Written by AbangNara | October 27th, 2010

saida

Akhirnya segala teka teki tentang rumahtangga Siti Saida dan suaminya,Mohd Ghazali Yahya Zikri terjawap jua. Saida telah pun mengfailkan penceraian secara baik. Untuk pengetahuan, Saida telah pun berkahwin selama 14 tahun dan memiliki 4 cahaya mata.

aidil rita

Manakala Aidil semalam telah mengfailkan permohonan sulh(perbincangan) dan tuntutan anak di Mahkamah Syariah Seremban. Untuk makluman, mereka berdua belum bercerai walaupun tindakan Aidil membuat tuntutan menjaga anak agak mengelirukan.

Apa pun kita doakan agar kedua-dua rumahtangga ini berakhir dengan keputusan yang terbaik untuk mereka berdua. Yang penting anak-anak tue janganlah diabaikan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

297 responses to Saida Fail Cerai, Aidil Tuntut Hak Jaga Anak

    • apa ke hal si aidil ni..

      • BENCI AIDIL N ZAQUAN says:

        BODOH PUNYA AIDIL,….dlu masa nak sangat orang tu sampai bwk lari pi siam,…skrang suka2 jer,….mmng lah tanggung jwp ko kat mak ko,…tapi ko dah kawin ngan rita tu so rita tu dah jadi tanggung jwp ko gk,…

        Rita plak,…ko minta cerai jer ngan aidil tak guna ni,..banyak lagi lelaki kat luar yang lebih bertanggung jawab nk nikah ngan ko ngan penuh adat tak macam si AIDIL BANGANG ni buat ,…..

        • jenna says:

          mmg la bodoh..bodoh sokmo..Rita itula kawin ngan org nogori mmg mcm ni akhirnya,,,,,,

        • syuhada says:

          jgn cakap org n9 camtu leh tak?jgn hukum satu negeri kalau sorang je yg wat salah…BANGANG..!!

        • shalee says:

          HOI KORG SUME RELAX AAAH JGN GADO@ DONG LOL

        • miss_pinky says:

          JENNA OI..
          NAPE NK BABIT KAN ORG N9 LAK.?
          U ORG KELANTAN KE.?
          HUUHU. :)

        • Kuncu_jahat says:

          Hello… bukan org negeri mana tu yg jd persoalan.. tp pasal sikap.. Aidil ni mude lg.. so mmg la kurang matang pun.. Tp ape2 pun cube kita doakan diorang ni xbercerai… tp kalo bercerai jugekkk… jd Miss J meletoupp la kak Rita ni… walau dah beranak.. body solid kalah AR kann??

        • tuperware says:

          umur tua/muda bkn ukuran. yang lelaki sebaya mahupun tua pun belom tentu matang. aidil ni halusinasi kot!

        • Erin says:

          Betul3….!!!
          Ayu 2 poyo je…xcantik langsung..bakat pun ada.. yelah,hanya watak baik je..,so berbakat ke?

        • minah says:

          setuju!!!!!!!!!!!!!!!!

        • nyamuk says:

          kpd cik/encik BENCI AIDIL N ZAQUAN

          saya nk tnya… awk rasa betul ke kata2 awk tu?? yeke aidil yg bw lari rita ke siam???? setahu saya RITA yg bawa aidil tu lari utk kawin ke siam dgn bantuan sanak saudara & kerabat dia yg duk kt perlis tu…
          pikir la skit..aidil tu bdk2 lg..seme ikut telunjuk si tua tu..main lari je..x pikir apa dh..mak ayah pn dia x bgth..kenapa ye?? ada kena bomoh x rasanya??
          mesti ada something wrong kn ttg perhubungan diaorg nih..byk yg org x tau…

          saya rs cuba tnya artis2 lain dlm industri hIburan ni kenal x siapa RITA SBNR??? ingat x kes gaduh dgn lisda.. nadia mustafa… cuba ingat….artis yg dkt dgn dia lbh tau siapa dia..ahli keluarga dia pn lbh kenal siapa dia..kalau x, xkn ada ahli kerabat dia kta rita dot dot dot dot pegi tanya org kg kt perlis ok……..SIAPA RITA.. x pun tnya dgn bekas suami lama dia kembar jg dlu nama akhbar… knp dia bercerai dlu. x pn tnya bekas keluarga mertua SIAPA RITA cemana dia buat kt bekas keluarga mertua dia dlu…jeng..jeng..jeng….dpn org & dlm suratkhabar blh la dia tunjuk seme baik2 belaka….

        • bodo nyamuk says:

          alah ko ke jiran rita mslhnye,,,,so ko nk ckp ko knl rita 2 lar weeeeyyyyy…bla ler ko,,,,,ko 2 yg ta knl so xpyh nk glbh key,,,weeeeyyyy kalo rita g wt bomoh2 at si aidil 2 ko pn ader skali ke kt tmpt bomoh nmpk sgt r ko yg ta btl……xpaya la ko nk tuduh2 org kalo ko sndri pn ta tawu,,sll nye manusia yg iri aty jew,,,ske memburuk2 kn org so ko la sla 1 drpdnye keyyy…

        • hem says:

          hek ele,encik/cik atau segala jenis nyamuk…ko cakap mcm expert hal dalam kain org jer…pelik tul, sampai suruh tanya ngan bekas laki rita, bekas mertua….memang perangai ko memalukan bangsa…penuh dengan khianat, dengki, busuk hati…..

        • popoyoli says:

          nmpk sgt si nyamok sewel ni suke sgt jage tepi kain org,dlm kain apatah lg…kate nyamok…mmg la suke sebok2 kt org…ntah2 nyamok ni si artis yg gadoh ngan rita x…hahahaaa…bodoh punye stetmen nyamok nih…org nk doakn agar masjid yg dibina tu x runtuh,ko lg mcm mlt longkang doakn yg x baik. Diri sndiri cermin dlu tgk ok…nsb umhtgga ko tu pn blm tntu lg mcmane akn dtg…kita manusia hanye mampu merancang,Allah s.w.t jua yg menentukn..dh nsb rita nikah ngan cara cmtu,dia pn x mntk nk nikah kt sempadan..klu dia nikah kt London msti ko senyap kan nyamok sewel..

        • daun pisang says:

          poyo la ko nyamuk..manusia bole berubah..myb 2 silap lme dye kot..ko xley hukum rita..ko bukan tuhan.da jodoh..patutnya suma kene redha..nsb baek kawen..kalu wat nye c rita n aidil bsekedudukan n lahir ank luar nikah,,sape nk jwb?malu mk bpk n malu sdre mara..doakn yg terbaik untuk mreka,bukannya duk canang crita buruk n bkk aib ssorg,.nk bckp..ingt dunia..tuhan nk terbalik kn kat ko..sekelip mata jew..bukak mata,bukak minda.

        • woot..woot says:

          tp aku sendiri tgk rita ni mcm tak btul laa. alah, senang cite dua2 same je tak betul!

        • monster says:

          weh miss pinky…yg ko plak xpasal2 libatkan kelantan apesal??? ko pun sama je la

        • Nyamuk Virus says:

          weh, Nyamuk apsal ko sakit ati sgt ngan rita…ade dia wat salah ngan ko ker or ko tu kaum kerabat si aidil or kakak si aidil???mne ko tau rita tu bwk lari aidil n bomoh kn die? eh, si aidil ni batang kaye ke yg tak tau pikir…jgn bg alasan la yg die tu msih mude n x fikir pnjang main ikut jer..byk lg lelaki lain kat luar yg kawin lbih muda dr umur dia…yg elok je…bende nih kalau btepuk sblh tangan takkan berbunyi….sudah2lah ko nak fitnah rita tu..smpai ko nk soh org siasat slh silah die sume…the past is past…tak kesah la siapa die dulu..kalau ade silap die dulu …dia pasti akn jdkan pengajaran tuk msa hdapan…takkan die nk pisang bbuah due kali ….aidil dh cakap hbngan mrk btmbah baik..so ko hentikan lah fitnah2 ko tu yea…baik ko bdoa byk2 agar jodoh mrk bkekalan…moga2 tuhan dpt ampun kan dosa2 besar ko tu….

      • buek says:

        aidil aidil,,,the best among you are those that is best to your wives, tu NABI cakap tu……

      • gilo says:

        aku sedeh la dgr brita mcm ni…tersentuh jiwaku…uhuhhh….
        mcm dah jd kebiasaan pulak..errmm…

    • Obefiend says:

      kehadapan Rita

      abang obe sentiasa ada ruang dihati untuk dirimu

      datang saje ke blog abang. kita minum kpo.. pergi kedai buku bincang pasal sejarah perdaban manusia

      im free for you baby

    • Blog Sensasi says:

      Jom join contest kat Blog Sensasi

    • mummy iman says:

      Hmmm.. ritu cakap sayang lagi bagai lah kan. ni baru jer x sampai sebulan keluarkan statement tuh dah nk tuntut anak.. pe kehenya bang oiii..

      • hothotheat says:

        bdk ta matang mmg cm nh..ekekekekek

        • futuremg says:

          bukan rita nie ngandung second time ker?..kalo bona eh,eh,..cian….

        • Rindu says:

          Memang tak patut aidil ni… apa apa pun aku tetapkan salahkan smua belah keluarga aidil. Mereka kan dah kawin dan ada anak, restukan ajalah. Terima diri rita tu… ini kalau semua kaum kerabat dok singkirkan rita dan bermulut longkang dlm fb memasing, mananya rita tak tension. Luar ckp lain, blkg ckp lain. Pakai aja tudung, tapi hati busuk. Mcm lah kembar tu glamour, kaya, terkenal sangat. Sdarlah diri, tak lama lagi kau org pencen muda.. tak kemana setakat main bola kat malaysia ni… janganlah berlagak sangat.

        • anti lelaki bacul says:

          longkang kat area rumah dia org tu tersumbat…. SI KAKAK2 kerbau balau dua ekor ni bila bukak tudung tu mesti bauu hapakkkkk….

          main ‘bola’ je la boleh harap…main bola sepak ..HANCUSSSS…asyik injured…jaguh kg…

          MAK BAPAK Si Kembau bin Kerbau ni memang talam bermuka-muka…aku doakan jodoh AR pun nanti tak panjang…so…MEMANG CONFIRM KELUARGA LONGKANG…. PERANGAI LEBIH DARI PARIA…

        • jane says:

          hehehe…..tapi ‘nyamuk’ takkan la pompuan bawak laki lari pi siam kawin…. kelakor benor statement tu….

  1. emilda says:

    serious ke???

    • BECERAI???
      SAIDA DA 14 TAHUN KAWEN PON LEH KETEPIKAN HUSBAND DEMI KARYA.. GILO KERR??
      SUARA KALO SEDAP XPER GAK……
      1DAY KO DA TUA.. KO TAU LAAA FAMILY 2 LEBEY PENTING… MACAM2…
      YANG RITA & AIDIL NIE….
      APO NAK JADI NIE WEI……?? ISH3….. MACAM3

      • Mak Minah says:

        Tah ape2 je Saida ni.. dia femes sgt ke sebagai artis??? laku berapa ribu album dia??? eh, ade ke albummm??

        Nak carik dato’ gak kot?
        Astaga..

        Sian nye Rita… ape ke bodo si Aidil ni?

      • Salmah says:

        Eh…jgn tuduh sebarangan….kita tak tau cerita rumah tangga….

      • Rindu says:

        Saida baget nak jadi datin lah tu…
        Kesian Rita… angkara keluarga dan ketidak matangan suami.

  2. Gegeh says:

    hurm artis mcm nih ler

  3. juli says:

    baca la dlm metro hari ni. saida yg failkan. da suami tak izinkan nyanyi tu, brenti dah la. kata dr keluarga baik2. tak phm aku

    • cik lopes says:

      nak ikut jejak adik dia kot. tapi beza dia suam2 kuku. n xlaku2. patutnya duduk rumah je jaga laki..jaga anak. kalau cerai semata2 sbb laki tak kasi nyayi tu mcm xberbaloi. nway diorang lg tahu masalah diorg.

  4. sailormoon says:

    ape la masalah diaorg nih..
    x paham betoi..

    • juli says:

      sian ngan rita..da la tgh pregnant. blh plak mak bapak aidil kata tak tahu menahu psl ni. tipu la…even rita tu ada buat slh ke apa, just pk la. orang tgh pregnant, ikut emosi. mak bapak aidil..please la jgn cmpur tgn. sbb tu retak hbgn dorang tu. sian rita ngan aidil

      • ckrin says:

        mase nak kawen pun dah x btol…

        • futuremg says:

          mane ko tau mak ayah aidil yg buat hal..pompuan tuh pon mesti ader salahnyer…

        • dR HOUSe says:

          stuju ngn futuremg, nape asyik tuduh sblh pihak je sdgkn kita sndiri xtau ape sbnr mslh diorg sume ni?? mustahil la yg jahat sume kuarga aidil belaka,rita perfect xde silap lgsg.. ade la sbb nape jd cmni,kta xtau so baik jgn trlalu menghkum org tnpa usul periksa..

        • daun pisang says:

          wat ko dr house..ko xley ckp rita jgk y silap 100%..myb fmly aidil ade jgk y silap..due2 y slh..kite xley mnunding jari kat sape2..

      • otayzzz says:

        juli… takkan la salah parent aidil semata kot…. rita tade salah ker? kalo x.. ape ke hal.. aidil dok tuntut anak die… depa bukan bercerai lagi pon…. takkan nk soh org tua aidil sujud kat kaki rita baru rita lembut hati n nk balik umah mertua? pk la… kalo kite kat tmpt parent aidil… mungkin kite pon buat benda yg same…. ralat hati mak pak die… rita bukan muda.. dah tua boleh bagi nasihat kat aidil jgn buat lagu tuh… dah la dah ngandung baru bagitau… pastu nk terus pakse org tua tuh buat mcm tade pape perlaku….parent die bukan binatang… ade hati dan perasaan….. rita jadi org muda.. x salah kalo mengalah pon…. sendiri dgn hubby die mula2 buat salah… lani dgr… x bagi anak jumpe mertua… tahan hntr kat perlis…. ape cerita…. laki pon.. kalo dok sabar… sabar… lame2 hilang jugak… byk sgt syarat nk berbaik dgn mertua… padehal aidil dgn keluarga rita…. ok… pk2 la kalo berckp tuh juli… satu hati kite akan jadi org tua jugak…. peace no war….

