Written by AbangNara | May 23rd, 2011

juara mentor 5

Tup-tup kita sudah hampir sampai ke penghujung rancangan Mentor 5. Ramai yang terkejut dengan keputusan separuh akhir semalam. Rata-rata terkejut kerana peserta pilihan ramai, Salma tidak dapat layak ke final. Nasib baik TV3 membuka peluang kepada Salma dengan menukar format final Mentor 5 kepada 3 orang peserta. Adakah ini satu cara untuk TV3 meraih lebih banyak undi? Maklumlah Salma kan ramai peminatnya.

Apa pun, ramai yang berkata punca utama Salma mendapat markah yang rendah kerana over confidence. Mungkin ada benar juga kata-katanya itu. Bagi Abang Nara, mungkin Salma tidak cuba mengvariasikan persembahannya setiap minggu. Mungkin mentor Erra Fazira boleh cuba tengok balik di mana kelemahan yang ada. Yang penting, jangan over confidence takut menangis tak berlagu kalau kalah nanti

Apa pun sama-sama kita nantikan siapakah yang bakal bergelar juara Mentor 5 nanti. Final yang dikuasai oleh 3 orang wanita iaitu Salma, Shiha dan Iqa pastinya menjanjikan satu persembahan yang mantap. Siapakah juara Mentor 5 pilihan anda?

70 responses to Salma, Shiha & Iqa Bakal Berentap Tentukan Juara Mentor 5

  1. gugu says:

    Good luck ketiga-tiganya..

    0

    0
  2. yoyo says:

    salma…salma…salma….

    0

    0
  3. shaween says:

    tv3 ni nk jgk si salma tu jd juara….

    0

    0
  4. shaween says:

    btul tu..salma cam over confident je nk mng…

    0

    0
  5. kunah says:

    salma suara sdp…

    0

    0
  6. ana says:

    jgn over confident yer…nyaris2 mkn diri….k, bye..

    0

    0
  7. seri says:

    SHIHA SUCKS!

    0

    0
  8. honey says:

    aku pelik betul lah…keputusan semalamtu…..ada agenda tertentuke?

    0

    0
  9. lysa says:

    salma bagus, tapi i dont think her mentor is good enough for her, tp entah la kan.. i think she needs a mentor yang mempunya vokal yg mantap. bab pilihan lagu kat semi’s ni pun agak tahape2.. cuba tgk ika, die tu biase2 je, tapi sbbkan mentor die gempak, die nampak outstanding.

    0

    0
    • comei says:

      setuju dengan pandangan di atas. cuma, dari hati yang jujur ini mengatakan vokal salma bagus tapi dia better jadi pengganti ella.shiha plak versatil tapi ntah nape x suke dia.ika bagus coz mentor dia bagus.walau sape pun menang, aku yakin dan pasti ika akan di bawah naungan KRU.

      0

      0
      • smurf says:

        aku pun sama… shiha bagus x tau kenapa rasa x suker kt dier…

        0

        0
      • ecca says:

        juara mentor 5…i prefer iqa…..she’s with her level…..a good perfomance every week….. persembahan yang berbeza setiap kali and she’s trust her talent…Never put herself in over react…..go iqa….and…..luckily…..iqa bersama abg edry pasti berjaya….we’ll support you…

        0

        0
      • dd says:

        antara suma protege, salma memang paling mantap..slain dari versatil..dia boleh bawa banyak rentak lagu..suma ble masuk..tapi 2 la..undian juri profesional xdpt nak d lawan..xtau mn silap nya..

        shiha memang ok..tapi setakat boleh bw lagu rentak balada, irama msia tapi genre muzik lain xble bw..

        iqa pun ok jg..paling meletup kalu buat gimik..tapi bila da nyanyi, suara lari plak..kamu xdengar ke??ada jak sumbang nya..tapi 2 pun ramli ms ckp xda masalah..memang la kita ni juz dengar suara tapi dia nilai melalui muzik..tapi 2 pun penting jg kn..

        pa pun, salma tetap the best..cuma pilihan lagu dari erra je yang buat spoil..dia kin masih kabur lagi tentang kelebihan suara salma..bagi la lagu yang guna nada tinggi..baru power..baru meletup..macam dia nyanyi dengan azlan 2..

