Written by AbangNara | April 12th, 2011

filem cun

Baru-baru ini, atas desakan buah hati yang mahu melihat Remy Ishak di dalam filem Cun, Abang Nara dengan berat hatinya pun pergilah menonton filem Cun di Cineleisure. Mula-mula Abang Nara fikir mesti tak best cerita nie. Iyerlah, setakat jalan cerita budak kampung nak mengorat awek artis. Apa yang bestnya kan?

Tapi bila start je cerita ini, memang silap besar sangkaan Abang Nara. Inilah filem terbaik Melayu yang pernah Abang Nara tonton. Daripada 5 bintang, Abang Nara bagi 4.5 bintang. 0.5 bintang tak cukup sebab lakonan Maya Karin agak kurang sedikit. Tapi lakonan Remy Ishak, Faezah Elai, Manis dan yang lain-lain semuanya mantap-mantap belaka. Kagum gila Abang Nara dibuatnya.

Apa yang menarik mengenai filem ini ialah bagaiman Osman Ali, pengarah filem Cun bermain dengan perasaan anda. Awal-awal Osman Ali bagi anda gelak ketawa tak ingat punya tapi-tapi tiba-tiba diselitkan adegan sedih. Hampir meleleh air mata ini dibuatnya. Sepanjang filem ini anda akan rasa nak pecah perut, rasa sebak dan rasa geram sangat. Memang terbaik.

Dan Abang Nara mahu anda semua menonton filem Cun. Ini bukannya iklan berbayar daripada produksi filem Cun. Tapi kenyataannya, filem Cun memang hebat. Kalau nak support filem Melayu, filem sebeginilah yang wajar disupport. Kecewa pula Abang Nara apabila kutipan filem sehebat filem Cun ini masih tidak mencecah RM1 juta. Korang kena pergi tengok dan bantu kutipan filem Cun nie.

Akhir kata, bak kata buah hati Abang Nara, Remy Ishak memang handome. Sekian terima kasih

P.S: Apabila siput nak menyeberang.

84 responses to Review Filem Cun, Memang Cun & Wajib Tengok

  1. nosa_jaybee says:

    mesti la best… sbb maya karin n remy ishak yg act.. both of u are gorgeus!!

    0
    0
  2. spicy says:

    yup..cite nie mmg best,,sakit peruk asyik gelak jerk..tp time sedih nak melelh air mata..heeeeeeee

    0
    0
  3. MF says:

    Betul…. mmg best citer ni… berbaloi la klu pegi tgk… yg paling menonjol lakonan faezah elai… enjoy…

    0
    0
  4. cik paah says:

    alamak,suspen plak nk tunggu filem Katerina (LBS2) bila Abg Nara kata lakonan Maya Karin kureng dlm citer nie.sbb Maya Karin yg pegang watak Katerina dlm citer tu.takut nnt x kesampaian plak apa yg patut disampaikan dlm citer Katerina tu.

    0
    0
    • spicy says:

      lakonan maya karin best la..lain orang lain pandangannya..but for me sgt ok,,,jgn dengat cakap orng k,,tgok sendiri n nilaikannya,,heeeeeeee

      0
      0
  5. cella says:

    cam filem ais kacang je poster die nih

    0
    0
  6. AbangNara says:

    wajib tonton filem ini. pergi tengok skang gak

    0
    0
    • sue says:

      bes pasai hero tu jek kowt…
      xsuke butir2 ayat yang keluar dari mulot maya bile die berbahasa melayu..bagaikan berlidah pendek…xsedap dengar..law spek english sedap la plak bunyinyer…

      0
      0
      • matapena says:

        cm pelat kan dia ckp malay..cmne nak buat klu dah mix..lgpun dah bsr baru dia duk kat msia kan(klu xsilaaaap la)…apa2 pn kt salute kat maya dia msh try nak ckp malay klu ada sesapa intervw dia dlm tv..xmcm sesetgh artis tu entah dari mana dtg…ckp malay cm hampeh..padahal melayu..duduk kat malaysia..mmm…

        0
        0
      • betultukorang says:

        sue..ak sokong ko..mmg ade slack sket n bg ak maya xbape pndai berlakon..myb sbb sebutan ke ape ntah..tp xckp aura nieh..haha..
        pisau cukur pn gtu gk kn..jd??hoho..

