Written by Bella | April 15th, 2016

Pengarah dan pelakon terkenal, Datuk Rosyam Nor tidak malu untuk mengakui bahawa beliau tidak pandai mengaji sehingga usianya  45 tahun. Rosyam memberitahu beliau hanya menghafal tiga surah iaitu Al-Fatihah, An- Nas serta Al-Ikhlas sahaja.

Saya baru tahu selama 45 tahun usia saya ini, saya baca ‘bismillah’ pun salah. Saya tak malu mengaku ini di hadapan anda semua. Biarlah saya malu dengan anda daripada saya malu dengan Allah SWT.

Ketika ini saya rasa seorang Rosyam Nor tertunduk malu dan sedih sebab tidak tahu mengaji.Kadang-kadang bila jadi imam di rumah, anak-anak saya pun tahu surah apa saya akan baca. Sebab itu saya tak berlakon cerita agama.

Namun, niat beliau yang sudah lama untuk belajar membaca Al-Quran termakbul apabila didatangi seorang lelaki yang beliau tidak kenal ketika menjalani penggambaran akhir filem KL Gangster 2. Pada awalnya Rosyam merasa rimas kerana sering diganggu oleh lelaki berkenaan. Walaubagaimanapun, lama kelamaan ia seakan membuka ruang untuk Rosyam menemui sinar baru dalam kehidupannya.

Semasa penggambaran itu, ada seorang insan muncul dan pada awalnya saya anggap beliau hanya seorang peminat biasa. Kemudian beliau minta nombor telefon dan setiap minggu beliau hubungi saya ajak berjumpa.

Selama empat bulan beliau hubungi saya sampai saya rimas dan akhirnya saya setuju untuk bertemu di kawasan rumah saya.

Ini masalah paling besar bila dah tua.Tapi jangan kita malu. Alhamdulillah usia 45 tahun saya mula belajar mengaji mula dengan alif, ba, ta.

Rosyam juga memberitahu tahun lalu pada usia 48 tahun, beliau akhirnya berjaya khatam Al-Quran di hadapan Kaabah.

Hidayah itu kalau hendak datang, sekejap sahaja bukan? Apa yang penting jangan pernah mengaku malu untuk belajar sesuatu.

Sumber Berita : Sinar Harian

33 responses to Saya Tidak Tahu Mengaji, Saya Baca Bismillah Pun Salah – Rosyam Nor

  1. Anonymous says:

    kipidap dato..
    xdosa klu xtau baca, tp hina jika xtau baca -uai

    0

    0
    • Hamba says:

      Sedapnya kata xtau baca tu hina. Bukan semua org lahir dari keluarga yg bg didikan agama. Kita yg mak ayah ajar baca quran or hantar belajar mengaji syukurla.. tapi ramai juga yg tak da rezeki nak dpt didikan yg sama..

      mmg uai tu ustaz (kalau betul la yg dia kata macam tu quote kat atas tu) tapi dgn sikap judgemental mcm ni oleh tokoh agama, sebenarnya sukar utk kita dekati mereka yg tidak tahu membaca kerana pastinya perasaan malu itu tebal.. sedih bila agamawan keluarkan ayat2 mcm ni. Berdakwahlah secara berhikmah.. bukan dengam sindiran. wallahualam.

      0

      0
      • nona says:

        saya rasa org atas tu salah tulis kot…mungkin die nak tulis hina kalau x nak baca

        0

        0
        • Kiah binti Zayn Malek says:

          alhamdullilah..ok la tu. semalam budak perempuan cina 13 tahun mgucap 2 kalimah syahadah selepas soalan yg ditanya nya kpd Dr Zakir Naik dijawab oleh penceramah dunia itu. hidayah diturunkan melalui manusia disekeliling kita..dlm pelbagai keadaan dan situasi. amin.

          0

          0
        • Anonymous says:

          IQRA BISMI RABBIKAL-LADZII KHALAQ.

          Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk).

          0

          0
        • Lala says:

          Rasanya dia nak ckp ‘hina kalau xmau baca’

          0

          0
        • samihah58 says:

          sy pun rasa camtu, dia silap quote tu …

          0

          0
      • mia says:

        rase typing error tu..