        • SMILE says:

          hanya org yg pnh laluinya shj yg tahu… org yg tak tahu jgnla wat spekulasi sndiri….kawan i pon pernah alami situasi mcm ni…kerana org ketiga yg igin mndptkan perhatian dan mnjdi mnantu ksayangan mntua..sggup buat apa saja asalkn mentua tu bncikn menantu yg teraniaya tu….dahlah mntua bncikn menantu tu..sengaja nk pisahkn ank dr ibunya…suruh ank lelaki dia fail hak pnjagaan..ank lelaki tggl ngan parents tp tak blk2 umh isteri…tiba2 hak pnjaan ank dpt kat suami…si isteri sangka akn mgkin mengemblikn silaturrahim antra mreka kalau si ank di jaga atuk n nenek…tapi lain jadinya…si ank tak d benar brjumpa si ibu…stiap kalu si ibu mohon tuk jumpa ank dia…dorang akn bawa bdak tu ke tempat lain…bila ibu refer kat mahkamah…dorang kata dulu knapa akak stuju….si isteri hanya…dpt tahu dari jiran2 cucu tu bukanlah d jdkn cucu ksayangan tapi d marah d caci walau masih kcil n tak tahu apa2…bila marah salahkn keturunan ibunya…kesian bdk tu dah la xdpt jmpa ibu..bapak pulak kja pagi tgh mlm baru balik….ntahla nasib si ank n ibu ni x ksudahan lagi…

        • tuperware says:

          setuju dgn Juli..mcm berdendam pulak keluarga aidil ni dgn rita kan? wallahualam..

          otayzzz..emosi nmpak? kerabat aidil ker? apapun yg berlaku aidil n rita adalah SUAMISTERI yg sah dan berkeluarga.tk wajar bg ibubpa mhpun keluarga aidil bersikap ‘lempar batu sembunyi tgn’ tak perlu dipersoalkan rita yang TUA, kahwin tak restu, bla3. Aidil sendiri bgaimana? adakah dia seorang menantu yg baik dpihak kluarga rita pulak? Kalau dia dr keturunan yg baik2, pasti dia tidak akan tergamak membelakangkan orgtuanya semasa kahwinlari hari tu. jgn sebab tlalu membenci seseorang kita menjadi buta menerima kenyataan..tak gitu? salammm..

      • Rindu says:

        Keluarga aidil ni depan ckp lain, belakang ckp lain… konon nak tunjk mereka betul. Minta kasihan masyarakat… hipokrit.

      • anti lelaki bacul says:

        MAK BAPAK HAMPAS KELAPA…BAGI B*B* KAT TELUK KEMANG TU MAKAN PUN DEPA TAK SELERA….

        KELUARGA HAPRAK… GILO GLAMOR TAPI TAK GLAMOR… MEMANG STYLE KG HABIS…

  5. cikedi says:

    lorrr…rasanya baru jerr kluar sai aidil n rita ni berkasih syg ..hamil anak kedua..apa hal lak nii???

    • saya comei says:

      ntah, konfius jadinya

      • ubi says:

        KEPADA RITA-SAYE HARAP ANDA BERSABAR DENGAN DUGAAN INI…..DAN BALIK LAH KE RUMAH MENTUA ANDA……JIKA ANDA DAH BALIK DAN MEREKA MASIH TIDAK MENERIMA ANDA,LEBIH BAIK LAH ANDA MENJAUHKAN DIRI BUAT SEKETIKA.DAN JANGANLAH MENCANANG KEPADA MEDIA TENTANG HAL RUMAHTANGGA ANDA LAGI SEPERTI SEBELUM INI KERANA ITU AKAN MEMBURUKKAN LAGI KEADAAN.DIAM ITU LEBIH BAIK…..BILA PERKARA SUDAH REDA BAWAK LAH BERBINCANG DENGAN FAMILY RITA DAN JUGA FAMILY AIDIL…..ITULAH YANG TERBAIK………

  6. saya comei says:

    abg nara, tolong betulkan tang saida kawin selama 4 tahun & ada 4 org anak..biar btui kuikui

    • suka2 says:

      hahhaha…..tu la aku bace td pn tekejut gorilla dibuat eh….power tu 4 taun 4 ank….hahaha…

      • dR HOUSe says:

        giler power!!!hihi… aktif thp gaban kalau 4 thn 4 anak. mknanya setiap kali kelahiran,trus dlm labour room jgk diorg buat ‘projek’ utk next child…hehe.

  7. mys abby says:

    aidil n rita…bincang la baik2 ye…i like u 2 orang..aidil,silalah nampakkan kematangan anda setelah membawa anak org kawen di siam….ok..??
    apepun, sama2 lah memperbaiki keadaan…kpd mak bapak aidil yg sgt berbangga dpt bkl menantu ayu raudhah,dah2 lerrr perangai tu…..menyampah plak aku..haha

  8. aries_april says:

    xda jdh nmpknya

  9. saida oi!!!

    engko x usah nyanyi la.. suara mcm katak.
    kalau ya pon ko dh pernah masuk AF..
    tak bermakna ko bleh nyanyi..

    anak2 dan kluarga lebih memerlukan
    emak dari sorang penyanyi..
    engko ni….ish!! cemana aku nak cakap ye..
    perasan tol le…

    • [email protected] says:

      ****suara mcm katak
      kalo xbuat bandingan mcm ni lagi ok rasanya…

    • gilo says:

      ko meroyan ke belacan…emo semacam je..

  10. [email protected] says:

    nak buat mcm mana apa yang nak xsemestinya ditunaikan oleh Nya…
    kta perlu ada DUIT, doa, usaha iktiar, n tawakal

  11. anonymous says:

    plek la rita ngan aidil ni..
    kn rita ngah pregnant ank ke 2..pe hal lak si aidil 2 nk tntut hak jge ank..bkn nye dyowg becerai pn..
    1st time dgr kes cm ni…x becerai tp nk tntut hak jge ank..npak ngat x matang..

    • ana says:

      Kepada Aidil…berfikirlah secara waras dan matang….juga tak lupa mak ayah Aidil…buang yang keruh ambil yang jernih….dah tue belake…

      • hothotheat says:

        budak bawah umr..pk mmg ta matang..ingt pekare main2..cm main bola gaknye..ekekekekek

        • oren84 says:

          ak rasa dia xcerai lg sebab bini dia tgh mengandung.. cuba klu x mengandung.. mst dah kena ni.. kojaq punya aidil.. sian rita dow.. baru 1st time wat statement dah kena tuduh2..

    • kimie says:

      biase yer…. hak penjagaan anak lebih memihak ke pada si ibu~~~ percentage si bapa hanya 20-30% je untuk menuntut~~~.

      • so what says:

        hopefully hak penjagaan anak dpt kat rita…aidil bkn slalu jage anak dia pun..dia jenguk mak bapak lbih kerap dr jenguk anak. beraye pun dgn mak bapak..dun tink he is a gud father!!

        dok lar celah ketiak mak bapak smpai tue..umo x matang gatal nak kawin tp t’jwb mcm hampeh! skrg sebok nk anak..cermin muke ko dulu lar aidil!!!

  12. Shemoss says:

    bang Nara, correction! Saida tu dah kahwin 14 tahun la, bukan 4 tahun. Tu aje.

  13. hanifa says:

    hairan aku ngn si aidil nie… sekjap baik.. nk jaga rumahtangga smpai nk bwk smua klrga brjumpa…
    ari nie nk tuntut hak penjagaan ank plak….

  14. akulahpompuanittew says:

    Kalao betulla sbb Saida tu nak nyanyi sanggup bercerai, bawak2 la bertobat Saida oiiii..adik kor si Siti sanggup berhenti nyanyi sebab nak dptkan anak,pdhal dia sgt lah meletops kat Mesia nih, ni yg kor yg suam2 kuku pun x sampai, sanggup kor bercerai sbb nak menyanyi….guna otak la pk saida oii..jgn guna lututt!!!!

    Yg si Aidil ni pehhal???baru berapa hari duk umah mak bapak sebab berlatih bola kat Paroi, dah file hak jagaan anakkkk???hari tu kata syg??tu tanda2 nak bercerai la tuh, toksah belakon la kata nak failkan “sulh”, smp nak hak jagaan anak..selama ni kor hilang x ingat plak pasal anak???tu semua nak bg ita sakit hari la tuh…kor tau x selama ni kakak kor dah keluar paper ckp mcm2 pasal rita, kuarga jor semua..aku yg bkn artis pun bleh ok la sebab apa Rita keluar statement kat media sejak akhir2ni…dah mcm2 org kata dia, takkan nak diam kan??hari tu bkn main elok kor kata sayang kat rita, ni tiba2 bila kor dah blk umah mak bapak kor, kor nak ambik anak kor plak??kor dah hilang akal apa??kor ingat senang, si rita tu mengandung, memberanakkan anak korang tuh, senang2 jek kor nak bawak anak kor jauh dari dia dan bagi saper??mak bapak kor jaga??otak kor kat mana??aku tau la kor teret main bola, guna kaki, tapi x kan nak pikir pun guna kaki jugakkkkk???hadoiii..hilang respek dah aku kat Aidil…!!kalo mcm ni lah Rita, kor tinggalkan je lah Aidil ni…lelaki mcm ni. sooner or later akan tetap tinggalkan kor..konon anak soleh ikut ckp mak bapak, yg betul tu mmg la wajib ikutttt!!tapi bini tengah pegnen anak kedua, kor sanggup tinggalkan??dah tau aritu kenapa kor bawak Rita kawin kat Siammmmm??nak sangat arituuu!!!!Benci plak aku kat kor nih!!ni semua Ayu raudhah punya saham bawak molot la pny pasal nihhhh!!!!!!bengong!!!!!

    • mummy iman says:

      uish.. memang marah sungguh nampak.. Hmm tapi ada betul lah jugak kan.. kesian lah rita. Ibu mengandung nih emosi dia kurang stabil sket ya..

    • puteriaquarius81 says:

      LIKE :)

      • cik lopes says:

        LIKE juge

      • he..he..he….
        marah bebenor cik kat atas ni..
        dah keluar caler merah tuh..!

      • mine says:

        Ntah la..tataw nk ckp camne..Ms Rita pilih Aidil utk dikahwini,Rita da pk x ni sume?Aidil bel0m matang agi..Kawen pn sbb y 1 tu..Xpk t/jwb n amanah..Utk Rita,b’sabar la..P’thnkan hak anda..Utk Aidil..Jd la suami b’tanggungjwb..Jg amanah y Allah berikn..

        • Baizura says:

          Jgn la ceraiiiiiiiiii..tak suke3x…kpd aidil mungkin komen2 kami ni tak memberi impak pd awak..u mgkin fikir persetankan kitaorg..sapa la kitaorng ni kan?..tapi kalau dikira2 dlm blog ni je.. 90% mendoakan yang baik2 ttg umh tga awak..doa ni mujarab tau apatah lagi kami mmg iklas mendoakan.itu bru dlm blog ni..yang blog2 lain? ..apa kata u all, tul tak?..

          Rasa2nya cm aidil ni kena buatan org.nak tuduh kang berdosa lak, tapi rasanya cm parents dia jek..kalau dikira pd kandungan kedua rita ni rasanya cm bulan lepas si aidil ada balik umah kut..kan?..(ikikiii) ada gak i dgr buatan org ni bl kita lawan kita dlm sedar dan sebaliknya..agaknya bl aidil kuar statemnent sayang dn balik umah rita tu dia mmg waras masa tu kerana kuatnya kasih dia pd anak dan rita.

          jgn la amik anak tu dr rita ..tu je la harta dia..i takut rita jdi meroyan la..i tk dpt bayangkan..kalau pun bercerai biarlah anak pd rita..u pun sibuk nk tendang bola slalu outstation..kan?..nenek tak kkan sama jga cucu dr mak jga anak..

          For Ayu, doa2 90% negatif dlm ni untuk u, paham2 je la akibatnya ye kelak..bukan nak takutkan u..tp tu janji allah.

          For Saida..no comment la..kawin pun dh 14 taun..dh boleh pikir kut…kan?

        • SMILE says:

          aku pon dah meluat ngan si aidil ni x abis2 nk pertahankn keluarga dia…mmg la syurga dia kat bwh tpak kaki ibu..tp dlm msa yg sama kna pertahankn hak isteri jga..bla..kluarga aidil wat statement sai rita…aidil akn ptahankn tp rita hanya sorng diri pthankn hak dia..tak de siapa nk back up dia…suami yg spatutnya jd pelindung mndiamkn diri…sudahlah rita dlm keadaan mcm tu tak baik biarkn dia sorang2 melalui semua ni..dia perlukn sokongan …..kalau hati kau dah buta AIDIL ko jangan la rampas satu2nya harta milik dia…..ko mmg jantan tak guna jd lelaki..tak tahu jd nakhoda dlm pelayaran ko…AIDIL, KO SEPERTI LEMBU YG DICUCUK HIDUNG!! ingatlah kalu ko aniaya isteri kau…ko akan mndapat balasan yg lebih lagi…setakat main bola tu…jgnlah sombong sangat ko akn mnderita kalu ko tinggalkn isteri kau tau!!

    • Aku says:

      Nak menghemtam nak mengata kita tak tahu yang sebenarnya, setiap dari mereka ada yang kurang dan ada yang lebih masing-masing ada ego dan dan masing-masing tx nak mengalah suka menggunakan media dari saling bersua muka maka begini lah jadinya, bila yang diucap tx sama dengan yang ditulis yang nak jernih pun jadi keroh, Aib sedikit dah jadi aib sekeluarga. semua keburukan keluar dan boleh nilai seseorang itu berada dimana.
      Tentang AR dia mungkin mangsa masa, sedang lena diulit cinta, sedang pasangan kembar ada masalah, bila cakap direstui terus org ingat dia mempersendendakan sedang kekadang TITTLE besar kat paper tu wartawan dan golongan yang Gossip – Gossip ni tulis kasi BESAR nak lariskan jualan dan yang jadi mangsa maki hamun insan yang kita anggap bersalah.
      Masing-masing dah dewasa, sekali dah diijab qabul maknanya pasangan masing-masing bersedia dgn tanggungjawab, jagn salahkan faktor luaran, kuatkan iman, selalulah mengadu pada Allah, bukan sengaja membakar kelambu.

    • anti lelaki bacul says:

      NI MESTI MALAM-MALAM AREA RUMAH MAK BAPAK SI AIDIL NI BAU KEMEYAN….

      TAK SUKA KAT RITA TAPI ANAK DIA KORANG NAK..IALAH AIRIT TU KAN LAWA MACAM MAK DIA…CUCU-CUCU KORANG YANG LAIN TU MUKA ORG KAMPUNG…. ATAU SILAP HARI BULAN SI AIRIT JADI MANGSA DERA NENEK & DATUK & MAKCIK2 YANG GILA TU…NAK BALAS DENDAM KAT RITA…

    • borneo80 says:

      saida: masa muda x nak jd penyanyi……awal nak belaki…….dah bagus ada keluarga lain jd……ish…..ish…..
      rita: laki ko ya tauk “nyaman” jak ……

  15. hmmmmm says:

    aidil tu budak2… sape soh kawin ngan bdk2… cenggitu lah jadiknya… kawin lari lagi byk2… dah pegnant pun laki sibuk nak gi mahkamah, mintak custody anak bagai… ala2 aidil pun balik umah sekali sekala, layak ke jaga anak sorg2? hishhh…..

