Written by Bella | June 8th, 2016

Mungkin ada yang pernah dengar nama Rafidah Ibrahim dan ada yang tidak. Popular menerusi lagu Apa Kono Eh Jang bersama Dato’ Ac Mizal, baru-baru ini Fida telah menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke 30.

Namun, yang menjadi sebutan bukanlah majlis tersebut tetapi kek hari lahirnya yang bernilai RM 50,000. Pergh, sampai begitu mahal sekali?

Malah, ia bukanlah khabar angin semata-mata kerana Fida melalui akaun Instagramnya juga memberitahu nilai kek tersebut.

Alhamdulillah. Syukur dengan rezeki dan pemberianNya. Ulangtahun yg ke 30 ni memberikan 1001 makna buat saya. T.kasih sekali lagi buat semua  *50k kek ni boleh beli sebiji myvi cash..huhu.

Mungkin setiap details dan corak kek tersebut membuatkan ia menjadi mahal kerana perlukan mereka yang betul-betul mahir untuk membuatnya. Sejujurnya kalau kami akan fikir beratus kali sebelum tempah kek bernilai puluhan ribu ringgit,lebih-lebih lagi zaman ekonomi tengah down macam sekarang.

Apa pula pendapat anda?

58 responses to Rafidah Ibrahim Terima Kek Hari Lahir Bernilai RM 50,000?

  1. Pekerja Gomen says:

    Yg mahal tu jam atasnya…
    Bukak keknya…

    0

    0
    • wife hafiz roshdi says:

      lawa.. tapi dh tak kawin.. umur dh meningkat.. tengok mcm aku ni.. dpt hafiz roshdi terus.. hebatkan aku? hahaha

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku x rasa ni wife hafiz roshdi… wife hafiz roshdi mungkin x la sebatak iniii.. hehehehhee.. gurau2…

        0

        0
      • minah jambu say no to DRUG says:

        ntah ape yg kau dh pus pus kt hafidz tu babtu dia tengok muka kau macm minah jambu huh !!

        0

        0
    • Anonymous says:

      sedara syaiton..membazirkan sedara syaiton..
      klu jam pun..xperlu mahal2..solanye tapati mase or janji x.
      tp klu datuk sponsor bedal je..cuma jaga2 je kot ade di sebalik mee nak berbuka pose..

      0

      0
      • whosebadsinbad says:

        Fida Fida…apasal la share camni…klau kita dpt tgok disekeliling kita macamana ada budak2 yg rasa kek pun tak pernah, takla kita share benda camni…harap2 50k tu 50kupang la ye…kadangkala bersikap humble lagi baik…tak payah la share benda2 camni

        0

        0
    • Zasss says:

      Kek 50k, 500k ke yg nak kena bgtau satu malaya tu apa kes? Mmg niat ko nak benda ni viral and nama ko naik balik kan kan? Kesiannya la hai!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kann. Kalau aku, malu nak bagitau berapa harga. Simpan dah tau sendiri sudah lah.

        0

        0
  2. Adalah says:

    Ini contoh pembaziran di bulan ramadhan. patutnya kata 50k kek ni boleh beli sebiji myvi sumbang kuih2 raya, baju2 raya kat rumah anak2 yatim.. skian.

    0

    0
    • biarbetik says:

      Biarbetik…kek 50ringgit pun dah ok sedap…teruknye…mmm mmg duit dia, klau mampu pun takyah la share berita cam ni…mendatangkan fikiran yg bukan2 pada diri…betul kau ckp lebih baik birthday tu buat simple duit kek tu buat mkn2 bukak puasa, belikan baju anak2 yatim kan ke baik…dapat jugak doa budak2 tu…kek 50k ke 50ringgit tetap berak jadi tahi…ignorant betul la

      0

      0
    • biarbetik says:

      Yg 50ringgit pun dah ok sedap…teruknye…mmm mmg duit dia, klau mampu pun takyah la share berita cam ni…mendatangkan fikiran yg bukan2 pada diri…betul kau ckp lebih baik birthday tu buat simple duit kek tu buat mkn2 bukak puasa, belikan baju anak2 yatim kan ke baik…dapat jugak doa budak2 tu…kek 50k ke 50ringgit tetap berak jadi tahi…ignorant betul la

      0

      0
  3. nok gebuzzz says:

    sajer nak bitau walaupon sendu dpr gak harga brg rm50k….hmm…ape2 jer la

    0

    0
  4. pidactdk says:

    fr me la kan..kek dia yg 50k mcm kek xsmpi 2k .. jp konpius kek 50k ke jam 50k…pida o pida ..suam2 sejuk suda ko ni .. nk publisiti ke dik?try lg

    0

    0
  5. malebes says:

    Sampai skrg aku tak nampak kerelevanan fida dlm industri seni tanahair. Sekejap tenggelam, sekejap timbul… pastu tenggelam balik. Dah la dibayangi imej tok ti. Dan apa sumbangan dia ni ntah… dan apa role dia sebenarnya? Menyanyi tak menjadi, berlakon tak semenggah.. dia ni apa fungsi sebenarnye? Inilah betul2 retis suam2 kuku… ini contoh terbaik. Btw, kek tu mahal sbb jam tu haa… bukan kek sebenarnye.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    MEMANG NAK MENTION LA KAN CAKE RM50K MCM NEELOPA. GENG SHOW OFF SEMUA NI.

