Written by AbangNara | October 11th, 2012

Semenjak menghiasi muka depan majalah Nona, nama Raja Ema yang popular dengan lagu Jejaka Idaman kembali meletup. Salah satu persoalan yang ditimbulkan oleh peminatnya ialah mengapa Raja Ema tampil dengan imej tidak bertudung sedangkan penampilan terakhirnya ketika menjadi isteri Sheqal sangat manis menutup aurat.

raja ema

Hari ini menerusi Harian Metro, Raja Ema tampil untuk menerangkan persoalan yang timbul ini kepada peminat-peminatnya. Kata Raja Ema:-

Terus terang, saya tak faham kenapa isu buka tudung pula yang digembar-gemburkan kerana saya sudah bertahun-tahun tidak bertudung cuma ramai orang yang tak tahu kerana saya sudah lama tidak aktif dalam bidang hiburan lagi. Bertudung bukanlah satu paksaan kerana kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu. Saya tidak mahu sekadar bertudung saja tapi pakaian tetap mengikut bentuk badan, menjolok mata atau bertudung tapi masih mendedahkan sebahagian rambut.

raja ema

Apabila ditanya tentang perubahan wajahnya yang tampak lebih cantik dan jelita, Raja Ema enggan memberikan komen sama ada dirinya menggunakan botoks. Kata Raja Ema:-

Maaf, saya tak dapat komen mengenai isu penggunaan botoks tapi saya mengaku memang ada berjumpa doktor dan mengambil suntikan vitamin C dan produk berkaitan untuk mengekalkan kecantikan wajah dan tubuh. Selain itu, saya memang menjaga pemakanan seimbang, senaman dan mengambil produk yang sesuai untuk mendapatkan berat badan idaman dengan nasihat doktor.

Patutlah Raja Ema makin cun kan? Yang penting, Raja Ema pergi berjumpa dengan doktor terlebih dulu dan tidak hentam kromo sahaja mengambil ubat yang ada dijual di pasaran. Semoga Raja Ema akan dapat membuat comeback di dalam industri hiburan tanah air. Pasti ramai yang merinduinya kelibatnya.

P.S: Pusat latihan bola sepak England yang terbaru.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

180 responses to Saya Sudah Bertahun-Tahun Tidak Bertudung – Raja Ema

  1. Kuma2comel says:

    ya, iya bukan paksaan tapi ia termaktub dalam Al-Quran.. walau berpakaian mengikut bentuk tubuh, sekurang2nya mereka menutup rambut..
    Semoga Allah memberkati kamu (: Insyaallah..

    0

    0
    • i'm not a monster says:

      statement drpd org yg x ingat mati mcm ni lah, jawab kat dunia lepas lah, mati jawab macam ni confirm fail

      0

      0
      • berikan dia masa. tegur secara berhemah.

        0

        0
      • Anonymous says:

        penggunaan nick juga perlu secara berhemah.. kalau dh nick Erin Malik Tersebarkan Gambar Seksinya di Twitter tu berhemah sgt ke? umpama menyebarkan lg keburukan org.. hemah sgt ke?

        0

        0
      • Anonymous says:

        alahai dh taraf makcik2 nenek2 dh tp bg statement mcm budak umur 18 tahun.. benda yg dh diwajibkan kira mmg kena buat la.. hukum pkai tudung tu wajib makcik emma. klau hukum sunat mcm puasa 6 tu takpe la jugak ko nak ckp mcm tu…

        rosak akhlak sungguh la artis mlaysia ni.

        0

        0
      • Sekadar memberitahu says:

        Angan-angan
        Biarlah berbatasan
        Jangan sampai penantian
        Berpanjangan
        Angan-angan
        Hanya indah dikhayalan
        Yang harus engkau hadapi
        Kenyataan

        Kenyataannya yg ko juga bakal mati seperti org lain wahai Raja Ema…. Hidup di dunia hanya sementara.. Menutup aurat la kamu sebelum kamu ditutup rapat :)

        0

        0
      • korang2 yg menghina pn akn dsoal kat sana nnti ya.... says:

        nnti kat akhirat tuhan tanya soalan cepu emas kau menutup kepala dn aurat betul2 ikhlas kerana aku atau tk walaupn aku kata prkara tu wajib…masa tu lidah terkelu sebab dh tk boleh menipu..sebab dia thu tuhan thu klau dia menipu..orng2 yg penipu dn menipu orng ramai dn menipu tuhan pun mmg bnyk…ha lg soalan2 terbaik cepu emas tuhan yg lain kau ada menghina,mencaci,mengutuk, mengherdik,mengumpat,menghukum,pandai2 menilai,pandai agak2 dorang tu semua ahli neraka tk pd orng2 yg jahil dn susah terima suruhanku..ha masa tu korang2 yg terbabit dn rasa ada dlm diri tu dlu..ah jwab dgn btul ya…tuhan thu kalau kau menipu kat sana nnti tau…maka lidah kau akan ditarik2 dikerat2 sakit menjerit2 bla tumbuh lidah semula pn tk guna…dh terlambat…rasakn korang2 kat sana nnti ya…ha..ha….haaa…..

        1

        0
      • Ko Kesah says:

        jahil agama punya orang mana ada kena rela hati pakai tudung, suka tak suka tetap kena pakai la makcik oi, sembahyang pun kena rela hati ker? meh sini mak jemah nak basuh kepala otak ko yg dah berkarat tuh tau pikir nak cantik jer kat akhirat xditanya cantik ker tidak time kat dunia…tuih..tuihh..tuiihhhhhhh…

        0

        0
      • Selena Gemas says:

        Eeeii dh makin malas nk baca isu2 tudung ni semua laa alasan mengarut-ngarut..Dia ingat kalau x pakai tudung mcm ni siap pakej cucuk vitamin c laa sngt tu..leh dpt pegang watak heroin ke apa… still gak kena jadi watak mak2 kt kampung pakai serkup kepala, baju kurung kedah ngan kain batik..

        0

        0
      • KAK CHAM KINI SUDAH BERTUDUNG SELEPAS PULANG DARI UMRAH BERSAMA AM says:

        Kita sebagai wanita muslimah ni kena patuh dgn perijtah Allah. suka atau tak suka, terpaksa atau dipaksa kita kena juga tutup aurat.. tiada alasan kenapa kita boleh ingkar perintah-NYA..

        0

        0
      • tuhan lebih thu isi hati insan2 seperti raja emma...tk perlu bising dn melentinglh korang2 semua.... says:

        tuhan pn lebih menyangi insan2 seperti raja emma..kerana tu tuhan lebih thu insan2 yg seperti raja emma jauh disudut hati mereka ada kemuliaan dn keihklasan hati yg benar2 bila ingin melakukn sesuatu prkara elok dn bila benar2 ingin berubah…maka tuhan akn jaga, lindungi dn beri mereka peluang dn masa untuk menuju kejln kebaikn yg menyeluruh…yg pnting tuhan lebih thu insan2 kerdil yg diciptany..kdang2 dn kebanyaknnya insan2 seperti raja emma sepuluh kali ganda lebih baik hatiny dr insan2 yg hnya pndai mengampu dn bnyk cakap yg bukan2 dn yg thu komplen2 yg bukan2 ni semua…hnya tuhan yg lbih thu segalany dn mnilai jauh dilubuk hati insan2 seperti raja emma yg msti ada kemuliaan dn keikhlasan dihati mereka….bukan insan2 kerdil seperti kita yg tk layak menilai dn menghukum ya..dn yg pnting jg insan2 seperti raja emma tk hipokrit,berterus terang,tk berpura2 dn tk menipu diri sendiri,orng ramai dn tuhan jg…kn….

