Written by AbangNara | December 2nd, 2014

Memang tidak dinafikan ramai yang kecewa apabila lagu “Mewangi” nyanyian Akim & The Magistrate tidak terpilih untuk layak ke AJL29. Namun tidak boleh dinafikan yang persembahan Akim pada malam tersebut kurang memberangsangkan. Lontaran vokalnya kurang menjadi. Senang cerita, nyanyian ‘live’ Akim tidak sama seperti yang sering kita dengar di radio. Akibat persembahan yang agak mengecewakan itu, ada suara-suara sumbang yang mendakwa Akim berada di dalam keadaan ‘lalok’ kerana mengambil dadah ketika menyanyikan lagu itu.

akim ahmad

Terkejut juga Abang Nara apabila mendengar dakwaan tersebut. Nasib baiklah Akim pantas tampil menjelaskan keadaan. Sebenarnya Akim bukan ‘lalok’ sebaliknya gemuruh ketika membuat persembahan. Memang kalau gemuruh prestasi sebenar tak dapat ditunjukkan. Abang Nara pun kalau naik atas pentas memang jantung berdegup kencang. Cuak kot banyak mata memandang. Kata Akim:-

Saya sedar fitnah ada macam-macam jenis dalam dunia sekarang. Malah makin menjadi-jadi akhir-akhir ini. Tapi terfikirkah mereka saya ada emak dan ayah yang tinggal bersama. Bagaimanalah penerimaan mereka apabila saya dikaitkan dengan benda macam ini?

Saya terkilanlah orang cakap disebabkan saya ‘lalok’ persembahan dalam MM29 jadi teruk dan gagal layak ke Anugerah Juara Lagu (AJL) nanti. Saya dan kumpulan The Magistrate bertanding malam itu jadi takkanlah saya nak buat macam itu pula?

Kenapalah ada yang mudah membuat tafsiran sendiri dan menyebarkan perkara yang belum tentu sahih. Kalau saya ‘lalok’ takkanlah saya boleh buat persembahan di pentas. Mungkin ada pihak salah anggap melihat cara nyanyian saya yang kurang memuaskan itu disebabkan ‘lalok’ sedangkan saya terlalu gemuruh dan tertekan sebenarnya.

Saya takkan rasa gemuruh kalau saya ‘lalok’ dan separa sedar bukan? Tapi malam itu saya sangat gemuruh dan sedar kelemahan itu. Padahal kalau saya menyanyikan lagu itu pada persembahan pentas lain, okey saja.

Mungkin pihak yang tersalah anggap itu perlu mengikuti persembahan saya yang lain dan bandingkan sendiri. Kalau saya jenis yang ‘lalok’ memang susahlah saya nak buat persembahan di merata tempat dan masa

akim ahmad

Diharap dengan penjelasan daripada Akim ini, semua pihak akan berpuas hati. Tak baik tuduh yang bukan-bukan. Darah gemuruh itu perkara biasa. Bukan semua orang boleh buat persembahan dengan penuh ketenangan lebih-lebih lagi di atas pentas yang sebesar Muzik-Muzik separuh akhir. Cuba letakkan tempat diri anda di tempat Akim. Mesti tekanan dan gemuruh apatah lagi dengan harapan menggunung banyak pihak. Apa pun, semoga ada rezeki Akim di pertandingan lain. Lain kali boleh buat yang lebih baik. Sumber Harian Metro.

akim ahmadP.S: Yeah~~ Menarik sangat-sangat promosi terbaru daripada MisClaire ini. Jubah bersaiz besar sebanyak 2 helai untuk RM120 sahaja. Harga sebelum promosi RM75 sehelai. Dah jimat dekat RM30 dah. Ada juga promosi ‘clearance sale‘ bermula dengan harga RM29. Murah tak ingat!!! Info lanjut layari www.misclaire.com, Facebook MisClaire dan juga Instagram MisClaire.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

45 responses to Saya Gemuruh, Bukan Lalok – Akim Ahmad

  1. Olga says:

    iols lg terkezut Encik Mimpi x sangkut 1 lagu pun walopun pertaruh 2 lagu uols…
    ala2 Siti Nurhaliza gitu di zaman kegemilangannya dulu pertaruh lbh dr 1 lagu!

    0

    0
    • sue says:

      Lihatlah kehebatan Shila Amzah nak bandingkan dgn kau Akim…nyanyi x konsisten.

      0

      0
      • penengok AJL says:

        korang bandingkan muka si akim ni dgn aziz satar. aziz satar nampak ada aura dan seri.

        0

        0
        • melati says:

          mewangi dah jadi… mencirit! hehehehhe

          0

          0
        • milla says:

          kau tengok cara indah nyanyi relak steady je sbb tu ko x masuk final.

          0

          0
        • Cili Padi says:

          kesiannyer,,,,, singer2 lain dah berubah jd superstar, kau nyanyi mcm nyanyi kt pesta jom heboh,,,,opppssss.

