Written by AbangNara | May 23rd, 2011

review filem nur kasih

Abang Nara dah pernah bagi review filem Nur Kasih yang kini sedang hangat ditayangkan di pawagam. Apa kata kita baca review daripada seorang pembaca BeautifulNara yang telah menonton filem ini. Oh ye, dengar ceritanya kutipan hari pertama filem Nur kasih ialah RM500,000. Tahniah Abang Nara ucapkan atas kutipan yang memberangsangkan ini.

Jom baca review filem Nur Kasih (tulisan pembaca ini tidak diedit langsung)

salam..

abg nara..saya fahana..

saya nk kongsi sedikit la pendapat saya tentang filem terbaru,NUR KASIH THE MOVIE (NKTM)..sy baru je g tengok tdi kat midvalley..jam 11.15pg,kira batch 1st la..saya pun bkn la pndai sgt nk kutuk ke komen ke mcm penggiat seni professional lain..kta2 ni lahir ikhlas dari hati,seorang penonton biasa..

Firstly,klau diberikan peluang untuk bgi mrkah,saya nk bagi 9.5/10 mrkah..klmhn dia cuma 1,ending dia agk kabur sikit..tentang siapa yg mati sebenarnya,coz memg jelas2 nmpak adam tak meninggal kerana ada penderma untuk dia dan penderma tu yang mati,tetapi bila scene yang aidil cakap,”sya snggup buat apa shja demi nur selagi sya masih hidup”..sya pelik,kenapa,adam da mati da ke?..tapi adam mati ketika usia tua..itu je la..

tapi yang lain superb..mmg best..dari segi lakonan,teknik gambaran,cara ambil shoot,semua ok..lawa pulak tu gmbar yang diambil..lgi 1,endingnya unik,dan sememangnya adalah penutup untuk rangkaian kisah nur kasih..mungkin pengarah mahukan begitu agar penonton tidak lagi meminta sambungan kisah cinta ni..
segala scene yang di ambil,semua ada mesej tersendri,dan terikat antra 1 sama lain,klau terlepas 1 scene,mka kita x fham seterusnya..jadi kena fokus..

jlan cerita tersusun,x ada cacat cela..dan boleh mmbuatkan penonton menangis..lakonan pra pelakon juga mntap dan natural(remy ishak,tiz,fizz fairuz dn lain2)..sya boleh bagi tepukan gemuruh..serius..terutamnya watak knak2 lakonan miasara dan seorng lagi knak2 lelaki yang memegang watak ilyas,natural dan selamba,watak ini la yang menceriakan disebalik kisah2 sedih yang dipaparkan..tabik spring..
lokasi yang dipilih juga cantik..jordan..

kira mcam real la lakonan para penduduk Jordan sana..rasa macam tengok cerita arab pun ada..siap ada scene tembak2 lagi..kira plot cerita dah diadun cantik.. lagu2nya juga disusun cantik sesuai dengan part dn jlan2 cerita..menyebabkan kita bleh terbuai dengan cerita dan emosi kita trut sama menyelami cerita ini..thniahh pengarah muzik,hafiz hamidun..

panggung tadi memang penuh..tak ada kerusi kosg pun..tu baru yang 11.15 pg punya part..belum lg yang 5 lagi tygn selpas 11.15pg pda hari ni..mmg sambutan luar biasa..rmai makcik2 yang g tengok..memang best tengok suasana tadi..meriah..

secara jujurnya,saya nak ucapkan tahniah kepada pengarah,kabir Bhatia,penulis skrip,mira Mustafa,para pelakon dan krew rangkaian NKTM,coz Berjaya mghasilkan cerita bermutu,dan memberikan kerjsama yg cemerlang untk cerita ini..syabas dan teruskan berkarya..

dan klau mau tahu,sya memilih menonton NKTM dari Pirates or Caribean yang baru,sebab, da lama sya menunggu sambungn cerita ini..saya hrap penonton lain dapat menonton filem ini dn nilaila sendiri..berbaloi tiket anda tu dengan cerita yg anda nak tengok ni..saya harap anda bersetuju dengan kata2 saya ni..sekian..~~fahana..

Apa pendapat korang yang dah tengok filem Nur Kasih? Best ke tak best?