    @mys abby –> mak bapak aidil suke ayu raudhah ke?? haiyooooo…. 2×5, 5×2… sob sobsss….

    • ana says:

      ha..ha..ha.. hai mak bapak aidil…glamor sekarang…..ayu raudhah…jaga mulot hang…..

      • hmmmmm says:

        kalo anak2 nya pun ala2 gila kat artis jek… dari mana perangai tu kalo bukan dari mak bapak kann… ahahha….

        • so what says:

          mak bapak aidil pikir anak dia bagos sgt..kalo bagos sgt takkan lar main bola mcm hampeh n bini pun taste artis..hrp muke hensem tp otak bodo watper..jage anak pun jarang tp ada ati nak tuntut hak penjagaan anak. stkt nk suro mak dia jage baik bg rita yg jage..

          AR, slmt lar ko masuk family tu..ko confirm disukai sbb ko pandai buat manje kt diorang..lagipun ko awal2 dah cantas RR..skrg org produksi sume dh pecahkan citer yg ko jaja kat rita..nasib ko lar! kalo ko sendiri terkena mender yg sama nnt aku tepuk tgn aje..lalalala!

  16. akulahpompuanittew says:

    adoii..marah sgt pny pasal, smp byk betul typo error kat komen ku diatas…sori abg nara!!!:D

  17. bos surti says:

    kepada rita: jgn tertipu ngan aidil. dia nk cuba dptkan anak dgn cara mudah tu pastu bercerai la. selalu hak jaga anak menyebelahi ibu jd dia nk cuba dptkan anak dulu. jgn sesekali lepaskan hak jaga anak dekat aidil dgn harapan utk memperbaiki rumahtangga. apa2 pun anak 1st. apa pun janji ditabur, anak mesti 1st. jgn tertipu. kalo dia mmg ikhlas tiada alasan. kalau berkaitan anak jgn kompromi nanti merana diri, awak ibu, seorang lelaki takkan faham perasaan seorang ibu yg sayangkan anaknya walau mcmana syg pun bapa pada anak. kalau tidak xada la Allah berfirman yg bermaksud lebih kurang “Allah sayangkan hambaNya melebihi kasih ibu terhadap anaknya”. diulangi ibu dan bukannya bapa sbb Allah paling mengetahui perasaan seorang ibu terhadap anaknya. ibu rasa dia dah sayangkan anaknya, so boleh tak bayangkan bagaimana kasih sayang Allah yg lebih lagi. utk bapa yg rasa dia sgt sayang anaknya, so boleh bayangkan kasih ibu yg lebih lagi? mmg xkan…

  18. ann says:

    x fhm aku..ntah apa la yg depa kejaq kn sgt..

    • Anti jantan bacul says:

      Tu la…apa la yg depa doq kejakkan…bila pi suroh kejaq bola….asyik injured je!!!! Suruh pi main dengan anak Beckham pu aku rasa si Kembaq ni terkencing2 nk kejaq anak Beckham!!!

      Menghabihkan boreh ajo si kembaq balau ni!!!

      • so what says:

        main utk glamer n dptkan artis mmg lar camtu..tu pun mak bapak dah perasan abis mcm lar anak dia hebat sgt dan setaraf beckham..kesian aku!!!

  19. Blog Sensasi says:

    dunia glamor gitu la…kawin cerai pun adalah rutin dunia glamor

  20. kak bedah says:

    beginilah jadinya bila cinta sudah pudar .. bila pandangan sudah luas .. bila diri sudah rasa cantik .Yang salah adalah sang suami juga .Hari tu kenapa benarkan siisteri masuk ujibakat .Kalau dah kawin tu buatlah cara dah kawin .Sekarang bini awak dah cantik .. dah ada org minat .lu tanggunglah akibatnya ..
    Buat rita pulak .. x bole sabar ke .. sabar yg menuntut pikiran positif .. bukan sabar yg penuh dendam dihati .. org tua tidak seburuk yg kita sangka .. mereka tu dah nak mati .. kedegilan mereka akan ada hadnya ..

    • bos surti says:

      awak xkena dgn org tua hati busuk. degilnya memang tiada had, had dia bila xder yg dia dok belai2 semua xnak jaga dia barulah dia baik dgn dia xsuka ni, dah xder choice tp hati tu mmg nampak lagi xsuka tp yg dia sayang dah angkat kaki dah. byk dah berlaku depan mata tgk org2 tua cenggini. nauzubillah

      • so what says:

        org tue yg matang kene lar pikir gak rumahtangga anak menantu dan nasib cucu..cucu dah nak btmbh lg sorang per lg nak pikir psl ego. bg lar peluang anak2 bahagia dgn psgn diorang..yg lepas tu biarkan berlalu..dulu diorang kawin kat siam pn sbb dihalang dan byk songeh sgt..skrg sudah2 lar..jgn dicucuk aidil tu..dahla bdk tu x matang dan anak emak..doakan aje diorang bahagia..RR tu bkn teruk sgt kalo dia tak terus menerus dihentam. AR tu pun lum tentu elok pun walau nmpk manje n soft spoken..semua pihak ada silap masing2..

  21. ckrin says:

    aidil buat macam tu sebab kena hasut dgn parents n family die lah tu….for sure….semua ni aku dah lalui…tambahan pulak umur macam tu yg kurang asam garam dan ilmu….

    • jeng2 says:

      btol..kalo setakat kurang asam garam je xpe..leh blaja plahan2..tp takut ada mak bapak yg xpaham2..nak menang aje..mungkin mak dia ckp ‘xpelah ko pinggirkan mak ko ni,pergi lah dekat isteri ko rita tu..tp nanti mak mati jgn tgok..xpun mak xmaafkan ko’..org2 ni kan kdg2 suka sgt mcmni..sggup bsengketa nak menang dari memaafkan biakan anak bahagia dgn pilihan..tp tu angapan aku je..hehe..

  22. ckrin says:

    saida….dah2 lah tu….ape lagi yg tak cukup glamor?
    semua tu tak penting…
    family n anak lagi penting….

  23. hanna says:

    x2…..hanna x pahm skrg ni. ape kene mengene ngan kes aidil lak nie. dalam pale hanna sekarang pk kan aidil nie sekarang dah ade 2 bini lah eh saida n rita ?? xgitu? so tolong explein kan. cos article not complet……….

  24. istika nadiyana says:

    mcm2 kan…ish…

  25. suka2 says:

    agak2nye saida nih nk cari datok kot…nk jadi datin jgk mcm adik die…mndadak sgt kes nye….asenye xsmpai sblan…bru smlm wartwan dpt tau….trus arini nk fail tu nk fail ni…xde dh nk bg statement msih dlm proses mmpthankn umah tgga tu ke ape….mcm drastik sgt…

  26. juli says:

    sejak ayah si saida ni kembali ke rahmatullah, rasa nya famili dorang ni makin “menjadi2”

  27. chix says:

    lorrr….rita tu tgh preggy kan, cerai??….aidil tu nape ek?….sasau ke?…yg saida tu plak….ko tu dah ler x glemer mane, bangsa cina & india pun x kenal ko sgt (diorg lebeh kenal adik ko tuh)…cerai sebab nak melalak jek??…ko ni biul ke ape?…pikir la wei, ko tu dah tue, bukan budak2 hingusan cam laki si rita nih….pikirla cara org matang…ingat sket kat anak2 ko yg ramai tu…mak jenis ape ler ko ni….pentingkan nyanyi dr family…sebab ape?….bile ko dah cerai, senang ler kot ko nak berpeleseran dgn jantan2…bile status bini org, susah sket la kan…nak menggatal pun x bleh….nak wat macam2 ade batasan kan….

    • suka2 says:

      hahahaha…..kalo dh staraf adik die xpe la jgk nk cerai…ni nk dpt jmput nyanyi kt knduri kawen pn blum tntu dh nk cerai…mcm tjamin sgt karier die tuh…

      • chix says:

        ha….ha….betul3…..dia ingat bleh kaya raya trus cam artis2 Hollywood, atau jadik glamor cam adik dia….adik ko tu xpe la….mmg dah ade bakat, sore pun ok….ko ape ade?….sore pun x sedap mane…dia ingat dah masuk AF tu trus bleh jadik jutawan cam adik dia…..adohai…..sengal ler pompuan nih….dah berumur pun sengal lg….

        • jeng2 says:

          ni pandangan akulah..mungkin dia pikir kalo jd artis dan tak bergelar isteri..langkah lebih panjang..(langkah untuk mndapatkan dato2 dan sbgainya)

        • chix says:

          yup2….langkah lg panjang berjela-jela…..xde sape nak halang….kalau skang ni, laki dok halang…..hu….hu….hu…

  28. AIsha says:

    banyak ko punya cantik aidil.. nk anak pi beranak la.. ingat senang2 nk pisahkan anak dgn ibu, umor mcm ko bolih cari 10 perempuan macam ayu raudha tu, rita pulak anak nk masuk 2.. itulah harta dia sekarang, masa kawin janji macam2.. dasar lelaki pendek akal..huh

    wey saidah..udah2 la menyanyi tu, fokus jer pada rumah tangga, tak sayang ker dh 14 tahun susah senang sama – sama… ko ingat ada datuk nk kat ko ker..

    • nOnAmE says:

      igt sng ke mngndung n nk beranak?? llaki sng je nk tuntut.mngndung n branak sdiri la!!! wlpn aku msh single, tp aku tau betapa peritnya saat seorg ibu nk melahirkan ank.

  29. RiRi says:

    ** saida dh gler glamer..

    **aidil..urmmm…x syg bini ke?susah sng mesti sama2!bdk bola mmg gini la pangai nye..lg2 klu umo cam dia…

  30. Miss pocO says:

    SAIDA DAH KAWEN SELAMAT 4 TAHUN???

    ANAK DAH 4 ORG…aiiikkk…betul ke ape yg aku baca ni abg nara…4 tahun kawen???

  31. aida says:

    ape2 pun masalah yg kita hadapi hanya isteri dan suami saje yg tahu x perlu campur tangan emak bapak, adik-beradik….masalah akan teruk klu campur tangan orang ketiga….

  32. Kak Su says:

    Hanya simpati yg dapat saya ungkapkan kepada Rita..banyakkan bersabar….inilah akibatnya kalau terlalu banyak campur tangan keluarga dalam rumahtangga….Si Saida ni plk apahal la….dah jadi artis cam ni pulak jadinya..mungkin tak dpt restu suami jadi artis…

  33. me says:

    Hanya mendoakan yg terbaik utk rita & aidil..diorg ni couple yg sgt sweet..syg kalau bercerai..sama2 la kita doakan..mcm budak2 ke…ape ke..aidil tu suami dia..harap boleh selesaikan sebaik mungkin..

  34. Miss pocO says:

    sian gak ngan Rita…

    x sempatla nk tgok adik ipar dia bakal berkahwin ngan ayu raudah next year…

  35. cilipadi says:

    nape la sampai jd camni….bawa2 la berbincang …sian anak2 impact besar bila parent cerai berai ni…aidil fikir la anak n baby dlm perut tu n cuba la jd matang bila dah jd suami…cuba la ada pendirian sket n kuat mcm mana dulu u amek rita n tau risikonye.. so sekrg aidil kenelah tanggung semua ni berbincang cara baik…jgn amek jln mudah je…for rita byk2 berdoa moga rumahtangga u akan kekal…insyaallah..amin..

  36. aunty says:

    kepada aidil jangan lah ambil keputusan terburu-buru. fikir lah semasak-masaknya. masa nak kawin sanggup lari jauh-jauh. ksian kat rita dan anak.. jgan pisahkan anak dari mak.. selamat kan lah masjid anda.

  37. virus.comey says:

    kesian rita..kesian anak2..aidil memang x patut buat mcm 2..semoga hubungan diorang pulih semula,, amin

  38. bdk kedah says:

    manusia di kurniakan akal untuk berfikir baik dan buruk sesuatu perkara.dalam bab rumahtangga ni biasalah perang dingin akn tercetus.tipula klu x gaduhkaaaaa….

    saida: renunglah ke mata anak2 awak 2.kenangkan saat bahagia bersama suami dan ank2.dptkan awk kutipnya kembali bila mereka tiada di sisi awak nanti.

    aidil : sehebat2 lelaki apabila dia dpt membahagiakan anak2 dan isterinya.anak adalah anugerah terindah dlm hidup jgn biarkan anak menjdi mangsa kerana dendam serang suami terhadap isteri.

    rita : semulia2 isteri bila dapat menjaga maruah suaminya.melahirkan ank untuk suaminya dan mendoakan kebahagian rumah tangga kalian.

    ayu raudah : org kedah bukan perangai mcm kooooo…ko x layak jd anak kedah….(emo sat)…
    HIDUP HIJAU KUNING…BIAR JASA JADI KENANGAN…AYU RAUDAH JD POH BEDOH YO…hheheehehee

  39. SERI says:

    AIDIL DAH TERMAKAN KATA2 MAK BAPAK DIA.. TAK ADIL UNTUK RITA.. SUSAH PAYAH RITA MENGANDUNG, TETIBA JER NAK AMBEK ANAK.. OWHHH MANYAK CANTEK.. SEMOGA AIDIL GENTLE MAN.KEPADA MAK BAPAK AIDIL, SUDAH SUDAHLAH MEMPORAKPERANDAKAN RUMAHTANGGA AIDIL.. KALAU NAK WAK GAK.. BUAT JER KAT AYU RAUDAH YANG TAK PERNAH AYU TUE..

    • lin says:

      betul lh rita kata…nak anak dia je tp xnak dia sbgai mnntu…tu nnt klu ank tu ke adil dpt ke mak bpk aidil jg dgn pnuh ksh syg,mklmlh mak bdak tu drng x suke…fight 4 it rita….jgn mngalah klu psal anak….!!!

      • so what says:

        rita, ko dah susah2 mengandung n besarkan anak jgn sesekali give up hak penjagaan pd aidil..dia selama ni bkn responsible mane pun..dia pegang bola lbih kerap dr pgang anak..piiiiiiirahhh!!

  40. tasya says:

    abg nara… statement psl Saida kwin dh 4th tu btui ke?main taip je….. xkan lah 4 th kot…..cubalah baca dulu sebelum post da……

  41. SWEET says:

    Ramai artis nak bercerai
    Komposer pun nak bercerai

  42. abg rambut segak says:

    huhu pikir guna kaki…otak simpan

  43. Y says:

    aku mmg xsuka si aidil tue,xtau nape…klu takat kawin ngn pompuan semata2 nk anak,then kebas anak tue dr si ibu tnpa sebab musabab yg bagus bih baik xpyh kawinla…wtpe nk pisahkn anak n mak?