        0

        0
        • wardin says:

          tulisan mengarut apa ni mengatakan “Tuhan lebih tahu isi hati insan2…, ” pandai pandai guna nama Tuhan tu awak bukan Allah….menutup aurat wajib (lihat surah al_A”raf ayat 26)…tiada ayat dalam kalimah al-Quran tutup aurat bila benar benar dah berubah,,,,agama Islam dah sempurna jangan tambah tambah pendapat sendiri…Firman Allah yang bermaksud:
          “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agama untuk kamu’.(Surah al-Ma’idah : 3)

          0

          0
        • Anonymous says:

          BODOH PUNYA KOMEN MANUSIA..

          0

          0
    • Hadoi says:

      ayt mcm xbleh bla..mcm bangga je..

      0

      0
      • fazura gundik sudah ditinggalkan oleh kerabat says:

        beliau maintain cantik, tp rupa sudah berubah berbanding dulu.

        0

        0
      • kecoh siak says:

        nenek ema,
        rukun islam ada berapa? rukun iman ada berapa?
        harap soalan senang dia dapat jawab la since cara dia beri komen tu mcm org xde agama.

        0

        0
      • min says:

        aku harap lepas ni takde lg artis2 yg buat kenyataan jahilliah mcm ni..

        bkn paksaan la.. biar rela hati la. belum sampai seru la. bla bla bla…
        memalukan!

        cukup la jawap INSYAALLAH.

        0

        0
    • JJ says:

      that’s mean sudah bertahun-tahun juga la menanggung dosa.. ckp mcm xde pegangan ilmu agama.. al-fatihah for arwah yusni jaafar :)

      0

      0
    • sengal.. says:

      mcm plastik plak….

      0

      0
      • yg bertudung pn sama gak termasuk artis2 yg dh brtudung.....bnyk plastik trlebih.... says:

        alah yg bertudung pn bnyk yg terpaksa…hati tk ikhlas bagai dirabik-rabik..nnti kat akhirat tuhan tnya kau btul2 ikhlas tk,tutup kepala dn aurat kerana aku walaupn aku kata wajib keats tu semua…ah msti masa tu terpinga2..sebab dia thu tuhan thu klau dia menipu depan tuhan…jd lidah jd terkelulh…yg penipu diri sendiri,menipu orng ramai dn menipu tuhan mmg bnyk samaada yg dh bertudung atau belum tp nk bertudung nk2 bila nk ada suami je nk tunjuk baik nk berubahlh nk bertudunglh..tp jiwa tetap mmberontak2..tknk..tknk…aku rimas dgn tudung2 ni…nnti muka pn nmpk kecik je mcm muka tu serupa dicop diats tudung berlilit2 atas kepala dn muka…orng pn bnyk tk perasan kecantikan yg mnyeluruh..tp tetap brtahan dlm keterpaksaan walaupn hati gundah gulana tk dpat melaram dn melawa lg depan orng…mcm artis2 yg terpaksa bertudung tu….hati mmberontak mcm nk gila tuhan je tahu isi hati mereka….bila cerai baru hilang beban konony aku nk bebas kmbali dn tk mhu terkonkong mcm pocong dlu2 tu…..hu….hu… huu….mcmlh tk thu…….khe..khe..kheeee……

        0

        0
    • kakak neelofa says:

      sorg kata “saya tidak bogel” sorg lagi kata “saya dh bertahun2 xbertudung” , boleh thn kan statement retis2 nie…

      Xpe, Imam depa kan Zed Zaidi….tgh syok tepuk tgn ngan statement retis2 ni ….

      Mana perginya, akhlak, agama ngan iman ek?

      Pengajaran sgt utk ahkak yg dh tua sebaya makcik raja ema nie….hahahaha!!!

      0

      0
    • raja eemma tetap cntik pn bertundung atau tk... says:

      takpelh tu kisah lama…biarkn orng nk cakap apapn…mulut manusia mmg mcm tu…ada je tk puas hati…mmg islam tk paksa dlm membuat ssuatu prkara..walaupn perkara tu wajib tp tuhan akan lebih mmahami keatas sesuatu perkara yg sukar diterima akal manusia mesti akn ada ambil masa kerana sukar jg dlm kerelaan sendiri..klau sempat.. sempatlh klau tk hanya tuhan yg akn tentukn segalany…yg pnting hati bersih dan dtg dr keikhlasan hati jg…jumpa doktor utk kecantikan tk salah asalkn tk keterlaluan…asalkn jg pnyakit lain tk dtg…bgslh jaga kesihatan dgn cara yg positif ..terpulang dgn cara apapn…asalkn dpat merasa kenikmatan didunia ni dgn sebaik-baiknya…..

      0

      0
      • jat says:

        allah menyayangi ibadah manusia lebih dari ibadah malaikat. sebab malaikat memang melakukan ibadah mengikut keikhlasan manakala kita manusia melakukan ibadah kerana ia dituntut dan arahan dar Allah. semoga menjadi renungan saya serta semua di sini

        0

        0
      • kecoh siak says:

        hebat gila nick ‘raja eemma tetap cntik pn bertundung atau tk.’

        komen kau part “..walaupn perkara tu wajib tp tuhan akan lebih mmahami keatas sesuatu perkara yg sukar diterima akal manusia..”
        kau ni dah taraf assistant Allah, taraf malaikat sebab bg komen camtu. senang2 je ckp, Allah memahami kau ya? hello, dah terang2 dlm ayat al-Quran suruh tutup aurat, yg tu kau xnak paham plak. weh, dah jahil tu ngaku jelah jahil. biar jahil fesyen, dari jahil agama. HINA tau x?

        0

        0
      • lol says:

        “takpelh tu kisah lama…biarkn orng nk cakap apapn…mulut manusia mmg mcm tu…ada je tk puas hati…mmg islam tk paksa dlm membuat ssuatu prkara..walaupn perkara tu wajib tp tuhan akan lebih mmahami keatas sesuatu perkara yg sukar diterima akal manusia mesti akn ada ambil masa kerana sukar jg dlm kerelaan sendiri..klau sempat.. sempatlh klau tk hanya tuhan yg akn tentukn segalany…yg pnting hati bersih dan dtg dr keikhlasan hati jg…jumpa doktor utk kecantikan tk salah asalkn tk keterlaluan…asalkn jg pnyakit lain tk dtg…bgslh jaga kesihatan dgn cara yg positif ..terpulang dgn cara apapn…asalkn dpat merasa kenikmatan didunia ni dgn sebaik-baiknya…..”

