Written by Bella | July 27th, 2016

Penyanyi rap Altimet tidak perlu diperkenalkan lagi didalam industri nyayian tempatan, boleh dikatakan karya-karya Altimet sering mempunyai mesej yang tersirat dan cukup mendalam maksudnya.

Terbaru, Altimet mendedahkan beliau ada mencipta beberapa lagu berbentuk sindiran kerana merasakan sudah tiba masanya untuk menegur sikap dan mentaliti masyarakat Melayu.

Saya sengaja mencipta beberapa lagu berbentuk sindiran kerana merasakan perlu menegur sikap dan mentaliti masyarakat kita dalam perkara tertentu.

Tetapi saya bukannya ingin menghentam secara terang-terangan sebaliknya secara sindiran dan kiasan yang lebih halus. Harapan saya agar mesej yang ingin disampaikan diterima sekaligus memberi impak positif.

Lagu-lagu berkenaan akan dimuat kan dalam album terbaharunya. Bercerita lanjut tentang album terbaharunya itu, Altimet berkata, beliau telah menyiapkan sembilan buah lagu yang memperlihatkan karyanya itu bebas daripada sebarang konsep dan genre tertentu.

Altimet bakal melancarkan album berkenaan pada 27 November depan bersempena dengan hari jadinya.

Mungkin Altimet sudah bosan dengan sikap sesetengah masyarakat kita yang kadang kala agak menjengkelkan. Kalau hendak tegur secara direct memamg susah hendak diterima bukan? Bagus juga untuk masukkan kiasan dan sindirian didalam lagu..

Sumber Berita : mStar Online

22 responses to Saya Sengaja Cipta Lagu Berbaur Sindiran Kerana Ingin Tegur Sikap Dan Mentaliti Orang Melayu – Altimet

  1. jemah says:

    keep it up Altimet

    0

    0
  2. Zain says:

    buat lagu sindir wanita tudung pakai legging..,,

    0

    0
  3. melati says:

    Nk sindir org Melayu ..???? …sendiri pun tk cukup makan..!! kalau ko Kumpulan K.POP kew satu Dunia kenal ,boleh lew sindir…., ni awak sendiri pun tumpang selit skit2 kt Penyanyi terkenal…hahahahahaha..Melayu2 yg tk berjaya & Bodoh Melayu2 yg pakai Myvi kuning tayar terkankang tu..!!! hmmmmmm..

    0

    0
    • Mohd Syafiq bin Jabaruddin says:

      Orang kaya je boleh bagi nasihat? Melati ni mesti agama scientologi ke mormon ni.

      0

      0
  4. saya says:

    Please buat lagu sindiran wanita suka pakai tudung tapi tuck in baju sampai nampak bentuk v dan kejap pakai tudung, kejap tak pakai tudung

    0

    0
    • gunting says:

      wey…buat laaaa..aku suka..jahanam pompuan mcm ni,selfi buat mulut moncung la,tonggek2..lipstik dh mcm setan aku tgk..paling sedih..y abru2 insaf pkai tudung ni..solat nye idok…huk huk huk..bukan tuduh tp depan mata..nk suh aku tegur, memg x la..kau tu dh tua…!bangang…pkai tudung sbb trend..artsi plak sbb nk jual tudung

      0

      0
    • kentut taik nasi lemak dalam belon says:

      yeee betul tuuu…orang macam tu kita letopkam jeee kentut taik nasi lemak dalam belon..
      bagi sedar…bagi bau

      0

      0
  5. Cendol says:

    Sindir jeee. Direct pun pun takpe. Gua kebal boleh buat muka seposen. Sentap2 tak main lah. Layan je ahaha ::))
    Cuma kalau org yg bukan mcm gua ni payah nak hadam kalau kena sindir. Silap habulan org yg kena sindir histeria haha

    0

    0
  6. nyah says:

    macam la kau tu bagus ghhhakkk tuiiii

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Sindir Che Ta…meluat aku tengok. Bakat nan hadoooo!!!

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Dia sindir bukan sebab nak jatuhkan melayu.Kadang2 memang orang kita suka melebih2.Pantang orang nasihat sikit terus cakap “macam la kau perfect sangat nak nasihat orang”.Manusia, kalau orang yang nasihatkan kau tu kurang cerdik etc tapi selagi yang dia nasihatkan benda baik kita boleh ikut.Kalau nak tunggu orang perfect nasihat kau,sampai mampus pun belum tentu ada sebab manusia semua tak perfect

    0

    0
  9. gunting says:

    aku nk tulis kt facebook takut ade y trase hati,marah..aku takut semua tu..tp dlm hati aku selalu nk je kata m komen kt status org yaku xsuka post dia tu…mcm semalam ada org tulis..semoga dia istiqamah buat posa 6…alaaaaa..tlg la..ibadat tu buat diam2 je la,xpyh nk bgtahu org!satu lagi ni,xkira laki pompuan duk berdoa kt facebook lagi2 doa kt mak ayah dia…doa je laa lepas solat tu puas ckp kt ctu..apa motif entah!xfaham…sorry eh,aku buat luahan ni…hmmmmmm…

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      ramai yg faham perasaan tu..
      tp x leh nk komen sngt…sbb nnti ramai geng2 camtu gak akan sentap lebih woo..
      sebab geng yg attention whore ni mmg kalau sentap…fuhhh…
      mau die marah sampai ko tua beb..

      0

      0
  10. Rokiah says:

    gunting..
    I feel u la..tak suka org post acah2 alim..puasa 6..solat duha dan mcm2 lgila..
    Bole jatuh riak kut kalo tak kuat iman tu..tpi cuba tahankn diri nk bersngka baik jela..mybe diorg post dgn harapan org lain pun buat bnda baik yg sama ?

    0

    0
  11. Dastar says:

    sebenarnya lagu2 berbentuk sindiran dan nasihat ni dah lama ada dalam sejarah seni negara. kalau rajin gi arkib or dgr radio klassik tau le. cuma sedekad dua ni penuh dgn lagu2 cinta yg konsep n mesejnya sama saja…(tak ada mesej).
    bagus gak la altimet warrior nk buat.

    0

    0
  12. noon says:

    biasalah melayu urban rasa diri tu bagus.
    mentaliti apa yang ko nak sindir tu?
    aku lagi menyampah orang melayu agama islam tapi masih lepak kat nite club, gi konsert n sebok nak jadi penyanyi.
    tukar nama nak glamer masuk kubur nanti ada ke peminat nak doa …’semoga Allah ampun kan dosa Altimet..’….xde dalam senarai duh…

    0

    0
    • Mohd Syafiq bin Jabaruddin says:

      Dia sindir orang sombong macam awak. Sombong sampai hukum agama pun dibuat main.

      0

      0
  13. X says:

    Buat lagu sindir drama melayu kisah asyik kemaruk celah kangkang dan artis melayu mengalahkan Selena Gomez.Sindir juga ustaz2 yg takut sngt ngan Selena Gomez.Asyik kondem melayu je.cari duit sindir melayu,pastu marah melayu tak mau dengar rap kurap.

    0

    0