Written by Bella | October 7th, 2015

Umum mengetahui bahawa pelawak dan pengacara Nabil Ahmad baru sahaja pulang dari mengerjakan ibadah haji di Mekah. Mengakui ia satu pengalaman yang banyak mengajar beliau tentang erti kesabaran Nabil bagaimanapun memberitahu masih banyak lagi kekurang didalam dirinya meskipun sudah bergelar “Haji”.

Saya mengaku, masih banyak kekurangan. Tidak semestinya selepas mengerjakan haji, balik terus boleh jadi ustaz.

Tidak! Saya hanyalah Nabil yang biasa. Cuma selepas tunaikan haji, saya harus pandai menjaga diri. Jika dahulu, saya hanya dirikan solat yang wajib, sekarang saya kena rajin buat solat sunat dan perkara lain yang boleh mendapat pahala tambahan.

Pernah popular dan tiba-tiba mengalami kejatuhan baik didalam karier ataupun kehidupan peribadinya, Nabil mula merasakan sikap beliau yang tidak menjaga solat selepas bergelar artis sedikit sebanyak mempengaruhi kehidupannya.

Program Raja Lawak mengubah kehidupan saya 180 darjah. Sebab itu, semua rakan saya berkata, perkara paling ajaib pernah berlaku di dunia adalah saya. Bayangkan dahulu, saya penghantar surat yang bergaji RM600 sebulan. Tahun 2010 merupakan zaman kejatuhan saya. Kerjaya dan kehidupan peribadi tidak menjadi. Alhamdulillah, saya cepat tersedar kerana terlalu hanyut dengan keduniaan.

Saya berfikir, dahulu waktu jadi penghantar surat, hidup sentiasa gembira dan tidak bermasalah. Sebabnya ketika itu, saya amat menjaga solat. Bila jadi artis dan sudah sibuk, perkara yang asas iaitu solat telah saya ditinggalkan. Perkara itu amat menyedarkan saya. Apabila saya baiki solat, lama-kelamaan semuanya kembali pada kedudukan yang normal. Kerjaya bertambah baik dan saya bertemu jodoh.

Pemikiran masyarakat kita, jika balik daripada haji sahaja mesti mengharapkan seseorang itu sudah begitu sempurna tetapi gelaran “Haji” itu tidak pernah menunjukkan kesempurnaan sebenarnya dan ia membuatkan kita sedar bahawa setiap hari kita perlu baiki kelemahan yang ada.

Sumber Berita: Kosmo!

 

 

26 responses to Saya Hanyalah Nabil Yang Biasa, Balik Haji Tidak Semestinya Boleh Jadi Ustaz – Nabil Ahmad

  1. Anonymous says:

    baguih bil..
    merondah diri.
    sodar diri.
    itu yg baguih.
    maju ko dopan.
    semogo botambah bejayo yo..
    insya Allah

    0

    0
    • Just saying says:

      Lawak2 bodoh/karot tu kurangkan lah…nyampah nengok MeleTOP semalam. :(

      0

      0
      • ramli PMS says:

        dia ni dah jadi AZ Mizal…tak kelakor.

        0

        0
        • Anonymous says:

          nabil ni kalau speaking…bodoh sangat. lepas tu, dia yg ketawa pada english dia sendiri. padahal dia yg bodoh tak reti bahasa inggeris. for us is normal. pelik betul aku dgn artis2 yg x boleh speaking ni. nampak sangat english failed.

          0

          0
        • Anonymous says:

          normallah tu
          jadi pelawak bukan mudah nak buat org ketawa.

          0

          0
        • says says:

          Sekurangnya Nabil tak malu belajar english.daripada merapu2.

          0

          0
        • Budi says:

          Kalau speaking berhabuk pun tapi perangai berlagak tahap DIVA pun buat apa. Terutamanya melayu bila kaya sikit pandai cakap english. Berlagak macam nak mamp. Orang cina, india yang kata raya pun tak cam gini.

