Written by Bella | January 14th, 2016

Tentu ada yang masih ingat dengan kapsyen anak Rozita Che Wan iaitu Ammar Affendy di Instagram berbunyi “ whoever said money cant buy happiness simply didn’t know where to shop”,  yang mengundang pelbagai reaksi serta rasa tidak puas hati dikalangan pengguna media sosial sehingga ada yang melabelkan anak-anak Che Ta tidak bersyukur dengan kemewahan yang mereka ada.

Susulan isu tersebut, kita boleh lihat Che Ta mempertahankan anak-anaknya dan meminta orang lain tidak dengki dengan rezeki mereka.

Buat Che Ta, sebagai seorang ibu itu sudah menjadi tugas beliau apatah lagi merasa kurang selesa melihat anak-anaknya dikritik.

Saya memang seorang ibu yang tegas dalam mendidik anak-anak. Melihat entah siapa-siapa memburukkan mereka, sebagai ibu saya akan balas balik komen tersebut dengan kata-kata pedas. Saya tak faham, ada saja tidak kena di mata golongan (netizen) ini.

Tidak salah untuk mempertahankan anak-anak kerana sebagai seorang ibu. Namun,  cuba lihat dahulu punca sebenarnya, siapa betul dan siapa salah.

Sumber Berita: mStar Online

45 responses to Saya Akan Pertahankan Anak- Anak Jika Mereka Dikritik – Rozita Che Wan

  1. Mak Becok says:

    Yg. asyik dengki sgt. kat usahawan/artis Islam/Melayu berjaya mcm. Che ta ni apasal?! Biaqlah dia bahagia dgn. keluarga dia -asalkan Che Ta kalau boleh (tapi ini antara dia dgn. Allah SWT) tak lupa juga menderma pd. yg. miskin no, contohnya Aman Palestin. Sebulan kasi hanya $100 dah dapat bagi makan rakyat miskin Palestin. Maka, ini juga akan jadi contoh yg. baik utk. anak-anak.

    Tapi aku harap Che Ta teguqlah anak yg. lelaki sorang tu – ada pi buat simbol “Devil’s Horn” apasal, kat artikel sebelum ni ; itu adalah lambang pengikut Syaitan! Bila anak buat salah, ibu bapa mesti tegoq!

    0

    0
    • ahkak tak kesah says:

      dont forget, “money also can buy handsome young husband” lol

      0

      0
      • Anonymous says:

        eh eh ayat last tu nampak macam nak salahkan anak che ta atau che ta sendiri.
        eh biarlah ig dia dia tulis tu bukan burukkan sesape pn.
        mmg betul pn ape dia tulis.
        evem masuk kedai rm2 pn, klu kita dapat brg yg kita suke, mesti kita happy..
        pls think inside of the box la penulis oiii..jgn sikit2 nak jeles..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Dumbass statement!!

        0

        0
      • Layola says:

        saya pernah jumpa che ta, orgnya x sombong. so saya x terkejut dan x mempertikan rezeki dia. dia seorang yg selamba tidak bermuka-muka. semoga keluarga che ta bahagia.

        0

        0
    • Betty says:

      baguslah che ta, yg mengkritik tu org2 yg xde anak. kalau korang ada anak korang akan paham. syabas che ta, semoga murah rezeki. amin.

      0

      0
    • Anonymous says:

      orang geram tgk che tah meriak riak menanjang..sendiri cari penyakit..kata orang be humble
      .modest and simple..baru orang respect…jgn asyik nak salhkan orang kalau diri tu hidup asyik2 nak tinggi melangit je..pas tu tunjuk2 orang..orang pun meluat…Allah pun marah…ADA BETUL????

      0

      0
  2. Ppape says:

    Klu x pham atau xnk org dengki,snang je.don post everthing atau ckp pe2.aku grenti org diam dn xde ckp blkg.easy kn?seeloknya smpan jd brang pribadi.ni petua aku

    0

    0
    • Anonymous says:

      petua? kah3..
      klu aku nak jugak share sikit..reward utk diri..xsalah pn..klu rase tercabar, tersentap, tanpa org tu hina sape2, tu masalah kat diri tu..