        0

        0
  10. AD^ES says:

    Nape la TV3 ni ubah format plak?????klu dh Salma x layak nk ke FINAL,xyah la nk ngada2 masukkan dia plak???nampak sgt pilih kasih………klu cm tu baik msukkan RATNA skali….baru la ADIL!!!!!
    (konon nk wat kejutan mcm AF ke????)

    0

    0
  11. AbangNara says:

    test

    0

    0
  12. dyaliela12 says:

    peminat lupe nk undi salma kot …. tp pape pun iqa the best

    0

    0
  13. BumbleBee says:

    to erra…kene bijak pilih lagu. Tengoklah markah separuh akhir pertama, hancuss dpt 46 jer. Sebab pilih lagu ntah ape2 yg masa salma berduet ngan dier tu…siap ramli ms ckp “lagu tu buat mcm salma back-up singer” …awak dah well-known, xyah laa nk enterframe lelebeh… takyah experiment2 lagi… ini dah akhir. Kene tengok balik week yg lepas2 mana satu yg paling dpt high marks(rasanyer time nyanyi lagu jeritan batinku ngan lan typewriter).. kene wat cmtuh tapi lebeh outstanding…

    0

    0
  14. elmond says:

    suka shiha.. :D

    0

    0
  15. a'ah laa says:

    a’ah, pemilihan lagu utk salma xbagus…sian dia…vokal dia dipendamkan sgt…shiha n iqa lagu dorang sgt tinggi n dat y dpt markah tinggi…salma dpt lagu fast, so vokal xterserlah…

    0

    0
  16. ????? says:

    ala tv3 nk dpt income lebih kalo org ramai vote salma :P

    0

    0
  17. teddycomel says:

    nape salma dpt msuk..xadil bg ratna..ksian dia..klu dr awal mmg ckp 3org leh msuk final xpe gaklh..tv3 slalu mcm tu..thn lpas pn cm2 gak..ajai n protege dh kuar tp last2 dpt msuk..klu dh bgtau mmg 2org je g final,so bg jelah 2org..nape nk amik jd 3 org plak..xnafikan salma mmg m’punyai vocal yg bgus tp xpndai pilih lgu..tu dh nsib dialh kn xpt g final..sian kt ratna…emmm..

    0

    0
  18. AD^ES says:

    nape la TV3 ni masukkan SALMA ke final???kata 2 org jek!!!nmpk sgt pilih kasih……Klu cm tuh, baik mskkan RATNA jgk….br ADIL…..Ke TV3 mmg nk bg SALMA tu juara jgk…..Mentor Salma tu x best lah…..Kat Sepatuh Akhir boleh bg lagu (asal boleh je…….)Tak best langsung!!!!Klu Edry,mmg gempak………..lagu dia ada VARIASI..Well,good luck to SHIHA & IQA…Do the best k………..

    0

    0
  19. AbangNara says:

    try komen lagi skali

    0

    0
    • BumbleBee says:

      sama jer.. still ade programming error…

      0

      0
    • ayam says:

      susah nk mampuih nk komen kat bn sekarang ni
      kenapa ye? cecepat la Nara perbaiki apa yg patot.

      0

      0
    • secret says:

      abang nara, apa masalah web bn sekarang ni?
      tension lah nak mengomen sekarang. terus ilang mood.
      ke abang nara tak mau kitaorang komen lagi?

      =(

      0

      0
    • imal says:

      juri n penerbit rancangan macm da kena suap,,,nmpak sgat,cmner salma yang tiap2 minggu boley sllu markah tinggi tbe2 down menddak,n knp undian kmi susah nak diterima time nak undi smalm,,,???

