Written by AbangNara | January 27th, 2015

Keputusan mahkamah semalam yang mengarahkan Aidil Zafuan membayar RM3,000 sebulan kepada bekas isterinya, Rita Rudaini sebagai nafkah anak-anak mereka bolehlah dikatakan satu kemenangan kepada pelakon tersebut. Selama 3 tahun berjuang untuk anak-anaknya, Rita Rudaini melahirkan rasa syukur dan terharu dengan keputusan mahkamah tersebut. Walaupun tidak mendapat sebanyak mana yang dipinta (RM5,392), angka RM3,000 pun sudah cukup bagus buat Rita Rudaini dan anak-anaknya.

rita rudaini anak-anak

Sedih dan sebak juga Abang Nara membaca kata-kata yang diluahkan oleh Rita Rudaini menerusi akaun Instagramnya tentang kemenangan tersebut. Kata Rita:-

Balik dr court smlm mommy trus peluk ank2 syurga mommy…sebak syukur yg xdpt mommy ungkap kan…mengenangkan slama 3thn mommy berjuang utk dptkan hak2 ank2 syurga mommy…

walaupon xbyk tp syukur pd ALLAH …penafian hak2 kamu akhirnya ada jawapan…walaupon apa yg mommy mintak tidak dpt tp syukur,itulah dan setakat ini lah rezeki ank2 mommy..krn sblm ni pihak sana berkeras cuma nk bg 2k sj xbole lebih dgn alasan dan jwpan ‘pandai2 la belanja’ …penafian hak ank2 itu cukup menyakitkan hati mommy..

ayat itu buat semangat mommy makin bertambah utk perjuangkan lebih dr itu…mommy korbankn kerja mommy utk naik turun court..mungkin org luar xtau,klau ada tarikh2 court,mommy xbole nk ambik job krn bole mngganggu dua2 belah pihak,kerja dan court…tp mommy tawakal demi anak2 mommy krn bg mommy rezeki drNYA..

hidup mommy habiskan utk perjuangkn hak kamu dan hak kita…hidup mommy hanya utk kamu…harapan mommy bila kamu besar nnti,klau kamu syg mommy jd lah ank yg soleh dan bertanggujwb pd diri sendiri,pd mommy pd ALLAH,klau kamu syg mommy jd lah seorg lelaki yg bertanggjwb pd isteri dan ank2 kamu,ingt balik apa yg mommy perjuangkn utk wanita dan ank2..

ryan,ryan da pandai bc kan..ryan kena terangkan pd adik dan bimbing adik jd hamba ALLAH yg berguna…smuanya atas diri kamu dan dlm diri kamu ank2 syurga ku…mommy syg kamu ank2 syurga mommy..

rita rudaini anak-anak

Inilah perasaan seorang ibu tunggal yang berjuang mempertahankan hak anak-anaknya. Terharu Abang Nara dengan kecekalan dan ketabahan hati Rita Rudaini. Bukan mudah menempuh dugaan yang amat hebat ini secara berseorangan. Pasti bebanan di bahu Rita terasa ringan sedikit selepas ini. Sama-samalah kita doakan yang terbaik buat Rita dan anak-anaknya.

rita rudaini anak-anakP.S: Jom dapatkan koleksi TELEKUNG TRAVEL SEJADAH  keluaran Gudang.my! Keistimewaan telekung ini ialah begnya yang unik. Beg boleh simpan telekung dan beg bila dibuka menjadi SEJADAH! Harga pun sangat berpatutan, RM49 free postage! Harga promosi hingga 2 Februari 2015 : 3pcs RM129 free postage! 5pcs RM199 free postage! Boleh telefon/whatsapp 0192361986 atau LIKE Facebook Gudang.MY. 

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

53 responses to Rita Rudaini Lahir Rasa Syukur Berjaya Perjuangkan Hak Anak-Anaknya

  1. sokong Rita says:

    Tahniah Rita!

    0

    0
    • zuanzuan says:

      walau siapa pun ibu kita ( artis ka, doktor ka, clenner ka, driver bus ka), si ibu akan berjuang habis-habisan untuk anaknya walaupun org sekeliling mencemuh (gosip2 liar). Besar dan mulia sungguh pengorbanan sorg ibu. Jom kita peluk & cium ibu kita.