Baca Yang Ini Pulak:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

78 responses to Review Filem Nur Kasih Daripada Seorang Pembaca BeautifulNara

  1. ashiela says:

    mmg best sngat..nangis je sepanjang cter nie..bnyk bgi pengajaran..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • conan says:

      hahaha…sume kata cter ni sedih. xleh bayang la sume orang dalam panggung nangis & kua panggung merah mata. actually , x tengok lagi & macam xnak tengok cter sedih dalam panggung. suke cter seram & aksi jew. huhu..

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  2. nina says:

    sorry…tapi tak best sangat…the drama is much much much better….cerita die sangat perlahan…cume towards the end tu ok…first 1 hour mmg sangat lambat..:(

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 0
  3. khalis says:

    pada mulanya nak tengok kat astro first je.. tapi dengar cerita hanya di pawagam..betul ke? rugila kalau nak ke bandar semata-mata tengok citer nie.. kalau camnie.. memang ramaila yg mondownload lepas nie.. kan better kalau adakan aja di astro fisrt.. maafla kalau memang ada,, tapi tengok di trailer di pawagam sahaja,.,.

    singgah di sini

    Kenapa ustaz ustazah ramai anak??

    Senarai hackers cun dari seluruh dunia?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. Katy Verry says:

    best ke…eh…takpelah…korang layan la ye..guw x minat nur kasih

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  5. cik qiqi says:

    pd qiqi la kn…mg citenye sgt2 best..penuh ngn mesej…plg grm n smpai skang ingt scene yg adam ngn ustaz tu…grm gile2…smpai rse cm maleh da nk tgk mmat yg jadik ustaz tu blakon(wpon die bjya bwk wtk tu ngn bek..heheh)

    cume…………………………………..qiqi kureng sikit bile tgk ksn CGI die…agk mengecewakan sbbnye slalunye khabir wt cite tbaek..ni cm de kureng sikit tang die nye editing tu….overall sume besh…bg yg xphm tu…adm mati waktu die lukis….da tua…huhuhhu….n aidil tunaikn jnji nye untuk jg nur amina slagi die masih hdup..huhuh

    tgk jgn xtgk..xrugi pon…kdg2 xphm org kite ni..kondem cite sendri kaw2 n agung2kn cite lua walhal kdg2 cite lua tu de yg dlm diam ngutuk ISLAM..hurm…xphm3..

    bkn dituju pd farhana ye…tkut tslh phm lak^_^

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  6. Saya Suka says:

    Mmg Best & touching…Nak dibandingkan ngan KONGSI soal kutipan mmg lah beza coz utk KONGSI 93buah panggung dibuka,padanlah dpt 1juta sehari. Utk NUR KASIH 63 buah panggung.500 ribu tu kira memberangsangkan..hehe

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  7. gadizzz... says:

    yg part last aidil ckp cmtu.. adam de kt umah ngah berehat.. sbb ayat last die kata dh jnji ngn adam even adam lum mati..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. sarina amira says:

    salam..=) bagi saya xde ape yg kabur pon…
    sume superb…=)
    yang adil cakap mcm tu maybe sebab mase tu x dapat penderma lagi..dan kemungkinan adam hidup dah xlame..=) mmg drama air mata..best sgt…
    Pengajaran yang sgt bermakna buat seorang isteri..
    sentiasa disisi suami walau ape pon dugaan yang dtg untuk menghalang kebahagiaan…=)

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  9. Mamamia says:

    Cik Fahana, let me enlighten you. Adam mmg lah tak mati sbb budak yg nama Amat tu dermakan jantung dia pada Adam. Adam mati pada usia tua, tgh melukis. Itu scene yg flash back2. Klu tak concentrate mmg akan termiss. Anyway, sebenarnya, dari mula hingga akhir, semua cerita itu adalah untuk refresh memory Nur yg kena alzheimer/nyanyuk, yg dah tak ingat semua detail hidup dia. klu perasan selalu ada tgn org tua yg berjubah yg mengikut/muncul dlm scene tertentu. Jadi mereka hidup bersama, loving each other sehingga ke hr tua, sehinggalah Adam meninggal sambil duduk tu. Lepas tu Aidil yg jaga Nur. Ending dia mmg terbaik, mmg akan buat siapa saja menangis sbb dalam dia nyanyuk tu dia masih ingat anaknya satu2nya, Saif.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 0
  10. Hanya Di PAwagam Sahaja..So,sape yg tak tengok,memang rugi sangat…. ^_^