      0

      0
  20. minamie says:

    ala….jgn la nk salahkan mentor plak…sblum nie kn kite tgk sendiri yg erra pandai buat pilihan utk salma. buktinya setiap minggu salma dpt markah yg tertinggi. nape nk pertikaikan hanya sbb semi final salma xdpt markah tggi.. sebenarnya peminat salma, yg over confidence yg salma juara mentor…last2 xdpt pun pegi final, klu ikutkn markah sebenar n format tv3 yg sebenar…..juri2 pun mmg super kesian sgt dgn si iqa tu…yela sbb edri da sound juri kn….so, juri pun da byk puji2 si iqa tu….mentor kali nie byk drama la….juri pun takut dgn peserta…patutnye juri jd seperti kak ogy tu…berterus terang la pada bakat ape yg diorg ni ade….ape nk takur sgt….tgk kak ogy tu ape die peduli org nk marah ke sound die…sbb die ckp perkara yg BENAR….terus terang vocal iqa xde ape2 pun…vocal salma mmg power…..utk pertandingan nyanyian….

    0

    0
    • KARA says:

      bTOL 2!!! SY UNDI BRPULUH2.. TP HAPAK PON X DPT… MELAMPAU TOL..AK BENGANG GLER MARKAH SALMA RENDAH… AGAK2 LA JURI NK BG MRKAH CM2… SHIHA NGN IQA BKN NYER BGOS SGT PON… NYANYI3 SEMPUT..SORE KELAUT SEMUA… SALMA ADE KE KORG DGR CM 2?XDE KAN? SALMA X OVER COFINDENCE PON..YG OVER CONFIDENCE SHIHA N IQA.. RAMLI MS X KAN NK LEPASKN SALMA 2… DYE LAYAK JD PENYANYI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0

      0
  21. nini says:

    kureng minat salma.. sbb nyer PR pn xbgs.. sikit2 malu, then erra yg bg komen.. tiap mggu tgk persembahan bese jer.. lagu lak byk nk tonjolkn vokal, klu dok jerit2 jer org pn bosan laaaa.. suka tgk edry n iqa.. tiap mggu ade je idea baru.. br FRESH!!!!

    0

    0
  22. minamie says:

    penat2 je taip komen panjang2….xdpt pun….huhuhuhu T_T

    0

    0
  23. Miss_hujaN says:

    Salma..Salma..ape dh jd..

    0

    0
  24. Jacky says:

    plihan lagi semi1 tu yg salah sbb tu la mrkh pun rndh sgt.. erra x bt plihan yg btul.. kalo x 3 org yg d pilih ke final mest salma tu balik tawau daa.. rsanya bgus lagi pilihan lagu tuk salma tuu yg btul2 genre yg akan dia nnyi spnjg kariernya.. tak perlu laa mengada2 nak bktikan boleh nnyi semua genre.. yg pntg ada originaliti sndri.. tgk american idol tuu psrta d beri pluang bt pilihan lagu sndri.. :)

    0

    0
  25. lorra says:

    apsal komen x byk…rmai org cuti ke

    0

    0
  26. mr f says:

    konspirasi terancang dari tv3 untuk menjadikan Salma sbg Juara… Adilkah kepada peserta2 lain?

    0

    0
  27. neena says:

    vokal salma memang power, tapi tak bererti dia automatik boleh jadi juara, iqa semalam memang best sangat, memang layak dia dapat markah tertinggi. tiap minggu asyik salma je yang menang, go iqa go..

    0

    0
  28. Gegeh says:

    AKu dh komen kt FB mentor.. for me Erra is the stupidiest ever mentor.. poor to Salma.. come onla..takkan lah di Semi final still lom tahu apa genre yg Salma patut kuasai..disebabkan kebodohan mentro dia memilih lagu dan pakaian ala2 badut.. serius menyekat Salma jdi juara.. look at how Kak Pah and Edry groom their protege.. Erra sorry to say u r gorgeous but so stupid to groom ur protege..well coz u r not even can sing..