        0

        0
        • minah jambu haru biru says:

          Sorang intelek islam yg brani berdebat ngan sape2 pun.. Bkn nk buktikn diri dia hebat.. Tp kbenaran islam.. Brape rmai yg peluk islam ble ykin ngan bukti2 yg dsampaikn melalui ayat2 alquran. Sape2 pun leh dtg bertanye ngan beliau.. Bkn alquran saje yg dkaji beliau.. Tp sume kitab2 agama lain. Love you Dr Zakir..emuahahak

          0

          0
        • ??? says:

          macam mana baca bismillah boleh salah???

          0

          0
        • asus says:

          Blh jadi salah bila baca “BismillahirrahMAN NIRRAHIM”

          Sedangkan yg betulnya ialah “BismillahirrahMA NIRRAHIM…”

          Allahua’lam…

          0

          0
      • Anonymous says:

        berdakwahlah melalui contoh dan teladan bukan dengan kata dan suara pung pang pung pang. menegur jangan sampai menghina…

        0

        0
      • Anonymous says:

        bkn aku cakaplah..g tengok video uai..dah terang2 hujung tu ada uai

        0

        0
      • Anonymous says:

        klu kau rase kena sindir tu masalah kau lah..maknanya kau ada yg xbetul, tu yg terasa..klu nak tau berhimah ke tak tgk dulu video tu..dia ckp macamne..tu bkn judgemental..yg judge org tu kau HAMBA

        0

        0
        • Hamba says:

          Aku tak terasa kena sindir pun. Alhamdulillah kami di Johor wajib ke sekolah agama. Alhamdulillah boleh la baca quran walaupun kadang2 malas nak baca.. hehe.. ok yg ni mmg aku mengaku agak hina la sebab aku malas baca lately ni kononnya busy.. Aku just nak share.. lepas aku masuk uni aku jumpa ramai yang tak tahu membaca. Kesian. Diorang malu dan mengelak bila ada tadarus. Memang family tak menitik beratkan tentang agma.. some of them dulu takda kesedaran, even family hantar belajar mengaji tapi diorang ponteng..
          Bila orang menegur bukan bermakna orang terasa. Cuba ambil secara positif. Komen aku tu pun bukan mengata kau so jangan terasa. Aku komen tentang statement UAI. Maaf kalau salah cakap

          0

          0
        • Anonymous says:

          Maknanya kau mengaku lah yg style uai berdakwah cara sindir. Dlm islam ade mengatakan kalau nk tegur org jgn smpai org tu terasa hina. Statement “klau kau rase kene sindir tu masalah kau lah” statement kau tu dah menunjukkan sebaliknya.

          0

          0
  2. Anonymous says:

    Alhamdulillah ..

    0

    0
  3. Suruh Beli Buku La tu says:

    ”Selama empat bulan beliau hubungi saya sampai saya rimas dan akhirnya saya setuju untuk bertemu di kawasan rumah saya”
    ok..lepas tu? apa kaitannya lelaki ini dengan keterbukaan mengaji al-Quran???
    Dapatkan buku biografinya yang bertajuk ‘Impian Jutawan Budak Setinggan’. Di pasaran sekarang.. Rupanya hanya gimik/tujuan promosi….

    0

    0
    • Best ke Buku tu says:

      kot ye pon nak copy paste dari Sinar Harian, biarlaa copy sampai habis..ni smpai tergantung ceritanya..x kesampaian..please edit in this line…
      “Selama empat bulan beliau hubungi saya sampai saya rimas dan akhirnya saya setuju untuk bertemu di kawasan rumah saya,” katanya.

      Cerita Rosyam, hatinya terdetik untuk mengaku tidak pandai mengaji dan meminta ustaz tersebut mengajarnya.

