Written by Bella | March 23rd, 2016

Bila kami baca kenyataan Mia Sara di portal BH ONLINE, memang ada timbul sedikit rasa kagum. Ini kerana, kanak-kanak seperti Mia boleh meminta agar pihak produksi lebih menghormati pelakon yang berhijab dan tidak menuntut mereka untuk melakukan perkara yang tidak sesuai dengan imej mereka.

Tidak wajar meletakkan seluruh kesalahan kepada pelakon apabila mereka terpaksa membuka tudung untuk menjayakan sesuatu watak. Pada pandangan saya, orang yang menyebabkan mereka bertindak demikian juga patut dipersalahkan.

Dalam hal ini, saya berharap produksi bersikap lebih terbuka dan menerima pelakon bertudung seadanya. Jangan ubah penampilan mereka apabila sudah menetapkan pendirian untuk berhijab.

Tambah Mia, beliau berharap juga pelakon berhijab tidak terlalu lemah dan menuruti setiap arahan meskipun mereka tidak selesa. Kata Mia, bertudung kerana Allah SWT dan bukan untuk memuaskan hati orang lain.

Kita bertudung kerana Allah dan bukan untuk memuaskan hati orang lain. Jadi kenapa perlu kita mengikut cakap mereka? Saya bertudung atas kerelaan diri dan ia datang dari hati. Apabila usia semakin meningkat, saya jadi tidak selesa apabila terpaksa membuka aurat.

Siapa sangka seorang kanak-kanak boleh mempunyai fikiran yang jauh seperti ini dan berani menyuarakan pendapatnya. Ermm..

Sumber Berita : BH ONLINE

 

47 responses to Saya Harap Pihak Produksi Menerima Pelakon Berhijab Seadanya – Mia Sara

  1. anon says:

    Hmm…takyah berlakon lah dek ooi, belajar je tinggi2….rupa bknnya lawa pun, berlakon pun tak ada bakat…..kayu. Nilah mak bapak yg pushy terlalu ambitious kejar glamer, ingat anak dia tu berbakat sngt…

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      helo Mia ! u maseh nk berlakon lagi ha !! watak ape pengarah nak kasi !! tkan nak kasi u watak yg baik2 aje skali2 nak jugak pengarah kasi u watak budak nakal atau watak budak gatal ! u tu bertudung tkan nk kasi u watak pompan gatal atau pon watak budak yg suka main loncat2 ! lain kali jangan bukak mulot cakap penerbit atau pengarah tk ambek berlakon ok !!! sape suroh u gatal sangat nk bertudung kalau u maseh nk berlakon huh !! tk payah berlakon lah lagi bagos !! gi skolah pandai2 jadi loyar ke mejistret ke huh !! meluat !!

      0

      0
      • ?? says:

        Gila..

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku sokong minah jambu..skg2 ni aku tgk ramai artis dah jadi macm tak betul..satu tudung semua tudung..macm trend pulak..kalau niat tu selari takpe..ni tak..jadi ikut ikutan pulak….dah tu bagi ceramah pulak kat producer bagai..dok je diam2..belajar dulu..tak sabar nak jadi dewasa ke dik? akak ni yg tua..kalau boleh nak jadi budak balik..adooooi mak…

          0

          0
        • Anonymous says:

          bodohnya anon neh..g matilah kau..mcm jahil sgt

          0

          0
        • Opah says:

          Watak2 nakal dan gelenyar kasi pada Dato Aliff. Ambik Mia watak baik2 aja.
          whopsss.

          0

          0
      • bukan ustaz says:

        tak betul ke apa yg mia cakap tu?

        0

        0
        • Anonymous says:

          bukan tak betul..bosan dgn benda2 hypocrite ni semua..jadi manusia..biar normal..jgn over sngat boleh tak..nyampah..still a long way to go anak ooiii..ni abby abadi version kecik..

          0

          0
      • Anonymous says:

        hello minah jambu terlajak cakap,

        orang nak pakai tudung pun ko nak kutuk, suka ati mak bapa dia lah nak berlakon ke tidak… kmu ni kalu ada bdk kecik entah apa jdinya…. jgn nak kutuk orang pandai tapi diri sendiri belum tentu bagus….