    0

    0
  29. ecca says:

    juara mentor 5 i prefer IQA…..mostly nak kata yang iqa untung dapat abg edry…persembahan iqa every week berbeza…..dia boleh bawa apa juga genre lagu…..when people expect more from her….she did it well……apa yang best dengan abg edry nie…..he will not make every step of iqa performance was the same from the previous……keep it up…thanks…..

    0

    0
    • WG says:

      even name ak sebijik cm iqa 2.. tp bg ak..dye x bgos sbb ape kaw nk tawu??? sbb OVER GLER!!! taw x OVER???? I xder rase rndh diri lgsg..bajet kaw dpt mentor abg edry kaw bgos la? ble kena komen ngn juri x ley trima.. cer kaw dgr blek komen abg MUS MAY.dye nyer komen btol2 ikhlas n totally BETOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0

      0
  30. cik lebah says:

    salma..salma..salma..mmg suara salma bagus..mantap..!!!
    xkisah la mentor dia suara xmantap pun..mentor dia boleh tolong guide dr segi penampilan..performance..showmanship..

    shiha pulak..hmm..suara dia ok..bgs..tp xd yang unik mcm suara ratnah..ratnah suara dia best..cuma pemilihan lagu x berapa kena..

    iqa pulak.ok..best jugak..lain jugak..mentor dia bijak mainkan peranan..satu kelebihan buat iqa..

    ape2 pn..salma is the winner..!!!

    0

    0
  31. gadis march says:

    i like IQA!!!!

    0

    0
  32. lysa says:

    susah la nak komen, ni kali ke-18 refresh..

    0

    0
  33. Pak Ya Una says:

    Jika masih ada di luar sana yang tidak berkeyakinan dengan kenyataan ‘MATLAMAT MENGHALALKAN CARA’ maka, program keputusan memasukkan tiga peserta dalam akhir Mentor adalah contohnya.
    Pada Pak Ya, walaupun Pak Ya ini peminat Salma, namun saat pengumuman Salma ke akhir, program ini telah hilang kredibilitinya. Apakah dengan bilangan peminat yang ramai (termasuk Pak Ya) cara memasukkan Salma ke akhir merupakan satu etika tatapertandingan yang sah? mengapa tidak terus menamakan Salma sebagai juara pada episod Mentor yang pertama?

    Benar, rating dan iklan dari penaja merupakan satu perkara yang MESTI diberi keutamaan pada sesuatu pertandingan demi kelangsungannya.Tapi adakah dengan memperolehinya melalui cara yang salah dibenarkan?

    Pak Ya amat bersimpati dengan penggundi peserta yang lain. Mereka penat menaip, kering poket UNTUK MEMASTIKAN HANYA DUA YANG LAYAK KE AKHIR PERTANDINGAN.

    PAK YA MOHON MAAF JIKA PAK YA MEMBANGKITKAN HAL ETIKA INI. PAK YA JUGA SETUJU DAN FIKIR SALMA LAYAK KE AKHIR, TAPI BUKAN DENGAN CARA INI.

    Tahniah juga pada TV3 yang berjaya mencipta satu lagi kontroversi yang seterusnya akan meningkatkan rating program ini. Anda bijak dalam bidang anda…

    0

    0
    • 2PM says:

      KECOH!!!! 2 jer layak tok kaw pak ya… kalo AF,RL,ML wat kontravasi xper.. mentor wat kontravasi kaw kalut..blah r… nyampah ak..

      0

      0
  34. brendan urie says:

    setuja gak ngan iysa..erra pilih lagu entah ape2..x best langsung..da la persembahan x de idea yg kreatif..boring je..iqa pulak mmg sore x de la best mana pon..tapi edry mmg terbaek..sebab name rancangan MENTOR..so..the best mentor is edry and erra mmg x layak..

