Written by serenity | November 19th, 2015

Nazim Othman sememangnya diketahui meminati filem, drama dan muzik dari Korea Selatan. Malah, imej yang ditampilkan beliau boleh dikatakan menyamai penampilan pemuda-pemuda ‘exo’ yang mengganggotai kumpulan-kumpulan k-pop dari sana.

 photo 12224561_417448008455026_34182507_n.jpg

Gambar: Instagram Nazim Othman

Untuk sebuah drama terbarunya, Nazim telah memuat naik satu video adegan beliau berbahasa Korea di Instagram dan Twitter.

Nazim Othman Cakap KoreaNazim Othman berlakon jadi pemuda Korea dalam drama terbaru.

Posted by BeautifulNara.com on Sunday, 15 November 2015

Sebenarnya kami tidak pasti apa tajuk drama tersebut tetapi dari komen Netizen, kami mendapat tahu bahawa drama tersebut ialah adaptasi dari novel ‘Kimchi Untuk Awak!’ di mana Nazim melakonkan watak seorang pemuda Korea bernama Kang Ye Jun. Nazim telah terbang ke Seoul untuk melakonkan babak-babak dalam drama ini. Khabarnya drama itu akan ditayangkan Januari tahun hadapan.

Bagaimanapun, adegan Nazim berbahasa Korea itu juga mendapat kritikan seorang pengguna Twitter menggunakan tweethandle @nessaggrf yang mengatakan aksen Korea Nazim kedengaran ‘tidak semulajadi’ dan salah.


 photo 12243620_10208648722044072_1291905372_n.jpg
 Tweet itu telah dibalas oleh Nazim dengan menyatakan penyampaian dialognya dipantau oleh seorang profesor yang kagum dengan kebolehan Nazim menuturkan bahasa Korea.

Keseluruhan gosip ini dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Anda peminat muzik berirama RoCk?! Bagaimanakah agaknya jika lagu-kagu berirama rock digubah dlm susunan vokal koir?…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Wednesday, 11 November 2015


Seorang lagi pengguna Twitter lain mempersoalkan tindakan Nazim tweet search nama sendiri, dan ia juga dibalas oleh Nazim.
 photo 12233138_10208648722244077_936799916_n.jpg
Penulis tweet asal yang mengkritik aksen Korea Nazim menyifatkan tindakan Nazim sebagai ‘biadap’.
 photo 12248721_10208648723244102_1279380390_n.jpg

Pada pendapat kami, sebagai seorang yang bukan pengucap natif bahasa Korea, ia satu percubaan yang baik. Kita bercakap lebih baik dalam bahasa Inggeris kerana kita mempelajarinya di sekolah. Untuk menguasai bahasa Korea, masa yang diambil haruslah bertahun supaya bila bercakap kedengaran seperti orang Korea.

Kumpulan k-pop JYJ (Jaejoong, Yoochun, Junsu) misalnya, mengambil masa selama enam tahun mengadakan konsert jelajah di seluruh Jepun barulah dapat bertutur dengan fasih dalam bahasa Jepun. Apa pendapat anda?

64 responses to Profesor Kagum Kebolehan Nazim Othman Berbahasa Korea

  1. ksian btl minah tuu … PADAN MUKA !!! paboo !! Haah .. masuk neraka ka search nma sndri .. huhuhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      yang perempuan ni butthurt kenapa? nazim tanya tu ‘how about you’ jawab jer la.. -_-

      0

      0
      • Nara says:

        Honestly artis2 yg boleh berbahasa lebih dari malay & english patut diberi perhatian..
        Aku proud dgn shila amzah sbb dpt ke negara china.
        Pelakon yg boleh berbahasa cina dgn fasih pun ada, si ramona alakazam tu. Dah mcm cina betul bila dia ckp cina.
        Not to forget raja ilya yg boleh berbahasa tamil juga.
        Tv station should focus on these celebrities, bagi chance utk blakon atau host program2 yg boleh diorg guna 3rd language. Baru lah maju sikit..

