Written by Bella | October 9th, 2015

Erti kesusahan sewaktu menjadi ibu tunggal  dahulu membuatkan Rozita Che Wan terus bersemangat untuk mengubah hidupnya sehingga berjaya seperti sekarang. Hidup beliau kini cukup mewah dan dilimpahi dengan rezeki yang tidak putus.

Walaubagaimanapun, Che Ta akui bukan semua orang senang dengan dirinya lebih-lebih lagi ada beberapa pihak yang mengatakan beliau cuba untuk menunjuk kemewahan beliau.

Namun, Che Ta tidak mempunyai niat lain untuk memuat naik foto percutian beliau di Sydney  dan hanya ingin memberikan sedikit motivasi kepada mereka di luar sana untuk berjaya seperti beliau satu hari nanti.

Memang ada orang cakap saya ambil semua gambar bercuti untuk tujuan menunjuk-nunjuk, tetapi sebenarnya tidak.Saya mahu gambar itu menjadi motivasi kepada wanita di luar sana untuk berusaha sehingga berjaya dan boleh menjadi seperti saya dapat bercuti ke mana sahaja,

Sebagai wanita, jangan mengharap sangat duit lelaki, perlu berdiri atas kaki sendiri.

Tidak segan untuk mengakui beliau ada menggunakan khidmat jurugambar secara peribadi untuk merakam momen indah ketika bercuti di Sydney baru-baru ini kerana ingin mendapatkan hasil yang terbaik.

Senang kalau bawa jurugambar sendiri, tak payahlah kita susah nak ambil gambar selfie atau pelbagai gaya. Kita jalan sahaja senang sudah ada orang ambilkan gambar kita. Kalau kita sendiri yang ambil gambar susah. Jurugambar itu nanti akan kongsikan gambar yang diambil di Instagram dan selebihnya akan disimpan di dalam video cakera padat.

Kalau kita, ambil gambar pakai telefon, kalau telefon rosak habis semua gambar tersebut akan hilang. Oleh itu, tidak kira ke mana saya akan pergi, bercuti atau berbulan madu, saya akan bawa jurugambar untuk memudahkan kerja saya.

Betul kata Che Ta tu, sebagai wanita kita tidak perlu tunggu duit daripada lelaki dan berusaha dengan tulang empat kerat kita untuk mencapai segala impian dan cita-cita. Tiada siapa boleh duga apa yang berlaku pada masa hadapan, sekurang-kurangnya kita sediakan payung sebelum hujan.

Psst..cantik beg tangan Hermes Birkin Che Ta..

Sumber Berita: Sinar Harian

100 responses to Sebagai Wanita Jangan Harap Sangat Duit Lelaki – Rozita Che Wan

  1. mimi says:

    aderkah kata itu d tujukan utk rita rudaini…utk membekap sedara sepapat suami ayu rodoh ?????

    0

    0
  2. Anonymous says:

    Orang yang dah betul berjaya tak akan rasa dia dah berjaya, tapi dia bersyukur dengan apa yang ada. Bila awak cakap awak buat semua ni sebagai motivasi untuk orang jadi macam awak, dah riak namanya sebab angkat diri sendiri sangat.

    0

    0
  3. manja says:

    entahlah….tok t lagi kaya…rasa2nya tak adalah banyak macam cikta post pic dia….
    berjaya banyak cara, pastikan matlamat menghalalkan cara…

    0

    0
    • org ln pun kaya raya says:

      Ambil contoh t.s syed mokhtar al bukhary. Dia bilionair tapi hidup x menunjuk2. Harta benda digunakan utk peningkatan ekonomi masyarakat & “saham” akhirat. x pernah pulak nmpk dia beritahu 1 msia mana dia bercuti anak beranak. Anak dia pun x exposed. Dia x manjakn anak dgn duit ringgit walau dia mampu

      0

      0
  4. manja says:

    entahlah, tok t lagi kaya…rasenye x ada pula over post pic banyak macam ni bila ke oversea…berjaya pon berjaya juga, matlamat x menghalalkan cara pon buat apa….

    0

    0
  5. intan kembong says:

    maknanya zain xdak duit dan guna duit che ta???

