Written by Bella | April 14th, 2015

Kes perceraian penuh kontroversi pelakon Rita Rudaini dan Aidil Zafuan tidak asing lagi dikalangan peminat industri hiburan tempatan. Mempunyai beberapa fasa tertentu dalam proses bercerai  ia memberikan kesan yang amat mendalam buat aktres jelita ini.

Ada pihak yang menyokong Rita dan tak kurang juga mereka yang menghina beliau. Tindakan Aidil yang menceraikan Rita hanya menerusi SMS menyebabkan ibu kepada dua orang anak ini mengalami tekanan perasaan yang teruk dan batinnya menderita.

Walaubagaimanapun, beliau akhirnya bangkit dan semakin tabah demi mempertahankan hak anak-anaknya yang tidak berdosa.

Saya malu dengan masyarakat sehingga takut untuk keluar rumah. Saya juga mengalami tekanan perasaan kerana ditinggalkan seorang diri bersama dua anak yang masih kecil.

Namun semangat untuk mempertahankan hak anak-anak saya menguatkan diri dengan mengatasi gangguan emosi tersebut,

Rita mengeluarkan kenyataan berikut semasa menjawab soalan daripada peguam syarie Datuk Zaidi Mohd. Zain pada perbicaraan kes tuntutan mutaah berjumlah RM300,000 di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Shah Alam iaitu Mawardi Che Wan semalam.

Aidil bagaimanapun tidak dapat hadir pada perbicaraan tersebut kerana sedang menjalani latihan bagi menghadapi perlawanan Piala AFC dimana satu perlawanan menentang Kelab Kitchee SC akan diadakan di Stadium Larkin, Johor Bahru malam ini.

Bercerita tentang soal cerai- berai  bukan lah satu perkara yang mudah untuk dihadapi oleh kaum wanita khususnya. Ini kerana, mereka akan selalu disalahkan walaupun kadang-kala si suami yang buat perangai, belum lagi tanggungjawab untuk menjaga anak-anak tanpa kehadiran suami di sisi.

Sumber Berita: Kosmo

 

49 responses to Rita Rudaini Alami Tekanan Perasaan & Batin Menderita

  1. Syafik says:

    kahkahkah

    0

    0
    • rose rossa says:

      kenapa ko ketawa syafik ????…apa yg lucu sgt ? Klu kena lubang idung sdri bru tau langit tgi rendahnya..sy tk sokong mna2 pihak. Tapi kt cuma berdoa yg baik2.

      0

      0
    • Jemah says:

      Kesian….sabarlah sis. Lelaki loser layak dpt perempuan loser.
      Awal2 Allah SWT dah flush masuk lubang jamban. Jgn lupa solat dan bersedekah. Ada hikmah…

      0

      0
      • sepp says:

        jgn cakap mcm tu Allah SWT flush lubang jamban…. xbaik… Allah sentiasa menbuka jalan utk kita bertaubat …. berani betui kate mcm tu… x takut ke

        0

        0
    • wannabe says:

      semoga rita cepat2 jumpa jodoh dia n kawin lagi

      0

      0
  2. Dia says:

    tahniah & syabas coz berjaya jaga amanah ALLAH dgn baek walaupon tanpa seorang yg bernama suami. kita perlu kuat tuk anak2. pedulikan cakap org, depa tak duk kat kasut kita so depa tak tau camne kita kena hadap benda tuu.. semoga ALLAH permudahkan urusan rita & anak2… aamiin

    0

    0
    • Jenab says:

      Kami menyokong usaha Rita menegakkan hak anak2..

      0

      0
    • dan dia says:

      senang jer klu kita nk taw sape yg bersalah dan sape yang mengabaikan & x bertanggungjwab dalam umh tangga…kita tengok sape yg amik n jaga anak DAN siapa yg tinggalkan dan abaikan anak2…..walaupun rita x bercanang kata dia mommy yg baik tp dari air muka dia dan anak2 kita boleh nampak mcm mana keperibadian rita terhadap anak2…..i solute rita….