        —> mmg tiada paksaan dalam memeluk Islam. tapi once dah jadi seorg Muslim… kita perlu mengikut ajaran agama Islam. hidup ini perlu ikut rules.kalau x apa yg membezakan org Islam dgn non- Muslim? terang2 ajaran agama Islam menyuruh kita menutup aurat. tutuplah aurat walaupun terasa berat… sbb at least dapat pahala dr x menutup aurat. jgn ikut kata nafsu.. kelak nnt binasa.

        0

        0
      • sha says:

        bertudung bukan paksaan dan bertegur secara perlahan2.. mcm la dia tu budak2 lagi nk dinasihatkan begitu. asl pkai tudung nmpak rambut sikit, terus x nk pkai tdung??? pndai2 la pk. kubur sentiasa memanggil2…

        0

        0
      • bnyk jgk bebelan2 dr maknenek kepocek..dn tok2 beruk kat sini..pot pet..pot pet tk habis2..huuu... says:

        Lah bising sungguh bila ada isu seperti ni…msti kecoh sekampong.. mulut maknenek-maknenek kepocek..tok-tok beruk mesti nk membebel bukan2…pot..pet…pot..pet….pot…pet….tk habis2….ada je tk kenany….eiiiii pening dibuatny…siap ada yg melenting,melatah tk boleh terima bagai lepas tu siap copy2 orng lain pnya komen yg dia tk berkenan tu…..mcm2 ragam ada….serabut……….baik cabut lari dr maknenek2 kepocek..dn tok2 beruk dr berceloreh yg bukan- bukann nnti………..cabuttt lariii……..

        0

        0
    • kamsiah says:

      maut tak menunggu kita sempat bertaubat atau tak..sempat bertudung dgn rela hati atau tak….

      0

      0
    • enw says:

      wow!!!…,dgn bangganya kau bg tau semua org yg sudah bertahun2 kau x bertudung!!!! semoga allah turunkan hidayah sekali lg kpd empunya diri…amin….

      0

      0
    • gua memang sempoi says:

      rambut ditutup bukan smata2 Allah mewajibkan tutup rambut cik kumacomel.. tp Allah mewajibkan tutup AURAT.. perlu faham bezanya di sini..

      pakai tudung tp pakaian sendat mampat sama jgk dgn pakai baju longgar tp tudung nmpk rambut berjambul kat depan.. aurat ttp aurat

      0

      0
    • hamba Allah says:

      aku bukan nak bajet diri bagus. selama ni aku pun free hair, ade berfikiran mcm ema ni, “tudung bukan paksaan”. tapi bila aku dah kawen, entah naper aku rasa jadi takuttt sangat nak mati. selalu fikir cmner lahh mak bapak aku kalau dorang dah xde, cmner kehidupan dorang kat sana nanti. cmner pulak siksaan/azab aku dpt klu aku mati nanti.
      terus terdetik di hati nak bertudung. walaupun belum cukup sempurna, tapi at least aku cuba berusaha ke lebih baik. mula berjinak2 bersolat 5waktu. aku ngaku sebelum ni aku jahil. tapi kalau ikut hawa nafsu sampai bila?? mati itu pasti. itu yg selalu aku ingatkan pada diri aku.

      and one more thing, lepas bertudung, aku mengaku iman agak tergugat bila tgk org yg free hair ni berstyle itu ini. tapi aku teguhkan iman aku by saying “ini semua dunia. akhirat kekal abadi. Allah bagi kita akal, guna sebaiknya”

      lama kelamaan, Alhamdulillah, penampilan ni dah sebati dgn diri aku. aku rasa lebih tenang.

      betul, mmg takde paksaan dalam islam. tapi fikirlah, kita ni dilahirkan sebagai Islam. Satu agama yg suci. kenapa perlu bangga dan riak dengan nama ISLAM hanya dalam IC. padahal kita sendiri tak tuntut apa yg diwajibkan dalam ajaran Islam. bila orang kafir menentang Islam, kita nak bising2. tapi ajaran Allah kita tak tuntut seeloknya, naper x bising dgn diri sendiri?apelah bezanya kita dgn kafir kalau ajaran Islam, ape yg wajib kita tak tunaikan? tepuk dada, tanya selera

      sorry, panjang pulak. just my 2 cents.
      Islam itu indah.
      :)

      0

      0
    • Artis Berubahlah says:

      “kerana saya sudah bertahun-tahun tidak bertudung” …… statement ni boleh buat anta bertahun2 duk dalam itu neraka… aiyo.. harap2 artis2 beragama Islam di Malaysia mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah S.W.T. amin…

      0

      0
    • sakit hari says:

      setuju dgn kamu..hukum tetap hukum..jangan menidakkn hukum Allah..bia kite dalam keadaan terpaksa, tapi lama kelamaan akan terbiasa..klu nk tggu bersedia dan ihklas,bl la agaknye …kesian pada insan2 yang berfikiran mcm org x pegi sek ni…ada ke istilah dapat dosa klu pakai tudung dalam keadaan terpaksa??Allah Maha Adil..klu cmtu, solat pn tggu dah get ready btl2 ikhlas br buat ke..??
      lebih elok menutup aurat dalam keadaan terpaksa dari sengaja menunjuk2 aset yang ada..
      balasan Allah sangat dahsyat di sana~~

      *peringatan buat kengkawan dan diri sendiri*

      0

      0
    • msvivi says:

      tak bertudung satu hal. muka lain tu pun satu hal jugak. aku hampir tak kenal itu RAJA EMA.

      0

      0
    • Anonymous says:

      jawab mcm org jahil agama la pompuan ni………..x cantik la sgt pun…….

      0

      0
    • aku benci artis poyo says:

      Ni lg sorg nih…hello….menutup aurat tu kn wajib…WAJIB…faham x?ko xnk pakai tudung pon xpe,nak pakai baldi tutup kepala ko pon boleh…asalkan menutup aurat…menyampah statement artis, lom sampai seru…geli…semakin menyampah dgn artis kat malaysia ni..bg komen yg menampakkn korg ni jahil agama….aptb…

      0

      0
    • marie says:

      Berat2 artis lening~~makin teruk pemikiran nak kate hollywood jaoh pggang dr api ler..speaking pn gagap retis mesia..

      kalau sume dok pkey kene tggu rela hati….perogol,perompak pn blh ckp sy tggu hidayah dpt br sy berhenti buat crime…

      my strictly opinion…they dun deserve anything for fund ke royalti ker..useless..
      how many artist je y blh develop economy malaysia….2,3 org je pn~~
      y lain duk menempel tnjuk kaye

      ZED ZAIDI pe cite ko..xde pulak bising ko kan seniman bt la garis panduan pemakaian artis..mesia ni rmi org islam…bkn cm hollywood~daa~

      0

      0
    • hawa says:

      Heran. Wajah dia dah tak sama dengan wajah dulu.Macan dah banyak modified sebab klu tak silap umor dah 40an.

      0

      0
    • Anonymous says:

      setuju

      0

      0
    • Anonymous says:

      geli hati aku dgn melayu…kurang2nya tutup rambut.? Aurat bukan rambut sahaja..aurat bermaksud seluruh badan termasuk susuk tubuh. Kalau tutup rambut baju ketat bermakna tidak menutup aurat, dosa sama dengan tak tutup rambut. Pegi belajaq!