    0

    0
  6. mawar says:

    cik RR sila take note ok…drp ko turun naik tuntut mcm2 ahirnya dpt 30k jer..kn lebih baik kau usaha spaya kau dpt tunjuk kat x kau tu kau juga mampu..kau pun ade rupa, masih bergaya…u can do it…;)

    0

    0
  7. nur kaseh says:

    Oleh itu, tak kira ke mana saya akan pergi , bercuti atau berbulan madu, saya akan bawa jurugambar bagi memudahkan kerja saya….

    Riak nya statement che ta…

    0

    0
  8. Kak Leha says:

    Kak Leha bkn peminat che ta, tp setuju dgn apa yg che ta ckp. Kt sbg wanita kena ada duit sendiri walaupun sdh bsuami yg stabil dr segi kewangan. Nasib kt dmasa akan dtg tak pasti lg bagaimana.

    0

    0
    • Gayah says:

      Betul tu Leha! Aku pun setuju, jangan bhenti kerja walaupun dah ada suami. Kerja tu tak semestinya kena pg office, mcm2 cara blh buat utk ada income sendiri. Menjahit ke, catering ke yg penting halal.

      0

      0
  9. wanita berkalong sorban says:

    tahu tak org berjaya? orang berjaya ni dy terlepas dr azab kubur, titian sirat…dan masuk jannatul firdausi…dunia hanya sementara….stiap harta akan dihisab…hmm

    0

    0
    • AAAAA says:

      tahukah anda ada ucapan doa berjaya dunia dan akhirat? islam itu mudah. Allah kata jd kaya x slh tp ikot hang cmna hang utilize kaya hang tu.sekian

      0

      0
  10. melati says:

    patut lah Che Ta kawin pelakon Sekolah…org2 Kaya maner nk minat dh kendur sana sini….kenyataan Che Ta ni cam nyesal jer kawin gan pelakon Sekolah….hihihi

    0

    0
  11. azrams says:

    Gambar che ta sekeluarga di atas, dah nampk tanda2 penuaan. pakaian style, gaya idup style tapi kalau bercakap kampung siot. Kodiang habaq ang!!!!

    0

    0
  12. melati says:

    lagi 1..kenyataan Che Ta ni , ibarat menhina suami nya sendiri…sepatutnya Che Ta back up suami dia, ni terang2 ckp saya tak harap duit lelaki ,apa suami dia bukan Lelaki ker…..sian suami dia…..

    0

    0
    • NEUTRAL says:

      takde nampak ayat dia macam hina suami dia punn?
      dia kata duit dia boleh pegi bercuti… so nafkah keluarga tetap duit laki dia laa..
      takkan semua dia nak metion kot… statement boleh jdi essay le kalo gtuu

      0

      0
    • MELATI BODOH TAK SUDAH says:

      Melati ni mmg dr dulu bodoh, tak habis2 bodohnya! Che ta takda menghina pun suami dia. Dia galakkan kt berusaha & ada duit sendiri. Esok kalo cerai hidup / mati, takda la tkontang kanting nk survive!

      0

      0
      • melati says:

        Neutral…ko miskin harta aper ko tahu…hihi

        0

        0
        • BOOOO Melati says:

          Melati oh Melati! Apalah masalah kau ni kan? Rata2 komen kau org tak suka. Kesian!

          0

          0
        • Anonymous says:

          melati ni banyak isap batang and jual jubo itu sebab semua comments dier tak der yg baik and sounds so stupid. amacam org lain nak like. comments bangang comments bodo …………..

          0

          0
      • tasmin says:

        melati ni jiran mr. bean ko x tahu kah….ha..ha..ha…go melati aku suka ayat ko…

        0

        0
    • melati says:

      Neutral…ko miskin harta aper ko tahu…hihi

      0

      0
    • Anonymous says:

      melati pondan KIMAK UDAH UDAHLAH KO JELES NGAN CHE TA. NAMPAK SANGAT JELES & BODO KO MEMANJANG TAK ABIS ABIS. KO TAK PAYAH KASI COMMENTS LAGILAH JALANG PONDAN. KO TAK NAMPAK KER OR ACT IGNORANT YG SEMUA COMMENTS KO KENA DISLIKES. NAMPAK BEBENOR BODO & MULUT BACUL………….PONDAN………..