        0
        0
    • asya says:

      sy tngok 2kali da abg nara. best woo. hari sabtu malam ngn ahad ptg tu. bestt~
      sempat lg tnampak abg nara ngn ehem2 jalan kt the gardens. hahahaha~~~

      0
      0
  7. Kasih says:

    filem yg hebat dan wajib tonton… sumer lengkap… gelak tawa, nangis pun ada… x rugi nonton filem Cun ni…

    0
    0
    • Zubir says:

      hi Kasih, baru nampak disini
      sibuknya cover ABPBH 2010 baru ini ya
      dah lama tak nampak on the field
      kira tu turun tolong company lama ya.

      0
      0
      • aku tau malu says:

        kasih ni wartawan jugak ke En . Zubir??????

        0
        0
        • lolyat gang says:

          dia berpura2 pakai nama wartawan bila komen kt sini

          0
          0
        • Zubir says:

          siapa yang berpura-pura itu En. Lolyat Gang?
          jangan main menuduh jika awak tak kenal sesiapa
          memang Kasih juga salah seorang wartawan yang bertugas bagi pihak TV3 pada malam itu
          kerana dia adalah wartawan disana sebelum ini.
          kiranya dia turun padang tolong buat liputan bagi pihak

          0
          0
        • jgn hisap dadah says:

          @ Lolyat gang

          rasa apa yg ko rasa .kekadang aku dpt rasa zubir & kasih orang yang sama..

          0
          0
        • Zubir says:

          terima kasih sebab rasa curiga awak itu ya
          saya dan Kasih adalah dua manusia yang berbeza
          tapi kami berada dalam kapal yang sama
          tak payah nak tuduh2 oarang lain
          jika tak nak percaya terpulang lah

          0
          0
        • Kasih says:

          pehal ni?? ada mslh ke?? zubir, ko xyah nk tulis cam tu pun kn… apa yg nk tulis kat sini lak…

          0
          0
        • lolyat gang says:

          yang penting
          zubir tu gemuk dan huduh
          haha

          0
          0
        • Delaila Rose Maria says:

          TAK BAIK HINA RUPA PARAS ORANG SEBAB TU KAN DICIPTA ALLAH. IBARAT KITA MENGUTUK ALLAH LAG JUGA.

          0
          0
    • Kurus says:

      ye ke kasih??
      :)

      0
      0
      • Zubir says:

        ya, saya boleh sah kan Kasih seorang wartawan
        tapi sekarang dah jadi bekas wartawan
        dan masih juga melakukan kerja-kerja kewartawanan di belakang tabir.

        0
        0
      • Kasih says:

        kurus, ko kenal aku kan.. ko tau aku cam ner kan… apa yg aku wat kt luar tu adalah tugas aku, org lain xyah dok canang dlm ni… rindu ko lah kurus.. :)

        0
        0
      • Delaila Rose Maria says:

        TAPI BETULKAN KASIH, SEBAB LAILA KAN PERNAH BACA TENTANG KASIH DALAM MAJALAH. DAN MASA KITA JUMPA HARI TU PUN LAILA ADA NAMPAK TAG TUGAS KASIH DALAM KERETA KAN. JADI BETUL LAH KAN.

        0
        0
  8. best ke ? hurmmm , dah kOrunk kate besh , aku ngikut je m sebenarnye x besh sangat pun seperti yang diwar-warkan . sumpah dah tengok , crite ni terlalu klise , dah belambak jalan crite cam ni , sorry lah , ni pendapat aku ye .;))

    0
    0
  9. tapi dia kenapa cun??