      “Tapi dengan satu syarat, jangan beritahu orang lain, sebab saya malu

      0

      0
  4. dora says:

    bagus merendah diri & mengaku…krg2 dato berusaha…bkn cam retis yg tua2 ada skrg masih tak sedar diri dok melalak nyanyi…yg pompuan dah kertu pkai sendat singkat bajet muda hot pdhal kubur dah memanggil2…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    atleast rosyam ni humble sedar diri & respect orang..yang penting xbuat jahat..hal2 lain urusan dia dengan Allah..
    out of topic..contohnya semalam aku g makan..aku pun bukannya baik sangat pakai tudung tapi baju tangan pendek..ada family meja belakang meja aku yang dari segi pemakaiannya aku assume lebih bagus agamanya dari aku..tapi bila duduk kerusi tu terkeluar macam 2 orang boleh duduk sampai anak aku yang kat belakang nak bangun pun susah..kadang2 kita memang terlepas pandang benda2 yang kecik macam ni sampai menyusahkan orang lain xkira betapa bagusnya agama/alimnya orang tu..kesimpulannya tak payahla judgemental sangat

    0

    0
    • dahhhh says:

      haha sama mcm kes aku, beratur nk ambik mkanan kita letak la senduk tu elok balik ke tempat asal, mcm ko kata pakai semua dh tertutup tp kantoi bila dia nk cedok mkn, abis sepah gan senduk…kadang pkir aku lg berhemah sopan walau pkai blom lg sgt sopan

      0

      0
      • Anonymous says:

        Takpe, ok la tu, sikit sikit ke arah yg baik, walaupun bende kecil, asal effort untuk berubah tu ade. Tak la duduk diam je kan.

        0

        0
  6. yong benor says:

    Bagus dato dah berubah…lepas ni kena jaga kru2 dan artis2 yang bekerja dgn Dato. Pastikan mereka solat dan x buat bende2 haram. Sedih tgk kru production zaman skrg…dgn x solatnye, dadah, gaul bebas dan segala jenis maksiat dibuatnye …

    0

    0
  7. Really? says:

    Dafuq did I just read?!

    0

    0
  8. Anonymous says:

    harap dato jgn lagi ambil pengarah pukul pelakon. peace…bye.

    0

    0
  9. kipas angin says:

    BismillahirrahMANN NIRRAHIM – salah
    BismillahirrahMAA NIRRAHIM – betul.

    0

    0
  10. robot says:

    belum terlambat utk belajaq dato’
    bagus la dato’ mengaku kekurangan diri

    0

    0
  11. Liza says:

    Ramai yang tak tahu mengaji dan baca Al Quran tapi sebab orang2 Melayu kita ni suka mengutuk, menghukum dan mengumpat orang2 sebegini menjadikan mereka tak mahu mengaku dan malu untuk mendapatkan pertolongan dan akan cuba sedaya upaya mencari excuse untuk tidak membaca Al Quran di depan orang lain. Semoga dengan kenyataan Datok RN ni akan ramai lagi orang yang akan mendapatkan pertolongan mengenal huruf dan membaca Al Quran tanpa rasa malu, dan takut di kutuk. Kepada yang mungkin ada kawan2 yang perlu pertolongan dan bimbingan tolong lah memahami situasi mereka….tanpa menertawakan mereka terlebih dahulu…

    0

    0
  12. al Quran kitab suci says:

    Saya pun belajar mnegaji balik ketika umur da masuk akhir 20an. Mula2 memang malu sebab kena belajar iqra’ semula kan. Belajar makhraj sebutan huruf dengan betul, tajwid dan tafsir ayat quran. Dlu sy baca merangkak2 dan ikut suka baca je xtau mana panjang, mana pendek… Allahuakbar. Sekarang da masuk tahun ke 3 saya belajar mengaji… Alhamdulillah da hanpir 5x khatam. Sentiasa baca selepas subuh dan maghrib. Sekurang2nya 2 muka surat. Alhamdulillah syukur sangat asbab dr belajar mngaji Al Quran sy sudah mula bertudung labuh dan mengubah perangai sy dr tidak baik kepada lebih baik. Al Quran itu mmpunyai roh dan roh itu akan masuk ke dalam jiwa org yg benar2 ingin mempelajari serta beramal dgnnya.

    0

    0
  13. cik piNgu says:

    x pandai baca al quran.. tp berkat usaha, akhirnya dia khatam! Semoga sukses rosyam nOr :)

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Alhamdulillah belum terlambat..moga d pemudah segala urusan…

    0

    0