      0

      0
      • amin says:

        x tahu brza yg kaya berharta atau kaya hanya khayalan….ada gak kaya dgn utang…ka..ka..ka…atau kaya dari poket org kaya ha..ha..ha…

        0

        0
      • ayam says:

        ko x nmpk ker muka che ta dah mcam pondan….mulut pun dah melebar kena tarik kulitnya….ha..ha..ha..

        0

        0
  13. anon says:

    hatok k pun ntah ntah guna hatok ti jugekkk
    oya, dah title hajjah ni mana bleh ginjut gedik atas pentas lagi dah
    so memang betul tu, matlamat tak menghalalkan cara ya

    0

    0
  14. Bell says:

    setuju dgn che ta.

    sebelum ni tunang tak bagi keje, suruh duk rumah jaga rumahtangga. kononnya dia kata duit dia boleh tanggung semua. tapi baru2 ni mintak break. alhamdulillah nasib baik tak berenti keje. laki ni prangai dah boleh expected. semalam cakap sayang, hari ni tinggal kita macam janji dia tu takde effect kat kaum hawa. sweet talker. zaman sekarang kene berkerjaya & be independent woman :)

    0

    0
  15. oMg says:

    Statement apa ko bg ni che ta..mmg la kita perempuan ni x yah mengharap sgt duit laki. Tapi selitkan juga statement ini ” ini tak bermaksud laki boleh lepas tgn tak bg nafkah yg sepatutnya.” Sediakan rumah, keperluan harian itu dh tggjwb suami, cuma isteri nak bermewah d luar kemampuan suami boleh lah isteri tu pakai duit sendr. Che ta dh terlebih duit ni so x kesah la zain ada bg ke tak…dan ini xda kaitan dgn kes rita ye semua pembaca sbb kes rita tu menuntut hak dia, kalo dia tak tuntut skrg pun, di akhirat nnt Tuhan akn soal jgk si aidil, so biar je la rita tuntut hak dia skrg.

    0

    0
    • Sokong …………. wanita perlu belajar berdikari tapi tak perlu lah pulak sampai suami jadi dayus. Lepas tgn dlm semua hal. Semuanya dah termaktub dlm Islam apa peranan isteri dan apa peranan suami. Kalau isteri dgn se rela hati ingin membantu waima dgn wang ringgit, perbuatan isteri di anggap sbg belas ikhsan. Suami masih perlu menjalankan tggungjawab utk jadi ketua keluarga dan penyara hidup. Bagus nya kalau isteri berdikari kalau terjadi sesuatu dlm hal rumahtannga, dia tak hilang arah dan kuat utk menghadapi dugaan walaupun seorang. Kenyataan ini takde kena mengena dgn yg mati atau hidup, hanya sekadar peringatan. Peace no war.

      0

      0
  16. Ya, wanita perlu belajar berdikari tapi tak perlu lah pulak sampai suami jadi dayus. Lepas tgn dlm semua hal. Semuanya dah termaktub dlm Islam apa peranan isteri dan apa peranan suami. Kalau isteri dgn se rela hati ingin membantu waima dgn wang ringgit, perbuatan isteri di anggap sbg belas ikhsan. Suami masih perlu menjalankan tggungjawab utk jadi ketua keluarga dan penyara hidup. Bagus nya kalau isteri berdikari kalau terjadi sesuatu dlm hal rumahtannga, dia tak hilang arah dan kuat utk menghadapi dugaan walaupun seorang. Kenyataan ini takde kena mengena dgn yg mati atau hidup, hanya sekadar peringatan. Peace no war.

    0

    0
  17. melati says:

    setakat ko pergi obersi , nk bagi motivasi kat org lain yg ko konon nya kaya..& semangat supaya org berjaya tak berapa berjaya cam ko..kalau Mizz Nina baca kisah ko ni Che Ta saya ingat Mizz Nina mesti tgh ketawakan ko….simpan jer lah..kalau nk motivasi kat org..kau pergi obersi naik JET PRIBADI..baru lah Motivasi….tapi saya percaya satu Hari nanti Matt Jenin akan jumpa ko Che Ta….pesanan saya org2 kaya & berjaya dia tak akan beritahu org…..Pertama < takut saudara mara dtg nk pinjam duit…Kedua ..takut org rompak…Ketiga.. takut di tertawakan oleh org2 yg lebih kaya….

