Written by Bella | November 30th, 2016

Agak kecoh sebentar media sosial baru-baru ini dengan isu Janna Nick yang dikecam “mat saleh” kerana meninggalkan komen “body shaming” terhadap seorang artis Hollywood iaitu Ruby Rose. Janna mengkritik badan Ruby Rose terlalu kurus dan ia mengundang kemarahan peminat artis antarabangsa itu yang menganggap ia sebagai satu “penghinaan” kepada artis pujaan mereka itu.

Sedar kelakuannya yang memberikan komen tentang fizikal seseorang itu kurang sopan, Janna telah membuat permohonan maaf secara terbuka.

Saya minta maaf di atas kebodohan saya. Saya sudah lama mengikuti Ruby Rose di Instagram dari zamannya berisi hingga kurus. Saya sendiri tidak tahu wujud terma ‘body shaming’ iaitu komen atau sikap negatif terhadap saiz dan berat badan seseorang sedangkan saya tidak bermaksud apa-apa.

Komen itu sebenarnya saya tulis sejak lima bulan lalu. Tapi apabila Instagram mengemaskini sistem, komen saya secara automatik dilihat individu yang saya ikuti di laman bergambar berkenaan. Sebab Saya pun awalnya tidak tahu budaya orang sana berhubung komen fizikal secara terbuka adalah sesuatu yang dianggap menghina.  Saya sendiri ramai memberi komen ‘gemuk’ tetapi saya okey saja.

Sebagai manusia saya tidak lepas melakukan kesilapan. Kalau pandai sangat, saya mungkin sudah jadi doktor. Kini saya tahu ‘body shaming’ itu tidak elok.

Janna pada masa yang sama berharap agar artis Malaysia lain tidak terkena tempias kerana kesilapan yang beliau lakukan. Menurutnya, beliau tidak mahu orang lain mempunyai persepsi negatif terhadap artis tempatan.

Saya minta maaf kalau komen ditulis untuk Ruby itu buat semua sakit hati. Tetapi jangan babitkan artis Malaysia yang lain kerana saya seorang saja yang bebal.

Tegurlah, saya boleh terima dengan hati terbuka. Kita manusia boleh tahu membezakan perkara positif dan negatif.

Kesilapan lalu mengajar kita untuk menjadi lebih baik pada masa hadapan. Kini Janna sudah tahu apa yang beliau lakukan itu agak tidak sopan dan tidak menjaga sensitiviti pihak lain. Harapnya perkara ini tidak akan berulang lagi dan menjadi pengajaran buat orang lain.

Sumber Berita : BH ONLINE

46 responses to Saya Minta Maaf, Kini Saya Tahu “Body Shaming” Itu Tak Elok – Janna Nick

  1. minah jambu shameless says:

    aku x minat artis malaysia tp ni kali pertama ak salute ngan sikap si janna ni. suka sikap rendah diri dia. x mcm artist lain. bajet hebat konon

    101

    0
    • Anonymous says:

      cuba minah salleh tu cakap ‘when are you going to cover your aurat’. ko pun x suka kan. pikir dulu sblum komen.

      5

      8
  2. Cleopatra says:

    Sometimes it is better untuk diam daripada bersuara sekiranya statement kita itu boleh menimbulkan kemarahan orang lain, in this case salah Jannah jugak, cuba kalau netizen komen macam tu kat IG u mcam tu, confirm memang naik hantu laa fans2 u kan, hence the rules goes a same ways darling, do something more beneficial and intellectual supaya orang akan respect pada kita, maklum la dalam zaman millennium ni ramai yang so called celebrity kat Malaysia buat benda yg seolah2 otak mereka tak dapat berfungsi dgn baik…

    p/s: Jadi public figure nie biarlah nampak MAHAL and EXCLUSIVE sikit sebab anda menjadi perhatian masyarakat saban hari, and jangan salah kan masyarakat sekiranya mereka melabelkan bidang seni ni “nasty” kerana anda sendiri dah menunjukkan interpretasi yang salah mengenai maksud industry seni itu sendiri…

    0

    2
  3. Aku says:

    Bagus Janna Nick ni. Mengaku silap dan meminta maaf. Syabas.