          0

          0
    • minah jambu says:

      bis nk salahkn jadi artis terus tk solat la eh ??? dulu sbelom jadi artis masa keja penghantar surat ingat pulak nk ..bila dh jadi artis konon Nye terlalu hanyut dngan keduniaan…sape suruh kau tk solat masa dh jadi artis ? tu bermakna kau tu lupa diri bila dh glamer ha terima la zaman jatuh kau tu ..skarang kire2 dh sadar la eh ? dulu tk sadar ..o..o..ye la…

      0

      0
      • minah jambu says:

        skarang nk salahkn sape ? nk salahkn kerjaya menjadi artis atau pon nk salahkn diri sendiri ? pikir2kn lah ye ..skarang kau pon dh jadi haji nabil tk payah lah nk naik ke pentas2 lagi nk belawak ke nk ape ke zaman kau dh habis kasi orang lain yg belom haji pulak..terima khaseh ye thank u..

        0

        0
  2. Anonymous says:

    Alhamdulillah. Bimbinglah isteri utk menutup aurat. Dosa kau yg tanggung dik..

    0

    0
  3. Corse 848 says:

    Artis yg mcm ni patut kita support..pernah buat silap kemudian sedar…kalau nak beribadat tidak perlu tinggalkan kerjaya..sekurang kurang nya mnjadi penarik kepada yg lain2 di dalam bidang kerjaya itu..kalau berhenti tiada siapa yg nk berdakwah kepada kawan2 yg lain..Tq nabil..syabas nabil..

    0

    0
  4. anonymous says:

    BN, copy paste dr blogger lain…:(

    0

    0
    • Lovelyvic says:

      Artikel ni dari paper Kosmo hari ni… wartawan yang pi kat umah dia untuk interview ni pun wartawan kosmo.

      0

      0
    • Bella says:

      salah..ini ada dalam akhbar kosmo harini..dan kebanyakkan blog lain juga rujuk pada akhbar kosmo.

      0

      0
  5. CANTIK says:

    syabas bil…terharu akak dengar bil ckp mcm tu…. adik akak pun sebaya dgn bil… bila tgk bil kat tv…teringat dia coz dia mcm bil jgk…ckp je mesti org gelak…apa-apa pun tahniah sebab bergelar haji dalam usia yg muda….respect bil for admitting kesilapan yg dibuat….

    0

    0
  6. Anonymous says:

    elok la gitu.. sedar diri.. bagi peringat kt yg rase diri mcm ustaz setazah kt luar tu.

    0

    0
  7. Pomss says:

    No arguments there, memang solat tu tiang agama. Baguslaa Nabil sebab sedar semua. Nikmat dan glamor dunia artis ni sementara je. Kejarlaa kebahagiaan hakiki :)

    0

    0
  8. anon says:

    tah apa2 mamat ni biyollll

    0

    0
  9. cekno says:

    kipidap bro!

    0

    0
  10. Aku says:

    Bagus tu nabil… Jgn jadi mcm ada sesetengah org balik dari haji… baik dan halim smua sholat tk tinggal untuk brp bulan lepas tu lupa smua… Den buat perkara yg tk btul….

    0

    0
    • . says:

      Bukan balik haji je.balik hantar makanan je kt palastine.balik sini terus insaf…kejap je,nampak sangat..

      0

      0
  11. me says:

    mnusia mn x lari dr wt silap tp nk mengaku wt silap tu mmg pyh nk jmp. smg istiqamah n leh jd teladan pd org len. jeles.. muda2 da tunaikn hj

    0

    0
  12. misha14 says:

    eh2 nabil sempat lagi ambil gambar dengan ustaz rasyidi..wink2..

    0

    0
  13. Kiko says:

    Happy for u nabil..muda lg dh haji,rezeki dia trpilih ke rumah Allah dlm usia yg muda jgn persiakan nikmat Allah berikn padamu ya dik.. semoga trus sukses di dunia & di akhirat.

    0

    0
  14. Frankie says:

    I think this is among the best article by Beautiful Nara even though it was originally from KOSMO! Local celebrities need to spread this kind of positive vibe and admit their mistakes, thus share the message of trying to be better a lot more.

    0

    0