    0

    0
    • Anonymous says:

      melati otak singkat. stupid ignorant bitch jalang …………….

      0

      0
      • melati says:

        kalau ko ni anak Che Ta…nanti aku tolong carikan nom Talipon Mat Jenin ok…hahahahaha…

        0

        0
        • Anonymous says:

          dah jumpa Mat Jenin batang Mat Jenin sumbat dlm mulut kimak ko ok…………..hahahaha

          0

          0
        • nizam says:

          hero che Ta lah tu agaknya…..bukan main lg..dia like sendiri plak tu ha..ha..ha..adek ni dah berangan plak dahhh..tul2 mat jenin jatuh kok kelapa…ha..ha..ha..

          0

          0
        • Mat Jenin says:

          melati ko dok sebut2 cari aku apasal. baru minggu lepas aku kasi ko isap batang aku ni ko dah ketagih lagi. nafsu besor ko ni. hei pondan ni kali no isap batang biar aku bantai pantat ko yg busuk cam mulut ko tu.pantat pondan plastik susah nak steam aku.tak naik2.nak isap batang kan ok cari aku tempat biasa melati. isap puas2 nanti ketagih lagi asyik cari aku.

          0

          0
        • amir says:

          mr. bean jadi mat jenin ha…ha…ha…mat jenin2 ha..ha..ha

          0

          0
      • sudir says:

        melati i like u….pandai ko sekolah maner ….somi chek ta ker cegu ko????? tabik kat u…

        0

        0
    • intan says:

      sokong melati…kebanyakannya cam tulah…besanya yg riuh2 kata dia kaya tu tin kosong suara jer kuat tapi kayanya kat poket orang….ha..ha..ha…..

      0

      0
  18. salina says:

    Dah wartawan tanya dia jawab lh. Aku setuju dgn kenyataan che ta dia galakkan kita berusaha sendiri dan ada duit sendiri Nasib di masa hadapan kita tak tau lagi macam mana.Sudah semestinya lah tanggungjawab zain memberi nafkah. Tak kan lh che ta nak terangkan semua nya pada wartawan.

    0

    0
    • yoyo says:

      klu dah kaya sangat pg lah buat motivasi cam fizo omar baru betul,,,,dr mana datang kekayaannyaaa….ok x???

      0

      0
  19. johan says:

    aaa haaah tul lah tu…cam pak nil capai kejayaan dia org panggil buat motivasi…klu setakat minyak wangi nak suruh org wangi …agak2 semua wangi x????..

    0

    0
  20. sayang says:

    klu setakat tayang baju,bulumata,beg kertas beg mahe2 nak wat motivasi pernya…nak suruh org boros berbelanja adalah x gitu….jadinya..

    0

    0
  21. imah says:

    u org x tahu dia selalu post pic dia cam tu…..dia nak popular jer….klu x cam tu org pun x kenal dia saper….dia lebih kurang artis suam2 lah..so wat hal lah dia dan pic sana sini anda perasan x tektik diaaaa….

