Written by AbangNara | June 9th, 2009

sarimah ibrahim

Lepas sorang-sorang artis Malaysia kita bercerai. Kali nie giliran Sarimah dengan suami Mat Salehnya, Amir. Nampaknya semakin jadi trend penceraian di kalangan artis Malaysia sekarang nie.

Patutlah dulu bila kami tengok gambar Sarimah nampak dia kurus sangat. Rupa-rupanya tengah makan hati sebab nak bercerai dengan suaminya, Amir.

Yang bagusnya Sarimah nie tak jaja kisah cerai dia. Tup-tup dah cerai. Dan lagi bagus Sarimah still contact suami dia untuk ingatkan tentang Islam.

Iyerlah, takut-takut lepas dah bercerai tak ingat dah pasal Islam nie. Masuk Islam pun sebab nak kawin ngan Sarimah hari tue.

Rasa-rasanya sebab apa ek artis kita nie ramai bercerai? Nak kata tak cun, memang cun diorang nie. Nak kata tak berharta, rasanya lagi kaya dari orang biasa. Nak kata tak beradab, rasanya itu ………….

Apa-apun takziah buat Sarimah. Sorang lagi J kini berada di pasaran.

86 responses to Sarimah Dan Amir Pulak Bercerai, Takziah!!!

  1. onda onda says:

    i m first

  2. Zaza Muhammad says:

    ehhh ade pun…baru aku dok tnye kat komen sblm ni… Simpati gak dr ambe huhuhu…Moga2 Sarimah akan beroleh kebahagiaan kelak dan bertemu ngan cinta sejatinyeee….amin. Ni baru first class punye artis…x suke havoc2 hal2 personal…respek lu beb!

  3. glory...glory man utd says:

    emmmmm
    nak wat camne……….maybe jodoh dia ngan suami tak panjang kan
    dah qada dan qadar dia mcm tue kan…….terima jelah k.
    ape2 pun harap sarimah tetap tabah n cekal mengharungi hidup.
    harap2 korang berdua rujuk la kalau masih lagi sayang menyayangi lagi kan.

  4. Darkshed says:

    Slalu mcm ni lah..bila seseorang yg bukan islam masuk islam then kawin ngan org islam yg x tentu keislamannya..haru biru la jdinya..patutnya Sarimah ni bimbing suami dia jd lgi bgus bukan terkinja sana sini…

    • Zaza Muhammad says:

      Suami yg kena bimbing isteri sbb dlm mana2 agama pun ajar lelaki ni kena bertanggungjwb. Isteri kena encourage aaaa sbb suami tu wpun baru convert dia tetap ketua keluarga dan ego dia tetap ada sbg lelaki. So psl bab2 Islam ni, suami tu yg kena amik initiatif blaja, kang Jakim ada. Dlm keadaan camni konteks ‘isteri bimbing suami’ maknanya isteri kena galakkan suami tu blaja psl agama dgn org yg betul2 bertauliah. Hubby penah mintak tlg aku ajar mengaji, aku x sangguo wpun aku alhamdulillah dah beberapa kali khatam sbb biasa baca lepas solat, tp aku pun still nk blaja mengaji ngan tajwid yg btul ngan org yg bertauliah, so aku ajak aaa hubby aku blaja kat surau dekat2 umah.. tu aaa misalnya salah satu cara ‘bimbing’ suami yg mualaf.. Suami yg dr background agama apa skalipun semua ada akal untuk fikir mana btul mana salah…

    • prisilla says:

      pandai2 jer buat komen

      • Zaza Muhammad says:

        xde aaa pandai2 suke2…just share experience bersuami kan mualaf (hehe bkn mak saleh tp or bumi srwk je)… doakan jodoh kami berkekalan…amin

  5. boleh blaaaa says:

    menanahhhhhhhhhh……cian kat sarimah.xpa,ada yang lebih baik untuk die

  6. ROSE MAWAR says:

    jangan salahkan jodoh,salahkan takdir konon.pokok nya harus sabar dalm dugaan rumahtangga dan kenapa????? hanya artis artis sahaja yang jodoh tak panjang kenapa???????????