      0

      0
  2. nuri says:

    lantang btol jawapan makcik ni.. nyampah

    0

    0
    • zul says:

      susah lah kalau dah jawab camtu….!!!

      http://jomjimatt.blogspot.com/

      0

      0
    • itu suratan takdir says:

      mungkin dia bengang betul sbb cerai ngan sheqal dulu kot. Lepas tu terus memberontak, pasang body balik, ubah muka, bukak tudung dan sebagainya… Tapi masa arwah maknya ade lagi, masih elok aku rasa bertudung…hmmm macam2 laa. Apepun x comel laa muka dia skarang…nampak x asli nya. Dah mcm gaya leuniey si awek apek tu aku tngok…hehe..

      0

      0
  3. ayu says:

    then, u choose to stay in that “way” selama2nya?

    takkan nak masuk neraka selama2nya jugak?

    0

    0
  4. “Saya tidak mahu sekadar bertudung saja tapi pakaian tetap mengikut bentuk badan, menjolok mata atau BERTUDUNG TAPI MASIH MENDEDAHKAN SEBAHAGIAN RAMBUT.”

    Hi Datuk Siti! hahahah

    0

    0
    • aya says:

      ni 1 geng ngan makcik ct hip hop bajet k-pop la ni..mempersendakan agama~

      0

      0
    • aku stress says:

      klu xnk cmtu, jgn la ikut..kan?? menutup aurat la dgn btl..diana amir boleh je..berubah terus..pakai tudung n baju longgar2..jgn la terlalu mengikut fesyen. skrg pn byk fesyen muslimah yang menepati ciri2 islam tu sndiri..
      nak seribu daya la cik kak..

      0

      0
  5. johnjeninz says:

    Kesian ayat hang ni…..ayat cam xblaja agama….kalo pakai tudung sebab terpaksa lama2 nanti menjadi kebiasaan dan kat situ timbul kerelaan dan keikhlasan…nak tunggu dtg keikhlasan kalo xde kemahuan memang sampai mati pun lum tentu pakai tudung…

    0

    0
  6. Mia says:

    Entah knp ak rse muke die mse gmuk lagi cun..gebu je pp die..comel

    0

    0
  7. Anonymous says:

    bangga jap jd 1st..yeahhhhh!

    0

    0
  8. Referee says:

    Bertudung bukan satu paksaan??? Kena ikhlas???

    Baru aku tauuu………………

    0

    0
  9. Jenab tonggek says:

    Iyo lah 2 mak cik oiiiii…….

    0

    0
  10. anon says:

    tiada paksaan untuk bertudung??? apakah???!!!!

    0

    0
  11. JoyahJinki says:

    wah, bertahun2 tak bertudung?
    ape punye statement la..sgtttt la bijaknyee :)

    0

    0
  12. Mia says:

    Ntah knp ak rse mse die gmuk dulu lagi cntik..gebu je pp..comel

    0

    0
  13. kak mah says:

    botox FOTOSHOP!! edit beriye nak mampos

    0

    0
  14. SALLY says:

    ermm…x kisah pon kalau dia x nak bertudung..tp x suka statement ” Bertudung bukanlah satu paksaan kerana kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu”

    menutup aurat itu wajib!!!

    0

    0
  15. cik puan says:

    jawapan paling bodoh! ko islam ke kafir?

    0

    0
  16. gigi emas says:

    Kenapa Isu tudung mejadi satu topik yg tak habis2 diperkatakan. Ada banyak benda yg lebih penting dan harus di bicarakan secara terperinci dalam Islam. Soal ekonomi, sociopolitik, geopolitical orang islam adalah lebih penting daripada isu artis tak pakai tudung. Islam disamakan sebagai extremist, terrorist
    dan punca masalah dunia dimata orang luar…..Sebagai orang Islam kita harus lebih progressive dan maju kehadapan daripada dilabelkan pemikiran kolot dan mundur.
    Kalau tudung lebih penting daripada soal ekonomi org islam….maka mundur lah umat islam dan orang melayu di malaysia. Dunia akan meninggalkan kita jauh kehadapan……..

    0

    0
    • gigi tak emas says:

      orang tu tegur je kak oi. mudah-mudahan dengan teguran tu terbuka dan si celebrity tu dapatlah memaksa dirinya yang dah bertahun tahun tak bertudung tu untuk tutup balik ape yang terbukak sejak dia solo.
      Janganlah emo.

      0

      0
      • jongkong emas says:

        cakap pasal ekonomi negara, sociopolitic kt blog gosip? WTF?????????

        0

        0
      • fifi says:

        dah nama pun blog hiburan x kan la nk bercerita bab ekonomi dan politik plak.. ko nk soh nara ni bergosip kn menteri plak ke? euwwwwwwww…

        0

        0
    • asap tebal says:

      sebab tudung tu perkara asas dalam islam.jika kita x bole menutup aurat yang pada hemat saya adalah perkara yang sangat,jangan harap nak memperjuangkan islam..

      0

      0
    • asap tebal says:

      sebab tudung tu perkara asas dalam islam.jika kita x bole menutup aurat yang pada hemat saya adalah perkara yang sangat mudah,jangan harap nak memperjuangkan islam..

      0

      0
    • Anonymous says:

      bercakap pasal isu kewajipan bertudung bukan lah satu pemikiran kolot dan mundur. kewajipan tu no.1

      benda wajib pun kalau dah susah nak ikut, macam mane yg lainnye.

      0

      0
    • hamba Allah says:

      jahilnya ko gigi emas

      0

      0
    • mulut puaka says:

      bangang sangat ko nih

      0

      0
  17. rose says:

    ye makcik…bertudung itu mmg tiada paksaan..tapi menutup aurat itu hukumnya wajib ye makcik…

    0

    0
  18. pnc says:

    bagus la tu..artis2 kita semakin ramai yg pndi memberi kenyataan dan hujah2 sendiri sehingga mengenepikan hukum agama yg sudah termaktub dlm Al-Quran..satu pinta sy, adakalanya berdiam diri itu lbh baek dr berkata2, jdi berdiam diri lah, jgn keluarkn kenyataan yg tidak cerdik..

    0

    0
  19. miss oppssss says:

    “Bertudung bukanlah satu paksaan kerana kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu.”

    AKU SANGAT TIDAK SUKA DENGAN JAWAPAN INI.!!!!!

    sekian

    0

    0
  20. Saya ! says:

    Hidayah sudah lama ada.. Nak dengan tak nak je..

    0

    0
  21. kitaro says:

    owh really???

    0

    0
  22. ciknanacun says:

    Alahai nyaris2 lupa kat mummy ni. Yg X suka dgr jawapan yg x sepatutnya kuar dr org yg beragama Islam. Suka bg alasan nnt X tbg alasan dpnNya kelak. Sbb smua tu x de alasan sbb mmg wajib X yah tggu hati dlm bab hukum. Apapun suka mummy la sbb kubur lain2kan???