  44. gadis pinky says:

    apalah nak jadi dengan artis malaysia sekarang nie…asyik nak bercerai jer…dieorang ingat perkara nie boleh buat main-main ke…memang dah dapat lihat dengan jelas kalau inilah tanda-tanda akhir zaman…

  45. crippler red says:

    salam semua,

    selalunye kalau satu pasangan tu tak mendapat restu mak ayah, mesti akan ada ‘balasan’ menunggu..

    tgk la kisah smlm di kosmo, bila kawin lari je, duduk bawah jambatan, dah la tu sekali dgn anak kecik..

    kan merana bila kita tak dgr nasihat mak ayah, daulat yg Allah bagi tu jgn la kita lawan, sesal kemudian tak berguna..

    • Baizura says:

      betul2x i sokong..tapi ibu bapa kena la rasional..maafkan la..mudahkan..bukan utk sesiapa tp untuk ketenangan ibu bapa tu sendiri..iye idak?..kalu tidak asyik mikior hari2 apa plan jahat nak kacau bilaukan rmh tangga anak. pas satu satu…

      i ckp ni melalui pengalaman..benar hanya doa ibu yang mujarab yang dapat menjamin kebahagiaan rmh tga kita..amin..

      • jeng2 says:

        kalau dpikirkan mak bapak yang betul2 sayang anak dia xkan nak bkecik ati bpanjangan..dah kawin..nak buat mcmne??xkan nak suruh dia bcerai kot..lg suka anak bcerai berai sesetengah mak bapak ni sebab nak suruh dgr ckp dia..baru puas ati..dah terjadi..nak buat mcmne..maafkan dan doakan untuk kbahagiaan anak shj lah..xpyh panjang cite.

        • chix says:

          ni aku cakap based on pengalaman kawan….ade gak jenis parents mentua yg x betul otaknye….especially family belah lelaki…..family belah pompuan jarang camtu….selalunye mentua mmg x sebulu dgn menantu pompuan, betul x?….contohnye tgk la citer mentua vs menantu tu, yg kat astro prima tu…so samalah dgn nasib kawan aku ni….sebab bukan menantu pilihan, although kawin cara baik pun….just sebab kawan aku tu, org sederhana, bukan anak org kaya & ade title…parents mentua kawan aku lebih suke tgk anak & menantu diorg selalu bergaduh…..lg bagus kalau boleh sebabkan cerai….mmg itu yg diorg nak….although diorg ni dah ade anak 2…mak mentua x abes2 busuk hati dgn menantu pompuan (kawan aku)….ade je plan dia nak retakkan marriage diorg ni…dgn memanipulasi pikiran anak lelaki diorg….so kawan aku selalu tertekan…si lelaki plak mmg jenis 100% tunduk pd maknye, cam lembu kena cucuk idung…mmgla islam kate anak lelaki wajib taat pd maknye, tapi tgk logic la….so si maknye tau kawan aku jenis yg taat/kena ikut cakap laki….so selalu nak create ape2 yg boleh keruhkan marriage diorg…sampaikan si anak nak spend duit utk anak isterinye, si mentua dah bising2….bukankah anak isterinye tu tanggungjawab si lelaki?….perangai mentua yg camni, aku mmg x paham….ade gak org yg hati busuk camni ek, dlm dunia ni….sanggup nak tgk anak dia bercerai-berai, janji dia puas hati, dendam terlaksana….bukankah meruntuhkan marriage org ni dosa besar?…

  46. nK says:

    dulu bercinta bagai nak gila…bila nak kawin heboh satu malaya..tup2 baru dua tiga tahun kawin dah bercerai…apalah nak jadi dengan artis malaysia nie…jadi tak hairanlah kalau one day akan datang bencana dari yang Maha Esa kat Malaysia nie mcm yg dah menimpa indonesia,china,pakistan and byk lg sebab perkara-perkara yg berlaku kt ngra kita nie…kerana kalu apa yg berlaku adlh kslahan kita sendiri juga…dunia-dunia!!!!!

  47. littlemia says:

    ciannyer rita..ape ni aidil x baeknyer la kamu..aku bleh rasa sedihnyer berpisah ngan anak..aku pepagi antar anak kat BS pun sedih sesangat rasanyer..keje pun x tenteram pk anak jer…ni ko nak amik..amboi2 tu la sblum dpt janji mcm2 dah dpt camni la lelaki x matang…….Rita jgn mengalah…..lelaki camni x idup semati pun x ralat la…melambak lagi lelaki yg baik2 kat luar sana tu………..saida , emmmmmmmm…pempuan ni otak dia ada suis terbakar kot…kejar sgt syurga dunia x dpt ape pun…..ikhlas ngan suami ikhlas ngan anak2 pahala balasannyer syurga disana…ni kes x ikhlas la ni…..

  48. anon says:

    citer rita & aidil ni dah meleret leret.. aku nak baca pun dah malas…

    citer saida.. aku langsung x tgk..

    lantok lah

  49. fahnees says:

    Kahwin tanpa restu ibubapa (hati ibu dah terguris)mmg byk dugaan,doakan jer la yg terbaik utk aidil dan rita.

    Utk saida,pilih jln yg terbaik utk anak2 kemudian br diri sendiri..apapun keputusan nanti jgn disesali di kemudian hari.

    • leolizza says:

      apa yang dpa tak suka sgt pasal rita tu… janda… yang anak dara tak tentu lagi ada dara… tua… itu hanya nombor je kan… yang penting hati budi… artis… ayu raudhah tu pun artis gak… so apa lagi kekurangan rita… mak bapak pemain bola ni gila glamer kot… aku nengok dlm soccer kids tu… byknye mak bapak yg lebih sudu dr kuah.. so guano… dah-dahla kan… biarla aidil menentukan masa dpan keluarga nya sendiri… jgn dihasut… lagi satu… parents aku dulu tak suka husband aku… tp bila aku lari… dia orang cari aku n kahwinkan aku ngan husband aku… smpai sekarang aku ngan husband aku ngan family aku ok … mak bapak kna redha dgn pilihan anak… jgn berdendam n ego sangat… yes.. restu mak bapak is important… tp kita anak2 rasa bersalah pada parent kita.. tu yang kita mindset kan kita tak bahagia, sbb tak dapat restu mak bapak.. kita wat benda baik weh… lari n kahwin.. bukan kita lari dahtu bersekedudukan.. yang tu kotla porak peranda hidup kita… bagi yang lari n kahwin… balik malaysia jumpa parents mintak restu.. mintak ampun kat mak ayah kia dgn ikhlas… kalau dpa tak maafkan.. takpa… pohon pada Allah semoga dilembutkan hati parents kita.. duduk dan sayangi pasangan kita, jaga dia elok2.. berdoa pada Allah selalu… mana tahu insyaAllah, ntah2 mak bapak kita dah maafkan kita… n bebaik2lah k…

  50. miss_pinky says:

    THX BANG NARA.
    :)

  51. mizzlynn says:

    ape nk jadilah nie..

    Saida – Dulu masa gatal join AF laki setia jg anak..yerlh,nk sgt jd artis kan..bila hubby dh izinkan wat hal lak..dh hanyut dgn glamer lah tuh..(glamer ker?)..igtlh anak2..dh kawin 14 thn leh cerai..dasyat btl ahh..tk syg ke keluarga tuh? tgk muka anak2 dia kesian aku tgk..nk nangis pun ade coz aku pun ade anak kan..saida, pk lah baik2 yer..jgn wat keputusan terburu2..

    Aidil : hmm, nih mamat bengong..bini punyalh cntik ..anak hensem gak..nih tak reti nk handle mslh ahh nih..sume org ade prob..stp prob ade jln nk setel..kena pandai ahh jgn nk berserah jer kan..mula2 dulu bkn main gatal smpi lari ke siam nun..sian kt bini tuh..parents dia cmpr tgn ahh nih smpi wat keputusan mcm tuh..aku leh bet ahh,klu parents tk cmpr tgn tkde jadi mcm nih..parents aidil, kesian ahh kt rita n cucu krg tuh..dh tua dh pun nk masam2 muka knp..rita mmg takkan lupakan yg dia kena hina lu..mmg btllah..sape leh maafkan gitu2 jer kan..tp demi masa,sume tuh akan hilang..bykkan bersbr..

    ok, semoga ade jln utk berbaik2 semula..doakan yg terbaik tuk saida n aidil..

  52. lala says:

    buat saidah…ko mmg x pk pnjg…klau femes sgt aku bole trima gak..ni….nyanyi mcm hampeh jek…

    Rita, ko jgn tkot….. Hak pnjagaan ank umo yg kurang dr 10 thn adalah dibwh jgaan ibu, unless aidil dpt buktikan kat mahkamah yg rita x bole jga ank sbb bukan dr kalangan ppuan yg baik2/x de income/ada scandal. Fail balik kes hadanah ni, jgn tkot. Hakim pon bole pikir yg aidil akn sebok dgn bola dn aktiviti mlm dia..dan ank? sape yg akn jga? Esok2 klau aidil dh tercedera dn x mampu nk main bola, tentu ada pndapatan tetap nk sara rita nk branak ke?

    Klau org dh tak suka pe lg dgn campur tgn family aidil sjak mula korang mnikah…baik la berpisah (walaupun sedih dn syg sgt). “if you love someone, let him/her go..” tak guna mnjeruk rsa, sakit ati sndiri dgn sume statement yg pernah dorang kuarkan sblm ni. Klau btol dia ank yg baik..dia tau pe tanggungjwb dia pd family dan juga pd istri & ank2 dia. Klau btol dorang family yg baik2…dorang x kn campur tgn utk mmporak perandakan rumahtangga ank sndiri. Pautnye bg nasihat supaya aidil jd suami/bapa yg bertangungjwb.

    Anyway, dlm hal ni…klau btol nk bercerai, talak tak kan jatuh selagi rita tak slamat melahirkan ank yg ke-2 ni.

    Dah tua2 dn tak larat esok bru nk ingat ank2…Doa & solat byk2 minta petunjuk mana yg terbaik…mesti ada hikmahnye sume ni.

  53. wak lu.... says:

    x matang betul si aidil ni poyo.. sepatutnya dlm keadaan kritikal antara isteri dan keluarga jgn lah ko gi duduk dgn keluarga duduk sendiri dulu bawak muhasabahkn diri 2 atau rita dan aidil gi lah jumpa dgn orang boleh mendapatkan nasihat yang baik contoh datuk fazilah kamsah ke ustazah siti norbayah ke sbb ni melibatkan keluarga susah kalau kita cuba nak settlekn sendiri… silap buat keputusan nnt menyesal x sudah apa nak jadi dgn diorg ni agama dh jatuh no 2 dunia always no 1 saida…saida…. selama ni ct sedaya upaya jaga maruah keluarga agar sentiase…. je nampak baik tiba2 ko plak buat hal

    • sifir says:

      Aku dh de pengalaman.mentua n ipar duai masuk campur.hasut nk pisahkan suami dari isteri.nk rebut anak.ugut anak jd anak derhaka kalu tak ikut kehendak diorg.anak pulak lurus,sbb takut jd derhaka sanggup berdosa sbb abaikn anak bini.mentua n ipar hasut suruh ceraikan bini,ajar spy kalau bini ckp sikit,kaki tangan boleh naik kat badan bini(konon nk ajar,n syurga bawah kaki suami).kat org luar (sedara mara,kwn2 termasuk opismate isteri) dijaja kata isteri jahat,pemalas n macam2 fitnah.dibawa lari anak dr isteri.padahal anak tak penah pun mentua n ipar syg.pernah dpn mata isteri anak dimarah n ditengking.padahal budak tu kecil je lagi.baru setahun….tetiba dicuba buat baik ngan isteri n tak pasal2 disuruh isteri pegi bejumpa ngan pakar sakit jiwa.tapi isteri bukan wanita bodoh yg tak de ilmu.segala fitnah tak berasas isteri cuba hadapi.air mata tak tahulah berapa byk yg disia2kan.isteri tahu taktik mereka utk buat apa saja demi memusnhkan isteri.isteri minta bantuan pakar agama,suami ‘terkena’ spy membenci isteri…

      • chix says:

        meruntuhkan masjid, rumahtangga org bukan ke dosa besar….memutuskan silaturrahim tu, kalau x silap aku, (baca lam buku)…akan diturunkan bala oleh Allah pd pelakunye ketika di dunia lg….so, xpyh la lg cakap bab mase lam kubur & akhirat nanti…kat dunia lg dah dpt cash….x rase takut ke atau rase bersalah ke memecah-belahkan marriage org….ish….nak2 lg pisahkan ibu dgn anak2….

  54. anabobo says:

    bdoh bdoh pnye jantan la aidil tu. bini kau tu kang ngdung ?bikin pressure je ! len kli pkir la dpn sket. jgn ikut sgt hati tu. suke suki ko je nak wt cm tu. da la tinggal anak bini punya lama, tuptup nak mek ank dari rita lak! mmg useless. !

    saida : blahhh la !

  55. miss_pinky says:

    WELL,MESTI AD REASON YG KUAT SBB KAK SAIDA MOHON CERAI.
    TO AIDIL,U MMG LAKI YG EGOIS,PANDAI2 LA BERBINCANG, YG PENTING, RITA AS A MOTHER LEBIH BERHAK DAPAT HAK PENJAGAAN.OK :)

  56. JAHAT BENAR says:

    SMKIN BNYK LELAKI PNGECUT N DAYUS ZAMAN NEY..LU PIKIK LH SNDIRI…AHHAHA

  57. blur kejap says:

    apa plak kaitan si ayu raudhah ngn kes aidil n rita nih???apa yg si ayu ni ckp sampai memporak perandakan umah tangga krg nih…ish3…expalin please…xtau citer ni…hehehehe…

    • miss_pinky says:

      LOR,XKN XTAHU,AD ORG CKP,YG SI AYU RAUDAH TU JD BATU API BURUK2 KAN RITA KT KELUARGA MENTUA KEMBAR TU LA,TP XTAHU LA BETOL KE X KN.

  58. N says:

    cerai jek la saida jika x bahagia, watpe susah2 jdi isteri..penat yer tak. nk jga laki, jaga anak. nak jaga perasaan laki, perasaan anak. nk jaga air muka laki, air muka anak, penat kan…hati perasaan sendiri sapa plak nk jaga ye tak….ahakssss

    rita? heh…awk pun x matang nk harap laki tu lbh matang lak….bullshit…..