        0

        0
      • Anonymous says:

        BANGANG khairunnisa tu haha.
        biar dia baca sini. biar dia sentappp!
        yg burt hurt sgt kenape..
        xdela biadap pn nazim tweet tu.
        nth2 dia satu perkataan pn xpaham..nak kritik accent org huh..
        bengong..
        jenis manusia yg suka carik kesalahan org , judge org, dan jenis manusia yg tak senang tgk org laen lebih bagus…
        booo

        0

        0
        • Anonymous says:

          Yang ‘butthurt’ tu org lain. Bkn org yg kutuk die cakap korea. Org tu ckp je kenapa nazim pi cari namanya sendiri kat twitter. pastu boleh pulak si nazim ni reply ‘masuk neraka ke?’ kurang ajar punye nazim

          0

          0
      • Pekerja Gomen says:

        Minah tu yang loser….
        Dia kutuk org.. pastu bila org defend diri…
        Dia tak leh terima plak…
        Kalau ko takut artis balas balik… jgn sebut nama artis tu…
        Aku kalau kutuk retis, kalau retis tu balas.. aku balas balik…
        Apa ada hal…

        0

        0
      • cik tipah says:

        yg perempuan tu sentap sangat dah kenapa???
        kikiki

        0

        0
  2. Girl says:

    Aku nk jugak dgr org yg komen tidak semulajadi tu ckp korea..

    0

    0
  3. anonymous says:

    ler..ingat betul2 statement dr prof..rupanya dia yg bg statement komen dr prof..haha

    0

    0
  4. beth says:

    ala nessa t, tak kasar pun nazim jwb, sensitif sangat. memang la unnatural nazim bukan org korea atau grew up kat korea.

    0

    0
    • ila says:

      setuju… ermm tak payah korea.. hat dok malaysia ni pun, dok belakon cakap pelat kedah pun tak betoi…boleh kot kata, cakap kedah sound unnatural and wrong… besa la, hat belakon tu semua bukan orang kedah kan…

      0

      0
  5. SMN says:

    Okaylah tu Nazim Othman cakap. Yang budak tu pun nak marah sangat kenapa? Kalau dia tak mention Nazim pun memang dia kutuk Nazim tu kan. Hish, tak fahamlah akak bebudak zaman sekarang ni.

    0

    0
  6. Annoyed says:

    Honestly da way mamat acah korea nie reply memang agak snobbish and childish. And honestly memang sebutan dia agak pelik tapi kira okey gak arr sebab dia Melayu cik kak oiii. Tapi better daripada Nad Zainal dlm drama Tuan Rumah Pembantu Rumah. Tu lagi bernanah telinga dengar.

    Cik kak ni mesti geli geleman dengan Nazim sebab tu dia bash kowt. Paham.

    0

    0
  7. hello says:

    nazim ni memang jenis butthurt la. aku komen baik2 jangan posing gamba half naked on the bed tros kena block.

    0

    0
  8. cLn says:

    Klu taknak org tu tau, jgn la mention nama org tu..dia ada hak nak tau org ckp ape pasal dia..aku pun xde la minat pn mamat ni..tp aku x rase dia biadap..especially biler org perlekehkan ape yg dia buat..yg perlekeh tu lg nmpk biadap..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    kasar beb cakap masuk neraka ke search nama sendiri……
    Prof tu nak cepat dapat payment so cakap le impressed …

    0

    0
  10. mar says:

    Pada aku okay aje abg Nazim sebut…adoi aku pun google nama sendiri walaupun aku bukan artis….

    0

    0
    • hahaha...teropot! says:

      xde keja lain ke?

      0

      0
      • akusukadia says:

        hahaha.. kesian plak kat ko ni…
        walaupun aku bukan retis sekalipun, atleast aku nak tau jugak kalau orang google nama aku ada ke pic2 or bahan2 yang tak elok ter tagged nama aku…
        taklah aku rasa syok sendiri bila post pic2 kat fb, insta bagai kan…kalau mati mengejut pun aku tau nama aku dalam engine google tu tak nampak aurat2 ke yang halang aku masuk syurga…

        0

        0
    • Anonymous says:

      Aku pun penah google nama aku.. saja je nk tau berapa ramai nama yg sama mcm kita. Atau mungkin kita pernah kena mention kat mana2 website atau blog after kita hadir event ke apa… takde salah pun. Yg psiko nye kalo ko search nama ko berserta dgn ayat yg tak munasabah contohnye “Ahmad Mauselam (nama ko la contohnya) dilamar Britney Spears”. Itu ler baru si psiko yg takdek keje… huehue….

      0

      0
  11. Anonymous says:

    First reply tu okay. Tapi reply pasal search nama sendiri tu memang agak kasar.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    aku tak menyebelah mana2 pihak…ayat si nazim tweet dia tak nampak biadap pun…ayat masuk neraka tu kasar sikit tapi bagi aku belom dikategorikan biadap…

    si minah ni butthurt sgt kenapa? tak perlu nk sentap sgt pasal nazim komen mcm tu sbb ko dulu yg kutuk nazim walaupun tak direct mention, tapi ko tetap mention nama nazim othman ok…bila nazim tweet komen ko, tahu plk nak sentap cakap nazim biadap…habis tu komen ko kat nazim tu tak dikira kasar & biadap ke kutuk dia cakap bahasa korea salah & unnatural?? dah tentu percakapan dia ada yg tak betol sbb dia bkn ori korea…dia cuma berlagak korea jer…kalau ko pandai sgt bahasa korea, jgn berlagak..kalau tak tahu jgn kutuk org…be supportive bkn pandai hentam org jer…bodoh punya perempuan!!

