena batang hidung sendiri baik diam2 sudah…..

        3

        0
    • anon says:

      bukan lanun bugis je yg suka buat hal
      puak pantai timur banyak belambak2 bersepah kat spore tu cari makan utk anak bini ..jadi kalau nak komen tentang sikap jgn libat kan keturunananya ..
      tu lah beza org pantai timur dgn org lain
      minded mmg SAKAI

      5

      4
    • sirap selasih says:

      set set kelate lagi hebakkkk. rogol beramai ramai tuuuu. 20,30 orang sekali

      4

      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      jangan cakap macm tuuuu masalah masing2 tu lain tk sama ..ada yg masalah lebih terok dari sufi….dia cuma teringat ape yg terjadi pada dia yg dulu2 tu..cuma dia nak konsi pengalaman pahit dia itu aje…mek klate kalau nak cerita pengalaman pahit rabak cerita lah..

      11

      0
  2. Sajat says:

    kena jolok jubur pun nk heboh ke? besok x da org nk kawin sama ko. ok mcm ni…ko masuk geng aku kalu x da calon.

    0

    19
  3. Mama says:

    Bekas bapak tiri ko kan dulu..makamah spore dah lepaskn dia. X bersalah.

    Ape ni? Cerita 3 thn lepas ….Gila attention ke haper budak ni?

    2

    9
    • harus tahu says:

      oi mama…bangang la ko..org bg kesedaran kpd sesiapa yg x tahu lagi pasal pedofil

      15

      0
    • Anonymous says:

      bangang amat kau ni…meh aku dera jolok jubo ko bertubi2…blh tak kau lupa kan…kalau kau mak org anak kena rogol mesti spesis tak nak ambik peduli bila nak ngadu…

      1

      0
  4. melati says:

    Kesian Melayu Singapore, dhler hidup mcm Tikus kt Negara sendiri nk Nyanyi pun Takut2 ….kikikiki

    0

    15
    • Anonymous says:

      lagi kesian melati pondan tua mati kubur tak terima tanah tak terima dah jadi bangkai babi bangkai tikus itu nanti nasib ko melati pondan……..specis pondan macam ko menyemakkan mesia ajer……

      6

      0
  5. Rain says:

    It was a dark scar left unforgotten in our mind and remain deep in our heart. Please protect them from these kind of humanimal.. Tak kisah la dia Singaporean ke Indonesian ke, Malaysian sekalipun selagi masih kanak2 adalah tanggungjawab kita sebagai orang dewasa melindungi mereka.. Pedofil dan spesis mendera anak tidak harus dipandang ringan oleh undang2. Mak sufi percayakan org luar demi kerjaya seni si anak.. Kesian kat u anak jadi mangsa.

    55

    0
    • Anonymous says:

      antara sebab kenapa aku tak bagi ayah aku sendiri jaga cucu. so scary. aku pernah nampak dia raba-raba anak aku atas paha dia. mungkin Allah nak tunjukkan kat aku. cepat-cepat aku panggil anak aku jangan dekat dengan atuk dia. lantaklah dah tak jadi cucu kesayangan pun, daripada masa depan anak aku merana. parents, please take care of your loved ones. jangan percaya sangat even your own parents

      35

      0
      • Rain says:

        I don’t blame u as his daughter or a mother to ur kid.. U are strong enough to have a doubt on ur father. May Allah always protect ur kid.. We will never know what is in their mind.

        27

        0
      • Ros says:

        Bagus! Bapak aku pun macam sial, dah byk kali ak doa kasi mampus tapi yela, Allah just amek orang baik2, bukan lakhanat mcm dia.

        1

        0
  6. Awan Nano says:

    Respek kat awk masih berani buka kisah lama. Netizen ramai yg takut dan malu nak share pengalaman mcmni wlhal mereka tak tahu kisah mcm ni la yg amat diperlukan sebagai info untuk parents bhati2 dgn siapa anak kita berada dan apa yg golongan ini buat kat anak kita.

    50

    0
  7. min says:

    elok la dia share citer ni untuk panduan kita yang ada anak2 ni…bukan mudah orang nak kedepan cerita apa yang dah jadi ni…semoga lepas ni Sufi terpelihara dari ujian yang macam ni…dan kita yang ada anak2 ni ambik iktibar, jangan lepas tangan anak2 dibawah orang lain…baca pun sedih, apa lagi orang yang melaluinya…aku tak rasa sufi ni nak attention orang kat dia dengan cerita2 macam ni…ambik ini sebagai pedoman la wehhhh…!!!