      0

      0
    • Kak Mah sedih~ says:

      Sedih kak mah bace luahan hati rita.. Mmg hanya yang melalui merasa.. Perit rasa menanggung perbelanjaan anak sndri.. Walau kata “belanja semampu”, stiap ibu pasti mahu yg terbaik utk anak2.. Smoga Rita tabah membesarkan anak2 amanah Allah.. Biar nampak hina dimata manusia, asal Rita mengurangkan siksa Aidil disana kerana tak lupa memberi nafkah wpon terpaksa..

      0

      0
    • zarra says:

      Bila ada yang sokong rita pastu ade dislike.
      salah sorang yg dislike sah2 Zarema si perampas suami org. Pastu selebihnya kawan2 dan sedara mara dia yg hadir baby shower. Nora Danish meby salah sorg. Eh.
      Kbaiiii

      0

      0
    • minah jambu tk suka hipokrit says:

      bagos rita brape banyak yg u dapat dari bekas laki si aidil u bersyukur aje pada Allah yg memberi rezeki yg tk putus untok rita ..semoga Allah bersama mu dn anak2..

      0

      0
  2. Melati says:

    Olga & Datin Semah dah berambus. Bedah & Minah Jambu Jubo next………..Melati pondan rules

    0

    0
  3. congrats rita.. *tears drop*

    0

    0
  4. kuing2 says:

    tahniah

    0

    0
  5. mawar says:

    tahniah rita…

    0

    0
  6. dina says:

    alhamdulillah…tahniah Rita…akhirnya penat lelah Rita turun naik Mahkamah berbaloi…walaupun tak dpt sptmana yg Rita tuntut, RM3k tu pun memadai lah…saya harap Rita cekal dan tabah…mmg ramai yg simpati dan menyokong Rita tapi ramai juga yg membenci Rita…jadi Rita jaga diri dan anak2 baik2…diharap semua urusan Rita dan anak2 dimudahkan…

    0

    0
  7. nani says:

    Hebat sungguh rita! Untuk yg ckp kat rita ‘pndai2 belanja’, baik pndai2 ikut arahan mahkamah tau! Dasar d****

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Sedihnya aku baca luahan hati rita….buat ryan dan adik mok jaga la mummy kamu baik2 bila dh besar nanti jgn lupa pengorbanan mummy kamu

    0

    0
  9. Anonymous says:

    mcm ni laa nasib perempuan…masa syg sanggup lari nikah di siam…dah tak nak, ditinggal mcm tu je…nak tuntut nafkah anak2 sampai naik turun mahk. lelaki senang2 kawin lain…lupa terus anak2 ni…sedih…congrats rita…hopefully aidil bayar lah sptmana yg mahk perintahkan…jgn jd paper judgment je…kalau aidil appeal against order ni, mmg berkoyan2 lah sumpah seranah lps ni…come on…just pay you children’s nafkah…kalau aku lelaki, malu laa kalau nafkah anak2 sendiri pun kena ditetapkan oleh mahk…

    0

    0
  10. HAMBA ALLAH says:

    ALHAMDULLILAH DAN SYUKUR. ORANG2 YANG TERANIAYA NI ALLAH BERIKAN JALAN. HAK ANAK2 JANGAN DI PERKECILKAN. SEBAGAI LELAKI AKU JUGA RASA SEBAK MEMBACA KATA2 RITA. YA, MASA DAN TENAGA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMPERJUANGKAN HAK ANAK2 YANG TERBIAR. PESAN AKU PADA LELAKI2 SERTA SUAMI2 DI LUAR SANA, INGAT ANAK TU AMANAH BUAT KITA, BUKAN LEPAS BUAT LEPAS TU TINGGAL KAN TANPA KASIH SAYANG. PERINGATAN BUAT DIRI AKU SENDIRI JUGA. AAMIIN YA ROBB.

    0

    0
  11. ada aku kesah says:

    Alhamdulillah tahniah acik rita ! usaha dan penat lelah akhirnya membuahkan sedikit hasil walaupun tidak dapat seperti yang diminta. tapi okay lah dari takde langsung.
    senang nya yg sana tu cakap ‘pandai2 belanja’ bagai. anak kau kat sini 2 orang kot. yang dalam perut yang sorang tu pun dah mcm2 benda ekau buat. lagi byk keluar duit untuk yang baru, takkan la nafkah untuk 2 orang abang dia tu takyah tengok kot. beragak le sikit. dulu aku suka gila dengan kau dan sikembo ekau tu sbb bola tapi sekarang phuiii la kalau camni punya perangai. harap muka aja tapi perangai $#^$%&%#
    *SORRY TEROVER PULA. HEHEH*
    ** eh soalan maths dah takde ke ??? heheh **