    Jom Tengok :
    KELAKAR : RACUN!!
    MAYA KARIN MELACUR???
    JANGAN KLIK!!NANTI XBOLEH TIDUR!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. Razer.SlaYeR says:

    LOL

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. Cida says:

    alaa… x sempat pegi tgk lagi… dah terbaca review ni dah tau la ending die cemana… :p

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. mamamia says:

    Cik Fahana, let me enlighten you. Adam mmg lah tak mati sbb budak yg nama Amat tu dermakan jantung dia pada Adam. Adam mati pada usia tua, tgh melukis, sblm Nur alzheimer/nyanyuk. Itu scene yg flash back2. Klu tak concentrate mmg akan termiss. Anyway, sebenarnya, dari mula hingga akhir, semua cerita itu adalah untuk refresh memory Nur yg kena alzheimer/nyanyuk, yg dah tak ingat semua detail hidup dia. Klu perasan selalu ada tgn org tua yg berjubah yg mengikut/muncul dlm scene tertentu, sbb Aidil sdg bercerita pd Nur utk refresh memori dia. Jadi Adam & Nur hidup bersama sehingga ke hr tua, sehinggalah Adam meninggal sambil duduk tu. Lepas tu Aidil yg jaga Nur. Ending dia mmg terbaik, mmg akan buat siapa saja menengis sbb dalam dia nyanyuk tu dia masih ingat anaknya satu2nya, Saif. Cerita ni mmg best….

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  14. xxx says:

    spoiler alert!! tahpape nak glemer ke hape tah la dia ni..xyah ah citer ending dia cane..anticlimax sggh..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  15. sayangselasih says:

    Saya blum ada peluang nk g tgk..tpi apa yg sya dgr byk yg ckp nur kasih thw movie ni mmg best..dn apa yg sya nk ckpkan ..mcm na seorang pengarah dari luar blh buat filem malaysia dgn bgitu bgus skali…ttpi knpa filem kita sendiri buatan org kiter sendiri..ntah apa2 jln citer nya..lbh byk berkisar ttng cinta dan nafsu shja…mmg tk pham…apapun tabik spring buat smua team nur kasih the movei..hope blh capai 10-15 juta…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  16. insuraya says:

    memang nk tgk sgt sambungan nur kasih ni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. mamamia says:

    Cik Fahana, let me enlighten you. Adam mmg lah tak mati sbb budak yg nama Amat tu dermakan jantung dia pada Adam. Adam mati pada usia tua, tgh melukis. Itu scene yg flash back2. Klu tak concentrate mmg akan termiss. Anyway, sebenarnya, dari mula hingga akhir, semua cerita itu adalah untuk refresh memory Nur yg kena alzheimer/nyanyuk, yg dah tak ingat semua detail hidup dia. Klu perasan selalu ada tgn org tua yg berjubah yg mengikut/muncul dlm scene tertentu, sbb Aidil sdg bercerita pd Nur. Jadi Nur dan Adam hidup bersama sehingga ke hr tua, sehinggalah Adam meninggal sambil duduk tu, sblm Nur nyanyuk. Lepas tu Aidil yg jaga Nur. Ending dia mmg terbaik, mmg akan buat siapa saja menengis sbb dalam dia nyanyuk tu dia masih ingat anaknya satu2nya, Saif.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  18. poyo says:

    1st!!!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  19. poyo says:

    1sttt!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  20. LeeSeul says:

    ha..ok la..tp bab ending tu..khbir batia ske pusing2..mcm gemilang..uhuuu..kalo la part bhgia adam ngan nur tu dipanjangkan..lg best rasenye..oh..knape prlu pusing??knapekah???hehe..tp yg pntg adam x mati awl..dia mninggal time da tua tu..dpn lksn..

    yg ak rase best,watak adik “ilyas”..alolo..comeynye dak nie..pndai berlakon, mimik muke jd..dak nie mmg terbek la..

    kslpn yg cm rmi tau..parut nur..hehe..alih2 tmpt gtu..dgn satu babak owg terbkr time tren mltp kt jordon..ammak!!klakr kot..

    ape2 pon x rugi g tgk..sokongla filem malaysia..bg dapat 8 juta..hehe..mari tgk ramai2

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  21. as says:

    9.9 out of 10.0 :)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  22. as says:

    9.9 out of 10 :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. najah says:

