Written by Bella | February 22nd, 2017

Awal bulan ini, pelakon Fathia Latiff dikritik netizen gara-gara mengenakan pakaian seksi dengan tudung yang singkat ketika menghadiri Gala Night anjuran Mood Republik. Meskipun menerima pelbagai komen negatif di media sosial, Fathia pada waktu itu senyap sahaja dan enggan mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kontroversi tersebut.

Terbaru, Fathia memberitahu beliau tidak marah dengan setiap kritikan orang ramai mengenai penampilan beliau.

Sebagai seorang yang masih belajar, Fathia memerlukan masa untuk mencari keserasian dalam penghijrahan beliau untuk menjadi insan yang lebih baik.

Saya tidak marah dengan mereka yang mengkritik mengenai cara saya mengenakan tudung dan sebagainya.  Saya akui pada awalnya ketika mengenakan tudung saya begitu “ekstrem”. Ketika itu saya berfikiran perlu menjaga setiap perkara dalam pemakaian. Saya yang tanam imej itu dalam fikiran mereka.

Bagaimanapun bila saya faham Islam itu mudah, akhirnya apa yang penting kini adalah perubahan yang datang secara perlahan-lahan. Sekali gus memastikan diri saya benar- benar selesa dahulu. Saya tidak mahu dikemudian hari ada perasaan memberontak dalam diri, itu yang cuba saya elakkan.

Lebih mudah sebenarnya untuk mengkritik seseorang kerana kita tidak tahu apa yang ada didalam hati mereka, kepayahan untuk berubah ke arah yang lebih baik. Berilah masa untuk Fathia untuk dalami dan kenali erti penghijrahan dengan lebih mendalam.

Sumber Berita : Utusan Online

Kredit Foto : Niezam Zaini

20 responses to Saya Tidak Marah Mereka Kritik Cara Saya Bertudung Dan Berpakaian – Fathia Latiff

  1. Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

    Tp subang kt hidung ng btudung mmg x ptt sgt. Hehe. Haha pmpuan freehair btudung skg sbb lbh pd fesyen je.
    Beto x kaum2 pmpuan sume?
    Smela ng yg btudung tu.
    G blakang jakel s alam tu lh tgk pmpuan pki tudung mcm2 style pastu baju pula potongan mmg……….

    4

    2
    • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

      Dulu minat jgak dia ni. Ingatkan mcm baik. Tapi rupanya baru tau sebenarnya poyo lepas issue flight attendant tu. Ni boleh geng ngan neelofa. Bertudung tapi jijik. Memalukan org bertudung je

      7

      4
      • bukan mulut longkang says:

        saya yang bertudung ni, tak nampak pulak dia memalukan orang yang bertudung. bertudung tu memang dikehendaki untuk menutup aurat. kalau ye pun salah, yang salah nya perangai dia. tudung tu takde timbul kan masalah pun. haih laa netizen macamni lah buat setitik nila rosak susu sebelanga. husnuzon jelaa kak.

        8

        1
        • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

          Ak x overgeneralize pun. Ko ni mesti fathia kan. Failed university. Lain kali baca dlu sebelum condemn org. Sekian

          11

          9
        • Anonymous says:

          org bertudung pun manusia dik. x lepas dr kesalahan. x boleh lah nk over generalizing mcm tu. sama2 kita perbaiki diri.

          13

          0
  2. jamilah says:

    semakin buruk page hang nara. Malas keje da ke? dah kaya?

    1

    0
  3. ash says:

    Mmg la Islam tu mudah
    tp bukan utk dipermudah2 kn
    yes betul x perlu ekstrem
    tp dgn cara yang patut la
    boleh jer nk cantik berfesyen tp masih patuh syariah

    ” takut memberontak dikemudian hari ” ?
    sbb tu perlu sentiasa belajar dan belajar supaya kita ingat
    apa yang wajib dan sebagainya

    Ingatan utk kita bersama

    sy masih terbayang anggun nye Fathia masa iklan sunsilk dulu

    18

    0
    • mokcik says:

      She doesn’t really knows the meaning of “Islam itu mudah”. Pity her for that. Modern & stylish but still that simple terms she can’t really digest it.
      Its simple, yg wajib kita buat, kita buat la…yg haram kita tinggalkan…itu yg mudah.