    • Zaza Muhammad says:

      ekceli menda2 gini jadi kat seme org, bkn artis je tp sbb artis ni public figure…. x caye pegi aa kat pejabat kadi ke mahkamah syariah ke byk lai kes2 cerai jodoh x pnjng ni… tatau aaa kot2 x jadi kat org2 yg ko kenal, aku dah slalu dgr hal2 camni, dgr je aaa, x campur..better jaga umahtangga kite and amik iktibar

  7. aries_april says:

    rose x smua mcm tu…
    orng biasa pn bnnk yg cerai…
    n nma pn orng biasa, x da pblsiti…
    then kes2x kta orng xhboh la…

    tpi, klau bca metro, side kes syariah…
    hari2x kes orng lain…
    bnyk jga orng kta yg cerai…
    kta ja yg xthu…

  8. Darkshed says:

    bkan artis sja yg bnyak jodoh x panjang..org awam pun bnyak yg jodoh x pnjg..cuma artis ni bnyak publisiti..so apa sja xtvt / kisah dorg umum akan ketahui..cuba klau org awam bercerai media amik publisiti..maunya penuh crita cerai sja..tpi apa2 pun ni lah lumrah jd artis..klau x pndai bwak dri mmg akn tersungkur…

  9. aries_april says:

    sbr ja lah kak mah…
    aries doa kn sgla yg baik untk mu…

    p/s:krana aries mnat kat kak mah…
    ;-)

  10. aries_april says:

    pg eclipse , Darkshed n yg lain2x….

  11. Darkshed says:

    lg sket nak tmbah…slalunya artis bercerai berai ni klau korg prasan sbb salah sorg dr pasangan hidup dia tu x ckup iman di dada…klau yg laki baik..pompuannya pulak social lebih..liar..x pkai tudung..rambut merah..sembahyang x ckup 5 waktu…x ingat tuhan..klau yg pompuan plak baik yg lakinya plak ego tinggi..social lebih..kaki pompuan..sembahyang 2-3x sebulan..(ntah2 x smayg lngsung)..x ingat tuhan…dorg x sedar dri lg akn seksaan kubur nanti…

    • eclipse says:

      btl tue darkshed…aku setuju…slh sorg mst ade yg kureng…
      tapi org yg bagi komen ney ade ker ciri2 lelaki beriman?huhuhu…

  12. East KING says:

    aku minat giler sarimah ni… hihi
    aritu bila dia kawen frust gak aku
    hohohohoho :”P

  13. Darkshed says:

    pagi kembali aries….smoga sihat di pg yg indah ini…

  14. aries_april says:

    Darkshed, x btul tu…
    psl si akil 2 cam na pla?
    laki bni pn ada agma…
    si GF pn ada agma…
    last2x kantoi jga…
    kdng2x kompius le aries ni….
    ada ja yg nk jdi crta…

    bz 2, bz la jg eclipse …
    tp leh ler nk bt dosa skit…

    • Zaza Muhammad says:

      camni aries… Allah takan stop uji tahap keimanan umat dia. Selagi bernama manusia, selagi itulah akan diuji dlm apa jua cara sekalipun… dan Allah akan uji seseorg tu mengikut tahap kemampuan dia… by the way, setan ni mmg wak agreement akan buat apa saje utk sesatkan umat manusia ni…. klu setan pangkat konstabel fail, setan pangkat lans koperal plak g hasut dan seterusnya smpi aaa mission accomplish… Anyway, kite ni plak, dah tahu wase2 ilmu tu x cukup, banyak2 aaa g tuntut ilmu (jgn ilmu sesat plak), bykkan membaca, berbincang, merujuk apa2 mslh kpd yg berkenanaan etc… jgn le plak take for granted,,, kena usaha, ikhtiar dan bertawakal