      0

      0
    • loi says:

      kau tak kaya mcm dia boleh lah kau ikut petua kau tu. apesal lah nak dengki sangat dgn rezeki orang. orang yg dengki ni aku rasa tak follow pun ig anak che ta tu. sengaja search then komen ala2 ustaz ustazah. ehh plss lah

      0

      0
  3. #KimK says:

    Jgn lupa bayar zakat dan cukai pendapatan yer

    0

    0
  4. melati says:

    org Kritik CheTa gan gan anak ko sebab ko show off sgt..tapi cadangan beli BMW X6 dh 2tahun dh…pastu cadangan baru nk beli hartanah plak…nanti mat Jenin cekik ko Che Ta baru ko tahu…

    0

    0
  5. Che Tot says:

    Eloklah Che Ta. Kita bela anak kita walau muda2 dah riak bagai ada pencapaian hidup. Padahal habuk pun tadak. Setakat bekal cemerlang SPM nak bawak ke mana?

    0

    0
  6. nok gebuzzz says:

    bagus che taq seorg yg berjaya dan sbg melayu saya sokong atas kejayaan che taq,tapi sikap yg suka menunjuk tu yg membuatkan org menyampah dan jadila kata2 negatif dilemparkan…harap che taq paham ye

    0

    0
  7. Anonymous says:

    anak2 layak berlakon filem tamil.. hehe.. money cannot buy happiness k…

    0

    0
  8. jadilah seperti mr bean says:

    balas balik dgn komen pedas tu rasanya tak perlu kot. kadang2 kena tengok jugak apa yg menyebabkn orang cakap mcm tu. lagipun anak cekta ni yg start kata money cant buy happiness bla bla bla. then kau nak kata orang yg tak berduit tu tak bahagia ke? mmg itu rezeki family awak, tapi perlu ke sampai mcm tu? jadilah anak yg boleh berbakti utk parents, kalau setakat show off gitu tak perlu kot. just saying.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Bakpo nk dengki. Ak lg dengki ngn wanita yg solehah yg meninggal dlm keadaan cantik dan kapannya tidak dimamah tanah.
    Ak mmg sokong mmg umat islam perlu kaya. Tp riak ke x, tu trpulang lh pd Tuhan Yang Maha Adil dan Bijaksana utk menilai.
    Kita ni x pyah la kutuk2..kita sma2 kerja kuat spy kaya or sekurg2 nya stabil..pastu boleh tolg org pulok.. jgn ekau ikut pangai riak2 ni udahla.

    0

    0
  10. whosebadsinbad says:

    Biarla anak dia mesti dia bela…Che Ta ni bertuah kaya raya dan cantik…mungkin kdg2 tanpa sedar manusia ni terover biarla duit dia…anak dia…tak usah ambik hati kita belajar yg baik…yg tak baik takyah ikut…kita jaga anak2 kita. Kadang2 takpayah layan dah…

    0

    0
  11. Gini lah Rozita, aku nak bagi satu cadanganlah ……. dari asyik bergaya2 syok sendiri anak beranak, apa kata u produce yr own family reality show ala2 the KimK family, lepas tu show-off dan bergayalah sepuas-puas nya versi yr famliy style. At least ko anak beranak ada lah alasan utk bergaya sakan kan. Takdelah nampak sgt mcm tergedik2 syok sendiri sebok nak up kan diri masing2. Ko kata ko kaya kan ….. nahhh ini juga satu pelaburan, mana tahu programme reality ko nanti meletop-letop dan kau jugak yg untung, dari bergaya2 kosong ala syok sendiri. Cld u pls consider???? Aku nanti kan impian menjadi kenyataan ini. Sekian, terimakasih.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko jaki ngn che ta kan?