    0

    0
  22. Kenapa masuk bab RR. Ko mmg dengki giler kan ……. biar lah nak cakap apa, aku ttp sokong Rita tuntut hak dia. Jadi perempuan pun jgn bodoh, kita tuntut hak yg sewajibnya kita tuntut yg selebihnya kita usaha sendiri. Bukan bermakna kita tuntut hak kita, kita tidak berdikari ya, kalau harta tuntutan tu boleh membantu menringankan beban kita terumata bekas isteri blm berkawin dan masih menanggung keperluan anak2, kenapa jadi bodoh??????? Jadi kalau bercerai berai dan isteri perlu menjaga anak2, lelaki boleh hidup senang lenang lah bina hidup baru tanpa memikirkan hal kebajikan anak2. Dan wanita di mesti kan berdikari. Boleh letak lah pendapat kau kat bawah tapak kaki aku. Aku bukan minta hak saksama antara lelaki atau wanita, tapi aku minta keadilan dari segi belas ikhsan dan tgjawab seorang lelaki yg di jadikan Allah lebih gagah perkasa yg di angkat sbg seorang khalifah di dlm keluarga. Cakap biar ada asas ya, jgn cakap guna kan sentiment. Sori, I’ve got nothing against Che Ta, tapi kalau wanita sendiri tak mengikhtirafkan hak kaum sendiri, aku rasa there must be something not right with that person. Senang lah cakap mcm ni kalau hidup kau dah senang tapi fikir lah nasib kaum sendiri yg masih terkontang kanting nak cari payuh utk berteduh bila patah sayap. Ramai ibu tunggal yg berjaya mendidik anak2 menjadi org2 yg berjaya tanpa bantuan suami, tapi kau tahu tak pahit jerih mereka melalui segala rintangan, berapa ramai yg berendam air mata dan bersusah payah memeras keringat menjadi both ibu dan ayah pada anak2 mereka. Aku cuma nak cakap kau tak payah suruh diorang utk berdikari pun, mereka dah punya instinct sendiri utk bangkit demi anak2. Itu lah naluri seorang wanita dan ibu tunggal. Jarang aku nampak mereka ni penting kan diri sendiri. So tolong ya, jgn menidak kan hak2 mereka, hak mereka di dlm Islam adalah harus dan tolong jgn pandang rendah pada kaum wanita.

    0

    0
  23. suraya says:

    tu diaaaa….wartawan tanya dia jawab…dia x perasan wartawan tu saja2 nak tanya…dlm hati gelak nak gilaaa…ha..ha..ha..

    0

    0
  24. ajiah says:

    Role model kerrrr…cian nya… cam nak sangat tu….cermin2 diri krik krik krik…

    0

    0
  25. conney says:

    x harap duit somi yerrrr…somi ko memang x der duit pun…nak wat cam ner kannnn…redha jerlaaaah…blik nnt jgn jerit zain plak yerrrr….

    0

    0
  26. Lara says:

    CAkap pasal usaha sendiri kerja kuat etc tu semua dah ok dah, tetiba masuk part bawak jurugambar sendiri tu… terus masuk kategori takbur. POYO!

    0

    0
  27. jum says:

    jurugambar dia tu zain lah….ha…ha..ha…. cam lara ckp poyo lebiiiihhh…

    0

    0
  28. ilham says:

    alah nak gi oversea sekarang ticket dah murahlah….jgn nak berlagak amik gambar nak jd kan motivasi kelakar sangat …cam ayat bodoh jerrr…

    0

    0
  29. . says:

    Ingat2 sikit orang yg tak senasib dengan kita.kalau kita senang tak semestinya orang lain pun senang juga.Bukan macam orang lain pakai tudung kita pun nak pakai tudung gak>

    0

    0
  30. Beba says:

    Kesimpulan statement minah tua ni, “I bukan nak riak, tapi I travel oversea bawak photographer segala tau, kau hader?”

    0

    0
    • Anonymous says:

      jgn panggil org lain tua nanti satu hari pun ko tua jugak.

      0

      0
      • suraya says:

        memang dah tuek pun …..dah nmpk kedut2….ciptaan tuhan x boleh ubahlah…tang bibir tu dah memanjang ketepi dah asyik kena tarik tuk tegangkan kulit…kat oversea tu…..lepas tu kulit cantik pakai product tu lah ini lah semua tu tipu jerrr…

        0

        0
  31. imah says:

    ha..ha..ha….kelakar lah ko beba ..suka ayat power ko…minah tua…ha..ha..ha.. belum msk mr. bean yg berkarat tu ha…ha..ha…

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Jurugambar peribadi dia mesti Man Kajang.

    0

    0
  33. munah says:

    Kalau aku nak motivasi jadi kaya..che ta bukan contoh yang aku nak ikut…kaya yang melanja2, memanja2, mengada2…swbaliknya..aku akan ikut style johan dan isteri..lagi melimpah rezeki lagi dikongsi, aku nak ikut nabil juga…terus buat haji. Aku nak jadi macam siti, sempoi makan sekali dengan orang gaji….tapi yang paling ultimate rich yang aku nak nauuzubillahiminzalik adalh kak rosie mahsyore…

    0

    0
  34. munah says:

    Kalau aku nak motivasi jadi kaya..che ta bukan contoh yang aku nak ikut…kaya yang melanja2, memanja2, mengada2…swbaliknya..aku akan ikut style johan dan isteri..lagi melimpah rezeki lagi dikongsi, aku nak ikut nabil juga…terus buat haji. Aku nak jadi macam siti, sempoi makan sekali dengan orang gaji….tapi yang paling ultimate rich yang aku nak nauuzubillahiminzalik adalh kak rosie mahsyore…

    0

    0
    • semah says:

      tiba2 aku jadi suka kat ko munah….itu baru natural kaya berilmu….peka dgn alam sekeliling …..tabik spring MUNAH….