    0

    0
  13. sara says:

    masalah…. dia dulu hentam org… pastu dia ckp org biadap??… sabar la nazim… byk manusia masam ni… dia ckp org xpe… org balas balik dia marah…. nazim yg ckp korea… kau yg panaaaaasss…pehal???

    0

    0
  14. ayah anda kulup says:

    biasanya org asing akan impressed bila org luar ckp bahasa dia..salah ckit 2 tu biasa la..dah lidah melayu..mcm org puteh ckp melayu gak la…payah nak cari yg betul2 perfect..
    melayu jer yg suka kondem kalo ckp bahasa asing ada silap…menggelupur masing2 nak jadi cikgu

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Aku tak nampak pun kat mana biadapnya nazim bila reply kat pompuan tu. Pompuan tu je tetiba emo lebih dah kenapa? Sesetengah malays mmg mcm anti sikit bila org lain ckp bahasa asing. Takyah amik ckp korean, ckp je english.. dah dituduh kita berlagak. Pastu mula la ckp kita fefeeling mat salleh la, tak patriotik la, eksyen la… pastu bila apply keje terutamanya dgn private sector kene reject sbb terkial2 ternganga2 ckp english… then mulalah tuduh cina kuasai sektor swasta… pilih kasih pilih cina je… nampak tak vangangnya kat situ? Ada ati nk jd flight attendant konon suka travel around the world… tp kena of cos la kene reject sbb lemah english. Ko ingat ada org nk layan ko ckp melayu kalo ko p overseas? Ini laa masalahnya org kita yg tak phm practice makes perfect… :(

    0

    0
  16. Lara says:

    Cakap la apa korang nak cakap, yang penting.. I geli la tengok muka dak Nazim ni, ketat terik semacam (mampus aku dia maki once dia google gosip pasal dia japgi).

    0

    0
  17. anon says:

    so ponen tak minat,muka inject filler mengalahkan nyah!

    0

    0
  18. maya says:

    suka hati dia la nak search nama dia pon, booo khairunissakkkk! macam bagus sangat ko tu. ko lagi biadap.

    0

    0
  19. Dan says:

    Actually Nazim ni memang biadap and childish kalau reply tweet orang…tlg baca semua eh minah2 yg basah ngan nazim ni tpi korang dah buta mata kn pasal hensem(kononnya) minah tudung memang ramai gatal2.Dah la poyo nak jd korea sangat.Orang paham la kalau minat tu tpi ni over giler n memang pelik accent dia geli geleman dengar.Orang kritik suruh improve la ni tak sentap,arrogant,kalau kat korea konfem dah kena hiatus dia ni.Childish and rude with fans.Bella Dally nak ke dengan jantan yg too in love with himself.Think about it.Jantan yg nak lg cantik dri perempuan ni mcm sesuatu je.

    0

    0
    • nora dalila says:

      Ops cakap mcm tinggal serumah kan ngan dia..Yg komen ni pun rasa cm ada sesuatu ja kat hati tu…HASAD DENGKI.

      0

      0
  20. Anonymous says:

    It’s a foreign language of which is not our mother tongue. Of course it would sound different than the native speakers. Can you even speak English that would sound ‘natural’?

    0

    0
  21. D says:

    Yang masalah nye…sibuk org malaysia nak berlakon jd org korea dah kenapa?? kimchi utk awk la…. kat malaysia ni byk lg makanan kot budu, sambal tempe jawa, sambal tempoyak….speakang english pun ade yg bertabur kot….aishhhhh

    0

    0
    • Tempe says:

      Budu untuk awak, sambal tempe jawa untuk awak, sambal tempoyak untuk awak….hancusss klu ader tajuk drama cam ni…hehehehe jangan marah naaa

      0

      0
    • Netnot says:

      Klaeki kite tak boleh pertikaikan…..dah rezwki die berlakon dgn pelakon korea kau x leh ckp camtu…heheheh

      0

      0
  22. Anonymous says:

    part lain malas nk kisah..

    yg penting ade JYJ hehe!