      0

      0
      • Seriously, tak cemburu pun, if she’s young n beautiful, maybe I wld be teribbly jealous of her, honey, but she is already in her middle age, how many yrs has she got b4 she hit the OVERS. No amount of cosmetic surgery or make up can still hide her ageing flaws n no amount of money can reverse her back to her vibrant youth. So ingat, hidup sebelum mati n sihat sebelum sakit. Tu je.

        0

        0
  12. Realistik says:

    “Saya memang seorang ibu yang tegas dalam mendidik anak-anak. Melihat entah siapa-siapa memburukkan mereka, sebagai ibu saya akan balas balik komen tersebut dengan kata-kata pedas.”

    Ni bukan tegas didik anak2. Ni tegas “didik” entah siapa-siapa tu.

    Betul kata Dr. Fadzilah Kamsah. Orang sekarang dengan orang dulu banyak beza. Orang dulu, kalau ada lebih, ibu bapa pesan jangan sibuk tunjuk kat orang, risau orang yang kurang terasa hati. Sekarang…

    0

    0
  13. anonymous says:

    Rasanya masalah utama org malaysia ialah mereka x faham english dgn betul..mcm kes “i sound stupid when i speak malay”..artis xde maksud apa2 pun,org malaysia dah menggelupur sbb x faham english btol2..haha

    0

    0
  14. Aku Menyampah says:

    Money also cant buy hansome face,…hahhaa..
    alah anak che ta ni..gaya ja lebih..muka tak hensem pun.
    klu jual roti canai nampak sesuai..ambil blakon cerita tamil br laku…

    0

    0
  15. Lara says:

    Dulu aku pun mmg la lantakkan jer mereka Che Ta sekeluarga ni kan, yer la duit dia, buat la apa dia suka, and mmg pesen dia yang suka melawa berlebih and show off tu pun, aku lantakkan jer jugak, tapi bila dia mula merendah-rendahkan orang lain, tu aku tka leh blah, mmg mula la cari point jer nak maki beliau seisi keluarga (kecuali si kecik Aisyah tu la sebab dia tak bersalah). Nah rasakan, mintak kan! – sekadar memaki.

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Che ta ni suka memperagakan the very glamorous lifestyle..tp ak rs dr sudut pangai die down to earth kot. Cthnya still ramah n boleh bergurau senda dgn cameraman or someone lg bwh dr die.. sbb tu mgkn die disenangi. Nway, xprnh jumpa die pn..ak agak2 je..base on gossip2, xprnh ad brita klua yg org x senang ngn die psal die tunjuk diva. Mmg pangai camtu kot.

    0

    0
  17. jemilah says:

    bukan nak kata
    manusia ni even dgn sedara mara sendiri pun suka menunjuk2
    banding2, anak depa semua masuk u la, anak aku kerja international bank ler, kerja pilot la, kawin anak datuk sana la, besan aku tan sri, kerabat bla bla
    kawan2 pun sama, laki aku selalu beli prada, keluarga laki aku stay dkt kawasan rumah orang kaya2….bla bla bla
    cik ta artis jgn melatah la kalu kena
    anak hang tu dapat sponsor bolehlah cakap gitu
    praktikal pun belom lagi
    chambering pun dapat 1K je sebulan….

    0

    0
  18. nnn says:

    herm,aku rasa kalau aku dengki dgn anak kau che’ ta aku yg bodoh.tapi tak sangka kan dalam dunia sekrang ni,masih ada orn pemikiran macam kau dan anak2 kau. nak tayang rezeki.memang kami x boleh sangkal tp perlu ke smpai tahap macam tu?anak kau tu bukan Malala yg dapat mengispirasikan semua orang dekat dunia ni.sekaya kaya kau,masih berjuta orang lagi kaya dari kau.Satu hari nnt anak kau dh menang nobel prize ke, dah jadi dermawan termuda ke,ada organisasi kebajikan sendri ke.mungkin time tu aku rasa DENGKI or jealous, tpi setakat duit IG review dia, aku tak heran.