        0

        0
      • ababil penjaga neraka says:

        api neraka lah tmpt kau ni minah jambu oii.. bertudung tu wajib sebab aurat… si kecil mcm mia ni pun tau ttp aurat kau yg dh nk mereput ni bl lg nk ttp aurat dan adab ckp kau ni…

        0

        0
        • buktu says:

          kau tuhan ke nak kata neraka utk aku?.ah.inilah bukti orang2 jenis macam kau..judge orang sampai ke situ..terbukti daaaahh..betul tak ckp aku

          0

          0
    • Anonymous says:

      yg tua ni byk mulut mcm puaka. kesian mia. betul lah yg dia ckp tu. jgn sbb kontrak kne buka tudung, tudung mlayang. yg produser tu bkn islam ke? kalo jahil agama gi cari ilmu.
      utk bdk kecik, mia sgt hebat. mmg dia lbeh kiut masa kecik, tp yg tua2 ni nk jd kecik balik ngape. life korang teruk sgt ke.
      syabas mia. way to go.

      0

      0
      • Anonymous says:

        teruk tu takdelah..ok ok je..cuma jadi budakkan lagi bagus..takde dosa..suci bersih…tapi yg kecik ni pulak tak sabar nak jadi dewasa..heran2..mulut macm mak nam pulak tu..

        0

        0
        • Lyn says:

          Malunya awk ckp cmtu, ksedaran dia lg tinggi dr awk..apa yg dia ckp tu btul, dn utk budak seusia dia bercakap pkara cmni , dia mmg berani

          0

          0
        • Anonymous says:

          kesian mia..tua seblum tiba masanya..masa dewasa dia akan pasti datg..insyaallah…ni semua kerana ada manusia2 yg buat dia jadi begini utk kepentingan diri sendiri..faham2 ajelah yer..

          0

          0
        • entah says:

          budak ni belum tua dh fefeling tua kalau dah tua jadi mcm mok cik amelina aper citer

          0

          0
    • qwertyuiop says:

      kalau jadi trend pon apa salahnya? bukannya berdosa pon.. sekurang-kurangnya dia menutup aurat.
      memang niat buat sesuatu itu kena ikhlas. Tapi itu tidak bermakna manusia boleh langgar perintah Allah. Kalau tak ikhlas sampai mati pon tak payah tutup aurat?
      hypocrite, tak ikhlas, tunggu hidayah, belum sampai seru, tu semua alasan yang tak berasas.. Dengan PENCIPTA pon kena demand ke?

      come on lah..

      0

      0
      • Anonymous says:

        bukan pasal demand ke apa ke..yg penting skg kalau nak bertudung litup pn tak ada sapa nak kisah..hak masing2 nak pilih neraka atau syurga.betul tak..tapi bila dah buat benda2 tu semua..jgn nak berlagak bijak pulaklah…. menyalahkan sesiapa.ini tak kena itu tak kena…mengarahkan itu ini konon dialah baik.. dialah tahu segalanya..orang lain semua salh…jadi pengajarannya sini..bila dah bertudung..jgn mudah rasakan diri tu lebuh baik atau pandai dari orang lain..ilmu agama baru peringkat kindergaten..rendah diri tu perlu..bukan tak banyk yg berlaku..contohnya abby abadi..aishah dan bob lokman.bila dah berhijrah..ada aje komen negative mereka..rasa diri mereka tu lebih baik..inikan pula mia sara..anak kecik..yg segala percakapan dan tingkah laku confirm aku percaya 100% bukan dari dia..so fikir2kanlah..

        0

        0
  2. Gg says:

    Apabila statement budak kecil lebih bijak dan matang daripada statement sesetengah artis yg dh tua kerepot seperti..”saya perlu buka tudung demi rezeki.” “Hidayah belum sampai.”

    Wth?!!!

    0

    0
    • Anon says:

      Sb dia dah ade bisnes tudung..dia x heran lah nak berlakon lagi

      0

      0
      • minah jambu terlajak habis says:

        kalau dh ada bisnes buat ape gatal nk berlakon lagi huh ! suka hati pengarah or penerbit la nk ambek pompan bertudung berlakon huh ! jangan nk mengarot sangat lah Mia sara huh ! idop pak najib !