    1st!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  24. firzz radzi says:

    setuju dengan komen kat atas…cita ni mmg best..setanding dengan cerita cinta yg lain n mybe lih hebat…sehebat cerita ayat2 cinta n ketika cinta bertasbih…saya mengaku yg cerita ni membuatkan saya menitis airmata banyak kali dalam sebuah filem..tahniah pada semua crew NKTM…harap lepas ni terus buat filem yg best lg…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. melati_putih says:

    review yg best..membuatkna melati puti xsabr2 nak tgk citer ni….apepon this is only one of the good feedback yg abg nara terima..myb ade yg nak dgr sabaliknya…sbb sy ade jugak dgr review mengatakn citer ni biase2 je..

    always sapot citer melayu..Kongsi???blom lg kot..

    1st???

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  26. Sinchan says:

    Memang Best Citer nih…Sedey…Buleh Mengeluarkan air mata……

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. Sinchan says:

    Best22…Sedey………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. ck (bukan nama sebenar) says:

    aku kne tgok ke x ni??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. nur cinta says:

    i like…………………………………………………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. speedrider says:

    Salam Fahana

    “ending dia agk kabur sikit..tentang siapa yg mati sebenarnya,coz memg jelas2 nmpak adam tak meninggal kerana ada penderma untuk dia dan penderma tu yang mati,tetapi bila scene yang aidil cakap,”sya snggup buat apa shja demi nur selagi sya masih hidup”..sya pelik,kenapa,adam da mati da ke?..tapi adam mati ketika usia tua..itu je la..”

    Yang betulnya, “Abang akan sentiasa di sisi Nur selagi abang masih hidup. Itu janji bang pada Adam”

    1. Memang Adam tak mati sebab mamat derma jantung kat dia.
    2. Adam mati tua.
    3. Nur dah nak nyanyuk, sebab tu Aidil ketika tua (Dato Rahim Razali) asyik ceritakan balik kisah dia dan Adam
    4. So, Aidil memang menepati janji.

    Tak confuse kan?

    Kesimpulannya, memang Aidil tak bersatu dengan Nur seperti yang diharap2kan oleh ramai orang.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  31. nur cinta says:

    i like……………………….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. mizz eina says:

    erm…citer nurkasih ni aku tgk mlm minggu aritu..tgk midnite coz waktu len penuh..yg bestnya time tu ada makcik yg dipimpin oleh anak die g tgk citer ni…siap ada 1 family tu siap laki die pakai kopiah n wife die tudung labuh lagi..first time la aku g tgk wyg golongan2 cmni g skali tgk…citernya agak menarik cuma time keretapi terbakar n org terbakar tu npk sgt x real..yg len mmg ok la..pemandangan pon cntik…apa pon 5 star tuk NURKASIH..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  33. secret says:

    1- =) kan. best kan. geram rasa. tapi secret setuju part ending. memang. sakit kepala pikir. relation antara watak2 tu. erm.. Nur amina tu nyanyuk ek ble da tua. nak konfem je.huhu
    2- Mungkin secret ter miss kot part ni, mane ade nur amina? si umi nazeera tu?
    3-nape kat trailer, ada paparkan babak bapak Adam jatuh tangga? tapi dalam tayangan takde?
    4- Lagu memang gempak, tapi starting cerita, suara pelakon tenggelam timbul part adam ngan aidil.

    Lukisan Nur Kasih The Movie. by Secret

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. rizwan says:

    betulkan bahasa melayu anda… sangat fail…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • secret says:

      pembetulan komen anda:

      Sila perbaiki penggunaan bahasa Melayu anda, banyak kelemahan.

      ANDA GAGAL?

      fail- tu folder ker? ops!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  35. mamamia says:

    Cik Fahana, let me enlighten you. Adam mmg lah tak mati sbb budak yg nama Amat tu dermakan jantung dia pada Adam. Adam mati pada usia tua, tgh melukis. Itu scene yg flash back2. Klu tak concentrate mmg akan termiss. Anyway, sebenarnya, dari mula hingga akhir, semua cerita itu adalah untuk refresh memory Nur yg kena alzheimer/nyanyuk, yg dah tak ingat semua detail hidup dia. Klu perasan selalu ada tgn org tua yg berjubah yg mengikut/muncul dlm scene tertentu, sbb Aidil sdg bercerita pd Nur. Jadi Nur dan Adam hidup bersama sehingga ke hr tua, sehinggalah Adam meninggal sambil duduk tu, sblm Nur nyanyuk. Lepas tu Aidil yg jaga Nur. Ending dia mmg terbaik, mmg akan buat siapa saja menangis sbb dalam dia nyanyuk tu dia masih ingat anaknya satu2nya, Saif.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  36. aku,,, says:

    xtgk la…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. ratna says:

    tunggu kat astro first ajela..tak sabar nak tgk nih…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. filem terbaik khabir bhatiar..mmg best..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. nazrin says:

    yes.. aku stuju;. serius… NKTM daa best..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  40. hana anjell says:

    nak gi tengok……=)))))

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. k says:

    yg mati tu si mat la..kn waktu lepas mat tgk adam..dier buat health screening…time tu xphm lagik..rupenye..mat yg derma..

    adam mati waktu tua..tp biler scene aidil ckp mcm tu..adam da mati..sbb nur kasih kn hilang ingatan..or nyanyuk..cerita dier psal aidil cerita balik kt nur..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. misslyka says:

    for me pon 9.5 cm tu jugak..tp maksud aidil tu nak jaga nur kalau adam mati mase tu jugak…tp adam meninggal time tua..tgk lps tu aidil ttp di sisi nur…mcm tu kot sbenarnye maksud adam tuh..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. cik meow says:

    a bit membosankan. br nk feel sedih nk tukar babak lain. 3/5 la sy bg. agak mengecewakan.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  44. cik meow says:

    agak mengecewakan lah. baru nk feel sedih da tukar babak lain. rating 3/5 la. kecewa sgt!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  45. comot says:

    ‘sya snggup buat apa shja demi nur selagi sya masih hidup..’..2 kn jnji aidil kat adam..x kira la ms tua or muda..dia jnji ms muda..tp adam mngl ms tua so JANJI tetap d teruskn jugak la..sbb aidil x mngl lg ms 2..mmg aidil pegang pd jnji la kiranya..bkn ayt dia camni ke ‘abg akn jga nur slagi abg idup..2 jnji abg pd adam’ kalo x silap arr..pe pn cite nih mmg besh..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. nur amina says:

    NKTM mmg best! 2 peket tisu abeh ..dr awl crite smpai akhir mengalir je air mata ni….btw,adam mati mse tua..n aidil yg jga nur sbb dia dh jnji dgn adam..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. hambar says:

    tak setuju. aku tak sempat nak feel pon dah beralih ke scene lain. scene yg sebak tu aku pun nangis. lagi satu macam xworth pergi berlakon kat Jordan semata2 nak pasang lagu je. rasanya cerita ni lagi banyak lagu dari skrip. itu pandangan aku. 3 bintang dr 5. peacee… ni pendapat aku

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  48. best~! says:

    dgr review dri sanak saudara pun dh tahu best~!! mesti tonton tpi bila laa agak2 nya KUALA TERENGGANU nk da pawagam….nk pi kemaman jauh sgt….adoii~!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  49. cibiusagi78 says:

    mcm nak tgk jugak la…… eh, nape sunyi jer…. BN kena boikot ker……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. ahmaronline says:

    wah mcm best jer, kena pi tgk ni

    p/s : spoiler la…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. ima says:

    malam tadi g tgk…mmg best sngt citer ni…rugi x tgk….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. pemerhati says:

    hehehe…citer nie mmg best…
    adik fahana xpaham ker sapa yg mati…
    dlm citer tu ending dia…. Adam la yg mati….
    Adam masa tua….mmg diawalnya adam trselamat dr penyakit dia tu…sbb ada penderma… tp last sekali…ajal ttp menanti dia…tp waktu tu dia dah tua..
    Cuba refresh balik… n watak Rahim Razali tu ialah aidil… hehehe.. apa2 pun Nur Kasih The Movie tetap best

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. eermm... says:

    adam,mati time dpn lukisan..time dpn sawah n ade dairy adam mse tuh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. permerhati says:

    saya bersetuju dgn review tersebut.. tp saya faham jer cerita nya. mungkin kerana saya lebih dewasa sikit berbanding penulis tersebut. apa pun tahniah buat produksi NKTM.