    0

    0
  12. semah says:

    kot menang pun… mahkamah arah bayar 100k sebulan pon tp yg empunya badan taknak bayar tak guna jgak…. cer tengok AC lama2 bekas bini pon fedup… lantak laa jawab kat dlm kubur sok… ni semua jenis tak hengat mati tu sbb elak selagi boleh… nyanyi je la lagu yuna tu …. lelaki tak guna hahaha

    0

    0
  13. Heroine Filem says:

    Alhamdulillah…ksian ank2. Nsib baik diaorg ada mak mcm Rita, wlu dcemuh tp ttp gigih pjuangkn hak ank2. Sape tau lps ni ade rezki yg lbh besa awk dan ank2 bkl dpt. Wlu bgelar jnda tp ttp jaga khormatan dri sbg pompuan. Sgelintir mak j tu, edah blm abis dh bkepit dgn jntan. Tk slh move on tp agak2 le. Tggu abis edah dan jgn abai ank2. Jgn smpai bf tu dera, bunuh dan rogol ank2.

    0

    0
  14. lady says:

    Alhamdulillah rita…im happy for you and kids..

    0

    0
  15. selamanya harimau malaya says:

    dlm rancangan tanyalah ustaz,ustaz kata mayat kita x diterima oleh bumi kalu hutang2 kita x langsai…so,nafkah anak2 y tertunggak tu pun di kire sbg hutang jgk…ingatlah..kt bkn hidup selamanya di dunia ini..satu saat nti akan kembali juga kepada sang pencipta..jgn biarkan nafkah anak2 terabai…walau baik camne pun amalan kite,ske sedekah,bantu org tp jgn disebabkan hutang nafkah ini menghalang kita dr masuk syurga..

    0

    0
  16. inspektor sahaab says:

    Aku tak sokong mana2 pihak sbb bukan masalah hal aku pun pasal diorang tu tp terkesan jugak di hati aku baca tulisan rita kat atas. Pompuan sebenarnya lg kuat dari lelaki secara mentalnya. Terbayang mak kat kampung.. abah aku dah meninggal. Mak je ke hulu ke hilir cari nafkah.. keluarga belah mak pinggirkan mak lepas mak convert masuk islam kawin dgn ayah.. fmly ayah pun pinggirkan kami sbb tak suka mak walau kami dah usaha utk amik ati. Sorry le dah jd luahan hati aku plak komen kat sini huhu… ok bye.

    0

    0
  17. sue says:

    Walaupun ada kalanya kita tak bersetuju dgn Rita, tapi kita faham sungguh tentang memperjuangkan nasib & hak diri & anak2. Dalam kes Rita & anak2, siapa lagi nak perjuangkan hak depa ni kalau suami & bapak depa angkat kaki blah mcm tu jer… sedangkan anak bongsu masa tu umur berapa tahun jer pun. Bayangkan tengok budak2 tu main, makan & tidur bersama tanpa sebarang kekhuatiran tapi penuh dgn innocence & purity. Sedangkan ibu depa dok sedih mengenang nasib diri sendiri & anak2 & pd masa yg sama perlu teruskan hidup demi anak2. Ya, ibu depa kahwin dlm serba kekurangan pada suatu masa dulu, pernah dicaci & dihalau dr rumah mertua, ditinggalkan suami mcm tu jer & anak2 terus membesar tanpa wang & belaian ayahnya. Actions speaks louder than words. I tak nampak apa2 tindakan Aidil yg menunjukkan dia jaga maruah & hak Rita & anak2. Ya, akhirnya keputusan & kenyataan mahkamah berjaya menegakkan hak & maruah Rita & anak2 kembali. Well done, Rita! Berani kerana benar, insya-Allah banyak lagi kemenangan yg akan berpihak kpd Rita & anak2. Allah takkan menyukarkan lagi nasib hamba2nya yg teraniaya. Panjatkanlah byk2 doa utk diri sendiri & anak2, Rita. Insya-Allah.