        0

        0
        • ?? says:

          Gila..

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku setuju sangat..nyampah betul dgn orang2 action bagus ni semua…rasa diri dah perfect sangtlah tu…takyahlah nak lecture orang tua dik ooi..kau yg nak bertudungkan..itu bukan masaalah orang lain..kau yg patut sesuaikan diri..masih setahun jagung dik..buatlah pilihan…tak perlu arahkan orang itu ini..

          0

          0
  3. Ye ke says:

    ms couture

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Cool Mia

    0

    0
  5. Anonymous says:

    mia kalau blum baligh takyah pakai tudung..tak dosa..nnti dah baligh baru pakai ok..bukan apa ramai yg dah bertudung rasa diri tu betul aje.sampai budak ni terlajak statement pulak daaah..hmmmm

    0

    0
  6. Duh says:

    Sok suci je bajet gud2

    0

    0
  7. nnn says:

    entahlah.orang pakai tudung cakap bajet bagus.dgn budak2 pun nak buruk sangka. biarlah dia, patut bagi jelah sokongan.masalah jugak masyarakat kita ni.
    takpelah,mia berlakon tu letak nombor dua.belajar rajin2,jual tudung banyak2, dapat untung pergi sambung belajar pakai duit sendiri.

    0

    0
    • Anonymous says:

      heran betullah aku..artis2 yg bertudung mesti nak jual tudung..pada mia… jgn pasal nak bukak bisness jual tudung kau sibuk pakai tudung pas tu bagi syarahan pulak pada atok atok dan nenek2..ape niat kau ni? masih kecik nak oiii…patut skg2 nilah kau sibuk bermain sembunyi2..main kejar2..main tarik daun upeh kat blakang rumah..jgn waste time buat benda2 orang2 tua buat..nasihat aku ibu bapa yg nak mengaut keuntungan dgn memaksa anak..tolonglah sedar..takut nnti anak tu tak dapat merasa zaman kanak2 yg hanya dtang sekali..kesian..

      0

      0
  8. wanita says:

    Good statement. tp mia ko belajo jela takpayah sibuk nk berlakon bagai lps tu penerbit x ambil, ko takpuas hati. alahai budak2

    0

    0
  9. Anonymous says:

    tak payah berlakon dah la dik. belajar je tggi2 nti jd doktor ke lawyer ke..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Kalau dia berhenti belakon, bapak dia kena kerja tanggung dia. Ni tak, bapak dia jadi pengurus dia. Dia yg sara hidup bapak dia sendiri. Belajar tinggi tinggi pun belakon kejap, last last jadi suri rumah jaga anak je. Tengok mcm Lisa Surihani. Penat je belajar jadi loyer, anak baru sorang dah nak jadi suri rumah sepenuh masa. Dulu kalau tak belakon, tak kemananya dapat kawin dgn Yusry tu.

    0

    0
  11. kak siti says:

    adik mia, zaman adik da berlalu.. dulu kecik2 org suka sbb comel ..masa tu org x kira adik ni pandai berlakon ke tak.. now da makin membesar ni..tumpulah pada pelajaran n try discover talent mia yg lain sbb adik ni mmg x bole berlakon. ramai pelakon kanak2 yg jauh lebih muda n lagi better.

    0

    0
  12. aku says:

    korang ni sume giler..mesti sentap la tu dgn komen si mia tu..x semestinya budak..diorng x faham..x tahu..x bleh berfikir…n x semestinya org tua..dewasa btul sentiasa…..bagusla dia berfikiran mcm tu…doa2 je la semoga bile besar nnt dia akan makin jd solehah…nk over comment sgt kenapa…korng dok ckp yg bukan2 tu kan ke 1 doa…baknye ape yg korng ckp btul jdnya..nk ke tanggung dosa jd penyebab budak tu jd liar ke nnt…xyah nk ckp aku nk bajet baik…mengata la tu…tgk diri sdr dl…dh cukup ke pahala klu mati sat2 gi..

    0

    0
  13. Anonymous says:

    aiik takkanlah pasal komen kita yg tk berapa setuju ni boleh buat si mia ni jadi liar..lawak betullah kau ni..ini masing2nye pendapat..kalau si mia dah pandai nak lecture orang tua..maknanya dia dah terlebih pandailah tu..takyah nak risaukan dia..