  15. Darkshed says:

    ishh..eclipse..klau dah brani ckap mcm tu..mesti la beriman gak sket..skurg2nya kita lagi bgus dr dorg…so kita ada point utk kata kat dorg nih..hehehe

  16. Darkshed says:

    aries..kes ustaz akhil masih blum selesai…darkshed pcaya salah sorg dri dorg tu bgus…tnggu ja kes dorg tu selesai..kita tgk sapa salah sapa betol…(aries jgn pcaya 100% crita gosip2 ustaz akhil sbb ada yg betul ada yg direka..so kita tgk ja nanti bla kes selesai.)

  17. Darkshed says:

    nobody perfect..u r right eclipse…bnda ni atas keperibadian kita jgak..mmg jodoh kita tuhan tentukan..tpi bla slah sorg yg cri pasal still nak slahkan jodoh jugak ka..nak tnya..korg penah dgr ka kes ustaz bercerai dgn ustazah?maybe x penah n jarang2 berlaku kan…think about it…

    • eclipse says:

      xrmi dlm industri ustaz n ustazah…dat y kite xtau sama ade dowang bercerai atau x…klu ade pun si akhil tue jer la…
      tp yg sebenarnya manusia kat ats dunia ney xpenah msyukuri dgn ape yg ade…

    • Zaza Muhammad says:

      masa aku secondary school lu ustazah aku MJ, ex-hubby dia cikgu, bkn ustaz

  18. Darkshed says:

    x jugak eclipse…cuba eclipse selak2 surat khabar psal agama n mahkamah syariah..x bnyak kes cerai membabitkan ustaz n ustazah..thats the fact..

    • eclipse says:

      erm…yg penting kite sume xjd mcm dowang ney…lg2 artis mcm dowang…mmg tuhan xpandang dgn rahmat…
      ape2 prob pon…kena pndi n cpt2 settle…mana2 perangai yg x ok kna la berubah bile dh kawen…
      we have start to change now otherwise we become looser……

  19. jojio says:

    Kebanyakkan artis kita yg kwn dgn owg puteh ni tak kekal lama….???

    • jojio says:

      Bukan jer artis ora biasa pun same….nape ???

      • Lovelyvic says:

        Bukanla semua sebenarnya. Tapi kebanyakan. Ini disebabkan omputeh kebanyakannya mengamalkan Open Marriage, kadang2 sampai bertahun2.. maknanya tinggal sbg suami isteri selama bertahun2 dulu, kalau tak sesuai berpisah, kalau betul2 serasi baru kahwin… itu pun kadang dah beranak pinak @ tua baru nak kahwin. Tp culture kat Msia tak mcm tu. Kadang2 kawen ngan pmpn melayu banyak protokol dan pantang larang. Lg plak dalam Islam ada banyak guideline yang tentunya berbeza ngan agama Kristian. Jadi bila2 bertahun2 rasa mcm tak serasi… terpaksa la cerai… tp kalau sesama dowang (omputeh ngan omputeh kt negara dowang) tak di panggil cerai… cuma tak tinggal bersama lagi je. Pasal tak nikah.

        • Zaza Muhammad says:

          tol tu… puncanye culture diorg tu… ni aaa yg jadi klu diorg tu convert sbb nk senang nikah, bkn diorg ikhlas nk convert…. wpun hubby aku convert tp dia tetap org mesia, dah bese dr kecik mkn sambal blacan, in fact makanan ‘tradisi’ budu pun dah jadi favorite dia (aku anak jati Trg pun x mkn budi hehheh)… Tapi frankly mmg tough kawin mix ni, berat mata memandang berat lai bahu memikulnye…… Ya Allah, panjangkanlah jodoh hambaMu ini, aminnn

        • singaganaz says:

          xlah.. diorg nk dapatkan PR malaysia jer kawen dgn local gurl….

        • jojio says:

          aku rasa psal akidah….jika islam hanya kerana nak kwn ni ler jadi nyerrr..