      Belajar drp guru yg betul, bukan drp hijabista yg lebih pentingkan fesyen drp syariat. Bergaul dgn org yg betul supaya dapat bimbing kita. Learn the meaning of covering your aurah. Bukan makin lama makin singkat tudung or ternampak rambut then u said, i’m still learning…sedih la gini. Benda ni sekolah dulu pun dah belajar kot….huhu….

      Tak ada apa yg nak memberontaknya jika niat kita betul. Dah besor kot, buleh pikir dah mana betul, mana salah….hmmmmm……renung2kan ye dik ;)

      0

      0
  4. sentap says:

    SEMAK IKLAN KFC JE LA NARA OI….SIB BKN BULAN PUASA

    7

    0
  5. suri hati mr pencen says:

    bagi sokongan dan masa utk fathia berubah serta mndalami Islam sepenuhnya… igt kta2 fattah amin, doa yg baik2, ckp yg baik2, fikir yg baik2. smoga fattah n fathia jdi pasangan dlm lakonan cinderella… hihihi

    smoga Allah sentiasa mmberkati kmu fathia… amin

    8

    0
  6. Anonymous says:

    boring betul la gosip nara citer sm recycle2

    0

    0
  7. Anonymous says:

    “Bagaimanapun bila saya faham Islam itu mudah, akhirnya apa yang penting kini adalah perubahan yang datang secara perlahan-lahan. Sekali gus memastikan diri saya benar- benar selesa dahulu. Saya tidak mahu dikemudian hari ada perasaan memberontak dalam diri, itu yang cuba saya elakkan.”

    Dia cuba nak cakap it’s okay untuk pakai baju yang ketat ke? Penghijrahan hanya bermaksud tudung?

    0

    1
    • acikbedah says:

      dia dah nyesal la tu..erti kata lain belum puas bfesyen seksi..nak patah balik takut dkecam.. mana2la tia oii.. takyah nak cakap pusing sangat.. semoga satu hari nnt ko betul2 ikhlas dlm hikrahmu..amin.

      0

      0
  8. suhaimah58 says:

    “Bagaimanapun bila saya faham Islam itu mudah,” … mmg Islam tu mudah tp bukanlah mudah dr segi penjagaan aurat, syarat just tutup aurat je .. bukan camtu fahthia, bertudung kena labuhkan tutup dada, lengan dan kaki pun kena tutup tu maksud mudah bukan mudah ko ada pilihan … #aptb

    4

    0
  9. nis says:

    Susu meledut macam bucu bantal

    0

    2
  10. hahahaha says:

    nk isap tetek.. leh x??

    0

    0
  11. bekas peminat fathia says:

    Faham konsep hijab itu lebih baik. Fathia, masa awak freehair dulu awak nampak subtle dan lemah lembut. Bila berhijab ada sesuatu macam xkena..awak nampak terlalu over. dan sebagai muslimah, jangan rasa susah nak tutup dada dengan tudung yang lebih labuh,itu lebih baik,,,dan wajib. baju longgarkan…awak sudah diciptakan Allah sangat cantik.

    1

    0
  12. Lola says:

    Yang ini barulah sesuai jadi permaisuri diraja dik non…cun pun mmg cun dah.gaya elegan,keluarga konfom mmg class2 dan xdaknya nak meroyan sgt kecuali mas nya kes huhuh tu pun sebb ego.mmg queen kena ada ego gak.tu pun sekali je dia melalak pasal mas pastu diam.taklah mcm si lopak pung pang2 kat insta,twitter.tinggi tak katek.amacam RMS ce try hat ni.

    1

    0
    • Entry12 says:

      Fathia afiz muiz punya lol.romantik gitew ce tgk ig. Takat ramus bombom dia xpandang.bukan jenis gila nama dia nih.x cam lopak.

      0

      0

Leave a Comment

Optional