    0
    0
  10. Merong says:

    ade pulak si kasih ni. nyebok la ko ni. syuh3…hahaha

    0
    0
    • merong bodoh says:

      blog ko ke y nyibuk halau si kasih tu..lantak ke dia ler nak mengomen bkn nyer nyusah kan ko pun..udah2 ler mencari masalah dengan orang lain ler..

      0
      0
  11. insan yang jujur says:

    cite tentang 2 orang memang ramai malas nak tengok, jangan marah plak, ni pendapat orang yang jujur

    0
    0
  12. feyus says:

    tak tengok lg cite nie…tp pelakonnye mcm best2 jugak tu.
    Auslogics Disk Defrag software pantas

    0
    0
  13. Merong says:

    suka ati aku ler. lalalalalala…ko sebuk knp lak?? mesti ko ade scandal dgn si kasih ni kan. hahaha. kesian2. this blog is available to make a comment. so lantak p la aku nk halau sape2. huhu

    0
    0
    • aku tau malu says:

      oooiihh dh2 la tu merong..disini org komen ttg artis lah yg hang sibuk nk komen psl pengomen tu pehal oiii..tlg lah jgn nk buat kacau pula kt sini ooii..sebelum hang yg kena halau dgn bang nara baik hang buat kelaku baik2 sikit noo..

      0
      0
  14. aku dah g tgk cite nie..kseluruhannya ok menarik terutama scene kt kg..mmg menjadi la..remy ckp kedah pun jadi..xrasa kekok la dgr cara die ckp…maya bolehla tp perlu d pertingkatkan lagi cara belakon…kadang2 nmpak mcm control ayu jek.. tp aku ttp syg maya…faezah pun ok. xpenah tgk die blakon mcm gite..best…org2 kg..lakonan mmg mnjadi…cuma scene kt kl tu mcm xreal jek… apapun cite ni best. xboring spnjg 2jam tu…tak rugi duit tgk wyg…

    0
    0
  15. miss_pinky says:

    REMY ISHAK MMG HANDSOME??
    buta ke ap bang nara oit??
    aduh,aritu I ad jumpe si remy ishak ni live kt seremban, bapak la xingat muke, biase2 je, xde makne handsome ke ap hadoi.
    sorry to say la to fans remy ishak ye.

    0
    0
    • unknown species says:

      i second u, miss-pinky…remy ishak biase2 je…dia x hensem pun…kdg2 nmpk mcm bangla pun ada…mcm mamak pun ada…tapi i puji dia punye acting mmg best!

      0
      0
  16. drianna says:

    bes wooo, dh 5x g tgk tanpa jemu..cite yg penuh dgn unsur2 kekeluargaan, kasih sayang :)

    0
    0
  17. Eka Muchux says:

    dah tengok..bes! hehehe……

    0
    0
  18. juwita says:

    tunggu kuar kt astro first…save bajet leh tgk 1 fmily..kahhh!!

    0
    0
  19. Ikan Patin says:

    Ermmmm…nak kata best sgt tu tak la…biase2 jer…bg sesape yg x tgk lg…korg tgu jer kua kt tv nti….x rugi aper pun kalo x nonton kt wyg….kalo abg nara kta ni ‘filem terbaik Melayu’…tp bg aku ‘HKLBR’ ttp yg terbaik dan yang pasti nyer org akan igt smpi ble2…..sekian

    0
    0
  20. belacan~ hangus says:

    wokeh! aku akan tengok

    pinjam jiran punye cd ctak rompak..

    sob..sob..sek..sob…hua..hua-aaaaaa

    0
    0
  21. fina fento says:

    macam nak pegi tengok..

    sebab ada maya :P

    0
    0
  22. gula merah says:

    dah tgk CUN last week. OMG..ini filem hampeh. Yang plan nak tgk tu, simpan duit anda. Filem ni klise sgt, tak logik, tak lawak, terjerit2..apa yg best? Maya kontrol cun dan x best..Remy???Manis OK. Ada lg ke kat kg2 “samseng pompuan”??? Please lahh, padan cite ni x laku. Aku tertipu, aku nak duit aku balikkkkk. Kalau tau ini filem hampeh, baik aku tgk cite tamil je. Simpan duit korang semua. IKHLAS dari aku..