  20. eclipse says:

    Buat Sarimah…

    Tabahlah menghadapi hari2 yg mendatang….
    Setiap ujian ada hikmahnya…
    Itu yg mematangkan dr kite untuk mjadi yg lbh baik lg…
    sesuke ati aku jer nak nsht kan org..mcm pepandai jer…hehehehe…

    Last but not least I beg ur self…..dont miss pray!!!….This is the way to clean our rohani .Whatever is past let it past but now start to behave good so as GOD will give u more sparkles…people out there just to wait to clap their hands for ur collapse….

    Sekian Terima Kasih….

  21. singaganaz says:

    bernanah telinga…..

  22. nekounam says:

    sarimah…aku ada.. setia menantimu..hahaha..

  23. bahulu hangit says:

    hai kengkawan…
    huh…pjg nyer ucapan takziah ko eclipse tuk sarimah…

  24. bahulu hangit says:

    ceh…pigi laaa…MJ tolak slow2 ker MJ tu tgk ko xselera..mklumla muke ko pon dh nmpk ganaz…MJ pon takut

  25. aries_april says:

    Kak nara…
    dia orng jer ker?
    aries xnk offer ker?

    tpi klau ngan eclipse pn ok gak…
    skrng tngah problem ngan BF dia.

  26. aries_april says:

    singa xda hdung ker yg nk malu…

    opsssss…………
    lpa.
    hdung dia xmcm kta…
    2 yg mlu….
    hahahaha

  27. badboy says:

    kesian sarimah..tatoo kat tngn dia tak buang2 lg ker ar?gambar ape ek?

  28. Darkshed says:

    pasni tngu brita Maya Karin plak…then Ning…then Kak Nita S’Wak…huhu…jahat2…

  29. ehem says:

    biasela artis……….

  30. damia zahra says:

    cian kat sarimah…im sorry 4 her..
    but life must goes on….u go girl!

  31. flowerHoRn says:

    sabar ye Sarimah mnkin ada hikmah disbaliknya….

  32. bangiperdana says:

    salam sarimah,

    didoakan semoga tabah…kegagalan lalu bukan bermakna gagal utk kali kedua…semoga sarimah bertemu lelaki yang soleh…

  33. OnEy says:

    kawin cerai.. kawin cerai agaknya memng pekara biasa kot bg artis2… selalu belakon kawin cerai… kawin cerai… so reality pun nak kawin cerai jgk… masa kawin belanja berpuluh2 ribu… tp kesudahan perkawinnan tu berakhir mcm tu jer.. dlm umah tangga nie kena ada kujuruan masing2… kesetian… dan sebuah perkahwinan tu mesti lah berlandasan agama… kt agama islam ikut cara islam.. bru lah umahtangga sejahtera,… takziah buat kak sarimah..

  34. koyok says:

    Salam…thnkss for beautifull nara sebab berjaya betulkan statement pasal sarimah ibrahim ni..Dan BN telahpun buat pembetulan kat kisah sarimah kurus tu..sejuk hati bila blog yg dibaca akan tidak tersalah sangka oleh peminat..saya sememangnya cukup marah bila ada artis yang baik budi pekerti macam sarimah dihentam tanpa usul periksa…selama sarimah menjadi artis, tidak pernah pula saya lihat dia menjadi kontroversi..sarimah educated, berbudi bahasa di depan public..walaupun dia amat kepoh,tapi itu memang diri dia..saya pernah search kat mana mana ruangan gossip dan tak jumpa satu pun yang teruk pasal dia..cuma kisah dia bertatu jer yg menjadi bualan..tapi, sarimah dah pun membuangnya dan penampilannya kini amat bersopan…By the way, sarimah ibrahim adalah artis contoh malaysia…good luck kak mah..!!! We Love Sarimah Ibrahim…

  35. serat_besi says:

    Hi… nara betul ke dengar sekarang Sarimah rapat dengan seorang “pengkid” ?