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Better x payah la selalu update kes perbicaraan Rita ni nanti org salahkan dia balik2 cerita cerai dia je x habis2. Padahal dah kes perbicaraan dia yg x habis2 dan orang lain yg cedok kenyataan dia dalam mahkamah tu.

    0

    0
  4. keladi gatal says:

    moga rita terus kuat. skang anak2 dia dh mbesar, nampak pengorbanan dia situ.

    0

    0
  5. Saya says:

    Saya faham perasaan Rita.Hanya orang yg pernah mengalaminya akan memahami.kerana saya juga pernah mengalami nasib yg sama.Bagaimana perasaan bila di tinggal suami bersama anak2 yang masih kecil,yang ketika itu.
    Rita harus tabah dan yakin suatu hari akan ada cahaya yg akan bersinar.Bykan berdoa,sujud pada Allah.Setelah tiada tempat untuk kita luahkan, tiada siapa yg mendengar,ramai yng menghina, berserahlah pada Allah.Allah sentiasa ada bersama dengan org yg teraniaya.

    0

    0
  6. bob says:

    support u Rita….Move on!

    0

    0
  7. sulit tinggalkan anak, ibu yang baik macam tu. :)

    0

    0
  8. Ustajah says:

    Itu kenyataan jawaban yang Rita Rudaini beri dihadapan peguam. bukannya di hadapan media, this you call gossip?

    0

    0
  9. N says:

    agaknya mulut2 puaka yg menghina rita ni memang berasal dari jenis x berbapak atau dulu kena buang kat lubang jamban atau tong sampah atau kena reject oleh bapak sendiri atau dan atau dan atau…..

    0

    0
  10. Rita Rudainon Artis Sendu says:

    Ayooooo Kak Ritaaaaa. Nampak sangat bila citer pasal ko dah suam2, ko akan kelaurkan balik kisah sendu sendu kena cerai SMSkannnn. Naki raih simpati la tu… Kalau isteri yang baik dengar cakap suami, ni ko nak suami dengar cakap ko… Patut pun kena cerai dengan ke dua2 suami ko dulu. Adios amigos sayonara

    0

    0
    • Gadis says:

      Cakap bangang kang marah. Ni kan statement dalam court. Kau nak suruh dia bisu dalam court ke apa? Sama bodo macam Ahmad Maslan. Keluar statement tak cerdik.

      0

      0
      • Saya Ahmad Maslan says:

        Mohon agar jangan hina nama ahmad maslan. Saya tertekan sebab lately ramai yang kutuk saya disebab kan nama saya kebetulan sama dengan timbalan menteri yg selalu Keluarkan kata2 sampah.

        Tekukur umno sungkur

        0

        0
  11. Wak Koyok says:

    aku paling suka rita ni,aku sanggup habiskan duit kalau Rita bagi aku kahwin dengan dia,semoga tabah ye Rita.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Rita ni lawa dan boleh berdikari. Kenapa masih mengharapkan orang yang tak sudi. Lebih baik carry on with your life. Lupa kan yang dah lepas. Fokus pada anak2 dan kerjaya. Kalau ada jodoh kawin lagi. Buat apa nak peningkan kepala turun naik mahkamah. Mungkin sekarang Rita susah menjadi ibu tunggal tapi percaya la bila anak2 dah besar , mereka akan faham dan menghargai Rita. Apatah lagi bila mereka tau apa sebenarnya yang telah berlaku dan sikap sebenar ayah mereka yang tak bertanggung jawab. Kenapa Rita tak kawin lain je. Tentu ramai Vip2 dan Datuk2 yang minat kat Rita. Selalunya golongan atasan ni pantang nampak artis2 cantik. Senang hidup Rita nanti.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Bila masa pulak la dia harap org yg x sudi nie….Turun naik mahkamah sebab nak tuntut hak anak-anak, bukan tuntut si Aidil syg oii jdi x ssuai nk kata mgharap org x sudi tu…Nie mesti x habis sekolah lg nie tp nak jgk komen benda yg x difahami, cuba baca buku dan siapkan keje sekolah dulu key dik..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Bukan semua org gila dgn harta, kludia gila harta dia x kawen ngan aidil dulu..