    0

    0
  7. missv says:

    RIAK!!!! dah x laku pun..

    0

    0
  8. IRA says:

    kek tu boleh makan ke? macam polisterin bertingkat dihias pastu letak jam kat atas.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Emm buruk jugak cake dia kan

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Ada jam sekali,jam tu kompem mahal,ni mesti boipren dia yg hadiahkan..

    0

    0
  11. hahaha says:

    erk,konpius jap

    kau sape>layak ke dpt kek 50k?

    sendu

    0

    0
  12. Anonymous says:

    mungkin dia x cakap habis.. 50.00hinggit K…. bukan 50k… hihihi gurau2..

    0

    0
  13. entahsapesape says:

    riak..tu je cerita dia…hurmmmmmm

    0

    0
  14. Anonymous says:

    tidaklah perlu pembaziran seperti ini walaupun disponsor….moga diberi petunjuk buat mereka…amin2.

    0

    0
  15. Maisarah says:

    Sepupu siti nurhaliza ni kan..ermm nak setaraf kazen dia juga kot..maybe kek tu rega dia 5k ja..tapi dia nak amik hati kau tambah 0 jadi la 50K..kek tu mo tak habis jangan buang merata dah la..makan la sampai licin..serdak2 halus yang ada sedekah dekat semut2..confirm satu serdak halus tu RM1..phewwww rezeki kau la semut..

    0

    0
  16. adeakukisah says:

    buruk jer kek dier..riak giler..xperlu mention brape hrga..

    0

    0
  17. melati says:

    Wow…terkejut….!!!!! byk nya Sebulan Gaji saya nk beli kek tu….kaya nyaaaaa….nk ketawa skit…hahahahaha..

    0

    0
  18. Fans Melati says:

    Harga jam tu da 35ribu Rm.
    So dgn cake semua mungkin betul la apa yg dia share tu.
    Ala kalau takat jam cam tu kak Melati tu da berlambak dlm closetnya agaknya.
    Tul tak kak Melati ?

    0

    0
  19. anon says:

    Sape ni? Seriously, who is she…?

    0

    0
  20. melati says:

    hahahaha…..btol lew tu..!! baru saya tahu org show off2 ropa nya ader yg ketawa….kikikiki…!!!

    0

    0
  21. Me says:

    Nak lawan kek lopa ke..

    0

    0
  22. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Melati jual mak dia kt bangla sbb tu dia byk duit…

    0

    0
    • Anonymous says:

      melati pondan

      0

      0
    • melati says:

      hahaha ..kakak cantik maknyah….saya org bunian lew.. Angel…!!! hihi

      0

      0
    • melati says:

      kakak cantik rupanya maknyah..seluruh keluarga ko mesti semua yg bercerai kan..?? yg salah nya didikan Bapak ko tu.., dosa sebab Bapak ko dulu makan hasil lendir mak ko kan…!! kalo tk caya ko pergi lah Spital mesti DNA ko tak sama gan Bapak ko..”.saya jamin mesti salah sorang Adik @ Abg ko Gugur sebab kena penyepak dgn Bapak ko kan..!! tapi takper byk saya jumpa org cam Awak meroyan camgini lah…@..ko tu meniaga bontot tk kira ko lelaki @ pompuan…huhuhuhu..!1

      0

      0
  23. Wahhh..sejak masuk pelaburan Kongsimakan berhad, 50k takde hal laaaa. Haha

    0

    0
  24. Yekeni says:

    Kek mahal2 ni kekadang mcm geli nak makan.

    Lagi2 kek 3d yg berbentuk beg lah, keretalah, istanalah.. Terlalu banyak ditangani. I suka tengok cerita yg dorang buat kek 3d yg cantik2. Nak buat 1 kek memakan berhari2. Firstly, kek dah tak fresh. Secondly, they uli, tampal, warnakan etc etc.

    Tak semua orang jaga kebersihan dgn teliti. Ada yg gunakan pencil sebagai acuan. Hari ni tak habis hias, simpan esok.

    I lebih suka, kek yg dituangkan coklat aje. Tak banyak tangan yg memegang. Hias sikit2 dah boleh angkat. Sedap pun sedap.

    Selera rasa masing2

    0

    0
    • Anonymous says:

      Btol sangat2…. kek2 cantik tu mkn ms mkn hari utk siap… byk tgn yg buat… eeuwww… nasib la aku tak suka sgt kek.

      0

      0
    • akak chomel says:

      Aah ko sama mcm akak..akak pun penah sembang ngan laki akak ckp yg akak klu kek fondant yg bentuk mcm2 ni mmg akak x minat..yela nk buat bentuk tu mst la kena uli,gentel..ambik masa mungkin terdedah sana sini..hmmm..pastu warna2 dia plak mcm2 yg terang2 plak tu..pewarna ni once terkena tgn kita ambik masa berhari nk ilang..x dpt bygkan warna2 ni masuk perut..
      Akak pun lebih suka kek simple mcm kek coklat curah ganache atas dia hias stoberi..x byk tgn melekat kt situ..yakin ckit kebersihannya..