    59

    1
  4. Yekeni says:

    Tu pasallah. Orang melayu ni suka mengata, mengutuk secara public sehingga tak tau perlakuan begitu tidak elok. Tengok saja peminat2 yg setiap hari mengutuk. Dah jadi mcm perkara biasa gitu. Macam tak salah gitu. Bukan saja body shaming tak elok. Shaming pada dasarnya sendiri pun tak elok.

    Tak perlu pandai hingga boleh jadi doktor. Etiquette tidak hanya ada pada orang pandai. Asalkan ada otak, boleh berfikir etika yg mana elok, yg mana tidak.

    Ok? Set?

    9

    28
    • Anonymous says:

      ello..dia bukan kutuk..laen kali baca sampai abes..ko neh yg ske kutuk2!!

      26

      3
    • zeetajones says:

      sorry, i tak minat janna nick tapi honetly i tak rasa dia mengutuk.. maybe mula2 dia fikir nak bagi honest comment.. tak sangka pulak benda tu isu sensitif. biasalah, peminat2 artis hollywood lebih fanatic dari kita ni.. apa pun i really respect her sebab meminta maaf dan admit kesilapan dia. tak mcm certain artis tu, dah terang2 silap boleh tegakkan benang basah lagi.. contoh, isu kimK oleh seorg artis.. you guys know who..hehehe

      66

      0
    • Larat says:

      hello.. bukan melayu jer la yang suka mengutuk, nun kat US sana nun depa duk ngutuk 24jam sampai bunuh diri berlambak. Beretika bagai pulak.

      4

      1
    • Yekeni says:

      I am slim and tall. And my sis in law suka cakap makanlah lebih, kurus blah blah blah. Well, it’s because of my genes and high metabolism rate. I can eat as much as i can, sampai rolling2 pun susah nak naik badan. I went to the extend of consuming weight gainers, but badan tak naik jugak.

      But not once…. not once i said to her, ‘what about you? Pendek, gemuk. Kurangkan makanlah, exercise baru cantik.’ Pendek bawah 150cm. Gemuk melebihi my weight which is never over 50kg.

      But it seems, always orang yg gemuk ni suka sangat suruh orang yg kurus makan lebih. Mcm takde cermin gitu. Tapi rasanya tak ramai yg kurus kata, eh gemuknyaaaa, kurangkan makanlah….

      At least, slim and tall, you can cover up and still look good. But short and fat?

      Not once i said it to her coz jaga hati dia. But then again, i don’t care what people say coz im happy with whatever body weight im presently in. All i care is what my hubby thinks. He prefers me this way sebab, kalau i pengsan, senang sikit dia nak angkat. Taklah sakit pinggang dia. Dah tua kan…

      4

      1
      • Haktuih says:

        Apa yg ko merepek psl diri sndiri plak ni..lari topik btul

        0

        0
      • EPIC says:

        Calm down, child. They ain’t talking about you. And quit talking shit about your sister in law too. You ain’t better than she is, pretending to be hurt while throwing shade. I barfed reading your comment ’cause you’re tryna so hard to tell us, “Oh it’s not my fault I’m perfect and my sister in law is short and fat and my hubby prefers me this way ’cause I’m lighter and shit”. Bitch, please. Shut your face. Now I’m gonna calm down too ’cause reading your comment made me lose faith in humanity. Peace out.