      0

      0
  35. kiah says:

    Betul la ckp cik ta tu zaman skang ni kalo nk harapkn duit laki je mmg susah..xsampai ujung bln duit gaji dah abis.sbb tu isteri kenala kerja bantu mana2 yg xcukup.tp cik ta pUn ayat tu jgnla berlagak sgt..

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Betul tu munah.biarla kaya yg dpt memberi manfaat kt org lain.mcm amy search ke bukak sekolah tahfiz..

    0

    0
  37. Minah says:

    Betul Munah, aku pun bukan jenis suka org kaya yg suka show-off konon2 cara hidup ala2 Kim Kardashian yg super duper plastic. Yucks ….

    0

    0
  38. andah says:

    aku pun suka ko munah sokong ….jd org kayo rayo hati mesti mo baik hidup munah…

    0

    0
  39. alim says:

    tulah kaya berlagak sangat..kan munah dah kuar statement yg bernas dgn contoh2 sekali…suka ko munah….aku pun meluat bangat….dgn c tuek ni…

    0

    0
  40. lala mulut puaka says:

    riaknye statement koo…

    0

    0
  41. anon says:

    kaya che ta ni,berapa byk la hermes yg dia ada…kalau satu tas 30 ribu….salute

    0

    0
    • ayam says:

      kaya apanya kudukut gila..hr tu nmpk x kat astro..nak jual barang kat mudah.com astro kata tuk derma …pg umah dia kotak memanjang pas tu boleh plak bagi anting dia yg seconet tu …kaya pa nya…asyik barang somi dia jer yg dia nak bagi..fullamak che ta ni kaya bebenoooo…taik idung masin…

      0

      0
  42. Anonymous says:

    Than,apa peranan suami?…

    0

    0
    • amias says:

      tanya ustaz kazim….heee..hee,,heee…jgn ikut isteri melaram jerrrr…post sana post sini…malulah klu ada isteri cam ni…..

      0

      0
  43. Anonymous says:

    Malu nya aku dgn bahasa korang….tak maki tak boleh eh!…

    0

    0
  44. sinar says:

    malulah dgn tuhan sbb ada hamba Allah cang gini….ini salah che ta gak suka post2 gambar yang mencetuska rasa x puas hati diantara hamba2 Allah ni….belagak memanjang yg menimbulkan sifat riak dia…..

    0

    0
  45. umat ingatlah says:

    jum pi sembahyang jemaah….bawa zain sekali….

    0

    0
  46. sumi says:

    umuk chek ta 42 tahun zain 30 tahun 8 thun lgi chek ta dah 50 tahun zin baru 38 tahun…masa tu chek ta paras dia cam mana…..adakah zain masih setia dgn c tuek ni heeee….atau zain beraleh arah….apa pendapat anda?????…

    0

    0
  47. adikku says:

    masa tu c chek ni dah kering zain plak baru nak matang ha..ha..ha…

    0

    0
  48. comel says:

    Betul cakap cik ta.

    0

    0
  49. melati says:

    binatang sungguh saper kater umur Che Ta 42…..

    0

    0
  50. Lara says:

    Eh asal komen2 banyak kena dislike ni? hahahha ramai nau konco2 che ta kat sini ruper nye.

    0

    0
  51. Anonymous says:

    rita…che ta…ayu raudhah smua kawen laki muda….hahaha…..

    0

    0
  52. Setiwangsa says:

    Nampak Tua si Rozita che wan nilah…..Mata dia je Dah buat aku menyampahlah..

    0

    0
  53. Matahari says:

    Tak Cantik…Si Zen Pun Tk Kacak

    0

    0
  54. Matahari says:

    Tak Cantik…Si Zen Pun Tk Kacak….

    0

    0