      0

      0
  25. Anonymous says:

    salah sorang artis acah2 dato siti yg poyo ..
    dari dulu mcm2 hal minah nih..
    palsu …

    0

    0
  26. Anonymous says:

    50k ke 50 karat..tempek kepingan emas tu

    0

    0
  27. mak semah says:

    kek rm100 lg lawa dr kek 50k ko pidaaa oiii…50k ke.??

    0

    0
  28. ada ku kesah says:

    membazir jer ko ni…dasar nk publisiti…uhuuuu

    0

    0
  29. cik piNgu says:

    baca komen sorg2.. bajet2 suci n bagus.. eh, korang cuba jawab soalan aku. if korang dpt hadiah 50k mcm dia, korang x nk terima n akan jawab ‘tukar kpd duit raya, hadiah n sumbangan kpd anak yatim lg bagus. sy tolak hadiah ni’ cuba korag jawab jujur2 korang wat x mcm tu? n korang tahan ke nafsu korang utk x upload gmbar/share dlm alam maya kat fb, insta etc? ak rse la korang dpt kek secret recipe dari pakwe yg xde myvi pun dah terhegeh2 haploddd gmbr nk share satu dunia. so? knape cemburu ngn fida? kek 100 hengget 200 hengget lagi lawa dri 50K yg dia dpt. hek eleh, at least rege dia 50k. ko ade??dpt slice secret recipe pun kepoh hahaha

    n ak x penah minat si fida ni. juz nyampah ngn org yg bajet2 baikkkk sgt. komen sorg2 perghhhh kalah malaikat.

    0

    0
    • acah2best says:

      betul cik piNgu cakap…jujur2 la rata2 nya akan sapu jugak…wat bday anak kat Mc D pn upload, masak sambal ikan bilis pun upload kat FB, lepak ICE BUCKET pun teruja pic2 bagai, ni kan pulak dapat kek 50k dengan jam….yg komen ni poyo sbb tak dapat cer kalau dapat … x tau lagi camana aksinya….tak kena diri sendiri…mengata je la korang pandai.

      0

      0
    • kendall jenner says:

      sebagaimana kek neelofa 6k sbb harga swarovki, kek fida ni rega 50k sbb jam tu je…oklah kot pakai jam mahal kalau dh mampu, atleast nampak n tahan pakai untuk jgka masa lama…tp kalau kek yg harga 50k, mmg tak patut, tp tula, hidup fida dgn aku tak sama..bagi aku kalau kek tu harga 50k mmg membazir..aku ni hanya org kebanyakan, 50k blh byr abis baki loan kereta aku..kalau org hadiahkan aku kek 50k, mmg aku sentap ckit, dr ko bagi kek 50k bagus ko tlg settle loan kreta aku.. jgn bandingkan kek secret recipe dgn kek 50k…at least kek secret recipe sedap ckup ramuan, and berbaloi dgn harga…jadi taik pun takpe stkat 200 300.org bkn jeles dia dpt mkn 50k tu atau nk bajet2 baik, cuma 50k untuk kek mmg sgt tak berbaloi..

      0

      0
  30. duit tk ada tapi hati ingin kahwin says:

    saya ni nak kahwin, kumpul duit ikat perut tiap tiap bulan. nak sampaikan jumlah 20k pun taksampai lagi. awak beli 50k punya kek cemtu je? :/

    0

    0
  31. Saya jer says:

    cntik lg kek kukus mk aku wat…huks

    0

    0
  32. aihh says:

    mahalnya…. 50K untuk kek.. masuk dalam perut.. pastu jadi bahan kumbahan… setengah orang mmg kaya tak taw nak spend duit kat mana..

    0

    0
  33. Cintan 100kg says:

    Sebenarnya 50kG … ‘g’ tertinggal ,hahaha
    Sapa la yg bodoh bgi kek +jam tu kat dia yek?? Mesti fida ni slalu x tepati masa smpi org hadiahkan jam memahal suh kasi hengat. Ekeke…

    0

    0
  34. lantakkorglaweii says:

    ape laa korang ni semua.baca la betul2. 50K kek ni boleh beli sebijik myvi rm50k… maknanya harga 50ribu bijik kek tu bersamaan rm50k.paham x.maknanya harga kek dia rm1k la woiii. xleh masok clever girl la korang ni

    0

    0
  35. Tuti says:

    Teeeetttttt….*bunyiknbuzzer*…wrong answered fida….heh!!

    0

    0
  36. Siti Fatimoh Rebecca Moore says:

    Terhinanya aku rasa..aku pakai myvi kot..kira mcm myvi yg aku beli hutang bank bulan2 tu dia beli kek je..lps mkn jd taik…omg! omg! kayanya ko rapidoh!

    0

    0
  37. Ummi says:

    Ni rupa kek 50k…x cantik lgsg…cantik lg kek neelopak yg 6k tu…benci dgn artis yg x seberapa nak femes up status mcm ni..riak..takabur kak…ceh..

    0

    0