      0

      0
  13. halim says:

    Perempuan kuat drama……drama….drama ……drama……

    0

    0
    • Anonymous says:

      Salah sorg yg thumbdown ni mak ko la ni. Bodoh btul lahirkan anak cam ko. Hahaah

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ohh aku tau kenapa mak kau thumbdown, sbb mak kau sakit at her ass sbb ko fuck dia teruk sgt. Kesian.. Hahaha….

      0

      0
  14. kawan lama says:

    Aku dulu kenal rita ni,dia ni memang baik hati,suka dgn sikap dia yg periang,cuma masa tu aku dah ada tunang,jika tak mmg aku ajak dia kahwin.Tapi si Aidil tu memang ngok ler,takut ngan mak dia,jika keluarga aidil tak masuk campur itu ari takkan jadi sampai cerai berai ni.Tapi mmg bodoh ler Aidil sebab Rita tu mmg seorang yg amat amat baik dan penyayang,bukan senang dia nak jatuh hati pada org lain sampai nak berkahwin.

    0

    0
    • fafaa says:

      Org bodoh mmg x layak utk rita….u go my dear rita. Always support u n tun M

      0

      0
    • cinta says:

      sbb tu klu kita nk cr pasangan hidup n nk kwin,cr keluarga yg baik2,jgn dpt keluarga mcm jantan tu….mslh kecik je boleh sttle,tp bila mertua masuk campur tambah garam,halia,lengkuas,lada hitam,mcm nie la jdnya…yg mangsa anak2 kecil yg br nk kenal dunia…klu family terlalu masuk campur mmg cerai berai la jwbnya..keluarga mertua x pikir ke ape yg derang buat nie adalah saham derang kt akhirat nnt…aniaya darah daging sendiri..dah terang2 si bapak x bagi nafkah,org lain xde plk terdetik iman d dada tu nk hulur nafkah..nie masing2 bersorak bila jantan tu buat tu…dunia akhir zaman….jantan nie berjaya tarik family ke neraka jahannam klu x bertaubat…..

      0

      0
  15. minah jambu sayang nenek says:

    sabar ye rita kuatkn semangat n kuatkn diri berdoa pada yg esa supaya rita tabahmenghadapi cabran n ujian ini semua…jangan stress jangan sedih hepi2kn diri kejaaa satu hari nanti pasti Allah akan temukn rita dngan seorang lelaki untok rita di jadikn jodoh…rita sabar aje ye.lov uuu..

    0

    0
  16. zaza says:

    kepada yg kata rita ni menagih publisiti murahan dgn korek balik cerita2 lama, buat pengetahuan anda..inilah kenyataan dr mhkamah,bukannya rita saja2 dok pnggil wrtawan buat press conference kononnya dia menderita batin. org bodoh je buat mcm tu. wrtawan pon satu, dok copy paste kenyataan mhkamah pastu buat head title bukan2.senangnya korg buat kerja

    0

    0
  17. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Derita batin sbb dh lama x kolom ke?

    0

    0
  18. azar says:

    yang kuang jaq nyer lagi adalah tajuk artikel nie. ader ker isi kandungan yang tulis menderita batin. xder pun kan. sajer jer nk bg tajuk meletup.bg orang klik kat ko punyer blog n traffic blog ko pun naik mencanak. sudah2 la tu bagi gempaq. Rita cuma perjuangkan nasib anak2 dia suapay ex laki dia x lupa tanggungjawab pada anak2. lelaki mungkin tekanan batin kalau tak der bini..tp pompuan rasanya xder tekanan batin kot kalau xder laki.