    0
    0
  23. pasha sendat says:

    Kalau kutipan tak box office maknanyer tak best la tu oooii.. Sorry bila pelakon bukan pelawak nak buat kelakar.. memang tak kelakar.. semua tu tak natural.. dibuat2 aje..

    0
    0
  24. pasha sendat says:

    nampak sangat x ikhlas kata best.. x lawak langsung.. sebab bukan pelawak y berlakon..

    0
    0
  25. black rosEs says:

    tapi…jujur ckap…filem ni tlalu bisingla…

    0
    0
  26. Sinar R says:

    filem pecah panggung jugak ke ni?

    0
    0
  27. nilaiman says:

    filem cinta paling best all time utk filem melayu..sedey xdpt sambutan..nmpk sgt penonton kita xpandai menilai filem tempatan

    0
    0
    • pasha sendat says:

      dah citer dia memang tak best pastu salahkan penonton tak tau menilai.. suka2 mak abah ko jer.. penonton lebey bijak la skang..

      0
      0
  28. villa says:

    aku tunggu raye..konpem2 ader kt tv nanti

    0
    0
  29. Prof Handsome says:

    terus terang saya katakan, saya ta nampak pun promosi filem ni di tv. mana? sebab promosi gagal sebab tu tak tahu, tak rasa ada daya tarikkan cuba buat promosi betul-betul.

    0
    0
    • eh ada kat tv…cuma trailer film dia yg ntah pe2 ntah…xmenarik lgsug trailerrr…so mmg xde hati nk tgk trailer kureng …hahaha….

      ni citer stakat dak sekolah rendah tgk bleh lh nk ketawa…

      0
      0
  30. weee says:

    filem ni banyak menjerit la…tak faham nape bang nara cakap best gila n boleh bagi 4.5 bintang..cite ni klise sangat..macam biasa2 je…

    tak tahu camna bang nara nilai..tapi cite merong mahawangsa lagi best dari cite ni..

    0
    0
  31. lolyat gang says:

    abg nara telah dibayar utk kate filem ni best
    pepaham je la

    0
    0
  32. Kurus says:

    semoga suksess filem cun!!

    0
    0
  33. Gegeh says:

    aku respek r filem nih.. semalam aku g tegok mmg best weiiiiii….coz direktor pndai main dgn feeling penonton.. lakonan manis terbaek argh.. remi pun sama.. paling xbley blah Bedah Tonggek dgn si Minah Vespa Gebu..hahah mcm siayllll

    0
    0
  34. juju says:

    dulu ms xtgk lagi aku ingat xbest jugak…
    tp bila dh tengok fuhh memang best la wei…org yg cakap xbest tu sebab depa xpaham cakap utara kot…tu yg xdapat point2 yg best utk depa gelak tuh…
    apa2 pon aku sokong abg nara…best3…aku dh bape kali dh ulang…tetap boley gelak sampai guling2…

    0
    0
  35. tak suka tipu says:

    saya tak tipu..filem ini sangat tak menarik..macam bangang..

    0
    0
  36. elin says:

    best sangat2..

    0
    0
  37. elin says:

    cun sangat bezzzzzzzzzzzz….. bagi 5 bintang..remy ishak, faezah elai,manis,maya karin suma mantop..dan xlupa kartina aziz..sngat menghiburkan…rugi kalo xtngk..filem terbaik 2011..jln cerita yg sngat menarik dan sangat menghiburkan..

    0
    0
  38. The roar of the joyful gang assembled in Egyptian capital ‘s Tahrir Square told it all.

    0
    0