    0

    0
  23. jemah wak tompol says:

    hahahaha. Loser betul perempuan tu. Aku nak gak mention dia dekat tweet, tapi dah private plak. Berani sangat cakap orang biadap and now larikan diri plak? Tu lah lain kali jangan cari pasal or tunjuk bagus. Seriously apa yg Nazim balas tu for me tak biadap langsung.

    0

    0
  24. anon says:

    I think yg khairunisa tu just jokingly cakap unnatural and wrong tu. Sebab at the end I can see her “?”. Which means not really her attention to Kutuk si nazim ni. And thus, I rasa khairunisa’s tweet is not the same with mention nazim’s search nama sendiri. Yg comment2 ni pun satu butthurt lebih sangat. How abt tnye pihak nazim and that girl yourself. And for me both of them xde pun biadap. But people may be wrongly accused since we don’t know, twitter can’t expressed our emotion and intonation though. Who knows…

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Hek eleh mamat perasan ni. Koya Korean. Puih!

    0

    0
  26. fishy says:

    I’m taking a Korean language now…I don’t want to talk about the language part..the thing is it is that he sounds a weird and not sounds like a korean speaker yah since he me and others who bashing him are not Korean too…of course a celebrity will always want to receive a positive words and all out in denying negative vibes….satu je nk ckp xyah nk act cool sngt..jgn expect la org akn suke sume pasal artis tu…xyah cite la payah prof dri korea tu puji..pensyarah aq pn org korea gak and she ckp bnde yg same gak kat aq ngan classmates aq…xkisah la nk blaja or ckp bhs korea ke ape ke tpi xyah la bajet sngt…ingt ang sorang je ke tau bhs tu…kalo xbleh terima kene diss ngn haters xyah citer ape2 kat laman sosial…sila la puji shila amzah or nazim othman or sape2 la…haters are everywhere… Keyboard warrior, of course that’s what we are….kalo asyik puji je lemak la…

    0

    0
    • Anonymous says:

      yes correct. he mmg tak sound natural pon sound weird adela…pensyarah bahasa korea aku pon ade puji kebolehan aku berbahasa korea jugak. memang sume pensyarah pon akan puji pelajar mereka (ade ke pensyarah yg kata kat student die die bodoh?) si nazim ni over sgt apehal…

      0

      0
  27. kimchiulam says:

    ok je nazim sebut. pelik sikit tu biasala sebab kita keras lidah melayu macam mana tetibe nak lembut sebut hanggul kan?? tp kalau nak lagi sedap, helok tengok banyak-banyak drama korea mang diaorg ada nada sebutan sendiri.. contoh dalam video tu nazim sebut.. hyuna… tp helok sebut hyuna yaaaa.. haha memandai je aku ni kehkeh.. dah2. ape gaduh2 jom makan sambal belacan dengan sayur labu masak air. peh terangkat!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Setuju!mungkin b4 berlakon cte ni kena buat assignment tgk drama korea n dgr lagu korea bebanyak.so lidah nye tak de la keras sangat.Maybe?
      #peminatNazim #kpopers #jgnbashsaya

      0

      0
  28. sudukayu says:

    minah ni tak pernah dengar org puteh yg try or first time ckp melayu ke?
    si nazim ni lidah belacan, pastu ttiba nak twist ke lidah kimchi, mmg la akn nampak unnatural… duhhhhhhhh

    0

    0
  29. Ali Akhbar says:

    Good job Nazim..boleh improve lagi. Bangga n kagum dengan anak Malaysia yg boleh ckp banyak bahasa..Aku sendiri tengah belajar bahasa2 lain..Mula dengan Tamil ..Spanish dan sekarang German Language..at least dia cuba..Yg mengutuk ni brape banyak bahasa bole cakap?

    Keep it up to those yg ada semangat nak blajar new things..Baby mana yg lahir terus belari kan?

    Oh Btw. .kutuk/kritik n tegur berbeza ye..
    Kalau teguran…dia ptt bg tau concern dia di ikuti dengan kata2 semangat..contohnya:-

    Watched Ali’ s video and his Tamil accent sounds weird..ermm, but at least he tried..keep it up! You can improve.

    Kan lg sedap dengar. Korang pun kat office mesti bengang kalau da buat proposal project 2 3 bulan tup2 bos cakap ” Ali, proposal awak ni teruk, x paham” . Ini kritik namanya. .kalau tegur ” Ali, saya x brape paham proposal awak ni..betulkan n kalau x tahu tanya saya. I know u can do it!”

    Beza tak? Yg claimed kata menegur pun x tau beza KRITIK ngan TEGURAN. Pastu sentap!