    0

    0
  23. sha says:

    pakai tudung bukan paksaan…erm..ceteknya ilmu agama artis2 ni… yang haram tetap haram

    0

    0
  24. billie says:

    ‘bertudung bukanla suatu paksaan’ Syabas Raja Ema!! anda memang bijak. bertambah bijak bila last2 ckp kena rela hati untuk melaksanakan ‘kewajipan’ itu. xtaula pula hal yg wajib masih boleh pilih2 nak buat ke x and kena tunggu bagai.

    0

    0
  25. rombau says:

    Jawapan BODOH.. Cam x sekolah.. Tutup aurat itu WAJIB.. bukan ikut terbuka hati atau tidak..LOL

    0

    0
  26. mimis says:

    pulakk dh x pakai tudung….. maknanye selama ni pakai tudung x ikhlas ye? sbb dulu isteri sheqal so terpaksa pakai tudung gitu…

    0

    0
  27. raja eemma tetap cntik pn bertundung atau tk... says:

    tk pelh tu kisah lama…biarkn orng nk ckp apapn…mulut manusia mmg mcm tu..ada je tk puas hati…mmg islam tk paksa dlm mmbuat sseatu perkara.. walaupn perkara tu wajib tp tuhan akn lebih mmahami keats sesuatu perkara yg sukar diterima akal manusia msti akn ambil masa kerana sukar jg dlm kerelaan sendiri..klau sempat..sempatlh klau tk hnya tuhan yg akn tentukn segalany…yg pnting hati bersih dn dtg dr keikhlasan hati jg…jumpa doktor utk kecantikan tk salh asalkn tk keterlaluan… asalkn jg pnyakit lain tk dtng…bgslh jaga kesihatan dgn cara yg positif… terpulang dgn cara apapn….asalkn dpat merasa kenikmatan didunia ni dgn sebaik-baikny…..

    0

    0
  28. mak jah says:

    terus aku nak kata, dah bosan dengan jawapan artis yang masih tak insaf.
    hak masing-masing. puas dah kita menegur, diorg tetap gak macam tu.

    payah bebenorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    mcm dato CT, puas dah org nasihat dia, gi mekah, balik pun sama jerrr. jambolll tetap di keluarkannnnnnnnnnnnnn.

    0

    0
  29. cik kiah says:

    .. Walau pakai tk perfect tudung tu wajib .. Srkurang nya tUtup aurat ..peduli apa org nak kata..yg pnting dosa pahala hang kat tgn allah…. :)

    0

    0
  30. Rooney says:

    BODOH..

    PAKAI tudung itu bukan nya paksaan, dan adalah atas kerelaan hati.

    Kalau pakai tudung tapi mulut macam celaka baik la buka tudung kan?

    Kalau pakai tudung tapi kejap pakai kejap bukak baik lah bukak terus kan?

    Kalau pakai tudung tapi tak ikhlas, baik lah buka tudung.

    Conclusion: Tunggu dah kaya, kahwin dengan Dato / Tan Sri, duit dah banyak baru pakai tudung. Contohnya Sharifah Aini, Siti Nurhaliza, Normala Samsudin dan sebagainya dik.

    0

    0
  31. emma says:

    mmg bukan paksaan tp itu peraturan Tuhan.. wlpn trpksa tp buat jg, kalau x sampai bila2 pn mcm tu jugak. paksa diri untuk kebaikan diri sendiri adalah lebih baik daripada menyesal di kemudian hari kerana x buat suruhan Nya.. ini berdasarkan pengalaman sendiri v.v

    0

    0
  32. kitaro says:

    woi gigi emas. ini perkara basic la. back to agama. x payah ko nak bersyarah kalau agama pun ko x lepas. damnn!!!

    0

    0
  33. mak raja ema says:

    aku tak paham ape punca org yg pernah bertudung tiba2 xnak bertudung? dulu aliah lee..skang alhamdulillah da sedar diri..pastu wannorazlin ni ha makcik ni plak…org2 muda tgh sibuk nk berubah kpada lebih baik yg tua plak sebaliknya…

    last… aku paling xsuke artis yg bodoh bg jawapan yg bodoh dengan lagak bodoh sombong..dah tahu x berilmu tutup je la mulut tu!

    0

    0
  34. kak jemah tepi laut says:

    Mungkin ni lah balasan Allah terhadap anak derhaka mcm dia ni.. Wallahualam..

    0

    0
  35. abu says:

    bertudung pon kene tgu iklas..geli betol… kalau bertudung tapi hati x ikhlas, sekurang2 nye xde la dapat dosa tunjuk rambut… jawapan cam salamiah hassan.. ceh..

    0

    0
  36. eja says:

    pemakaian tudung adalah wajib, xde istilah rela atau pakse… kata pun menutup aurat adalah wajib… so mane dtg pakse rela,ikhlas atau x nie eh… adehhh

    0

    0
  37. jat says:

    bertudung bukan paksaan?what a funny person.biler cakap main lepas tanpa cukup ilmu…camni la jadinya

    0

    0
  38. Safi says:

    aurat wanita adalah seluruh tubuhnya (termasuk rambut) kecuali muka dan kedua2 tapak tangannya… renung2kan ya….

    0

    0
  39. halimah jongang says:

    limah ase dulu mase gemok dia lagi comel..skang muke dia mcm ahli sihir pulak…dulu elok2 pakai tudung skang bangga gile x pakai tudung pehtu org dok puji kata cantik la apa la..btudung tu wajib la bukan pasai kena paksa ka apa ka..bodo la dia ni..maafkan limah kalau ada yg x suka dengan komen limah ni..bye

    0

    0
    • kha....khhaa........khhhhaaaaaaa.......... says:

      ha..ha..haaaaaaaa…khaaa…khaaa..khhhaaaaa…khe…khe…kheeee…. kelakar betul komen kau ni…ada2 jelh……..tk baik kau tau….apapn buat aku gelihati tk henti2….dh kira lawak tu…teruskn………..kha…khaaa.. khhhhaaaaaaa…………….:O

      0

      0
  40. Mawar Merah says:

    Ya Allah…!!! dah takde rupa wajah asal Raja Ema yg ku minat dulu lagi dah.. dulu Raja Ema terkenal dgn wajahnya yg comel, manis dan lembut.. tambah pula dgn suaranya yg manja… memang sgt cantik…. tapi bila tgk gambar ni…… eerrrrmmmmmmmm……. frust +” kenapalah gi ubah muka”?????

    0

    0
  41. pemerhati says:

    nanti bila mati jawabla….nak bertudung kena ikhlas…
    biar dia perasan yang dia lawa…..nak tangkap datuks….datos…kot..
    sesekali tengok mcm neelofa pun ada…..
    so neelofa, when you turn 40s…this is how you’re gonna look…
    raja ema dari dulu pun mmg tak pandai, bila dah tua pun masih tak pandai…kesian!