  59. lady79 says:

    tO Aidil, cuba la berfikiran matang.. dlm hal ni dua² pon slah, jgn tuding pd rita sja. jgn amek jln mudah..peranan suami melindungi isteri & ank. rita amat memerlukan aidil skrg ni..buang yg keruh amik yg jernih. dlm r/tangga mmg byk dugaan yg hebat².. cuba settle elok². usaha la..cari jln spya rita & anak d terima family aidil..sian pd ank kecik tu..jgn berat sbelah..wat keputusan yg x perlu runtuhkan perkahwinan.

  60. emilda says:

    FROM SUMBER YANG BOLEH DIPERCAYAI…RITA NI JENIS DPN JE BAIK…BLAKANG DIA…HARAMMMM JADAH PERANGAIII….DIA YANG BWK ANAK DIA LARI..TAK JUMPA LAKI DIAA….AKU KENAL BOTH FAMILY NIH…AIDIL DA BYK MKN HATI DENGAN DIA…YANG AIDIL BUAT KENYATAAN HARITU SBB INGAT BOLEH BAIKKAN DIAA NGN FAMILY DIA…LAST2 SAMA JE JUGAKK….SBB TU JADI MCM NI…..

    • anon says:

      err.. aidil buat kenyataan apa haritu? sori aku x follo cerita

    • lady79 says:

      erm..mgkin jg..hal² r/tangga ni bukan boleh kta campur..hnya tuan punye diri je yg tahu..ape yg sbnrnya yg berlaku..ape pon..hope boleh d selesaikan dgn cara terbaik utk kedua belah pihak.amin

      • khansa says:

        aidil kenala byk makan hati sbb famili dia byk sakitkan hati rita tp dia xwat apa2, sbb salah dia jd dia xleh nk demand ngan rita bila rita memberontak…

    • Emas putih says:

      Betul tu…saya setuju apa yg awak ckp tu….org x tahu apa yg dah jadi dgan aidil…rita tu banyak menyeksa hidup si aidil tu…ckp aidil bawa lari anak la..itu semuanya penipu belaka….BENCI PADA ORANG YANG BERCAKAP PENIPU BESAR NI…..nak control lemah lembut je…padahal keras HATI MACAM BATU…

  61. karalalala says:

    pehal mamat ni nak tuntut hak jagaan anak plak…aku rasa dia xda hak langsung kot..rita yg duk jaga anak sepanjang dia x duk dgn rita…biasa r budak mentah lagi cmtu lah..wat keputusan ikut suka hati…dia ingat org duk kata dia hensem bleh wat suka2 hati….mcm la korang ni artisssssssssssss……………..

  62. fara says:

    semua org emosi.. dasat a.. mmg xpatot la llaki nih!!

  63. emilda says:

    CUBA TGK BLAKANG2 PAGE BANG NARA NI..DIA CKP DIA DAN RITA OKEY JERR….DIE SYG RITA LA APE LA..TU SEMUA SBB DIA NAK AMIK HATI RITA..AND SUPAYA RITA BALIK KE PANGKUAN LAKI DIA…NI RITA STILL TAK BERUBAH…AIDIL MMG BYK MKN HATI NGN RITA NI…

  64. fazlin says:

    no komen…malas nak kata siapa salah siapa betul..yg pasti semua yg terlibat di atas mempunyai kesalahan n kebaikan masing2..hope kembali kepada Allah ..byk2 berdoa n cuba membaiki kelemahan masng2..percayalah jalan yg di tunjukkan oleh ALLAH taala adalah jln terbaik…aminnn

  65. Not Angle says:

    Takziah buat Saida…ialah kita tak leh nak menghukum org..ambil iktibar je lah…tp skali pikir kan elok jadi mcm Saida sbelum nih…taulah dunia artis ni mcm2….

    Buat si Rita pula…memang susah bersuami muda ..lagi2 maturity kurang…payah kalau kahwin mummy’s pet nih…

    Apa2 pun semoganya mendapat hidayah yg sewajarnya utk keluar dari masalah & dugaan masing2.

    • bibek says:

      betol tu.. mesti ada sbbnya… mesti rita dah pk beratus kali b4 setuju nak jd Janda…. alah kat malaysia ni Janda lagi laku le.. leh dpt anak teruna hensem2 cam Rita tu….. hihi… apa nak kisah..

  66. nanny says:

    Khas utk Aidil:dlu masa nak menikah tergedik2, terhegeh2..terkera2 kebuluq kat Si Rita tu..smpai membelakangi mak bahak ko..La ni apa dh jadi????Buat keputusan guna otak bkn kepala lutut..LU Fikir la sendiri…satu lagi aku nak pesan ckup umur elok22 baru kawin jgn main ikut nafsu saja..

  67. luvlylemonate says:

    OMG!!!Trend kot biler cerai or trn naik court ramai yg mcm tue jgk…ini semua takdir sebenarnya…tp klu kiter sbg manusia yg dah punya family mestilah fkr baek brk sedlm n semsknya b4 wat kptsn cerai2 nie kesian ank2…yg aku tak paham saida nie per kes?kawen dah 14tahun, ank dah kuar 4 dah…klu lah pasal nak menyanyi n syg sgt bakat yg tak brp nak ado tue terpendam HENTI2x kan lah saida oiiii bkn sedap maner pun suare ko tue akak oiii tak lame lg leh panggil mak cik dah.kire sket brp jer album solo yg terjual?klu tak ada CT ko jgn berangan lah nak naik pentas selalu ape tah g wat ALBUM…wat geli geletek perot leh ar suare tue…isteri perlu ikot ckp suami selagi tak memudaratkan n bertentangan agama!!!mmg BODOH syg sket lah 14thn tue bkn 14bln!!!
    Si Kembar nie mmg kaki perempuan sbnrnya 1of mmbr pernah citer coz mmber dia pernah lepak skali dia org special bakal hubby AR tue…n AIDIL nie lak mmg BODOH klu dah tau umur muda tak puas enjoy yg ko gatal2 dulu sampai ajak rita kawen kat siam kenapa?skrg dia bg ank nak msk 2 kat rita nak wat mcm nie lak?lame tak blk umh tup2 nak tuntut ank mmg HJ punya laki.rita pun salah jgn lah berlagak DIVA sgt,keras ati n mcm cantex sgt muka tue parent org nak sembah2 ko? ingat sket klu dah kawen family hubby tu family ko jgk…mak n ayh dia mcm mak ayh kandung ko gak,,,pndk kate2 dua2 salah tp harap tak bercerai sudah sian ank2.tp AIDIL lbh slh coz TAK MATANG!!!

    • RiRi says:

      mmg dorg jns berpoya2..bdk bola kn…aku pn ramai kwn2 bdk bola..susah klu jns enjoy je..tp x reti berpikir..tu yg men bola sepak je..sepak je…huhu..hidup pn mcm bola..

  68. Miss_hujaN says:

    x sangka haku yg saida nk bceraii…comfirm nak tangkap datok jgk ni..

  69. emilda says:

    uihhh marah bena tu kak.

  70. luvlylemonate says:

    oh ya dgr2 lah xsure 100% btl or tak tp my friend ada sekg dgn ex-hubby rita…kate dulu pun rita mmg ade krisis sket dgn ex-family mertua dia…pendek kate dia mmg jenis lembut luar tp keras ati.klu slh sorry lah tp dah name sekg kan…:)

  71. The fan says:

    aidil & rita , berdoa dan bersabar. Ingat , Alllah Maha Penyayang , Maha Pengampun. Sayang kan anak. Aidil cuba le pujuk pujuk family supaya menerima rita demi anak-anak. Rita pulak, harus hormati suami dan keluarga suami. Aidil jangan lupa tanggungjawab pada isteri, anak dan ibubapa. Tawakal pada Allah s.w.t.

  72. ez0ra says:

    pelik tul zaman skrg nie.. sbb laki x bg nyanyi trus mntk cerai.. klu meletop cam ct tak pe gak.. nie suam2 kuku…. 14 thn lama gak tue. pikirlah ank2.. tak pon si saida tue nak cri laki pangkt dato kot..

    utk aidil plak mmglah ko kna hormt kat fmily tp jgn lupa tangungjwb pd isteri & ank.. time blum dpt bkn main lg.. sanggup ke siam.. bila dah dpt cam nie jdnya..

    insaflah wahai artis2 smua.. (setuju dgn wardina artis2 nie x layk jd idola.. hampeh je)

  73. mazda3 says:

    Rita: kalau dh tak boleh selamatkan rumahtanggan,redha lah.bangkit edr kesedihan,jadi ibu dan wanita solehah.pastikan hak2 anda diperolehi.minta hikmat nasihat dr org yang betul2 pakar dan boleh membantu anda.
    Aidil:adakah anda pasti anda mampu menyayangi dan mendidik anak sebaik jagaan seorg ibu?jgn hanya kerana ego dan hasutan org disekeliling menjadikan anda buta mata dan hati.kalau betul hati dan perasaan anda terhdp isteri dah tiada,lepaskan/ceraikan secara baik.jgn bermain tarik tali mcm org tiada akal hanya kerana ego dan dendam anda.hak hadhanah adalah hak seorg ibu.kalaupun anda berjaya mendapat hak jagaan tersebut,pernahkah anda terpiker beberapa thn lagi kalau2 anda ingin mencari pengganti isteri,adakah isteri baru anda itu senang2 boleh menerima kehadiran anak anda?ibu,kakak2 dan sedara mara anda,adakah anda pasti mereka sanggup menyayangi dan mengasihi anak anda sehingga anak anda membesar dgn jayanya?… fikirlah masa depan anak anda…. Pernahkah anda terpikir mencari pakar2 agama meminta hikmat nasihat dan mengenalpasti samada diri anda bebas dari unsur2 mistik yg membuatkan anda membenci isteri sendiri…..berusahalah…
    **penceraian adalah benda halal yg dibenci allah. Tapi sekiranya itu yg terbaik, hanya allah yang maha mengetahui hikmah disebaliknya…

  74. aku serius says:

    saida, rita & aidil.. apa nak jadi ngan uol ni. pas kawen, cerai pastu kawen balik.. ingat best sgt ke kawen cerai ni.. ingatlah anak2, kalu isteri ke suami ke berbalah.. mase tue la, tgk lamer2 muke zuriat2.. mase depan anak2 kene ingat.

  75. it's me says:

    kali ni dato mane pulak yg dah beli saida ni?? ni lah dunia artis.. mcm culture shock bila manusia biasa tetiba jadi artis suam2 kuku..

  76. khansa says:

    apa kes saida tu? ex-husband dia ada pompuan lain ker

  77. miow says:

    atok dan nenek nak jumpa cucu .. tapi mak dia x bagi .Tu lah yg aidil minta hak jaga anak .Cucu x bersalah .. mak dia kalau x suka atok dan nenek pon .. jgnlah sekat cucu nak jumpa mereka .Boleh ambil anak mereka .. tapi jgn sekat kaseh sayang mereka dan yg paling penting jgn memburuk buruk kan keluarga suami walau jahat macammna pon di depan suami ..

    • natural's niece says:

      kluarga suami burukkan rita xnampak jahat lak. ooo diorang kan dah tua. saper xsakit ati, anak dah besar pandai bercakap dah boleh kenal org baru pakat nak buat baik, masa kecik2 baby xkenal org lg semua buat xtau, duit raya seposen pun xbagi, nak datang tgk dlm pantang sekali sebulan pun susah, cerdik3. dah besar ni nak bawak2 plak. mestila sakit hati. bukan xbagi jumpa tapi xbagi tanpa kehadiran rita, kang dibagi ajaran sesat apa ntah, dibomohnya anak rita plak. nak datang jumpa, datangla. takut nak menatap rupa rita yg cun tu takut aidil perasan diorang jeles ngan rita yg cun…

      • miow says:

        bahaya org mcm ko ni .. mereka reka cerita .. berdosa tau .
        Kau bagi hujah .. mcm x ingat tuhan ..sabo je le ..

        • natural's niece says:

          aidil minta jaga anak sbb tu jer… sbb tu jer dia pisahkan anak dari ibu dia? ko ni lelaki ker perempuan? anak bawah 7 tahun tu. anak mak bapak aidil ker anak rita. nak suh ibu tu tidak tinggal sebumbung ngan anak dia dgn reason tu. aidil buat camtu demi keinginan mak bapak dia sjla, xamik kira perasaan anak dia dan ibu anak dia. no wonder dia bawak lari anak org kawin kat siam…

  78. adeakukesah says:

    saida teringin nak dato gak ke..eleh jgn la ingat keluarga dorang ni baik2 belaka.. sbb pakaian yg sopan je menutup semua perlakuan dorang. kalau tak, tak kan si CT sanggup kawin laki org..dan2 selesai kes cerai dato k terus announce nak menikah.

  79. aku teraniaya says:

    aku mmg pantang laki mcmni..dan ada pengalaman sendiri mcm ni…masa bercinta bwk ank dara org ke hulu ke hilir xpk dosa pahala…snggup sumpah susah senang bersama…bile dh jd macam ni baru pk takut jd anak derhaka…org tua pon sama..mcm xde pegangan agama..terima dan redha la klu itu jodoh anak2..ko pon bukan idup lama lagi…smpai snggup tetap kan syurga neraka anak klu xikot ape yg dia nak….ank ko baik sgt ke untuk dpt jodoh yg baik??? (GERAM!!!)

    • [email protected] says:
  80. kus kus says:

    pertama kali dengar kes tuntutan anak SEBELUM cerai.. ketinggalan zaman sungguh aku ropernya..

    • natural's niece says:

      aku pun. sekeluarga yg licik

      • Rindu says:

        Tindakan aidil menuntut anak di sebabkan hasutan keluargalah tu… akal aidil tak sampai peringkat itu sebenarnya untuk membuat tindakan…. semua hasutan keluarga.

        • jeng2 says:

          tau xpe…licik sungguh perangai kuarga si aidil ni..kalo lah aku kat tempat rita..memg aku sekel kepala sorg2..termasuk si adil tu..xtau bpikir gaknya..hidung dah kena cucuk gaknya..nak ikut cakap org..xtau pikir sendiri..dulu tau plak nak pikir kawin lari..sekarang ada krisis tak tau pikir jalan pyelesaian..gaknya senang sgt cerai2..sume ni pentingkan diri..mula2 mak bapak aidil..xtau nak terima rita dan lupakan sahaja sengketa tu..lagi suka nak hidup anak bcerai berai dari terima rita sbgai mnantu..sekarang sape yg tersepit??ANAK2 juga.ni lah akibatnya org tua yg terlebih mkn garam

        • chix says:

          p kan, selalunye, hak jagaan anak nih, dpt oleh si ibu kan, melainkan si ibu tu, gila/x waras, seorang penagih, penjenayah etc….