    0

    0
  14. seri says:

    pada aku Mia ni fikiran dia matang…dan tegas…kalau xde rezeki dlm bidang seni xpe dik…belajar rajin rajin jadi banker ke, doctor ke….

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku rasa apa apa yg dia ckp mesti ada yg mengajar..takkan berani dia bercakap sebijik orang tua..

      0

      0
  15. Anonymous says:

    terlebih expose kehidupan org dewasa, padahal period pun belum, dia ckp mcm tu sbb dia bnyk baca BN .. kuikuikui

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Tahniah Mia, auntie dokan mia dimurahkan rezeki dalam bidang yg lebih baik. Alhamdulillah. xkisahlah mia punye statement sbb ade bisnes tudng atau sebaliknya, yg penting mia tau konsep dan hukum. All d best dr auntie.

    0

    0
  17. Annoyed. says:

    Cabang rezeki banyak dik. No worries. Maybe Allah wants you to focus more on your studies. Become school ambassador, join school exchange programme, create something unique and show it to the world. *exaggerate* You’ll never know what will come. Okay Mia? Lots of love.

    0

    0
  18. Yekeni says:

    Not talking about Mia sebab dia masih budak.

    Tapu nak cakap pasal artis2 yg bertudung untuk jual rudung. Selalu artis2 ni cakap pasal hidayahlah blah blah… Tapi kalau betul2 nak berhijrah, kenapa masih berpakaian ketat hingga bentuk gunung2 atau bukit2 kelihatan amat terang puncak ketinggiannya dari jauh sehingga orang yg short sighted yg tak pakai specs pun nampak itu gunung. Pakai seluar sehingga boleh mengajar yg buta huruf tu, huruf V….. Ataupun huruf U?

    Kalau niat hanya nak jual tudung, pleaselah….

    0

    0
  19. ma says:

    jgn bimbang, industri dah terima daahhh. sampai tidur pun pakai tudung penuh. dalam rumah pun sama.. tak logik pulak,,, tak perlulah buat scene tidur sepatutnya.

    0

    0
  20. ma says:

    mia, awak tu budak lagi. x perlu lah nak bertudung. lepas kahwin baru lah bertudung bila suami suruh pakai. terpulang kepada suami awak. bertudung bukan nya syariah seperti puasa , sembahyang, semua. bertudung budaya sahaja. mesti admin tak suka dgn org cakapa mcam ini. bagaimanapun, kebenaran mesti di beritahu. kebenarannya, bertudung adalah budaya msyarakat arab dan juga dlm budaya2 lain. tidak ada kena mengena dengan dosa pahala. dlm islam , yang diperlukan ialah berpakaian sempurna, rambut bukan wajib di tutup. bagaimanapun jika suka bertudung, tidak mnjadi isu. cuma kena tahu yang bertudung ini, bukan kena mengena dengan dosa pahala. kalau bertudung, tapi mengumpat, berdosa juga.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ma…betul ke bertudung tu x wajib?mcm pelik jeaaa…sehelai rambut wanita yg sudah baligh kalau dilihat lelaki yg bukan muhrimnye pun dah mendtgkan dosa…so dri mana pulak dtgnye bertudung tuh bukan wajib???…

      0

      0
  21. Anonymous says:

    dalam islam..boleh nampk muka.. telapak tangan dan telapak kaki saja..yg lain lain kalau kelihatan..pasti berdosa betul tak? yg aku nampk skg KEBANYAKAN orang bertudung…tapi leher..lengan..buku lali banyak terpampang jugak..anyway aku bukan ma..yg komen diatas..aku baru nak komen ni..ini semua harus diambil kira jugak ok..sibuk nah ckp pasal tudung tudung tudung…bosanlah..nak diikutkan suara pun aurat tahu tak..so diam je jgn ckp nnti dosa..

    0

    0
    • nana says:

      telapak kaki boleh tunjuk??? setahu aku kalau mazhab hambali (atau mazhab lain.. lupa pula aku) mungkin boleh tunjuk tapak kaki. tapi mazhab syafi’ie hanya muka dan tapak/pergelangan tangan boleh tunjuk.

      0

      0