    0

    0
  42. Anonymous says:

    SEBAGAI ORG ISLAM KITA WAJIB TUTUP AURAT..WALAUPUN X RELA ATAU TERPAKSA KITA WAJIB TUTUP AURAT..SEMOGA ALLAH TUNJUKKAN JALAN UNTUK DIA =)

    0

    0
  43. AKU says:

    makcik emma…cuba makcik bagi stetmen macam ni ” terimakasih ada yang prihatin mengenai penampilan saya..insyaallah saya akan cuba berubah kepada yang lebih baik..doakan saya”…ni tidakkk…stetmen nampak sangat la umo tua…tapi …emm..sendiri mau ingat…

    0

    0
  44. Anonymous says:

    pls la.. standard jwd soklan mcm bdk 10taun.. adik aku umo 10 taun pon reti jwb tudung tu wajib… memalukn btoi la hai…

    0

    0
  45. sukahati says:

    sukahati la dia la….kita jaga keluarga sendiri dah….suka sgt menyibuk hal org..lantak la…puiiihhh…

    * mesti org ada org nak komen komen aku ni….sapa yg komen mesti jiwa dia kacau…hahahahahahaha…..*

    0

    0
    • Anonymous says:

      tak salah kan kalau nak menegur sesama islam..? melainkan yg ko ni bukan islam.. aduhhhhhhh.. kacaunya jiwa! ahahahaha..

      0

      0
  46. tua muda says:

    aneh kerana dia nampak sangat muda sekarang. ingatlah usia kita semakin bertambah, kenapa pula ingin kelihatan seperti usia duapuluhan, zaman itu telah berlalu.

    0

    0
  47. toknekpiah says:

    Ni semua artis2 yang bg statement tutop aurat bukan lah paksaan.. korang ikot ajaran Sister In Islam keeeee?????

    0

    0
  48. Anonymous says:

    Kubur kata mari rumah kata nanti…. Sedar lah diri tu bole jady nenek….
    Blum puas agi ke ko tym muda2 dulu…

    0

    0
  49. nek tipah says:

    Err.. nenek..nenek.. nak bagi tau kt nenek ema .. nenek cuma tau.. kita x boleh paksa orang masuk Islam.. tapi tang tutup aurat dan urat rambuutt.. tu.. kalau kita x paksa masakan kita nak biasa.. biarpun paksa rela..akhirnya akan terbiasa dan membawa ke syurga.. kalau nak tunggu rela… maka.. masa waktu kapan jenazah je waktu kita rela.. pasai masa tu kita dah x boleh nak nepis makcik yg kapankan kita tu..maka relakan je le.. sekian dr nenek yg kutuk alia ni..

    0

    0
  50. biskut hupseng says:

    ni bukan zaman kamu da lah raja emma oi…statement mcm bdk bru nak up..
    kalo kamu tu mualaf lain la ceritenya, teguran sesama manusia tu haruslah diamik +ve bukan sbb suka jaga tepi kain org,tapi tu da kewajipan….

    ikhlaskn la dri ke jalan Allah s.w.t sbb tiada yg kekal ats dunia ni…

    0

    0
  51. miera says:

    kementerian kesihatan tak pernah pun luluskan suntikan vitamin C. apecer?

    0

    0
  52. Adieq says:

    napa muka dia cam lain ja?xmcm rupa dia dh aku tgk..entah laaa

    0

    0
  53. KUKI says:

    lame menyepi…
    keluar je..wat statement tahap bangang

    0

    0
  54. LULU LALA says:

    jawab la nanti kat Allah kat hari pembalasan mcm tuh ‘ sy da bertahun2 tak pakai tudung’ … … pakai tudung ni mana bole tunggu nak ikhlas ke ape ke … wajib pakai je la .. ape la yang susah .. tak paham akuuuuu…

    0

    0
  55. antamaulana says:

    apakah ketahian statement ini? Aptb

    0

    0
  56. nyampah tgk neelopak says:

    “Saya tidak mahu sekadar bertudung saja tapi pakaian tetap mengikut bentuk badan, menjolok mata atau bertudung tapi masih mendedahkan sebahagian rambut.”

    ok d.ct, take action k! hahaha…

    0

    0
  57. No One says:

    bangga & megah bgtau org yg ko tu dah lama x bertudung..
    klu bgtau semua org yg ko tu kekal bertudung kan lagi manis…
    umur makin lama makin tua makcik ema oii…bukan makin muda…
    beringat2 la…

    0

    0
  58. nur says:

    Semua org adalah sesat sehingga diberikan hidayah oleh Allah…mintalah pada Allah agar didiberikan hidayah oleh-Nya dan kita semua pula ditambahkan keimanan….Allahulam…

    0

    0
  59. dentomet says:

    kalau dah Allah kata menutup aurat itu wajib. perlukah ikhlas? kalau pakai tudung sbb suami suruh tak ikhlas ke? tak dpt pahala? berdosake?
    haih.. sebab tu kena p mengaji. menuntut ilmu itu wajib. menegur diri sendiri jgk ni. :-(

    0

    0
  60. Raziff says:

    Al-fatihah… Seingat sy arwah ibunya mninggal sedih je umpama hidup sabatang kara.. Ank lupakn ibu sbb kwin ngn org kaya.. Tgk ap jd dgn dia ni skarg,bangga sgt ke x pakai tudung seksi2 segala bagai (refer statement dia).. Klau saya la,saya xkn cari istri yg mcm ni..

    0

    0
  61. amina says:

    bertudung itu “satu kewajipan bkn satu kerelaan” ke atas wanita yang beragama islam….kalau nk bagi statement pn fikirlah btol2,jgn main bedal je…

    0

    0
  62. mikaela says:

    Ingatkah semua
    Hari tua pasti menjelma
    Detik waktu yang laju
    Pantasnya tak akan menunggu

    Begitu usia
    Makin hari makin meninggi
    Siang malam berganti
    Yang pergi tak berulang sekali lagi

    Begitu cepat putaran masa
    Terkadang tanpa pun kita sedar
    Siapa yang lebih bersedia
    Dialah yang selesa

    Tua mengejar
    Pasti tiba masanya
    Kau merasa
    Hidup tak segagah
    Waktu remaja
    Di mana tenaga
    Menyala-nyala
    Di hari tua
    Makin terpadam semua

    Tua mengejar di mana kau berada
    Tak berbeza semua kan merasa
    Itu hakikat tak bisa hindari
    Walau seinci bersihkan diri
    Sebelum terlewat nanti

    Hey kawan semua
    Aku cuma memberi pesan
    Andai cukup bekalan
    Tak mungkin kita kehausan

    Usahlah menunggu
    Uban memutih di rambutmu
    Cepat-cepat berilmu
    Semoga tak menuju di jalan buntu

    0

    0
  63. mamaku says:

    tiada paksaan dl beragama bermaksud, tidak blh paksa org kafir masuk ISLAM.. tp once dah ISLAm wajiblah kita ikut apa saja saranan AlQURAN dan AL HADITH….
    kesian.. makin tua makin tak de arah….berangan nak muda semula.. seelok2nya belajar la.. semakin lama kita belajar, semakin byk yg kita tak tahu sebenarnya… apa la nilai seorang ISLAm jika tak tahu n tak paham apa2 pun pasal agama??