        • BumbleBee says:

          hak penjagaan anak dpt kt ibu… tapi jika bermasalah and kalo anak ade lebih dr seorang(laki and perempuan)…mahkamah decide selalunyer:-

          anak boy: ibu yg bela..sbb diharapkan bila besar dpt bertanggungjawab menjaga ibu tu balik…
          anak gurl: dpt kat ayah…sbb biler dier besar nnt nk nikah, senang. Tak tercarik-carik dimana wali~

  81. gue tumpang lalu says:

    hal rumahtangga bila dah diketahui umum..ini la jadinya.. tapi yg tau hal sebenarnya..empunya diri…kita org luar nih jgn lak emosi tak tentu pasal.. kita tak tau sapa yg benar and sapa yg slah dlm ini filemmm… itu sebb nak cari suami@ isteri dlm islam dah bagi petunjuk mcmana.. kalau ikut ..insyaAllah tak de masalah.. tapi kalau ikut hawa nafsu .. mcm nih la jadi nya…
    **PS** sapa kat atas tu dok kutuk org N9..(jenna ).. aku doakan ko nanti dapat org n9 kalau blum kawenn… kalau ko dah ado anak….esok menantu ko plak org n9…sodap mulut jo ngutuk nogori orgg…..

  82. Liza says:

    Rita: Lepaskan je la si Aidil…tapi pertahankan hak anda sebagai ibu..anaklah harta yg tak ada gantinya selain ibu kandung…jgn sesekali hilangkan hak anda…
    Aidil: Susah di tempat anda..luah mati bini, telan mati mak..kalau susah sangat, lepaskan Rita dgn cara yg baik..
    Mmg Allah marah umatnya bercerai tapi kalau keadaan bertambah teruk, berpisah la cara baik & muhasabah diri sendiri…walau buruk mcmanapun isteri anda, ini kan pilihan anda sendiri..lagipun dia kan tgh membawa benih anda sendiri..jgn seksa wanita mengandung…
    Ibubapa: Mmg pahit sgt utk ditelan tp kalau sayangkan anak, terimalah qada & qadar Allah..
    Org luar & media: Cukuplah berita sensasi ttg mereka selama ini..berilah mereka ruang utk diri sendiri..mcm2 cerita mcm ni la yg mengeruhkan keadaan lagi..doakan yg terbaik utk mereka…

  83. nUrDaLiLa says:

    jap2 nak tny….ramai sgt naik turun mahkamah sbb bercerai ni…..naik turun mahkamah dapat duit ke??ke duit yang byk kuar??ataupun diorg saje nak cari publisiti murahan dgn cara ni????

    to saida: hope anda pk kan lah umah tangga anda yg da lama anda bina tu..jgn sbb kerjaya rumah tangga hanco..xsayang anak2 ke??..betulla cakap org…manusia ni cpt sgt berubah…cuba pk cmane perasaan syg yg dibina selama 14 tahun leh bertukar xsmpai sebulan pn…..

    to aidil: pk baik2…keputusan sumer kat tangan lelaki…anda harus tegas dalam buat keputusan sbb anda ketua keluarga….jgn ikut ckp org tua..sbb dalam kes ni anda adalah ketua…..bukan pak turut…

    rita: sudah2 la kot citer sal umah tangga korang ni kat media….baik jmpa family aidil n mintak maaf berbaik baik ngan diorg….sbb aku rasa sekeras2 kerak nasi kena air lama2 lembut jugak….tolak tepi ego tu…asalkan anak dpt kasih sayang atok nenek serta kasih sayang seorang anak….

    ayu raudhah: kata da bahagia ngan kembar aidil tu..yg sibuk hal rumah tangga org lain nape??baik ko jg kembar aidil tu (aku lupa nama ape) kata nak tunang kan??nak kawin……lagi satu….cam mak ayah diorg leh trima ko pas sumer ni jadi….

    p/s: xpasal2 glamor pemain bola ni….n harap xde efek final piala malaysia nnt…ape2 pn kelate bulih…haha….

    • tengok says:

      nak cerai, ceraila, tp jgn pisahkan anak dari ibunya .kejam gila menatang aidil ni… at least mintak sekali seminggu ker, seminggu sebulan ker takper gak ler. budusss, kejam nk mampus

  84. Liza says:

    Agak sukar bila dengar selepas 14thn berkawin, at last nak bercerai sebab TIADA PERSEFAHAMAN…kesian sangat kat anak2 yg baru nak bertatih dgn dunia yg mencabar…kalau tiada persefahaman, boleh give & take lagi TAPI kalau wujudnya perasaan terhadap pihak ketiga, mmg sukar utk selamatkan rumahtangga…renung2kan la…

  85. Lovelyvic says:

    Takpe Rita,

    Ini pengajaran, next time cari lelaki yg matang, bijak mengemudikan rumahtangga, muda pun takpe, janji matang. Tp lelaki muda biasanya tak matang… jalan selamat cari yg berumur macam Osman Kabilah…. cool je…

    Tapi since Osman Kabilah dah mati, u nak jadi mak tiri I tak? My mom insyaAllah tak kisah. U pun cute… nanti kita shopping sama2 kat JUSCO yer…

  86. Kepada Saida akak berharap lupakan lah hasrat untuk bercerai…fikir dengan matang..kasian pada anak…menjadi MJ bukan mudah…cuba fikir..lps nie sape nak kita..mesti orang tua..tau duda anak ramai…tau pun mesti laki orang..pergi balik..pergi balik jalannye tetap sama..buang yang keruh ambil yang jernih..Saidah dah biasa hidup bersuami..mase nie kita mmg cakap tak heran..tapi bila kita di lepaskan kita akan tanya pada diri kita..jahat sangat ke dia itu …baik sgt ke aku nie…hingga sanggup meruntun jiwa anak2…Pada suami Saidah..kasian nielah anak2..klau dulu boleh bahgia..kenape skrg tidak…Tanamkan sifat Reha dalam diri….

    Buat Aidil juga cubalah jadi suami yang matang..n…janganlah hilangkan rase cinta yang pernah bersemi..hingga sanggup kesiam…segalanye…Mmg benar kena patuh cakap Ibu..tapi ibu yang penyayang tidak akan sanggup melihat kebahagian anak mereka berkecai…Buat solat hajat dan minta pertunjuk lembutkan hati ibu dan isteri supaya mrk dpt bersatu..Ingatlah knape dlm keadaan seperti ini Rita mengandung…mungkin Allah tak mau kamu berpisah..dan janganlah mengikut kata hati iblis…

  87. minako aino says:

    kompom ke saida yang salah??? isk..isk..isk…majoriti pengomen2 kat cni cam sume bende diaorg tau…..tak baik tuduh2 tau… :P
    hope them all berjaya cari jln penyelesaian terbaik…jgn la tlalu pentingkan diri sendiri..kesian kat anak tak pasal2 jd mangsa….

  88. mi bandung says:

    aku rasa ada yg tgh tunggu saida tuh..dia la tu main kayu tiga.sbb ank sedara dia yg telps ckp..psl laki dia x bg nyanyi pon ye jgk.agknya laki dia perasan kot peel bini dia dah jauh bebeza sejak jd artis ni wpon suam2 susu anak aku.ape pny mak tah..malu la anak2 dia dgn kwn2 sbb mak dgn bpk dia nk cerai..sedih diorg.nape aidil bt mcm ni ha?apa yg wrtawan tny fmly aidil,mst jwpnnya x tau menahu..manjang je x tau menahu..rita tgh ngandung.besok bila baby tu lahir,mst ada yg menurun perangai yg x elok.yelah bini tgh ngndung,dia 2 org tu dok betekak psl metua la,ayu raudah la..rita pon,mengalah je la..tebalkan je muka tu..pekakkan je telinga apa org nk kata.jgn dilyn.kang diorg pnt,diorg benti sndrk.yg pnting niat dihati utk bebaik dgn keluarga metua.ambk ati diorg..bwkkan buah tgn setiap kali g jmpa diorg..tu je caranya..

  89. orangKampung says:

    “Harap baca berita yang saya copy and paste untuk memberi sedikit penjelasan tentang isu aidil dan rita ini dan kenapa orang tua terkilan dengan tindakan mereka”. Apa-apa pun ajal, maut, jodoh pertemuan di tangan Allah. Allah knows Best.

    Selepas lebih 10 bulan Rita dan Aidil ‘menipu’ peminat dan pihak media, mereka akhirnya akur membuka rahsia maha hebat, kedua-duanya sudah bergelar suami isteri apabila berkahwin lari di Songkhla, Thailand pada 25 Februari lalu. Wali pernikahan itu ialah abang Rita sendiri, Ahmad Musyaiful Mokhtar dengan mas kahwin RM777.77 manakala hantaran RM7, 777.77. Mereka dinikahkan oleh Naib Kadi Wilayah Songkhla, Chowalit Pinsuwan.

    Pun begitu, selepas meneliti beberapa laporan akhbar yang dibuat Aidil, timbul kekeliruan di hati Zubir apabila mendapati ada kenyataannya bercanggah. Menerusi sebuah akhbar bukan Berita Harian/Berita Minggu) Aidil menepis dakwaan dia terdesak membuat pengesahan berkahwin dengan Rita disebabkan isterinya itu mengandung dua bulan.

    “Kami bukan terpaksa, sebaliknya merancang menceritakan hal sebenar lebih awal, tetapi masing-masing sibuk sehinggalah berita itu diketahui umum,” kata Aidil kepada sekumpulan wartawan ketika sidang media di Hotel Crown Princess, Kuala Lumpur, 27 Disember lalu.

    Manakala kenyataan Aidil menerusi sebuah tabloid mingguan dipetik sebagai berkata, dia terbuka hati untuk mendedahkan kehidupan rahsia mereka itu kepada keluarga kira-kira sebulan lalu selepas Rita disahkan hamil dua bulan.

    “Saya mendapat kekuatan untuk memberitahu status kami selepas Rita hamil dan kami akan mendapat anak,” katanya. Justeru, mana satu yang betul? Namun, berdasarkan cerita beberapa teman wartawan yang menghadiri sidang media itu, mereka memberitahu Zubir, Aidil memang ada bercakap mengenai kedua-dua fakta yang berlainan itu. Entahlah, mana satu nak percaya pun, Zubir sendiri tak pasti, kepada pembaca, nilailah sendiri.

    Sementara itu, apabila Zubir kembali semula ke Kuala Lumpur pada petang 31 Disember lalu, Zubir berpeluang menghubungi seorang ustaz yang arif mengenai selok belok hal berkaitan agama termasuklah mendapatkan pendapatnya mengenai perkahwinan rahsia Rita-Aidil sehingga pernikahan itu tidak diketahui langsung oleh orang tua Aidil.

    Sebelum itu, pada 17 Disember lalu, bapa Aidil, Abd Radzak Salleh, 59, mengadakan sidang media memberitahu mengenai pernikahan berkenaan tanpa pengetahuannya. Sekalipun merestui dan menerima Rita sebagai menantu, Abd Radzak tetap berasa terkilan.

    “Kami tak buang dia (Aidil), tapi terkilan dengan tindakannya membelakangkan kami,” tambah ibu Aidil, Azizah Arshad, 56.

    Komen ustaz berkenaan: “Sekalipun keluarga Aidil merestui perkahwinan rahsia itu, namun orang tuanya ada melahirkan perasaan terkilan. Apabila terkilan, mereka tetap berdosa. Kita cakap ‘aarrgh’ pada orang tua pun dah tak cium bau syurga. Rita bukan saja kahwin dengan Aidil, sebaliknya dengan keluarga Aidil. Apabila jadi begini, pasti berlaku konflik antara keluarga Aidil dan Rita.

    “Sebagai ketua keluarga, Aidil perlu bersikap gentleman dan profesional. Aidil sewajarnya jadi pendamai. Sama ada Rita atau Aidil yang mahu perkahwinan mereka dirahsiakan sebelum ini, Aidil perlu ke depan untuk menjernihkan keadaan. Saya difahamkan, Aidil sudah pun bertemu orang tuanya memohon kemaafan, baguslah kalau begitu,” kata ustaz itu.

  90. orangKampung says:

    Teruskan membaca:

    KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini hari ini mengesahkan pernikahan aktres Rita Rudaini Mohammad @ Mokhtar dengan pemain bola sepak kebangsaan, Mohamad Aidil Zafuan Abd Radzak.

    Pengesahan itu dilakukan oleh Hakim Rendah Mahkamah Syariah, Mohd. Yunus Mohamad Zin pada pagi tadi.

    “Alhamdulillah, kami telah menerima pengesahan nikah di sini. Selepas ini kami hanya menunggu tarikh daripada peguam Boestamam Ahmad untuk mendaftar pernikahan kami di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI),” kata Aidil.

    Aidil dan Rita bagaimanapun menafikan yang mereka sengaja melambatkan urusan pendaftaran nikah.

    “Kami bukan lambat tetapi sebab masing-masing sibuk dengan kerja. Dia (Aidil) sibuk dengan kerjanya (bola sepak) dan saya pula sibuk dengan ‘shooting’.

    “Lagipun, kami perlu menunggu peguam kami menguruskan hal ini,” kata Rita yang sedang sarat mengandung enam bulan.

    Ditanya adakah mereka akan dikenakan denda kerana lewat mendaftar pernikahan, Rita dan Aidil menjawab: “Kami belum tahu lagi dan semuanya tiada masalah.”

    Rita, 32, dan Mohamad Aidil Zafuan, 21, mengejutkan industri hiburan tanah air dengan berita perkahwinan mereka di Songkla, Thailand pada 25 Februari tahun lalu.

    Perkara itu disahkan oleh keluarga Aidil yang hanya mengetahui mengenai perkara itu 10 bulan kemudiannya.

  91. Nara cha says:

    Penelitian kenapa artis kerap bercerai…

    1. org ketiga (curang) terdedah kpd godaan (30%)
    2. komitmen terhadap karier sbg artis lebih dari
    rumahtangga (20%)
    3. taksub dgn glamour melebihi(15%)
    4. kawin sekadar nak buang status andartu (wanita)
    status janda lebih baik dari andartu(10%)
    5. kawin sekadar nak menunjuk2 material (10%)
    6. Campurtangan keluarga(5%)
    7. Sebab wartawan (5%)
    8. Jodoh tak panjang/takdir(5 %)
    9. sebab2 lain (5%)

    Jumlah 100%

  92. Kalo dh tak bahagia elok la becerai. Mcm aku dh 5th solo. Aku lg bahagia dgn anak2

  93. pull says:

    kena dgr byk lagu maher zain.. byk unsur nasihat & kasih trhadap suami isteri..