    cuma 1 jer spoiler cerita ni, pelakon yg memegang watak Ilyas dewasa. Bila dia keluar, semua org dalam panggung mcm “…ala.” spoil mood betul.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  55. pemerhati says:

    saya bersetuju dgn komen penulis. Tapi saya faham jer cerita nya mungkin kerana sy lebih dewasa sikit dr penulis. apapun tahniah buat produksi NKTM.

    cuma 1 je spoiler mood cerita ni. Bila pelakon yg memgang watak ilyas muncul. 1 panggung mcm “..ala” spoil mood tul.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  56. nai says:

    sokong la filem melayu …

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. nhy79@yahoo.com.my says:

    ilyas masa dewasa ialah normiang. panas hati aku tgk. nasib dah nak habis

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  58. hany says:

    sya stuju dgn review di ats..jgn la ktuk2 bhsa dia..dia cma nk bg pndngan dia shja..sya fham cerita ni,jln cerita jelas..mgkin pnulis mminta pndngan semua ttpi dia tidak mngtakan secara terus..
    sokong la filem msia..nsib la dia bg review,bg smngt kat org nk tgok cerita,itu cuma pndngannya shja..anda pun bleh bg pndngan anda sendri..ok..^_^
    apa2 pun syabas pda krew2 NKTM..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. nur amina says:

    sy gi tgk Ahad ni…InsyaAllah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. Azwan says:

    Dah tgok sabtu lepas. Bosan yg amat sgt, Gempak je lebih. Indah khbar dari rupa..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  61. starkiller7204 says:

    aku tgk masterchef australia lg sdeh, kuar air mata sket ble tgk part pserta kna singkir.. really bleh connect dgn emotion die.. tp.. nur kasih, xde pape pun… biasa je.. still stick with my principle: CITE MELAYU>> DOWNLOAD JE LA.. BAZIR TGK KAT WAYANG…

    peminat n pnyokong filem malaysia, sila la maki saya… saya tau anda x puas ati.. but this is how i see it..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  62. Aku Anak Melayu says:

    sememangnya cerita yang dinantikan.. baru tgk smlm.. dan macam cerita2 kabir yang len, mmg top.. cuma bab buku tu, cam curik idea the notebook nye crita jek.. hmm..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  63. wannie says:

    bodoh laa review cam nie..cam budak sekolah..makin lama makin aku bosan + meluat + meyampah bace beautifool nara nie

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  64. syeera says:

    tgk nur kasih sebab nak tgk ending mcam mana aidil dengan nur je……..sebab tu ada skrip ‘ selagi abg masih hidup,abg akan sentiasa ada disisi nur.itu janji abg pada adam’….. Ending dia mmg best sebab cinta aidil pada nur sampai akhir hayat, walaupun dorang tak kahwin. If layan drama kita akan rasa betapa suci cinta aidil pada nur. Just bila tgk, takleh nak nangis sebab bila nak nangis je kluar plot lain..huhuu..anyway, nur kasih mmg best. 5*

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. Criticizer says:

    Pada pendapat aku la, cerita Nur Kasih the Movie ni ok, cuma headline filem ni yg mengatakan “ditonton oleh 19 juta penonton” adalah keterlaluan. Tak mungkin sebuah drama, lebih2 lagi drama tempatan, mendapat rating yg begitu tinggi (19 juta daripada 28++ juta), lebih dari 50% penduduk Malaysia, akan duduk menghadap tv pada waktu drama ni disiarkan. Penduduk Melayu di negara kita pun hanyalah 50.3% sahaja (wikipedia), lagipun bukan semua bangsa Melayu tgk, tambah lagi bangsa2 lain yg mmg tak tgk drama ni…(baik tgk Astro)
    Jadi, aku rasa penerbit/pengarah filem Nur Kasih patot buang headline filem Nur Kasih yg ternyata tidak benar sama sekali. Jangan semata2 kerana hendak menaikkan kutipan filem, korang meletakkan perkara yg tidak benar..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
    • meor says:

      pada aku better lg headline jumlah penonton dr cter 2 alam yg konfiden dpt kutipan 40 juta tu……

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Criticizer says:

        Tulah psl… Berikan informasi yg betul2 boleh dipercayai wahai penerbit/produser2 filem di luar sana… tgk citer 2 alam tuh, konon 40juta, last2 0.4juta (RM400,000) = hanya 1% dari target filem tu jer….. Wahai Dr. Rozmei, lu tak pyh bikin filem la, tak laku punye… mcm style rambut lu jgk hehe…