    0

    0
  64. oct1883 says:

    ala.. sedangkan kewajipan jaga arwah mak dia pun dia abaikan, ni kan pulak kewajipan pakai tudung…

    0

    0
  65. Mak jemah pemalu says:

    Nape gambo yg kedua. Mcm org tgh tahan napas jek…mcm idung kembang nak cover xnak bagi npk kembang…

    0

    0
  66. inoue says:

    teringat kata2 UAI….ibadah mesti dipaksa…drpd paksaan pasti akan timbul keikhlasan…nikmatnye pasti akan dirasa…insyaAllah…

    0

    0
  67. Lagubestbest says:

    Kesian raja ema, masih belum dapat nur.

    0

    0
  68. haH? says:

    sapa raja emma?????

    0

    0
  69. tengku.intan says:

    maikcik ema sentiasa berwudu’ ya…sebab tu maintain cantikkkkk…huhu

    0

    0
  70. si meon says:

    makcik ema amalkan air wudu’ ya

    0

    0
  71. mas says:

    rasenya lebih diam..dari wat statement mcm tu..kan da kena kutukk!!!sendiri mau ingat lah…………..

    0

    0
  72. musykilny aku says:

    terima kasih kak raja ema, kerana merungkaikan kemusykilan saya. lepas ni adik2 tidak perlu risau lagi pegi sekolah pakai boxer (sbb malas), bila cekgu marah cakap direct ngan cekgu disiplin “kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu”. kalau nak pasang tinted gelap gile vavi pn pasang je. nanti cakap ngn abang trafik tu “kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu”. mat2 rempit pn bole gune stattment yg same kalau kena tahan polis. terima kasih kak raja ema, terima kasih zed zaidi, terima kasih artis malaysia!!!
    -tentu malaysiaa akan jadi negara yang ‘aman damai’ pasni..

    0

    0
  73. insan kerdil says:

    Hidup didunia ni x lama mne pun.. Apa yg pasti, samaada dgn rela hati atau tidak..satu mse nnt kita akan dijemput olehNya…hanya bekalan amalan yg akan kita bawa bersama..

    0

    0
  74. Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

    eleh ema jangan peduli lah dengan isu yg remeh temeh ni meluat pulak minah jambu dengar lah !!!! peduli kn dengan kate orang2 yg tk boleh tengok orang senang ni huh !!!!! yg nk cantek sekarang ni ema kannnnnnnn yg dorang2 ni sebok2 nk buat happe !!!! isu tudong lagi ?????????? eeeeeeeeeeeeeeeeeee meluat nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ngan orang2 niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii benci betol lah !!!! sebokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ngan isu tudong meluat meluat meluat huh !!!!!!!!!!!!!! dia punye suka lahhhhh nk buat ape pon !!! nk cuciok botox ke nk buat idong ke nk kasi ketat bawah ke ni semua comment lahhhhhhhhh !!! sori kalau speling minah jambu tk betol …. orang dulu2 sebelom ada botox dorang pon cocok susok !!!! nk susok ape semua ada !!!!! tkde ape2 ponnnnnnnnnnnnnnnnnn !!!! sekarang ni aje isu kecik di remeh temeh kn kasi besar macm sial !!!!!!! ema u tu muda lagi ok cantek2 kn diri u tu untok suami n cantek untok diri sendiri jangan peduli orang lah !!!!! nyampah pulak !!!

    0

    0
  75. Kentot busuk. says:

    Kena relahati pada suruhan Tuhan..?
    Dahsat ko ni… tunggu bertudung dengan kain kapan la kiranya yek Nek Ma..?

    0

    0
  76. Anonymous says:

    Salam, maksud tiada paksaan dalam agama, terpakai dalam keadaan, utk org2 yg bkn islam untuk memeluk islam, tiada paksaan disitu, bukan terpakai dalam hal2 yg wajib dalam islam, contohnya menutup aurat, tutup aurat itu wajib, suka atau tidak kena buat, jika x buat hukumnya berdosa.. Mungkin para alim ulama boleh tarbiah sikit2 artis2 malaysia ni supaya jgn buat kenyataan tentang hal agama yg kemudiannya memalukan diri sendiri..

    0

    0
    • sha says:

      kalau para ulama tarbiah pun.. mesti ada yg akan komen.. pemimpin kita pun banyak yang dedah2 sana sini… kubur masing2.. itu hak saya… bukan nk negative thinking.. tp lately tgk artis malaysia ni kalau red carpet mmg nk kalahkan artis hollywood… so dia just x pkai tudung tu maybe dia rasa better la kot.. tah apa2 aku komen ni

      0

      0
  77. Anonymous says:

    raja ema…apa pencapaian awak dulu? nanyi pun hampeh, suara tak ke mana…. ni tiba-tiba kuar cover majalah nape? mimpi nak buat come back? ha..ha..ha….i pun tak teringin beli NONA…..

    0

    0
  78. peace says:

    Nauzubillah………manusie akhir zaman……moga cepat dpt hidayah Allah…..sblm nafas terakhir…..

    0

    0
    • tk sangka blog gosip ramai mulut naga yg warak!dashyat jg eekkkrrr........ says:

      ya Allah…manusia akhir zaman…tk sangka ramainy manusia yg suka cepat menghukum dn menilai orng lain dr luaran dn hnya trsalah kata2 saja pd pndangan mereka….tk sangka jg bnyk manusia yg dekat gan agama suka keluarkn kata2 hina dn pndang rendah pd seseorng…..kau sedarknlh mereka2 ni yg mulut dn hati penuh ada agama ni kononny jg dn yg mulut “naga” ni… beri mereka keinsafan bertaubat jg dr suka pandang rendah dn suka menghukum orng yg teranianya ni….amin…(he…he…heeee…jgn marah…aaahhh….hnya musssshkil dn dr insan2 musafirrrrrrr…..)

      0

      0
  79. cik cik says:

    cuba tgk gambar raja ema ni tahun 1994 (setahun lps kawen dgn sheqal)
    skrg cantik gileee..kalah masa dia muda dulu

    http://mediamalaya.com/flashback-raja-ema-bersama-sheqal/

    0

    0
  80. tasya says:

    Perkara yg paling jauh drp kita adalah MASA LALU, kerana walau kenderaan apa pun yg kita naiki, kita x akan pernah dapat kembali lagi ke MASA LALU kita, Dan perkara yg paling dekat dgn kita adalah MATI, kerana setiap detik masa kita berjalan di atas dunia ini, kita semakin menghampiri hari kematian kita…Renung-renungkan dan Selamat Beramal… :-)

    0

    0
  81. nak suntik sebab demam pon haku takut.. says:

    “Semoga Raja Ema akan dapat membuat comeback di dalam industri hiburan tanah air. Pasti ramai yang merinduinya kelibatnya.”

    No Nara Noooo……. tak buat comeback pun tak apa…. selama dia tak muncul2 ni pon rasanya tak kehilangan apa pun industri kita…….

    Buat makcik emma…… kalu rasa2 da banyak sgt duit, tak payah suntik sana sini, kubur tetap menanti… baik la buat amal jariah, sedekah kan utk anak2 yatim ker… ada gax faedahnya…..

    0

    0
  82. mak esah cun says:

    menutup aurat itu wajib..so, mmg kene paksa buat perkara wajib spt yg termaktub dlm Al-Quran dan Sunnah..
    ‘tiada paksaan’ tu merujuk kpd mereka2 yg kafir, tiada paksaan utk mereka memeluk islam..
    semoga makcik raja ema ni diberi hidayah sblm meninggal..