  94. Nara cha says:

    Mmg tahun ini dunia artis dimeriahkan dengan kes bercerai berai dan trtun naik mahkamah….tgh tunggu artis mana lagi selepas ni…..hehehe ..yg senyap pun bercerai yg bising2 lagi lah…..adakah kerana tiada jodoh?….mereka kan ada otak utk berfikir tapi tak nak guna juga…nak juga ikut nafsu…mereka bangga melaluinya..jadi tahniah dari i….

    Tak perlu lah tuan dan puan nak bagi nasihat kat ruangan ni…tak ada maknanya…buang karan ja…niat mereka ni yg betul hanya nak dpt kan publisiti..kerana ianya perlu supaya peminat tahu mereka adalah artis dan perlu mendapat perhatian peminat dan media…jadi isu bercerai boleh menaikkan nama mereka semula…. maybe tak ada cerita pasal kejayaan kerjaya mereka lagi kot…

    Kita sebagai peminat..biarkan lah mereka terjun dgn labu-labunya tak pyh lah nak simpati2…kerana…tak lama mereka akan dapat pengganti seperti mana mereka pakai baju silih berganti…mesti ada yg sambar mereka….pasti….100% dan lagi artis ni suka guna media nak menegakkan benang basah masing2..smpi tak ingat padah nya…..biasalah wartawan pun mmg suka …boleh lariskan media mereka…dan mmg itu pun keja mereka korek cerita sensasi sampai lubang cacing…. kesannya mcm rita percaya dgn cerita wartawan yg ayu raudah memburuk2 kan dirinya…akhirnya dia hentam ayu raudah balik….persoalannya benarkah dan apa buktinya ayu raudah berbuat demikian?….org terfikir satu ja…Rita dengki dengan Ayu kerana dpt restu…sedangkan dia tidak..

    Si saida ni pula baru merasa dunia artis dan tak boleh kawal diri…mcm saya ckp di atas…nak dapatkan publisti ke sbg artis kena cerai dulu….kalau sebelum ni org tak kenal saida…tak ada hasil kalau cerai…sekarang dah artis walaupun suam-suam milo…buatlah hal biar org kenal 1Malaysia…alasan tak sefahaman lagi atau jodoh setakat itu…wal hal mana ada pasangan yg 24 jam sefahaman kan?…

    Kesimpulannya..kes artis cerai berai ini adalah perkara lumrah sejak zaman jalan ampas dan cathy keris lagi…termasuklah P.Ramlee dan yg seangkatan dgn nya….mmg tradisi turun temurun….bukan dihollywood saja tp malaywood pun mcm tu….tak pelik pun..

    Sekian…

    .

  95. bangiperdana says:

    Forgive and Forget….

  96. pening says:

    Setelah selesai ijab & kabul…maka bermulalah kehidupan bersuami-isteri..andainya masing2 tahu akan tanggungjwb yg perlu dipikul & betapa beratnya amanah Allah ni…rse2nya sukar utk terjadi perpisahan..tp.. mgkin jodoh hnya setakat tu saja..jd redho jela dgn ketentuan ni dan moga tbh hndknya…

  97. zara says:

    rita & aidil pown dh ada anak skrg ni…lgpown kalau xsalah saya rita pown tengah mengandung anak kedua skrg ni..apa yg sudah terjadi..maafkan walaupun pahit..cuba fikir..satu hari nanti anak rita & aidil pun akan masuk sklh mcm knk2 lain..apa perasaan dia kalau kwn2 dia asyik bercerita tentang hubungan parents mereka dulu yg tak dapat restu keluarga…mesti sedih & kecewa kan..malu pada kwn2..mgkn mula2 anak mereka xfaham tapi masa berjalan..satu hari nanti pasti mereka faham apa yg terjadi..jd kasihankan anak mereka tu…anak xbersalah lgsg..jd mgsa keadaan pula..tntg hubungan keluarga antara keluarga aidil & rita tu..saya xberani nak ckp apa2…hanya mereka & Allah saja yang mengetahui apa yg sebenarnya terjadi..sama-sama kita doakan supaya kemelut ini seleai..rita & aidil berbaik semula & hbgn kedua dua blh keluarga dapat dipulihkan..

    • Nara cha says:

      hahaha…zara..kalau ko jadi artis @ seleberiti engkau tahu lah….aku tak pasti adakah zara akan buat seperti di atas……itulah namanya dunia glamour….penuh dgn kerlipan bintang2..disanjung dan dipuja….kerana mereka punya lakonan dan suara yg bagus….

      kemelut ini selesai dgn perceraian yg mmg sinonim…nak doakan artis?…nama pun pelakon….mmg berlakon ja kerja dalam filem dan luar filem….yg pasti hubungan dgn anak2 tidak akan putus…itu pasal lah mereka tak heran putus dgn isteri atau suami….boleh cari ganti….anak2 mmg tak boleh ganti….anak2 artis pun lebih memahami dunia ibu bapa mereka kerana telah diexpose awal2..sejak dalam kandungan lagi…..tak ada apa yg perlu dirisaukan…lama-lama cerita akan hilang..live is go on…

  98. harap2 elokla rumah tangga aidil tu…dah bosan dgr artis duk cerai je…xsampai setahun dah ade masalah…semua boleh kate mcm tu…bile la nk tgk para artis ni kawin kekal sampai akhir hayat…

  99. latebloomer says:

    Khamis Oktober 28, 2010
    Aidil Zafuan Tidak Tuntut Anak, Hanya Tangguh “Sulh”
    Oleh NIEZAM ABDULLAH

    PETALING JAYA: Pemain bola sepak kebangsaan, Aidil Zafuan Abdul Radzak,23, menafikan mahu menuntut hak penjagaan anak daripada isterinya, pelakon Rita Rudaini Mokhtar,34, sebaliknya kunjungan dia ke Mahkamah Tinggi Syariah, Seremban, Selasa, adalah untuk menangguhkan permohonan sulh (perbincangan) yang dibuat sebelum ini.

    Aidil berkata, laporan sebuah akhbar tabloid, Rabu mengenai tuntutan itu dipetik daripada sumber yang salah kerana dia tidak mempunyai apa-apa masalah mengenai hak penjagaan anak, Airit Rayyan Rizqin yang berusia setahun tiga bulan.

    “Saya mengaku bersama peguam saya ke Mahkamah Tingi Syariah di Seremban, semalam (Selasa) tetapi untuk menguruskan permohonan penangguhan sulh yang saya buat sebelum ini. Bukan untuk tuntut hak penjagaan anak seperti yang dilaporkan,” katanya di sini, Rabu.

    Aidil berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan kononnya dia menuntut hak penjagaan anak daripada Rita melalui proses mahkamah selepas segala kemelut yang berlaku terhadap rumah tangga mereka selama ini tidak dapat diselesaikan.

    Rita Rudaini dan suaminya Aidil Zafuan mahu menjadi pasangan bahagia tetapi sayang sekali rumah tangga mereka sering diuji. Gambar Utusan Malaysia.
    Sulh adalah proses perbincangan di antara dua pihak yang ingin mencari perdamaian melalui proses mahkamah.

    Kata Aidil, penangguhan itu dibuat kerana masalah rumah tangga mereka semakin baik berbanding ketika permohonan itu dibuat semasa Hari Raya Aidilfitri lalu.

    “Semasa Hari Raya Aidilfitri lepas saya ada buat permohonan ini (sulh) kerana tiada jalan lain untuk saya mendapat nasihat tetapi sekarang hubungan saya dengan Rita semakin baik.

    “Disebabkan itulah saya perlu membuat penangguhan tersebut melalui peguam saya agar tidak menyusahkan pihak mahkamah nanti,” katanya.

    Aidil yang sedang berlatih untuk mewakili Negeri Sembilan bagi menentang Kelantan dalam perlawanan bola sepak Piala Malaysia Sabtu ini mengakui sayangkan Rita apatah lagi selepas memikirkan isterinya itu mengandung tiga bulan anak kedua mereka.

    Ditanya kenapa dia tidak membatalkan penangguhan sult itu, katanya jika ditakdirkan sekiranya timbul masalah dalam rumah tangga mereka kelak, dia tidak perlu membuat permohonan tersebut semula.

    Sementara itu Rita Rudaini pula berkata dia tidak membantah tindakan Aidil itu jika langkah tersebut dapat menyelesaikan masalah mengenai rumah tangga mereka.

    Katanya selama ini jika mempunyai masalah sekalipun dia tidak pernah keluar dari rumah sebaliknya mendapatkan kebenaran suami terlebih dahulu untuk melakukan sesuatu tindakan.

    “Saya sayangkan Aidil sepenuh hati dan tiada sedikit pun perasaan benci terhadapnya. Jika tindakan Aidil itu baik, saya turutkan kehendak dia,” ujarnya.

    Tambah Rita, dugaan yang berlaku dalam rumah tangganya membuatkan dia semakin tabah apatah lagi selepas mengetahui dirinya kini berbadan dua.

    Pasangan tersebut berkahwin secara rahsia di Songkhla, Thailand pada 25 Februari 2008 tanpa pengetahuan keluarga lelaki yang pada mulanya tidak merestui perkahwinan itu.

  100. wak kordi says:

    isteri boleh dicari tapi ibu tiada galang ganti. apa guna bersatu dgn isteri tapi bercerai kasih ibu. ada sahabat Nabi yang susah nak mati sebab lebihkan isteri sampai ibu berkecil hati. sudah2 la tu.

    • setuju dgn wak says:

      betul tu wak, kalau kena pilih antara ibu dan isteri usah ragu2 utk pilih ibu….

      redha ibu redhalah allah….ie nak cari redha allah kena cari redha ibu dulu….

      • Nara cha says:

        isteri boleh dicari ganti tp ibu tidak…..abis si isteri tu kan juga ibu kepada si anak……???? kalau tak ada isteri bagaimana wujud seorg ibu….melainkan seorg isteri yg tak beranak…..

        • mommy first says:

          yes the same will apply….over and over again

          rita pon satu hari akan tua dan kalau panjang umur bakal jadi mertua juga……masa tu mungkin dia akan faham apa yg ibubapa aidil lalui kalau same thing happen to her….

          aku bukan tak simpati akan keadaan dia sekarang….peknen dan munkin bakal diceraikan…..cuma aku menitikberatkan akan tanggungjawab anak kpd ibu dan hak ibu terhadap anak…..ibu is above anyone else

          anak wajib hormat ibubapa walaupon mereka kafir sekalipon……adakah si rita sudah menunaikan t/jawab dia sebagai menantu….munkin dia perlu belajar sikit adap sopan santun dgn org tua….

          tapi kalau tgk rekod dia yg lepas2….aku rasa dia ni munkin ada attitude problem

          senang je kalau sendiri tak nak berubah….its her loss…simple as that

        • mommy first says:

          …and kpd die hard fans rita tulun jgn sentap dgn komen gua kat atas…..rest my case here..not interested to argue further…chow!!!!

    • Lovely says:

      MAKA SI ANAK TERCUNGAP2
      PAYAH NAK KUAR NYAWA DARI BADAN
      INSAFLAH WAHAI ANAK

      • sifir says:

        Hukum allah tak sape boleh ingkar.tapi manusia dikurniakan akal.tak semua pendapat ibu betul dan tak semua pendapat anak salah.kalau arahan ibu dah melanggar kehendak hukum(nk runtuhkan masjid anak menantu)tanpa alas an kukuh hnya besandarkan ego dan dendam…wajarkah kalau anak tu nk ikut.boleh bangkang,…tapi biar berhemah.tarik rambut dlm tepung jangan sampai berselerak.win win situation.bykkan bedoa pada allah,minta petunjuk,dilembutkan hati2 yg keras.hubungan anak dan ibu takkan putus sampai bila2.air dicincang takkan putus…tapi sekali tesilap langkah,telanjur kata melafazkan talak,hubungan suami dan isteri akan teputus terus.nak2 lagi kalau talak 3.pikirlah,kalau perasaan syg pada pasangan sgt kuat,tp sbbkn nk puaskn hati org lain…nanti anda yg akan menderita…”win win situation”.

        • mommy first says:

          apa salahnya si menantu tu rendah kan sayap sikit….kan dituntut agama …tak ada ruginya kita merendah diri pada ibubapa

        • ni says:

          tgkla ibu tu mcmana, kisah sahabat nabi tu jauh bezanya ngan kisah aidil ni, ibu sahabat nabi ni jauh bezanya ngan ibu aidil ni… jgn sayangkan ibu sampaikan hak dan tanggungjawab lain dinafikan, kang ke neraka bersama-sama ibu plak. ibu pun perlu dibimbing juga…

  101. akuLa says:

    arap sgt dorang kekal sampai bile2…sy suke sgt psgn ni…wpon rita lbh tua..
    Aidil n rita,arap dpt bt kptsn terbaik demi rumahtangga n anak..

  102. zorro says:

    yang si saida ni apa kes?? adusss..si “kampung” ni..
    tu lah..siapa suruh bagi dia dtg kl utk af..kan dia dah terkejut budaya..perasan boleh laku ke??tak sedar ke diri kau tu dah tua..takde mananya ada orang nak minat kat kau lebih2 lagi bukan sedap pun kau nyanyi..sedangkan adik kau siti tu suara sedap n ada gelaran datuk pun orang dok kutuk2..inikan kau..alahai!!!!!!!
    yang kes rita ni..aku memang percaya kahwin tanpa restu mak bapak memang akan porak peranda..doa ibu itu mustajab…

    • Nara cha says:

      yg betul si saida ni minta puji..mau jua ikut2 artis lain..org cerai dia pun nak cerai juga…..

  103. pingkypanthers says:

    hmmm….
    skarang ni dh jdi x ok la tu….