    0

    0
  35. Cullen says:

    salma over confident mey?i dont think so..i think dia punya persembahan every week MANTAP..oh ya..member saya cakap “INGATKAN AF JE MEN TIPU..RUPENYA MENTOR PUN SAMA JUGAK..” ;)

    0

    0
  36. ijoyspecial says:

    ijoy rasa

    kelemahan salma ada dari aspek pemilihan lagu yang tidak betul,

    dan kalau kita tgk markah salma pun , untuk semifinal pertama, salma antara peserta yag mendapat markah terendah kan …

    nasib baik masa semifinal kedua, markah dia ok ..

    apa yg perlu ditelitikan oleh mentornya, erra fazira
    adalah dari aspek pemilihan lagu…masa semifinal pertama, erra salah pilih lagu untuk salma..

    ijoy rasa, shiha bleh menjadi juara, shiha konsisten
    suka sgt shiha nynyi lagu irama melayu semalam..
    shiha ada kelembutan suaranya

    manakalah iqa boleh menjadi peserta underdog, semalam pun iqa yg mndapat markah yg paling tinggi kan ..

    salma kalau nak menjadi johan, harus berbuat sesuatu, rendah diri ..
    dan pilihlah lagu yg sesuaiiii plz…

    sekian

    0

    0
    • gee says:

      kaw kata shiha bgos??????????? nak muntah ak!!!!! korg nie bg la korek telinga elok2 ckit.. tang ble salma x rendah diri.. ak xpenah ckit pon nmpk salma over confidence… NEVER!!!!!! sbb dye tawu sape dye..bkn cm 2 ekor 2.. OVER gler!!!!! sore kejap je sdp pas2 kelaut semua.. salma jer dari awl nyanyi smpai hbs maintain..cm 2 la penyanyi yg kt cari!!!! bkn hanya byk idea jer!!!! tp x ley trima kritikan JURI ingt dye sorg jer btol hek laaa…

      0

      0
  37. 9ty says:

    Syukur salma terpilih. Tp ramai peminat salma bgtau tiap kali undi di tendang blk, ptt la percentage rendah walhal fan based salma cukup kuat. Aper pun hopefully erra bg kebebasan tuk salma pilih lagu yg dier selesa tuk final nih. Lagu Listen nyanyian Beyonce pun ok, sbb suara salma mmg fall within that range dan dier boleh variasa kan vokal menerusi lagu tuh. Aper2 pun gud luck salma u’re still one in a million. :-)

    0

    0
  38. ijoy says:

    salma – kelemahan salah pilih lagu ..hope erra sedar akan itu dan memberikan yg terbaik..jgn overkonfident yer salama, gunakan peluang kedua ini utk menebus kekecewaan

    shiha – pling best, suka persembahan dia utk semi final 2 minggu berturut, calon juara

    iqa – peserta underdog… peserta markah tertinggi untuk semi finalkedua

    semua tak leh diduga

    0

    0
  39. kunah says:

    nape ssh nk komen niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii………huhu

    0

    0
  40. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    minah jambu harap kn pada salma buat yg terbaik ok….suara tu kasi POWERRRRRRRRRR kalah menang itu belakang kira yg penting kite2 semua berpuas hati dngan persembahan salMa ok……

    0

    0
  41. tv3propa says:

    tv3 ni dah set awal2 lagi mmg nak letak salma no3…so dia ada alasan nak masukkan salma…kalau dia letak salma no1..nnt awal2 yg layak 2 je..takde alasan plak nak masukkan 3..ala benda2 ni diorg dah plan dari awal…sebab after umumkan markah je terus elly ckp kejutan..elly mcm dah tau awal2…sbb dia tak terkejut langsung…alah dah agak awal2 lagi..mmg diorg plan letak 3..saja tak bgtau awal2 sebab nak collect undi..biar org2 semua 1 malaysia ni tertipu pegi la undi byk2…padahal dah tentu2 si salma ni menang undi wlp suara sedap..jgn jadik mawi sudahhh…

    0

    0
  42. radzi says:

    wah! rupe2nya, edry tu yg bnyk berdrama rupenya.Kononnya tak tau yg mak protege dia ada nak wat surprise! Ada drama air mata lagi.Nak ngundang simpati lah tu sbb nak suroh org undi bila tengok protege dia terkejut (??) & terharu & termenangis bila tengok mak dia naik pentas.Drama terbaek tu edry he he! adik beradik KRU lah katakan.Anyway, suara protege tu tak se outstanding mana.Harap prop & plan drp mentor dia je lah!