    0

    0
  19. Dastar says:

    Ah, anak ko ambik ayat caption Blair Warldorf. bukan original dia pikir sendiri pun.

    0

    0
  20. makcik sg. derhaka says:

    makcik prnh trbaca seorg yg sgt kaya raya prnh post status MONEY ISN’T EVERYTHING so utk ibu2,,bapa2 dan anak-anak, bkn anak che ta je, insaf la ye. jgn tnggu diuji yg x de mknanya duit berkoyan jika hati kita x tenang..

    0

    0
    • Yekeni says:

      Yes, selalunya orang yg tahap gitu akan berkata money isn’t everything. Orang2 yg baru nak mencapai level bawah kekayaanlah yg akan bertindak ala kejakunan, change in spending habit, cultural habit dan yg sewaktu dengannya.

      Jadi biarkanlah. Dia tengah kemaruk memiliki kekayaan. Satu hari nanti sedarlah dia.

      Kita jadikan ini sebagai pengajaran untuk diri kita agar lebih prihatin supaya tidak ter riak dan sebagainya. Learm from other people’s mistakes. Perbaiki hidup kita.

      0

      0
  21. Diya says:

    Betul tu semua ibu mesti protect anak sendiri dari dihina, pasti che ta dah tegur lain kali jgn keluar statement mcm ni. Biasalah org muda belum matang.

    0

    0
  22. Adopt dont shop says:

    Whoever said money can’t buy happiness has never paid for a pet’s adoption fees.

    0

    0
  23. Merpati says:

    Artis lain pun kaya juga. . Mewah juga.. tapi x derlah mcm cik ta ni.. huhu.. artis lain tengok simple jer.. ermm. Entahlah.. mungkin itu style cik ta.. yg menjaga penampilannya.. tgk artis lain simple jer tp cantik hehe.. bersederhana kehidupan.
    Ada duit byk pun x perlu kot tunjuk sopping dan oliday sana sini… artis lain pun g oliday gak.. tp biasa jer kot tgk.. dorang lg lah byk job dan lagi lah popular kot.. ermm. Ok bai

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Tkde isu nk buat isu. che ta attantion seeker

    0

    0
  25. akubkncheta says:

    che ta ni london paris london paris. lv kenzo lv kenzo. eh?? low class brand tu… high class ppl, dorg sdh tak beli tu brand, ada lg paling mahal dr tu like alexandermcqueen. LV 3k sdh dpt beg syg hoiii, org gomen pun bole afford. n shopping time sales pulak tu, apa kelasnya. artis paperbag

    0

    0
  26. bojan says:

    handbag lv rm3k boleh dapat? ko dapat purse aje nok. tak kisah lah lv ke kenzo ke. tak kesah lah shopping time sale ke apa yg penting cheta mampu kau hado.

    0

    0
  27. Sam says:

    Kitorang x kesah pon Che Ta ni kaya ke and how her family spends the money..tapi part caption anak dia yang bongkak dan seolah-olah merendahkan orang yang kurang bernasib baik tu macam sorry to say, memang patut kene kutuk. Sendiri cari pasal. Yang aku x paham adala pulak peminat tegar Che Ta ni yang gigih memback-up, cakap jeles la bla bla. Ko bayangkan kalau one day ada orang datang kat kau or anak ko pastu intentionally merendah rendahkan kau or judge your wealth, apa ko rasa? Mestila the first reaction is marah. Unless ko bebal sangat tak paham apa orang tu cakap last skali ko pon agree dengan orang tu lah kan. hahahaha.

    Memang la rezeki tu dari Tuhan. Tapi Tuhan juga melarang umatNya daripada sikap riak dan merendahkan orang lain.

    0

    0
  28. monyetcomel says:

    Tahulah kaya n berharta…xpayah nak menunjuk-nunjuk…jatuh pada takbur dan riak..haram…
    Sekejap je Allah boleh tarik semua tu….
    Beringatlah manusia….

    0

    0