    0

    0
  30. mak c kina says:

    ok la tu..btl ke salah ke eksen dia,tp lbh sedap didengar dari si rizal jaafar cite dgn sara ali tu..

    0

    0
  31. gatai says:

    sotong korea LOL

    0

    0
  32. AKU says:

    bagi aku nazim othman ni lelaki xde jati diri..minat korea ok jgn over sngat dah la…nampak trhegeh2 lak nk jdi korean…bukan apa aku pun minat jgk si nazim ni kalau brlakon tpi kalau time2 over acah2 nk jd korean adoiii menyampah tahi mata aku tngok…jadilah lelaki sejati sikit…apa salahnya jd diri sendiri biar org luar lak tngok respect kat org melayu…p/s jgn nak over korea sngat!!!

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Korang sume ni dah salah faham. Yang kutuk Nazim tak bagus cakap bahasa korea tu si Khairunnisa tu. Yang nazim reply kurang ajar tu org lain. Pi stalk twitter nazim.

    At first memang aku neutral je dgn si nazim ni, follow die kat insta suma. tapi lepas aku tgk die punya komen kurang ajar, aku tak suke dia… biadap sugguh.

    sepatutnya org kutuk die die amek la secara positif untuk tingkatkan diri die. bukan reply kurang ajar camni. retis memang, org kutuk je block kat ig la twitter la. macam mane retis nak maju klu negatif sgt.

    0

    0
  34. Lols says:

    Dua2 sama2 butthurt.. tp mmg pompuan tu yg cari pasal dulu. Natural2 tak natural pon, byk usaha gak pelakon tu kena buat utk cakap lancar cenggitu.

    0

    0
  35. Insan biasa says:

    Macam jelmaan Pak nil pun ade gak nengok si nazim othman ni.

    0

    0
  36. kimyoungchul says:

    agak2 la blakon jd mamat korea. stkt dress up cam org korea baik xpyh.

    0

    0
  37. singgahsebentar says:

    memang la tak kedengaran macam natural sbb dia bukan native speaker…at least dia cuba berbahasa korea…nak belajar, kot2 boleh cameo kat drama or variety korea kan…boleh gak perkenalkan Malaysia walau sipi2 sekalipun…saya bukan peminat dia tapi I support and respect ppl who wants to learn foreign language..jangan pandai kutuk jer kan..

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Ni aku nak cakap, aku ni peminat nazim tapi aku rasa nazim tak macam tak guna kepala hotak dia bila balas komen peminat. Wait dia ada otak ke tsk tsk tsk. Kalau kau contoh, artis kpop exo tu bila ada yang bagi teguran, they will try harde. Bukan macam si nazim ni. Oi makan belacan dekat rumah tak payah acacah macam makan kimchi hari hari. Bodoh!! Tahniah la aku dah jadi hater dia. Bravo bro

    0

    0
  39. Cucu mokcun says:

    tak payah nak gained fans by exo. Cari fans sendiri. Jangan desperet sangat nak peminat hahahahahahahahahahah sorry not sorry

    0

    0
  40. Anonymous says:

    kau merangkak lah cari perempuan tu kat padang mahsyar nanti ye, nak adu domba dan memalukan orang memang kerja kau ke? kau nak tambah cerita apehal? kau fikir aku taktau perkara sebenar, perempuan tu just tweet then quote by si mamat tu, yg ayat ayat selepas tu perempuan tu tk pernah tweet pun. insaflah wahai penulis blog.

    0

    0
  41. rin says:

    lel. come on, people.

    0

    0
  42. mayu says:

    the thing’s that most people who root for this drama are mostly (i stress on mostly here) familiar with how things go in korean entertainment, i.e. how artists handle negative comments and hatred or critics, as you know korean netizens are waaaay brain-damaging than this girl’s comment. they have fanbases and the whole korea eyeing them, and a company’s name behind their back to consider, so they’re very careful in replying such negative feedbacks. when this said actor did it in such way it kind of clashes with our local style that’s more to creating remarks that sound okay but implies rudeness, in some way. we tend not to be the society’s slave, but we speak for our own sake (which could be good or bad) but oh whatever well he tried his best i dont mind his accent i learned korean for four years and still my accent isn’t close to native-like perfection but i personally wish he could handle these negative feedbacks better, considering the two different pop culture influences in this matter.

    1

    0
  43. Mok cun bedak sejuk says:

    Eleh, khairunisa tu jeles r nazim othman nk kat mak cun ni hah. Nisa pakai le bedak makcun baru la cun.

    -1

    1