          0

          0
        • pilih kwn baik2 jer ... says:

          Klu ambik ganja badan kurus ke? Knpa ada org kata boleh gemok lak? Sj nak tnya sbb sy ni ppuan, sy tak arif. Mata merah nyala tu tau lah. Harap2 itu hnyalah fitnàh … klu betul kes ni … mesti ini kes kwn2 kaki taik ganja. Bnyk hadith2 rasulullah berkaitan dngn kwn. Pilih lah kwn yg baik2 shj tp kita juga kena bertanggungjwb atas perkara yg berlaku kpd kita juga termsklah juga mncr kwn2 yg baik akhlak dn agamanya.

          0

          0
        • Wanda says:

          org lain dah nyanyi bertahun-tahun tak lalok pon.

          0

          0
        • ambik jer ujian kat sepital ... k says:

          Ada juga kes .. dia tak pun kaki tuttt tu tp melepak dngn kwn2 yg kaki loklak ni …. skali tu dia kena cop penagih gak … baik lah jauhkn diri dngn kaki lalok ni .. sbb silap ari bulan klu ada rush … kita kita skali kena hangkut naik ke balai … klu akim ni tak salah buat jer ujian urine lps tu pampang kat media … barulah cool … jngn ckp tak ada bukti pakai air liur jer … klu org fitnah pun … kena betulkn keadaan … ini dah kes maruah kluarga dia bkn stakat akim sorang jer …

          0

          0
      • Anonymous says:

        memang betul pun..tersengeh2…lagu ni ketuhanan, yg ko lentuk2 macam layan ganja.

        0

        0
      • Tak pernah nafikan shila bagus tapi attitude tu yg tak bape bagus. Jgn mudah lupa diri, ingat, Allah tidak anugerahkan kelebihan pada awak sahaja. Mungkin satu hari ada org yg lebih bagus dr awak dan akan mengambil tempat awak. Sincerely, im not bias, but will say it as wt it is. Aku akan sokong mana2 artis melayu dan bangga kalau diorang berjaya. Tapi mesti lah punya integriti yg tinggi dan tidak hanyut dgn dunia puji2an semata. U hv to know nothing last forever,ialah skg kau punya peminat berduyun2 who will do or say anything for u, esok lusa kalau dah tak laku mcm mana? Kita org Islam akan sentiasa di uji hingga ke hari kiamat. So, pls kekalkan jati diri dan jgn hanyut dgn kejayaan.

        0

        0
      • Tak pernah nafikan shila bagus tapi attitude tu yg tak bape bagus. Jgn mudah lupa diri, ingat, Allah tidak anugerahkan kelebihan pada awak sahaja. Mungkin satu hari ada org yg lebih bagus dr awak dan akan mengambil tempat awak. Sincerely, im not bias, but will say it as wt it is. Aku akan sokong mana2 artis melayu dan bangga kalau diorang berjaya. Tapi mesti lah punya integriti yg tinggi dan tidak hanyut dgn dunia puji2an semata. U hv to know nothing last forever,ialah skg kau punya peminat berduyun2 who will do or say anything for u, esok lusa kalau dah tak laku mcm mana? Kita org Islam akan sentiasa di uji hingga ke hari kiamat. So, pls kekalkan jati diri dan jgn hanyut dgn kejayaan.

        0

        0
    • Eeeeee says:

      badan dah mcm org main barang/syabu, pucat n kurus kering. sebijik druggy.

      0

      0
    • Fasha Donia says:

      ni lagi satu bakal nak jadi zamani slam, muka dah macam tengkorak hidop..nyanyi cover dgn sunglasses hitam.

      0

      0
      • fitnahjekjeko says:

        Zamani amik dadah suara maintain je dr dulu smpi skrg pn sedap..tp x pernah lak dgr dia kne tangkap klu btul la dia amik bende tu.. mayb dia sakit kowt tu sebab dia kurus..

        0

        0
        • ntah aper2lh korang ni ... says:

          Abg zamani slam tu sakit lah bukan drug addct ler … tak baik tau … dosa ckp dia mcm tu …

          0

          0
  2. MARINA PUKI says:

    DAH BNYK ORG LA CKP KAU AMBIK GANJA,SEBAB TU KURUS JE SKG NI PAS NI SHOW MANA2 PAKAI SPEK HITAM JER JGN NAK COVERINA SGT LAH ADA ORG NMPK KO AMBIK GANJA KAT CLUB..

    0

    0
  3. Anonymous says:

    hmm dah jumpa dia depan2..mata dia memang rabak..agak2 kenapa ya??

    0

    0
    • minah jambu tlajak habis merah says:

      emmmmmm jangan2 dia ngantok tk cukop tido memang la rabak mata diaaa ! dia ambek ganja ??????? eh biar betol ???????? betol ke ni ha ??????

      0

      0
  4. hmm says:

    ye lettew.. artis2 mmg amek benda mcm gtu kn?

    0

    0
  5. izz says:

    Ye ye ol aje gemuruh dh sah2 laaa kau selalu perform xkn la msh ad rs gemuruh/neves/chuwak/gementar sume kheeeeeeeennn. Huh! Poyo.