    0

    0
  19. monah says:

    Tengok je gambar rita bersinar-sinar hati aku…CANTIKNYA!!!!!!!!!!!!!

    aku yang perempuan ni pun kagum tengok kecantikan dia…

    0

    0
  20. lia says:

    tak tahu lah ex husb dia fikir and rasa mcm mana. bahagia je aku tgk jalan sana sini. makan sana sini bertiga. pernah tak dia terfikir yang 2 lagi anaknya mcm mana. makan ke tidak, cukup pakai ke tidak. aidil ni patut tengok contoh jejai & fasha. kalau pergi makan/ jalan ada je anak 1st dgn nora danish. macam tu lah baru org respect kau. kalau akulah jadi wife si aidil ni malu kut dapat husband kurang tanggungjawab mcm aidil. duit tak sama dengan kau tunjukkan kasih sayang. bagi nafkah belum bermakna kau dah jalankan tanggungjawab. kau tak malu ke aidil anak no dua kau tu tak kenal kau as bapak.

    0

    0
  21. kekek says:

    go rita! zaman dulu wanita x bape pandai nak tegakkan hak sdiri. zaman skrg wanita smakin berdikari & lbih pandai mncari rezki drpd lelaki. ramai bini yg tanggung suami. malas keje!

    0

    0
  22. aku says:

    kawin jer laaa….xde la gersang sgt

    0

    0
  23. akukesah says:

    macam ni punya cantik tak tak de org minat,kalau aku kaya,aku ajak rita kahwin,tapi apakan daya aku tak kaya

    0

    0
  24. Sara says:

    Be strong rita..lets Allah do the rest

    0

    0
  25. Moralina says:

    Nara, aku mintak satu aja. Komen budak kecik biadap tak matang kepala otak biru attention seeker macam ni blocked la. Kau jadikan tu lah tanggungjawab kau pada masyarakat sebab yang baca ni budak bawah umur pun ada. Kalau kau tak kisahkan benda lain aku tak kisah, aku mintak yang itu aja. Juga komen lucah jantan betina miang yang all sick in the head and desperately seeking attention.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Fyi komen diatas ialah utk membalas serangan seseorg yg mengutuk rita. Tapi komen sebelum tu dah didelete oleh bella sbb komen tu ada spam.

      0

      0
  26. Aku benci Rita Rudaini.!!! says:

    kah..kah..kah..padam muka ko..!!!

    0

    0
    • ha says:

      Ni psycho ‘Syafik’ yg kena hidden kat atas tu, nampak sakit hati sangat kat rita. Itu kisah dulu yg rita lalui, masani rita dah bangkit dengan hidupnya yg happy dan bisnes yg berjaya. Ko masih dgn kah kah kah ko, kasihan!

      0

      0
  27. mojo says:

    Artis tak tahu bersyukur..ada akak kt johor sara anak kutip sampah,bawa anak kat tempat sampah lagi..udah2 la meroyan.ramai lagi orang susah zahir dan batin,sy nengok kau selamba je pi makan angin kt oversea.pakai cantik2..cukupla.apalg?

    0

    0
  28. Mual memualkan says:

    Niat dia memang la nak pertahan kan wanita.. tapi Cara dia tak brape betul. Cube contohi shasha saidin. Mass dlm court mintak cerai… dia tulis Surat… then Surat tu siap sealed lagi. Dia suruh Hakim baca Surat tu. Dlm Surat tu la dia tulis segala sebab dia nk cerai dgn salyo. Tau kenape dia buat mcm tu? Dia tak nak bukak aib sesiapa. Sbb dlm court tu Ade wartawan. Dia tak nk org tau punca cerai dia ape. Tu rahsia rumahtangga dia. Why not you Cuba mcm tu jgk Rita??

    0

    0
    • ha says:

      Si mual ani, daripada ko sibuk nasihati rita, baik ko nasihati si dayus yg tinggalkn anak2 dia dan suruh dia bayar hutang nafkah rita! Suruh si dayus AZ tu contohi nabi lagi baik! Termasuk mak bapak dan kelusrganya!!!

      0

      0