    0

    0
  83. SOPHIE says:

    adoiii ustazah- ustazah yg bagi komen diatas ni..
    semua mmg confirm bertudung ke??11 ( konpius )..
    kalau btl dia tak bertudung.. artis2 lain yg dibanggakan,cth pasha sandha,nora danish,dll.. bertudung ke???
    kenapa tak beri komen2 yg sama utk diaorg..adoii nye pn..
    sama je dosa nya, so don’t blame sorang artis yg tak bertudung..
    padahal ramai lg artis yg korang sanjung2 tu tak bertudung..
    peaceee… v

    0

    0
    • rupanya rupamu says:

      “kalau btl dia tak bertudung.. artis2 lain yg dibanggakan,cth pasha sandha,nora danish,dll.. bertudung ke???”

      cik SOPHIE oi… bukan tak nak komen sbb mrk tak bertudung… tp mrk blum buat statement B****H mcm macik ema buat tu hah! kalu artis2 yg awak maksudkan tu buat statement yg sama…. kompem tak terlepas gax oleh ustaz/ustazah kat beautifulnara ni….

      Jgn risau erk….. kami tak kan berat sebelah kalu nak bagi teguran pada artis yg buat statement mcm macik ema buat …… “Bertudung bukanlah satu paksaan kerana kita perlu dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan itu.”……

      0

      0
  84. takde nama says:

    bila artis MALAYSIA makin bodoh berkata2……
    sbb tuh jadi artis…

    0

    0
  85. Anonymous says:

    Org tak marah artis tak bertudung tapi org marah kalau dah buat salah dok defence diri lagi dan bg komen2 tak pakai fikiran. Tu je rasanya.

    0

    0
  86. Julia N says:

    buat hidung x ingat…muka lain sgt dah berubah…statement mmg bodoh habis..inilah artis2 malaysia..

    0

    0
  87. tak suka iklan dah klik x tapi appear gak bnyakkali says:

    bang nara, boleh tak iklan tu kalau kita dah klik x sekali tak yah appear dah.. rimas lah kalau ada iklan muncul berkali2 walau dah kita tak nak tengok . susah nak baca blog nih

    0

    0
  88. namaqu lisa says:

    untung la ckap macam tu… ye la ajal jauh lagi kan tu sebab leh ckap mcm tu! lau ajal dah dekat tu comfrim aku ase tubuh die dari atas sampai bawah fully…. xkesah la weyhhhhh pandai pandai ko la!

    0

    0
  89. loratadine says:

    boleh ea ckp bertahun-tahun xpkai tudung???

    0

    0
    • Anonymous says:

      mesti menyesal kawin ngn syekal sbb kena pakai tudung kn. bila dah bpisah….buangla tudung…elk sngtla tu… tp kn masa mak dia sakit pun x jenguk kan. adoi anak oiii derita hingga akhir.

      0

      0
  90. emma emmut says:

    Bila tgk muka dia mcm org bodo, bila bagi statement memang sah bodo piang. Lupa lak, makcik ni memang sekolah x abis pun.

    0

    0
  91. mira says:

    menutup aurat itu wajib..dan rambut adalah antara aurat tersebut..walau terpaksa kita kena tutup juga..menutup aurat adalah salah satu tanggung jawab sebagai umat Islam..TANGGUNG JAWAB..sama ada rela atau terpaksa..Allah yang menentukan dosa dan pahalanya. Heran juga statement hendak lah RELA HATI hendak menunaikan kewajiban tersebut..sedangkan menerima kematian pun kita seolah2 terpaksa..tp kena juga rela kan..adui..dalam hal ni jauh lebih baik siti nurhaliza..walaupun menutup rambut separuh sahaja..

    0

    0
  92. Memek suhaiza x nak bermadu tp rampas laki org x apa says:

    Alahai cik mira ooiii…. tutup rambut separuh mcm tok ti tu pun dikira x tutup aurat juga. Apa yg jauh lebih baiknya. 2×5 je ngan x pakai tudong. Pulak tu buat fesyen jadi ikutan org ramai.

    0

    0
  93. ada aku kesah says:

    apo ko bondo yg ko meroyan ni makcik emma.dulu muka bulat skrg…lonjong Isu tudung jgn la dibuat main2…seolah2 mempersendakan hukum Allah.

    0

    0
  94. sainarian says:

    Weh..bg statement tu biar ada ilmu la wahai artis!! Bodoh!

    0

    0
  95. zam says:

    sebagai seorng wanita islam yg tahu hukum hakam wajib menutup aurat
    statment anda ianya bukan paksaan menampakkan kebodohan serta kejahilan anda terhadap agama

    0

    0
  96. raihan says:

    ehem.not bad gak raja ema ni. bertudung x wajib ye ?? tapi tutup aurat tu wajib. pandai2 lah kau adjust pakaian kau supaya boleh tutup semua aurat kau. erk, kau tahu ke aurat perempuan tu yg mana? nampak gaya mcm x tahu.

    0

    0
  97. wuxia says:

    cantek..tp x secomel dulu… syg bertambah syg.. pegangan beliau juga sudah tersasar…semoga diberi hidayah olehNYA..Amin

    0

    0
  98. ruby says:

    saya harap raja ema akan ‘kekal’ jelita hingga ke akhir hayat…..keh3

    0

    0
  99. schienta says:

    ..bukan ker dulu dia x ambik kisah pasal arwah mak dia????

    0

    0
  100. nanaj says:

    bertudung bukan paksaan tapi ia satu kewajipan…sekian tq

    0

    0
  101. jas says:

    Bertudung itu memang dah termaktub dalam Al-Quran tetapi siap kite untuk menilai org, Sudah tertulis di dalam AlQuran hanya ALLAH sahaja yang menilai baik buruk nye perlakuan kite.

    0

    0
  102. Zul says:

    Tudung buat yang muda nampak mcm makcik, sedondon aje semua yg pakai tudung macam pekerja kerajaan wakakakkaa! Kalau Raja Ema pakai tudung, muka jadi tawar 50% ; kalau nak cantik pakai tudung kena makeup tebal, belit sana sini baru la nampak ke-bandar-an sikit , kalau tidak KAMPUNG, tambah dgn tudung depan keras mcm maid Indon,benci betul aku tgk!

    0

    0
  103. Islam semakin fanatik says:

    Dalam quran tak kata tutup kepala! Kau baca la banyak2 kali. Arab mental sudah pesongkan bg kena dgn adat dia.

    0

    0
  104. nanarisa says:

    ko ingat ko x pakai tudung ko cantik meh?? muka macam nak bg penyepak jer

    0

    0
  105. nanarisa says:

    ko ingat ko x pakai tudung ko cantik meh?? rase mcm nk bg penyepak jer,,

    0

    0
  106. wardin says:

    Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, Rasulullah S.A.W bersabda:

    “Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. MEREKA INI TIDAK AKAN BOLEH MASUK SYURGA, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian.” (Hadith Riwayat Muslim)

    0

    0