    46

    0
    • Anonymous says:

      Salah mak dia la…itu pun kalau betul.

      0

      4
      • Oh!!! says:

        Jgn kata salah mak dia. Niat mak dia tu baik. Anak dia dijaga ada yg care yg sama jenis iatu lelaki. Sufi kn ada mak and 2 orng adik beradik pompuan.jadi dgn adanya lelaki bole la dikatakn man’s talk gitu. Tapi si tua ambil kesempatan atas kepercayaan yg diberi. Buang kes myb tk cukup bukti n saksi. Satu lagi jgn babitkn bangsa keturunan rakyat bila nk komen. Apa yg sufi ceritakn ada anggap da basi. Ditanye wartawaan tang ni jadi dia cerita pengalaman yg untuk jadi tauladan tok parents luar sana. Bukan nk publicity. Mangsa gini trganggu mentalnya bila da dewasa kalau tk kuat.

        9

        0
      • Anonymous says:

        klu btl lah kan mak dia berslh, no wonder dia tak baik sgt hbngan dgn mak dia. mak dia duk canang dia ank derhaka, tp kta x tau apa yg mak dia prnh buat atau terbuat sampai dia trauma. i dont think org saja2 nak buka cerita lama yg menyedihkan dan menyakitkan. nak ckp sufi ni attention seeker, i pun tak rs begitu sbb isu gdh dgn mak dia tu, dia yg bnyk diam n cool je. klu nak meraih perhatian n simpati, lama dah dia guna isu tu.

        23

        0
      • wekkkkkkk says:

        esok atau lusa atau bbila, nnti mak/bapak nyer citer lak kuar, sbb ko kondem mk dia..mak diakn cpt melatah/meroyan…kalau x timbul citer dri mk dia, maka mereka dh sisihkan Sufi, sbb dia kata sufi si tanggang moden.

        2

        0
  8. Enough Nara says:

    Kasihan Sufi…kena jumpa doktor supaya boleh cope truma itu..
    Apa pon i tak puas hati dengan Nara…
    Dia tulis sedikit demi sedikit kenyataan Bella waktu press conference untuk dapatkan traffic ke blognya.
    Kasihan Bella pula di kutuk as if she tak move on..tak baik begitu Nara..Bella dah move on dia dah tak bagi apa2 statement lepas PC tu.. kamu jangan lah selfish..untuk dapatkan lebih pembaca sanggup buat begitu. Cukup lah si Bella tu bersedih..belum habis pantang dah ke sana sini. Dah buat PC segala. Tak perlu lagi kamu tulis sedikit demi sedikit tentang apa yang dijelaskan di PC tu untuk dijadikan bahan cerita. Blog dengan ikhlas..jangan tamak.

    40

    0
  9. Lily says:

    Artis2 yg ada IG utk anak tak nk amik iktibar ke?

    6

    0
  10. Bunga says:

    Pengurus tu tak bersalah sebab ape? Korang tau? Maybe sebab dia masih budak, takde bukti cukup, mak dia memihak kat pengurus tu lagi2 dah jadi suami dia.. Korang ni….tak semestinya bebas dr hukuman undang2 menunjukkan org tu tak buat dan tak salah.. Takpe, di dunia boleh la lepas.. I simpati kat u sufi..

    24

    0
  11. jenet jeksen says:

    pishangggg betul la citer ni

    1

    4
  12. Anonymous says:

    Kalau citer kat wartawan ni hanya utk publisiti sendiri saja.
    Kalau betul trauma and nak jadi pengajaran please be actively involve with the anti pedophile group mcm Lisa surihani join tu.
    And please lah dakwa that guy lagi sekali sampai keputusan mahkamah berpihak kpd and a.

    1

    10
    • Mangsa dera kena tampil says:

      ini statement cam babi..masing2 berjuang byk cara….tak semestinya kau kena join satu group je nak fight,,artis2 luar pun guna platform populariti nak bercakap pasal pedofil…ntah2 ko ni mangkok hayun spesis bekap perogol yg komen salahlah mangsa bila dirogol ramai oleh atuk dgn sepupu2kat Limbang tu…..

      1

      0
  13. Ex-Amnet Forumer says:

    Mendiang Chester Benington, penyanyi utama Lincoln Park pun pernah dicabul zaman kanak-kanak. Trauma sampai dewasa.

    16

    0
    • lynn says:

      kerana terlalu trauma dia jadi depression dan akhirnya gantung diri..