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  66. makencik says:

    dah lama tak tgk filem melayu kat panggung..lama sangat..series nurkasih pun tak tengok sangat.but now i am hooked.now i see what all the hoopla is all about.syabas team nktm.agak@ akan ada tak prequel nktm ni?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  67. Safuan Halim says:

    Kalau semua kat sini nak puji… aku lak nak kritik…. Aku tak beberapa puas hati sebenarnya dgn NKTM….. Anataranya adalah:
    1. Penggunaan muzik latar asal dlm telemovie Nur Kasih (Penggunaan muzik latar baru cukup2 membuatkan NKTM seperti hilang sengatnya… seolah2 bukan memnonton Nur Kasih..) Penggunaan muzik latar dlm Telemovie Nur Kasih sgt2 Islamik….
    2. Lagu Nur Kasih nyanyian asal Yassin hanya dimainkan sekali sahaja dlm NKTM… Sedangkan lagu itu merupakan elemen kekuatan Nur Kasih sebelum ini…
    2. Watak Adam & Aidil yg sblm ni mmg nmpk seorang yg bkerjaya gagal untuk ditonjolkn dlm filem ini…. Kedua2 watak tersebut tidak meninggalkan kesan kepada kami para penonton..
    2. Elemen kekeluargaan yang sgt hebat dlm telemovie Nur Kasih juga tidak ditonojolkan dlm NKTM.. [Watak Mak Ani & Pak Imam (parents Nur Amina)] tiada….
    3. Elemen kemasyrakatn dlm suasna kampg jg tak diterapkan dlm filem ni sebagaimana dlm telemovinya..
    4. Mmg obvious sgt filem nie kekurangan pelakon…. Pengarah seperti membuatkan para peminat Drama NurKasih tertanya2 ke mana menghilangnya watak2 yang lain? Tunjang kekuatan watak seprti Mak Ani & Pak Imam (satu watak yg jelas menujukkan elemn kekeluargaan yg sgt kuat) tapi tidak ditonjolkan dalam Filem Nur kasih…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  68. adik nur amina says:

    blom tgk NKTM lg…
    nak tnya..
    watak adik nur amina yang jahat 2 ada x?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. Mar says:

    jnji adam x mati,, hehe,, psal yg kabur 2 rsenyer,, aidil msih syg kt nur la 2,, cinta x kesampaian,, cian aidil,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • wanita says:

      NKTM mmg super best!act citenye bkn stakat cinta between human to human but more to pengertian kasih sayang Allah kpd hambaNya & kepercayaan seorg hamba kpd Penciptanya..:) ni fr my point of viewla.peace:D

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  70. +Negative says:

    I’m not a film critic but honestly, aside from the beautiful cinematography, cerita biasa2 je, mengisahkan ranjau percintaan Nur & Adam. Pengolahan cerita bagus, cuma certain scenes di Jordan tu a bit disjointed/hurried. Lakonan, mmg mantap. Saya suka 2 org budak tu, good talents. Supporting roles pun bagus. I think the turning point of the movie was that violent subway scene. Ada similarity dgn filem Hollywood, The Notebook. Cuma cara garapan berbeza. In the Notebook, the prologue started with an old man reading a story to an elderly woman (who was suffering from Alzheimer – the old man turned out to be her husband) in a nursing home. Dalam Nur Kasih, Aidil yg menceritakan kembali perjalanan cinta Nur & Adam. In the movie, it’s hinted that Nur was also suffering from Alzheimer and Aidil was trying to jog her memory loss by reading her the notes, made by the now deceased Adam, in which she remembered in the final scene of the movie. What did I learn from the movie? – Live like you will die tomorrow, love like you will live forever. Overall, recommended.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  71. Mama Liza says:

    Kenapa Norman Hakim lak last tu…. tak sesuai la , bagi la Fahrin ke, Ashraf Muslim ke…..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  72. Nice says:

    Kata Remi Isak = “Aku hanya mampu merancang memukul si ummi nazerra, tapi akhirnya aku pukul jugak die..”

    Kata Tis Zakeya = “Walo apapon yg terjadik, Nor takkan biarkan Abe Adamz tau yg Nor slalu g clubbing…p”

    Kata Fiss Pairus = “Abe Aidel tetap akan menjaga abe norman hakem dan jugak abe roslan syah, pedolikan jer si nor tuh…”

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0