        2

        0
    • aussie says:

      Pada kite xmengutuk. sbb org kite terbiasa suke beri kritikan..cthnye knp xkawin2 lagi.. kulit awk nmpak gelaplah.. kalo cerah sikit mesti cantik.. dll. itu dikira shaming puan2.. cume org malaysia sgt biasa bab2 shaming ni.. sdgkan bende ni kalo awk2 pergi atau bergaul dgn org luar negara. diorg xkn bg pendapat2 mcm ni. Pada mereka org2 yang mudah kritik wlopon pd ayat yg kononya sopan adalah “pembuli”.Amalan mereka asalkn kamu sihat dan gembira dgn diri kamu, kami turut sokong. Ini kerana siapa kamu nk judge atau beri pandangan untuk org berubah fizikal demi mengikut sedap mata kamu memandang? dlm diam2, perbuatan kamu boleh mempengaruhi seseorg secara xsedar..cthnya seorg perempuan gemuk, kamu katakan “kalo kamu kurus sedikit pasti cantik”. Perempuan itu pon balik ke rumah n makan pil kurus hingga mudharatkn dirinya. Nah panjang lebar penjelasan utk kaum2 mcm korang yg xphm maksud shaming.. maybe bile kamu kene macam tu dan yg lebih teruk baru kamu rasa. tgk bhs korang pon da taw…

      0

      0
  5. Dastar says:

    Well done, Janna. tak semua orang faham dan tak semua orang ada keberanian utk mintak maaf. keep humble and may u find success in your career.

    37

    1
  6. Anonymous says:

    Apa yg Janna komen pasal Ruby Rose tu memang betul. Kalau dilihat gbr artis barat tu dah jadi mcm tulang bergerak. Cuba kalau berisi sikit baru Nampak cantik…(oppppsss….lupa pulak pasal peminat Ruby Rose yg taksub nak lihat artis ni mcm jerangkung). Syabas janna nick sebab berani minta maaf. Bukan mcm sesetengah artis melayu bila dah buat salah terus pertahankan tindakan bodoh mereka…salah satunya adalah Fazura Kimak

    45

    1
    • Mercurious says:

      setujuuu

      9

      0
    • Sayakurussayafaham says:

      Cuba kalau Janna Nick komen “eww gemuknye. please kurangkan berat” kat ig orang berbadan besar. Surely akan kena bash. Samalah dengan situasi ni. Panggil orang kurus pun menghina juga. Body shaming = thinking that one type of body is better than another.

      9

      0
  7. too phat says:

    orang sana anggap body shaming kot. umpama komen dekat adele, please lose some weight. too fat.

    Janna, please lose some weight. too fat

    6

    2
  8. kintut tang idung says:

    mcm negara europe la, kalo kentut ikut muntut tu x apa bagi mereka, tapi ko kentut ikut mulut,itu adalah sesuatu yg biadap. u are rude katanya.. apa2 pon amekla ikhtibar apa yg jadi.. hrp pasni JN lebih sensitif dgn budaya org dan budaya sendri jugak..

    6

    0
    • Lorat says:

      eh takder maknanya… kedua2 pun biadap. Cuma bagi kita tak apa sendawa kuat2, tapi bagi mereka mmg la sangat rude. kentut pun rude.

      6

      0
  9. Dhia says:

    Pertama kali aku tgk komen artis mcm ni..dan aku terkejut sbb dia admit dia salah dan minta maaf secara humble…ok xpe janna kite semua pun pernah buat benda yg sama…kesilapan tu wujud supaya kita tak buat lagi…kalau sempurna sgt tak pernah buat salah tu namanya pelik sebab bukan manusia kalau tak buat silap..
    Lagi satu untuk yekeni yg komen atas ni tahniah jika anda x pernah buat silap termasuk yg like2 komen dia tu.

    11

    2
  10. macam-macam says:

    this is y i like janna nick…..very humble n cool….i will always be ur supporter no matter what people say about u……..salute…at least dia minta maaf n sedar salah dia..keep it up….lebiu janna =)…

    8

    1
  11. dekukeysah says:

    Takpela janna I tak rasa pun you mmg bermaksud nak sakitkan hati Ruby tu tapi seriously you tak tahu wujud term body shaming….

    13

    0
  12. gegirl says:

    mcm dah nk jd jantan plak jannanick nih..geli.