      5

      0
    • Mangsa dera kena tampil says:

      Ya depression tu sampai ke mati akan diingat…tahu tak yg kontroversi sapa yg rogol dia…kemungkinan besar bapa kandung dia sendiri…bapa kandung kemungkinan bkn laki mak dia kahwini…bapak yg bela dia ceraikan mak dia masa umur 9 thn sbb tahu mak dia ada hubungan dgn laki lain…laki lain nilah org tertanya adakah dia bapak kpd Chester…dan Chester mengadu pasal didera kpd kawan yg dia dirogol oleh sahabat terdekat keluarga…mungkin Chester kecewa yg sahabat tu sebenarnya bapak kandung dia …cuba cari nama Podesta..compare rupa dgn Chester..lepas tu cari hubungan dia dgn Hillary Clinton…drg ni sindiket gelap penderaan kanak2 secara seksual…

      2

      1
    • Haihh says:

      Lincoln park pun bolehh..linkin park la

      3

      0
    • Ber says:

      Linkin.bukan Lincoln.Lincoln Park tu dkt Chicago.

      2

      0
  14. Rokiah says:

    Kes mcm ni mmgla susah nk dpt bukti..nak2 benda dah lama..kesian kat dia kalau bnda ni btul jadi..yg ckp attention seeker bagai tu u can shut your mouth kalau xde bnda baik nk dicakapkan..the trauma for this kinda case is real okeh..kalau hati tak kental mau si sufi ni bunuh diri..or bunuh pedofil tu..kita just usaha n doa yg bnda mcm ni tak brlaku kat persekitaran kita

    10

    0
  15. Anonymous says:

    uglyy faceee nexttt

    0

    8
  16. Ros says:

    Unless you are a survivor of emotional abuse, you have no idea what it means to fight daily battles in your head with a person you no longer have contact with. Verbal, emotional and physical abuse have residual effects on the victim. You don’t just get over it.

    Ayat ni sentiasa dalam hp ku sejak bertahun2 sebagai motivasi. I am now 30 years old and unmarried. Verbal abuse oleh bapak sejak lahir. Tiada istilah kau akan ok guna cahay keimanan lah positive thinking lah itu ini. Broken putus cinta yang bodoh2 tu biasa, abuse is different level. Semuanya akan menjurus kepada depression. Dan depression is terminal disease.

    17

    0
    • Bunga says:

      Kesian kat awak, ros.. Takpe, awak lebih disayang Allah kerana tabah dan kuat menghadapi kekejaman dunia.. Sy harap awak kekal kuat mengharungi hidup. Nikmati masa depan ya..

      0

      0
    • Anonymous says:

      at least you tak payah deal dgn dia…but different with me.. i need to face him sbb dah sakit sekarang ni tp tak mampus2 …sgt sakit hati..

      1

      0
  17. Takde nama says:

    Korang tak rasa apa yang dia rasa, korang hanya tau cakap je, dia buat skrip konon, buat cerita ntah apape korang takde kat tempat dia, terkadang bukti tak cukup memang tak akan di sabit kesalahan. Buat apa dia nak buat cerita? Kalau cerita tu hanya memalu kan dia? Takpe korang boleh lah cakap ‘ cerita basi lah , attention seeker ke apa ke, ‘ benda ni dia yang alami bukan korang, korang tak yah duk kutuk sufi ni. Tak paham aku dengan orang yang selalu jadi keyboard warrior ni.

    14

    0
    • Mangsa dera kena tampil says:

      baru ni ada kes ibu report anak perempuan 6 tahun kena rogol dgn budak 7 tahun…bdk laki tu anak pengasuh…lepas tu ada komen budak tu buat cerita, ngada2 sedangkan budak tu ngadu sakit kena cucuk..yg bangangnya komen2 kata konek budak tak keras..tak masuk apa ke bangang komen cam tu…dia jgk blh masuk benda lain jgk…fikirkan kita kat zaman IT budak2 dpt akses internet terlalu mudah mak bapak pula busy dgn kerja so sapa yg nak kawal anak2 ni….byk komen yg salahkan budak tu tanpa baca artikel…tu yg nak cakap orang Malaysia bangga bab buat anak je…bila ada krim calit2 mengandung ada komen ”aku tak pakai calit cucuk2 dan keluar 5 org”..bila ada kes dera tak nak langsung duduk mendengar luahan mangsa dera…sbb tu satu2 kes jadi kat Malaysia ni…anak ketiga ngadu dirogol baru nak report…bdk jkm dirogol keluarga angkat pulak tak ada pemantauan susulan tentang penjagaan anak angkat..sebelum tu anak angkat berjalan bbrp kilometer nak report polis dirogol bapak angkat kenapa tak ngadu pd maknya? orang kita blh layan hal rumahtangga org meleret2 tapi bila ada kes dera pandang sambil lalu jer…mohom orang ni kena rogol pesakit HIV