    0

    0
    • Mak Long says:

      Setuju sangat2. tahniah Rita berjaya dapatkan hak anak2.. 2015 ni tahun mencabar.. duit banyak digunakan.. GST bulan 4 akan bermula..setakat 3000 tu, pejam celik dah abis..tolak yuran, belanja duit poket anak2.. makan minum..susu (takkan disuruh minum air kosong pulak).. pakaian koman2 sehelai sebulan..tu semuanya adalah DUIT.. Mana2 perempuan dalam dunia sanggup tinggalkan ibu bapa/famili demi nak kawen dgn org yg dicintai..sanggup menelan caci maki famili suami dan org luar..tapi bila tiada cinta, isteri akan dibuang..anak2 ditinggalkan.. dan suami itu mencari jalan utk melepaskan diri dr tanggungjawab.. tapi Allah tu Maha Adil.. kalau suami dan famili suami membuangnya.. Allah pasti membalas perbuatan tersebut… Aidil!..kamu akan tua.. nanti kamu akan lihat anak yg mana akan menjaga kamu.. anak dari Rita atau anak bini skrg..

      0

      0
  18. Ibu says:

    Alhamdulillah & tahniah, tapi ingatkan jugak & terapkan ingatan tetap kena sayang & hormatkan daddy sama, doakan utk daddy, setiap masa kena ingatkan walaupun si bapa tidak ada bersama @ kurang ambil peduli, jangan kita sebagai ibu tidak menyebutnya kerana kelak ia akan timbul satu perasaan yg tak elok dr anak kpd bapa mereka sendiri, buruk baik pun darah daging sendiri, ibu2 tunggal kena ingat tu semua jgn seolah2 kita pentingkan diri sendiri & lupa hak si bapa

    0

    0
  19. Anonymous says:

    knapa x pesan kat ryan hormatilah ayah kamu walau sape dia skalipun..jgn pntingkan diri sndiri rita..jgn nk racuni fikiran budak utk bncikan ayah dia.

    0

    0
    • mak aidil says:

      xpesan pun xpa aku rasa sbb apa, bkn aku nk ajar ank2 dia jd kuang ajar dan x hormatkan si bapa..tp biasanya ank2 ni akn simpan dlm hati tmbah2 anak lelaki yg di tnggal kan ayah mcm ni…lgpun ank2 rita xkn ada kesan apa2 pun sbb ni ank lelaki x perlu kn si aidil tu jd wali..rita dan ank2 yg kena aniaya ni pun Allah dh tmjuk kan jln…

      0

      0
      • Anonymous says:

        bukan x ajar apa mcm tu..x payahla simpan dlm hati..move on je..sb wali je ke nk kena hormat? dangkalnya fikiran..hubungan ayah anak xkan trputus..darah daginng..sy pun situasi mcm tu..tp sy x pernah pisahkan anak dan bapa..

        0

        0
        • Flying Dagger says:

          Rita pnh ckap dia tk pnh hlg aidil jlnkn tgjwb sbg bapa kpd ank2 dia. Cuma aidil jer ssh nk pi jenguk ank2. Dan ank2 dh tbiasa dgn tiadaan aidil smpaikn diaorg tk tcari2 si Aidil ni. Mmglah ank2 jgn dseret skali dlm masalah mak bpak diaorg tp bila dh ayah tk sgguh2 nk jd ayah smpaikn mak nye kna trun naik court…bla besar nnti diaorg akn mnilai.

          0

          0
  20. misz eyda says:

    tahniah kak rita!!!!you deserve it.terbukti sis seorang ibu yang penyayang dan mengambil berat akan hal anak2x.moga Allah sebtiasa merahmati sisi dan anak2x.amin

    0

    0
  21. wejneon says:

    tahniah laa, jgn la salah guna pulak duit tu buat spedo anak ikan ke beli SK II ke. Tu la ang tamak sgt anak ikan pun mau duit pun lu ang mau. cari lak orh kaya nok.

    0

    0
  22. Biskut says:

    So aidil….pandai2 ler bayar plak yer. jgn buat anak jer tau, nafkah liat nk bagi. org ramai dh nmpak sgt mcm mana kau layan bini baru n anak baru yg bakal lahir. mmg nmpak berat sebelah d situ. kalau kau boleh perabeh duit utk yg baru, kenapa kau byk alasan utk anak2 dua org tu?

    0

    0
  23. go girl says:

    menitik air mata baca tulisan sis rita ni…sedihh….hope kak rita kuat untuk anak2….