    1

    8
  13. lynn says:

    Tak tahu pasal body shaming????? :/
    Tapi dah minta maaf tu ok la tu.
    Pada yang kata dia bukan kutuk tu, ayat yang kita tip ni takde nada, so sebab tu kena hati2 sangat time nak type.
    Org baca nada salah abislah..

    3

    1
  14. xanadu says:

    habis kau ingat body shaming ni dekat malaysia or kat mana2 elok ke????
    kat mana2 pelusuk dunia pon kalau kau mengutuk fizikal org x kisahla body shaming ke face shaming jadah ke, xelok lah sengal.
    konon baru tau body shaming tu tak elok….wadehel

    2

    8
  15. neelofa says:

    bagus janna nick ni. FYI janna nick ni dulu budak MRSM dan Exam SPM, PMR, UPSR pun pelajar cemerlang. dia ni mmg ada class yg tersendiri.ni set set pandai cm neelofa la ni..

    7

    1
  16. respectlu says:

    lgi tambah suka i dgn janna ni. dah la sempoi, rendah diri mengaku salah. respect !

    6

    0
  17. xanado says:

    xperlu jadi doctor utk buktikan kau tu pandai.
    use your common sense lah! budak2 pon tau la beza mana elok mana x elok.

    1

    3
  18. Mumis says:

    Ko ni kenapa? Org pompuan kalau dikategorikan sebagai “hot” its actually very degrading. The remark is sexist. Ingat pompuan “item” ke??

    Please respect your mum!

    3

    0
  19. nyah says:

    bodo

    0

    1
  20. Anonymous says:

    hai janna..i like ur proffesionality..keep it up girl.

    1

    0
  21. cik bintang says:

    Its ok Janna.. takda spa yg tak lepas buat salah. setakat komen ja kot. kadang2 just kidding n kita x pernah anggap sesuatu akan berlaku bruk. everyone tak nak kan. kalau boleh nak baik-baik je.

    3

    0
  22. siti says:

    sebenarnya budaya barat tak kutuk artis macam kat malaysia. kalau puji mmg puji. kalau tak suka, dorg tak kutuk. mungkin tak follow

    2

    0
  23. Endek says:

    Betul tu maleis malayu mcm haram kalau nk mulakan bersembang. PALING AKU TAK BOLEH BLAH SOKLAN “MAKAN SORANG JE” TIME AKU KAT PANTRY OFFICE. “TAK LAH. AKU JWB MKN DGN TUHAN!”” BANGANG BERTEPU-TEPU DAH TENGOK ORG SORANG. Cari la soalan bijak sikit. MAKAN RAMAI2 NAK BERGOSSSIP JE LA TU BEREJAM-REJAM. DUIT GAJI JLN..TU PUN NAMA REZEKI HARAM TAU..

    4

    1
    • meleis says:

      itu cara org maleis nak beramah mesra. macam tgk jiran siram pokok, kita mesti tegur “siram pokok ke makcik”. itu nama nak bermesra. bukan sebab tk nampak org tu tgh buat apa. bodoh mung ni. mana dtg ntah. tu nasib baik org nk tegur ko kat ofis. eh opss patut la mkn pun sorang2. tkde org nk kawan la tu. dah perangai mcm kera dlm hutan

      4

      0
  24. Gitrud says:

    Steady je la JN. Org amerika rata2 gemok memantul2…sampai doktor pun kena desak dgn government utk naikkan tahap ideal badan. Contoh tipu2 la ni…60kg utk ketinggian 150cm tu ideal sbb nk jaga hati org2 yg rata2 plumpy dumpy. Kang kalau doktor ckp ada lebihan isi lemak sikit dorang kecik ati pegi jd aneroxia, bunuh diri, depression, xnk pegi sekolah kolej… ..hakikat kita tau yg ideal berat patutnya 50kg..mcm tu la. Tp kalau ikut adab islam yg mmg tinggi adab…kentut pun kena bunyi senyap, sendawa pun kena senyap2kan..ehem ehemm clearkan kahak tekak pun kena kawal bunyi. Jgn la tetiba bunyi mcm kucing garuk zink bumbung..bingit sakit ati org dgr. Mau2 kang org baling kasut. Tanya soklan pun kena jwb kat hati dulu, baik ke tak soalan tu..semua pun kena fikir baik buruk sebelum ckp…kadang JN buat salah, org yg dpt pelajaran…mcm tu la kehidupan…