    0

    0
  6. Aku bkn nk ckp..tp akim skrg mmg jauh beza banding yg dulu..makin kurus..dulu gemuk berisi je..jgnla ko ambik bende2 tak elok akim..ko naik dulu dari kosong takkanlah ko nk hancurkan diri sendiri..aku tak tuduh yg ko ambik dadah atau ape..cuma nak pesan..kalau ambik bhn terlarang tu maknanya mmg nak hancurkan diri sendiri la tu

    0

    0
  7. Uols says:

    Kenape la aku minat sgt kat akim ni.. bestnye kalo dapatttt

    0

    0
  8. Anonymous says:

    muka kaki sendut.

    0

    0
  9. bedah tong gas rumah says:

    Sesedap je engkorang fitnah macam gitu. Ko thu la nnti dia cri kau kt akhirat bru kn nyesal gamaknya cili mulut sorng2 hm

    0

    0
  10. kakipromo says:

    nyanyi live dan nyanyi studio memang berbeza

    0

    0
  11. Terus mewangi says:

    Performnce Akim pda mlm 2 memg sgt mngecewakn but once again not fair kan dgn composer yg buat lagu 2. Heran jg sptutnya pmilhn lagu yg bkal ke AJL patut dinilai dr aspek keseluruhan dan bknnya sebb prsembhan artis mlm 2. Dah namanya anugrh lagu msti nilai composer & pnulis lrik jah & bukannya judge 100% brsndrkn prsmbhn artis yg mynyiknnya.
    K bye..

    0

    0
  12. nad says:

    tapi memang tak best pun akim perform malam tu. beza betul time dia perform live dekat hot fm dengan meletop

    0

    0
  13. anti karatz says:

    lol

    0

    0
  14. Anon says:

    bukan lagu ke yg dpertaruhkan? lagu mewangi best jgak liriknya melodinya mantap. konfuse jgak adakah penyanyi or lagu yg dpertandingkan? klu lagu mmg tak patut sebab mewangi antara lagu yg best.

    0

    0
    • btol tu says:

      ak skong stment ko anon..yelah lgu mewangi mmg best x ksahlah pnyanyi 2 nyanyi cam mana..y alyah lupew lirik lgu boleh gak masuk..cam smthing wrong jer y jd juri nie..musykil jap..

      0

      0
  15. wangi sgt says:

    best lg shanaz aka abg sotong nyanyi lagu ni

    0

    0
  16. Nur says:

    Rasanya tak perlulah kita nak menilai seseorang hanya dari mata kasar kita. Setiap manusia melakukan kesilapan dan mungkin Akim tak dapat perform dengan baik atas sebab-sebab tertentu samada penat, tertekan atau masalah peribadi dan tak semestinya dia lalok ambik barang terlarang so janganlh kita nak menuduh jika kita tak tahu kebenarannya. Kenapa kita harus menghukum dan menjatuhkan seseorang itu sebelum terbukti dia bersalah. Diri kita sendiri pun belum tentu bagus pada pandangan mata orang lain so jgn asyik cari silap orang lain. Tq

    0

    0
  17. zero kiryue says:

    ciannn…akim…da xda rezeki….x mungkin akim ambil….

    0

    0
  18. cik kiah says:

    lagu baru Akim.. who are he.. who are he.. who are he…

    memalukan betul.. refer to the previous Melodi waktu Akim
    mempertahankan Stacy yg kena kritik dgn penilis lirik or something..

    kalau x reti cakap English.. cakap jerlah Melayu.. ni dgn penuh perasaan
    berkobar2 cakap Who are he?? yuhoo… malew lerr nyahhh….

    0

    0
  19. suke hati aku lah says:

    tak perlu buat fitnah ckp yg belom tentu korang tau benar @ tak..
    pikirkan perasaan ibu dia!!! letakkan korg di tempat dia..
    sila ckp gunakan kepala otak, bukan kepala lutut..
    jika betul, sila bagi bukti.. tak perlu nk citer mcm kite ni malaikat x pernah buat salah yaa..
    renung2 kan selamat beramal!

    0

    0
  20. no name says:

    klu tak betul dah jadi fitnah…yg mane dosa dah sebakul tambah lagi berbakul2…cakap kat org x hengatt…kat rumah dah xde cermin kott..nak tgok diri sendiri…..tak bole ke just fkir positif…dah bukan rezeki akim nak masuk final…bawa lagu sehabis baik mana pun..klu dah bukan rezeki xdpat juge….so yg lain2 yg x masuk final tu korang rasa die amik barg ape pulak…!! ct nurhaliza pun pernah x masuk final..amik barang juge ke….!!! manusia zaman skrg nie mudah sgat nak mnghukum org lain…klu berckp tu fkirlah skit…jaga perasaan org… semoga kita sama2 mendapat hidayah…kerana kita semakin hampir dgan dunia akhir zaman …jaga lidah dan percakpan kita….

    0

    0
  21. abang pada jebat says:

    nak perfect beli cd la bhaii !!!

    0

    0