  104. pingkypanthers says:

    harap2 aidil dpt mmbuat kputusan yg adil….
    bak kata pepatah…
    sayangkan bini tinggal2kan…
    so tu yg aidil tinggl2kn bini dia…
    huhuhuhuh…

  105. ntahhapehape says:

    Kita org luar jgn lh menilai mana yg betul mn yg salah..hanya Dia dan mereka saja yg tahu…aku doakan yg terbaik utk mereka…setiap kejadian ada hikmahNya…

  106. pening says:

    Jodoh pertemuan, ajal maut ditentukan olehNya…mgkin jodoh mereka setakat ni je…andai msh blh dibaiki hubungan tu..alangkah elok…kesiankanlah dgn nasib ank2 tu..tp jika xde penyelesaian..eloklah berpisah dgn cara yg baik…

  107. akulahpompuanittew says:

    aku menyampah betul baca stetment si nyamuk tuhh!!habib semua suku sakat disuruh nya tanya pasal rita….!!siap ckp si aidil kena bomoh la, itu lah ini lah….lagi satu aku benci betul stetment mengatakan aidil budak lagi…kalo budak takdenya dia gatal nak kawen aihhhhh!!org dulu2 umur 16 tahun dah kawen, elok je bela anak cucu!!lain la masa si aidil tu kawen ngan rita dia x lps SPM lagi ke, baru la relevant nak kata dia tu budak2..!!nyamuk sure malu bila baca stetment aidil yg terbaru…kalo aku jmp si nyamuk mulut puaka tuh, aku nak spray dgn shieldtox byk2, dah dia mamai2 pengsan tu aku nak hentak2 dia ngan tin shieldtox tuh!!!bahaya org mulut jahat sgt mcm tuh..kor ni ayu raudhah ke nyamuk???mcm golongan artis je kor nih, dendam semacam kor dgn rita..tau le kor dpt tunang kor tu bekas2 rita jek, x payah le emo!!!haihhhhh…bengongggg!!!!apa kata kor gi tanya ketua kampung rita gak mcm mana rita ms kecik dulu ke…bagi hati kor puas nakkkk?????:P

  108. Nasihat akak, kpd pengomen2 yg belum nikah terutamanya atau baru setahun 2 kawen atau beranak sorg dua, jgn le over2 komen erk..
    Bab2 umah tangga ni complicated. kekdg satu hal jadi mslh kpd kapel A tp takde hal atau mslh kpd kapel B dan sebaliknya. sekadar contoh, ade pasangan smpi cerai berai kes isteri tak pandai masak (jgn kate xde, ade…), tapi ade plak kekal jodoh wpun isteri hanya pandai msk air je sbb hubby dia jenis tak kisah, seme mende bedal, suke mkn kat luar atau dia jenis yg pandai dan suke masak…sekadar contoh simple sbb bab2 lam kelambu nk crita lebey2 adalah di larang !!!

    Puncanya, hanya mereka yg tahu. kekdg tu punca atau sbb nye dah ade atau berlaku awal2 lai tp dek kerana dok pendam2, pastu tak cari solution atau amik mudah, smpi satu mase kerana hal kecik je tetiba boooommmmm!!!!!

    org ketiga ke keempat ke mertua ke tu just nk ‘sabitkan’ je, maybe hanya pengaruhi 0.0000000001% je. yg 99.9999999999% tu punca dari diri masing2. tp dek kerana ego, sanggup salahkan yg 0.1% tu dr mengaku silap sendiri.

    so kite sbg org luar boleh bg nasihat atau komen membina tp jgn le sekali2 buat spekulasi kutuk lebey3x (org kg pun jadi mangsa isk isk isk), makin memburukkan keadaan ade aaa… tp jgn lupe amik iktibar utk diri masing for future ok…

    • Miss pocO says:

      sbb tula x brani nak komen kat sini akak…sbb belum bernikah lg…hehehe…

      • hehe xpe nk komen mcm mendoakan supaya diaorg kembali bersama, buang yg keruh ambil yg jernih etc…
        akak pun yg dah bersuami pun tak berani nk komen lebih2, takut.. paling tak pun semoga diaorg berbincang elok2 aaa..apa2 result pun, itu lah yg terbaik utk diaorg. berpisah ke tak ke seme tu klu terjadi gak dah mmg ketentuan Allah, gane2 pun diaorg kena gak berusaha misalnya pegi kaunseling ke.. bermuhasabah diri ke atau buat istikarah.. Semoga Allah memberi petunjuk…amin..

  109. Mangsa ipar duai N9 says:

    orang N9 ni memang mcm tu…i ni pun kawin dgn orng N9, mentang2 i ni org luar tersisih…kalau menantu sesama negeri di layan baik..menantu luar kalau raya kasi makan bekas2 orang datang…menantu N9 datang siap hidang baru….

    pastu suka berlonggok…berkumpul…sikit2 balik kampung…pompuan N9 kalau masuk dapur masak dekat 3 jam punya lama tapi lauk kuar ikan sardin jek heheheh….sebab sibuk bercakap dari wat keje….

  110. pizza says:

    14 tahun usia perkahwinan, nak bercerai? Aduiiii, sayangnya. Bukannya senang nak memulakan perhubungan baru. Penuh dgn teka-teki. Apa2 pun harap ada kesudahan yang baik.

  111. Kasih says:

    Salam…. setiap mslh yg jd pasti ada sbb dan musababnya… Allah lbh mengetahui apa yg terbaik wt sumer umat2 Nya…

    cb kaji blk, selama persengketaan antara rita dan fmly mertua, hnya fmly aidil jer yg sibuk bg statement ttg rita dan umah tangga nya… tp dr fmly rita, kita xprnh baca atau dgr apa2 statement pun… btl kan…

    aidil sentiasa disokong oleh fmly nya ttg hal umah tangga nya, tp rita?? aidil sndr pun xmampu nk memprtahankan hak tersbt walau sbg seorg suami.. dan membiarkan rita mempertahankan nya seorg diri…

    ingt 1 perkara, bl aidil dan rita kawin dl, mereka nk elakkan maksiat jd sbg org tua pttnya doakan yg terbaik dlm umah tngga mereka krn mereka membina mesjid, menghalalkan hbngan yg haram dan meramaikan lg umat Nabi….

    usia bkn nya alasan, walau tua atau muda, tnggung jwp yg utama… walau mereka berdua kawin lari hngga ke siam pun, mesti keduanya antara rita dan aidil yg rela hati dan suka sama suka berbuat bgni… mana mngkin ada paksaan utk berkawin……

    nk kata bab2 bomoh ni, lama mana sgt mampu berthan mandrem2 yg dibuat tu, kalo ksh syg mengatasi segala2 nya… krn penyatuan 2 ati yg terjalinnya ikatan perkhawinan ni… krn ksh syg lah lahirnya anak2 yg x berdosa tu…

    mmg sbg anak lelaki syurga bg aidil adalah ibunya, tp rita sbg isteri tmpt menumpang kasih dan suami syurga bg nya… walau sefham mana pun seorg ibu ttg anak lelaki dia, msh ada lg byk perkara yg x diketahui yg mana hnya diketahui oleh isteri sj… restuilah suatu perkara yg baik spt ini walau rita bkn menantu plhan sekalipun… krn ikatan mereka mmg sah disisi agama…

    ingat lah, jd nya wanita dr yulang rusuk suami nya utk dilindungi, dicintai, disygi dan segala2nya… ari ni, gan segala kekalutan yg terjd pd rita dan aidil, ada x fmly aidil renungkan sejenak knp mereka kawin lari?? kenapa mereka membelakangi fmly?? krn suatu masa dl, bapa aidil jg tlh melarikan ibu aidil utk berkawin, jd ini lah HUKUM KARMA dan janji Allah pd setiap perbuatan yg kita lakukan….

    suka atau x fmly aidil pd rita, adalah baik dgn hanya mendiamkan diri, xprlulah sapa2 dr kalangan fmly nya memberi apa2 statement lg…. sdh2 lah tu…

    jgn pl krn angkara ftnh2 dan umpat keji fmly aidil, umah tangga yg dibina ini runtuh berkecai, ms tu tnggng lah blsn Allah krn tlh mruntuhkan sebuah mesjid yg terbina…

    pndang dan kaji, kalo asyik fmly aidil sj membuat statement sana sini dan rita hnya mendiamkan diri sblm nya, rasa nya skarang x salah bg rita tuk berkata2 agar apa yg terpendam dpt diluahkan walau pd pndangan kasar org lain rita xperlu membicarakan nya tp kita ni hnya manusia biasa sj yg pnya ati dan perasaan… utk berkongsi apa yg dirasa…

    byk blog2 yg memeparkan kisah aidil dan rita mendoakan agar mereka kekal bahagia hgg ke akhir hayat, dan di jamin jg fmly2 dan kaum kerabat aidil atau rita pasti ada membaca nya.. x terdetik ke di ati mrk, sdngkan kita2 yg xder pertalian darah gan mereka pun mendoakan yg terbaik tuk umah tangga mrk, ni kan plak fmly dan darah dging mereka sndr…

    renung dan faham, ikatan perkhawinan ni bkn lah suatu ikatan dagangan atau mainan, krn penceraian tu bkn antara aidil dan rita sj tp membunuh rasa dan jiwa anak2 mereka yg makin membesar….

    didoakan agar kekal bahagia dunia akhirat, aman damai hgg ke syurga ikatan antara aidil dn rita bersama anak2 yg comel, Amin…. Amin… Amin….

    • linda says:

      setuju dengan komen dari Kasih. Rasanyer dalam byk2 komen kat sini, komen Kasih antara yang tak emo, tiada caci maki dan tidak berat sebelah pada satu2 pihak je macam lah kita kenal luar dalam pihak yg kita sokong2 sgt tu.

      • Kasih says:

        tq linda… kdg kala lm komen yg diperlukan adalah fakta… tnpa fakta tp hnya gossip2 kosong yg dislubingi rasa emo pasti akan kluar mcm2 kata dr kita smua…

        walau ada yg menyampah nk baca apa pun jua bicara rita atau idil didada akhbar, tp percayalah tu bkn niat mereka membuka pekung didada tp secara x lngsung meminta kita2 sbg peminat ataupun x memberi sokongan dn mendoakan yg baik2 tuk mereka…

        krn setipa yg baik tu hnya dr Allah… yg buruk sj dr kita…

        • orang says:

          ye ker linda, ntahla malas nk baca komen panjang2 ni. ko mmg rajin, mesti ko tgh bosan gila xtau nk buat apa dah

    • munge says:

      mana cik kasih tahu bapak dgn emak aidil kawen lari.. in that case, anak2 rita dan aidil pun akan kawen lari juga ke in future??

  112. orang says:

    sayang anak tinggal2kan ker? sebagai anak, apa perasaan kalo bapak buat cenggitu kat kita n mak kita. nauzubillah itu pasti

  113. hazel says:

    Apapun yg berlaku, sy amat kesiankan Rita. sekian lama beliau hidup solo, bila bertemu kebahagiaan yg beliau cari dalam diri seorang lelaki bergelar suami & hrpkn sinar kebahagiaan berkekalan.. alih2 gini jadinya.. benar syurga di telapak kaki ibu, pada masa yg sama isteri itu juga amanah ALLAH buat para suami.. firkir2kan.. Tabahkan hatimu Rita.. ALLAH sentiasa bersama yang benar..

  114. tayum.. says:

    seimbangkan lah kasih sayang mu aidil-hidup berumahtangga dah ada amanah dari allah..jgn sia-siakannya..jadi anak yang berguna jgn membelakangi keluarga terutamanya ibu bapa,jadi renung-renungkan selamat beramal…..

  115. pusycat says:

    Kpd sumer ingat anak isteri amanah Allah. Nape nak cerai berai? Celaru haru biru.

    Ingat tak ada siapa yg terlepas dari ujian. Ujian mematangkan kita. Kalau tak diuji Allah mcamana nak tau kekuatan kita tahap mana.

    Islam dah tunjuk jalan selamat. Nape nak pilih jalan kehancuran. itu tandanya hdup tanpa agama. Cuba selusuri balik tentang tjwb.

    Suk depan Allah kena jwb satu persatu. si aidil tu patut bawak rita ke jalan selamat dunia akhirat. Itu tjwb suami yg soleh.

    Rita tu bukan anak abu. Matang & pro. Walau nmpk bergelora tapi jelas Rita memang sygkan suami & rtangganya.

    Nape tak pasal2 nak tuntut hak penjagaan anak? Betul ckp Rita tak berlaku perceraian mana ada tuntut menuntut. Sume hak bersama beb!!

    Ingat balik satu hari 5 x kita ikrar kat Allah. Inna solati wanusuki wamahyaya wamamati lilla hirobbil alamiiiiinnnnn…..

    Kembali kpd agama Allah jamin selamat. Kita kan ada agama. Kalau nak bercerai ikut agama pergi mahkamah syariah, hah kalu nak berbaik apa kata ikut agama juga. kan settle.

    Apa yg beratnya bila di duga allah mcm x ada jalan penyelesaian. Allah kan ada.

    Kalau dah mengandung anak ke 2 tak ke cinta tu namenye.

    Dah la rita org suka korang berbaik. U all pasangan kiut. Umur bukan penghalang. Kalau korang suka & bahagia peduli apa org kata. suami kita kebahagiaan kita.

    Tunjukkan kekuatan sebenar kita. Ujian mematangkan kita. Apa untungnya kerana mlyan ckp org yg mulut busok rtangga kita hancur.

    Saya doakan Rita kembali bahagia. Kpd yg sedang berbahagia ingat hidup ini umpama roda. Jaga lidah jaga tutur kata.

  116. pujangga says:

    ntahla apela nak jd……bla kahwin semua indh…kna uji sikit terus porak perandah

  117. hani pelangi says:

    siannye la dowg nie..
    Ya Allah, selamatkanlah hubungan mereka…
    jauhkanlah mereka dari gangguan pihak luar, dan mungkin juga pihak mertua

  118. anynomous says:

    betullah….yang suka sangat jaga tepi kain orang tu memang layak masuk neraka jahanam. Ingat, allah benci manusia yang suka memfitnah dan mendoakan kehancuran orang lain…..insaflah.

  119. AIEN EZIN says:

    AIDIL: MASA NAK KE THAILAND DULU TAK FIKIR PULAK MUKA MAK BAPAK KAT UMAH SANGGUP KETEPIKAN MAK BAPAK DEMI NAK KAHWIN DGN RITA BILA DAH DAPAT RITA BARU TERINGAT MUKA MAK BAPAK!!!! AWAK TU DAH ADA KELUARGA SENDIRI JAGA BINI & ANAK TU BETUL2 TAPI JANGAN LUPA MAK BAPAK TU!!!! SUATU HARI NANTI KITA AKAN DAPAT BALASAN DARI TUHAN..JANGAN PANDANG RENDAH PADA RITA!!!!

    RITA: SABAR YE ADA HIKMAH NYA..MEREKA AKAN DAPAT BALASAN BUAT AWAK MACAM NI!!! JAGA ANAK & DIRI TU BAIK2..ANAK ANUGERAH TUHAN..SUAMI BOLEH CARI ANAK TAK BOLEH..

    • biar aku says:

      betul tu, suami boleh cari. cuma nak dgn xnak jerlaaa. kita org pompuan walau ramai yg mintak tp dah fobia la sikit tp kalo sanggup bagi hantaran banyak, berbaloi la. hehe

  120. 4bunga raya says:

    aidil, jgn jadi bodoh le..ingat anak2.
    keluarga kau dah bodoh, jgn ikut..rita tu lawa, kau tinggal je, berlambak lelaki nak tau.

  121. jikon says:

    hansome btl aidil tu…

  122. teddycomey says:

    tulh bahana nye klu jd artis ni..leh dikatakn 90% artis m’sia ni b’cerai berai..yg jd mangsa anak2..