    0

    0
  25. Reader says:

    NAH BACA CULTURE ORG LAIN UTK INFO KORANG…
    A few things come to mind that I have heard or experienced over the years (others can correct me if these are inaccurate):

    Around a woman who is pregnant, do not mention the pregnancy or congratulate her on her pregnancy. I am told (by a German) that unlike in American culture, Germans do not make a big deal of pregnancy itself, such as by having baby showers, etc., as we do in the States. If I heard her correctly, it is almost considered rude to draw attention to the pregnancy or to give baby-related gifts or cards before the birth. Others can correct me if I am wrong but I am just reporting what a German told me.

    Also, I am told that Germans consider it rude — quite unlike in the States — for one to have one’s free hand (i.e. the hand not holding the fork) underneath the table as one eats. Germans keep both hands visible and above the table as they eat, is what I have been told. Again, others can correct me if this is wrong.

    Another point: Often, in the States (or at least in the South), when we say “hey, how ya doing?”, it is meant as no more than a hello. We don’t need or expect a full answer or even a short one. But ask a German this question, and expect an answer. This is most true perhaps when using their native greeting “Wie geht’s?” (literally, “how goes it?”) Germans will tell you how it is going. They will look at you perplexed if you quickly walk by them saying “Wie geht’s?” and walk off before hearing their reply (perhaps congratulating yourself for having given that German a nice hello). In short, if you mean simply, “hello,” then just say, “hello” or, in German, “Hallo.”

    Finally, I learned the hard way that, just because a German woman wears no wedding ring, does not mean she isn’t married. Apparently German women who are married don’t always wear a ring. Years ago, I wanted to give a lunch invitation to a German woman I was attracted to and, seeing no ring on her finger, I figured the coast was clear. Only when I called her did I learn that she was married and had a newborn kid. Oh well …

    0

    0
  26. Reader says:

    A few things come to mind that I have heard or experienced over the years. GERMAN

    Around a woman who is pregnant, do not mention the pregnancy or congratulate her on her pregnancy. I am told (by a German) that unlike in American culture, Germans do not make a big deal of pregnancy itself, such as by having baby showers, etc., as we do in the States. If I heard her correctly, it is almost considered rude to draw attention to the pregnancy or to give baby-related gifts or cards before the birth. Others can correct me if I am wrong but I am just reporting what a German told me.

    Also, I am told that Germans consider it rude — quite unlike in the States — for one to have one’s free hand (i.e. the hand not holding the fork) underneath the table as one eats. Germans keep both hands visible and above the table as they eat, is what I have been told.

    Finally, I learned the hard way that, just because a German woman wears no wedding ring, does not mean she isn’t married. Apparently German women who are married don’t always wear a ring. Years ago, I wanted to give a lunch invitation to a German woman I was attracted to and, seeing no ring on her finger, I figured the coast was clear. Only when I called her did I learn that she was married and had a newborn kid. Oh well …

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Cool janna…

    1

    1
  28. Anonymous says:

    Cool janna..

    1

    0
  29. AwanNano77 says:

    Syabas Janna Nick.

    1

    0
  30. Anonymous says:

    Body shaming bukan hanya “budaya di Sana” sahajalah bangang. It is a global culture. Ape bodoh sangat statement? But satu aku respect, she apologised and she admitted that she was wrong. Body shaming leads to an escalating number of suicide cases among women and youth all over the world tidak termasuk yg kd aneroxic amf bulimic and having unnecessary gastric bypass procedures. Hati2 bila berbicara.

    0

    0