      3

      0
  18. Aku bukan afifah says:

    Takde guna pun salahkan abuser. Fyi, orang psychotic yg suka hancurkan jiwa manusia lain ni memang dijadikan Allah untuk memberi duka kepada semua yang mengenalinya esp anak2 yang memang hidup seperti neraka ler kalau mak bapak macam ni. The thing dengan abused people is….x kisahlah dia berjaya level mana pun, dalam hati dia, dia tetap rasa x normal, dan dia jarang nak dekati orang sebab dia x nak jadi mcm abuser dia yang senang2 hancuskan hidup orang lain. BUT semua org ada pengalaman hitam, 70% orang kat muka bumi ni x nak hidup pun anyway, sooooo we can always move on regardless and try bina hidup baru walaupun luka ni x kan sembuh sampai ke liang lahad. Mak bapak bukanlah semulia yang anda sangkakan, banyak je kepala gila yg x layak jadi parents tapi berderet anak, yang memang sangat2 layak pulak x dapat2 anak-sebab dunia ni kejam.

    1

    0
  19. Mangsa dera kena tampil says:

    Bagus Sufi cerita ni Sufi….orang Malaysia ni memang kurang ambil berat pasal kanak2..yg dorang bangga cuma bab dapat buat anak…mcm kes pedofil baru ni si ibu cuma buat report bila anak ketiga mengadu dirogol abang..ibu tak buat report sbb dia ingat bergurau! Terus terang cakap walaupun dah ada kes pedofil yang dasyat di Malaysia ni mcm kes warga British rogol 200 kanak2 Malaysia tapi mentaliti ibubapa masih ditakuk biarlah budak kecik nak pakai apa pun xder sapa bernafsu..ni pulak baru keluar berita anak angkat diambil jkm umo 5 dan 6 dirogol keluarga angkat! Zalim betul memperlakukan anak yatim piatu mcm tu!

    6

    0
  20. Meleis suka abai anak says:

    Orang Malaysia bab cerita rumah tangga orang boleh melayan kisah meleret leret tapi nak dengar luahan mangsa tahu muncung ajelah cam tapir…typical ignorant meleis…no wonder kes dera seksual banyak sbb rakyatnya buat2 pekak…i support u Sufi…biar jadi peringatan kepada insan2 diluar sana…mulut2 jahat yg lain ni harap kena rodok dgn pesakit HIV..

    2

    0
  21. Komen jerrr says:

    Mendiang Chester Bennington(LP) yg popular satu dunia pun pernah buat pengakuan dia mangsa dera semasa beliau kanak2 smpaikan dah besar pun dia kata dia trauma… ada bukti ke x? Kita pun boleh ckp dia tipu.

    Tak salah Artis ni luahkan & kongsi pengalaman dia…mayb dia boleh up semangat dia utk move on, up semangat mangsa2 yg lalui perkara sma utk buat laporan ke pihak berkuasa… sama mcm perjuangan Lisa Surihani dlm kempen iklan dia & artis2 lain utk perangi keganasan seksual terhadap kanak2….

    rakyat Malaysia memang kurang kesedaran isu2 mcm ni smpaikan jadi berleluasa sb mangsa2 takut/malu/kurang ilmu…

    Mungkin sufi cerita sb dia xpuas hati “lelaki itu” xdpt hukuman setimpal…atau sufi dah bosan asyik kena ngorat dgn jantan2 kat luar sana sb kes dia…

    Rakyat malaysia ni masih belum open minded sb kite masih kaya dgn adat2 ketimuran tapi nafsu syaiton kebinatangan kalau dah meresap dlm diri…lgsg tak boleh fikir dosa dah.

    So,jgn kita fikir dgn sempit n bersikap selfish(pentingkan diri..bukan sellfish,jual ikan…)… anak2 muda,keyboard warriors…kita hentammmm org kaw2,kalau jd kat diri sndri atau anak2,ahli keluarga kita sndri??masa tu mesti korg duduk terdiam atau tepuk dahi tunduk menyesal,silap2 menangis..

    1

    0

Leave a Comment

Optional