    0

    0
  24. roti says:

    husband aku smpai skrg masih terkesan dgn sikap bapak dia yg mengabaikan dorang dua beradik sejak kecil lps bercerai dgn mak dia. mak dia lah yg ssh payah cr nafkah. bapak pi kahwin lain dan beranak pinak ramai. anak dgn bini baru ditatang,dimanja,dibelanja mcm2. tapi anak yg dh ditinggalkan, nk minta blnja bljr pun ssh. dh besar, dh kawen, dh ada nak, dia masih rasa kesal dan tk dpt lupakan dgn apa yg bapak dia buat dulu sbb dia kenangkan pengorbanan mak dia yg membesarkan dua beradik sorang diri. sbg isteri, aku cuma dpt pujuk dia dgn kata-kata “walau apa pun dia buat, dia tetap bapak awak.”

    kalau anak2 rita sedar pengorbanan mak dia ni, tentu dorg pun akan sakit hati dgn prangai bapak dia mcm ni. wahai lelaki..kau nak kawin lain, nak ceraikan isteri, terpulanglah. tapi kalau ada anak, kau fikirlah masa dpn anak2..kau nak anak2 benci kau sampai dorg besar…?? dunia ini ada atas bawah..pasang surut.

    0

    0
  25. sotong hitam says:

    semoga rita dapat mendidik anak2nye sehingga menjadi anak yg soleh….harap rezeki anak tidak dipermainkan oleh si ayah….lepasni mesti ade cerita selanjutnye…Aidil gagal membayar nafkah anak….ni kes mesti berlarutan!!

    0

    0
  26. .... says:

    siyes tough rita rudaini..
    bkn sng naik turun mahkamah

    0

    0
  27. Qana says:

    Ape rahsia perkahwinan supaya kekal hingga akhir hayat?(Serius talk)

    0

    0
  28. unknown says:

    Tahniah Rita.. Ramai yg happy dengan keputusan nih.. Kl da memang hak anak2 xde sapa pon yg boleh nafikan termasuk si bapa.. insyaALLAH semoga anak2 Rita menjadi anak yg soleh & sentiasa bersama Rita di waktu susah & senang.. elakkan dari bercerita yg buruk2 tetang si bapa.. biar mereka sendiri yg menilai.. Sedih + terharu dgn luahan Rita especially tentang tgjwb terhadap isteri & anak2.. all da best!

    0

    0
  29. BOB says:

    sedih bce….ko laki, lau ko tau tanggungjawab ko, ko xkn biar ank bini ko turun naik court mcm ni!! sedih tgk laki2 skg….xde ase tnggungjawab…nk ase sonok jerk..!!

    0

    0
  30. MAKLONG says:

    Syukur sangat2. Rezeki anak2. Lepas ni jangan lupa buat pindaan ke atas tuntutan anak2. Jangan lupa simpan bil…. Anak2 semakin membesar , keperluan makin bertambah. Maklong doakan semoga semuanya berjalan dengan sempurna.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    hmm bt pindaan nafkah n hakim stj… lps too bt lagi pindaan sbb alasan anak2 dah smkn membesar.. nafkah yg hakim putuskan dah xrelevan.. dan lagi dan lagi.. sampai bila2 pun xhbs kes ni… kerja naik trn mahkamah la jwbnya…

    0

    0
  32. sayang says:

    tahniah kak rita..sedih bace apa akak tulis..

    0

    0
  33. ruth says:

    we are women, our choices are never easy

    0

    0
  34. capri says:

    tahniah rita. rayyan n qaqa. take care of your mommy ya. jgn nakal2. belajar pandai2.

    0

    0
  35. Olga says:

    dah dapat duit harap pasni takder la lagi turun naik court, aku teingin jadi bini no 2 aidil bermadu dgn zarema mcm best jek main ngan aidil nie huh huh….

    0

    0
  36. Anonymous says:

    menangis mak nyah baca status si rita ni…sabarlah nok,

    0

    0
  37. Mariamariana says:

    Tahiniah Rita you and your children deserved it. Lepas ni fight lagi sbb anak2 me besar belanja makin besar. Jantan mcm Aidil ni kena ajar dgn undang2 jer sbb tak tanggungjawab. Aidil padan muka kau jantan banging (kata org .nogori) jgn pandai buat anak jer tapi tak btanggungjawab. Dah dpt bini baru kau lupa lak anak2. Whatever Rita fight habis habiskan don’t care about those idiots out there

    0

    0
  38. Mariamariana says:

    BANGANG (kata org nogori) Bodoh tahan maksimum. And Zarema kau pulak jgn prasan nak glamour mcm artis. Kau siapa? Ada blakun ke? Blakun rampas laki org Ya!

    0

    0