    0

    0
    • siti sarah says:

      dh nama pun rancangan mentor..kenela mentor bijak dan power… the best thing about edry and his brothers….diorg leh wat zero to hero….erra cuma harapkan salma….nasib baik salma ada suara yg ok…kalau tak dh lama dh erra OUT…. dr awal pun erra sengaja pilih salma….to win easy and no hard work to do so….bagi lagu…salma nyanyi…org suke…undi and win….erra…ooh…erra….

      0

      0
  43. komeng says:

    apelah korang gaduhkan ni…ni semue dunia semata…yang penting semue finalis tak tutup aurat…baguslah…baik tengok imam muda…takde kejutan2 haprak mcm ni

    0

    0
  44. eyla says:

    Salam,eh! xbeik kata salma over confident..korg ne pndai sgt ke ramal ap org len rse…beig honest,ak rse salma xla over confident pn ntah mane lakover confidentny..beselh nk msk final confident msti kna ad kn…xsmstiny mentor tu kna sore sdapke,cantek ke,hebat ke tp cara mentor t curahkn ilmu pd protege dia sbnrny yg pntg..at least erra berani cube mcm2 genre..kta kna igt pertandingan xla berasaskn bakat semata2 tp tuah msing2..at the end of the day sore yg sdap tu melahirkn rmai peminat yg akn skong bkal penyanyi tu d masa hadapan…bg sylh shiha tu ok tp xberapa minat sore dia,iqa tu sgt2la bese tp untung dpt edry jd mentor but still bua tla gimik ke or bwk mak nek ats pentas ke yg pling penting bkat…dlu edry marah bla salma kata dia xlawa knon mtk undi simpati,yg iqa bwk mak nek ats pentas n bwk kisah ayh dia tu sme jgak undi simpati…rakyat msia mmg prihatin tp rakyat msia bijak sbnrny memilih siapa yg lyak jd juara…

    0

    0
    • siti sarah says:

      bengong ko nie…edry bwk mak iqa naik pentas as kejutan utk iqa….utk bagi semangat kat iqa…the feeling only for iqa….bukan utk org undi iqa…..

      0

      0
  45. rahsia says:

    tv3 mcm ade agenda sendiri jerk psl kptusan mentor tu …..sje kaut undi kot…bile peminat salma tgk markah very bad….lg die org mngundi slaloo,…taktik semua tu kot…salma pon maybe rase down coz pemilihan ke final mcm kesian kat die jer….

    0

    0
  46. Jaja says:

    Cam hampeh je aku tgk dorg ni..aku lg best kot klu nyanyi

    0

    0
  47. nyampah says:

    ala…semua yg nyanyi tu bagus…yg buat gimik tu tv3 je… da nama pon rancangan realiti…camtu la cara nak kaut untung dari sms…bila diorg umumkan markah salma rendah, of cos la semua peminat jadi sgt gelabah nak undi kasi dia menang…kan sms undian jadi meningkat la nnt…lojik kan??? bila da menang, tv3 da x amik tau hal penyanyi2 tu… unless mentor pny usaha la utk menaikkan nama penyanyi tu… contoh terbaik black-mas idayu… yg lain hampeh je…

    0

    0
  48. siti jienah says:

    tak hairan tv3 buat begitu. dari mentor 1 hingga mentor 4 pun begitu juga…. so biarkanlah. tengok jer… x nk tengok x payah…

    0

    0
  49. Deenalofa says:

    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA
    SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA SUKA SHIHA

    0

    0
  50. Fizz says:

    SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA SALMA PASTI MENANG MALAM ESOK,VOTE 4 SALMA #_#

    0

    0